luni, mai 20, 2024

Folcsonomie pentru un nou partid

În comentariile la articolul lui Cristian Ghinea Reţeta pentru noul partid. Câţi v-aţi băga?, cititorii au trecut deja de la simpla adeziune/refuz la discuții despre doctrină/ organizare/ comunicare.

Un aspect care m-a preocupat, și la care răspunsul e mai lung decât un comentariu de subsol este rolul Internetului. Ideea partidului este în bună măsură o „Internet meme” asa că toți comentatorii îi rezervă un rol major. Poate chiar crucial. Totuși orice curs de „web writing” îți va aminti ca durata atenției pe Internet este măsurabil mai mică decât atunci când prestăm alte activități.

Internetul este genial pentru probleme simple (unde manifestăm, ești pro sau conta Mubarak). Este foarte bun și pentru dezbateri, până la un anume nivel. Dar organizații bazate doar pe Internet sunt rare. ro.wikipedia.org este unul dintre cele mai respectabile dar chiar și acolo mai e mult de muncă. Cu alte cuvinte, Internetul este doar o armă dintr-un arsenal; dacă e singura, s-ar putea sfârși rău.

Apoi se pune întrebarea ce forme de organizare pe Internet sunt necesare. La un capăt câțiva cititori recomandă situri profesionale. La mijloc mai multă lume sugerează forumuri. La celălalt capăt Cristian se întreabă glumeț dacă nu cumva discuția de pe contributors.ro nu este deja un forum (răspuns: nu chiar).

Eu unul mă gândeam să propun ceva în genul unui wiki moderat. Dar până să am timp să umplu găurile din această propunere m-a lovit evidența. În timpul revoluției din Moldova nimeni nu a avut timp să facă vre-un site blog sau forum. În schimb au creat un hashtag pe Twitter (#pman) și a marcat cu acest cod toată informația despre manifestații. Asta e nevoie și acum: un tag pentru WordPress/ Blogger, un hashtag pentru Twitter iar pentru Facebook … nu stiu ce, aștept sugestii.

Asta înseamnă că:

  • orice text marcat cu tagul respectiv, pe orice platformă, poate fi indexat în diverse forme (WordPress, Google, cititoare de fluxuri, etc). Totul gratuit și (aproape) instant.

  • pe blog, Twitter și FB reputația contează; aici avem o primă barieră naturală în calea postacilor care scriu doar două rânduri (o înjurătură plus o idee fixă)

  • cel puțin o parte din bloguri au moderare pe comentarii. Iată o armată de moderatori, o adevărată piață liberă de oameni care pot citi și sorta gratuit tone de cometarii.

  • pe lângă tagurile inițiale (v. mai jos) se pot adăuga natural și organic sub-categorii pentru diverse teme de dezbatere.

Deci, înainte, în timpul și după construcția unui site și a unui forum, e nevoie de o bună clasificare prin taguri (Folksonomy)

Curtoazia cere ca aceia ce au pornit acest bulgăre (Cristian & comp) să îl și boteze. Aștept deci feedback. Dar dacă nimeni nu are nici o idee altapolitica și #altpol par să sune destul de bine. În definitiv nici nu prea contează.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Tiut
Andrei Tiut
Andrei Tiut este licențiat în științe politice și bloger pe civitaspoliticsblog.wordpress.com și, ocazional, cnet.ro. Are patru ani de experiență în sondaje de opinie online și a fost co-inițiator al uneia dintre primele serii de flash-moburi din România.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro