Home » Global / Europa »Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

A doua viață a lui Ramón Mercader: Putin îl decoreaza pe asasinul Lugovoi (Un eseu de Vladimir Tismaneanu și Marius Stan)

Vladimir Tismaneanu martie 9, 2015 Global / Europa, Politica & Doctrine, Reactie rapida
13 comentarii 2,380 Vizualizari

Motto: “Ţara în care oamenii s-au exterminat reciproc timp de o jumătate de secol se teme să-și amintească trecutul. Oare ce o așteaptă pe țara cu memoria bolnavă? Ce mai valorează omul, dacă nu are memorie?”–Nadejda Mandelștam

Istoria se repetă doar aparent, scria Karl Marx, ceea ce prima oară e tragedie, a doua oară e farsă. Dar poate fi o farsă grotescă, sângeroasă, abjectă, adăugăm noi. Andrei Lugovoi, ofițer FSB și asasinul lui Alexander Litvinenko, a fost decorat de Vladimir Putin pentru “energica sa activitate legislativă”. O carte a lui Jorge Semprún se cheamă “A doua moarte a lui Ramón Mercader”. Asistăm acum la a doua sa viață. Cu diferența că întâiul Mercader, personajul formidabilului roman “Omul care iubea câinii” al cubanezului Leonardo Padura, era unul din iluminații Cominternului, era un posedat, un true believer.

Se ascundea sub pseudonimele Jacques Mornard si Frank Jacson, a sedus-o și a profitat cinic de troțkista americană Silvia Ageloff pentru a patrunde în resedința autorului “Revoluției trădate”, o adevărată fortăreață, și a duce la îndeplinire ceea ce el percepea, de fapt raționaliza, drept sensul Istoriei. Iși incepuse antrenamentul de ucigaș sub indrumarea lui Genrikh Iagoda. Cel de-al doilea, asasinul lui Litvinenko, este un mercenar, un operator, un gangster care servește famiglia Putin. Mercader crezuse in Stalin, spre a-l cita pe Padura, ca “binefăcător, ca Mesia, ca ales, ca fiu al necesității istorice și al inevitabilei dialectici a luptei de clasă…” Obsedat de imaginarii agenți ai lui Troțki care puneau pasămite cuie in mâncarea proletarilor sovietici, Stalin si-a trimis propriul agent in casa nemesis-ului său să-l lichideze. La fel, Putin l-a trimis pe Lugovoi să pună capat “dezmățului” lui Litvinenko.

Acel Ramón Mercader a fost comunistul spaniol care l-a asasinat pe Lev Davidovici Troțki cu o lovitură de piolet (ice pick) în cap, pe 20 august 1940, la Coyoacán, în Mexic. A făcut-o la ordinul lui Stalin, transmis prin colonelul NKVD Leonid Eitingon și prin mama sa, agentă sovietică și exaltată comunistă, Caridad Mercader, amanta lui Eitingon. Caridat l-a adorat pe Stalin, a fost gata să-și sacrifice propriul fiu pentru “mareața cauză”.

Când au văzut că Mercader nu vine, cei doi, care îl așteptau la colțul străzii, au înțeles că ordinul fusese îndeplinit, nu mai era nevoie de riscuri suplimentare. Contau, pe bună dreptate, pe tăcerea acestuia. Oficial, în Pravda, s-a scris că asasinul era un troțkist dezamăgit. Știrea, de un laconism extrem, avea doar câteva rânduri, se vorbea de moartea “dușmanului poporului” L. D. Troțki.

In Ciudad de Mexico, se cânta cu tristețe despre revoluționarul ucis de emisarul “plăieșului din Kremlin”, cum l-a numit Osip Mandelștam pe Stalin. Nu vorbim aici de ideile lui Troțki, evident discutabile, ci de rezistența sa colosală in raport cu o fortă fără egal ca influență planetară:

Murió Trotsky asesinado
de la noche a la mañana
porque habían premeditado
venganza tarde o temprana.

Mercader a primit o sentință de 20 de ani de temniță (Mexicul nu are pedeapsa capitală), i-a ispășit și a fost eliberat în 1960. Se spune că în primăvara anului 1956, când gardienii i-au dat să citească “Raportul Secret” al lui Nikita Hrușciov, a albit. A ajuns în URSS în 1961, a fost decorat, într-o ceremonie secretă, cu distincția “Erou al Uniunii Sovietice” (cea mai înaltă posibilă). Medalia i-a fost înmânată de președintele din epocă al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Leonid Ilici Brejnev. Liderul PCUS era Nikita Sergheevici Hrușciov, cel care denunțase cultul lui Stalin, și pe care Brejnev avea să-l înlocuiască în fruntea partidului lui Lenin în octombrie 1964. Din romantismul originar, în chip pervers manipulat de Stalin și oamenii săi, inclusiv un Santiago Carrillo, liderul Partidului Comunist Spaniol, nu a rămas decât atracția alcoolului, gustul de cenușă al iluziilor trădate și pasiunea pentru câini. “Eroul” comunismului global a plecat din URSS în Cuba, a murit pe “insula Revoluției”, martor la ceea ce regretatul sociolog Irving Louis Horowitz a numit stalinizarea Revoluției Cubane.

Alexander Litvinenko l-a sfidat pe cel pe care îl numim țarul Putka (așa i se spunea lui Putin în liceu, la Leningrad, de către colegii exasperați de apucăturile sale de bully). A dezvăluit criminalitatea autocrației cleptocratice de la Kremlin. A fost considerat un trădător. A fost otrăvit cu o substanță creată în laboratoarele morții din KGB-ul rebotezat FSB. Pasiunea cekiștilor pentru otrăvuri e știută. Am scris noi doi aici despre Genrikh Iagoda, șeful poliei secrete (OGPU) în anii ’30, vechi bolșevic, farmacist și revoluționar de profesie, colecționar de fotografii pornografice și de rafinate toapsecuri. Cel care a aplicat ordinul Kremlinului a fost Lugovoi. Similitudinea cu modul în care Stalin și urmașii săi l-au răsplătit pe Mercader nu poate scăpa celor care cunosc tenebroasa istorie a bolșevismului etern.

Recomandări:

http://www.rferl.org/content/putin-decorated-lugovoi-for-parliamentarism/26889963.html

http://www.abc.es/espana/20140822/abci-mercader-asesino-trotski-piolet-201408211700.html

http://www.pts.org.ar/El-asesinato-de-Trotsky

http://www.contributors.ro/global-europa/revolu%c8%9bie-%c8%99i-contrarevolu%c8%9bie-in-rusia-articol-de-vladimir-tismaneanu-%c8%99i-marius-stan/

http://www.contributors.ro/global-europa/tarul-putka-si-fantoma-lui-el%C8%9Bin-conspira%C8%9Bii-mesianism-paranoia/

http://www.franceculture.fr/oeuvre-la-deuxieme-mort-de-ramon-mercader-de-jorge-semprun.html

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/c16ce152-880d-11e3-8afa-00144feab7de.html#axzz3TunbSBLe

http://www.theguardian.com/books/2009/oct/31/eitingons-mary-kay-wilmers

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Currently there are "13 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  L-a decorat si pe Kadirov, liderul cecen, pen`ca a “livrat” ucigasii lui Nemtov.

  • sebastian spune:

   Kadirov junior nu mai are mult de trait, Putin este “ultimul imperial”….

   • Marks spune:

    Nu cred ca Putin e ultimul imperial. Rusia isi reinventeaza periodic mana forte. Ivan cel groaznic a dat o caciula la mai mari unui oras neimblanzit cu ordinul de a o umple cu purici. Cand nu s-a reusit i-a spanzurat de barba. Prea europeanul Petru cel Mare are la fel istorii feroce in spate. Fernard Braudel spunea ca 100 de ani de razboi cu Anglia au creat regalitatea absolutista in Franta iar 300 de ani de Hoarda mongola au creat Rusia moscovita. La fel cum China e mandarinala de 3000 de ani. Rusia are ori conducatori slabi invinsi de sistem in care sistemul guverneaza imbacsit si corupt, ori autocrati cu accente ucigase.

  • gheorghe/gheorghieni spune:

   A day after Mr Kadyrov’s praise for Zaur Dadayev, the Chechen leader was given a top award by Russian President Vladimir Putin.

   Mr Kadyrov got the Order of Honour on Monday for “work achievements, strenuous social activities and long conscientious service”.

   Sursa: http://www.bbc.com/news/world-europe-31794742

 2. gheorghe/gheorghieni spune:

  Nu este deloc intamplatoare decorarea lui Lugovoi tocmai acum (dupa atatia ani?!) imediat dupa asasinarea lui Nemtov. Este un simbol politic, un mesaj pt. cei ce au indeplinit, indeplinesc si vor indeplini ordinele de lichidare date de acest nou, inedit monstru politic incropit intelectual din amalgamul pragmatic al ideologiilor apocaliptice moderne incarnate in monstrul tzar Vladimir Ilici Visarionovici Adolf Putin.

 3. Ala spune:

  Nu doar l-a omorat pe Trotki, dar “baietii” i-au omorat intreaga familie cu mitralierele.

  Traditia violentei, din pacate, continua.

 4. ramona spune:

  “Cauza morții a fost iradierea cu Poloniu.”(http://ro.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Litvinenko)
  Din ce spune autorul , a fost otrăvit cu o substanță creată în laboratoarele morții din KGB-ul rebotezat FSB.
  Cum Marie Curie este cea care a descoperit poloniul intelegem ca doamna Marie Curie a fost angajata KGB.Acesta este o stire senzationala.

  • alex spune:

   dupa cum vedeti, d-na Curie a *descoperit* poloniul, nu l-a inventat. l-a pus in evidenta (ceea ce nu este putin lucru) si l-a caracterizat.

   in loc sa jucati “wikipedia nazi” pe aici, mai bine ati merge la substanta politica. il criticati pe d-l Tismaneanu ca de ce nu este bun fizician sau chimist, cand dumnealui este, cu precadere, istoric.

   combateti punctele politice, nu pe cele care tin de detalii. va comportati ca si cand l-ati acuza pe Federer ca nu se pricepe la echitatie atunci cand el vorbeste despre tenis.

   in concluzie, mama Natura a creat poloniul. si, din cate imi amintesc, chiar am vazut-o pe statele de plata ale FSB. puteti sa ma credeti pe cuvant.

  • H.L. spune:

   Ramona , Dr. Tismaneanu are dreptate in modul in care scrie. Este vorba de Po 210 produs artificial, in reactor.(si nu de cel natural, cu care a lucrat Curie). Chiar ieri dupa-amiaza , la inquire , a fost reprodus traseul producerii si purificarii lui . Produsul initial ,(prin bombardarea bismutului) s-a facut la Mayak (in Ozersk) , iar purificarea si produsul final la uzina Avangard , in Sarov (anterior orasul inchis Arzamas-16) . Prin eliminare , s-a dedus ca e singurul loc din lume unde se produce inca , in cantitati comerciale (0.8 grame/luna) . P.S. Si amicul distinsei noastre gazde, Goldfarb, a fost pe aici (4.2) si va reveni in cateva zile. A avut parte de masuri de protectie de exceptie.

 5. Eddy Popa spune:

  Un articol foarte binevenit in actualul context politic. Ma mir ca nu vad comentarii apartinand postacilor pro-rusi care au inundat site-urile altor publicatii.
  E trist sa constati ca dupa atatea decenii puternicii zilei din Rusia si-au pastrat aceeasi caracteristica: dispretul total pentru viata umana. Un om pare a fi, pentru ei, un numar de inventar. Il poti sterge. Iar simplii cetateni accepta si gasesc justificari. Pana ce nu vor depasi acest stadiu Rusia va ramane o subcultura, in ciuda varfurilor intelectuale pe care le-a dat.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

O inițiativă excelentă, pe care o salut cu prietenie: publicarea, sub semnătura ministrului de E...

de: Dorin Popescu

la "Ucraina și valorile creștine din Europa"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)