duminică, iunie 16, 2024

Ne întoarcem la punerea la zid a celor care nu au mâncat salam cu soia?

La ora la care scriu eu acest comentariu, numărul celor care sunt confirmați ca infectați cu COVID-19 este de 222. Ieri înregistrându-se cel mai mare număr de noi cazuri.
Când este vorba despre oameni, despre viață, despre sănătate, despre boală e greu de calificat o anume cifră în termeni precum “e mult sau e puțin” cu atât mai mult cu cât nimeni nu poate să prevadă cum va evolua situația în viitor. Din conferința de presă de ieri seară a ministrului de Interne, Marcel Vela, din ceea ce a declarat secretarul de Stat Raed Arafat în privința personalului medical ne putem aștepta la lucruri deloc de natură să ne bucure. Dl. Vela a făcut și un apel adresat românilor din străinătate pe care i-a rugat să renunțe la deplasările spre România. Dl. Ministru a avut, desigur, în vedere când a exprimat o astfel de solicitare apropierea Sărbătorilor pascale și estimarea că foarte mulți români care lucrează în străinătate vor dori, în ciuda apelurilor și a măsurilor excepționale luate de guvernele din țările în care lucrează ori pe care ar urma să le tranziteze, să și le petreacă acasă. Aceasta în pofida faptului că a devenit aproape imposibil, și din punct de vedere legal, și practic, să ajungi din Italia, Spania sau Marea Britanie în România.
Cu toate acestea, autoritățile române trebuie să se pregătească și pentru astfel de situații. Iată nu mai departe decât ieri, în momentul în care scriam eu acest comentariu, se înregistra o situație excepțională la granița dintre Austria și Ungaria, situație în care sunt implicați un număr relativ mare de români. Care nu și-au ascuns nervozitatea față de ceea ce ei califică dezinteresul autorităților de la București pentru soarta lor. Între timp, Ministerul de Externe de la București  a căzut la o înțelegere cu autoritățile maghiare care au îngăduit ceea ce se cheamă o fereastră de tranzit. E însă vorba despre o oportunitate unică.
Aflu că lucrurile nu merg tocmai bine nici pentru românii care, în urmă cu ani, tentați de prețurile mai scăzute ale imobilelor în Ungaria, și-au achiziționat acolo case, păstrându-și însă locul de muncă în orașele din Vestul țării. Aflu că autoritățile maghiare îi supun la filtre aflate în vecinătatea umilinței.
S-au înregistrat, din păcate, și câteva declarații iresponsabile la adresa românilor din străinătate care acum ar dori să se întoarcă acasă din partea unor politicieni autohtoni. Cap de listă a fost, cum altfel?, senatorul Rădulescu-Mitralieră de la PSD, unul dintre cei mai iresponsabili dintre iresponsabilii care și-au făcut cuib politic în respectivul partid. Senator căruia i-a ținut isonul și un anume Lucian Iliescu, parlamentar al minusculului PMP.
Dincolo de aceste cazuri punctuale, situația e mai complicată și ea reprezintă o problemă pentru autoritățile de la București. Riscăm să se ajungă la o nouă ruptură între românii din țară și cei din afara granițelor, din Diaspora, cum se spune adesea, asemănătoare celei ce s-a manifestat în 1990. Atunci când unii dintre noi, tributari influențelor naționalist-comuniste le refuzam firescul droit de cité celor care “nu au mâncat salam cu soia”. Azi unii dintre cei plecați în căutarea unui viitor mai bun în afara granițelor țării care, fie că și-au pierdut slujbele din cauza efectelor economice imediate ale epidemiei cu noul coronavirus, fie că munceau fără forme legale, revin în țara-mamă. Unii dintre noi îi privesc cu reticență ori îi primesc cu vorbe de ocară gândindu-se la faptul că respectivii ar putea reprezenta o povară, mai ales în cazul în care ar avea nevoie de servicii medicale. Se invocă faptul că expații nu ar fi plătit ani de-a rândul asigurări medicale aici în România. Nimeni nu contestă asta. Numai că mulți dintre aceștia au trimis ani buni bani rudelor lor rămase în țară, au susținut consumul care de multă vreme a însemnat principalul factor care a susținut economia națională. Indirect, prin munca lor au făcut să ne fie și nouă cât de cât mai bine. Firește, pentru viitor guvernanții trebuie să gândească soluții.
Pentru moment, numai de dezbinare, de dispute fratricide nu avem nevoie. Ci de solidaritate și de omenie.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. Asa este, dar ne-am obisnuit cred cu disfunctionalitatile romanesti. Nu le puteti cere solidaritate in conditiile actuale unor oameni care in general inteleg prea putin din jurul lor. Vorbesc atat despre inteligentii care urca in avion fara sa se gandeasca la batranii de acasa cat si despre confratii rezidenti in Romania care nu cunosc diferenta intre coronavirus si ciuma bubonica.
    Teama de necunoscut si contagiune, isteria si panica sunt normale pentru persoanele slab educate si intoxicate in permanenta de media si „retele sociale”. Asta e nivelul.
    Dar sa stiti ca asa e si in alte parti. Nivelul intelectual al cetateniei contemporane e jos, foarte jos.

  2. „Unii dintre noi îi privesc cu reticență ori îi primesc cu vorbe de ocară…”

    A le explica unora faptul, pe care refuză să-l înțeleagă, că NU guvernul de la București este responsabil pentru închiderea frontierei dintre Austria și Ungaria nu este, în opinia mea, nici reticență față de rudele noastre aflate în afara României, nici ocară.

    Pur și simplu, le este explicată iresponsabilitatea pe are o manifestă, dar nu doresc să și-o asume, punându-și în pericol atât securitatea proprie, cât și pe a altora.

    Este fix ca iarna, pe drumurile închise de autorități din pricina înzăpezirii, pe care se aventurează cu mașinile conaționalii noștri, după care cheamă în ajutor autoritățile, [inclusiv] pe banii mei, pentru că au rămas înzăpeziți.

  3. Buna Dimineața Domnule Profesor
    In Romania exista o categorie de “cetățeni” care nu au consumat vreodată produse alimentate pe baza de soia deoarece erau membrii Clanului Nomenclaturii PCR ( aceștia se aprovizionau din GAZ urile PCR existente in fiecare județ – nota bene : GAZ – grup agroo zootehnic, un fel de CAP de lux al PCR, unde abrev CAP – cooperativa agricolă de producție înseamnă )

    Clan care s a “pocăit” la FSN, actualmente P$D

    Precizarea este necesară din aceasta perspectiva ! Membrii Clanului sunt Capitalusti Rapace cu puternica îndoctrinare comunistoida ( reminiscente ale antedecembrismului 89 )

  4. Acest tip de dăunător social, politrucul agresiv și ignar cum e acest Rădulescu, calamitează prin impostură orice atinge, orice aspect pe care insistă el, nefast, să-l reglementeze.

    Acești dăunători cocoțați în copac garantează înapoierea cronică a României pe toate planurile. Și pentru ca dauna sa fie totală, tipul acesta de sabotor primește pensie specială, alături de alte privilegii, răsplată din partea societății pe care o prăbușește necontenit!

    De-aia au și plecat oamenii unde-au văzut cu ochii, să scape de daunele produse economiei și țării de pseudo-politicienii de tip Rădulescu!

    Iar foloasele produse ani la rând de acești oameni pentru familiile lor și pentru societate compensează din plin slaba prestație pe care ar putea-o avea statul acum către unii dintre ei ei.

    • Iar acesti oameni care se-ntorc acasa, dreptul si datoria lor, sunt niste ciumati din start, desi sunt curati. Poate.
      Oricum, daca virus este, este aeropurtat, nu scapa decat cine scapa.

  5. Da , diaspora reprezinta principalul vector de transmitere a virusului in romania . Dar dupa cum se poate observa toate celelalte state din lume au probleme (raportate sau nu depinzand de nivelul de civilizatie) si fara sa aiba emigrantii nostri italieni si spanioli .

  6. Acum sunt consecintele faptului ca in Ro, nu avem o economie de piata adevarata, ca legislatia nu a sprijinit mediul de afaceri. Privatizarea tot o hotie a fost si in Bulgaria acum se verifica toate privatizarile facute. Astfel milioane de romani au plecat sa munceasca in alta parte. Au fost mereu sprijiniti si platiti gras, cu tot felul de tichete si vouchere bugetarii iar mediul privat a suportat tot felul de taxe si impozite. Cei care au furat la greu au facut 1-2 de puscarie si sunt cu averile bine mersi. Multi din strainatate au facut munci grele, fara contracte iar statul roman nu a intervenit cu nimic. Acum este normal sa se intoarca iar controlul medical facut in corturi si teste la pct.de frontiera. A invrajbi acum pe romani este o ipocrizie si rautate fara margini, mai spunem ca suntem credinciosi, pe naiba!

  7. Apelurile catre romanii plecati sa nu se intoarca sunt, cred eu, inutile. De ce? Pentru ca multi din cei care se intorc, se intorc de nevoie. Sunt cei care muncesc la negru si care in clipa in care locul de munca s-a inchis, nu beneficiaza de nicio protectie.

    In loc sa se milogeasca sa nu vina acasa unul sa altul, autoritatile ar face mai bine sa puna la punct un plan plecand de le premisa ca se vor intoarce. Ma rog, multi s-au intors deja, s-ar putea sa fie prea tarziu.

    • Nu trebuie cazut in extreme. Eu nu i-as pune la zid, acum ca se intorc, sunt cetatenii nostri si trebuie sa avem grija de ei. Au muncit la negru prin Italia ( era tot una daca o faceau si in Romania ), acum vor sa beneficieze de sistemul nostru medical.
      Sa fim solidari, nu zic, dar sa ne punem si probleme: e corect, e normal, ce e de facut.

    • În primii 10 ani după aderarea la Uniunea Europeană, diaspora a trimis în România 55 miliarde euro, mai mult decât toate fondurile europene absorbite în aceeași perioadă. Iar ăștia au fost doar banii trimiși pe căi oficiale, în afară de banii aduși individual în țară sau de cei trimiși informal, prin cunoștințe și prieteni.

      Chiar și la nivelul lui 2019, România funcționa cu 80 – 100 de milioane de euro trimiși în fiecare săptămână de către diaspora.

  8. De cate ori spunem diaspora, de atatea ori se deschide cutia Pandorei. Paradoxal toata lumea are dreptate, dar uitam mereu ca ei suntem noi (cu bune si rele, oportunisti sau nu…)
    Responsabilitate si raspundere sociala? Nu sunt necesare nici (atat de iubitele si abuzatele in postari si publicatii) citate din clasici sau contemporani si nici un IQ de Einstein .
    Cateva rateuri si avem un invingator sigur :VIRUSUL.
    Strategie, reguli si disciplina, cam asta inseamna REALITATEA = starea de urgenta, supravietuirea economica si demografica sunt scopul, dar singurele mijloace sunt cele enuntate anterior + ignoratii cercetatori , eroii adevarati alaturi de medici.
    Toata lumea e ingrijorata de „sacrificiul ” izolarii temporare si abunda internetul si mass media de sfaturi si compasiune.
    Nu ar fii mai bine sa ne ingrijoreze mai INTAI ziua de maine si cum ajungem la ea, si DUPA subtilitatile si nuantele calatoriei spre ea?

    PS
    Cata vreme opinia este cenzurata de „moderatori” e irelevanta expunerea ei.

  9. Siuntem ciudați!
    Nu suntem consecvenți cu noi înșine!
    Nu ne punem în situația pre …opinentului!
    Uităm azi lucrurile care ne-au convenit ieri!
    Vrem disciplină, dar … de la alții!
    Dincolo de tragismul situației nu vedem faptul că există câteva categorii de ființe care deja își freacă palmele pentru a folosi cu maxim de PROFIT nenorocirea (mare sau mică).
    Care sunt profitorii?!
    Uitați-vă în jurul dumneavoastră!
    Începând de la licheaua politică și până la profitorul mărunt care vrea să vă vândă orice la suprapreț!

    • „…până la profitorul mărunt care vrea să vă vândă orice la suprapreț”

      În științele economice se spune simplu, prețul reflectă rariteatea produselor. Termenul „suprapreț” există doar în economiile centralizate, de tip socialist, în care prețurile sunt stabilite nu de echilibrul dintre cerere și ofertă, ci de organele de partid.

      Producătorii se plâng că închid întreprinderile din cauza lipsei cererii. Păi, eu văd, la fel ca dumneavoastră, că cererea pentru o mulțime de produse nu poate fi satisfăcută de ofertă.

  10. Nu ne intoarcem dar si ei si noi trebuie sa facem ceva simplu : Solutia este elementara si depinde de intelegere si de vointa. Ea este autoizolarea impusa si fara exceptii care sa se manifeste prin distanta sociala cu evitarea oricarei aglomeratii si cu dezinfectia obiectelor pe care suntem obligati sa le atingem si spalarea mainilor si a fetei in modul ce mai corect. Daca asta se face nu ai cum sa contactezi virusul si acesta se va opri in grupul uman al celor carantinati si izolati deja care poate inca creste in viitoarea luna de cca 2-4 ori adica poate ajunge spre 100000 oameni dar care apoi isi vor epuiza potentialul virusolologic contaminant. Unde gresesc?

    PS. Nu gresesc dar problema este alta: acesti romani au plecat in Occident ca sa poata trai omeneste. Ce vor face aici? Asta este o lntrebare de 100 puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro