luni, mai 20, 2024

Magnatul Rupert Murdoch își apără imperiul mediatic aflat sub atac

Magnatul americano-australian Rupert Murdoch, președinte al News Corporation, în vârstă de 80 de ani, a sosit în Marea Britanie pentru a-și apăra imperiul de presă grav afectat de scandalul News of the World, tabloidul duminical a cărui ultim număr a apărut duminică, după 168 de ani de existență.

Președintele News International, brațul publicistic al Bew Corporation în Marea Britanie, James Murdoch, care este și fiul lui Rupert, a anunțat desființarea tabloidului ca urmare a dezvăluirii amploarei fără precedent a interceptării mesageriei vocale – peste 4000 de persoane – de către jurnaliști de la News of the World în perioada 2002 – 2007.

Faptul că Rupert Murdoch în persoană a sosit la Londra denotă gravitatea situației. Duminicalul Sunday Times, care este proprietatea News International, scria că cel puțin nouă jurnaliști și trei polițiști riscă pedepse cu închisoarea în scandalul piratării mesageriei vocale.

Poliția a redeschis ancheta începută în 2009, ca urmare a dezvăluirii recente a faptului că un detectiv particular, Glenn Mulcaire, condamnat la închisoare în 2007, avea mii de numere de telefon ale unor persoane cărora le-a fost spartă mesageria vocală.

De asemenea presa a lansat acuzații cu privire la cumpărarea coruptă de către jurnaliști de la polițiști a unor detalii personale ale unor victime ale infracționalității.

Fostul editor al tabloidului News of the World între 2003 – 2007, Andy Coulson, a fost arestat și eliberat pe cauțiune, fiind cercetat de poliție sub bănuiala de corupție. Coulson a negat că avea cunoștință de interceptări, dar în ianuarie 2011 a fost nevoit să demisioneze din postul de director de comunicații al premierului David Cameron.

De asemenea, opoziția și multe persoane publice au cerut demisia directoarei executive a lui News International, Rebekah Brooks, și ea fostă editoare a News of the World între 2000 și 2003, demisie refuzată de Murdoch, tatăl și fiul.

Între timp, duminică 10 iulie a apărut ultimul număr al duminicalului News of the World și se estimează că tirajul va depăși cu mult cele 2,6 milioane de exemplare vândute săptămânal  în ultima vreme. În epoca sa de glorie, în 1950, News of the World vindea 8,5 milioane de exemplare.

Tabloidul s-a specializat în dezvăluiri senzaționale, legate de viața privată a celebrităților, dar uneori a mai și dat-o în bară, cum a fost de pildă în 2002, când a scris că românul Alin Turcu ar fi plănuit să o răpească pe Victoria, soția fotbalistului David Beckham. Articolul s-a dovedit calomnios și News of the World a fost nevoit să-i plătească daune lui Turcu.

Presa și politicienii

Decizia închiderii e și de natură comercială, deoarece multe companii și instituții începuseră să-și retragă reclama din duminical, dar mai ales brandul News of the World devenise toxic pentru News International într-o perioadă extrem de importantă.

Conglomeratul condus de Murdoch aștepta aprobarea guvernului pentru achiziționarea în integralitate a pachetului de acțiuni al trustului de televiziune BskyB, unde deține acum 39% din acțiuni.

Având o cifră de afaceri de peste 8 miliarde de dolari anual, BskyB, care deține între altele majoritatea drepturilor de difuzare în direct a meciurilor de fotbal din prima ligă engleză, este principalul generator de profit în Regatul Unit pentru imperiul Murdoch.

Guvernului Cameron i s-a cerut să amâne decizia privind achiziționarea integrală a pachetului de acțiuni, nu doar datorită dubiului cu privire la o posibilă poziție de monopol, dar și deoarece acum au loc două anchete – una asupra investigației poliției în afacerea piratării mesageriei vocale și alta asupra eficacității reglementării presei prin Press Complaints Commission (Comisia care analizează plângerile împotriva presei scrise), acuzată că nu și-a făcut datoria în scandalul News of the World.

Liderul Partidului Laburist de opoziție, Ed Milliband, a cerut un vot în Camera Comunelor asupra aprobării tranzacției și, chiar dacă un vot negativ nu poate influența decizia guvernului, din punct de vedere politic David Cameron nu poate nesocoti voința parlamentului, mai ales că asocierea sa cu oameni de frunte, trecuți sau prezenți, ai imperiului de presă Murdoch îl pune într-o situație jenantă.

Nici Laburiștii însă nu sunt fără prihană. Scandalul a izbucnit în timpul perioadei în care s-au aflat la putere și în timpul căreia presa lui Murdoch – prieten personal al fostului premier Tony Blair – i-a sprijinit cu consecvență, înainte de a sări în barca Conservatorilor în 2009, când devenise clar că Laburiștii vor pierde alegerile parlamentare din 2010.

Este posibil ca momentele prin care trece imperiul de presă al lui Murdoch să fie cele mai grele din istoria sa. Dar este prematur ca numeroșii dușmani pe care magnatul și i-a făcut în ultimii 40 de ani să jubileze. Murdoch a demonstrat în repetate rânduri că are o influență enormă și că știe cum să îi atragă pe politicieni de partea sa. Acum, magnatul octogenar  va trebui să-și folosească toată abilitatea de care dispune pentru a ieși dintr-o criză care îi amenință serios imperiul.

Articol aparut si in revista Acum

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. La amploarea dovedita a supravegherii facute, eu as zice ca viata privata era sub atac. Ceea ce se intampla acum este doar o reactie normala de aparare. Sa nu invinovatim sistemul imunitar ca a inceput in sfarsit sa secrete anticorpi.
    Iii acord totusi credit lui Rupert Murdoch pentru ca, aidoma soparlei, isi leapada coada in ghearele urmaritorului, ca sa-si scape restul de piele. Magnatii media din Romania nu imbratiseaza aceasta strategie, ei vor sa scape intotdeauna „INTACT”.

  2. Ce a-ti omis in articolul d-voastra, este punctul cel mai important in istoria mediei. Fapul ca cei de la NoW au ascultat casuta vocala a fetitei de 13ani, Milly Dowler atunci cand a fost rapita – si ulterior ucisa. Acesta a fost punctul de intoarcere si inceputul sfarsitului.imperiului Murdoch. Politia a reincarcat telefonul ca punct de contact in cazul in care fata ar telefona pana cand jurnalistii de la NoW au aflat.
    Nu este nimic nou in faptul ca au accesat diferite casute vocale a celebritatilor, politicienilor pentru a afla cine cu cine se culca sau cine pe cine santajeaza chestii de doi lei – pana cand prin investigatiile politiei sa descoperit ca cei de la NoW au accesat si ascultat casuta vocala a fetei rapite dand impresia familiei si politiei ca este inca viata stergand mesajele de pe telefon. Au accesat celularele victimelor din 7/7 London plus 9/11 New York.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Milly_Dowler

    ‘Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few’ Winston Churchill 20/08/1940

  3. Nu cred că Millie Dowler a fost „punctul de întoarcere”. În dimineața zilei în care James Murdoch anunța închiderea lui NoW Daily Telegraph anunța spargerea mesageriei vocale a rudelor militarilor uciși în Afganistan și Irak. Și mai grav, că polițiști au vândut informație reporterilor de la NoW, iar azi și mai grav, că membri ai aparatului de securitate al Reginei au vândut detalii despre itinerariile membrilor Casei Regale și alte detalii. Ultima știre este că Sunday Times – dumincal „de calitate” a obținut detalii private ale fostului premier Gordon Brown. Așa încât, Millie Dowler este un caz tragic, dar e doar un amănunt în acest imens scandal.

  4. Imi cer iertare ca sunt in afara subiectului, dar aceasta este singura cale care mi-a mai ramas:

    Domnule Petru Clej, va rog nu mai imi trimiteti mesaje nesolicitate (spamuri) !

    Nu stiu cum se face dar am ajuns in lista Dumneavoastra de victime carora le trimiteti saptamanal mesaje prin care ii invitati sa va citeasca articolele. Am aflat ca nu sunt multi in aceatsa situatie si am mai aflat ca desi trimiterea de spamuri este ilegala, totusi nu avem ce face.

    Va rog eu mult nu va mai schimbati adresa de email ca sa va pot ignora automat. Multumesc pentru intelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Petru Clej
Petru Clej
Petru Clej este corespondent la Londra al redacției române a RFI. A fost jurnalist la BBC World Service, redacția română, între 1991 și 2008 (redactor șef între 2000 și 2008) și a lucrat între februarie și decembrie 2007 la BBC News Online.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro