duminică, iunie 16, 2024

Jocul liberalilor: moarte lentă sigură vs. posibilă sinucidere

Solicitările făcute de liberali la adresa partenerilor de alianță arată că jocul facut de aceștia este mai mult decat un bluf, o cacialma de poker guvernamental din care sa încerce sa obțină un beneficiu pentru Klaus Iohannis, așa cum părea inițial. Desi Victor Ponta, prin Daniel Constantin, a anunțat că renunță la funcția de vicepremier, ceea ce putea reprezenta o ofertă de a se ajunge la un compromis, Crin Antonescu a rămas nu doar inflexibil, ci a plusat in continuare. Intr-o ședință in care a cerut „confirmarea mandatului” său de presedinte al partidului, unde nimeni nu a avut curajul să il înfrunte, s-a decis că pretentiile față de PSD să crească, lista cuprinzând solicitări imposibil de onorat, fie din motive economice, fie politice. Adică este clar că au cerut ceva ce nu poate fi onorat pentru a fi siguri ca Victor Ponta nu va putea veni, din nou, cu o propunere de compromis. Crin Antonescu nu a întâmpinat niciun fel de opoziție in partid, lăsându-l in offside pe Sorin Ilieșu, care ceruse revenirea lui Calin Popescu-Tariceanu in fruntea partidului. Votul masiv de susținere al lui Crin Antonescu, inclusiv din partea celor care, evident, se află in tabăra adversă, nu reprezinta rezultatul unei îmbrățișări a tacticii acestuia, foarte multi lideri liberali (începând cu Călin Popescu Tariceanu și terminând cu baronii locali) fiind împotriva părăsirii guvernării, din motive evidente. Scopul unui partid politic, in orice stat din lume, este să ajungă la guvernare. Părăsirea guvernării se face deci pentru atingerea altor scopuri, mai mari, care la rândul lor sa asigure ulterior o revenire la guvernare de pe poziții mai puternice. In cazul nostru, scopul lui Crin Antonescu este doar acela de a câștiga președinția României, fie pentru el, fie pentru Klaus Iohannis.

La momentul la care USL a intrat la guvernare, după succesul moțiuni de cenzură din aprilie 2012, Crin Antonescu era peste Victor Ponta în sondajele de opinie și peste propriul partid, in timp ce Victor Ponta se afla sub propriul partid. In momentul de fată situația s-a schimbat radical: Crin Antonescu este la jumătate față de Victor Ponta și sub propriul partid, în timp de Victor Ponta este peste propriul partid. De asemenea, PNL a scăzut cu un sfert in aceleași sondaje. Cum trendul regresiv al PNL si, mai ales, al lui Crin Antonescu se va menține, este evident că șansele de a câștiga Președinția scad simtitor. Chiar si o coalizare a dreptei din opoziție (PDL, PMP, FC, PNŢCD), intr-un tur doi, in jurul său nu mai reprezintă o garantie a castigului, ba chiar, in ritmul acesta, exista riscul de a nu intra in turul II. Desigur că rocada cu Klaus Iohannis este o soluție, dar una extremă, după ce orice alta variantă de maximizarea a propriilor șanse va fi fost epuizată. În plus, o trecere in opoziție a lui Crin Antonescu îl va face mai digerabil pentru votanții PDL și, mai ales, PMP, care acum trec deja printr-o procedură de persuasiune cu privire la acceptabilitatea liderului liberal (pe modelul „răul cel mai mic”).

O asemenea variantă se joacă acum. Singura soluție care i-a rămas lui Crin Antonescu de a păstra șansa in cursa pentru Cotroceni este ieșirea de la guvernare, invocând lipsa măsurilor de dreapta (pentru a arată propriului electorat ca se bate cu orice preț pentru liberalism) și nerespectarea protocolului USL (pentru a atrage electoratul aliantei care nu este nici liberal nici socialist). Nu stiu dacă soluția este una Câștigătoare sau perdantă dar cu siguranță, pentru el personal, rămânerea la guvernare este 100% perdantă. Așadar Crin Antonescu a avut de ales între o moarte lentă, dar sigură, și o posibilă sinucidere personală. Adică a pus totul, totul pe o singură carte. Iar partidul il sprijină pentru că și-a dat seama că, dacă nu o face, se declanșează un război intern. Un război între cei care vor cu orice preț rămânerea la guvernare, care au fost loviți crunt, prin demiterea miniștrilor Chiţoiu, Stroe și Gerea (cu ocazia asta au aflat mai multi cetățeni că există un ministru liberal la economie), și președintele partidului, alături de apropiați săi. Desigur că, dacă ies de la guvernare, așa cum se prefigurează, Crin Antinescu va mai avea de luptat cu această aripă, dar și-a asumat acest lucru, iar aripa pro-guvernare este mai mult decat posibil sa nu înceapă un război intern ci să aștepte luna noiembrie, când va fi ori laie ori bălaie.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Scuzati-ma, nu inteleg ce sustineti aici.
    Ziceti ca nu stiti daca jocul lui Antonescu este castigator sau nu iar imediat dupa asta afirmati ca avea de ales intre o moarte lenta dar sigura si o posibila sinucidere personala. Mai ziceti ca ramanerea la guvernare e moarte sigura pentru Antonescu.
    N-ar fi mai bine sa va hotarati odata?

  2. a avut VREODATA intentia partidul marxist sa lase puterea din mana? a avut VREODATA alta intentie decat sa-si sugrume/fagociteze partenerii de guvernare?
    Cine se gandeste la contrariu nu stie [nici] istorie: Dr.Petru Groza, Gh.Tattarascu si Stfan Vojtech sunt martorii mei.
    Cine e FRAIER sa creada cantecul de sirena al marxistilor o pateste! Iar Tariceanu si Antonescu sunt martorii mei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu
Sebastian Bodu este doctor in drept comercial (2002), MBA (2004) si cadru didactic universitar din 1996 (in prezent conferentiar si titular de curs la Institutul Bancar Roman). Intre 1996 si 2005 a ocupat diverse pozitii de avocat si consultant juridic la mai multe firme si companii multinationale (ultima fiind aceea de Director al Directiei Juridice si Compleanta din grupul bancar/asigurari ING Romania). Intre 2005 si 2007 a fost Presedinte al ANAF iar din 2007 pana in prezent deputat in Parlamentul European, in actualul mandat fiind Vicepresedinte al Comisiei Juridice a acestui for. Este membru PDL.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro