luni, mai 20, 2024

In Memoriam Prof. Mihail-Radu Solcan

E greu sa prinzi in cateva cuvinte ce a insemnat viata unui om. Pentru noi, studentii de la Filosofie, va ramane mereu drept ‘Tata Solcan’ (el n-a stiut probabil niciodata ca asa-i spuneam), datorita felului in care vorbea cu multa rabdare si sfatuia fiecare student in parte.

Cred ca acea caldura sufleteasca, parinteasca pe care o degaja Profesorul Solcan nu putea veni decat dinlauntrul cuiva care facea totul cu multa pasiune si drag. Pentru mine, a ramas un model al corectitudinii, un om care ne-a invatat ce inseamna respectarea unor reguli si ce inseamna sa abordezi lucrurile in mod meticulos si mai ales rational.

Avea o pasiune pentru lucrurile noi, mai ales pentru tehnologie. Ne dadea de multe ori sugestii (tips) despre cum sa cautam informatii pe Internet. Avea o bucurie si o candoare de copil de fiecare data cand descoperea cate o scurtatura sau orice lucru ce ne-ar fi putut usura munca.

Probabil e imposibil de cuantificat valoarea si utilitatea unor astfel de unelte sociale odata iesit de pe bancile scolii. Pot insa sa spun cu certitudine ca fiecare dintre noi am fost infinit mai ‘bogati’ si mai apti sa ne confruntam cu provocarile zilnice inzestrati cu aceste unelte. Pentru mine, Facultatea de Filosofie ne-a invatat in primul rand cum sa gandim, cum sa rezolvam probleme, si care sunt mecanismele gandirii. O facultate in care studiezi probleme nu (doar) autori.

Pentru mine, educatia trebuie sa fie enciclopedica. Toate facultatile de filosofie de scoala (citeste impregnate ideologic), sunt in acelasi timp si mici laboratoare de spalare pe creier. Profesorii nostrii, si in mod special Profesorul Solcan, au reusit sa pastreze acea atitudine neutra, care vadeste onestitate intelectuala de tipul: exista A, exista B… exista n; eu personal fovorizez B, dar voi va formati propria opinie.

Acest climat intelectual liberal, in care simti ca poti imbratisa orice pozitie si esti respectat pentru asta este unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la profesorii mei. Iar profesorul Solcan a participat din plin la mentinerea acestui climat.

Imi aduc aminte in anul intai, pe langa materia obisnuita, profesorul Solcan ne-a invatat si cum sa luam notite. Faimoase au ramas micile fise pe care trebuia sa le pregatim in legatura cu fiecare text citit. Era o corvoada pe care nu o contemplam cu prea mult entuziasm. Am inteles insa atunci virtutile unui studiu ordonat, care sa-ti permita ulterior sa revizuiesti foarte usor ceea ce ai citit.

Un model de dascal care a preferat intotdeauna modestia si discretia disputelor din agora, si care a stiut sa se faca iubit prin calitatea muncii, prin consecventa si mai ales performanta profesionala. Intr-o perioada in care vorbim despre calitatea actului de invatamant, despre corectitudinea examenelor si a tezelor de doctorat pierdem un om de o valoare inestimabila.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Antonescu
George Antonescu
Functionar public in cadrul Parlamentului Irlandez unde lucreza in cadrul sectiei Comisii Parlamentare. Masterand la Trinity College Dublin unde studieza Lingvistica. Masterat in cadrul Dublin City University pe Relatii Internationale. Absolvent al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti, sectia Filosofie Morala si Politica.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro