Home » Analize »Media / Tech »Sinteze » Citesti:

Linux. Aventura primariei din Munchen

Mihai Badici decembrie 14, 2013 Analize, Media / Tech, Sinteze
26 comentarii 2,673 Vizualizari

Primăria din Munchen a anunțat, in sfârșit, finalizarea cu succes a proiectului migrarii la Linux a infrastructurii proprii.

Raportat la timpul alocat (e vorba de zece ani în total, de la aprobarea în consiliul local) întreprinderea pare gigantică în raport cu scopul propus. (De pilda, din 2003 pâna azi, Microsoft a produs Vista, windows 7 si windows 8, trei generații de sisteme de operare.) Ai spune că era timp suficient pentru cateva reinstalări complete pentru cele 15 000 de stații, ca să nu mai vorbim că probabil în acești zece ani e posibil ca aproape toate să fi fost înlocuite.

Totuși, germanii au procedat… nemțește. Migrarea a plecat de la premisa de a nu produce perturbații în activitatea primăriei, de a nu produce incompatibilități de nici un fel, iar familiarizarea personalului cu noul sistem s-a realizat pe parcurs.

În general, clienții mari tradiționali ai Microsoft ( primării, autorități guvernamentale, autorități regionale etc) trebuie să își rezolve periodic problema licențelor. Acum de exemplu este unul din acele momente, ținând cont că suportul pentru Windows XP va înceta anul viitor. Un asemenea contract cuprinde în general sistemul de operare pentru stații si servere, de cele mai multe ori suita Office, serverul de mail, serverele SQL și eventual alte produse integrate în aplicații. În acest moment, posibilitatea migrării la Linux este invocată ca mijloc de șantaj ( a se citi negociere) a prețurilor cam de orice autoritate responsabilă. Microsoft vine cu o reducere generoasă, eventual și cu un studiu din care reiese că migrarea ar costa mai mult, se bate palma și toată lumea e mulțumită. E vorba de contracte cu valori mari, în care sistemul de operare nu are nici pe departe ponderea majoră. Cu aproximativ 250 euro per licență în varianta pentru muritori, suita Office e de fapt gâsca Microsoft cu ouale de aur.

De data asta însă primăria Munchen nu s-a limitat la negocierea dură , ci a mers până la capăt.

Nu știu și nu cred că motivul real al acestei mutări a fost prețul. Tendința general umană a oricărui șef de IT, in afară de “radicali” ar fi fost să meargă pe calea bătută; în mod sigur s-ar fi putut obține un preț foarte bun ( produsele IT au această calitate, la limită se poate merge până la prețul CD-ului pe care software-ul e furnizat, uneori între a pierde dfinitiv un cont și a licenția produsele gratuit a doua varianta poate fi mai convenabilă) . Cunoscuta butadă “nimeni nu a fost concediat pentru că a cumpărat IBM” ar putea funcționa și în cazul Microsoft. Probabil că departamentele de suport ar fi avut mai mult de-a face cu problemele obișnuite ( viruși, bug-uri, blocaje) dar ar fi avut avantajul păstrării pe un teren cunoscut.

Probabil că adevărata motivație este în altă parte. Centrul de greutate al industriei IT este în USA, iar una din motivații este anvergura Microsoft ( la acel moment Apple nu prea conta). Vrând sau nevrând, IT-ul gravitează în jurul acestei companii, care produce sistemele de operare pe care trebuie să ruleze orice software din care producătorul vrea să scoată ceva profit.

Uniunea Europeană este mult în urmă în acest domeniu. Cum un nou sistem de operare european este destul de improbabil – chiar daca Tanembaumm primește uneori fonduri pentru cercetare pe care le folosește în dezvoltarea Minix – dezvoltarea platformelor bazate pe Linux ar permite reducerea importanței pe care Microsoft o are pe această piață.

Periodic, în publicațiile online ale fanilor și utilizatorilor Linux, apare leit-motivul “Linux is ready”, de cele mai multe ori însoțit de un semn de întrebare.

Este însă dificil de spus pentru ce ar trebui să fie gata Linux. Din anumite puncte de vedere, Linux e gata deja de vreo 5-6 ani. Eu personal îl folosesc pe desktop de vreo zece, și de un număr de ani nu am mai avut probleme majore de compatibilitate. Viteza de lucru e rezonabilă, există aplicații decente pentru toate nevoile ( suita Office a fost o mare problemă în trecut) iar Firefox sau Chrome pur și simplu funcționează. Adevărata maturitate a unui produs e atunci când poți să îl ignori, pur și simplu îl folosești.

Din alte puncte de vedere însă, probabil că Linux nu va fi “gata” niciodată. Dincolo de zestrea de aplicații scrise pentru Windows care probabil nu va fi atinsă niciodată ca număr de aplicațiile pentru Linux, e vorba de o anumită simplitate în folosire și o familiaritate cu sistemul care îi produce utilizatorului obișnuit o stare de confort.  Windows este în general un sistem monolitic  care face bine ceea ce face. Linux este însă un sistem modular cu prea multe soluții pentru o singură problemă. Din acest motiv succesul major îl au distribuțiile oarecum închise, la care producătorul a luat deja deciziile în locul tău și a reușit o oarecare coerență în implementarea unei paradigme de folosire. Vezi Ubuntu.

Aventura primăriei Munchen este una semnificativă, pentru că nu numai că generează un precedent, dar mai și produce 15000 de utilizatori familiarizați cu platforma ( ei au derivat o distribuție proprie, bazată pe Ubuntu dar folosind KDE, care e mai apropiat de interfața Microsoft). Mă întreb ce sistem de operare folosesc aceștia acasă.

Nu aveam nici o îndoială că acest proiect va reuși, pentru că paradoxal, la primărie lucrurile sunt mai simple. Acolo utilizatorii folosesc computerul pentru niște task-uri specifice; cinic vorbind, dacă playerul video nu e compatibil, nu contează, ba e chiar mai bine pentru productivitate. Acasă nu prea e la fel, acolo vrem să funcționeze toate tipurile de aplicații.

Mai important este însă că în același timp a apărut o piață pentru aplicații ( pare logic ca primăria să ceară de acum înainte software compatibil Linux, iar imprimantele pe care le vor cumpăra vor trebui să aibă drivere complete pentru acesta) .

E greu de afirmat că acest pas va conta în echilibrarea balanței în lumea IT. Europa este prea mult în urmă, iar numărul de proiecte ar trebui să devină semnificativ pentru a produce o piață suficientă. Pe de altă parte, Europa are un potențial enorm și pentru producerea de software, și pentru consumul acestuia. Și, chiar dacă nu poate nu pare, are și potențial pentru inovație. Nu are efervescența pieței americane, dar are o capacitate de sinteză uimitoare,  bazată pe istoria sa culturală excepțională.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre:Currently there are "26 comments" on this Article:

 1. Harald spune:

  Adevărata motivație este într-adevăr în altă parte. În rigiditatea și încăpățânarea catolicului bavarez tipic, atunci când își pune în cap că o anumită măsură este the right thing to do :P Ceea ce face ca astăzi, Bavaria să fie cea mai bogată provincie a Uniunii.

  Puțin le pasă lor dacă acest pas va conta în echilibrarea balanței IT, ei au decis că e în interesul lor să procedeze astfel și au dus lucrurile până la capăt. Surprinzător de mulți linuxiști sunt nemți, iar la ei multe fete își asamblau calculatoarele singure, la fel ca băieții, încă în urmă cu 10-15 ani.

 2. alex spune:

  De multe ori ceea ce se cumpără e mult peste ce au oamenii nevoie. Lucrez într-o instituție unde informatizarea s-a făcut în valuri prost armonizate. Cînd am întrebat de ce trebuie cumpărate Office și Adobe Audition, pentru că există și Libre sau Open și Audacity sau de nu facem servere în loc să luăm zeci de computere cu cîte 500 GB ca să stocheze omul doar cîteva documente text s-au uitat la mine ca la mașini străine. Cum, tu nu scrii texte în Word? Nu, le scriu în Notepad++, că îmi numără live semnele și poți să lipești textul și oriunde. Și dacă am foarte rar nevoie de o minimă editare, Windows are și Wordpad, pe care lumea îl disprețuiește. La ora asta nu cred că mai există vreun task pe care să-l nu-l poți rezolva cu open source. Loc de economii ar fi din greu, mai ales că – vorba dvs. – pe stațiile de lucru din administrație (sau de la orice job, by the way) nu poți avea pretenția să ai jocuri sau filme ca să se pună problema de compatibilitate, așa cum e acasă.
  Nu pot să bag mîna în foc, dar o fi și o chestie de comisioane la achiziție.

  • sile spune:

   Din pacate in prea multe institutii singurul criteriu pentru alegerea soft-ului e sa i sa vada frumos powerpoint-ul managerului X. Sau, daca ai noroc sa lucrezi intr-o companie mai deschisa, e posibil ca aceeasi cerinta sa-ti vina de la un partener.
   Totusi, sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, cu bune si rele Windows a dus IT-ul acolo unde e azi (in special pe partea de desktop).

  • iosiP spune:

   Aveti perfecta dreptate: am intalnit destule licitatii (finantate din fonduri PHARE sau BM) in care cerintele pentru statiile de lucru defineau “ceva” intre statie grafica si gaming computer.

   Desigur, la inceput mai intrebam si eu (ca fraierul) de ce are nevoie tanti de la contabilitate de Intel Core i5, 4GB DDR3 si HDD de 500GB, eventual cu ATI Radeon 512MB si DVD R/W, dar m-am linistit pe parcurs: e vorba de banii statului, iar statul (degeaba) este pagubos prin definitie.

   In plus, s-a demonstrat ca aplicatiile contabile – eventual scrise in FoxPro – se vad mult mai bine pe un monitor de 27″ ;)

   • Mihai Badici Mihai Badici spune:

    Dincolo de cunoscutele “tunuri” exista si o tendinta de inteles de a se cumpara echipamente “future proof”: se obtin niste fonduri, filozofia romaneasca spune ca nu se stie cand te mai intalnesti cu ocazia, asa ca se supradimensioneaza ca sa mearga si pe urmatorul windows .
    Pe de alta parte formatul office e standard “de facto” ( poate si asta ar merita un articol, desi e vorba de o batalie , cea cu odf, care a avut loc acum cativa ani) ; daca cumva planuiti vreo migrare, principalii adversari vor fi cei de la departamentul de marketing, pentru ca va trebui sa isi refaca antetele :)
    Iar institutiile de stat sunt in general pline de tot felul de aplicatii care au fost scrise sub DOS iar migrarea lor ar putea fi o bataie de cap majora, pe care de regula administratorii lor de retea nu o pot duce. Daca e sa ne gandim doar la puzderia de aplicatii pentru asigurarile de sanatate, salarizare , impozite, la care nimeni nu s-a gandit sa ceara interoperabilitate, si care sunt pe statia de lucru a fiecarui contabil de la noi ….

    • iosiP spune:

     Aveti dreptate, si m-am lovit de multe ori de realitatea pe care o descrieti.
     Solutia mea: thin client si o aplicatie de gestiune integrata – se gasesc pentru toate gusturile si buzunarele.

     P.S. Daca ati sti ce am gasit prin calculatoarele diversilor (mai ales in institutiile de stat) :)

    • Claudiu Minea spune:

     Mihai Badici: oarecum off topic:

     Exista, in Romania, vreo aplicatie pentru primarii, de genul ERP pentru firme? Daca da, cam cat ar costa (ca ordin de marime, pentru ca imi inchipui ca depinde de multe variabile) aplicatia pentru o primarie de oras de 20.000 de locuitori?

     Multumesc!

     • iosiP spune:

      Imi permit sa va raspund eu: majoritatea ERP-urilor de uz general pot fi customizate pentru a acoperi cerintele unei primarii (de exemplu, primaria Sigiului foloseste SAP R3). Desigur, exista si aplicatii dedicate, care prezinta avantajul ca sunt adaptate cerintelor specifice, dar si dezavantajul ca sunt mai putin stabile.

      Un raspuns complet depaseste cadrul acestei discutii, sunt insa convins ca daca oferiti o cale de contact veti primi un raspuns complet, atat din partea domnului Badici cat si din partea mea… Insotit, eventual, de o propunere concreta de colaborare ;)

      • Claudiu Minea spune:

       Multumesc pentru raspuns!

       Era doar o curiozitate, pentru o colaborare ne lipseste “obiectul muncii”. Poate in viitor… :)

 3. JB spune:

  Baroul Bucuresti foloseste la biblioteca de la Palatul de Justitie un sistem bazat pe Fedora Core. Sint vreo 20 de PC-uri care merg excelent de vreo citiva ani.
  Sint instalate prog.Office, browsere si alte prog utile.
  Avocatii le folosesc cu mare usurinta, totul functioneaza ok. Marea majoritate habar nu are ca nu e vorba de Windows.
  Nu am reusit sa inteleg cum a fost convinsa conducerea baroului sa instaleze Linux si sa nu cumpere numeroase licente Windows, dar uite ca s-a intimplat.

 4. Moldoveanu spune:

  Un aspect pe care noi nu-l simtim inca in Romania: NEMTII NU AU ACASA SOFTWARE DE LA MICROSOFT decat in limita in care au cumparat licenta pentru windows odata cu calculatorul. Licentele sunt scumpe pentru indivizi.

  De asemeni, in germania nu iti permiti sa piratezi oricum si oricand ca utilizator de rand intrucat imediat ce intri pe internet apare mesajul de la politia germana ca te-a depistat sau ca esti pe cale sa descarci ceva ilegal (automat intri in sfera penalului si, te cam lasi pagubas).

  Pe cale de consecinta functionarii de rand nici nu se pricep grozav la calculatoare. Nu le-au invatat de acasa cel putin, cum e la noi, si nu au neaparat programe preferate, tot din aceasta cauza.

  Din acest punct de vedere, cred ca Microsoft nu e prea incantat ca legea in Germania e aplicata atat de strict…pentru ca populatia care nu e obisnuita cu M$ nu-i simte lipsa si e deschisa la orice soft care isi face treaba stabil si bine.

  Sa nu uitam totusi:

  “Although about 3 million computers get sold every year in China, people don’t pay for the software. Someday they will, though,” Gates told an audience at the University of Washington. “And as long as they’re going to steal it, we want them to steal ours. They’ll get sort of addicted, and then we’ll somehow figure out how to collect sometime in the next decade.”

  http://articles.latimes.com/2006/apr/09/business/fi-micropiracy9

  Deci, cu cat creste presiunea legii, cu atat mai bine pentru alternative pana la urma. Daca sunt reprezentate corespunzator. Evident, asta ia timp si daca veti cauta prin documentele publice de pe la ministere, veti vedea datoria Romaniei catre Microsoft esalonata pana prin 2020 mai ceva ca pentru FMI. Am avut aceasta curiozitate cu ceva ani in urma.

 5. un_batrin spune:

  “Windows este în general un sistem monolitic care face bine ceea ce face.” O afirmatie falsa. Win face ceea ce face in general prost. Pentru ca o face in contra utilizatorului si in ciuda acestuia. Win pleaca de la premiza ca utilizatorul este un timpit care nu stie ce are nevoie. Atunci se ocupa Win sa if faca binele. De ce are succes? Pentru ca corporatiile americane l-au impus pe toate caile. La un moment dat argumentul suprem impotriva Open Source a fost ca acest concept este de sorginte comunista si tot ce este gratuit este prost si periculos.
  Exista multe exemple ca piata nu este cucerita de produsul cel mai bun (vezi Video2000 vs VHS).
  De ce nu s-a raspindit Linux la nivelul institutiilor (publice sau private)?
  Pentru ca cei responsabili de achizitii au nevoie de cineva care poate fi tras la raspundere daca ceva nu merge. Asta nu se poate face cu ceva ce vine fara garantie si suport tehnic chiar daca formale. La Linux daca ceva nu merge este responsabilitatea celui care a luat decizia de a-l folosi, care nu poate da vina pe altcineva si nu poate pretinde daune cuiva. Iar, daca la scoala sau serviciu se foloseste Win desigur si acasa se va folosi tot Win pentru compatibilitatea aplicatiilor. In plus MS a impus creatorilor de jocuri sa nu lanseza variante de Linux sub amenintatrea ca vor pierde accesul la informatii esentiale pentru programatori referitoare la Windows.

  • Mihai Badici Mihai Badici spune:

   Sa nu exageram, Windows este in primul rand un sistem de operare usor de folosit. Altfel nimeni nu ar pirata Windows acasa, ci ar folosi linux ( sau altceva). Implementarea sunetului, de exemplu, e dificitara in Linux. Iar un alt avantaj major este faptul ca exista la un moment dat pe piata un singur Windows ( versiunea curenta adica) si cinci-sase versiuni majore de Linux. Intretinerea unei aplicatii e mult mai simpla pe un Windows decat pe cinci Linux-uri.

   • un_batrin spune:

    E usor de folosit atita timp cit il folosesti cum vrea el sa fie folosit. Sa zicem ca vrem sa salvam un fisier text cu alta extensie decit *.txt. In Win8 este o provocare daca folosim Notepad++. Sau sa vrei sa schimbi o extensie. De fapt nu este simplu nici sa convingi sistemul sa o arate. Da exista mai multe versiuni de Linux dar nimeni nu folseste mai mult de una. Nu vad de ce ar face-o.
    Deci fiecare foloseste aplicatiile din versiunea pe care o prefera. In ce priveste programatorii, sa fim seriosi nu vad nicio problema in a pregati un pachet de instalare pentru Fedora altul pentru Ubuntu si altul pentru Debian etc. Ca sa nu mai spun ca aplicatiile raspindite sint pregatite de cei cei care intretin distributia.
    La nivelul utilizatorului simplu nu prea vad diferente privind usurinta de utilizare intre Linux si Win.
    Ce-i drept in linux nu exista registri care se acumuleaza la infinit si unii dintre ei nu pot fi eliminati nici macar cu un program de curatenie.
    Dar de fapt diferenta majora este in virusi. NU EXISTA NICIUN VIRUS ACTIV PE LINUX! Asta este cu adevarat o diferenta majora. In plus chiar daca un utilizator face prostii va fi foarte greu sa distruga OS-ul.
    In ce priveste implementarea sunetului nu sint de acord. Pe desktop-uri este partial adevarat in ce priveste softul Open Source dar, majoritatea mediapleyere-lor folosesc Linux. Apoi incercati si Raspberry Pi si UDOO si o sa vedeti ca nu aveti dreptate.
    Se pirateaza Win pentru ca utilizatorii sint familiarizati cu el de la scoala (nu degeaba da MS licente la scoli si univ pe mai nimic) si de la serviciu. Si, cum am spus, pentru jocuri.

    • iosiP spune:

     Sunt un audiofil pasionat (fanatic, dupa aprecierea unora) si ca atare incerc sa ma tin la curent cu toate noile realizari in materie de streamere, DAC-uri, upsamplere etc.

     Pot spune ca inca n-am intalnit streamer/music server care sa foloseasca ALTCEVA decat Linux.
     Si va asigur ca nu banii pentru licentele Windows ar fi o problema: vorbim de aparate dintre care unele costa peste 10,000 EUR!

     P.S. Am comparat calculatoare Windows super-optimizate, ruland “multe si diverse” cu iMac-ul meu “de serie”, ruland Amarra sau Audirvana. Nu continui, mi-e ca intru in zona aceea unde pasiunile sunt mari ;)

     • Mihai Badici Mihai Badici spune:

      Cand zic de sunet, ma refer la implementarea de pe desktop, cu drivere, plus sound server plus pulse audio. Unele aplicatii “canta” in /dev/sound, altele in sound server, altele in pulse audio, e cam bulibaseala pe acolo.

 6. AM spune:

  Dincolo de considerentele discutate mai sus, mă miră că autorul (îl citesc cu placere, singura voce pe acest domeniu de pe contributors) nu discuta diferentele de paradigmă de mod de abordare radical diferite implicite (și de multe ori neobservate) ale celor două sisteme de operare.

  Fiind utilizator linux de vreo 10 ani plus, de multe ori am fost ”lovit” de o analogie recurentă pentru mine: dintre lipsa intelegerii la nivelul omului de rand a statului de drept democratic și lipsa întelegerii sistemului de operare linux. Este posibil sa fie o ”prețiozitate” dragă mie, nu neg; totuși, mă gândesc că sistemul educațional românesc ar fi mult mai câștigat să îi învețe pe viitorii cetățeni principiul libertății care permeează linux și încurajarea spre creativitate și inovație pe care o generează.

  • Mihai Badici Mihai Badici spune:

   Poate intr-un articol viitor, aici ar fi diluat inutil tema principala. Majoritatea utilizatorilor – in general cei care nu se ocupa de calculatoare -nu sunt sensibili la astfel de nuante si este de inteles. Marturisesc ca mi-a fost oarecum teama sa abordez direct tema linux/windows deoarece e o zona unde pasiunile sunt mari si e greu sa te pastrezi in limitele realismului si obiectivitatii ( pe cat posibil, avem si noi preferintele noastre). Pana acum insa cititorii mei m-au linistit: comentarii decente si interesante. Deci probabil ca o sa discutam si asta.

   • AM spune:

    Pasiunile sunt mari… presupun că ați nimerit peste un forum mult mai deschis și informat în acest caz.

    Este totuși incontestabilă diferența de filozofie / ideologie fundamentală între Linux și Win/ Mac (acesta din urmă fiind un dictator chiar mai rău sau ”opac”, chiar dacă este o dictatură luminată).

    Dacă înveți dimp de decenii o populație întregă că nu are ce căuta în ”intestinele” calculatorului, fie că vorbim de hard sau de soft, vei avea o pierdere pe termen lung. Pierdere similară cu cea legată de lipsa unei educații axate pe gândire critică – cam ce cultivă noi în Ro de ceva timp.

    Și, DA, spiritul acesta de a vedea cum funcționează ceva și cum poate fi îmbunătățit (bicicle, motoare Dacia, etc) este legat și de valori fundamental democrate.

   • Codruta spune:

    Chiar astept, cu MULT interes, articolul ;)
    Si, nu, NU sunt “pasionata” de Linux – nici de W, de altfel ;)
    Pentru mine compul e o scula si atat! Putea la fel de bine sa fie un strung, o motocicleta sau o bidinea ;)
    Sau o tigaie :D

 7. Catelu spune:

  Problemele obisnuite pentru Windows ” ( viruși, bug-uri, blocaje)”. Cine isi imagineaza ca pe Linux nu exista bug-uri sau n-a folosit Linux in viata lui, sau e naiv!
  Cat despre virusi, si mai ales exploit-uri, Windows a fost tinta preferata de ani buni si de aici si multele incidente. Dar tocmai astea l-au facut mai bun.
  Blocajele probabil se refera la Windows NT 4, pe care administratia bavareza probabil ca il folosea acum 10 ani. De la Windows 7 incoace, daca nu includem problemele din driver-e de la terti, blocajele sunt istorie.

  • un_batrin spune:

   Da exista bug-uri dar de obicei se rezolva in citeva zile.
   In ce priveste virusi si exploit-uri, incercati sa rulati un Win fara antivirus. In Linux nici nu exista asa ceva.
   In ce priveste blocajele, numai cine nu foloseste soft-uri care sa solicite cu adevarat OS-ul nu are parte de ele. Daca un soft foloseste toate cele 4 core-uri la 100% si vreo 6GB de memorie si eventual si swap-ul de pe HDD si mai si trebuie sa ruleze vreo 2 zile fara pauze are cam 5% sanse sa ajunga la final.
   In ce priveste NT 4 pot sa spun ca era mult mai stabil decit alte versiuni ulterioare inclusiv XP.

   • Codruta spune:

    Mie cel mai mult mi-a placut W98 SE ;)
    Inca mai am undeva un comp mic si vechi (neconectat la internet), cu imprimanta lui, pe care ruleaza acest OS – si functioneaza ABSOLUT superb!

  • AM spune:

   Există bug-uri în orice, dar nu este totul o apă și un pământ. Nu cred că pot fi asimilat categoriei de geek (nu am suficiente cunoștințe si pasiune), dar am reușit cu un minim de efort să mi le rezolv pe toate. Dar nimic nu se compară cu șvaițerul care este securitatea de pe Windows.

   Faptul că de departe majoritatea serverelor din lume aleg să ruleze de pe Linux spune că aici nu există comparație. Și, logic vorbind, nu există ținte mai apetisante de atac ca serverele…

   După mine, majoritatea user-ilor judecă după criterii estetice și de comoditate între cele două sisteme. Referitor la cea din urmă – nu au chef să învețe un alt mod de a folosi un sistem. (Iar folosirea commandline-ului ține de magie și cunoștințe oculte!) Referitor la prima, nu există comparație între cum poți tuna un sistem linux versus win/mac. Exemple de linux customizat care fac să îți pice prombele pe net sunt câte vrei; vă provoc să îmi arătați exemple de win/mac de același calibru făcute de useri simpli.

   Este geniul celor de la Micul-soft că au reușit un marketing atât de bun încât argumentele raționale nu țin pentru utilizatorii Win. Elocvent pentru mine este încăpățânarea soției mele de a folosi un xp care frânează,singura concesie făcută mie este că i-am instalat un dual boot ”pentru zile negre”Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mihai Badici


Mihai Badici

Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iunie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)