luni, iunie 17, 2024

Cine este Ion Iliescu? Une vieille crapule stalinienne care da mereu directive (Updated)

Recunosc, am obosit sa scriu despre Ion Iliescu. Este un Homo Sovieticus inghetat in minciunile tineretii sale, pe langa care istoria a trecut fara a-l face sa inteleaga ceva. Este indragostit si insetat de putere. Isi uraste din rarunchi adversarii, i-ar dori lichidati. Este intruchiparea a ceea ce Marin Preda definea drept spiritul primar agresiv. Cititi convorbirile lui Gabriel Liiceanu cu Mircea Ivanescu, acel genial poet, si veti vedea cum si-l amintea acesta pe fostul coleg de liceu: incruntat, dogmatic, ranchiunos cat incape si in plus. Obsedat de vigilenta si de lupta de clasa.

Iata-l acum pe Iliescu dand lectii Curtii Constitutionale, jongland cu cifrele despre electoratul Romaniei, incitand, instigand, turnand gaz peste foc, la fel cum a facut-o in ianuarie si in iunie 1990. Cand am crezut ca Iliescu a priceput ceva din mecanismele si procedurile democratice, am gresit. Din pacate, iata, directivele lui Iliescu, asemeni celor ale Cominternului din anii 40, sunt luate in seama, ba chiar duc la o situatie precum cea generata de decizia CCR de astazi. Reciti declaratiile lui Iliescu din aceste ultime zile, incluziv obraznicia cu care a vorbit despre ambasadorul SUA (l-ati auzit vreodata vorbind astfel despre Rusia si ambasadorul maretei Federeatii din Est?) si veti intelege ce jocuri se fac azi la Bucuresti. Listele electorale vor fi refacute, probabil, de prefectii judeteni. Abia acum urmeaza marele circ…

„N-am facut placinta ca sa o manance altii”, declara tribunul bolsevic imediat dupa prabusirea regimului Ceausescu. El n-a facut niciodata vreo placinta, s-a ocupat cu indoctrinari, cu spalari pe creier, cu imbecilizarea propagandistica a tineretului. Are o structura mentala fundamental si iremediabil anti-democratica. Este vesnicul stalinist. Jos canaliile staliniste!, strigau studentii francezi in mai 1968, la adresa lui Geroges Marchais si a camarazilor sai din PCF. A bas la crapule stalinienne!, iata ce simtim atatia dintre noi in aceste zile.

Update: Constat, nu cu bucurie, ca temele de „dezbatere” ale saptamanii nu au fost nici lovitura de stat insidioasa, nici fraudele useliste, ci acelea dictate de Ion Iliescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Eugen Nicolaescu, Dan Sova si altii din aceeasi tabara. Vocile celelalte au cam lipsit, au fost mai degraba timide, defensive si indecise. Exceptiile au fost cele trei mari ziare, „Adevarul”, „Romania Libera” si „Evenimentul Zilei”, precum si B1TV. Ponta spunea una si facea opusul. Tabara Basescu se abtinea sa taxeze cum se cuvenea, transant si apasat, aceste scandaloase tertipuri. Euforie? Descumpanire? Cand Dragos Aligica a scris aici, pe „Contributors”, cu argumente rationale greu de contestat, ca s-a cam pierdut o mare sansa, unii s-au suparat. Cred ca n-au dreptate. Rezultatul il vedem azi. Recomand un articol de Bleen aparut pe plaforma Blogary:

http://www.blogary.ro/2012/08/e-oficial-romania-a-iesit-din-europa-si-a-intrat-in-dictatura/

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

  1. „Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona.” Einstein

    „Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.” Iorga

    „Dacă treci prin iad, nu te opri.” Churchill

  2. Încep să cred din ce în ce mai mult, că este nevoie (îmi cer scuze, dacă a fost scrisă!) de o carte, sau de un film, sau de un curs – „propaganda pentru toți” sau „manipularea comunistă pentru toți” care să arunce o lumină limpede și clară asupra metodelor folosite si răsfolosite și azi, astfel încât oricărui om cât de cât normal să-i fie clar ce i se livrează, ce zice de fapt un politician când deschide gura.

    Suntem așa de departe :(

    • A fost scrisa, mai exact au fost scise nenumarate studii si carti despre propaganda in general iar despre cea comunista in special. Dar cartile nu rezolva problema cea mare. Cea care se refera la caracterul insidios, proteic al acestei propagande. Pentru a rezista in fata nenumaratelor forme pe care propaganda le poate lua este nevoie de spirit critic si forta morala. De cantecul sirenelor nu te poti apara doar daca te legi de catargul libertatii individuale.

      • >> Recunosc, am obosit sa scriu despre Ion Iliescu.

        Eu am obosit să mă cert cu taică-meu. Nu pot să pricep cum un om declarat anticomunist poate să se schimbe atât de mult încât să sprijine ceea ce ura main demult.

        Ce anume explică schimbarea de orientare? Banii (o scădere sau mărire la pensie)? În nici un caz taică-meu nu-i un muritor de foame. Nici un extravagant.

        Un exemplu numai: încercând să rezonez cu el, pronunț nume și argumente de intelectuali.
        Cum ar fi „Tismăneanu”, sau „Revista 22”. Revistă pe care am început s-o citesc datorită lui – era abonat, și din plictiseală am început s-o frunzăresc. La început de ani ’90.
        De dl. Tismăneanu tot prin el am aflat – citind niște cărți publicate în perioada respectivă. „Stalinism pentru eternitate” e însă o achiziție proprie – taică-meu nu-l mai suporta deja la vremea publicării.

        La ambele nume, taică-meu face acum alergie.
        Argumentul lui primordial este că „sunt cumpărați”.

        Tocmai realizez un lucru.
        Poate că sunt. Poate că obțin avantaje pecuniare din activitatea desfășurată.
        Nu o să mă mai obosesc să-i explic lui taică-meu că pecuniarul e însuși esența sistemului (capitalist) pe care și l-a dorit, pe vremea când eram comuniști.
        Nici n-are sens să-i explic că, revenind la comunism, îi va urî la fel de mult, dorind exact ceea ce hulește acum.
        N-are sens, pentru că-i un idiot.

        Mă întreb totuși dacă următoarea linie de gândire ar putea funcționa:
        1) Preiau argumentul lui.
        Tismămeanu „e cumpărat”. Pleșu la fel. Patapievici, ce să mai vorbim.
        2) Extind cu exemple similare.
        Badea. Ciutacu’. Dan Șova.
        3) Generalizez / formulez o concluzie.
        Suspectez că ceea ce incriminează el când afirmă că diverși indivizi „scriu pe bani”, este că „nu mai au liber arbitru”.
        Ori ăsta e un păcat fundamental. Nu știu eu mult creștinism dogmatic, dar cică Dumnezeu ne-a lăsat pe lume cu liber arbitru.
        Nu’ș dacă la același set de valori aderă și Dracul – aș zice că nu, mai degrabă, dar nu l-am prea întâlnit așa că nu mă pronunț :P
        Revenind la liber arbitru, finalmente concluzia :D
        „Dacă e vorba de bani, loialitățile sunt libere în România”.
        În limbajul pe care nu-l aprob, a lu’ taică-meu, Badea e liber să aleagă ce cur să pupe.
        (D-le Tismăneanu, vă rog să nu-mi cenzurați tot articolul pentru o vorbă – similar cu împușcarea de către comuniști pentru o idee – ci doar să tăiați ceea ce considerați excesiv).
        Atunci, în aceeași linie de idei, Tismăneanu, Patapievici, Pleșu, eu – ar putea să-l aleagă pe Voiculescu, dar nu o fac.
        E irelevant de ce nu o fac. Important e să poată s-o facă.

        • Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea, Ion Vianu, Livius Ciocarlie, Grigore Cartianu, Dan Turturica, Dan Andronic, Cristian Campeanu, Dragos Aligica, „Bleen” (Blogary), Anca Cernea, Radu Moraru, Alexa Ionescu, Vlad Zografi, Radu Carp, Ioan Stanomir, Rodica Palade, Rodica Culcer, Tom Gallagher, Andreea Pora, Sabina Fati, lista este multa mai lunga. Nici unul dintre acestia nu-l aleg pe Voiculescu. Dimpotriva. Iar Badea poate sa-si aleaga linistit unde doreste urmeze exemplul lui Adrian Paunescu :)

          • „N-are sens, pentru că-i un idiot.”

            Vedeti Domnule Tismaneanu..aceasta este adevarata criza care macina Romania…criza MORALA! Un fiu isi permite sa-si catalogheze tatal public (chiar daca sub protectia anonimatului) ca fiind IDIOT pentru ca nu-i impartaseste convingerile lui politice, pe care si tatal le avea acum 22 ani!

            Si de ce oare si-a schimbat tatal convingerile politice pe care le impartasea acum 22 ani? Va aduceti aminte..toti l-am injurat pe Brucan cand a declarat ca trebuie sa treaca 20 ani pentru instaurarea democratiei in Romania (cred ca Brucan rade si cu c…l uitandu-se astazi la noi de acolo de unde o fi)!

            Si de ce oare si-a schimbat convingerile politice tatal? Pai…in 22 ani a votat cu stanga, apoi cu dreapta, din nou cu stanga apoi iar cu dreapta! Rezultatul ? Nexam democratie!

            • @justme
              Copilul este imaginea in oglinda a sentimentelor parintilor sai. Textul scis de @XzibitBitxzi este o explozie de mânie, de lipsă de răbdare, autocontrol şi respect. O reacţie exagerată, pe un fond de epuizare, de suflet ajuns pe marginea prăpastiei emoţionale. Prea tranşant pentru 37 de ani, şi trist dacă este părinte!

              http://www.youtube.com/watch?v=_lZbLvRHoVs

  3. La vieiile crapule stalinienne, cum bine îi ziceţi, nu face decât să se precipite să recupereze timpul pierdut cu somnolenţa care l-a ajuns ca un blestem (vă daţi seama cât suferă că nu mai e în formă, că nu mai poate fizic să conducă „bătăliile”, el cel „călit în foc de bătălii”, vă daţi seama câtă tortură şi cât venin adună şi varsă? – spre dl. Mark Gitenstein, de pildă, dar nu numai). Sare din baie şi el, nu cumva să-l uităm…
    Necazul, domnule Tismăneanu, este cu puii pe care i-a făcut în clasa politică românească şi care îl depăşesc în viteză în turpitudine (Ponta), în demonism (Şova – desprins din „Demonii” lui Dostoievski), în ferocitate („tânăra gardă” aşa-zis naţional-liberală, că puii i-a făcut prin toate cuiburile politice disponibile). Deci puii ăştia i-au moştenit nu doar genele ideologice şi morale, dar şi vigoarea zămislirii Răului.
    Dar marele necaz, domnule Tismăneanu, la ora asta, cel puţin pentru mine, este precaritatea şansei pe care o văd pentru copiii mei de a trăi într-o lume normală – nici măcar într-una prielnică (oportunităţi, civilizaţie şi frumuseţe spirituală, prosperitate decentă), ci într-una nor-ma-lă!, fără ilieşti şi felicşi, fără „gladioli” şi „antene”; în ce lume i-am adus (a lui Ceauşescu), ce lume le las…
    Scuzaţi-mi, vă rog, tonul personal, dar… N-am făcut chiar o criză de nervi, dar „m-a scos din ţâţâni” decizia CCR. Am înjurat prin casă, „m-am răcorit” şi mi-au sărit din nou în minte toate reproşurile pe care le fac la adresa slăbiciunii politice a celor de care mi-am tot agăţat speranţele. Nu mai dezvolt, reproduc ce-am scris adineaori pe blogul dlui profesor Cristian Preda:

    off topic, scuze, dar încă nu aţi postat pe tema CCR:

    E incalificabil cum o şleahtă de nemernici îşi bat joc de atâta timp de o ţară aproape întreagă – partea “normală la cap” – de Uniunea Europeană şi de ce-o mai fi normal pe lumea asta – respectul pentru LEGE în primul rând, pentru valori, raţiune, bun simţ (de onoare nu mai vorbesc, trebuie să fiu smintit să mai amintesc de aşa ceva în acest context jegos) !!
    Domnule Preda, dacă PDL & aliaţii politici nu contestă mâine dimineaţă la CCR validitatea alegerilor locale din iunie, dacă nu ridică glasul şi dacă nu arată urgent că e o forţă politică reală, capabilă să pună piciorul în prag loviturii de stat avocăţeşti, dacă nu găseşte modalităţi EFICACE de comunicare cu Uniunea Europeană şi cu NATO (y compris marele şi anemicul “partener strategic”!) – dacă nu puteţi face toate astea, atunci lăsaţi-ne! Gata! Măcar să ştie ce-au de făcut MILIOANELE de oameni cărora o să le cereţi votul în noiembrie!

  4. I might go off on a line tangent here but it’s ok.

    Curtea Constituțională a decis amânarea deciziei asupra referendului pentru 12 septembrie.

    Eu tot nu înțeleg ce era așa de greu ca CCR să dea o decizie simplă în două minute cu contestații cu tot. Era vorba doar de o singură aritmetică: dacă 50%+1 vot e mai mare, mai mic sau egal cu 41,24%. Restul contestațiilor ocupa doar 30 de secunde. Deci în două minute și treizeci de secunde o decizie pe care și oligofrenii o puteau lua, trebuia luată. De ce nu s-a întâmplat așa? Și mai mult, de unde atâta liniște printre reprezentanții PSD cu o zi înaintea amânarii? De ce toate amenințările voalate la adresa membrilor CCR au încetat brusc cu exact o zi înainte? Și de unde „răgazul” brusc oferit lui Ponta și Daniel Constantin de a merge la mare?

    Dar mă opresc cu întrebările pentru că ele nu-și au sens. Imbecilii care calcă azi orice normă de bun simț în picioare sunt predictibili. E legea lui Nuțu Cămătaru, e legea pumnului comunist. Ce e într-adevăr șocant e ce văd zi de zi peste tot. O indolență soră cu complicitatea. Pretutindeni. La toți românii. Păi știți ce-ar fi la Berlin, să zicem, dacă măcar un 10% din ce s-a întâmplat în România în ultimul timp? Nu știți și nici nu vă interesează! Toată Germania ar fi fost în fața Reichstag-ului la ora 7, pentru că el este într-adevăr „dem deutschen Volke”. Ar fi demis tot ce putea fi demis și pe urmă, la ora 9 s-ar fi dus la muncă. De ce la noi nu sunt în P-ța Victoriei 7, 10, 15 milioane de scandalizați de aritmetica bunului plac. De ce 2+2= 15 nu atinge nicio coardă sensibilă oare? Răspunsul e simplu: pentru că vă convine. Oare câți imbecili sunteți în țara asta de n-ați știut niciodată să luați restul când cumpărați pâine, care nu știți nici măcar să traversați strada, care folosiți lingura de la celălalt capăt? Nu cred că sunteți chiar atât de mulți, dar cred că sunteți toți părtași prin lașitate și conivență. Și nu numai plebea. Să nu mai revin la discursul steril despre postura morală a intelectualului român peste vreacuri. E inutil. Vorbesc de voi, postacii de aici, revolta papioanelor impotente (papioane de cele mai multe ori manufacturate ad-hoc), a mânușilor care vă țin deoparte, rușinos de contactul cu glandul pe care trebuie să-l masturbați sau al prezervativului care împiedică contactul în timpul felației. V-ați păstrat ononarea? Da? Cum? Eu n-am văzut la Victoriei decât alcoolizați care dansau Pinguinul. Who are you? – striga galeria lui Carl Froch la meciul cu Bute. Cu adevărat, cine sunteți voi? Nimeni, mă prăpădiților, v-o spun eu dacă n-ați aflat-o până acum. Aaa, stați acasă pe modelul prudenței post factum a lui Țuțea: „am făcut pușcărie pentru un popor de idioți”. Da, dar ală măcar a facut-o. Voi ce ați făcut? Nu vă e clar nimic? Nimic nu vă poate convinge de ce se întâmplă pe pământurile astea blestemate de vreo 20 de ani? Atunci vreți doar să pozați în susținători doar a carelor alegorice triumfaliste. Și atunci unde vă e mă onoarea de ființe verticale și nu de viermi. În mini-revolte de cârciumă sau în bucătărie unde mai frigeți un mic și o berică în vremuri de restriște și la orice vremuri? La o cafenea unde folosiți „ou mai gad”, „oau” și „ups” între voi hipsterii mă retardaților, posesori de nicio limbă? Sau că vă dați demisia de la ICR și comentați la limita siguranței personale pe site-uri? Asta e tot ce puteți risca? Nu doar gloata discreționară și ingnobilă a democrației e vinovată pentru imunditatea politică ci mai ales voi, ăștia care realizați ce se întâmplă. Am vazut o emisiune la b1 (da! doar nu la antena3 ăstora care erați gata cu replica de patefon) cu Papahagi și Cristian Diaconescu. Și ăștia doi ca și Ungureanu spuneau că nu vor să plece din țară la cheremul unor infractori cu două clase de genul lui Cătălin Voicu și Voiculescu. Și nici a lui Șova, infractor cu mai multe clase. Mai există încă speranță aici. Dar nu când accepți, sau respingi din comoditatea fotoliului că 2+2=15, spus poate de unul care mai bine nici nu știe, unde vă e demnitatea care vă permite să mai băgați în voi sau să vă mai umblați vertical pe stradă? Târâtoarea nu poate avea pretenție de biped. Asta a fost concluzia unui neamț de rând din Muenchen cu care am vorbit de curând pe o temă paralelă privind soarta Germaniei. Și dacă Germania este și voi nu sunteți chiar ăsta e motivul. Hier stehe, ich kann nich anders, otrepelor. Dar poate prin chiar prin asta sunt contabilizabil ca român, cine știe.

  5. Intr-un coment anterior, dle Tismaneanu, va spuneam ca greseati spunand ca „pucistii nu si-au lasat o portita de salvare, un „plan B”, de unde si la fuite en avant de care dau dovada zi de zi” – spuneam ca portita de scapare e tocmai asta – ca stiau de la inceput ca vor spune „datele nu au fost actualizate cf cu recensamantul din 2011”. Acum nu mai sunt asa de sigur; nu, ei stiau de la bun inceput, iata, se demonstreaza astazi fara putinta de tagada, ca MAI trimisese, practic, Birourilor Electorale date false, date neactualizate (desi ministrul Ioan Rus si MAI-ul si-au asumat in scris acele date de 2 ori – odata inainte de referendum si odata ieri). Ma intreb, si va intreb, oare unde ar incadra juridic prietenul acela al dvs care va relata falsul in acte publice al lui Ponta? Oare la blocare cu buna stiinta a activitatii unor institutii ale statului, oare tot la fals in acte publice in forma continuata, oare la fals sub semnatura, oare unde se incadreaza juridic ceea ce fac derbedeii astia cu vietile noastre, zilele astea? Si, inca odata, va dau dreptate; da, era „la fuite en avant”, nu pentru ca nu si-ar fi lasat o portita de scapare, ci pentru ca si ei stiau ca „portita” constituie o josnicie si o ilegalitate evidente. Oare cum o fi, sa te cheme Ioan Rus, sa transmiti, ca ministru, BEC-ului, date false, si pe urma, dupa referendum, tot tu, in calitate de membru USL, sa semnezi petitii catre CCR in care sa scrii „hei, nu validati referendumul! subsemnatul, in calitate de dobitoc si bou ce ma aflu, am transmis BEC date false!”? As vrea sa stiu, oare cum o fi, sa te cheme Ponta, si sa pleci la mare cu copiii si cu amicii/subordonati, si sa stii ca, in timp ce tu iri sorbi limonada pe sezlong, toate aceste ticalosii, la care iei parte, se petrec practic chiar langa tine? Brrrrr!! Sau poate nu, cred de fapt ca NU vreau sa stiu.

  6. Domnule Tismaneanu, violentele extreme de limbaj pe care le-ati folosit in ultimele zile va descalifica si va scoate definitiv din randul analistilor si politologilor, plasandu-va in zona crepusculara a propagandistilor comunisti si/sau neoliberalisti. Si unii si altii sunt toti o apa si-un pamant si la fel ca ei sunteti nereciclabil, nu puteti gandi si intelege in termenii noii realitati, ai noii politici si ai noii economii, va adapati de la aceleasi idei invechite, ale razboiului rece, cu care aveti burdusite toate bazele de date si toate calculatoarele. Sunteti un om al trecutului, domnule Tismaneanu, v-ati situat de partea rea a istoriei. Ati ratat o mare sansa de a invata din civilitatea politica a mediului in care traiti, resentimentul si ranchiuna v-au impiedicat sa va adaugati valoare si v-au desfigurat discursul, aducandu-va la starea lamentabila de flasneta sparta si tanguitoare, pe care nu o mai baga nimeni in seama. Nu va mai ramas decat sa va pensionati, pe care v-o recomand sa nu o mai amanati, pentru a va bucura de o pensie lunga.

  7. ce bine ar fi daca romanica ar avea doar un iliescu,un ponta,un sova si altzii citziva mai multzi sau mai putzini:
    dar romanica are conform referendumului 8 milioane care gindesc apropiat de aceshtia.
    nu va imbatatzi cu apa sfintzita.
    acest moment este definitoriu ptr ce a insemnat 89 si cei 22ani de tranzitie.
    daca atunci era revolutie in romanica acum trebuia sa existe o situatzie similara cu Polonia sau Cehia.
    daca romanica se va intoarce spre est,este ptr ca majoritatea apreciaza acele valori.
    si daca acele valori au ramas definitorii dupa 22ani,cred ca asta se datoreaza si celor care nu au shtiut sau s au complacut in minciuna comunistilor

    • @ dusu

      Corect in cea mai mare parte. Desi nu toti cei 8 milioane impartasesc aceiasi mentalitate ca Iliescu Ponta sau cei asemenea lor, sunt clar influentati de cei 50 de ani de comunism si cei 22 de ani de … fesenism. De parca balcanismul nu ne-ar fi fost deajuns.

      Daca ar fi dupa mine, similar cu punctul 8 al Declaratiei de la Timisoara de acum 22 de ani (prin care se propunea excluderea nomenclaturistilor de la conducerea tarii), as impune ca vreme de 5 ani RO sa fie condusa – la nivel executiv, si chiar si legislativ – doar de straini. De vestici, desigur. Si asta nu pentru ca in tara nu ar fi oameni capabili… ci mai degraba pentru ca majoritatea celor care se invart in politica RO de azi sunt dedicati doar propriilor interese, iar ceilalti – putinii pe care ii mai poti banui ca ar fi onesti – nu fac fata, nu explica suficient de clar sau pur si simplu nu sunt promovati.

  8. „Din pacate, iata, directivele lui Iliescu, asemeni celor ale Cominternului din anii 40, sunt luate in seama, ba chiar duc la o situatie precum cea generata de decizia CCR de astazi”

    Adicatelea…CCR…a fost influentata de declaratiile lui Ion Iliescu? Adica si CCR poate fi „mituita”? Nu-mi vine sa cred! Acelasi CCR care era ridicat in slavi cand a stabilit ca este constitutional cvorumul de 50%+1? Adica CCR care trebuie sa vegheze la respectarea statului de drept in Romania?

    Sau…poate persoanele ce formeaza CCR! Aici…inclin sa va dau dreptate, atata timp cat judecatorii CCR sunt numiti pe criterii politice! POLITICA si POLITICIENII din Romania efectiv imi provoaca greata! Spuneti-mi un singur politician care este acolo unde este pentru binele celor care l-au ales!

    • Sa ma fac bine inteles: n-am spus ca directivele lui Iliescu au fost urmate de judecatorii din CCR. As aprecia daca nu mi s-ar atribui lucruri pe care nu le-am spus si nici nu le gandesc. Am spus ca ele au fost transformate in strategia USL pentru a face presiuni asupra CCR prin toata aceasta tevatura despre liste electorale, vii si morti etc Daca listele reau OK in iunile, ele sunt OK si acum. Daca referendumul a fost corect, dixit Ponta, atunci rezultatul e limpede.

  9. Poate de data asta ma fac inteles de ce am considerat Cartea Comunismului prea „light”. Comunismul este mai mult decat un curent politic si mai mult decat o religie: este o forma complexa ( poate cea mai evoluata) de satanism. Istoria ultimului secol ne-a aratat legiuni de ingeri decazuti batjocorind popoare intregi. Am incercat sa compar inchisoarea comunista in care am stat noi romanii zeci de ani cu Holocaustul. Martirilor evrei macar nu li s- a luat sufletul! (scuze celor care se simt lezati de aceasta comparatie oarecum fortata). Revenind la eroul articolului dumneavoastra nu gasesc alta explicatie decat posedarea demonica care il framanta si il impinge la fapte abominabile in ciuda varstei, a bolilor inerente si a lipsei totale de performanta. In fond, acest om nu a creat nimic in intreaga sa cariera! S-a cocotat in ierarhiile zilei pe cadavrele apropiatilor sai, a fost „citit” si bagat la cutie de Ceausescu de unde a iesit si s-a catarat pe cadavrele eroilor din ’89 pana in varful statului unde a stat iarasi agatat distrugand guvernul Roman, partidele istorice si atacand orice izvor de democratie si civilizatie. Am speranta ca Justitia isi va facetreaba si va curata de jur imprejurul lui toate uneltele prin care-si duce la capat marsaviile. Fac apel la toti istoricii sa reia la infinit clipele de cosmar pe care le-am trait sub conducerea a estui demon. Nu de alta dar romanii au talentul sa minimalizeze orice experienta negativa intr-un timp record.

      • În recezie aflăm: ‘ Vladimir Tismaneanu brilliantly compares communism and fascism as competing, sometimes overlapping, and occasionally strikingly similar systems of political totalitarianism.’ Pe aceeași temă și cu același mesaj e și documentarul excelent din 2008 al lui Edvins Snore, ‘The Soviet Story’. Zic că merită marcat.

  10. „Recunosc, am obosit sa scriu despre Ion Iliescu. Este un Homo Sovieticus inghetat in minciunile tineretii sale, pe langa care istoria a trecut fara a-l face sa inteleaga ceva”
    Cred ca de la cartea cu interviul luat acu cativa ani vi se trage oboseala :) Pe cand articole asa de vitriolante la adresa lui Traian basescu. Va dau niste hinturi. Las si mincinos , fara viziune politica, un pic si de fanariot ( si-a trimis fica la Bruxeles ) si alte cateva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro