Home » Global / Europa »Politica & Doctrine »marginali » Citesti:

Deci totuşi e OK să criticăm islamul

Laurentiu Diaconu-Colintineanu iunie 23, 2011 Global / Europa, Politica & Doctrine, marginali
8 comentarii 3,038 Vizualizari

A învins libertatea de expresie – cel puţin aşa crede ultranaţionalistul olandez Geert Wilders. Un tribunal din Amsterdam l-a achitat pe politician de acuzaţiile de instigare la ură rasială. Partidul lui Wilders susţine fragila majoritate parlamentară din Regat.

„Deci este voie să critici islamul, nu mi s-a pus botniţă în justiţie”, a triumfat şeful Partidului pentru Libertate de orientare populistă şi ultranaţionalistă. Tribunalul din Amsterdam a respins toate capetele de acuzare împotriva lui Wilders.

Susţinătorii extremei drepte olandeze au jubilat la anunţul verdictului. Wilders însuşi zâmbea ironic.

În octombrie 2010, politicianul fusese trimis în judecată în special pentru filmul său anti islam „Fitna” în care Coranul este comparat cu „Mein Kampf” al lui Adolf Hitler. În apărarea sa, ultranaţionalistul a argumentat criticile la adresa religiei islamice cu libertatea de expresie. Europa ar fi ameninţată de islamizare, iar Wilders crede că este de datoria politicienilor să expună public acest risc.

Preşedintele completului de judecată a motivat decizia astfel: deşi unele declaraţii ale politicianului pot fi considerate deplasate – printre acestea denumirea islamului „o ideologie fascistă a teroriştilor” – ele nu sunt condamnabile conform legilor olandeze. În plus, Wilders nu a jignit musulmanii ca persoane, ci s-a exprimat în legătură cu islamul in genere.

Unele organizaţii musulmane şi reprezentanţi ai mai multor minorităţi au precizat că vor continua acţiunea şi vor înainta o plângere la Comisia ONU pentru Drepturile Omului. „Verdictul tribunalului anulează dreptul minorităţilor la protecţie împotriva instigării la ură rasială”, a declarat avocatul grupărilor.

Partidul pentru Libertate este din vara anului trecut cea de-a treia forţă politică din Olanda. Este formaţiunea care tolerează la putere un guvern minoritar conservator format din liberali şi creştin-democraţi.

Verdictul în cazul Wilders apare cu doar câteva zile înainte de publicarea noii strategii a Olandei privind imigraţia. Ministrul olandez de interne a declarat în context că „Olanda se dezice total de ideea unei societăţi multiculturale”.

Acest eveniment este doar unul menit să exemplifice puternicele tendinţe ultranaţionaliste ce se înregistrează în Europa zilelor noastre. Uniunea Europeană – subiect al multiplelor crize – începe mai degrabă un proces de dez-integrare, cu state membre care cer din ce în ce mai multe excepţii de la regulile comunitare.

Şi să nu uităm: ministrul olandez de interne va avea şi el un vot la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie. Atunci se va decide aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "8 comments" on this Article:

 1. DanCanada spune:

  Nu e nimic “extremist” sau “nationalist” in a limita emigratia. Poate in Romania nu se vede, dar in Vest Islamul incepe sa fie ca o piatra de git. Vin emigranti, se aseaza pe asistenta sociala, copii, copii, dupa care se apuca si cer “little things, nothing important”: “burqa” (val) in spatii publice, dreptul la mai multe neveste, sa intri la inchisoare daca spui ceva rau de Islam etc.
  Deci Geert Wilders e precum capitanul Picard cu borgii: “The line is drawn HERE” :)

 2. berenger spune:

  chiar asa?
  ”Acest eveniment este doar unul menit să exemplifice puternicele tendinţe ultranaţionaliste ce se înregistrează în Europa zilelor noastre. Uniunea Europeană – subiect al multiplelor crize – începe mai degrabă un proces de dez-integrare, cu state membre care cer din ce în ce mai multe excepţii de la regulile comunitare.”
  aruncam cu vorbe asa, ca sa ne aflam in treaba, si rezulta ca manifestarea libertatii de opinie e o exceptie de la regulile comunitare.

 3. godless1859 spune:

  Pai cum era sa nu se dezica Olanda de ideea societatii multiculturale pusa fata in fata cu Islamul? In mod evident, exist culturi ok si culturi not ok. Ideea societatii multiculturale a fost un esec din start, pacat ca abia acum si-au dat seama.

  Ar insemna ca nu este nici o diferenta intre a-ti trata femeia cu respect si intre a trata-o ca un animal / sclav si ca ambele optiuni sunt la fel de viabile. Musulmanii n-au ce cauta in Europa cu conceptii si idei de Evul Mediu, si aici nu e vorba doar de musulmani ci de orice fel de ideologie care presupune antichitati de genul celora pe care le presupune Islamul.

 4. Nyk spune:

  Ma tem ca ati gresit audienta, d-le Dragos. Poporul roman nu poate fi prostit ca islamul este ca orice alta religie, si nici celelalte popoare est-europene: polonezii, cehii, slovacii, balticii. Doar in vestul Europei (si evident in Germania ultraliberala in care traiti) este la moda multiculturalismul, adica importul de criminali si alte scursuri din tarile subdezvoltate.

  Va reamintesc ca traiti intr-o tara in care a citi o carte (Mein Kampf) si a afirma ca un eveniment istoric nu a avut amploarea dictata de autoritati (holocaustul) sunt fapte pedepsite cu inchisoare. In aceeasi tara, este perfect OK sa detii si sa afirmi pareri conforme cu o carte care spune ca evreii sunt descendentii maimutelor si porcilor, ca cei mai ostili credinciosilor (adica musulmanilor) sunt evreii, ca este OK sa ucizi necredinciosii oriunde i-ai gasi si multe altele.

  Geert Wilders este de fapt un politician moderat intr-o tara condusa de extrema stanga. Si este nevoit sa plateasca pentru asta, fiindu-i nevoie de protectie 24h/24 datorita numeroaselor amenintari cu moartea din partea reprezentantilor ‘religiei pacii’. Extremistii sunt cei ca dv., care sprijina nu pe descendentii celor ce au construit o civilizatie, ci pe criminalii de import!

 5. Danut spune:

  Cred ca autorul face o confuzie in legatura cu Mein Kampf. In realitate Geert Wilders face trimitere la cateva idei legate de legaturile nazistilor cu Amin Al Husseini Marele Muftiu al Ierusalimului care a condus revolta arabilor din Palestina (1936-1939) impotriva englezilor. Legatura cu nazistii se datoreaza urii comuna impotriva evreilor, culminand cu declaratia acestuia de ai ucide pe evrei oriunde ii intalnesc. Vad ca atat media mainstream europeana cat si cea romaneasca il face pe Geer Wilders un ultranationalist. Daca ati citi declaratiile lui si ati fi martorii politici promovate de el, nu ati mai declara aceste lucruri.
  Cateva linkuri ajutatoare:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Haj_Amin_al-Husseini
  http://www.tellthechildrenthetruth.com/gallery/
  http://inliniedreapta.net/lavedere/geert-wilders-domnule-judecator-nu-lasati-intunericul-sa-se-astearna-peste-olanda/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders

 6. akabond spune:

  adica sa critici modul de viata, valorile si simbolurile occidentului e ok, dar daca te iei de islam vin baieti imberbi si scriu artcole despre ultranationalism si extremisme criminale. De ce n-ar fi ok sa te iei de islam? Daca ma duc in olanda si ma apuc sa injur crestinismul, aratand cum a distrus el civilizatia antica aducand intunericul evului mediu, crezi ca o sa ma aresteze cineva si o sa ma trimita la tribunal sa ma judece pentru asta? Probabil ca nu, or sa-si zica “alt nebun”. Sa inteleg acuma ca daca critici ceva esti ultranationalist? Ori numai daca critici islamul esti ultranationalist? Dar daca sunt un islamist convins, pot fi numit si ultranationalist? Ce inseamna sa fi islamist (sau islamul) si ce inseamna ultranationalis? dex: ULTRANAȚIONALÍSM s. n. naționalism exagerat, extremist. (< ultra- + naționalism). Pot sa spui despre adeptii islamului ca exprimand un nationalism exagerat? Cred ca am putea gasi o gramada de exemple.
  Writers like Stephen Schwartz[117] and Christopher Hitchens,[118] describe Islamist attributes similar to Fascism. Malise Ruthven, a Scottish writer and historian who focuses his work on religion and Islamic affairs, opposes redefining Islamism as `Islamofascism`, but also finds the resemblances between the two ideologies "compelling".
  Despite claims that the sources of Islam demand it to be a "Religion of peace" with violence being regulated by laws of Jihad, Islam has been criticized for its followers exhibiting intolerance and violence towards critics (often viewed as being pejorative of Islam and its Prophet).
  Poti sa spui despre adeptii islamului ca fiind extremisti? O, si inca cum. Sa-ti dau exemple de opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmate de măsuri violente sau radicale care să impună programul lor?
  Dar cine este domnul pe care tu il numesti ultranationalist si pe care il vezi intruchiparea diavolului (sau mai rau, a lui hitler :)? Cine este domnul caruia ii refuzi dreptul la critica islamului, culmea invocand deseori drepturile omului (ori libertatea de expresie nu mai este un drept)?
  Wilders generally considers himself to be a right-wing liberal, with a specific mix of positions independent of the European political spectrum and particular to iconoclastic Dutch society. He has stated that "My allies are not Le Pen or Haider… We'll never join up with the fascists and Mussolinis of Italy. I'm very afraid of being linked with the wrong rightist fascist groups", saying instead his drive is issues such as freedom of expression and Dutch iconoclasm.[62] Wilders views British Prime Minister Margaret Thatcher as his greatest political role model.
  On foreign relations, Wilders has largely supported Israel and has criticized countries he perceives as enemies of Israel.
  Wilders is best known for his criticism of Islam, summing up his views by saying, "I don't hate Muslims, I hate Islam".[62] Although identifying Islamic extremists as 5–15% of Muslims,[81] he argues that "there is no such thing as 'moderate Islam'" and that the "Koran also states that Muslims who believe in only part of the Koran are in fact apostates".
  E acesta ultranationalism? Eu cred ca nu. De aceea mai cred ca gresesti mult in text (ma gandesc ca nu ai incercat sa te documentezi mai bine).
  Deci, totusi e ok sa criticam islamul? Normal ca este. De ce n-ar fi? Este islamul fecioara virgina pe care nu trebuie sa o atingi nici cu o floare. Da, pentru ca altfel iti iau gatul islamistii (asa cum s-a mai intamplat in olanda), acesti vajnici luptatori pentru pace si pentru democratie, acesti ingerasi aparatori ai drepturilor omului. O, nu, ei nu sunt ultranationalisti, rai sunt oamenii astia care se iau de acesti mielusei. Nu, n-avem voie sa criticam islamul, e mai presus de noi. Luati-l pe Dumnezeu la suturi, e mai aproape si disponibil. Luati-i pe evrei la palme, oricum sunt obisnuiti de 2000 de ani, insa nu cumva sa faceti ca raul si ultrantionalistul asta, pentru ca islamul nu trebuie criticat. Sunt prea frumosi, sunt prea buni, ce daca mai dau si ei rateuri cand arunca zeci de oameni nevinovati in aer. Se mai intampla. Uitati-va la raii de americani, ce, ei nu o fac? Ce daca mor copii in atentate revendicate cu mandrie de islamisti, nu uitati cat de rai sunt americanii (diavolul intruchipat pe pamant) si aliatul lor israelul cu care conspira si ameninta viata blanzilor islamisti din orientul apropiat.
  In concluzie, articolul tau mi se pare nedrept, neadevarat, manipulator si foarte prost realizat.

 7. ” „Deci este voie să critici islamul, nu mi s-a pus botniţă în justiţie”, a triumfat şeful Partidului pentru Libertate de orientare populistă şi ultranaţionalistă.”
  hmmm…

  “În octombrie 2010, politicianul fusese trimis în judecată în special pentru filmul său anti islam „Fitna””
  fitna subtitrat in romaneste inca din 2008, aici: http://inliniedreapta.net/fitna/

  ” În apărarea sa, ultranaţionalistul a argumentat criticile la adresa religiei islamice cu libertatea de expresie. Europa ar fi ameninţată de islamizare,
  mhmmm..

  “puternicele tendinţe ultranaţionaliste ce se înregistrează în Europa zilelor noastre. Uniunea Europeană” aha!

  o intrebare. ce cauta stingistul asta, care gindeste cu google translate, pe contributors?

 8. Apolodor spune:

  Îl rog pe autor să-mi explice diferenţele dintre naţionalist, super(?)naţionalist şi ultranaţionalist. Asta presupunând (rezonabil, zic eu) că până la prefixul superlativ „ultra” mai există şi alte grade. Iar apoi să argumenteze apartenenţa lui Wilders la respectiva categorie. Nu de alta, dar mi s-a luat de etichete aruncate în vânt pe post de argumente.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Laurentiu Diaconu-Colintineanu


Laurentiu Diaconu-Colintineanu

Laurentiu Diaconu-Colintineanu este redactor RFI si contributor HotNews.ro. Si-a inceput cariera in radio, mai tarziu a inceput sa scrie pentru a ajunge in final jurnalist multimed... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)