Home » Fără categorie » Citesti:

Perspective economice sumbre pentru 2013. UPDATE.

Stefan Vlaston decembrie 28, 2012 Fără categorie
139 comentarii 2,892 Vizualizari

UPDATE2

Un com remarcabil

Mgh:

Fara sursa corecta gen ministerul de finante de unde ar rezulta incasari mai mari incepand cu luna mai … de 1,8 miliarde nu avem de ce sa ne amagim! Sigur daaca ne uitam la televiziunile de partid credem orbeste orice!
Daca au fost incasari mai mari de ce au mai fost trase imprumuturi 2-3miliarde euro din afara incepand cu luna mai?

Chiar Ponta a recunoscut ca sunt bugetari care freaca 3 foi pe zi si totusi i-a tinut acolo! de 6 luni! de ce? uite ca nu este vorba de obsesia dl. Vlaston ci de realitate avem bugetari si pozitiile de sefi sunt platite cu foarte multi bani realitate confirmata de declaratiile acestora de avere. Este o golaneala totala si jaf de bani ce la privat nu s-ar permite!
Cu salariu de sefi bugetari platesti cateva pensii sau bugetari nea toma!!!

Matale vrei ceva mai multa gratuitate de la stat!! sa aiba copilul scoala de dimineata pana seara, sa fie ocupat ca parintii oricum nu mai au timp si chef sa-i dea vreo educatie!
Aia de umbla pe strazi au abandonat/vor abanadona scolile oricum, ca nu este pe cheful lor poti sa aduci profesori fara numar asta fiindca mediul lor parintesc nu ii incurajeaza spre scoala si oricum nu au ce face cu scoala cand el vrea ceva mai aplicat mai pragmatic pentru realitate sau exista impresia ca toata lumea trebuie sa ajunga inginer?!

In Sanatate e jale si credeti ca se rezolva doar cu … salarii? pai de ce nu este jale si in China ca nici aia nu se rup in salarii? pai nu este fiindca au alta mentalitate si muncesc puternic chiar daca sunt saraci!
jale este ca sunt tineri foarte buni care pleaca si pe aia statul nu vrea sa-i plateasca fiindca
ar merita-o! Termenul de voluntariat iti spune ceva? nu desigur ca la noi este greu sa pui si un pom in pamant cum sa ajuti pe altcineva gratis cum sa vezi pensionar la 50-55 de ani ca se duce si ajuta intr-un spital!
Profesionistii adevarati cauta nu doar salarii ci posibilitati de a-si maturiza cariera in programe adecvate , exista asa ceva de la stat ..pauza.

Te plangi de securisti dar nu te plangi de evaziunea fiscala care este acceptata de oricare roman care ajuns pe o pozitie de bugetar a unei autoritati accepta miluaiala baneasca, nu te plangi de afacerile cu comisioane dedicate sau megaumflate, de spagi, de megaparlamentaul si zecile de anexe pentru fiecare din parlamentar foate costisitori …..
nu te plangi de averile facute peste noapte si pe care statul le trateaza ca fiind facute din afaceri corecte si cinstite!
Mori de ciuda insa ca se da unul pe la munte aratat de televiziuni desi foarte multa lume obisnuita face ce face el, nu mai zic de aia printre care si sefuti bugetari care iau spagi marete si stau prin concedii in tari cu soare si ape frumoase!

Schimba ochelarii tom!

Ma bucura numarul mare de comentarii, am ajuns un fel de ‘campion” pe aici. Iata o selectie, recomentata si de mine.

Multumesc celor care isi dau osteneala sa ne lamurim unii pe altii in probleme spinoase.

Radu D spune:

28/12/2012 la 10:14 (Editare)

 1. In privinta “banilor europeni”:
  a.) Externalizarea managementului fondurilor europene e o gargara fara fond. Nu exista in Romania entitate cu o capacitate organizationala mai mare decat a statului in domeniul asta. Totusi poate cand vorbiti de externalizare ne dati dvs o solutie mai concreta, dincolo de vorbe goale.

Reducerea cheltuielilor statului e o alta gargara fara fond a fostei guvernari. Vedeti mai sus ce a generat acea taiere fara cap in sistemul de management al fondurilor.

St. Vl.

Avand in vedere ca, in Romania cel putin, cam tot ce atinge statul se usuca, nu e deloc gargara. Si bulgarii au externalizat vamile, ba au avut si un Consiliu Monetar strain, care le decidea politica monetara. De ce sa nu angajam experti polonezi, care au probat ca stiu cum se abosrb banii europeni? Care sa evalueze si sa urmareasca proiecte? Ca tot nu prea mai aveau treaba pe la ei pe acasa.

Reducerea cheltuielilor de functionare a statului este necesara pentru a ne intinde cat ne tine plapuma. Atat. In 2004 aveam 850.000 de bugetari si de atunci au explodat aplicatiile informatice, care iau locul functionarilor. In plus, computerele nu fura, nu gresesc si nu cer spaga.

http://www.consiliulfiscal.ro/prezentare_BNR_29oct2012.pdf

“Chiar daca Romania a ajustat semnificativ factura de salarii in sectorul bugetar in perioada crizei , numarul de bugetari este inca foarte ridicat in comparatie cu numarul de salariati din economie platitori de taxe si impozite. Chiar daca raportul dintre numarul bugetarilor si numarul populatiei este unul foarte mic in Romania in comparatie cu standardele
europene, datorita unei rate de participare a fortei de munca la activitatea economica reduse si, mai mult, datorita unui numar mic de salariati in economia formala (platitori de taxe si impozite), ponderea bugetarilor in total salariati din economie platitori de taxe si impozite este foarte mare (printre cele mai mari din UE-27, dupa tarile Nordice). Mai mult, acest indicator s-a deteriorat in perioada 2008-2011, chiar daca numarul bugetarilor a scazut cu peste 15%, numarul de salariati platitori de taxe si impozite scazand mai mult.”

cititor9 spune:

28/12/2012 la 13:19 (Editare)

Buget pensii 2007 – 38 MLD RON
Buget pensii 2008 – 53 MLD RON
Buget pensii 2009 – 63 MLD RON
Buget pensii 2010 – 68 MLD RON
Buget Pensii 2011 – 68 MLD RON

St. Vl.

Aici se vede clar inconstienta guvernarii Tariceanu. Sa sari bugetul de pensii de la 38 mld in 2007 la 63 mld  in 2009, este o nebunie economica, cand resursele erau bula imobiliara, banii capsunarilor si ultimele active privatizate (BCR). Deficitul bugetului de pensii, de vreo 3,5 mld euro, se plateste de la bugetul de stat. In detrimentul investitiilor, al modernizarii educatiei si sanatatii. Iar daca vine o inflatie galopanta, dupa cresterea TVA la 24%, adio putere de cumparare a pensionarilor.

Stefan Vlaston spune:

29/12/2012 la 8:25 (Editare)

Asa, si daca se strange mai mult la buget si se cheltuie la fel de prost, ce ne incalzeste?

faptul ca se strange putin e chiar de salutat, macar banii nu ajung la regii asfalturilor, deszapezirilor, gunoaielor, etc.

Răspunde

 • MirceaM spune:

29/12/2012 la 10:30 (Editare)

Apai domnule draga cu asta chiar m-ati dat gata de tot. Un fel de haiducie fiscala, nu?

Răspunde

29/12/2012 la 10:47 (Editare)

La schimb cu furturile la care se dedau politicienii guvernanti. Suntem chit.

St.Vl.

O problema delicata, asta cu evaziunea fiscala. Daca banii colectati in plus, ar fi folositi cum trebuie, adica scaderea impozitarii tuturor firmelor, atunci e corecta diminuarea evaziunii. Ce spunea Isarescu: „Singura sansa de a reusi in Romania este sa faci evaziune fiscala”. De ce se bat partidele sa-si puna sefi la ANAF? Sa arate pisica cui trebuie, sa-i faca sa cotizeze la partid.

Nu mai spun de faptul ca banii stransi se duc la regii asfalturilor, gunoaielor, deszapezirilor, etc. Nu la educatie si sanatate. Este de dorit, in aceste conditii, deminuarea evaziunii fiscale? Ca sa ce?

In plus, nu se poate face un control exhaustiv pentru ca s-ar cheltui mai multi bani decat s-ar strange. Mai e nevoie si de conformare voluntara in strangerea taxelor. Acest lucru se va produce doar atunci cand contribuabilii vor avra certitudinea ca statul face ce trebuie cu banii lor. Pana atunci, mai va!

toma alimos spune:

28/12/2012 la 19:36 (Editare)

referitor la obsesia d-lui vlaston cu micsorarea nr de bugetari este o prostie pe care daca o promovati iar ca politica de partid a pdl sau ard o sa ajungeti sa castigati alegerile din 2100.
in invatamant mai trebuiesc angajati profesori si invatatori/educatori daca am face un invatamant care sa tina la scoala copiii si dupa ore in loc sa-i lasi pe strazi.
in sanatate e deja jale si e un deficit cronic de personal care se va agrava prin migratia si mai accentuata profesionistilor dupa slujbele bine platite din statele bogate.
politia rurala e varza si desfasoara un program de la 8 la 16 iar in restul zile suntem aparati de… 112 . in cazul localitatii mele, locul unde se afla masinile de interventie este la 26 de km si mentionez ca sunt in zona de campie(jud ialomita).

St. Vl.

Nu de bugetarii acestia vorbeam, ci de cei care taie frunze la caini, cu cafeaua si fb in fata.

Problema satelor cu cativa zeci sau sute de locuitori, 40% din populatia tarii, care contribuie cu 8-10% din PIB, este o alta problema ignorata de zeci de ani. Niciodata nu vor fi bani pentru a duce civilizatia in toate cotloanele si coclaurile patriei. Trebuie pornit un proces de concentrare a tinerilor, cel putin, in comune mari, cu perspective economice, cu sanse de a deveni orasele. Altfel, o sa plangem la infinit pe umerii bietilor sateni.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

In fine, a aflat si Victor Ponta ce stia tot satul, mai putin votantii USL: “In mod sigur anul viitor este un an dificil, dar, din fericire, avem stabilitate si putem gandi lucrurile nu pentru o luna sau doua, ci pentru patru ani. Asta inseamna ca vor fi decizii care nu ne vor atrage laude, prin care vom supara oameni”.

In campanie spunea altceva, ca guvernarea Boc-Basescu a fost catastrofala, incompetenta, a taiat  salariile si pensiile, n-a stiut decat lectia austeritatii, nu si pe aceea a cresterii economice.

Si abia acum, dupa ce a pacalit 4,5 milioane de romani, ca daca vine USL la guvernare  va curge lapte si miere, Victor Ponta o da la intors. Vor fi decizii care vor supara oamenii. Adica, posibil tot in luna mai, vor fi alte taieri de salarii bugetare  si pensii. Ce alte decizii ar putea supara oamenii?

Fiecare economist are propria lui teorie si pachet de solutii, de cele mai multe ori in contradictie cu ale altor economisti, si toti se plang ca nu sunt ascultati de factorii de decizie.

Sa vedem cum se vede de la nespecialisti problematica economica.

 1. Guvernele nu pot „conduce” economiile capitaliste, mai ales pe cele cu piete globalizate. Nu sunt proprietare de mijloace de productie, n-au instrumente de tipul CSP (Consiliul de Stat al Planificarii). Iar cand au entitati economice in proprietate, acestea falimenteaza rapid.
 2. Guvernele pot doar „influenta” cresterea economiei, in principal prin: fiscalitate redusa, investitii guvernamentale, stipendii alocate anumitor zone economice, formarea profesionala si politici publice adecvate.
 3. Masurile de la 2. Sunt posibile doar daca guvernele ar avea bani, bani proveniti dintr-o economie bazata pe o serioasa productie de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare.
 4. Suntem intr-un cerc vicios ireductibil. Guvernul nu poate ajuta o economie firava, pentru ca nu are resursele necesare provenind tocmai  de la aceasta economie firava.

Ce solutii ar fi?

Banii europeni, nerambursabili, ar insemna o importanta gura de oxigen. Nu suntem in stare sa-i absorbim, cum a facut Polonia, care aproape nu simte criza. Si nici n-am avut bunul simt sa externalizam managementul si auditul absorbtiei fondurilor europene. Ca sa nu-si bage altcineva nasul in propriile afaceri si smecherii.

Reducerea cheltuielilor de functionare a statului. Din pacate, aruncarea brusca in economia privata, a catorva sute de mii de bugetari, este inumana, atata timp cat aceasta nu este capabila sa-i absoarba. Tot in seama statului ar ramane, la somaj si apoi prin ajutoare sociale. Reducereaa cheltuielilor facuta lent si progresiv este necesara si fezabila.

Asta a incercat, si in parte a reusit, guvernarea Boc. A redus cu 200.000 numarul de bugetari in trei ani. Trebuie continuat, simultan cu extinderea informatizarii si a aplicatiilor informatice in administratia centrala si locala.

Din pacate, populatia nu are rabdare 8-12 ani pentru a se vedea si rezultatele. Dar orice guvern ar veni nu are ce face. Nimeni nu poate face din economie bici, in cateva luni, nici macar in cativa ani.

Refacerea cultului muncii si al lucrului bine facut, pierdut in anii comunismului si post comunismului, se poate face doar daca rasplata muncii este strict in concordanta cu performanta si rezultatele muncii. Mai ales la bugetari. Fara aceasta legatura directa nu exista sanse de redresare economica.

Raman banii de imprumut. Avem judecatori, cenzori, severi si care nu pot fi pacaliti. UE si FMI. Si sa vrem nu mai putem iesi din zona lor de influenta pentru ca ne sufocam fara banii ieftini sau nerambursabili pe care ii capatam de la aceste foruri. Aceasta e sansa Romaniei, care opreste polticienii, oricare ar fi, sa faca prostii mari in economie.

Cel mai probabil, Victor Ponta a devenit constient ca FMI nu va incheia un nou acord cu Romania, pentru ca nu a indeplinit obligatiile asumate prin precedentul acord, in principal privatizari si instalarea managementului privat la un numar de companii de stat.

Barroso va ridica si el problema celor 11 puncte din lista predata lui Victor Ponta. Dintre care, doar cateva au fost indeplinite. Grosul cerintelor n-au fost.

Si una e sa te imprumuti cu 3% dobanda, si alta cu 6-10-12%, cat iti cer creditorii-rapitori, cand te prind la inghesuiala. Daca ajungem aici, Grecia scrie pe fruntile noastre.

Ar mai fi necesar un  mecanism agresiv de atragere a investitiilor straine, cu sacrificii importante din active inca de stat. Un program eficient de formare profesionala, astfel incat piata muncii romanesti sa devina atractiva. Nimeni nu vine cu bani in Romanie  daca nu gaseste conditii atractive de crestere a profitului.

Situatia este asa de grava, incat Victor Ponta a devenit concesiv si fata de Traian Basescu, spre disperarea taberei Voiculescu-Antonescu-Dragnea. Nu numai ca a semnat acordul de colaborare institutionala, dar a declarat ca presedintele Basescu poate respinge propunerile Monei Pivniceru pentru sefii parchetelor, dar ca, in acest caz, vor trebui reluate procedurile.

Basescu este singurul oficial roman care ar putea, eventual, sa inmoaie pe Barroso, Merkel si conducerea FMI, iar Victor Ponta stie si el foarte bine acest lucru.

In concluzie, in ianuarie, cu ocazia prezentarii bugetului si venirii delegatiei FMI vom afla ca stam cat se poate de prost. Ca restrangerile aparatului bugetar si/sau scaderea pensiilor si salariilor bugetare nu poate fi ocolita. S-a intamplat si se intampla si in alte tari, nu putem fi noi ocoliti numai ca suntem condusi de USL, expert in crestere economica si evitarea austeritatii.

O singura dorinta asa avea. Daca va fi sa fie, sa le anunte Victor Ponta tot la inceputul lui mai. Asa, pentru istorie…

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "139 comments" on this Article:

 1. garett spune:

  Ma gandesc ca poate n-ati aflat cate miliarde trebuie platite in 2013 si 2014 in contul imprumuturilor luate in 2009…
  Bani care, daca ar fi fost folosite
  i pentru investitii profitabile ar fi contribuit net la rambursarea imprumuturilor. Sunteti in situatia “suporterul hotilor striga la altii ca-s hoti”! Cat timp PDL-ul arunca banii pe geam erati foarte linistit, acum sunteti siderat de faptul ca banii aia trebuie returnati si-i invinuiti pe cei care ii platesc! V-am mai spus, eu personal i-as pune sa plateasca imprumutul exclusiv pe cei care l-au facut si pe suporterii lor. ;)
  Tema de gandire: proiect de 5 milioane de euro pentru “promovarea turismului INTERN”! Si asta-i asa doar “peanuts”, doar ce s-a gasit “la prima strigare”…

  • Care investitii, au fost platite pensiile si salariile duduite de Tariceanu. N-ati aflat?

   • Hantzy spune:

    Succesiunea evenimentelor va contrazice, domnule Vlaston. Intre imprumutul din 2009 si initierea politicii de austeritate in 2010 a trecut mai bine de 1 an. In acest rastimp, chiar Presedintele a clamat de la tribuna Parlamentului ca in timpul mandatului sau s-au marit pensiile si salariile. A prezentat-o ca pe o realizare proprie deci, iar nu ca pe o eroare a guvernului Tariceanu. Si ca sa nu fie dubii, dumnealui a mai adaugat inca 2% de la 1 octombrie 2009.
    Admitand ca, asa cum spuneti, salariile si pensiile ar fi fost “duduite” iresponsabil de guvernul Tariceanu, inseamna ca executivul din 2009 a mintit cu buna stiinta electoratul, in vederea prezidentialelor din acel an. Adica a facut exact acelasi lucru pe care acum il reprosati guvernului Ponta.
    Oh, sa nu credeti ca as vrea macar vreo secunda sa apar actualii administratori ai banului public! Nu, vreau doar sa va arat ca nu exista nicio diferenta intre unii si altii. Iar prin prabusirea in mandatele lui Basescu a sistemului cutumiar ce abia incepuse sa se inchege, vom avea inca multa vreme de acum incolo parte de astfel de diletanti prin guverne. Lupta politica va prima interesului public.

    • Chiar daca a mintit, asta nu scuza iresponsabilitatea lui Tariceanu

    • pragmatic-la-extrem spune:

     @hantzy. Spre clafrificare, imprumutul de la FMI a fost in 2010. Nu putea Boc, abia numit premier sa si semneze imprumutul. Asa ca…. ! Nu-l corectez pe Garrett care cu ai sai ochelari de cal este incorigibil.

     • toma alimos spune:

      io zic ca tu nu ai habar sau esti rau intentionat. imprumutul a fost acordat in 2009 .
      si poate ca nu stii si ca prima transa a fost data direct guvernului, lucru foarte rar intalnit in politica de creditare a fmi care da banii bancilor centrale. acesti bani au permis guvernelor boc sa amane reformele si sa fie reales domunl guvernator.
      acesti bani trebueisc rambursati anul acesta si ei au fost cel mai nociv credit primit de romania vreodata….
      mai citeste…si tu si dl vlaston.
      ma mir ca hantzy nu stie acest lucru sau stie si nu -l pomeneste.

     • garett spune:

      http://ro.wikipedia.org/wiki/Împrumutul_României_de_la_FMI
      “La data de 24 martie 2009, Guvernul României a semnat un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE), Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 19,95 miliarde de Euro”
      Deci cine minte??

  • Gabriel spune:

   A nu se uita (se pare ca se uita foarte repede niste lucruri care nu convin) ca in 2009 era si PSD-ul la guvernare.

  • naiv spune:

   @garrett. Care este structura imprumutului EFECTIV de sub 19 mld ? si cine il restituie? nu cumva 12+ mld s-au dus la rezerva BNR si sunt restituite de BNR (fara bani de la buget)? sau Isarescu minte si Garrett spune adevarul? Nu cumva BNR din operatiile sale LUCRATIVE ( a se vedea rapoartele anuale ale BNR) plateste cele 12+ mld? Nu cumva rezerva BNR a impiedicat/ dezamorsat atacul speculativ pe leu (la care a fost partas si dl.ministru Isar, propus sef acum la CFR MArfa desi este persona non-grata in sistemul bancar)? PS. In care document PSD se scrie ca deficitul anual (si nu am avut exercitiu pozitiv dupa 1989) NU MARESTE datoria totala nationala?

   • Hantzy spune:

    naiv,
    Se uita si un alt lucru: intre 2004 si 2008, rezerva valutara a BNR aproape s-adublat, crescand de la 8 mld la 15 mld EUR. Desigur, aceasta realizare s-a datorat in mare parte politicii monetare a BNR, dar premisele au fost mentinute de executiv. Trend care, din pacate, nu a continuat dupa 2009.
    Iar, daca nu ma insel, cea mai mare parte a celor 12 mld de care vorbiti a fost in realitate folosita pentru capitalizarea bancilor, pe care chiar Presedintele le rugase sa nu scoata banii din tara. Ca asta s-a petrecut sau nu, personal nu mai stiu. Dar pare ca imprumutul nu au fost folosit pentru pensiile duduite, asa cum sustine domnul Vlaston

    • Ei nu, vreo 3-4 mld euro au mers la bugetul de stat. In plus, eu vorbeam de imprumuturile curente la banci, nu numai de acelea de la FMI

     • garett spune:

      Bancile au imprumutat guvernul FIX din banii pe care BNR i-a eliberat de la RMO!
      Haideti ca sunteti profesor de matematica: guvernul a imprumutat 20 mld de la FMI cu 3% dobanda. Din astia, 12 mld au intrat la BNR, care a eliberat ~8 mld de la RMO catre banci, Care banci au imprumutat guvernul cu 6.5-7% dobanda! Ce va spune logica dvs. de profesor de matematica, a facut o afacere buna guvernul?

    • naiv spune:

     @hantzy. A. Rezerva valutara a BNR depaseste 32-35 mld azi. Deci ce tendinta NU s-a pastrat? (premisa falsa, concluzie?) B. BNR nu poate si nu are voie sa recapitalizeze nicio banca (evident nici privata). Alte premisa falsa, concluzie… ? C. Rezerva BNR a crescut deci cum sa scada prin recapitalizare? alta premisa falsa, alta concluzie..? D. A scazut partea din depozite valutare pe care bancile erau obligate sa o detina in BNR [LA O DOBANDA F.F.MICA. AFirmatia apartine presed. ABR, spre ca ca nu o negi]. Bancile “pierzand” la fractiunea de depozit tinuta la BNR, isi scoteau parleala prin dobanzi sporite la credite, asa ca tot cetateanul platea. PS. Poate re-evaluezi comentariul tau?

     • garett spune:

      Spune-mi te rog, cu cifre concrete, cu cat a scazut dobanda creditelor dupa reducerea RMO?
      Caz concret: credit auto in Euro, dobanda in 2009 11.2%, dobanda in 2012 12.5%. Deci?
      Poate iti reevaluezi comentariul… ;)

     • Hantzy spune:

      Multumesc pentru informatii. Ultimele informatii pe care le aveam in domeniu dateaza din 2010, data la care rezervele stagnasera. Imi cer scuze pentru eroare si imi voi reconsidera pozitia.

 2. garett spune:

  Mon professeur, doar dvs. mai credeti povestea asta! ;)
  @Gabriel: just, dar nu tin minte sa fi vazut sali de sport facute de PSD din 2009 incoace…
  Studiu de caz: comuna Jorasti, jud. Galati. Populatie sub 1000, vreo 60% peste 50 de ani. “Mandri beneficiari” ai unei sali de sport marca udrea, care, evident, sta inchisa din lipsa de “clienti”. “Ochiometristic” in jur de 500.000 de euro, cu tot cu comisioane probabil de vreo trei ori mai mult. In tot acest timp satul n-are apa curenta, apa din fantani teoretic este improprie consumului, drumurile sunt de fapt ulite, s.a.m.d. Cat aduce la buget sala respectiva?

  • Cum adica, n-a dublat Tariceanu pensii si salarii, fara fundament economic? Traiti in Romania?

   Iar salile alea de sport reprezinta un mizilic. Nu va mai luati dupa antene…

   • Gogu Bosorogu spune:

    Pai sunt totusi vreo 40 de milioane de euro – nu-i chiar asa putin… Nici asa mult, e drept, dar se putea face ceva mai bun cu banii aceia.
    http://www.money.ro/aici-sunt-banii-dvs-elena-udrea-a-dat-40-de-mil-euro-pe-sali-de-sport_573091.html

    • eh, 40 mil si am imprumutat 16 miliarde. 3 ordine de marime

    • curios spune:

     gogule, hai sa rationam FARA urlete. A. toate salile de sport sunt inutile? B. ai face o sala de ANTRENAMENT (sport) in mijlocul Bucurestiului (cu costurile in cauza) sau mai curand la Otopeni? C. are dreptate money.ro sau cei din sanatate care spun ca avem o generatie de obezi si de strambi, pt. ca nu facem sport? D. cheltuim ACUM 200 de mil. pt. sport sau 10 mld. in urmatorii 5 ani pt. sanatatea celor strambi si obezi? E. evident ca daca facem un sondaj printre cei cu ajutoare sociale sau pt. unii pensionari, va fi un vot unanim pt. renuntarea la sali de sport si trecerea banilor la pensii. O fi corect? PS. si mai am o nedumerire: cine hotaraste ce e util? primaria de oras? presa? cei din judetul vecin? cum asiguram un sondaj echitabil? pe grupe de varsta? pe sexe? pe venituri? PS2. Ministerul in cauza finanteaza O DECIZIE LOCALA. Ne substituim noi acestei decizii si daca da, hai sa anulam ce se face la Cocarlati si sa facem la Vascauti c-asa vrem noi.

     • Gogu Bosorogu spune:

      Pai eu n-am urlat; am zis doar ca ar fi fost mai bine folositi banii aceia la altceva… Nu stiu cat de utile sunt acele sali de sport acolo unde sunt, dar nu cred ca sunt folosite.
      S-ar fi putut face ceva care, in timp, sa aduca bani la buget, nu care sa cheltuie. Nu stim exact cata lume frecventeaza acele sali (inclusiv spectatori), dar tare mi-e teama ca mai nimeni. Vedeti dvs, o investitie e buna nu numai ca da de lucru oamenilor pe perioada construirii sale, ci si fiindca aduce bani dupa aceea. Altfel nu e o investitie, e o gaura neagra. Daca stiti engleza cititi mai jos.
      http://www.businessinsider.com/spain-airports-empty-2011-6?op=1

  • CCCP spune:

   @Garett: daca erai mai obiectiv, aduceai zeci de exemple de sali de sport construite de Guvernul tariceanu in exact aceleasi conditii in care le-a construit si Guvernul Bocm, adica in sate parasite si in localitati unde nu era nevoie de ele. La fel, vad ca nu spui nimic de faptul ca in perioada cand “economia duduia”, Guvernul Tariceanu nu a construit niciun km de autostrada!!! Bani veneau multi la buget! unde se duceau?

   • Gogu Bosorogu spune:

    Adica daca au facut aceleasi manarii si ceilalti, asta inseamna ca sunt justificate?! Daca toata lumea plagiaza, asta inseamna ca e justificat copiatul, nu-i asa?! Hotia e hotie, indiferent cum il cheama pe cel care a facut-o…

    • gigel spune:

     S-ar putea sa nu se poata face canalizare cu aceeasi bani cu care s-au facut sali de sport (poate lamureste problema asta cineva care se pricepe la fonduri europene). In plus, cineva a muncit si a luat salariu de pe urma acelor sali de sport, ca sa nu mai zic ca n-ar strica sa fie folosite de localnici (asta ar insemna insa implicarea directorilor de scoala, a primarilor etc si e foarte posibil sa fie inepti). Oricum, sa vedem investitiile guvernului USL, deocamdata par sa fie 0 (a, o sa se mai laude vreun an doi cu ceva km de drum contractati pe vremea odioasei guvernari Boc, dupa aia… desert).

     • Gogu Bosorogu spune:

      Decat sa faci sali de sport cu ei, care necesita mentenanta – deci te costa bani in timp – mai bine ingropai banii cash si ii puneai pe oameni sa-i dezgroape. Puteai sa dai si salarii sapatorilor – efectul in economie ar fi fost practic identic, cu exceptia faptului ca acum nu te mai costa intretinerea gropilor. Sau ii puneai sa le astupe…

   • garett spune:

    Din cate stiu sali de sport a facut nastase pana in 2004 si udrea din 2009 incoace. Nu stiu sa fi facut si Tariceanu. Dar chiar daca o fi facut contextul era altul: economia “duduia”, nu se faceau din imprumuturi, nu se “pedala” pe austeritate, etc. Daca ar fi fost acelasi context in 2009-2010 poate ca nu ar fi deranjat atat de mult salile astea de sport sau “telegondola spre nicaieri”.
    Insa in 2010 se striga sus si tare ca e jale, se taiau salariile otova, doar de dragul de a se taia, se majora peste noapte TVA-ul, se inchideau spitalele aruncand practic pacientii in strada si in acelasi timp se faceau “investitii” absolut inutile si ridicole…

    • sfinx spune:

     Atata vreme cat romania avea deficite bugetare pe vremea lui tariceanu, tot din imprumuturi s-au facut. Asta inseamna deficite, n-ai suficienti bani si imprumuti de la altii. chiar daca nu-ti convine, asta e adevarul.

 3. Radu D spune:

  Domnule Vlaston,
  De acord cu bun parte din ideile dvs, asa la nivel de principiu. Cateva corectii sunt necesare:
  1. In privinta “banilor europeni”:
  a.) Externalizarea managementului fondurilor europene e o gargara fara fond. Nu exista in Romania entitate cu o capacitate organizationala mai mare decat a statului in domeniul asta, nu e nimeni care sa isi fi dovedit competenta, expertiza, absenta conflictului de interese. Au fost solutii de subcontractare punctuala a unor servicii si alea au fost de 2 parale (bunaoara o serie de manuale de implementare). Solutia e sa creezi o infrastructura administrativa coerenta si competenta, insa tomcai pe asta chiar guvernul Boc a distrus-o prin amputarile salariale nediferentiate si blocari de posturi, fapt ce a gonit efectiv oamenii din sistem. Ca sa nu mai vorbim de imixtiunea politicului in alte treburi.
  Auditul nu ai cum sa il mai “externalizezi”, e o functie incadrata in Curtea de Conturi si de facto raspunde la ordinele de la Bruxelles.
  Totusi poate cand vorbiti de externalizare ne dati dvs o solutie mai concreta, dincolo de vorbe goale.
  b.) Reducerea cheltuielilor statului e o alta gargara fara fond a fostei guvernari. Vedeti mai sus ce a generat acea taiere fara cap in sistemul de management al fondurilor. Ca sa facem o paralela, e ca si cum ai eficientiza o fabrica aplicand masurile inclusiv departamentelor productive, in final ajungi sa le faci praf si pe alea. Pusca si cureaua lata, asa era vorba nu?
  Pe de alta parte, nu cred ca romanul va uita ca in timp ce se taiau anumite cheltuieli vitale, se faceau vile protocolae, bancute si piscine si alte tampenii.

  • Dupa dv. ne ramane doar funia? sa nu putem elimina 3-400.000 de functionari? In 2004 traiam, bine mersi, cu 800.000. Iar intre timp s-au dezvoltat exploziv aplicatiile informatice.

  • it_s__not_news spune:

   Problema de fond cu fondurile UE este ca iti trebuie bani ca sa iei bani. Restul sint discutii pointless.
   Polonia are rata mare de absortie fiindca la ei “revolutia” s-a produs in anii 80 si au avut 10 ani in plus pentru a-si forma o clasa de intreprinzatori.

 4. [...] http://www.contributors.ro/fara-categorie/perspective-economice-sumbre-pentru-2013/ Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in Articole PNR and tagged 2013, Economie, Noua Republica, Stefan Vlaston. Bookmark the permalink. [...]

 5. Ghita Bizonu' spune:

  Cum adica nu am stiut ce urmeaza in 2013? DEZASTRU! Adica ce a lasat PDL eul … Daca nu ati aflat bugetu facut de Boc a prvazut bani doar pana in octombrie !!! Ca tata are anu ptr PDL : 10 luni!
  D’aia a si trebuit schimbata guvernarea PDL ca altfel ne lua dracu!!!
  Si inca ceva despre perfromantile boccie ale guvernleor Boc ( de fapt Basescu) : au redus chel;tuileile, all right. Au crescut veniturile. Sehr Gut! Insa cheltuielile au crescut si mai mult!! pe ce au crescut cheltuileile daca s-a taiat din pensii, salarii, s-au blocat posturi? Adica a fost cama sa : economisti voi ca sa vaem ce risipi noi!!

  • o sa vedem la guvernarea Ponta cum trebuia procedat…

  • Geos spune:

   Da, bugetele anuale se fac pe 10 luni, că aşa v-a învăţat Voiculescu economie… Din câte ştiu eu, anul are 12 luni, nu 10, dar cine-s eu să-l contrazic pe Moise al României? Greşeala mare (dovedită ulterior) este că în buget era prevăzută absorbţia a minim 20% din fondurile europene, dar la ce “performanţe” am avut din mai încoace, mă mir că nu ne-au suspendat fondurile de tot.

   Acum, revenind la conţinutul articolului, am o senzaţie de deja-vu legată de acest guvern, care tinde să-şi asume laurii guvernului Boc. Un avantaj clar îl are mai buna comunicare, mulţumită influenţei păpuşarului V. în mass-media, dar dezavantajul este marea de incompetenţi şi organizarea extraordinar de tâmpită a guvernului. Dar nu văd o reintroducere a forfetarului sau noi creşteri de taxe în 2013. E suficient să continue îmbunătăţirile lui Ungureanu şi diminuarea numărului de taxe sub Boc (necontinuată după 2009). În rest, colaborarea cu Băsescu se poate dovedi una fructuoasă (cu două excepţii: justiţia şi educaţia, capitole la care baronii USL au probleme mari).

   În rest, nu pot să nu remarc faptul că nu mai există opoziţie parlamentară. I-au prins euforia sărbătorilor?

  • cititor9 spune:

   Ghita, pai de ce nu a prevazut Ponta banii pentru ultimele 2 luni ca tot sunt la guvernare de la sfarsitul lui aprilie?
   Am impresia ca faci parte din categoria celor care cred ca Boc tinea banii la el si nu-i dadea la saracul popor. De ce nu i-a dat Ponta daca ii existau pe undeva? Ponta a castigat alegerile dand la bugetari ceva bani dar i-a luat din 2 surse: s-a imprumutat mai mult cu cetave sute de milioane de RON – a crescut datoria adica – si a luat de la investitii inca 1,5 miliarde. Ca de aia s-au oprit multe lucrari, mai ales la drumuri.
   Din pacate asta a insemnat somaj pentru oamenii cae erau angajati pe acele santiere.
   Sa vedem ce fac in 2013, de unde mai iau bani. Ca s-ar putea s anu mai fie pe la investitii… Sio nici creditorii sa nu le mai dea asa usor.

  • precaut spune:

   Bizonule, care e structura cheltuielilor marite? cumva salarii (parca NU!)? cumva cu energia (pai n-a crescuit pretul per kwh?) cumva cu chirii si taxe locale ? cumva cu dobanzile la imprumuturile luate (nu de la FMI, ci de la banci)? Ce nu-ti spune instructorul tau de partid este ca ORICE deficit anual se adauga la datoria totala, asa ca sumele de rambursat cresc de la an la an (nu cumva Vosganian a lasat un deficit de 8%? sau nu trebuia platit?). Pensiile marite in 2009 nu aduceau cheltuieli mai mari (in 2008 n-au fost decat trei luni de pensii marite)????

  • Ghita Bizonu' spune:

   bugetul pe 2012 a fost facut in 2011. Asa este normal. Si este normal ca daca vine un nou givern la mijlocu anului sa se foloseasca de bugetu deja facut si votat.Bugeti pe anu 2012 a fost facut de guvernu Boc. Cu venituri pana in oct (adica veniturile de pe 12 luni angajate in 10! ultimele 2 fara sa se mai prevada bani ptr politie, justitie , invatammnat si sper ca nici ptr presedentie!!)
   Despre vum face guvernu Ponta bugetu urmeaza sa discutam DUPA ce va fi publicat bugetul.
   Si precuat ce nu iti zice instraictoiru tau de partid este faptul ca salariile au fost taiate si inghetate. Ca veniturile au crescut (sau ar fi trebuit sa creasca ca urmare a maririi taxelor). Deci ar fi fost cazul ca deficitu sa scada .. Insa cu Boc e pa invers – facem economii ca sa adancim deficitu ,,,

   • Gogu Bosorogu spune:

    Dle Bizon, o rectificare de buget exact asta face, reaseaza bugetul in functie de venituri si cheltuieli reale, nu prevazute. Daca tu guvern Ponta ai facut o rectificare in august si te vaiti in octombrie ca nu mai ai bani pe ultimele doua luni, iertati-ma, dar prostul esti tu, nu cel dinaintea ta… Va citez din articolul dlui Rudnitchi, pe care vad ca nu l-ati citit:
    “Daca ideea premierului a fost neinspirata din punct de vedere politic, economic vorbind a fost de-a dreptul o eroare. De altfel, in prelungirea afirmatiilor legate de ramanerea fara bani a bugetului, premierul a dat si solutia pentru ca bugetul sa nu intre in incapacitate de plata: o reasezare a capitolelor bugetare. Adica, o noua rectificare bugetara. In luna august a acestui an, guvernul Ponta a facut o rectificare bugetara. A taiat de la investitii si de la alocarile pentru fonduri europene pentru a creste cheltuielile. Macar pentru acest motiv (rectificarea bugetara), Victor Ponta nu avea cum sa dea vina pe Emil Boc pentru soarta bugetului din ultimele 45 de zile ale anului. Rectificarea bugetara din august ar fi trebuit sa corecteze, macar partial, si problemele bugetare care, in viziunea premierului, vor veni in noiembrie.”

   • lucid spune:

    Asa cum dl Vlaston precizeaza intotdeauna ca este pensionar, corect este bizoane sa precizezi si talica cum ca esti pensionar de vreo 10 ani, deci inainte de varsta normala, si atunci itzi va intzelege orice cititor “combativitatea” uslinoasa de tip “sa ne dea!”.

 6. toma alimos spune:

  repetati ca tariceanu a marit salariile si pensiile… pai v-am repetat de atatea ori sub diferite nick-uri ca sa luati cresterea de productivitate a muncii din 2000 si pana in 2008 si sa o comparati cu cresterile de salarii si implicit de pensii si dupa aia vorbim pe cifre.
  vreti sa stiti ce a ingropat romania?
  va spun eu…creditele cu buletinul si ptr aia e vina lui ISARESCU. am scris cu litere mari ca sa va atrag atentia. daca sunteti de buna credinta, vedeti cand bnr a dereglementat , de ce a facut-o si cui a folosit.
  hadeti sa discutam pe cifre. haideti sa sapam dupa adevaratii vinovati.
  v-am propus doua teme si le repet:
  - productivitate/salarii 2000-2008
  - creditele cu buletinul si ‘”ajutorul” dat bancilor tocmai in 2007 de catre bnr, cand criza aparea in restul lumii, prin ajustarea in jos a normelor de creditare, punand astfel pe piata o cantilate uriasa de bani care a marit preturile tutror activelor, supraevaluandu-le si creand un cerc vicios.

  • Va repet si eu: Germania a crescut salariile cu 21% in vreo 15 ani, si e Germania. Cu productivitatea aia mai bine facea autostrazi

  • Gogu Bosorogu spune:

   Bugetul asigurarilor sociale era excedentar pe 2007 si 2008. Las la o parte ca nimeni nu stie exact ce s-a intamplat cu acei bani (am impresia ca au fost inclusi in bugetul de stat, dar nu mai tin minte), dar dl Tariceanu a crescut pensiile (si salariile) foarte mult. Mai tineti minte de situatia cu salariile profesorilor care trebuiau dublate? Ei, aici pana si dl Tariceanu ajunsese la fundul sacului si a zis ca nu are bani – nici nu mai avea. A venit anul 2009 cu scaderi de salarii si numar de salariati iar acum suntem practic in situatia in care intreg deficitul de 3% ar putea fi dat de fondul de pensii (care se suplimenteaza de la buget). Fiindca pensiile nu le poti scadea, ca e neconstitutional.
   E drept insa ca in 2007 nimeni nu anticipa ce are sa vina, nici chiar Isarescu (http://www.inpolitics.ro/isarescu-de-partea-lui-tariceanu-pensiile-pot-creste-cu-40-art1847.aspx) – desi Isarescu atragea atentia ca salariile cresc peste productivitate. Totusi o grija mai mare in cheltuirea banului ar fi utila…

   • cititor9 spune:

    Buget pensii 2007 – 38 MLD RON
    Buget pensii 2008 – 53 MLD RON
    Buget pensii 2009 – 63 MLD RON
    Buget pensii 2010 – 68 MLD RON
    Buget Pensii 2011 – 68 MLD RON

    Situatia era tragica deja din 2008 dar a fost ignorata. Ce guvern ar fi putut face mai mult? Cheltuim foarte mult pe aceste pensii si faptul ca nu pot fi ajustate in functie de situatia bugetului e catastrofic pentru alte tipuri de cheltuieli.

    Sa spun ca in 2011 au fost 68 MLD RON din total 205 MLD ron cheltuiti de le buget? Exact 33%. In 2007 erau 38 din 136 MLD RON cheltuieli totale.

    Sa ne imaginam aacum ca Boc ar fi dat o lege a pensiilor care ar fi dus bugtul d epensii pe 2012 sau 2013 la 90 MLD RON. Ce ar fi facut Ponta sau orice alt guvern?

    • costica spune:

     Trist este ca nu spui nimic despre cheltuielile uriase cu prostii ale tuturor guvernelor, ca nu spui nimic despre sumele uriase care se dirijeza catre clientela politica de toate culorile si sub toate formele posibile(contracte de tot felul!!), ca nu spui nimic despre evaziunea fiscala de proportii(pana si Bulgaria are incasari mai bune la buget decat Romania, suntem ultima tara din UE la capitolul incasari taxe si impozite si PRIMA din UE la evaziune fiscala!!), nu spui nimic despre investitiile in parcuri la marginea satucurilor, despre telegondolele balanganindu-se pe coclaurii patriei fara turisti, despre piscinele cu lacate ruginite si neracordate la reteaua de apa, despre patinoarele de miliarde Euro(din care jumate au mers la clientela politica ce le-a construit), nu spui nimic despre autostrazile pe care NU le avem dar care au inghitit miliarde Euro de la buget….
     Despre toate astea si muuuuuulte altele asemenea chiar NU ai citit?
     Mai informeaza-te si apoi comenteaza…
     Ai fi mai convingator, nu crezi ?!!!

     • aritmos spune:

      costica. Hai sa facem impreuna un exercitiu: marim pensiile cu 16% si le impozitam tot cu cca 16% ca sa iasa cresterea netul pe zero. Vei mari colectarea cu 1,5% din PIB, dar ce-ai facut cu asta? Nivelul de colectare tine de filosofia fiscala. Ia impoziteaza ajutoarele sociale (mentinand netto asa cum e), idem subventiile de caldura, idem alocatiile pt. copii etc si vezi unde ajungi. USA, CANADA, Germania o fac. Deci…. mai informeaza-te si, mai ales, nu incurca cheltuielile curente cu cele de investitii. Noroc ca nu esti bugetar si ca nu poti fi acuzat de deturnare de fonduri / delapidare.

 7. Ciprian spune:

  1. Din partea mea, Basescu are credit zero. Ponta nu are nici un fel de credit.
  2. Articolul are in primul rand o componenta de panica (ceea ce il plaseaza la categoria propaganda standard).
  3. Nu am deloc incredere in FMI, UE, SUA, Germania, Rusia etc
  4. De fiecare data cand aud de Polonia, ma gandesc la acea declaratie a unui (fost)priministru israelian care spunea ca “evreii au cumparat Polonia, Romania si Ungaria”.
  5. Refacerea cultului muncii? Frumos spus, dar demagogic, daca se poate spune asa…
  6. La multi ani!
  7. Pentru 2013 exista si certe perspective de mai bine.

  • Gogu Bosorogu spune:

   Va rog dati-mi si mie o perspectiva de-asta de mai bine, asa, de sfarsit de an…

   • Ciprian spune:

    Justitficata intrebare, probabil retorica. Nu stiu ce sa spun. De exemplu, ca ar fi putut sa fie mai rau sau chiar cu mult mai rau? (nu are legatura cu alegerile din Romania, mai mult cu ce s-a petrecut in afara).

 8. it_s__not_news spune:

  Ponta e fortat sa adopte si el chestia cu austeritatea. Foarte bine. Pai nu e filozofia tandemului Basescu-Boc ? Ar trebui sa-l laudati de data asta … cu toate ca dupa parerea mea procedam total gresit.

  Vom vedea. Eu tot cred ca adoptarea acestor masuri vor aduce oamenii in strada. Fiindca masurile astea au fost luate impotriva paturii active a Ro.

 9. Mircea Modan MirceaM spune:

  Domnule Vlaston, sa-i lasam pe cei care chiar stiu cum sta treaba sa ne spuna cum e cu economia.
  http://www.consiliulfiscal.ro/prezentare_BNR_29oct2012.pdf
  Spicuiesc un pic:

  ‘Veniturile bugetare colectate sunt foarte mici, chiar daca nivelul legal al taxelor si impozitelor nu este neaparat mic . Rata legala legala a TVA este peste media din EU -27, rata legala de CAS este in top 8 in EU-27, impozitul pe venit si pe profit este mult sub media europeana.”
  ….
  “Evaziunea fiscala este estimata undeva intre 10-15% din PIB. Daca s-ar colecta
  doar 30% din evaziunea fiscala , Romania ar avea acum excedent bugetar bugetar.”
  ….
  “Eficienta cheltuirii banilor publici este foarte scazuta la toate categoriile de cheltuieli bugetare, in particular la cheltuielile cu investitiile publice. .
  Desi Romania a cheltuit cei mai multi bani cu investitiile publice (atat ca procent din PIB cat si ca procent din total resurse bugetare) in perioada 2001-2011, calitatea infrastructurii este de departe cea mai slaba din Europa. Bulgaria, cu mult mai putine resurse bugetare alocate pentru investitii a obtinut efecte mai bune in termeni de calitate a infrastructurii.”

  “Chiar daca Romania a ajustat semnificativ factura de salarii in sectorul bugetar in perioada crizei , numarul de bugetari este inca foarte ridicat in comparatie cu numarul de salariati din economie platitori de taxe si impozite. Chiar daca raportul dintre numarul bugetarilor si numarul populatiei este unul foarte mic in Romania in comparatie cu standardele
  europene, datorita unei rate de participare a fortei de munca la activitatea economica reduse si, mai mult, datorita unui numar mic de salariati in economia formala (platitori de taxe si impozite), ponderea bugetarilor in total salariati din economie platitori de taxe si impozite este foarte mare (printre cele mai mari din UE-27, dupa tarile Nordice). Mai mult, acest
  indicator s-a deteriorat in perioada 2008-2011, chiar daca numarul bugetarilor a scazut cu peste 15%, numarul de salariati platitori de taxe si impozite scazand mai mult.”

  Nu este niciun cerc vicios…ci doar proasta administrare…platim mult, se colecteaza putin (din bani platiti..adica furt), colac peste pupaza putinul ala se cheltuie si mai prost…si asta de ani buni. Ce mi-e USL ce mi-e ARD…geaba- i aratati numai pe unii cu degetu`. Nu ca n-ar trebui… dar sa fim cinstiti , nici “ailalti” n-au fost mai breji.

  • curios-si-naiv spune:

   daca de maine se fac un milion de controale pe importatorii de slapi din China ce se va intampla? cumva o crestere a numarului de slapi (deveniti scumpi) si o colectare laudabila la buget? eu cred ca exact pe dos (ajunge sa ne uitam la contrabanda cu tigari din Italia) ! daca se coloreaza motorina probabil ca se vor casa rablele mari consumatoare si vor aparea utilaje moderne, dar nu va scadea pretul aratului, ba din contra. DAR, DAR,…. daca 10 mil. de romani cumpara in medie de 10 ron/zi FARA BON FISCAL, cate e evaziunea numai la TVA? nu cumva vreo OPT MILIARDE, adica cat toata evaziunea (ESTIMATA) la motorina, tigari etc??? si asta fara sa ai elicoptere, salupe, garda financiara militarizata si inarmata etc care COSTA (indiferent de cat recupereaza). Cand ai sa descoperi ca un service-auto face incasari de 300 000 ron pe an, fara angajati, nu faci un control?

   • Mircea Modan MirceaM spune:

    Nu inteleg ce rationament vreti sa faceti. Slapii de import sunt la fel de scumpi si cu control si fara… diferenta este ca TVA-ul care este inclus in pretul de vanzare nu se mai varsa la buget ci ramane “castigul” comerciantului. Fie vorbim de contrabanda (marfa neinregistrata) fie de frauda (missing trader fraud)..cand se da tunul si firma dispare-n ceata… amandoua “metodele” se cunosc si se pot contracara. Evaziunea pe TVA este de cca 10 miliarde de euro..ce ziceti, merita atentie? 80% din cifra de afaceri nationala este facuta de sub 10% din firme..nu trebuie controlat tot tarabagiul (cum se face acum de ochii lumii..si aia mari stau si rad de “fraieri”)
    Practic sunt 2 masuri mari si late ce trebuie luate urgent:
    -contol la sange in zona TVA, cu bonus la “captura” fiscala…prefer sa dau 1 miliard bonus(care merge apoi in cosum fiscalizat…nimeni nu-si va mai ascunde banii din spagi…de ce sa nu transform spaga in bonus? care aduce ceva la buget) si sa castig restul de 9 (desigur niciodata eficienta nu va fi 100%..dar 80% ca in Estonia de ex este perfect realizabil..sau de ce nu “copiem” oare metodele lor..ca sa nu mai inventam noi o chestie “originala”?
    -cresterea considerabila ( de cel putin 3 ori…sa trecem de 50% macar) a finantarii pe fonduri nerambursabile.
    Fie copiem metoda poloneza…fie cointeresam consultanta in domeniu…tot asa, bonus procentual pana la obtinerea ultimului banut,
    Nu trebuie statul sa faca nimic…oamenii vor gasi ei metode eficiente de a castiga cinstit, (fara sa le spuna nush ce sefut cum merge treaba, filierele sunt cunoscute) pe baza de bonus…si nu pe baza de salarii fixe, indiferent de rezultate. Un corp de elita, un fel de IRS platit bine(pe bonus..se vor alege aia care stiu meserie)..dar si pedepsit pe masura in caz de mituire.
    Daca se rezolva aceste 2 probleme intram pe excedent bugetar, cu toate beneficiile evidente ulterioare (scade riscul de tara, dobanzile la rostogolirea datoriilor, crestere structurala a PIB, permanenta, locuri de munca, procent marit de contibuabili/populatie activa, scade instant si defcitul pe pensii…etc. )
    Dar, ca orice sistem “automat” are o problema mare…daca algoritmul de bonusare are efect dispare …spaga.
    De fapt acest sitem de bonusare este aplicat la greu de mai toti “privatii”..si se poate extinde chiar si in educatie. In loc de salarii marite aiurea de ce nu se plateste performanta? Masurata cumva… doar un cunosctor in domeniu poate sa spuna cum.
    Aici as astepta un studiu de la domnul Vlaston..cum sa facem ca profesorii buni sa castige mult, nu pe salariu fix…ci functie de rezultate. Iar scolile bune sa se bata pe profesorii buni care aduc finatare. Daca si profii buni si aia slabi castiga la fel care mai e chichirezul sa te agiti? Sa lasam pe fiecare sa-si faca treaba unde sa pricepe..iar statul doar sa creeze algoritmul de recompensare a rezultatelor. Simplu…cei nepriceputi vor fi eliminati de sistem.
    Ce sef va tine un neispravit daca-i scade salariul de pe urma lui?

    • Propun de cativa ani, dar cine sa auda.

     Evaluarea progresului scolar al elevilor, cu aplicatii informatice care sa genereze teste grila personalizate, similare dar nu identice, cu itemi preluati dintr-un bazin national. Diferenta intre media statistica a testelor elevilor unui profesor, de sfarsit si inceput de an, reprezinta progresul scolar. Acesta sa stea la baza salarizarii, evaluarii, avansarii in cariera si in fctii de conducere.

     • Maria Hulber spune:

      Domnule Vlaston, sunt de acord cu dumneavoastră. Ştiu că există deja o platformă informatică, sistemul INSAM, care valorifică instrumentele de evaluare pe care le propuneţi. Mulţi profesori au accesat deja sistemul, unii sunt încă în etapa de iniţiere, alţii îl operaţionalizează. Acel bazin naţional de itemi la care v-aţi referit există – sunt peste 100.000, cu grade diferite de dificultate – şi este în continuă formare, după contribuţia fiecărui profesor utilizator. Deocamdată testele sunt generate de profesorul propunător, dar cred că s-ar putea aduce îmbunătăţiri pentru deplina obiectivare a evaluării. Ar fi excelent dacă sistemul s-ar generaliza şi s-ar aplica în mod oficial.
      https://insam.softwin.ro/insam/
      În privinţa salarizării profesorilor, aş mai aduce câteva completări, câteva criterii pe care numai cei din domeniu le pot aprecia cum se cuvine, cum ar fi, de exemplu, tipul disciplinei: cu sau fără examen naţional la final de ciclu de învăţământ, cu sau fără lucrare scrisă semestrială etc.

      • Nu stiam. Multumesc. Faptul ca e ignorata de sefi e rau.

      • Maria Hulber spune:

       Nu ştiu dacă e ignorată, dar o aplică doar cei care au trecut printr-un curs de formare. Nu e un curs obligatoriu, nu se acordă credite la finalizarea lui, nici măcar adeverinţe de participare. Doar cheia de intrare în sistem. În baza de teste, elaborate fie ca exerciţiu de iniţiere, fie pentru aplicare propriu-zisă, am descoperit foarte mulţi profesori utilizatori din disciplina mea. Sistemul e foarte interesant, credeţi-mă. Rareori îmi exprim admiraţia faţă de un lucru, dar atunci acela chiar merită. În comparaţie, Ael-ul (platforma de învăţare informatizată), este o dezamăgire pentru mine, ca profesoară de limba şi literatura română. Software-ul nu oferă instrumente de lucru la clasă pentru disciplina mea. Cu INSAM lucrurile stau cu totul diferit.

      • Si cum am acces in sistem?

      • Maria Hulber spune:

       Contul meu de profesor l-am înregistrat la şcoala unde predau, la cabinetul de informatică, unde se centralizează denumirile de user (cam ca la Ael). Nu ştiu dacă înregistrarea merge direct de pe pagina principală a sistemului. Poate că aţi putea intra în acelaşi mod, dintr-una din şcolile din Bucureşti. Dacă nu reuşiţi, în 7 ianuarie mă întâlnesc cu colegii, inclusiv cu cei de la informatică, şi îi întreb.

      • Maria Hulber spune:

       Dacă doriţi, vă trimit suportul de curs, în format digital. Poate că acolo informaţiile sunt mai lămuritoare decât le pot oferi eu, inclusiv cele referitoare la accesarea sistemului.

  • Asa, si daca se strange mai mult la buget si se cheltuie la fel de prost, cde ne incalzeste?

   faptul ca se strange putin e chiar de salutat, macar banii nu ajung la regii asfalturilor, deszapezirilor, gunoaielor, etc.

 10. costelus spune:

  Hai sa nu ne ascundem dupa deget si sa spunem adevarul, ca si guvernarea Boc a fost la fel de inconstienta. Incercati sa va aduceti aminte de anul 2010, cum politicienii se tot intreceau in declaratii optimiste: “Romania va fi ocolita de criza”, “Nu se vor taia pensii si salarii, sint bani suficienti”. Cind colo prin iunie, in citeva zile Romania a intrat in incapacitate de plata.

  Si sa mai spunem ca multi dintre actualii parlamentari ai USL au fost parlamentari ai PDL in mandatul trecut.

  • eu****** spune:

   Costelus,

   Deosebirea este ca atunci, in 2010,nu au fost alegeri parlamentare, si nu se punea atata presiune pe numirea unui plagiator in functia de PM…

   Costelus, vreme trece, vreme vine…
   Am inceput numaratoare pentru Ponta 2!

   AMR 13 zile pana la vizita FMI la Bucuresti!

  • sfinx spune:

   Mai frate, da cand era boc la guvernare nu va auzeam pe unul ca au furat si ailalti. Toata lumea astia fura, sunt niste hoti, bla bla.
   V-au venit uslinosii la putere, acuma veniti cu texte din astea, nici cu aia nu mi-e rusine?
   Si cica obiectivitate.

 11. garett spune:

  @naiv: de fapt au fost vreo 10.5 mld la BNR și restul la guvern dacă vrei să despicam firele. Din aceștia, BNR a eliberat cam vreo 7-8 către băncile comerciale care parțial au expatriat fondurile către băncile mama, partial au împrumutat înapoi guvernul la dobânzi mai mari. Curata afacere pentru noi! Cu restul și cu o parte din rezerva BNR a cumpărat US bonds care aveau o dobânda mai mica decât cea plătită către FMI.
  Asta apropo de înțelepciunea Isaresciana…
  De plătit, indirect tot noi plătim, “profiturile” BNR provin din “glumitele” pe seama cursului, care ne influențează pe toți.
  @Curios: o sa fii chiar mirat, la tara nu prea sunt obezi, iar intr-un sat populat doar de bătrâni cam câti crezi ca folosesc sala aia?

  • naiv spune:

   @garrett, Inteleg ca te propui ca inlocuitor al lui Isarescu? ORICE ar fi facut BNR cu acei bani (inteleg ca nu esti de acord cu indiferent ce ar fi facut) tot BNR ii restituie si nu afecteaza bugetul de stat. NB. Rezerva minima obligatorie de 40% la valuta, daca intelegi macar o fractiune din sistemul bancar, mareste costul creditului. La ce dobanda se imprumuta statul nu este o decize de forum, de palavre marxiste etc ci este cerere/oferta. Iar daca vezi totalul anual al imprumuturilor catre guvern (chiar inainte de cei 12 mld) vei vedea ca depaseste cu mult ce sugerezi.

  • curios spune:

   @garrett. Nu vrei sa aplici rationamentul tau la DOUA EXEMPLE? 1. baza FRF se afla la Mogosoaia (desi, citez din logica garrettiana, nu sunt mai mult de 20 de “jucatori” in Mogosoaia). 2. bazinul olimpic in care ar trebui sa se antreneze FRN + trambulinistii este la Otopeni, unde evident nu sunt 40 de practicanti. NB. tu ai construi, din banii tai, o sala de sport pe un teren ce costa 1000 E/mp sau te-ai duce acolo unde costa 50 E/mp? PS. si mai am o nedumerire: primarul de Mizil trece prin Consiliu decizia de a face [ceva]. Cine cenzureaza aceasta decizie si in numele a ce? Cumva un grup de “utilitaristi”care cred ca la Mizil trebuie [altceva]? pe acei utilitaristi i-a ales careva? au vreo responsabilitate/autoritate?

 12. toma alimos spune:

  guvernarea ponta 1 a adus la buget incasari fata de 2011 mai mari cu 1.8 miliarde de euro si asta in contextul a trei runde de alegeri.
  guvernarea ponta 2 daca nu va stopa furatul si nu va atrage fonduri europene macar jumatate din ce si-a propus, o sa fie jale.
  desi mi-a soptit o pasarica ca nevoia bruta de finantare din 2013, va fi mai mica cu aproape un procent fata de 2012.
  mai adaugam ca s-au amanat privatizarile societatilor de stat. asta ar fi o minisfidare la adresa fmi care dupa rezultatele din intreaga lume nu a reusit sa salveze nicio tara de la dezastru economic, mai rau le-a ingropat.( daca stiti vreuna, chiar sunt curios)
  eu chiar m-as bucura ca sa incetam acordul cu fmi care incet incet ne condamna la subdezvoltare.
  referitor la obsesia d-lui vlaston cu micsorarea nr de bugetari este o prostie pe care daca o promovati iar ca politica de partid a pdl sau ard o sa ajungeti sa castigati alegerile din 2100.
  in invatamant mai trebuiesc angajati profesori si invatatori/educatori daca am face un invatamant care sa tina la scoala copiii si dupa ore in loc sa-i lasi pe strazi.
  in sanatate e deja jale si e un deficit cronic de personal care se va agrava prin migratia si mai accentuata profesionistilor dupa slujbele bine platite din statele bogate.
  politia rurala e varza si desfasoara un program de la 8 la 16 iar in restul zile suntem aparati de… 112 . in cazul localitatii mele, locul unde se afla masinile de interventie este la 26 de km si mentionez ca sunt in zona de campie(jud ialomita).
  mai degraba ati vedea ca domunl guvernator apare pe la tv cu o gramada de “chestii” costisitoare cu care se da la munte, cu echipamente care costa salarii, accentuez , salarii anuale de bugetari .
  de ce nu tipati sa se micsoreze cheltuielile serviciilor de informatii, ca avem mai multi “securisti” pe cap de locuitor decat orice tara europeana fata de unele este chiar dublu daca nu triplu .

  • Gogu Bosorogu spune:

   Dle Alimos, chestia aceaa cu incasarile in plus e cu dus si intors; daca aveti rabdarea sa cititi o analiza ceva mai tehnica, iat-o aici:
   http://businessday.ro/10/2012/veniturile-bugetare-crescut-7-2-unde-greseste-victor-ponta/
   Uitati-va mai bine la grafic; e mai sugestiv pentru a arata performanta guvernului Ponta 1
   Sigur, pana la urma e bine ca au crescut veniturile, chiar si cu putin, dar sa vedem ce va face cu acesti bani, si, mai ales, sa vedem ca vor mai creste si la anul…

  • Nu-i deloc o prostie, sunt zeci de mii de bugetari care freaca menta, pot fi dati afara fara nicio pierdere. Altii pot fi inlocuiti cu computere.

  • Mgh spune:

   Fara sursa corecta gen ministerul de finante de unde ar rezulta incasari mai mari incepand cu luna mai … de 1,8 miliarde nu avem de ce sa ne amagim! Sigur daaca ne uitam la televiziunile de partid credem orbeste orice!
   Daca au fost incasari mai mari de ce au mai fost trase imprumuturi 2-3miliarde euro din afara incepand cu luna mai?

   Chiar Ponta a recunoscut ca sunt bugetari care freaca 3 foi pe zi si totusi i-a tinut acolo! de 6 luni! de ce? uite ca nu este vorba de obsesia dl. Vlaston ci de realitate avem bugetari si pozitiile de sefi sunt platite cu foarte multi bani realitate confirmata de declaratiile acestora de avere. Este o golaneala totala si jaf de bani ce la privat nu s-ar permite!
   Cu salariu de sefi bugetari platesti cateva pensii sau bugetari nea toma!!!

   Matale vrei ceva mai multa gratuitate de la stat!! sa aiba copilul scoala de dimineata
   pana seara, sa fie ocupat ca parintii oricum nu mai au timp si chef sa-i dea vreo educatie!
   Aia de umbla pe strazi au abandonat/vor abanadona scolile oricum, ca nu este pe cheful lor poti sa aduci profesori fara numar asta fiindca mediul lor parintesc nu ii incurajeaza spre scoala si oricum nu au ce face cu scoala cand el vrea ceva mai aplicat mai pragmatic pentru realitate sau exista impresia ca toata lumea trebuie sa ajunga inginer?!

   In Sanatate e jale si credeti ca se rezolva doar cu … salarii? pai de ce nu este jale si in China ca nici aia nu se rup in salarii? pai nu este fiindca au alta mentalitate si muncesc puternic chiar daca sunt saraci!
   jale este ca sunt tineri foarte buni care pleaca si pe aia statul nu vrea sa-i plateasca fiindca
   ar merita-o! Termenul de voluntariat iti spune ceva? nu desigur ca la noi este greu sa pui si un pom in pamant cum sa ajuti pe altcineva gratis cum sa vezi pensionar la 50-55 de ani ca se duce si ajuta intr-un spital!
   Profesionistii adevarati cauta nu doar salarii ci posibilitati de a-si maturiza cariera in programe adecvate , exista asa ceva de la stat ..pauza.

   Te plangi de securisti dar nu te plangi de evaziunea fiscala care este acceptata de oricare roman care ajuns pe o pozitie de bugetar a unei autoritati accepta miluaiala baneasca, nu te plangi de afacerile cu comisioane dedicate sau megaumflate, de spagi, de megaparlamentaul si zecile de anexe pentru fiecare din parlamentar foate costisitori …..
   nu te plangi de averile facute peste noapte si pe care statul le trateaza ca fiind facute din afaceri corecte si cinstite!
   Mori de ciuda insa ca se da unul pe la munte aratat de televiziuni desi foarte multa lume obisnuita face ce face el, nu mai zic de aia printre care si sefuti bugetari care iau spagi marete si stau prin concedii in tari cu soare si ape frumoase!

   Schimba ochelarii tom!

   • toma alimos spune:

    daca recitesti ce am scris …la a doua fraza era vorba de guvernarea ponta 2 si de stoparea furatului…
    iar treaba cu voluntariatul si cu munca patriotica fa-o tu…! aici vorbim de bani din impozite si taxe, care ar trebui sa “dea” in schimb servicii sociale.
    invatamantul nu este gratuit, poate tu ai impresia asta, el se face din banii platiti catre bugetul de stat.
    faptul ca doresc invatamant prelungit, nu are legatura decat cu faptul ca la scoala se invata 4-5-6 ore iar parintii stau la serviciu 8-12 ore ,timp in care copiii sunt nesupravegheati. in plus educatia s-ar face sub indrumarea unor specialisti,ptr ca nu toti parintii se pricep.
    mai putem adauga ca un parinte care vine obosit mort de la serviciu si care mai trebuie sa faca si alte activitati gospodaresti , lasa pe ultimele locuri controlul copiilor.
    asa ca lasa visele si garagara minimalista. suntem in uniunea europeana iar romania este un stat social…parca asa scrie in constitutie. precizez…stat social nu datator de pomana.

    • Mgh spune:

     Diferenta intre guv ponta 1 si 2 ar fi … se apuca de ceva in principiu de guvernat, de facut canale ca extinderile de la metrou deja le-au sistat! … se vor crea multe locuri de munca in toate orasele tarii de aceea vor crearea de regiuni dar prin ramanerea structurilor actuale judetene deci o umflare de noi posturi prin formarea de consili, sefi de consili cheltuieli de personal etc tot tacamul.

     Tu chiar crezi ca guv. sunt acolo sa stopeze furatul cand mai baga mii de noi oameni in organigrama? ti-am dat o idee de cum se misca guvernul –
     ” Ponta a recunoscut ca sunt bugetari care freaca 3 foi pe zi” si totusi i-a tinut acolo din luna mai pe spatele amaratilor! nu iti imagina ca astia castiga salariu minim sau mediu din Romania …

     Tu chiar crezi ca bugetari de acum vor rupe lanturile fondurilor europene? ce i-a tinut pe loc pana acum? sunt unii dintre acesti oameni ‘capabili’ ce anterior au fost prin pdl
     si au migrat dupa cum bate vantul, asta fiindca romanul neavand coloana sa ramana pe stanga sau dreapta.

     Am avut in tara voluntari veniti din afara sa ridice case sau sa participe la programe iar astia cu burtile mari din Ro se uitau la ei cand aia erau in toiul actiunilor, atata educatie este primita – cateva picaturi si s-a mai si evaporat!!!

     Te-ai gandit ca o persoana care ar avea grija de x copilasi nu o sa accepte un salariu care nu va fi pe masura a ceea ce crede ca desfasoara chit ca eventual castiga aproape cat tine?
     Nu tot de la stat trebuie sa se cheltuiasca a investesti intr-un astfel de om si care
     daca nu va fi multumit de ce i se ofera o sa plece sa caute eventual intr-o alta parte ceva mai bun? sau daca va fi nemultumit nu se va simti dator sa le ofere ceva educatie la copii dupa cum se si intampla …

     Avem pensionari de 50-65ani ce pot sa dea o mana de ajutor parintilor care nu mai au timp de cei mici! astfel pensionarul nu ar deveni un naufragiat spalat pe creier care sa stea
     n ore numai la televizor. Dar mai mult faptul ca insasi comunitatea s-ar ajuta prin membrii ei ar insemna o dezvoltare a relatiilor interumane mai buna!

     • toma alimos spune:

      nu vrei sa pricepi… venim du 50 de ani in care eram obligati sa facem munca patriotica. dupa 50 de ani in care mai trebuia sa muncim pe langa casa ca ne scoatem mancarea. uiti ca ti se luau din salariu 20% ca sa contribui la capitalizarea intreprinderii unde lucrai,uiti ca “cotizai” peste tot ca sa ai parte de drepturile care iti erau scrise ca gratuite in legislatia tarii.
      si tu vrei acum munca voluntara… aia o faci cand ai traiul tau si al celor pe care ii ai in grija asigurat. dupa aia daca ai timp liber si bani suficienti poti sa faci ce doresti.
      nu poti sa-i ceri cuiva cu salariul minim sau cu o pensie care nu-i ajunge ptr un trai decent sa faca pe voluntarul in mod regulat.
      80% din pensionari au pensia sub 1000 de lei. la fel si mai bine de 50% dintre salariati.
      asa ca daca vrei sa fii voluntar e problema ta, nu o cere si altora ca o obligatie de zi cu zi.

      • Mgh spune:

       Esti pe langa lucruri dar nu sunt mirat. Afla ca la ora asta in Romania sunt oameni care si-au ajutat semenii desi averea lor sau traiul lor nu era fix unul foarte sigur sau fara grija.
       Crezi ca fara sa mananci doua paini pe zi ai muri de foame sau fara sa ai plasma in sufragerie ai suferi? Voluntariat in tara asta au facut-o de exemplu tineri fara servici sau surse de venit relaxante … si au facut-o!

       Traiul decent se face prin multa munca nu spalatura venita de la tv-uri, nu este de mirare ca oamenii de la tara mult incercati nu sunt cu ideile astea sau cei care muncesc de nu au timp de televizior.
       Germanii dupa al doilea razboi mondial au fost saraci, rupti in … fund efectiv si au muncit fara sa astepte de undeva traiul decent.
       Ai auzit de primarul care a iesit sa puna cu angajati locali pavajul in comuna cumparat si nimeni din sat nu s-a deranjat? probabil asteptau intai traiul decent!!

 13. Margicu spune:

  1) Factual fals. In Franta, una din primele 5 economii ale lumii, Comisariatul general al planului a functionat din 1946 in 2006 (nu discut aici eficienta sau rezultatele dar institutia a existat si deciziile sale au cantarit greu). Si bineinteles ca exista in toata Europa de vest si de nord companii in care statul este actionar minoritar sau majoritar si care sunt departe de faliment. Cateva exemple la nimereala – Renault, Deutsche Bahn, LKAB, Green Cargo etc.

  2) Factual fals. Reagan a nationalizat in 1984 Illinois National Bank and Trust Company. Nici nu ma pun sa enumar natiobalizarile sau punerile sub tutela sub de Gaulle.

  3) Conjectura de la 2 fiind falsa si corolarul e fals.

  Ca si in foarte multe articole autorul recita dogma, nimic mai mult.

  • Si vreti ca in Romania sa fie ca in Franta? E locuita de romani, nu de francezi. Asta-i deosebirea!

  • Gogu Bosorogu spune:

   1) Factual, destul de adevarat. Guvernele nu pot „conduce” (ghilimelele sunt bune) economiile (de orice fel ar fi ele), intr-adevar, dar pot hotari cum anume si in ce masura sa le influenteze. Fiindca au un cuvant greu de spus; sunt un jucator major. Vezi SUA in al doilea razboi mondial, cand a avut practic o economie centralizata. La fel insa poate sa faca si o banca precum JP Morgan Chase, ca si ea un jucator major – mai “major” ca multe guverne dealtfel. Nu cred ca JP Morgan Chase poate “conduce” (orice ar insemna asta), dar poate influenta decizii importante si poate manipula pietele, printre alte lucruri mai “marunte”.
   Daca un guvern nu e in stare sa prevada si sa preintampine ce s-a intamplat in 2008 (sau in 1929, for that matter…), atunci nu cred ca putem spune ca e in stare sa “conduca” ceva in economie… Doar sa o influenteze pe ici pe colo… Ca daca ar fi putut sa o “conduca”, acum nu era recesiune in Europa: o “conduceam” in directie contrara si gata! Chiar si o economie comunista e greu de “condus”, ca daca era asa usor nu aveam scadere economica din 1987 pana in 1989 (http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Romania)…
   2) Ce legatura au nationalizarile sau privatizarile cu cresterea (macro)economiei?! Acolo pur si simplu se schimba managementul, atat. Compania ramane. Un management mai bun poate sa faca un profit mai mare, dar fundamentul cresterii macroeconomice pe termen mediu spre lung tot din cresterea productivitatii muncii trebuie sa rezulte. Altfel nu e “crestere sanatoasa”. Asta e principiul unei economii de orice fel, fie ea capitalista sau comunista.

  • eu****** spune:

   Margicule,

   Ia la tata de citeste – case based on facts – no relation with Reagan.

   http://fic.wharton.upenn.edu/fic/case%20studies/continental%20full.pdf
   The collapse of Continental also influenced the redesign of the financial safety net in the
   United States.

   Margicule, sa traiesti bine!
   (nu este o ofensa, este o urare de an nou!)

 14. eu****** spune:

  Discutiile astea despre buget sunt prea savante…

  Rezultatele Ponta 2 se vad deja:
  1. revolutionari – la loc comanda!
  2. OLTCHIM – ajutor social – la loc comanda!
  3. cresterea tarifelor in energie – sa traiti, vreti lumina, va rog sa dati mai mult ca merita!

  Speranta USLasilor si a votantilor lor moara ultima, dar pana atunci economia se afunda.

  O sa mor de ras cand o sa vad fata celor de la FMI care se vor vedea din nou cu alte fete in negocieri! Nici o continuitate, nici o coerenta in guvernul Ponta 2 pe baza guvernului Ponta 1.

  Evident, Ponta, indiferent de versiune, ramane consecvent in balada plagiatului!
  (se poate spune ca a plagiat pentru ca vrut sa dea la saraci – alde 4case – lumina stiintelor juridice)

  Si ca sa inchei cu o perspectiva internationala mafiota – povestea din Italia – Berlusconi stie de ce… http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/12/10/the_anti_godfather

  Sarbatori fericite si un An Nou asa cum vi l-ati croit!

 15. iondelaraion spune:

  L-am vazut pe Victor Ponta hotarat sa ia taurul de coarne, sa urce Via Dolorosa (la fel ca Boc). Dar cine il mai crede pe plagiator, cand a acceptat fara ezitare nominalizarile ministrului justitiei Mona Pivniceru, facute impotriva avizului negativ dat de CSM, pentru directorul DNA si Procurorul General al Republicii! Guvernul Ponta urmeaza fara ezitare “curs compass” trasat de ofiterul de securitate comunista Dan Voiculescu (asa cum a specificat o reputata ziarista franceza), si acest adevar va iesi la lumina foarte curand, in cateva luni, atunci cand Romania se va confrunta cu masurile luate de UE impotriva ei.

 16. Gogu Bosorogu spune:

  Citind comentariile dlui Modan – foarte bune dealtfel – mi-am adus aminte ce mi-a soptit o pasarica despre LEN. Anume ca dna Andronescu (da, ati citit bine…) pregateste finantarea universitatilor pe numarul de studenti inmatriculati in anul I (ceva ce sustinea si dl Vlaston), si, mai ales, salarizarea diferentiata a cadrelor didactice universitare in functie de clasificarea universitatilor (cei la universitati mai bine clasate urmand sa fie mai bine platiti), A mai auzit cineva ceva de asta?

  • Jane Skimmer spune:

   Pai Germania face bine ca-si deporteaza pensionarii. Da de lucru la mii de saraci din Asia si Europa de Est.

   Stiti cate mii de romani spala la fund batrani sau copii in Vest? Chiar si in Canada sunt bone din Romania.

   La pensionarii din Romania problema e ca sunt prea multi si multi ar putea munci !!

   • toma alimos spune:

    eu stiu ca pensionarii in romania muncesc desi nu ar trebui decat sa se bucure de liniste si un trai decent dupa o viata de munca.
    la tara majoritatea au gradini, au animale si muncesc in agricultura ptr a-si suplimenta pensia.
    la oras pensionarii isi ajuta copiii stand cu nepotii, colinda magazinele ptr a gasi ceva mai ieftin
    ptr ei si copiilor. sau doresti sa facem tabere de munca organizate ptr ei?

    • Mgh spune:

     Probabil ca tu traiesti intr-o zona crepusculara din Romania unde se intampla ceea ce spui!
     In mare parter pensionarul de la oras este foarte ocupat, de aceea stie toate stirile posibile care sunt difuzate nu scapa mai nimic! de aceea tinerii cauta tot felul de gradinite, crese care cer tot mai mult pentru a tine acolo copilul multe ore fiindca in rest nu poate sa-l lase la altcineva.
     Tot odata pensionarul ne-avand ce sa faca isi consuma timpul prin diferite magazine!
     nu o sa-l vezi mergand pe o bicicleta sau jogging sau ceva sport pentru sanatate.

     Tocmai ca aia din Vest s-au saturat sa ofere un trai decent pe spinarea statului unor pensionari care au impresia ca doar din ce au cotizat la salariu este suficient cu niste costuri actualizate in ziua de azi! numai cate medicamente noi sunt astazi ….
     Pensionarii se pare au si mai multe drepturi decat un tanar ce plateste din salariu pentru pensia de stat dar mai da si la privat fiindca statul nu-l va putea ajuta cu prea mult!

     Eu inteleg pensionarul de la tara cel care din cateva sute de ron pensie ar fi cel mai napastuit si ar trebui ajutat dar nu sa vorbim de orice pensionar de la oras … daca o familie de pensionari nu se ajunge atunci cum 2 tineri cu un copil sau doi se pot descurca? ma rog unii vor sa traiasca decent…

     • toma alimos spune:

      tu te crezi de dreapta dar vii cu idei despre munca voluntara asemanatoare comunistilor, cu teorii despre pensionari care duc spre lagarele de munca fortata.
      uiti ca pensionarii aia pe care ii pomenesti au fost obligati sa cotizeze la un sistem. daca statul nu are nevoie de ei sau de mine, sa-mi(sa ne) restituie sumele retinute pe statul de plata pana acum si sa le administram singuri. bineinteles, actualizate cu rata inflatiei, ca sa nu pomenesc si de o dobanda acolo…ca asa e in capitalism parca…capitalul trebuie recompensat, nu?
      eu cred ca m-as pricepe sa-mi administrez mai bine banii mei si mai cred ca problema ar fi la tine, daca nu ar exista un asemenea sistem.
      pretul medicamentelor sau cat de noi sunt, nu are legatura ca sunt cumparate cu bani din pensii sau salarii…iar nu nu pricepi cum sta treaba.
      faptul ca tinerii nu se pot intretine din venitul realizat e nasol, in primul rand ptr ei.
      asta denota ca au o pregatire profesionala precara, ca nu au cunostinte teoretice si practice care sa le permita sa fie angajati pe posturi bine retribuite.
      deci ori au tras matza de coada in scoala ori nu-i ajuta capul si aici trebuie sa intervina statul social sa le dea o sansa in plus, sa-i recalifice, sa incurajezeze un patron sa-i angajeze ca sa poata dobandi ce le lipseste…
      ups! de unde am eu imprsia ca tu scrii mai mult decat citesti?
      p.s.
      cand esti mort, nu simti nimic, ptr cei din jurul tau e greu.
      la fel si cand esti prost….

      • mgh spune:

       cat a fost profitul REAL in 10 ani la ce ai pus deoparte? ai folosi probabil cele mai comune, uzuale instrumente din piata si randamentul ar acoperi sau poate ca nu inflatia!

       Munca voluntara este ceva care nu apartine de un sistem fie el comunist, capitalist deci
       vezi ca iti lipsesc multe informatii ! sau crezi ca in urma cu sute de ani cand diferite misiuni se faceau cu acest scop era vreun sistem care impingea – organiza la asa ceva?!

       Un tanar poate sa aiba o minte sclipitoare si sa produca mai mult decat unul care se simte bine retribuit si are studii! In America s-au realizat afaceri de succes tocmai de oameni care nu au tocit niste carti iar daca ne uitam prin Romania la cantitatea de plagiate din toate domeniile putem vedea ce pot tinerii sa adune ca informatie… gunoi!
       Vorbesti prea putin din practica (firmele trag semnale de alarma ca nu au oameni pregatiti la ce nevoi au ei) si mai mult din carti ca multi profesori ce predau si se cred mari oameni de anvergura! Anvergura salariilor grase pe care le ridica din universitatile in care predau.

       Situatia nu se discuta la nivelul gandirii pe care o aplici, adica pensionarul sa-si ia banii inapoi! Trebuie sa accepti ce s-a prezentat clar fara echivoc… contributiile din urma nu ar face fata la cheltuielile curente! daca nu crezi pune si calculeaza.
       Daca mai era regimul comunist sunt convins ca te multumeai fortat cu 2 lei de un lapte si o paine, alti 2 lei pentru cateva ore de curent, alti 2 lei pentru ceva caldura, medicamente generale gen aspirine si algocalmin sau ce se gasea ieftin, ceva tratamente in statiuni daca cunosteai si gata …cam asta trebuia sa acopere contributile de la pensii la acel moment! iar ca exemple as putea continua…
       O mare diferenta toma fata de ce este azi, incearca sa pricepi! Nu te mai folosi de citatele altora ca sa pari a gandi singur !!!

 17. Preda Paul spune:

  Angajaţii Oltchim nu mai primesc ajutoarele sociale de la Guvern
  Sursa: Money.ro | Publicat: 28 dec 2012, 16:54 | Actualizat: 28 dec 2012, 17:16
  http://www.money.ro/angajatii-oltchim-nu-mai-primesc-ajutoarele-sociale-de-la-guvern_1236536.html

  • toma alimos spune:

   corect! ptr ca si-au primit salariile si altfelar fi defavorizati cei care au salarii mai mari si au muncit la fel. nu e normal sa dai ajutoare in acest caz,. ..
   ai alta opinie?
   p.s.
   ajutoarele alea erau prevazute daca nu primeau salariile.

 18. Red spune:

  Nu cred ca per ansamblu economia se va schimba in rau sau in bine mai mult decat s-ar fi schimbat daca USL n-ar fi castigat. La urma urmei datoria ca procent din PIB e relativ mica, iar investitorii nu vor pleca pt ca stabilitatea politica e foarte mare. Tragedia consta ca intram intr-o perioda urata si nedemocratica. USL va controla in mod autoritar totul. Nu doar primarii si consilii judetene ci toate regiile, directiile, agentiile, scolile, spitalele, comisiile, etc. tot! Si justitia desigur. Societatea se va impartii in mega-clientela politica ce va detine toata puterea economica si isi va vedea de afaceri dubioase fara frica si restul amarastenilor.

  • Mgh spune:

   Sa vedem cum va sta cu banii la buget, cu salariile USL tinand cont ca …
   “Printr-o hotarare de guvern, aprobata in ultima sedinta a cabinetului Ponta I, pe 4 decembrie, din pixul ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe au mai rasarit astfel 13.236 de functii in administratia centrala peste cele coordonate de Emil Boc in urma cu un an, numarul de posturi ocupate la acest nivel creste la 65.823, iar maximul functiilor publice la care se poate ajunge urca la 71.920!”
   “Guvernul a marit limita pana la care se poate merge cu numarul directorilor in 2012 cu 1500 de posturi si a ingrosat substantial sefimea din deconcentrate” – sefimea asta din deconcentrate are salarii de zeci de ron pe luna mai rau decat la privat ceva de genul suma de mai multi bugetari si pensionari la un sefulet. Ce teapa pentru amarati care au fost pacaliti cu cateva procente! In loc sa se faca dezvoltarea tarii si sa fie atrase investitii deci mai multi bani care dupa aceea sa fie dati la cei saraci asa sunt anihilati cu cativa ron.

  • pragmatic-la-extrem spune:

   NU ARE vreo legatura. Bugetul pe 2013 trebuie sa tina deficitul structural sub 1%, iar orice leu “cheltuit peren”(a se citi pensie, salariu/spor permanent/bon de masa la bugetar) se duce direct in deficitul structural. Ori, deja deficitul de la pensii de 3-4 mld euro inghite deficitul structural. Restul sunt palavre de cosmetizare. NU E PERMIS SA CHELTUI!

   • toma alimos spune:

    corect! guvernul va putea cheltui cum doreste doar sumele atrase in plus…daca le va atrage, in rest va face cum spune fmi.

 19. Jane Skimmer spune:

  Ponta este mare mincinos, mai mare ca Iliescu din anii ’90.

  Trist este ca acuma progeniturile celor care ne-au alungat din tara in ’90 conduc tara asta necajita.

  Si din cate am auzit asa este in toate institutiile de stat, s-a predat stafeta unei noi generatii de gangsteri, mai tineri.

  Sunt milioane de romani in Canada si SUA si in UE, peste tot, pana in Tasmania. De acolo se pot atrage manageri buni care sa vina aici sa faca terapia de soc de care ziceti.

 20. Gogu Bosorogu spune:

  Sunt unii pentru care perspectivele sunt intr-adevar bune in 2013…
  http://www.gandul.info/politica/statul-obez-revine-ponta-i-i-a-pus-sub-brad-lui-ponta-ii-un-hg-cadou-10414333

 21. momo spune:

  Interesante comentariile la articol. Si foarte interesanta si disponibilitatea autorului de a le incorpora in text pentru a le mari vizibilitatea, chiar daca contrazic punctele lui de vedere. Nu s-o fi pricepand domnul Vlaston la economie dar se pricepe la dialog.

  Hai sa “contribui” si eu.

  Perspectiva lui 2013 e un pic complicata. Eu unul sunt insa optimist moderat. De ce? Simplu, in general PSD-ul si PNL-ul au dovedit in trecut ca stiu sa guverneze destul de eficient. Guvernarea reuseste sau esueaza nu din cauza principiilor generale ci din cauza de detalii, iar acolo PDL-ul a fost catastrofal.

  • Cand? in 2007-2008? Cand “duduia” economia pe bula imobiliara? Si America s-a prajit atunci. I-au lasat lui Boc sa plateasca pensii si salarii duduite, la dublu aproape. Asta-i guvernare eficienta?

   • momo spune:

    Hai sa va explic niste chestii simple. O sa incerc sa le formulez in termeni cat mai neeconomici:

    1. Economia nu poate “dudui” pe bula imobiliara. Bula imobiliara, ca si cea speculativa pe piata de capital este un rezultat (nu un efect) al unei economii supra-incalzite care se dezvolta in ritm accelerat. Nu poate aparea o bula speculativa din senin, ea trebuie sa fie generata de o cauza si acea cauza este atractivitatea deosebita a acelei piete. Romania in 2000-2008 a fost o piata extraordinar de atractiva pentru investitii, inclusiv cele speculative. De ce? Simplu: economia”, aia reala, chiar “duduia”

    2. Anii 2007-2008 au fost ani de crestere la nivel mondial. E adevarat, Romania a beneficiat de o conjunctura internationala favorabila. Dar e si meritul guvernarii PNL ca Romania a crescut in acea perioada CEL MAI MULT din intreaga Europa. La toate capitolele: PIB, productivitatea muncii, exporturi, etc. De aia speculantii de terenuri, in special firme straine, au bagat banii in imobiliare aici crescand nefiresc preturile. Pentru ca eram cea mai buna piata. CEA MAI BUNA! Din pacate spre comparatie nefericitul tandem Boc/Basescu a “reusit” contraperformanta de a ne duce din fruntea economica a Europei in coada ei. Adica din tara cu cea mai mare crestere economica am ajuns cea cu cea mai mare scadere si cu cea mai lunga recesiune. Am iesit din criza cel mai greu si am sufeit cel mai mult. Asta desi aveam cele mai bune premise din toata Europa: eram in dezvoltare accelerata si aveam si un nivel de creditare infim. Mai mult, bancile noastre autohtone nu erau expuse pierderilor de pe piata derivativelor din America.

    3. Bula imobiliara a fost un efect secundar al cresterii. Intotdeauna este. Insa era responsabilitarea autoritatilor sa nu o lase sa scape de sub control. Doar ca autoritatile in chestiune nu erau Guvernul ci BNR. Bula imobiliara se controleaza prin creditare. Altfel nu prea vad cum. Pentru asta adresati-va criticile lui Isarescu, un tip mult supraestimat…

    • N-am inteles nimic. Nu sunteti de acord ca statul, guvernul, nu conduce economia capitalista, cu piete globalizate, ca nu are cum?? In acest caz…

     • garett spune:

      Si mai “neeconomic” tradus: in 2007-2008 o serie de firme, multe, s-au trezit ca au vanzari. Parte in UE, parte pe piata locala. Pe cale de consecinta salariile au crescut. Crescand salariile au crescut si pretentiile oamenilor la “luxuri” gen case proprii. Cum creditarea era relativ usor de obtinut multi s-au inghesuit sa-si cumpere case. Crescand cererea automat au crescut si preturile, insa atentie, pe seama cererii! De aici bula imobiliara. Deci bula imobiliara a aparut pe fondul “duduirii” economiei nu ea a fost cea care a facut-o sa duduie!

      • Incorect, deficitul de 5,5%, arierate de 2 mld, duduiala salariilor bugetare si pensiilor, n-au avut treaba cu mediul privat

      • Gogu Bosorogu spune:

       Bula imobiliara a inceput la inceputul anului 2003, odata cu lansarea creditului ipotecar. Dintr-o data au aparut o multime de bani pe piata, iar preturile cresteau uneori de la o ora la alta. Totul s-a perpetuat ca un bulgare de zapada; preturile constructiilor au crescut de cel putin 4-5 ori in intervalul 2003-2008. La inceput au crescut preturile masiv, intre 2003 si 2007. Dupa 2007 au crescut mult mai putin. Asta, dar si faptul ca piata constructiilor la noi era subdezvoltata, au antrenat investitii care ulterior n-au performat asa cum si-au dorit investitorii. Stiu persoane care au pierdut multi bani din investitii in imobiliare, pentru ca incepand cu 2009 preturile au tot scazut.

      • nedumerit spune:

       @garett. Ai vreo cunostinta pe la credite pe la vreo banca? Iti va spune ca [vorbind de 2007-2008] ca au dat in % mult mai multe credite bugetarilor decat celor privati. Vei vedea ca celor ce lucau in constructii PRACTIC nu le-au dat credite. Bancile prefera salariul “previzbil” decat instabilitatii firmelor private. Nu-mi raspunde inainte de a te informa. De altfel, daca vezi cine striga azi ca nu-si mai poate plati ratele este bugetarul..

      • Garett spune:

       @nedumerit: de fapt creditele au fost date tuturor, fara discriminare! Doar cine nu voia nu putea lua credit in perioada respectiva. Stiu pe cineva care si-a luat credit garantat cu un teren, pe care urma sa construiasca niste case. Banca a fost mai mult decat incantata sa-i imprumute bani pentru ceva care era, in fond, o speculatie imobiliara. Bineinteles ca, piata prabusindu-se inainte de a apuca sa vanda, terenul respectiv nu mai valoreaza mare branza. Dar pana una alta banca s-a ales si cu terenul, si cu creanta asupra veniturilor respectivului pana prin 2100! Deci nu plange de mila bancilor, au stiut perfect in ce se baga, au fost protejate si tinute in brate de BNR (respingerea ordonantei 50, ring a bell?) si stau in continuare bine. Doar “prostimea” as-a trezit cu veniturile decimate de pe urma “crizei”, si bugetarii astia atat de huliti si privatii cu “streangul” forfetarului si al dobanzilor aberante la gat!

     • Gabi M. spune:

      “Nu sunteti de acord ca statul, guvernul, nu conduce economia capitalista, cu piete globalizate, ca nu are cum?? In acest caz…”
      Domnule Vlaston, va propun sa cititi aceste 2 articole:

      http://ecol.ro/content/esecul-banilor-fiat

      http://www.economica.net/bolivia-a-nationalizat-companiile-de-electricitate-detinute-de-firma-spaniola-iberdrola_41994.html

     • momo spune:

      Domnule Vlaston simplificarile acestea facile sunt foarte daunatoare. Statul nu conduce dar influenteaza substantial evolutia economiei private. Asta e de-a dreptul un truism.

      Economia privata nu se desfasoara in vid ci intr-un cadru legislativ si institutionat reglementat de stat. Legile, taxele, institutiile statului influenteaza economia. In plus statul e de departe, DE DEPARTE cel mai mare agent economic din orice economie. In cea romaneasca statul reprezinta in bani o treime din PIB. Un leu din trei in Romania e cheltuit (dupa ce mai intai a fost colectat) de stat. Evident impactul e major.

      Insa si in ceea ce priveste influenta statului se aplica regula generala ca e mult mai usor sa distrugi decat sa construiesti. Adica statul daca face prostii poate foarte usor sa nenoroceasca economia privata oricat de sanatoasa ar fi ea( si cu atat mai mult daca e fragila). Dati statul german pe mana unui prostalau harnic (cea mai distrugatoare forta din univers) si va garantez ca economia model a teutonilor se sufoca in timp record. In schimb sa influentezi in bine e mult mai greu si rezultatele mult mai putin spectaculoase. De fapt cam cel mai fericit scenariu e cel in care statul isi face treaba (taxare si cheltuirea fondurilor astfel obtinute) fara sa afecteze prea mult economia, o lasa practic in pace, Ceea ce poate parea simplu dar cand, repet, esti un factor atat de important in economie cum este statul (33% din PIB, legi, taxe etc) nu este de fapt simplu deloc.

      Cu mici exceptii PNL si PSD au lasat economia in pace, si economiei i-a prins bine. Dobitocii de la PDL s-au apucat sa opereze cu fierastraul pe ea, cand era bolnava de pneumonie. Ajustare fiscala abrupta, reforme legislative de tot felul, ba era sa faca si reorganizare administrativa majora in plina criza (o imbecilitate de proportii epice, e incredibil cum nu s-au gandit ce efecte ar fi avut haosul tranzitiei de la 41 de judete la 8 regiuni asupra economiei aflate deja in picaj).

      • Nu, pe vremea PNL+PSD economia duduia peste tot in lume, deci si la noi. Dar duduia aiurea, pe speculatii imobiliare si nu pe productie de bunuri si servicii vandabile.

    • Gabi M. spune:

     @momo
     Trebuie sa va felicit! Sunteti printre putinii care il criticati pe Isarescu. Acest individ pare a fi un fel de zeitate pentru toti, un fel de Mister Fix It. Eu il vad ca pe unul din principalii vinovati pentru dezastrul economic in care se afla Romania(ma refer la intreaga perioada postcomunista).
     Cat despre guvernul Tariceanu, el se face vinovat pentru risiparea banilor obtinuti in urma ‘bulei imobiliare”.

     • Garett spune:

      Nu-l mai invinovatiti pe “guru” Isarescu ca va sare toata “dreapta” in cap! ;)
      Masurile sale au fost “corecte, eficiente si de dreapta”!
      Inclusiv inflatia cu 3 cifre din anii ’90, taierea pe orbeste a creditarii in 2008 sau cumpararea de obligatiuni cu 2.5 % dobanda folosind bani imprumutati cu 3%…

      • momo spune:

       in opinia mea Isarescu e un bun finantist dar cam fara viziune si destul de limitat. Nu a prevazut sub nici o forma criza financiara din 2008 si ca atare a scapat un pic caii in lucerna cu creditarea in anii 2005-2008 in special. Nu consider ca e “groparul” economiei romanesti dar nici vreun mare salvator si guru economic nu este.

       Daca e sa ii reprosez ceva insa este lipsa lui de orizont. Omul e evident doar un finantist si atat. Lumea lui se limiteaza la banci. De aceea a acceptat propunerea scabroasa (termenul e dur dar justificat) prin care Romania s-a imprumutat folosindu-si gradul redus de creditare pentru a returna nefortat, nejustificat si iresponsabil miliarde de euro din rezerva minima obligatorie bancilor straine aflate in rahat datorita investitiilor iresponsabile de pe piata americana a derivativelor. Chestie care a ajutat sistemul bancar international dar nu pe gratis ci pe spinarea amaratilor care au acum a returna cateva miliarde de euro. Noi, saracii europei platim nota de plata a bancherilor iresponsabili din vest. Direct si personal.

       E simplu: In 2008 bancile straine aveau depuse la BNR conform legii cateva miliarde de euro in rezerve obligatorii. Fara nici o obligatie legala sau morala Isarescu impreuna cu guvernul Boc au returnat o parte din aceste rezerve minime bancilor straine (vorbim de milarde de euro). In plina criza. Iar ca sa completeze la loc rezerva BNR Guvernul Boc s-a imprumutat de la FMI. Mai mare iresponsabilitate si mizerie antinationala nu pot sa concep. Pentru asta Isarescu nu merita nici o urma de respect. A pus interesul colegilor lui bancheri inaintea interesului tarii si al conationalilor sai. Un…. n-am cuvinte.

      • garett spune:

       De fapt Isarescu a facut fix lucrul pentru care a fost pus acolo: a avut grija de bunastarea “stapanilor” sai. Ca “stapanii sai” au cu totul alte interese decat bunastarea Romaniei, e alta discutie, ghinion! Bancile si-au vazut sacii in caruta, au refinantat si bancile mama si au si scos un profit bunicel imprumutand guvernul cu banii pe care acelasi guvern ii imprumutase de la FMI! C-asa e in tenis! Desteptii se imbogatesc si prostii platesc!

  • Gogu Bosorogu spune:

   For crying out loud… Ati citit stirea de mai sus? Si asta e inceputul… Unde naiba ati vazut guvernare eficienta la PNL?! Dnii Tariceanu si Vosganian aruncat cu banii in stanga si-n dreapta, fara nici un fel de respect pentru buna guvernare…
   Macar dl Vosganian scrie bine – Cartea Soaptelor mi-a placut, dar dl Tariceanu nici la asta nu se pricepe…

    • Gogu Bosorogu spune:

     Ati citit cartea? O recomand.
     Totusi, ca sa nu fiu rau, ar trebui sa spun ca prima initiativa de acces electronic la bazele de date (si nu numai) pentru universitati a fost facuta in timpul guvernarii PNL. Atunci a fost facut primul proiect cu fonduri europene pentru asa ceva si accesul a inceput in decembrie 2008 – fix in ultimele zile ale guvernarii PNL, imi amintesc foarte bine. A fost o bila alba pe care am tinut-o minte fiindca ma privea direct…
     Asadar au fost si lucruri bune, mai putine fata de asteptari, dar au fost…

  • Gabi M. spune:

   “Simplu, in general PSD-ul si PNL-ul au dovedit in trecut ca stiu sa guverneze destul de eficient.”
   PSD a guvernat eficient cand era Nastase premier si Tanasescu ministru de finante, in rest catastrofa.
   PNL nu tin minte sa fi guvernat eficient. In perioada Tariceanu(includ si PD aici) se puteau face multe cu banii care se strangeau la buget: autostrazi, cai ferate,spitale, scoli. In schimb s-au facut tot felul de prostii: analize medicale pentru tot poporul, biserici fara numar, cresterea pensiilor din pix.

  • pragmatic-la-extrem spune:

   @momo. Anul 2013 are ceva ce nu exista in 2008: tratatul de guvernanta care nu permite depasirea deficitului structural de 1% (deja inghitit de deficitul de la pensii), integrarea bancara ( nicio banca din UE nu va permite fiicei din RO sa faca dezmat la credite), “furia”FMI pe palavragii ce doar trancane si nu fac. Oricare dintre acestea poate darama un guvern si oricum ANIHILEAZA orice promisiune din campania electorala. N-AI BANI VERITABILI (nu promisiuni cum ca…) NU CHELTUI!

  • sfinx spune:

   Ce a facut PNL-ul la guvernare a fost dezmat. Ce a facut PSD-ul a fost la un pas de totalitarism (cand il vad pe putin imi aduc aminte de nastase- asa stia el sa guverneze!), asa ca a se slabi cu mirificile guvernari. N-am avut nici macar o guvernare coerenta in anii astia trecuti de la revolutie. NICIUNA!

 22. garett spune:

  @naiv: Nu, evident, tot ce face Isarescu este perfect și mai presus de critica…
  @curios: dacă vrei sa vii cu argumente absurde be my guest! Sa înțeleg ca sălile de sport din comunele patriei sunt de fapt baze olimpice undercover? :)

 23. toma alimos spune:

  ponta daca mai aduce in 2013, 3-4 miliarde de euro in plus la buget fata de 2012 o boiereste.
  parerea mea…
  sanse are si d estul de mari:
  -1- 1,5 mld plus din agricultura…
  - 1 mld din inflatie…cresteri de taxe,profit infltionist, companii de stat,…fonduri europene.
  - i-ar mai trebui 1-1,5 mld din combaterea evaziunii …
  p.s.
  daca economiseste macar unul din furturile de la buget, o sa depasim toate tintele si le dam pa la fmi in 2014, inclusiv guvernator…

  -

  • sfinx spune:

   nu vrei sa te duci matale pe dcnews cu slavile astea la guvernul ponta? pretty please.

   • toma alimos spune:

    nu cred ca ai priceput.
    - cresterea din agricultura daca va fi se va datora conditiilor meteo favorabile.
    - inflatia e cu voie de la musiu isarescu, aci ar fi hidroelectrica in curtea lui ponta si hotararea cu
    marirea partii din profit care se repartizeaza la buget.
    - la faza cu evaziunea si cu fondurile europene ramane de vazut daca sunt in stare.
    asa ca io am scris bine ,tu nu stiu cum stai cu cititul…

 24. Preda Paul spune:

  Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Covasna, că pentru 2013 şi-ar dori să se adeverească programul de guvernare al USL, un program “cu multe beneficii pentru români”.
  http://adevarul.ro/news/politica/basescu-In-2013-doresc-seadevereasca-programul-guvernare-usl-1_50e022e9596d72009150f977/index.html

  • sfinx spune:

   Ipocrizie cat cuprinde. Dar oricum nu poate face nimic altceva, asa ca se face si el ca e impaciuitor.

   • lucid spune:

    Nu e nici o ipocrizie – e mistocareala fina, adica ironie.

   • cinic-si-rau spune:

    adica daca te referi la un program ipocrit devii automat ipocrit? ergo si TU devii ipocrit nu-i asa?

    • sfinx spune:

     Cititi definitia ipocriziei. E clar ca basescu nu crede in programul asta, stie bine ca nu are cum sa se faca si atunci de ce spune asta? Nu e ipocrizie? E!

     • Mgh spune:

      Ar fi fost fain sa vedem cat de ipcorit era daca era un Boc sau altu din ai lui pe acolo! Clar ar fi spus ca lucrurile merg bine! desi stia el singur ca soparlele de partid care acum s-au remutat la USL rod de zor!!!
      Oricum de ce tot ne intereseaza mereu ce zice el? sigur pe angajatii trusturilor lingatoare asta le este meseria asa cum l-au facut pe un oier omul lor – becalitv nu rtv!!
      Presa asta nu merita decat … falimentul.

      Astia au venit cu proiecte ce sunt demagogie urata: gen Canal navigabil, autostrada mai scumpa decat ce au facut grecii traversand numai munti! Tinta lor este sa aiba lucrari nu ca au somat pana acum, sa le umfle cat mai tare chiar daca sunt europene! nu au nici un interes pentru locuri de munca ca asa ar scapa fraierii din tarcul milei in care ii tin – mai 4-5%, mai niste pomeni sociale care le inchid dupa ce-si fac planul si tin oile usl-iste.

      Ia sa vedem daca iese vreun ‘fensionar’ in strada sau mai sta un an sa vada cat de bine ii merge!? Fensionarii nu inteleg ca fara locuri noi de munca, fara ca statul sa colecteze bani nici pensiile nu mai au cum sa vina, medicamente pauza, in mare parte din toamna va fi distractie.

 25. Gogu Bosorogu spune:

  Se intampla si la altii…
  http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/consiliul-constitutional-francez-a-invalidat-impozitul-de-75-pentru-bogati-288767.html
  Sanatate, la multi ani si sa speram intr-un 2013 mai bun!

 26. toma alimos spune:

  Vreau sa-i urez La Multi Ani domnului Vlaston si celor care comenteaza pe Contrbutors!
  apreciez ca domnia sa este destul de permisiv la dialog( desi sunt la al 6-7 lea nick pe aci)in comparatie cu dl tismaneanu de ex. unde daca nu lauzi nu pupi postare,
  cu toate divergentele de opinii vreau sa-i multumesc inca odata si sa-i urez, sa ne urez al toti , sa ajungem sa traim intr-o tara in care bunul simt sa fie la rang de lege. dupa aceea vor veni toate.
  sanatate, noroc si bucurii!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Stefan Vlaston


Stefan Vlaston

Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educat... Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)