Home » Global / Europa »Politica & Doctrine » Citesti:

Revolta alegătorilor furioși pe nomenklatură. Deocamdată, în America lui Trump

George Mioc iulie 25, 2016 Global / Europa, Politica & Doctrine
83 comentarii 9,182 Vizualizari

Presa și intelectualii români ar trebui să încerce să înţeleagă ascensiunea lui Donald Trump. Să vadă că alegătorii americani sunt furioşi şi revoltaţi pe un estabilishment corupt şi etern în funcţiile pe care le ocupă la Washingtom.

Parafrazându-l pe filosoful Baruch Spinoza, aş spune că, înainte de a-i blama pe Trump şi pe alegătorii săi, ar fi mai bine să pricepem fenomenul care a dus la nominalizarea sa drept candidat la Partidului Republican. Am anticipa, poate, și ceea ce s-ar putea întâmpla în România…

Uitați-vă la Congresul Statelor Unite, una din cele mai încremenite instituții din această țară, un simbol al estabilishmentului. Mai mult de 85% din americani sunt nemulţumiţi de activitatea Legislativului. Acum câțiva ani, The Economist compara mecanismul desemnării congressmenilor și senatorilor americani -  colegiile uninominale erau decupate în așa fel încât să asigure realegerea la nesfârșit a marilor bonzi din cele două partide – cu situația din Coreea de Nord.

Imaginea cabinetului Obama este la fel de jalnică. Circa 75% din americani afirmau, în decembrie 2015, că sunt nemulţumiţi de modul în care ţara lor este guvernată.

Regimul Obama nu a rezolvat mai nimic din ceea ce a promis.

Dimpotrivă, citeam zilele trecute – tot în The Economist – că percepția publicului în ceea ce privește relațiile inter-rasiale s-a deteriorat puternic. Sunt studii care arată cum clasa mijlocie, de care democrații erau atât de preocupați, declarativ, s-a subţiat şi ajunge la sub 50% din populaţie.

Printre altele, Obamacare i-a lovit direct pe cei din „middle class”, pentru că prețul asigurărilor premium au crescut. Reglementările federale, care au făcut un rău imens mediului de afaceri și au favorizat doar birocrația, au luat o amploare uriașă. Un site de știri arăta că doar agenția de protecție a mediului a emis, sub Obama, 2.827 noi acte normative, însumând 24.915 pagini, dar sunt multe alte exemple.

Poate că astfel de excese sunt banale pentru cei obişnuiţi cu birocrația de la Bruxelles, dar în SUA ele sunt scandaloase.

Este adevărat că, sub Obama, Statele Unite au ieşit din criza economică. Este adevărat şi faptul că economia SUA a evoluat mai bine decât cea a altor state care au trecut prin criză, dar asta nu-i interesează pe americani, care au rămas cu slujbe prost plătite şi foarte mulţi – în special albii de vârstă mijlocie – au venituri sub cele din perioada Clinton. Un grafic al agenţiei Bloomberg arată că, după criza din 2007, Statele Unite şi-au revenit într-o perioadă mai lungă de timp (şapte ani) decât după alte crize economice.

De ce însă Donald Trump şi nu un alt republican? Pentru că, cel puţin alegătorii republicani, s-au săturat de ipocrizie şi de corectitudine politică. Nu mai suportă pe nimeni care are legătură cu estabilishmentul de la Washington.

Americanii nu mai vor să li se spună că nu este „corect politic” să vorbească despre ceea ce este evident: că teroriştii acţionează în numele religiei islamice.

Când aduci în casa ta un refugiat, iar acesta ia un topor şi începe să lovească în cei care l-au adăpostit, cred că am încetat orice discuţie despre toleranţă. „Democraţia nu înseamnă impotenţă de a-ţi apăra valorile fundamentale. În momentul de faţă, Occidentul, prin Occident înţelegând tot Occidentul, SUA inclusiv şi Europa occidentală sunt într-o criză de oameni politici de ţinută, de forţă, de determinare, de oameni care ştiu să salveze barca atunci când ia apă”, scria, zilele trecute, filosoful Gabriel Liiceanu. El sintetizează foarte corect lipsa de leadership şi este exact ceea ce simt milioane de americani, în special după cel de-al doilea mandat Obama.

Când Trump spune „Make America great again”, nu doar republicanii, dar și mulți democrați îi dau dreptate.

Eu am declarat de câte ori am avut ocazia că sunt un republican și un admirator al lui Ronald Reagan. Deci, sunt subiectiv. Dar ceea ce ar trebui citit printre rânduri este că alegătorii nu vor accepta pentru mult timp ca o pseudo-elită politică şi o presă subordonată ( vezi CNN și MSNBC echivalentul A3) să le dicteze ce este bine şi ce este rău. Asta se întâmplă şi în România. Această ţară nu are tradiţia democrată şi un spirit al revoltei atât de puternic precum cel din SUA, dar semne bune sunt: mitingurile post-Colectiv sau ciobanii care au luat cu asalt Parlamentul, de exemplu.

Într-un discurs memorabil, ţinut în 1964 şi pe care l-am auzit recent invocat de către guvernatorul din Indiana, fostul preşedinte Ronald Reagan spunea: „Aceasta este problema acestor alegeri: fie credem în capacitatea noastră de a ne autoguverna, fie abandonăm Revoluţia Americană şi recunoaştem că o mică elită dintr-un Capitoliu îndepărtat poate planifica vieţile noastre mai bine decât o putem face noi înşine”.

Este ceea ce simt, şi azi, milioane de americani. Este şi problema României, cu menţiunea că, în locul „elitei”, la Bucureşti avem nişte bieţi plagiatori.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "83 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Subscriu.

 2. Stefanita spune:

  Sa ii compatimim pe americani? Dar despre europeni si Europa ce am putea spune? Inlocuiti, va rog, Capitoliu cu Capitala (Bruxelles), Congresul si administratia cu morisca Parlament-Comisie si inmultiti de vreo 3 ori.
  Iar oameniii politici din Europa ar fi fost utili atunci cand se alegeau apele, nu acum sa ii cautam ca sa scoata apa din barca. Iar Farage sau Orban, mult mai respectabili decat Trump, sunt extrem de demonizati de catre corectii politic de pe batranul continent.

  • Harald spune:

   @Stefanita – întrebare de 25 de puncte: dacă tot sunt așa de respectabili: v-ați angaja într-o companie sau într-o instituție condusă de Nigel Farage sau de Viktor Orban? V-ați afișa în public împreună cu ei, să știe toți prietenii că asemenea oameni sunt cei pe care-i considerați dvs.respectabili?

   • Adi spune:

    Prin ultima intrebare, cred ca ati reusit una dintre cele mai scurte si mai complete descrieri are corectitudinii politice si ale aplicarii ei practice.

    • Harald spune:

     @Adi – nu văd unde e corectitudinea politică aici. Nu sunt persoană publică, dar eu n-aș sta la o bere cu Nigel Farage.nici dacă am fi singuri pe o insulă pustie. Îl desconsider ca om pentru că minte și înșeală, iar simpla lui prezență m-ar irita. Așa mi-am făcut o mulțime de dușmani în România, n-am reușit să stau în prezența unui primar corupt sau a unor șefi din poliție corupți fără să-mi manifest desconsiderarea față de ei. Unde e corectitudinea politiică aici?

     Iar în prezența unor prieteni, cu-atât mai puțin n-aș sta la o bere cu Nigel Farage, ar fi un mod de a mă descalifica și în fața lor, nu doar în fața mea.

     • stefanita spune:

      eu am spus ca cei doi sunt “mult mai respectabili decat Trump”. sunt oameni politici care au castigat mai multe mandate prin votul electoratului si mai consider ca au un rol in reglarea acestui angrenaj pacatos care este UE. spre deosebire de Trump pe care il vad ca fiind un aventurier politic la momentul nepotrivit si pentru postul nepotrivit.
      mut putin reflectoarele: daca ar fi sa aleg dintre cel doua personaje din sceneta summit-ului UE, aleg acel barbat bine care reprezenta o tara (Ungaria) decat un caraghios care ne reprezenta pe toti (Juncker). cred ca m-as fi angajat in administratia Londrei in perioada Boris J.
      in legatura cu acest articol, opinia mea este ca situatia in UE este mult mai proasta decat in SUA din punctul de vedere al criteriilor prezentate aici si nu inteleg cum asa parte mare din electoratul din SUA ar alege solutia Trump.

      • Gabi Sorocianu spune:

       Boris Johnson este un aventurier politic si considerat un clown de catre insasi colegii sai de partid: toate declaratiile lui din campania Brexit arata acest fapt.
       Desigur, daca nu esti un fan al proiectului european, orice diletant care il contesta ti se pare un far in noapte al democratiei, atunci cand nu pare a fi un de succes antreprenor.
       Mai asteapta putin si ai sa vezi cam cat de departe bate acest far.
       Dealtel toti “brexitarii” din guvern sunt de o calitate indoielnica, n-o spun eu ci “faptele vorbeste”: in parlament sau guvern niciunul nu a excelat, ci dimpotriva, unii au avut chiar contraperformante rasunatoare, asa ca ministerele importante sunt pe mana celor din tabara “Remain”: cam ciudat, nu-i asa?
       By the way: Ministerul de Externe i-a fost incredintat lui Boris pentru a-si rupe gatul, ca doar Theresa May nu are nevoie de “concurenta”. Si-l va rupe gratios.

      • O analiza nici de cum subiectiva, ci clara ,obiectiva, facuta de un “first-hand” cunoscator al societatii americane in ansamblul ei. Cine nu a inteles ideia acestui articol ar putea sa citeasca alinsky_interview_1967.pdf.
       Cineva ma intreba de una zi de ce au americanii steagul pe casa. Chiar isi iubesc tara?
       Da!
       Tot Alinsky arata in interviul citat mai sus, tacticile care trebuiesc folosite pentruo schimbare radicala, schimbare care isi arata efectele; astazi sunt din ce in ce mai multi saraci in America lui Obama , “through earning power” dar mai ales “through value identification.”
       Cu niste ani in urma, am incercat sa-i amintesc mamei, cat eram noi de saraci in anii ’50. Raspunsul ei a venit imediat : Noi n-am fost niciodata saraci. Am avut intotdeauna cat ne-a trebuit. Cei mai multi dintre alegatorii lui Trump fac parte din cei care vor America pentru americani, nu globalizare; pentru crestini, nu islamizare; si mai ales pentru respect fata de demnitatea umana.

     • Adrian B spune:

      Cred ca acel comentariu poate fi luat in sens pozitiv ca un exemplu foarte simplu de corectitudine politica :)

   • bugsy spune:

    @H: la fel de bine se poate pune si intrebarea daca ai fi calificat sa cureti peluza din fata unei companii condusa de Orban!

    • Harald spune:

     @bugsy – părerea mea despre mine nu mi-ar permite să curăț peluza din fața oricărei companii, în afara uneia din cele proprii :P

     Așa că peluza unei companii conduse de Viktor Orban e out of the question :)

  • Gabi Sorocianu spune:

   Farage si Orban nu sunt mai respectabili decat…, pentru ca nu sunt respectabili deloc:
   Farage este un politician de trei lulele, un mincinos grobian care nu are nimic sfant. Dupa ce a aruncat Regatul Unit in aer (nu numai el: sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului, adica Partidului Conservator, nicidecum unui pacalici al carui partid de tot rasul are un singur reprezentant in parlament), deci dupa ce a pus natiunea pe jar, s-a retras din politica, dar nu si din Parlamentul European unde nu se stie ce mai cauta, dar de unde isi ridica salariul lunar.
   Orban este dictator si nu stiu ce este respectabil in asta: a suprimat libertatea presei, viseaza la Ungaria Mare si ridica ziduri inalte in jurul Ungariei deocamdata mici.
   Toti trei, Trump, Farage si Orban, au in comun populismul ieftin si o admiratie sincera pentru Putin: e greu sa-ti dai seama care este “mai” respectabil dintre ei.

 3. RazvanM spune:

  “Elitele” de stanga din Europa si din State au asigurat suport ideologic miscarilor armate din Americi, Europa, Africa, Asia.
  Franta este un cunoscut centru revolutionar, cu zone intregi unde oamenii erau scosi in strada sa manifeste contra imperialismului occidental si pentru lupta justa a Rusiei, Cubei etc.

  Asa cum este de asteptat, aceste elite ce au cerut aducerea de emigranti musulmani in State si Europa, ne cer acum sa nu etichetam o intreaga religie pe baza catorva persoane dezaxate. Citind presa, observam aceleasi talking points care parca-s scrise de oligofreni pentru copii de 3 ani. Presa si politicienii din establishment consuma mai mult timp in incercarea de a dezvinovati islamul decat consuma incercand sa previna atentatele.

  Trump poate ca este cel mai vizibil, dar incep sa apara asemenea figuri si in Europa. Si peste tot vedem campanii toxice de presa contra acestor outsideri, purtate atat de “stanga”, cat si de “dreapta”.

 4. Nicu D spune:

  Trump sare peste cal mult mai mult decât ar accepta Părinţii Fondatori. http://www.nytimes.com/2016/03/20/opinion/campaign-stops/the-man-the-founders-feared.html?_r=0 Asta cu retragerea SUA şi abandonarea aliaţilor NATO nu e deloc in spiritul lui Reagan, ci al lui Putin. Trump făcea afaceri cu ruşii din anii 80 şi are multiple legături, inclusiv de rudenie, cu ruşi. Asta e extrem de prost.
  Aveţi perfectă dreptate că ar fi mai bine să pricepem fenomenul care a dus la nominalizarea lui Trump drept candidat la Partidului Republican, ca să anticipăm, poate, și ceea ce s-ar putea întâmpla în România… Să ne amintim ce ne predicau intelectualii noştri nu demult şi cum ne reproşau sarcastic că suntem xenofobi şi provinciali pt că nu avem încredere în “refugiaţi”. Uite că miticii pot încă să iasă noaptea în Ferentari, pe când pe Coasta de Azur nu prea mai are lumea chef.
  Sloganele corecte politic trebuie să fie taxate mai întâi în mediul academic, care e vai mama lui, nu doar la plagiatori, ci şi la cei care şi-au luat titlurile cinstit, dar gândesc în clişee marxiste îmbâcsite (chiar dacă nu îşi dau seama de asta)

 5. Diana spune:

  Buna ziua,

  Asa cum spuneti, acestea sunt in mare si problemele Europei / RO. Din pacate nu inteleg ce planuri are dl. Trump pentru ca America sa fie “great again”. Discursurile or fi “rasunatoare” si in America si aici dar mi se pare ca solutii…ioc…Nu am vazut nici o referinta rezonabila (nu “garduri”, etc…..) de exemplu la controlul emigratiei sau la faptul ca e o greseala sa oferi ajutor social tuturor.
  Vorbind pe sleau, nu am incredere in dl. Trump. Pe aici exista o mare temere ca va nenoroci din nou Europa de Est lasandu-i pe rusi sa-si faca de cap si ca va prezenta “afacerea” ca pe o manifestare a maretiei Americii. Apropo, vad ca pentru Yalta nu se simte nimeni vinovat, dar pentru “colonialism” unii isi pun cenusa in cap, cu toate ca, de exemplu, fara mostenirea britanica nu stiu cum ar fi fost India…
  Nu ca as avea incredere in d-na Clinton, nu, i n nici un caz…..

 6. Lucifer spune:

  Brrr!
  Cred că trebuie să fie vorba despre cetăţeni nu despre alegători.Cred că este vorba despre erodarea democraţiei şi drepturilor fundamentale puse în aplicare de o elită politico-socială care s-a (auto)izolat de restul societăţii.Altfel spus,democraţia s-a transformat în opusul ei,utopia lui Orwell din romanul “1984″ a devenit realitate:Marele Frate care ar trebui să fie statul democrat a devenit de fat un adevrsar al propriilor cetăţeni.Şi asta peste tot,atât în SUA,cât şi în Europa,de România nu mai vorbesc.
  Este bine că se (re)pune în discuţie vechea problemă a resorturilor fundamentale ale statului democratic fiindcă se uită un lucru esenţial:democraţia trebuie să asigure libertatea şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor.Numai că,încet-încet,ipocrit şi ticălos,statul ignoră premeditat contractul social cu proprii cetăţeni şi se transformă într-o structură oprimantă.
  Ajunşi aici se pune imediat problema elitelor conducătoare ale statului(deci ale cetăţenilor).Totul pare cum că elitele au rupt unilateral contractul social cu cetăţenii,s-au autoizolat,şi prin forţa statului au început să-şi castreze social cetăţenii deposedându-i de propriile drepturi.
  Este ciudat cum democraţia se transformă în opusul ei.Dar poate salvarea există,popoarele au început să priceapă că sunt duse de nas cu principii de tip “multiculturalism”,”corectitudine politică”,manipulări media,coerciţii instituţionale gratuite,etc. şi reacţionează ca atare.

  Fiindcă,vai,dreptul cel mai important al Omului este LIBERTATEA.

 7. Ovidiu spune:

  Domnule Mioc,

  Rar mi-a fost dat sa citesc pe Contributors un articol atat de subiectiv si “subtire”, si in general nu am mai vazut o astfel d eabordare, mai ales de cand am scos A3 din lista de programe….
  Ma voi explica mai jos, oricum ca parantez eu nu am simpatii partinice in SUA spre diferenta de ale d-voastra:
  - Make America Great Again fata de ce perioada? SUA se afla la un minim al violentei criminale din ultimii 20 de ani, a trecut cu binisor peste cea mai mare criza de ma Marea Depresie (revin mai jos la ea.. ), iar pierderile d ecivili sau soldati din conflicte armate sau acte teroriste sunt insignifiante
  - Criza 2007-2008 care are unul din principalii factori dereglementarea sectorului financiar (surpriza:):( sau nu, cand nimeni nu i-a supravegheat rechinii financiari au facut orice pentru profit si bonusuri, mintinad si inseland prin “ambalarea” unor junkuri financiare juma de planeta..), a decimat clasa mijlocie americana…. avem ca rezultat o societate divizata intre saraci urbani si imigranti votand cu democratii, si saraci rurali evanghelizati si milionarii care spera la o reducere de taxe votand cu republicanii…..
  - pentru detalii legate d easigurarile medicale va dau un link mai…. aprofundat.. (http://www.vox.com/2015/12/14/9910650/obamacare-premiums-2016) dar nu pot sa fiu socat cum in sec. 21, intr-o tara imensa unde ruptura se adnaceste prin prblemele clasei d emijloc accesul pentru saraci la educatia superioara si la asigurarile medicale sunt un VIS, lucruri de baza in Europa sunt scandaloase pentru republicani….
  - o societate fara meritocratie si sanse tuturor prin educatie e sortita distrugerii, sute d emii d etineri inzestrati intelectual nu isi permit creditul pentru studii de calitate, dar cei doi frati Bush, care in price tara ar fi fost unul felicitat pentru ca aparent scapat d eun retard in dezvolatre, iar altul ar fi fost definitia mediocritatii au ajund DOAR datorita apartenetei la o familie in primele esaloane din conducerea acestei marete tari. Cei doi frati Bush reprezinta pentru orice fel d eobservator definitia escului unui sistem format din dinastii & grupuri de finantare si lobby.
  - un partid care se afla candva in fruntea luptei anti sclavagism a ajuns sa se bazeze strict pe ideologia proprietarilor de arme si pe lupta anti avort a habotnicilor evanghelisti din Bible belt states….a ajuns sa tinteasca invariabil o scadere de taxe la ultimul segment de venituri, adancind un deficit bugetar si asa urias???
  - promitem o America safe de maine, fara sa reglemenatm accesul la arme (inclusiv de asalt!!) si fara s aincercam s abne uitam macar la problemele economice si sociale din “ghettourile” negre…. NU E UN PARADOX?
  - votam un clov mincinos, un om de afaceri care a mostenit o avere de la tatal sau, a facut bani DOAR din afaceri imobiliare in stransa conjunctura cu politicenii ocali:(:(, pierzand in majoritatea celorlate incercari…… un om care sugereaza Japoniei si Coreei de S sa se inarmeze atomic ca el nu le va mai apara pe “gratis”??? (s-a calculat ca daca punea toti banii primiti mostenire intr-un portofoliu bazat indicele principal NYSE, deci fara sa gandeasca prea mult, avea o avere mai mare azi:))

  Cu siguranta clasa politica americana (si nu numai), indiferent daca sunt albastrii sau rosii, e cirupta, ineficienat si macinata de alte interese decat cele ale poporului american…..dar sa ajungi sa votezi clovni mincinosi si populisti, actori d eteatru ca Trump sau Farage e drumul cel mai scurt catre implozie…..

  Catre apologetii republicani: as sugera sa se uite pe experienta Australiei de renuntare la armele d e foc detinute privat si cum asta a scazut crima violenta… si sa nu uite ca al doilea razboi din Irak… inceput de retardul de Bush Jr pe baza unei minciuni e sursa atat distrugerii status quo ulu din Orientul Apropiat cat si al adancirii incredibile a deficitului bugetar…

  PS
  scuze pentru greseli si idei puse in graba…. dar timpul e uneori o resursa rara:(

  • victor L spune:

   din tot ce spui am retinut ca esential:
   “PS
   scuze pentru greseli si idei puse in graba…. “

   • Ovidiu spune:

    Ma rog… acum fiecare intelege dupa posibilitati… Trump ce ar fi inteles oare…?!

   • Absurdistan spune:

    La un moment dat am primit un email de la Democrat National Committee care continea aproape cuvint cu cuvint (si sigur talking point de talking point) aceasta varza de “desfiintare” a lui Donald Trump bazata pe nimic.

    Aceasta este problema in rindul prietenilor democrati – herd mentality, faptul ca nu incearca sa se informeze de la surse concurente, nu numai de la NY Times-ul jalnic [cel mai mare actioner este astazi mexicanul mafiot Carlos Slim] sau cirpe marxiste de gen Puffington Host sau Vox.

    Astfel ajungi ca oameni cumsecade sa repete ca la gradinita ce le-a soptit partidul pe linga cafeluta de dimineata.

    Domnule Mioc, foarte buna interventia dv., bravo!

   • George Gafencu spune:

    Domnule Ovidiu,

    O sa va spun eu ce inseamna “Make America Great Again” pentru alde Trump si dupa aceea o sa explic de ce America lor nu mai e posibila.

    Ca sa explic mai bine, o sa incep cu o istorie personala care o sa spuna totul.

    Cam vreo 15 ani in urma, proaspat venit cu o viza de munca ca programator in SUA, a trebuit sa ma duc sa fac o scoala de soferi prin Kansas, pentru ca nu apucasem sa iau un permis de conducere in Romania, nu aveam nici masina si nici altcineva sa ma invete. Fara masina si permis esti ca pestele pe uscat in multe state americane.

    Am fost repartizat la un sofer de camion, republican get beget, fara studii superioare si care isi suplimenta veniturile instruind soferi noi.

    Omul de la inceput mi-a facut viata mizerabila. Urla la volan la cea mai mica greseala pe care o faceam si cauta motive sa tot intinda instructia la infinit justificand ca nu sunt gata de examen. Pe scurt m-a terorizat vreo cateva saptamani.

    O remarca pe care a facut-o mi-a deschis ochii la ceea ce gandea el cu adevarat despre mine. A spus la un moment dat “ce ti-e si cu strainii asta care vin in SUA si iau slujbele americanilor”.

    La spusa asta, mai ca nu mi-a venit sa-l intreb de la obraz de ce nu s-a dus sa faca un colegiu, sa ia un titlu academic si ar fi fost el angajat in locul meu in loc sa se planga de “strainii care fura joburile americanilor”.

    Singurul lucru pe care l-am putut face a fost sa ma plang la scoala de soferi si sa cer un alt instructor. Am primit un altul care dupa vreo doua clase mi-a spus ca sunt gata de examen, examen pe care l-am luat cu punctaj maxim.

    Atitudinea omului de mai sus indica exact ce inteleg ei prin a face America mare iarasi. Ei tanjesc dupa o vreme cand luau slujbe de productie care nu necesitau o calificare inalta sau studii universitare, sa aiba o slujba usoara de la 9 la 5 cu un salariu bun si posibil sa iasa la pensie din acelasi loc de munca cu pensie platita de firma. Cred ca oamenii astia ar fi fost fericiti sub comunism.

    Mai era America in care negrii erau pusi sub lat, femeia era la cratita, avortul era interzis si LGBT era o comunitate avand o viata ascunsa. Asta e America dupa care tanjesc ei si pe care le-o promite Trump.

    Globalizarea le-a distrus siguranta vietii. Joburile necalificate au plecat spre China si nu or sa vina inapoi.

    Am mai discutat prin forumurile astea despre solutiile lui Trump care sunt devastatoare economic. Omul vrea sa puna bariere vamale mari pentru produsele ieftine venite din China si alte parti. Or asta nu o sa faca decat sa scumpeasca nivelul de trai in SUA si sa genereze inflatie. Consumul scade prin ridicare artificiala de preturi, statul se imbogateste si locuri de munca noi tot nu se creaza pentru ca in conditiile astea firmele o sa apeleze la linii automate de productie care or sa fie profitabile din cauza tarifelor comerciale puse de Trump. Preturile nu or sa mai vina in jos curand.

    Trump a laudat Brexitul si promite renegocierea acordurilor comerciale americane.

    Deja se vede cu ochiul liber efectul Brexit. Economia britanica a inceput sa se duca in jos si urmeaza recesiunea economica.

    Asta e cand nebunul se joaca cu chibriturile in benzinarie.

    • victor L spune:

     Cu o singura intimplare (“o istorie personala care o sa spuna totul”) vreti sa ne spuneti ce inseamna SUA. Nu e prea peste poate?
     Aveti 15 ani de SUA si deja dati lectii americanilor.
     Dar dece mai ramineti in SUA?

     • George Gafencu spune:

      @Victor,

      Nu am de ce sa ma plang de sederea mea in SUA. Am muncit la greu in ultimii 15 ani si am un statut pe care multi il invidiaza.

      Ma indigneaza insa atitudinea unor americani mai noi sau mai vechi care prefera sa se planga de pe canapea, exact cum facea soferul de mai sus, in loc sa se gandeasca ceea ce trebuie sa faca sa se ridice si sa munceasca la greu ca faca sa se intample.

      Sunt multi americani get-beget care, la fel ca si romanii din vremea comunismului, vor ca cineva sa aiba grija de ei si sa le dea joburi bine platite la calificare joasa daca se poate. Si de asta cad prada populismelor gen Bernie Sanders si Donald Trump.

      Asta e valabil de ambele parti ale politicii.

      Pentru edificare, nu sunt membru al nici unui partid politic si sunt independent.

    • Ovidiu spune:

     E adevarat.. globalizarea a desfiintat milioane de locuri de munca americane, in special (ne) sau (prost) calificate… dar tot ea a asigurat dominatia companiilor americane in majoritatea domeniilor strategice (exceptand auto si minier …), tot ea a marit marjele de profit ale acestor companii prin scaderea costurilor de productie, profituri care s-au revazut pe Wall Street. Iar criza 2007-2008 a dublat aceste efecte negative. Dar inca odata pentru mine principalul vinovat e Wall Street… e transformarea finantarii reale (bursa) intr-un joc sintetic al profiturilor false (dar uriase) si al speculatiilor virtuale… dar asta este o alta poveste…..

     Intr-adevar… povestea de baza este ce ar putea face acest CLOVN, micinos, laudaros, arogant, acest actor al frazelor bombastice si goale… pentru americani? Pai ar putea scadea taxele clasei de sus marind deficitul, ar putea schimba NATO si intelegerile de securitate aruncand lumea in haos si (sper ca nu..) si razboaie regionale si nu numai… ar putea anula intelegerile comerciale care la fel ar arunca lumea intr-un Trade War permanent si depresie economica…. SAU… nu ar face nimic din toate acestea el fiind doar un clovn care isi schimba cel putin anual pozitiile (vezi razboiul din golf, avortul etc…), clovn care va fi controlat si cenzurat de establishmentul republican.

     Oricum ar fi lumea nu isi permite sa riste un astfel de “show”……

     PS
     legat de potrivitul d-voastra exemplu cu soferul republican… un economist spunea odata ca desfiintarea tuturor locurilor d emunca ale celro care produc maturi nu e nici o pierdere pentru SUA…. mai ales daca (as continua eu..) e inlocuita cu companii ca Tesla si Space X…. dar desigur ca soferul acela nu ar fi d eacord:):):):)

    • chishtocu verde spune:

     Cu tot respectul, n-ati inteles mare lucru din fenomenul Trump si cred ca nu ati citit cu atentie nici articolul.

     • George Gafencu spune:

      Si cine v-a facut pe Dv. expert in Trump?

      Il urmaresc in fiecare transmisie publica de vreun an, inclusive conventia republicana de saptamana trecuta,

      Dupa mine are profilul unui pradator. Nici macar nu m-as lasa convins sa fac vreo afacere cu el, necum sa il accept ca presedinte al SUA.

      Acum patru ani, nu l-am votat pe Mitt Romney insa nu aveam o grija cu el daca castiga presedintia SUA.

      Pe cand Trump e un pericol public, si o zic multi republicani, nu numai eu.

      • nicu spune:

       Este un pericol public pentru profitorii comunisti si pentru fanii lor care vor trebui sa mai si munceasca nu sa stea pe banii altora si sa dea drept victime. Este un pericol public pentru imigrantii ilegali, pentru profitorii din America Centrala, pentru grupurile infractionale si in general pentru parazitii partidului democrat..

      • George Gafencu spune:

       Si aducand un prieten a lui Putin la Casa Alba, unul care este narcisist, misogin si rasist o sa resolve toate problemele in SUA, nu-i asa? Mai ales ca nu a pus nici un plan concret pe masa si ce a adus deja a fost demontat de profesionisti ca fiind catastrofat pentru economia si securitatea SUA.

       Ca roman, as vrea sa stiu care e opinia Dv la declaratiile lui Trump care spunea numai saptamana trecuta ca se mai gandeste daca o sa apere Europa de Est de o potentiala invazie ruseasca.

       Numai si pentru declaratia asta si pentru respectful pe care inca il am pentru Romania nu l-as vota pe Trump in toamna..

      • nicu spune:

       Nu am azuti asemenea declaratii din partea lui Trump. D-ta le-ai auzit probabil din gura “specialistilor” in propaganda comunista ai Partidului Democrat. Tie nu-ti spune ceva ca omul e casatorit cu o “estica” din Slovenia care numai pro-rusa nu e? Nu am auzit niciun “specialist” republican atacandu-l pe Trump. Debitezi. Procesul de moninalizare s-a incheiat perfect spre diferenta de procesul de noominalizare si numire al Partidului Democrat unde coruptia si favoritismul domneste. Iata ce a spus de fapt Putin despre Trump:

       https://www.youtube.com/watch?v=JBTBBNOtbhM

       dar publicul ignorant din America, precum si cel din Romania aude doar ce-i spune Partidul Comunist Democrat.

       Nu am nicio indoiala in privinta lui Trump si sunt foarte convins ca va fi ales presedinte. Iar daca nu-ti convine poti oricand imigra in Cuba sau in Venezuela. Sa nu-ti uiti carnetul de partid cand pleci.

    • Yoda spune:

     Banuiesc ca al doilea instructor era un liberal, poate chiar un “community organizer”. Trebuie multa grija cand alegi cu cine colaborezi, sa nu cumva sa mai nimeresti peste un alt republican veninos.

     • ioanadoe spune:

      Apropo de narcisism. Nu înțeleg de ce mme Hillary vrea sa fie președintă. De 40 de ani e acolo sus unde se iau decizii, pentru binele SUA ar fi trebuit să fi lăsat pe altcineva să candideze, nu să șmenuiască alegerile. Republicanilor le-a stat în gat Trump și totuși nu au manipulat sistemul lor de aleger. Vă asigur că nu a căzut nimeni pe spate ca ea e prima femeie, și cunosc destule democrate.
      Dar cea mai importantă știre e ca GDP a crescut cu 1.2% in al doilea semestru 2016, și sunt sigură că de fapt situația e mult mai maro, și că asta e creștere din pix ca să dea bine pt. Obama &Co. 20 de trilioane datorie. Trump e unul care semnează cecuri pe față nu pe verso, așa că chiar dacă va pierde el va fi ok. Eu una m-am săturat de politruci.

 8. Harald spune:

  Păi, hai să o punem de un război mondial cu islamul, ce atâta corectitudine politică? Islamul e rău, e Marele Satan, trebuie șters de pe fața pământului. Începe cumva să semene discursul tocmai cu cel al islamului? :P

  Terorismul de azi e ”parfum” comparativ cu cel din anii ’70 și ’80. Da’ nu contează, noi ne-am născut ieri. Problema e alta: cei care au trăit masacrele din perioada WWII nu mai sunt astăzi printre noi, ei știau ce înseamnă masacrele pe criterii politice, etnice sau ideologice și nu mai erau în niciun caz dispuși să le repete.

  Însă noile generații, născute după WWII, nu mai cred în nimic: pentru ei reintroducerea pedepsei cu moartea e OK, închisorile CIA sunt OK, Guantanamo e OK, drepturile omului sunt de fapt doar drepturile cetățeanului american, restul fiind suboameni ș.a.m.d. Spunea cineva, în urmă cu vreo 20 de ani, că de când cu apariția Internetului, accesul la prostie e instantaneu și în culori. Iar societățile civilizate s-ar putea scufunda într-un nou Ev Mediu în numai vreo 50 de ani. Din care 20 au trecut deja …

  • charles martel spune:

   degeaba vrei sa pari intelept, scapi din vedere un singur lucru: islamul ne-a declarat deja razboi si ne omoara pe unde poate (ma refer la tot ce e nemusluman), vezi comunitatiel crestine care apaorpe au fost exterminate in Orinetul Mijlociu, fara ca Europa si SUa sa miste un deget, vezi aceleasi comuniatati care sunt orpimate, discirmanate si tocate marunt in majoritatea statelor islamice (mai putin in cele in care mai exista dictatura aunor partide laice), si cum asta nu era suficient, acum au inceput sa ne omoare la noi acasa, in Europa/SUA…si asta doar pentru ca un dement de acum 1400 de ani a visat ca relgiia aia fascista trebuie sa domine intreaga lume, iar adeptii ei trebuie sa lupte prin orice mijloace pentur a duce asta la indeplinire…islamul a devnit similar cu fascismul, si ori luptam impotriva lui, ori vom fi omorati ca oile din pacate…nu vrea nimeni razboi, dar nici nu poti accepta la ifiniat sa fii omorat de musulmani doar pentru ca nu esti adept al religiei lor…cel mai simplu lucru si cel mai uman e sa fie expulzati toti musulmanii din Europa si state in tari acum islamice (teritorii care si ele au fost cucerite cu sabia la un moment dat in istorie, dar nu mai putem da timpul inapoi pentru asta), astfel incat daca vor sa se omoare sa se omoare intre ei, fara sa aiba pretntia sa vina inapoi ca refugiati….

   • Harald spune:

    @charles martel – islamul a ajuns să extermine comunități creștine în Orientul Mijlociu după ce dezagregarea structurilor statale din Siria și Irak a permis unor psihopați să devină lorzi războinici și să ”împlinească lucrarea lui Allah” după mintea lor.. Statele Unite și Marea Britanie au pus din greu umărul la dezagregarea acelor structuri statale. Dacă dai foc la casa vecinului, pe motiv că te-ai săturat să vezi în ce mizerie trăiește, nu te mira că șobolanii care trăiau la el vor veni să trăiască la tine.

 9. joenegut spune:

  Bravo, contributors.ro prin acest domn face reclamă unui clovn penibil şi periculos!
  Chiar crezi că el va fi soluţia pentru viitor în SUA domnule Mioc?
  Eu cel puţin ca român cred că acest individ creează probleme Americii, nu aţi văzut revolta inclusiv a responsabililor republicani?

  • RazvanM spune:

   Acest “clovn penibil si periculos” are mari sanse sa fie Presedintele US, ales de zeci de milioane de fraieri americani.

   Multa lume foloseste pt. contracandidata numele “Hitlery”, desi i s-ar potrivi foarte bine si calificativul de “clovn penibil si periculos”. Acelasi calificativ l-ar merita si Barak Hussein Obama, cel ce promitea in 2012 lui Medvedev o relaxare a atitudinii fata de Rusia, dar dupa alegeri wink, wink. Ce s-a intamplat dupa se vede cu ochiul liber. Acesti 2 oameni au numit ISIS “varsity team” cu numai 2 ani in urma, in timp ce aceia omorau deja oameni cu miile prin Siria si Irak.

 10. Constantin spune:

  Inteleg de ce f multi americani s-au saturat de liderii de la Washington incepand cu Congresul si terminand cu Obama.Pot intelege si ascensiunea lui Trump insa cum sa inteleg si ascensiunea unui personaj cu viziuni comuniste ca Sanders.De fapt pana la un punct pot intelege ca ambii sunt anti-sistem si sistemul de conducere si guvernare american este compromis.Dar inca nu am aflat cu ce solutii vine Domnul Trump,solutii pt revigorarea economiei,ce viziune politica are pentru rezolvarea inegalitatilor socio-economice,problemelor rasiale etcNu stiu parerea Domnului Trump despre cercetarea stiintifica de varf din America,despre politica energetica pe termen lung si foarte lung,despre cresterea competitivitatii economiei ,despre politica externa,emigratie etc

  • argonautul spune:

   eu am vazut cateva solutii propuse de domnul trump, spre exemplu sanctionarea companiilor americane care isi muta productia in China si apoi vin sa vanda produsele in SUA…ce folos ca acele produse sunt mai ieftine daca oamenii care ar putea sa le cumpere au ajuns someri din cauza acestei practici?de asemenea, a vorbit de renuntarea la acordurile comericale multilaterale si negocierea de acorduri bilaterale…si mai sunt si alte idei…

   • George Gafencu spune:

    @Argonautul,

    Declaratiile si solutiile propuse de Trump au fost demontate de profesionisti apartinici ca fiind nerealiste si chiar periculoase pentru economia SUA. Am mai spus ceva mai sus despre barierele vamale pe care vrea sa le puna pentru produsele venind din China.

    Nimic nu impiedica nici la ora asta producatorii americani sa produca la preturi competitive aceleasi produse, numai ca nu pot sa egaleze pretul.

    Ridicand bariere vamale nu o sa faca alta decat sa scumpeasca costul vietii in SUA si o sa genereze inflatie. La sfarsitul zilei, saracia o sa creasca in SUA fara sa creeze multe locuri de munca, pentru ca la produse scumpe o sa scada consumul.

    Nu asta e solutia pentru eradicarea saraciei in SUA. Singura solutie viabila este incurajarea avansului tehnologic, singurul care poate general locuri de munca bine platite.

    Insa si populatia trebuie sa faca un efort sa se adapteze. Pare-se ca sustinatorii lui Trump viseaza la joburi fara calificare insa bine platite. Asa ceva nu poate fi posibil. Companiile tehnologice au si la ora asa multe joburi pe care nu le pot ocupa din lipsa de candidate calificati.

    Cum am mai spus in povestea cu soferul de mai sus, ceea ce avea de facut omul respective era sa isi scuture lenea si sa se duca la un certificate de specialist in asigurari medicale si alte ca astea, si nu avea a se mai plange de strainii care vin sa ia joburile americanilor.

 11. victor L spune:

  “Malik Obama, fratele vitreg al presedintelui SUA, a anuntat ca il va vota pe Donald Trump la alegerile prezidentiale din noiembrie si l-a criticat pe fratele sau pentru mostenirea lasata.”
  HotNews

  • MIHAI 2 spune:

   Exact asa se intampla si in familia Basescu – un frate a cladit JUSTITIA INDEPENDENTA iar celalat a ajuns in inchisoare trimis de respectiva justitie.

   • victor L spune:

    tie, chiar daca se vorbeste de viitorul presedinte al SUA, tot Basescu ti-e in fata ochilor.
    ///

   • Sergiu Simion spune:

    Umorul de buna calitate este benefic si pentru sanatate si pentru societate . In cazul de fata , cele doua situatii amintite seamana prin paradoxul lor cu vechea butada a celor doi frati romani cu optiuni politice diferite inainte de de 1945 ( unul legionar, altul comunist ) dar ale caror destine se inverseaza dramatic dupa 1945 : cel care era legionar ajunge …director de fabrica pentru ca avea “origine sanatoasa” , iar cel care era comunist ajunge …portar la aceeasi fabrica pentru ca avea “origine nesanatoasa”…

 12. victor L spune:

  Este induiosator cum le mai pling de mila romanii. Americanii, ce stiu ei, noi ar trebui sa le facem alegerile. :P
  @ Harald,
  stai blind, doar in capul tau se isca “un razboi mondial cu Islamul”.

 13. DanC spune:

  E adevarat, fronda/Gica contra o sa fie unul din motivele pt care Trump o sa cistige.

  Iaca, un extremist de stinga explica acelasi lucru:

  http://michaelmoore.com/trumpwillwin/

 14. seldon spune:

  Nu numai republicanii dar si democratii sunt satui de political correctness. Ideea republicana are un retard congenital insa, ptr ca are la baza un anumit sentiment ca exista o solutie la fenomen. Ce-o sa faca, o sa-i bage in lagare? O sa formeze un kkk ptr ei, sa-i sperie sa plece acasa? Chiar si asa, care casa si unde?

  Adevarul e ca oricine va veni la putere va fi legat de maini si de picioare. Iar republicanii, in afara starii de spirit profund indignate, n-au absolut nici o solutie cu care sa vina la masa fata de democrati. Restul, ca se trambiteaza sau nu, e pur si simplu irelevant.

 15. zzz spune:

  Stime domn,

  Acest site, “Contributors”, se doreste a fi un site de continut si de opinie.
  Este trist ca apar articole in care se vorbeste de “un site de stiri”, de 2 ori de The Economist, iar apoi de “un grafic de pe Bloomberg”. La capitolul continut ati ratat cu gratie fiind vorba de date culese exclusiv din alte surse (chiar daca sunt citate, nu vorbim aici de un compilator de idei).
  In al doilea rand, pe partea de opinie, tin sa va anunt ca Reagan a iesit din scena acum cativa zeci de ani. A cantat, a dansat, a gresit a esuat, a ramas un reper. A-l alatura in vreun fel primatei care candideaza acum pt republicani este din nou o eroare de colosala de logica si, chiar, de bun simt.
  In al treilea rand, sa nu vezi ca economia a crescut, rata criminalitatii a scazut, dependenta energetica s-a redus, deficitele bugetare s-au redus si atatea si atatea alte rezultate pozitive (incredibile in martie 2009) inseamna ca ori te uiti in alta parte ori nu vrei sa vezi(da, exista nereusite care ar trebui sa fie material de campanie pt oricare dintre candidati Obamacare, situatia emigrantilor carora nu li se ofera statut legal, inegalitatea – hence micsorarea clasei de mijloc).
  “Make America great again” a o alta fractura de logica. America este great, chiar mai great decat a fost multa vreme in istoria ei, unde vreti sa va intoarceti?La sclavagism, la segregatie, femei fara drept de vot, cand s-a manifestat acest great in deplinatatea lui?

 16. nicu spune:

  la cata solidaritate arata multi dintre acesti domni comentatorii fata de SUA nu ma mira ca Trump a decis sa nu mai sacrifice bani si vieti umane pentru apararea unor natiuni carora li se pare ca America le datoreaza ceva cand in realitate sunt ele datornice. Am observat la randu-mi ca presa romaneasca, aia de dreapta mai ales, a intrat subit in stare de amenzie. Ploua cu articole impotriva lui Turmp care este de dreapta, dar se tace chitic cu privire la abuzurile de putere a lui Obama (vezi Obamacare, ordinul executiv de a legaliza 5 milioane de imigranti illegai anulat de Curtea Suprema de Justitie, samd), se tace chitic cu privire la scandalurile ce o inconjoara pe Clinton samd. Se tache chitic mai ales cu privire la politicile socialiste ale lui Obama si Partidului Democrat a carui presedinte tocmai a demisionat. Motivatia din spatele acestor articole impotriva lui Trump, dincolo de ignoranta multor jurnalisti, este evident friica ca Romania va trebuie sa se descurce singura, adica sa puna mana sa faca ceva de la sine. Insa cum Romania, ca orice tara socialista din Europa de azi, e lenesa va ajunge probabil din nou sub sfera de influenta a Rusiei indiferent de ce presedinte american va fi ales.

  • zzz spune:

   Bai domnule Nicu,

   Mie imi e frica de Rusia care intra peste noi (inclusiv peste tine). Pt US si pt noi cel mai bine e sa fie ales raul cel mai mic. Faptul ca HC minte si ca e socialista ma lasa rece.
   Tu faci galerie unui red neck penibil daca nu ar fi periculos si care poate duce lumea in razboi.
   Nu mai manca seminte ca nu ajuta materia cenusie.

   • serban spune:

    Aceeași opțiune tâmpită a alegerii răului cel mai mic, în opțiunea fiecăruia, desigur ! Nu contează că e mincinoasă, nu contează că are o grămadă de bube-n cap și că bate câmpii cu o lipsă de grație uluitoare, astea contează doar acasă la noi, că doar aici suntem niște monumente de corectitudine și integritate, în rest ăl de sus cu mila ! Oare bărbat-su mai aruncă bombe pri Serbia ca să curețe rochițele pătate cu spermă ?

 17. Alex spune:

  O singura intrebare la care poate imi puteti raspundeti cum de statul California voteaza din 1992 pentru candidati democrati cand sunt cel mai bogat stat dupa gdp( peste 2 trilioane) pe cand texas e al doilea stat ca gdp si voteaza mereu cu republicanii?

  • Mihai spune:

   Traiesc in California de 10 ani deci o sa incerc sa iti raspund. California este cel mai bogat stat din cauza Silicon Valley, Hollywood si inca citeva. In rest e multa saracie si sint foarte needucati, in anumite zone ma fac sa ma gindesc ca Romania e de fapt civilizata. Plus ca sint FOARTE multi imigranti unii din Mexic care au adus mizerie, dezordine, ganguri.
   Democratii tin o groaza de oameni pe ajutoare sociale in timp ce cei care lucreaza platesc taxe foarte mari. Plus sprijina imigratia ilegala ceaa ce da bine la milioanele de mexicani veniti aici. Plus sistemul lor de invatamint a devenit un mijloc foarte eficent de spalat pe creier. Multi dintre tinerii lor ar face invidiosi pe fosti nostri secretari de partid. Iti vorbesc de defavorizati de multiculturalism….Nu cred ca inteleg o iota din ce se intimpla in Europa.

 18. Un Cineva spune:

  Buna seara,

  Urmaresc de mai multa vreme articolele domnului Mioc. Si senzatia este ca sunt scrise de un politician sub acoperire. Acest ultim articol m-a determinat sa caut pe google ceva de genul: “George Mioc PMP Miscarea Populara”.
  Am gasit, de exemplu, urmatorul link: http://www.banatulmeu.ro/george-mioc-este-candidatul-propus-de-partidul-miscarea-populara-timis-pentru-primaria-timisoara/

  Cred ca ar fi onest ca domnul Mioc sa-si updateze prezentarea de pe contributors si sa mentioneze ca este membru PMP.

 19. Stefanita spune:

  @Harald. Va urmaresc mereu cu placere, raspund fara puncte

 20. Marcela Balaban spune:

  @George Mioc

  “Este adevărat că, sub Obama, Statele Unite au ieşit din criza economică. Este adevărat şi faptul că economia SUA a evoluat mai bine decât cea a altor state care au trecut prin criză”

  Permiteti-mi sa va contrazic. Ce s-a intimplat in America a fost ca guvernul si banca centrala au aruncat pe piata o cantitate enorma de bani imprumutati sau tipariti fara acoperire, si a schimbat anumite legi de contabilitatei (!), asa incit evolutia normala a crizei, care ar fi corectat excesele celor care au facut investitii proaste, a fost deocamdata oprita cu forta. Pentru cit timp si cu ce cost, ramine de vazut. In continuare guvernul se adinceste in datorii, banca centrala tine dobinda la 0%, bancile si fondurile de pensii speculeaza la bursa, de multe ori cu bani imprumutati, etc. Situatia aceasta va rezulta intr-o revenire a crizei, mai devreme sau mai tirziu …

  De asemenea, un numar enorm de oameni (parca 15 milioane, nu mai stiu exact cifra), pur si simplu au renuntat sa-si mai caute de lucru, asa incit nu mai sunt pusi la socoteala atunci cind se calculeaza rata somajului!

 21. Bogdan Brebenel spune:

  Regimul Obama nu a rezolvat mai nimic din ceea ce a promis.

  Depinde prin ce lentile privim problema. :-) De acord, cred că performanța administrației Obama este mediocră în cel mai bun caz. Nu pot trece peste faptul că timp de mai mult de 7 ani am fost beșteliți cât de rasiști aparent suntem cu toții, cât lipsiți de empatie față de cei săraci suntem cu toții, căt de homofobi și islamofobi am devenit. Administrația Obama ne-a împărțit pe rase, pe categorii, pe preferințe și ne-a zgândărit unii împotriva altora cum nimeni nu a făcut-o în trecut. Cu importanța unui discurs fin și elegant, adversarii politici au devenit dușmani. Demonizarea celor de altă părerea este se pare o specialitate a acestei administrații. Pesemne că “justiția socială” în accepțiunea celui mai liberal președinte din istoria SUA se construiește agitând categorii sociale împotriva altora și prin alienerea majorității. Dacă peste 60% din americani considerau relațiile inter-rasiale ca fiind bune acum 8 ani, ultimele sondaje de opinie indică faptul că numai 25% își mențin aceeași opinie în prezent. Thanks, Obama!

  Despre Trump – înțeleg frustrarea celor care îl susțin, în același timp îmi este greu să accept comportamentul, tonul discursului și ideile vehiculate de acest individ devenit din businessman politician peste noapte. Se pare că noul mod de a face politică implică estomparea liniilor de demarcație dintre familie, politică și bussiness. Este greu pentru mine să procesez cum un absolvent al unei prestigioase școli din America – Wharton School of Economics – provenit dintr-o familie bogată se poate comporta ca un clown, poate fi atât de ignorant cu privire la lumea înconjurătoare. Ar fi bine să vă informați ce a declarat despre NATO, UE, Japonia, etc. pe lângă derapajele nepermise cu privire la imigranți, etc. Pentru mine Trump este amestecul perfect de grobianism, ignoranță, narcisism, nativism și protecționism exagerat. Este un clasic hothead. Trump a adus un deserviciu imens Partidului Republican. Mă număr printre cei care cred că Partidul lui Abraham Lincoln a fost atât de tare afectat de această candidatură nefericită încât este ireparabil. Partidul pe platforma căruia s-a construit aboliționismul, care a promovat Amendamentele 14 si 15 la Constituție, a pornit procesul de reconstrucție al Sudului la finalul Războiului Civil, partidul promotor al inițiativei private, al familiei si valorilor conservatoare si moderate este în mod oficial fracturat și luat ostatec de ignoranță crasă, manipulare si amatorism.

  • chishtocu verde spune:

   Inimaginabil cum unii oameni relativizeaza tot. Uitati-va la video-ul asta, s-a tinut de cuvant?

   https://www.youtube.com/watch?v=qpa-5JdCnmo

   Pentru cei care nu au aparente de aparat va spun eu care-i treaba: este un mincinos ordinar.

   • Bogdan Brebenel spune:

    Îmi pare bine că mai mulți americani își permit acum asigurare medicală, spun asta foarte sincer. Cât mă privește pe mine, mi-am păstrat planul medical, prin angajatorul meu, singura diferență fiind prețul mai mare. Atenție, când Obamacare s-a lansat așteptările au fost ca asigurările medicale să mai scadă din preț. Conformul regulilor pieței libere, a cererii și ofertei, ni s-a spus că asta se va întâmpla. Oare? În fiecare an mi se deduce din venit $265 – contribuție directă la Obamacare, un plan de care familia mea NU beneficiază în niciun fel. Sunt curios ce efect ar avea introducerea unui Universal Healthcare system promovat de Bernie Sanders și susținătorii săi și administrat de Guvernul Federal?

 22. Misha Klein spune:

  The real problem is that “the the wealth is not trickling down” although the national debt is going through the roof. Basically, almost all the money spent to revive the economy went straight into the pockets of the top 1% wealthy people.

  I used to do contract work for the government. Amazingly, wherever i used to work in the government most of the government bureaucrats were republicans, union members, who hate Obama, but would like to get a job in the private industry.

  Fact Check:

  Since President Barack Obama first took office:
  - Homicides have dropped 13 percent, but gun sales have surged.
  - The economy has added more than 9 million jobs, and the jobless rate has dropped to below the historical median.
  - The number of long-term unemployed Americans has dropped by 614,000 under Obama, but it is still 761,000 higher than at the start of the Great Recession.
  - Corporate profits are up 166 percent; real weekly wages are up 3.4 percent.
  -There are 15 million fewer people who lack health insurance.
  - Wind and solar power have nearly tripled, and now account for more than 5 percent of U.S. electricity.
  - The federal debt has more than doubled — rising 116 percent — and big annual deficits have continued.
  Source: http://www.factcheck.org/2016/01/obamas-numbers-january-2016-update/

  • Misha Klein spune:

   Correction: I used to do contract work for the government. Amazingly, wherever i used to work in the government most of the government bureaucrats were republicans, union members, who hate Obama, but would **NOT WANT** to get a job in the private industry.

  • Adrian B spune:

   How much of that is “during Obama” and how much is “because of Obama”? Sice I was born many great things happened, but NOT because of that.

 23. man of war spune:

  un autor (Dl George Mioc) pe care l simpatizez si mi e foarte drag ! realitatea este ca majoritatea n a trecut prin experientele domniei sale, sa treaca dunarea inot si sa si ia viata in propriile i miini, pe propriile i picioare si cu propria i minte. lumea s a schimbat (nefast), cistig de cauza au (momentan) minciuna, hotia si manipularea. sigur, aceasta mascarada nu poate continua la nesfirsit, insa mi e tare teama de final

 24. Yoda spune:

  Atata vreme cat vom avea “lideri” ca Junker (si ca Obama, ca Merkel, sau ca Hollande), alde Trump o sa aiba din ce in ce mai mult succes: https://pjmedia.com/trending/2016/07/25/eu-leader-jean-claude-juncker-well-never-give-up-on-open-borders/

  Deja se pare ca Trump i-a luat-o inainte lui Hillary si s-ar putea ca in noiembrie sa aiba dreptate cei care prevedeau o victorie zdrobitoare a lui Donald. Nu l-am simpatizat deloc pe Trump, si nici nu cred ca are vreo treaba cu Partidul Republican, dar daca as fi cetatean american, l-as vota numai ca sa crape de ciuda madam Hillary. Si poate pentru ca in timp ce lui Obama nu i se poate desclesta maxilarul sa pronunte “terorismul islamic”, iar liderii europeni se izmenesc si cauta motivatia atentatelor teroriste, desi sunt foarte clare, atata vreme cat aia guita “allahu akbar”, Trump poate sa spuna: “I told you!”.

  Pe de alta parte, nu inteleg de ce republicanii nu l-au votat pe Ted Cruz, care era intr-adevar anti-establishment, in timp ce Trump nu este. Domnule Mioc, poate aveti vreo explicatie.

 25. Gabi Sorocianu spune:

  S-au saturat americanii de establishment?
  De ce nu au protestat vehement atunci cand George W. Bush a “castigat” presedintia Statelor Unite in Florida, cu ajutorul fratelui sau, masluind voturile?
  De ce nu s-au saturat de minciunile vandute de acelasi republican W. Bush pentru a invada Iraqul?
  De ce nu s-au saturat de sistemul de sanatate care ii lasa faliti?
  De ce nu s-au revoltat cand corporatiile si-au mutat fabricile in lumea a treia?
  De ce nu au protestat cand republicanii din Congres, votati de acelasi popor satul de establishment, au blocat toate initiativele presedintelui Obama?
  De ce nu s-au saturat americanii de RNA cu toate masacrele care au loc pe pamantul fagaduintei: tot Obama e de blamat?
  Parerea mea este ca America va avea soarta Romei, Congresul si Senatul ramanand doar “simboluri” pur decorative, iar presedintele se va transforma in parintele natiunii, vindecand leprosii.
  Asa cum “brexitarii” s-au saturat de prea mult bine dupa ce Uniunea Europeana a ajutat economia britanica sa ajunga a cincea din lume, tot asa si America s-a saturat de “promisiunile establishmentului”, incercandu-si norocul cu promisiunile lui Mesia Trump.
  In caz ca “my fellow americans” au uitat, le reamintesc ca democratia nu este o reduta deja cucerita: trebuie sa lupti mereu pentru a o pastra.
  Daca o vor da, insa, spre pastrare, tatucului Trump, sa le fie de bine!

  • Yoda spune:

   Cred ca ar trebui sa te documentezi despre intelesul termenului “establishment”. Si cred ca nu ar trebui sa mai citesti pe Puffington Post.

   • Gabi Sorocianu spune:

    Inseamna ca nu ai argumente la ce am afirmat din moment ce-ti dai cu presupusul despre ce ar trebui sa citesc.
    Parerea altora o respect, nu si aroganta.

    • Yoda spune:

     Ba argumente am, dar nu am nici timp si nici chef sa contrazic toate balivernele de pe Puffington Post. Sau poate ai citit ceva corect si nu ai inteles. Sau ai convingeri de nezdruncinat, sau ai probleme cu disonanta cognitiva. Sau repeti ca papagalul ideile lui Obama. Sunt multe posibilitati, mai ales ca se poate sa fie o combinatie.

     In orice caz, postarile tale sunt pe langa subiect.

 26. Zulu spune:

  CNN e Antena 3 ??? Poate vrei sa spui FOX News.
  Lasa-o balta.

  • ioanadoe spune:

   Amăndouă sunt Antena 3. CNN sunt mai depresivi decat Fox, la Fox eu mă amuz mult mai mult.

 27. horia spune:

  Domnule Mioc, referindu-va la Romania ati afirmat ca este condusa de niste bieti plagiatori ,Sa inteleg ca Iohannis si Ciolos care sunt la conducere sunt plagiatori ?

  • victor L spune:

   De Apud Toba, din guvern, cel recomandat de presedintele Iohannis, ai auzit? e coleg in guvern cu Ciolos.
   Despre dottorii plagiatori girati de Academia SRi inca nu ati auzit?
   Astia conduc tara, nu Ciolos sau Iohannis.
   Ca de Ponta ori Oprea se pare ca ati uitat :P

 28. ernest.hemingway spune:

  Inteleg punctul de vedere al autorului….clasa medie occidentala stagneaza din multe puncte de vedere de pe la sf anilor 80 de cind comunismul s-a prabusit…cu alte cuvinte nu are destul pt banii pe care ii plateste….

  insa daca el si altii ca el cred ca Trump (sau LePen) e solutia sa vedem in ce masura e practic posibil sa trimiti toti mexicanii acasa(citeva zeci de milioane) sa ii faci sa plateasca a big, beautiful wall, sa scoti SUA din OMC, sa obligi firmele americane sa repatrieze joburile din China, etc…parca vad pe Apple ca incepe sa produca Iphonuri in Indiana la 30$/H ca sa ajunga vreo 2500$ bucata si sa ii lase pe chinezi sa ocupe locul lasat de ei..asa numai ca ii cere Trump….

  Asa de dat din gura multi pot si de aia se numesc populisti si demagogi, si lumea a cam vazut cum e in comunism cu astia…

  Liderii celor 2 partide ar trebui sa gaseasca more common ground, mai mult consens, gen sistemul politic scandinav….in loc sa ii lase pe candidati sa promita timpenii…dupa ce au gasit acele prioritati nationale sa ii lase pe cei 2 candidati sa aleaga cum vor ajunge sa le indeplineasca si asta sa ii deosebeasca in ochii alegatorilor…

  E adevarat ca elitele politice sint dezamagitoare mai peste tot,impotente chiar cum spunea Dl Liiceanu, insa cred ca incurajind tinerii sa participe in politica, si nu alegind gura sparta ca Trump ar fi o solutie mai logica

 29. nicu spune:

  In timp ce ploua cu comentarii anti-Trump, toate bazate pe o forma marsava de egosim conforma caruia nu stiu ce ar trebui sa faca SUA pentru Romania, iata ce a facut adminstratia Obama pentru siguranta Romaniei:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21187512-document-analisti-washington-propunerea-romaniei-pentru-flotila-nato-formidabila-marea-neagra-pare-moarta-apa-combateti-coruptia-dezvoltati-economic.htm

  extras:

  “NATO nu are in prezent un plan de urgenta de-a lungul teritoriului sau la Marea Neagra, unde Rusia reprezinta o amenintare imediata la libertatea de navigatie si de survol si este gata sa se angajeze in actiuni ostile impotriva unuia sau mai multora dintre statele riverane.
  In loc sa-si construiasca baze permanente NATO, oficialii Aliantei au propus brigazi dislocate de pana la 1.000 de militari in fiecare dintre statele-cheie din prima linie: Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Bulgaria si Romania. Secretarul american al Apararii, Ash Carter, spune ca planul isi propune sa treaca NATO intr-o “postura de descurajare deplina” pentru a contracara orice agresiune din afara. Cu toate acestea, propunerea fost criticata ca fiind neadecvata, iar forta de reactie rapida planificata – incluzand unitati aeriene, navale si de operatiuni speciale de pana la 40.000 de oameni care sa ofere intariri brigazilor initiale in caz de urgena – nu este inca mobilizata.
  Abordarea Adaptativa in Etape a Sistemului de Aparare Antiracheta (EPAA) a SUA, care cuprinde si elementele de scut anti-balistic de la Deveselu, ofera tarilor NATO de la Marea Neagra multe avantaje. Cu toate astea, trebuie tratate cu relism si “limitarile fizice ale sistemului”. Intr-o criza reala mondiala, numarul de interceptori EPAA dislocati in prezent ar fi enervant de limitat. Rachete balistice de distrugere in masa (ADM) sunt capabile sa penetreze apararea EPAA. Acest lucru este profund ingrijorator”

  Prin urmare Partidul Democrat in frunte cu tovarasul B. Obama nu au facut nimic pentru Romania, cata vreme a taiat investiile militare iar Clinton va face exact acelasi lucru.
  Din pacate isteria nu le permite multora dintre cei care comenteaza aici sa vada realitate. Realitatea este ca actuala criza migrationista se datoreaza politicilor lui Obama – retragerea trupelor din Irak inainte de vreme, punerea de presiune asupra Occidentului de a accepta imigranti musulmani, etc. Tot asa cum accesarea emailurilor lui Clinton este vina ei si doar a ei. Fie acceptati adevarul sau nu. Insa o America condusa de Clinton nu are cum sa fie in interesul Romaniei, iar daca cei din presa romaneasca ar face analize reale si nu preluat propaganda din presa de stanga americana, lumea ar intelege ce se petrece de fapt. Mai presus decat orice intelgeti odata ca SUA nu va poate apara daca voi nu va aparati.

 30. Yoda spune:

  Zece motive pentru care Trump ar putea castiga: http://www.nationalreview.com/article/438011/trump-clinton-endgame

  Citat: “Nonetheless, for a variety of reasons, an unlikely Donald Trump has become a liberal’s worst nightmare, not so much for what he says or represents, but because he still could win — and win in a way, along with the Congress and the prospect of a new Supreme Court, that we have not witnessed in 80 years.”

  Cred ca asta ar ar fi unicul motiv pentru care as vota cu Trump, daca as fi cetatean american. Pentru ca este “cosmarul liberalilor”.

  • Gabi Sorocianu spune:

   Pai asa au votat si britanicii: impotriva “establishmentului”, a bancilor, marilor afaceri, emigratiei si “dictaturii” de la Bruxelles. Acum isi dau pumni in cap. La fel vor pati si americanii.
   Partea buna este ca nu va trebui sa votezi in locul lor.

   • victor L spune:

    Pare grav de tot: a ajuns @ Gabi Sorocianu sa le plinga de mila britanicilor si americanilor.
    Prapaditii! Sa le fie de pumini in cap :P
    Si ai dreptate: bine ca nu trebuie sa votezi tu in locul lor.
    Offf, vai de mama lor!

    • Yoda spune:

     Da, plang englezii in hohote, de sare camasa de pe ei de atata plans. Cine a fost recent pe la Londra a vazut cohortele de englezi care merg pe strada, isi smulg parul din cap, se dau cu capul de ziduri si urla: “Gabi Sorocianu ne-a zis sa nu iesim din UE, si noi nu l-am ascultat…!!! Vai mama noastra!!!” Sunt milioane de oameni, zau.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

George Mioc


George Mioc

George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mech... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)