marți, martie 19, 2024

Micul inchizitor

„Iubiți oamenii?” La întrebarea domnului Gâdea, însoțită de ridicarea sprâncenelor peste rama ochelarilor, am tresărit. Mai greu decât să răspunzi la întrebarea asta e să-ți treacă prin minte s-o pui. A urmat un filmuleț care condensa umanismul Antenei 3, sfârșind apoteotic cu un număr din Cartea recordurilor: tricolorul de 80 000 de metri pătrați, dovada ultimă de patriotism, o replică la Marele Zid Chinezesc, la femeia de 380 de kilograme, care nu se poate mișca din pat, și la bărbatul care a băut 23,5 litri de bere în 26 de minute. Așa s-a încheiat tele-linșajul la care a fost supus Dacian Cioloș, pedepsit pentru blasfemia de a spune că Antena 3 minte.

Există două argumente care arată zdrobitor că e imposibil ca A3 să mintă. Primul este de ordin mistic – și am scris despre el într-un text mai vechi. A3 este altceva (nu zic mai mult, nu zic mai puțin) decât un post de televiziune: e o biserică unde se aude limpede și răspicat cuvântul Domnului (Voiculescu) răstignit (condamnat la închisoare) de oamenii Satanei (judecătorii) și așteptând Învierea (eliberarea prin îmbogățirea culturii române cu opere științifice nepieritoare). Nu poți să nu recunoști forța de persuasiune a tele-predicatorilor, personaje angelic-inchizitoriale care își joacă rolul cu autentic talent, exersat seara de seară și premiat cu un rating, se pare, impresionant. Ei spun adevărul – e o axiomă teologică.

Al doilea argument pentru care Antena 3 nu minte e de ordin popular, iar de acesta s-a slujit în linșaj domnul Gâdea. În spatele bisericii se află enoriașii, poporul A3, un popor numeros care, prin apartenența la biserică, îi întărește cuvântul, garantează pentru el. „Sunt oameni onești cetățenii României” – o altă replică a domnului Gâdea care m-a făcut să tresar. Cine poate nega afirmația asta? Sigur, dacă l-ai citit pe Caragiale sau dacă ai citit Un dușman al poporului de Ibsen, lucrurile se complică și se nuanțează, dar mistica A3 n-are nevoie de complicații și nuanțări, apoi sunt cărți pe care biserica le poate pune la index, și nu văd de ce ereticii ar fi tratați cu clemență. Linșajul a fost magistral executat în numele poporului A3.

Nici un om cu mintea întreagă nu poate blama poporul A3. Se află în rândurile lui oameni cinstiți și bine intenționați, sunt convins de asta. Nu e grav să te înduioșeze sau înflăcăreze un tricolor de 80 000 de metri pătrați, grav e să te folosești de asemenea înduioșări și înflăcărări. Se află acolo și oameni care n-au găsit altă soluție de a ieși din disperare – și au acceptat tratamentul oferit cu dărnicie de biserica A3. De blamat nu sunt enoriașii, ci mizeria generală în care trăiesc, înapoierea noastră colectivă speculată de mistica A3. Asta a spus, în fond, Dacian Cioloș, dar sub bombardamentul inchizitorial era imposibil să-i mai distingi cuvintele.

Chiar dacă numeros, poporul A3 nu e majoritar în România – asta explică violența tele-predicatorilor, începând cu cel mai angelic și mai umed dintre inchizitori. Nu e majoritar, însă cu siguranță se va duce la vot, luptând inconștient pentru misiunea bisericii A3 de salvare a Domnului. Ereticii se află în minoritate, e limpede, dar rămân destui neconvertiți. O ironie a soartei ar fi ca excesele micului inchizitor să-i convingă să meargă la vot. Atunci, nici un tricolor de un milion de metri pătrați n-ar mai putea ascunde mocirla minciunii.

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

  1. Am telecomanda. Nu o sa mai apăs pe butonul ”mocirla 3”. Așa îi ard unde îi doare mai tare: la rating, la buzunar. Mi-e lehamite de infecția asta de post tv!!! PS: merg la vot…

  2. Indreptatita revolta impotriva Latrinei 3.
    Ceea ce necesita o ridicare din sprincene este dece doar uneori supara?!
    Cind e atacat dl Plesu ori dl Ciolos (dl Ciolos a avut o exprimare nefericita, coborirea in noroi).
    Chiar nu se observase pina acum nocivitatea acestui post tv, supus unui „banal act administrativ”?
    Folosim „ocaua” lui Cuza?
    ” poporul A3″, din pacate, exista, chiar daca nu e majoritar. Dar voteaza constiincios; nici nu se gindeste sa bata cu pet-urile in caldarim.

  3. Eu sunt membru al congregatiei Antena 3 , dar nu ma duc la vot. O alta ironie a soartei ar fi ca nivelul deizoriu al manevrelor disperate de starnire a VALULUI sa ma faca sa ma duc totusi la vot si sa votez cu ai lui Tariceanu. Nu vreau sa fac asta. Nu sunt de acord sa il mai vad in parlament , aliat cu PSD ul , pe Mihaita Calimente care , la intoarcerea macazului de catre Antonescu pentru alipirea cu PDL ul si-a adus aminte ca PSD ul e partidul lui Iliescu . Care a chemat minerii. Totusi manevre precum asta cu Gadea Inchizitorul sau aia cu cantecul lui Celentano sunt atat de lipsite de profesionalism manipulatoriu incat m-ar putea convinge sa ma duc sa-i sustin pe cei care stiu cum se face o manipulare ca la carte.

    • Ca membru declarat „Eu sunt membru al congregatiei Antena 3″ nu se putea sa nu strecori si minciuni:
      ” la intoarcerea macazului de catre Antonescu pentru alipirea cu PDL ul”.
      Iti aduci aqminte cum Carter a propus „o bomba nucleara” (la Helsinki), cind inca nu era presedinmte?
      De unde le scoti? Rosesti sau ai culoarea „congregatiei”|?

    • Bună observația ! Trebuie ținut cont de ea : textul de mai sus este deci slab, pt că nu ține cont de tehnicile manipulării profesionale !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ați auzit, domnule Vlad Zografi, nu vă pricepeți la manipulare prin discurs !!!

    • Nu cumva, daca sunteti tentat sa-i sustineti „pe cei care stiu cum se face o manipulare ca la carte”, inseamna ca sunteti manipulat?… :)
      Sau este doar fronda, in comentariul dumneavoastra?

  4. Asa ne furam mereu caciula: „Nici un om cu mintea întreagă nu poate blama poporul A3. Se află în rândurile lui oameni cinstiți și bine intenționați, sunt convins de asta.”

    Cati sunt cinstiti si bine intentionati? Pentru ca daca un singur simpatizant A3 este cinstit si bine intentionat, gata. Inseamna ca aveti dreptate, ati spus chipurile adevarul. Si cu atat mai mult, daca 1% din simpatizantii A3 sunt cinstiti si bine intentionati, iarasi ati spus chipurile un adevar matematic.

    Adevarurile de tipul asta, spuse in acest context, sunt minciuni domnule Vlad. Luati apararea inamicului, in timp ce acesta nu da doi lei pe nici o ratiune, pe nimic. Umflati un adevar aritmetic ca sa infrumusetati realitatea. Poate frumos din punct de vedere artistic, dar sinucigas ca supravietuire.

    Nu vreti sa incepem violentele, noi sau ei? Foarte bine. Cautam solutii impreuna. Dar impopotonarea realitatii cu arta suprarealista agita spiritele mai mult decat isi pot imagina bunele dumneavoastra intentii. Luati apararea inamicului in alt fel. Nu ma pricep la sfaturi artistice, s-ar putea sa functioneze. Dar adevarurile umflate artistic sigur nu functioneaza in sens pozitiv, ci invers.

    • Foarte buna interventia Dvs. Va pot confirma ca si eu si fratii mei care ne uitam la Antena 3 suntem intr-o majoritate covarsitoare rau intentionati și profund necinstiti. Oameni de-ai lui Putin , ce va puteti astepta !? Tocmai de aceea nu inteleg cum credeti ca ati putea gasi solutii IMPREUNA cu noi ? Noi suntem INAMICUL. Cred ca v-a influentat excesiv discursul lui Donald Trump din noaptea victoriei sale cand a inceput – cu totul surprinzator – sa spuna tot felul de chestii amabile la adresa lui Hilary. Sa fiie la ei acolo ! La noi , STrump al nostru . care de fapt a fost al vostru , ne-a spus in imprejurari echivalente ca ne-a ciuruit. Desi stia ca folosise gloante oarbe. Aceea e combativitatea de care veti avea nevoie in viitor. Dar mai in colo , in viitorul indepartat – pentru ca pe 11 decembrie jocurile sunt facute

      • Fara ironie, suna bine comentariul dumneavoastra, rational. Dar nu suntem impreuna decat prin opozitia fata de violenta. Atat. In rest opozitia asta, desi foarte utila si civilizata, nu ne ajuta prea mult. La un moment dat tabara mea sau a dumneavoastra trebuie sa inceapa violenta. Pentru a impiedica arestarea penalilor sau desfiintarea statului de drept. Pentru a desfiinta libertatea cuvantului sau libertatea propagandei. Sau dintr-un incident banal, pe fondul austeritatii economice. Nu vrem sa ne ucidem, este perfect adevarat, dar o vom face. Undeva se va sparge buba.

        Si probabil nu in Romania vor incepe ostilitatile violente. Dar undeva vor incepe. Ne dusmanim de moarte domnule Mihai, si suntem in tabere globale perfect incompatibile. E adevarat ca nu vrem sa se intample ceea ce urmeaza sa se intample. Dar nu cred ca putem evita violentele masive. Sunt in legea firii omenesti, partea animalica din noi. Va pot jigni, asa cum meritati. Dar comentariul dumneavoastra imi inspira o secunda de compasiune sincera pentru moartea comuna ambelor tabere. Echivalent dealtfel cu victoria taberei dumneavoastra. Greu de crezut ca putem evita violenta la nivel global. Dar cel mai bine ar fi sa avem impreuna noroc, cumva sa evitam inclestarea finala.

        In rest pot sa va asigur de dispretul meu sincer si neconditionat fata de bolnavii A3. Si in general fata de orice inseamna mafie, extremism, propaganda, etc.

    • Multi, dar prosti , parafrazindu-l pe Lapusneanu (pe Negruzzi pt a fi correct)
      Din nefericire tratam prostii cu manusi. Si asta nu ajuta. Odata creierul atins de morbul antenelor nu mai poti sa fi recuperat. Din nefericire am exemple in batrinii din familie – au patit-o crunt in communism, le-a tras-o ilievici si ei tot pe antene…. Nu poti sa le explicit nimic, nu aud altceva, nu inteleg decit ce li s-a predicat acolo. E sfint. Daca reusesti sa le clintesti determinarea, sa le fisurezi demonstratia se supara si pleaca. Sint orbiti si nu inteleg aceasta orbire. Am indraznit sa le reprosez ca nu isi iubesc nici copii si nici nepotii – nimi nu ii poate scoate din ale lor. Mai degraba ne-ar duce pe noi la vre-un medic, poate reuseste ala sa ne trezeasca si sa reusim sa vedem si noi adevarul pe care il vad ei si pe care noi nu reusim sa il cuprindem.

      Copiii platesc greselile parintilor. Si asta dintotdeauna.

      Ma intrebam ce negura a mintii a indreptat lumea spre communism si cum a fost posibil sa fie adoptat asa de usor. Treptat am inteles ca timpurile idilice de dinainte erau un fel de epoca fierului (in regiunile rurale) combinata cu o sclavie mascata in orase si o mizerie crunta. Am acordat circumstante atenuante. Clar, orice era mai bine decit asa ceva si oricum ar fi fost pt cei mai multi comunismul a fost o imbunatatire a conditiilor de viata.
      Ce se intimpla insa dupa Revolutia din Decembrie nu mai inteleg. La primele alegeri citiva batrini din bloc se uitau cu ura la noi si ne spuneau rinjind ca or sa voteze Iliescu sa vedem si noi cum e; ca ei si-au pierdut tineretea aiurea si nu vor sa ne lase sa ne facem noi de cap. Dar aia s-au dus de mult….. Batrinii de acum aveau cam 35-40 de ani la Revolutie. Se adaptasera la vechiul regim. Le era comod. Aveau deja casa luata in rate, o mobile asa cum era… nu prea mai aveau vise. Dupa revolutie s-au repezit un timp pe calatorii dar locurile vizitate le ramineau straine. Acum traiesc intr-o lume in schimbare cu viteza maxima pe care nu o inteleg. Nici nu se straduie. Nici nu mai pot, au fost formati altfel, nu e vina lor. Doar ca speriati de tot si toate incearca sa tina lumea in loc, cit sa mai poata si ei trai. Si de aici reactiile tip antenna trei si aparentul Sindrom Stockholm de aderenta la communism

      Un prieten American imi povestea mult timp in urma ca singura regula ce domneste in America e ” orice fraier va fi deposedat rapid de banii si posesiunile sale intr-un fel ssau altul”. Nu am crezut. Apoi am inceput sa traim asta pe pielea noastra: privatizari. privatizari cu sula-n coaste ca nu e bine ca statul sa fie propietar fiindca e prost, contracte cu statul, parteneriate public-privat, partied multe (toate facute din fomisti pusi pe capatuiala; pina una alta toate o apa si un pamint), taxe, taxe, iarasi taxe in asa fel incit firme private sa aiba asigurata prin lege un venit sigur, etc…. Patronat, politicieni si „manageri” de o calitate mai mult decit indoielnica…. Pot astea oare sa determine si tineri sa treaca in barca psd? Cum altfel sa imi explic faptul ca persoane ce sint nascute dupa revolutie sint psd-isti?

      Prostul, hotul si curva nu au rusine. Si pina nu reusim sa le interzicem unor asemenea exemplare accesul la functii de conducere, la posturi din care se pot manifesta social or sa poata sa se exprime la nivel de mase nu o sa reusim sa iesim din marasmul in care ne zbatem cu sperante din ce in ce mai mici.

      • Ati descris bine realitatea.

        Eu sper ca mai avem o mica sansa de salvare prin tehnologie. Nu glumesc. Chiar urmaresc atent spectacolul stiintific si tehnologic. Cred ca de acolo se vor ivi sansele de salvare globala. Pentru ca evolutia noastra sociala este mult prea lenta, anacronica fata de puterea tehnologica.

    • Imi vine in minte ,dupa ce v-am citit comentariul,preotul acela care a expus dupa revolutie niste tablouri imense cu scene obscene din chiliile calugarilor sau cu preoti homosexuali in plin ‘”exercitiu” care au lasat masca romanii si mai ales dupa afirmatia ca scenele sant cat se poate de autentice si frecvent intalnite in sanul bisericilor.Asa si cu parerile d-lui V.Z.Ii aratam cu degetul sau nu, enoriasii aia exista,si pentru linistea lor iau tacerea celorlalti ca pe o aprobare,o consimtire tacita la „purificarea” sufletelor amaratilor,a taxatilor sau pagubasilor.(daca eram masculin adaugam si „onanistilor”).S-a vazut dimensiunea rapacitatii lor la mutarea Antenelor,la marsurile stradale de solidaritate cu corifeii antenisti,si au putut sa se manifeste liberi caci orice opinie contrara( contrariata!) era blestemata si scuipata pe canalele si situ-rile anteniste.E bine totusi sa stie ca pusul poalelor in cap nu e doar o poza tiganeasca ci si o atitudine,o lipsa de decenta si respect pentru cei care vad si judeca lucrurile altfel.Amestecati sau nu,ideea ca odata ce sant in tabara aia ii fac la fel de vinovati ar trebui sa se inteleaga din tonul articolului,sa se vada ca intr-o oglinda stramba.

  5. Orice organ de presa, care radicalizeaza (pe orice tema) cetatenii unei natiuni, actioneaza, de fapt, impotriva acelei natiunii. Din punctul meu de vedere, e impotriva firii ca tinerii (teoretic – mai impetuosi din fire) sa fie cu mai putine spume la gura decat cei cu parul alb (teoretic – mai intelepti). Ceva e putred si am impresia ca privitul (excesiv) la televizor e de vina.

    Oameni cinstiti se regasesc si printre cei cu carte multa si printre cei needucati, si la tara si la oras, si printre romani si printre alte nationalitati, si printre tineri si printre batrani, si printre privitorii A3 si printre ceilalti.
    Prea mult se discuta despre A3, zic eu. Sa-i lasam acolo unde sunt, in lumea lor, in Romania lor!

    Pentru mine, convulsiile societatii romanesti sunt semn bun – ca Romania iese din „linistea” iliesciana si o apuca pe drumul cel bun. A’propos, ce se mai aude cu dosarele revolutiei si mineriadelor?…

  6. Votul e raspunsul corect la abjectiile A3. Si nu ma refer doar la cel politic in care „aprobarea A3” ar trebui, in fapt, sa fie un stigmat, o indicatie clara a unui politician inclinat spre compromisuri, ci si la cel economic unde firmele ce sustin economic ineptiile si golaniile uor mercenari de presa cum sunt la A3 trebuie boicotate „la raft”. Am o reala satisfactie de cand „practic” acest lucru. Cred ca si calitatea cumparaturilor s-a imbunatatit :-) Pacat ca luciditate precum a Domnului Zografi e o raritate in spatiul public Romanesc. E si una din explicatiile locului codas, intre natiunile EU, ocupat de Romania.

  7. Poporul Antena 3 nu reprezinta si nu va reprezenta niciodata mai mult de 1-1,5% din electoratul roman. Asta cu multa ingaduita. Indiferent cate slujbe de exorcizare a borfasilor va tine. Atat pot si nimic mai mult. De asta a luat mereu PUR-ul lui Dan Voiculescu maxim 1,5%. Ca atati romani cred si incurajeaza A 3 si pe raspopitii sau spagatii ei.

  8. Fără supărare, dar de guvernat nu guvernează Antena 3. Dacă a fost nevoie de Ponta ca să reducă TVA-ul și dacă actualul guvern continuă fiscalitatea furibundă, în timp ce oamenii educați fac apel la responsabilitate din partea contribuabilului, dar nu și la responsabilitate din partea funcționarilor și demnitarilor, Antena 3 va avea întotdeauna un public.

    Publicul de la Antena 3 nu trăiește din creșterea PIB-ului generată de fabricile germane de componente auto. Iar dacă guvernul Cioloș speră să capitalizeze electoral creșterea asta, speră degeaba.

    • „Publicul de la Antena 3 nu trăiește din creșterea PIB-ului generată de fabricile germane de componente auto.”

      Dati-mi voie sa va contrazic. Cea mai mare majoritate a publicului Antena 3 e formata din pensionari. Antena 3 sta mereu extrem de prost la segmentul comercial (18-49) de ani, mult mai slab procentual fata de alte posturi. Deci pensionari.

      Hai sa ne uitam daca veniturile pensionarilor au crestere si de unde vine ea.

      Perioada anilor 90 nici macar nu cred ca mai trebuie sa o luam in calcul, a fost o mizerie

      La final de 2001 punctul de pensie era de 150 de lei (lucrez doar cu lei noi, desi atunci era exprimat in milioane), adica 53 de euro la cursul official la final de 2001.

      Acum ,spre final de 2016, punctual de pensie este 871 de lei, adica 193 de euro, la cursul official.

      Cum de a crescut pensia de aproape 4 ori exprimata in euro in 15 ani?

      Hai sa va explic: incepand cu anul 2002, de cand am fost considerat pamant „sigur” (ca si acceptati in NATO, cu o foaie clara de parcurs in UE) investitiile straine au explodat: de la o de milioane pe an de euro pe an pana la peste 9 miliarde de euro inainte de criza. Vorbim de investitii anuale directe. Altfel spus: cum credeti ca am ajuns la salariul mediu net de la aproximativ 100 de euro in 2001 (a baltit 10 ani in jurul acestei sume) pana la 420 de euro in 2016? Tot din motivul ala, nu am inceput sa lucram de 4 ori mai bine.

      Deci, da. Chiar daca pensionarii care privesc la Antena 3 isi imagineaza ca pensia lor creste din pixul lui Ponta si Dragnea, realitatea e alta: pensile alea cresc exact „din creșterea PIB-ului generată de fabricile germane de componente auto”. Alta sursa nu exista.

      • Nu contează de câte ori a crescut pensia în euro în ultimii 15 ani, asta e statistică. Mergeți și discutați cu o persoană reală, un om care are aproximativ 1.000 de lei pensie după 37 de ani de muncă și vedeți ce vă spune el.

        Eu așa fac, de câte ori ajung în România discut cu oameni reali, stau cu ei la masă și mănânc ce mănâncă și ei, iar dacă televizorul e pe Antena 3 înseamnă că la Antena 3 se uită ei.

        Nu știu pe ce segment de vârstă e audiența Antenei 3, dar asta e tot statistică. Iar când cineva insistă că realitatea omului care mănâncă și respiră e contrazisă de statistici, asta e hipsterism de-acum!

      • @silicon_v – ce ”haideți să vă explic”? Ce relevanță au investițiile de miliarde de euro de la Sebeș, Blaj sau Bistrița pentru un țăran dintr-un sat aflat la 100 km de București? Sau pentru unul aflat la 30 km de Huși? Realitatea lor e simplă: în urmă cu 30 de ani ei aveau loc de muncă în zona lor, astăzi băieții lor pleacă să muncească în cnostrucții prin Spania și Italia, iar fetele pleacă să se prostitueze tot pe-acolo.

        Ați discutat vreodată cu oameni simpli care înțeleg foarte bine ce face fata lor în Spania sau în italia și cum obține ea banii pe care îi trimite părinților în țară? Părinți care uneori sunt și bunici și au grijă de copiii lăsați în RO?

        Chiar nu vă dați seama cât de aberantă e povestea cu creșterea pensiei ”în ultimii 15 ani”? Mulți dintre cei care luau pensie în urmă cu 15 ani au murit de mult, iar cei care iau astăzi pensie și nu se descurcă cu ea au efectiv diverse cheltuieli realmente necesare la care trebuie să renunțe din lipsa banilor.

        • Vedeti f.simplist lucrurile si de aici pana la bagateliza toutl nu-i decat un pas.Eu am ramas dupa revolutie aici, am facut productie aproape 10 ani ,dar deschiderea portilor spre Europa a schimbat totul .Asa cum era de prevazut intrarea intr-o piata libera a insemnat alinierea preturilor la combustibili si energie cu ceilalti,o inflatie care a maturat micile intreprinderi,dar ce alta alternativa aveam-sa ramanem o insula cu tehnologii invechite, sa ne lipim de rusi,.de chinezi ,sa ne condamnam copiii sa ramana pe loc?Sant cetateni europeni,si unii o duc bine , fac muncile la care se pricep si chestia asta cu dorul e preferabila condamnarii la evul mediu de aici,Am pierdut startul atunci dupa revolutie cand capitalismul,somajul,Ratiu si Campeanu erau niste sperietori,iar investitiile straine si privatizarile care ne-ar fi putut salva au incaput pe mana unor politicieni analfabeti si hoti,care ne-au tras in rapa.Singura solutie raman investitiile si astazi,indiferent daca sant in infrastructura,in educatie sau in orice sector economic.Oamenii trebuie sa inteleaga legile economiei ,,si tara e tot o familie la scara mai mare care daca nu produce bani mai multi nu traieste mai bine.Cati dintre cei care propun si sustin masuri sociale stiu cum se calculeaza pretul unui produs?L-as pune pe Dragnea sa spuna la tv.intr-o emisiune care este structura oretului de cost,la un produs si sa demonstreze cumi il poate face.C EL MAI SIMPLU E SA DAI DIN GURA CA NU TE COSTA NIMIC MAI ALES DACA FACI POLITICA.

          • @ana – stimată doamnă, când funcționarul public vine să te întrebe de ce nu te duci tu să-ți desfășori activitatea într-un alt orășel aflat la vreo 50 km, fiindcă în cel actual există un apropiat al primarului pe care îl încurci, asta nu ține de legile economice.

            România are într-adevăr un handicap geografic, e foarte departe de Frankfurt, de locul de unde vin banii. Mai are și handicapul celor 7 ani pierduți cu Ion Iliescu, România făcea abia în 1997 ceea ce alte țări est-europene făcuseră în 1990. Dar dincolo de aspectele astea obiective, parafiscalitatea de ASTĂZI este uriașă. Un singur exemplu vedeți cât durează și cât costă să vă schimbați sediul firmei în RO și faceți o comparație cu UK

            În UK durează fix două minute și nu costă nimic: te loghezi pe site la Companies House și pui noua adresă, fără să-i pese nimănui ce înțelegere ai tu cu proprietarul spațiului, adică nu-ți cere nimeni contracte de comodat sau închiriere. Iar după două zile primești și un plic de la bancă, te informează că și-au actualizat evidențele preluând datele de la Companies House și nu e nevoie să faci nimic în plus. Faptul că ai primit plicul la noua adresă e dovada că lucrurile sunt deja rezolvate.

            Acum, după ce ați aflat asta, mergeți să-i întrebați pe Doroș și pe Cioloș de ce nu e și în România la fel. Vedeți ce măsuri a introdus Doroș de când păstorește ANAF și estimați singură dacă în România vă veți putea schimba vreodată sediul firmei la fel de ușor ca în UK. Dimpotrivă, în România s-a introdus prin lege posibilitatea autorităților de a-ți dizolva firma pentru simplul fapt că ți-a expirat contractul de comodat sau închiriere pentru spațiu. Asta numiți Dvs. ”legile economice” ?!

            • Asa este- o fiscalitate excesiva care ne trage inapoi,dar eu cred ca astea sant maruntisuri.Cand am spus „evul mediu” aveam in vedere lucruri mult mai grave,cum ar fi lipsa locurilor de m-ca de ex. din lipsa de investitii mai ales.Si de aici, ca la domino ,cad celelalte piese:fond de pensii,somaj ridicat,saracie gunoaie,la o scara ingrijorator de mare.Masurile sociale ale stangii nu rezolva problemele,ci doar prostesc electoratul,bazandu-se pe ignoranta lor.Asta am vrut sa spun,in rest va asigur ca santeti printre comentatorii mei preferati de pe contributors.

            • @ana – lipsa locurilor de muncă este o consecință directă a fiscalității excesive. Cine e nebun să facă o investiție în România în loc să o facă în Polonia, Cehia sau Slovacia, care sunt clar mai aproape de ”banana albastră”, coloana vertebrală a Europei dezvoltate? Ar trebui să existe condiții fiscale mai bune în România decât în Polonia, pentru a compensa handicapul geografic, dar ele sunt mai proaste.

              Iar comentariul precedent era despre parafiscalitate, despre cheltuieli generate de obligații legale, deși acele cheltuieli nu sunt impozite, deci nu reprezentă propriu-zis fiscalitate. În România sunt mult prea multe obligații legale, multe dintre ele absolut inutile, destinate doar să ofere puteri disproporționate funcționarilor publici.

              Îndeplinirea acestor obligații legale (de genul schimbării sediului, a legalizării contractelor de închiriere sau comodat etc.) generează costuri inutile. Nu numai prin taxele notariale sau cele de la Registrul Comerțului, dar și prin orele de muncă ale unor angajați obligați să se ocupe de chestiuni administrative, neproductive pentru firmă.

  9. Am vazut si eu finalul emisiunii. Ce se pune in scena acolo este mai mul decat o piesa de teatru, este un spectacol total, un fel de Cirque du Soleil al stirilor, un Lord of the Rings in care Gadea te invita sa traiesti alaturi de el intensitatea mistica a luptei binelui contra raului. Ca intr-un film de actiune, Gadea si Ursu il prind pe Ciolos, se urmaresc, se ataca, il lovesc in numele dreptatii, Ciolos nu se lasa, loveste si el – bineinteles miseleste, dar fortele binelui contra-ataca, il urmaresc, iar ii mai trag cateva, dupa care urmarirea se opreste, vin momente inaltatoare cu lupta neobosita a postului TV in numele binelui, muzica inaltatoare, steagul de 1 km patrat, premiile primite de vedetele postului, bineinteles primite cu multa modestie si in numele publicului lor extraordinar. Dupa care din nou urmariri, schimb de focuri pe final, justitiarii il mai pedepsec pe Ciolos care isi mai da inca o data arama pe fata de sorosist ordinar vandut strainilor, dupa care alt moment de inalta traire, glorie eterna postului Antena 3, post care isi continua lupta pentru starpirea raului ajutand un copil erou de 6 ani care si-a salvat surorile mai mici. Cine e prins de un asftfel de spectacol primeste mult mai mult decat o optiune politica. Primeste un sens al propriei existente. Pentru cine nu e prins, ce se intampla acolo este un delir colectiv.

  10. Tineti minte fanaticii musulmani care umbla prin cartierele marginase ale marilor orase din vestul Europei si pedepsesc sau molesteaza tinerele de alta religie care nu respecta sharia si nu poarta valul islamic? Asa sunt cei din sectA 3 – nu reusesc sa te converteasca la prosteala lor, te desfiinteaza!. Credeti ca intamplator, televiziunea asta se foloseste de atatia ani de pastorul Gadea? Nicio persoana nu are putere de persuasiune mai mare ca a unui preot, pastor, predicator sau cum s-o mai numi! La indemnul lor, oamenii (este adevarat, cei cu un IQ cu o singura cifra) sunt in stare sa faca orice grozavie in numele adevarului (lor!).

  11. Totuși cheia de boltă a ultimelor 24 de ore este această (genial găsită) metaforă a MOCIRLEI ! Faptul că un prim-ministru spune: „Eu am lucrat in mocirlă”, adică ceva de genul «oameni buni dacă vrem să obținem ceva trebuie să ne depășim dezgustul, comoditatea și să intrăm efectiv în mocirlă».

  12. In alte culturi, micilor „inchizitori” de opinie li se da statura de mari „intelectuali crititici”. Probabil ca in ambele cazuri este o exagerare. Consumatorii de media cu mintea la cap nu se lasa manipulati de producatorii media. Oricat de dumnezei s-ar crede acestia. Nu exista un popor Antena 3, dupa cum nu exista un popor PSD, asa cum a sunat un slogan din alegerile prezidentiale din 2014. Originalitatea ideilor lasa de dorit si in campania pentru parlamentarele 2016, in care cele doua mari partide au acelasi slogan. Imitatia sau plagierea ideilor este adevarata mare problema, care nu prea lasa multe sanse unei alternative reale. De aceea nu am sa votez niciunul din cele doua mari partide, PSD si PNL. Astept o alta oferta. Eventual, un partid mic si nou.

  13. De regla, aici, pe Contributors, sunt comentarii decente. De data asta constat ca unii (nume, victor L, tyty) apreciaza in mod deosebit mocirla. Si se tavalesc in ea.

  14. Niste ticalosi sau niste jeguri idioate si manipulabile. Nu prea am timp de glume si politeturi, acestia nu sunt romani(era sa sciu chiar ca nu sunt oameni dar…) pentru mine sunt cei mai rai si nemernici dusmani ai mei, dar cine stie pentru 5% care nu sunt asa, pentu aceia s-a sacrificat dl PM Ciolos si bine a facut. :)

  15. @Nume: cu greu îmi amintesc ca, accidental, să mai fi urmărit Latrinele, până prin 2004-2005… Ulterior i-am dat afară din viața mea, cel puțin veșnic. În rest, despre personUlități, absolut nimic! Dacă atunci când o asemenea personUlitate începe să vorbească (fie el „politician”, „jurnalist” sau mai știu eu ce) cei care se află în preajmă ar pleca, cu toții, cum nu e firesc ca un om normal să vorbească singur, toate aceste personUlități s-ar duce acasă să se culce… Problema este că cei care populează acest teritoiu, numit „România” nu formează, în mare parte, un „popor” ci o „turmă”…

  16. Stiti ce ma enerveaza pe mine cel mai tare? Ca nu pot sa scot din grila de programe Antena 3 si RTV.

    Operatorul de cablu le baga pe gat. Si daca sunt acolo „pe telecomanda” sigur mai dau din cand in cand la ele cand butonez la intamplare.

    Stie cineva cum pot fi scoase din grila?

    • „Stie cineva cum pot fi scoase din grila?”
      Nu pot fi scoase din grila dar mai mult ca sigur pot fi sterse din lista tv-ului. Vor aparea la o noua scanare dar pot fi sterse din nou. Sau va faceti lista de favorite si butonati doar pe lista aia.

    • Setari / Editare program / Omitere
      Da’ io zic ca o doza mica ( cateva minute , din cand in cand ) de Latrina 3 – sau din celelalte canale care au ca vector credinta – poate fi utila .
      Pentru ca toate dau seama – foarte exact – despre starea omenirii .
      Si vizionarea lor te poate readuce cu picioarele pe pamant , in cazul in care esti o fire mai optimista .
      Cum spuse Poetul , pe cand avea vreo 25 de ani :
      ” Specia umana nu a iesit din preistorie
      Nici nu are de gand sa iasa „

      • Nu merge. Am pachetul digital de la UPC si nu pot sa „omit” sau sa sterg Antena 3 din lista. Sunt bagate pe gat.

        Cand aveam pachetul analog, puteam sa le sterg din lista TV-ului. Dar acum din device-ul UPC nu pot sa le sterg.

  17. Eu nu ma uit la televizor de peste 5 ani pentru ca este o risipa mult prea mare de timp sa gasesc ceva interesant sau informativ.

  18. Din pacate, observ si aici aceeasi incrancenare, aceeasi generalizare paguboasa si aceleasi vorbe grele aruncate, atitudine similara cu a celor pe care ii infiereaza. Privesc si ma uimesc. Cei care infiereaza antenele declara sus si tare ca nu se uita in veci la ele, ca regreta ca nu pot fi scoase din grila, ca nu deschid televizorui de ani de zile. Si ma intreb, nu sunt ei la fel de usor manipulabili si manipulati de alte surse de informare, aproape la fel de partinitoare ca si trustul Intact? Eu ma uit la unele emisiuni ale antenei3(recunosc, mea culpa, nu suport, in 95% din cazuri sa privesc Sinteza zilei sau emisiunile lui Mircea Badea), ma uit mereu la anumite emisiuni ale RealitateaTV(apreciez calitatea temelor, a dezbaterilor si a invitatilor din unele emisiuni ale lui Rares Bogdan), B1 are, deasemenea, unele emisiuni cu ceva sclipire, datorata calitatii moderatorilor, uneori televizorul meu ramane pe Digi24 atunci cand am nevoie de informatii. Nu sunteti mai buni decat Gadea daca injurati la pachet tot trustul si publicul sau, nu puteti ignora partea din populatie dezamagita periodic de politicieni pretinsi de stanga sau dreapta, care nu s-au multumit doar cu degetul inmuiat in miere, asa cum se procedeaza in alte state ci au infipt bratul pana la umar, hranind o clica vesnic nesatula, indiferent daca era imbracata in rosu, galben sau portocaliu. Publicul captiv in saracie si needucat pe care il infierati, nu neaparat tot inaintat in varsta, este consecinta ultimilor 27 de ani de politici fanariote, care au propulsat indivizi interesati doar sa isi umple buzunarele inainte de a fi maziliti. Tot respectul pentru gestul lui Dacian Ciolos de a nu-si anula interviul la a3, nu am suportat sa il urmaresc in totalitatea lui, fiind prea scarbita de atitudinea realizatorului. Atitudinea calma a premierului ar trebui sa va dea de gandit, voua, celor ce injurati la fel ca Gadea&Badea. Inca un lucru, inainte de a mai injura, ganditi-va la cate alegeri ati pus un buletin in urna iar, daca nu ati facut-o, inghititi-va insultele.
    P.S.: Nu sunt si nu am fost bugetar, nu am plecat din Romania, nu am datorii la stat, nu angajez la negru, nu dau spagi, mi-am educat copiii la fel cum am fost si eu educata, sa ii respect pe cei din jur, pretind si eu un minim respect din partea lor, din partea statului si a politicienilor alesi. Sunt o persoana obisnuita, care nu se regaseste niciunde in aceasta mizerie de campanie electorala, care este interesata de biografia candidatilor ofertati, care cauta multiple surse de informare pentru a face fata minciunilor de stanga/dreapta/anti-sistem si care va merge la vot desi in acest moment ma simt ca in fata unui sondaj online unde, dupa cateva date sumare, mi se spune: va multumim, nu faceti parte din publicul tinta.

    • Voi va uitati la propaganda, dar chipurile noi restul tarii si al lumii suntem vinovati ca sunteti voi complici cu mafia, cu extremismul si propaganda. Asta e explicatie universala. Si alegatorii lui Trump la fel, chipurile au votat cu Trump din cauza celor care nu au votat cu Trump.

      Igiena psihologica doamna. Nu v-a invatat nimeni, dat nici pe noi nu ne-a invatat nimeni. Recunoasteti ca sunteti complice la mizeria in care v-ati bagat din proprie initiativa. Nu v-a obligat nimeni, decat propria atractie fata de inapoierea culturala. Degeaba dati vina pe altii. Fiecare e vinovat in dreptul lui, pentru mizeriile personale. Iata ca aveti si acces la internet. Deci toate conditiile sa evitati mizeria, sa va corectati opiniile, sa accesati realitatea si adevarul. Nu le detin eu si nici macar noi, oamenii curati, nu detinem adevaruri supreme. Dar scuzati-ma, cand intrati in complicitate cu sobolanimea, nu aveti nici o scuza. E impardonabil tupeul dumneavoastra mieros. Si lipsa de igiena mentala. Nu doamna! Curatenia NU este egala cu mizeria si inapoierea.

      • DanielS, cred ca nu am reusit sa ma fac inteleasa. Exista un proverb, „tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape”. Nu pot combate ceea ce nu cunosc. Pentru ca tot ati amintit de Trump, probabil aceeasi uimire au avut-o si cei care nu au acordat atentie unui electorat tacut si slab vizibil in media majoritar inclinata spre Clinton. Nu stiu de unde trageti concluzia ca, daca privesc si unele emisiuni ale A3 ma face votant al PSD sau traitor in „mocirla” iar acces la internet am de mai bine de 16 ani. Nu traim la nivel cuantic, unde o particula nu capata anumite proprietati pana nu este observata sau masurata. Nu va amagiti crezand ca, daca nu va uitati la un anumit post de televiziune, spectatorii lui fideli nu exista. La respectul pentru acei spectatori s-a referit si Dacian Ciolos cand a mers acolo si acei oameni trebuie convinsi ca exista si alternativa la ceea ce li se ofera. Nu vad o reactie la fel de efervescenta si agresiva impotriva aparitiei la A3 in cazul lui Nicusor Dan sau al Alinei Gorghiu, prezenti si ei la dezbaterile electorale de la acel post. Cat despre inapoierea culturala sau mizeria morala ce m-ar caracteriza, nu faceti decat sa confirmati ceea ce am scris mai sus, atacati fara sa cunoasteti, pacat. Parerea despre cei care sunt in tara si nu ies la vot mi-o mentin, degeaba insulti ascuns sub un nickname daca majoritatea celor care fac si efortul de a pune stampila apartin celeilalte tabere.

        • Doamna, tocmai le-ati luat apararea pacientilor Antena 3. Sunteti de genul celor care cauta circumstante atenuante mizeriei.

          Degeaba insinuati ca vorbim subiecte dificile, indecise, cum ar fi gravitatia emergenta din entanglement, sau efectele electrice ale armonicei de gradul 17 in motoare. Nu doamna. Vorbim despre lucruri foarte simple, pe care le intelegeti perfect. Sa nu ma luati cu aia 1% care nu inteleg sau sunt bolnavi. Este vorba despre oameni perfect sanatosi dar parsivi. Rau intentionati. Prosti pentru ca sunt rau intentionati, nu pentru ca nu i-ar duce capul.

          Ceea ce stim si judecam noi, cei curati, este perfect inteles de catre cei parsivi. Nu e nici o necunoscuta aici, nici o neintelegere. Viclenia intelege perfect totul, ca si oamenii curati. Propaganda nu prosteste aproape pe nimeni. Pentru ca gloata participa la propaganda in deplina complicitate. Nu e nici o confuzie si nici o neintelegere. Oamenii aia stiu exact ce fac, cand sustin mafia si tribalismul.

          • @DanielS – aveți dreptate doar până la un punct și ați încheiat comentariul chiar atunci când trebuia să ajungeți la acel punct. Oamenii aceia ”parșivi și rău-intenționați” știu exact ce fac, dar fac asta pentru că așa au fost obișnuiți. În urmă cu 300 de ani, termenii ”sărăcie” și ”ticăloșie” însemna același lucru, iar asta nu degeaba.

            Oamenii aceia ”parșivi și rău-intenționați” nu dețin poziții de putere în societate, nu ei determină mersul societății. Ei mint, fură și înșeală pentru că nu au avut niciodată ocazia să constate că munca cinstită duce undeva. Prin satele despre care tot povestesc eu pe-aici se găsește oricând de muncă pentru femei la 700 lei ”în mână” și pentru bărbați la 1.200 lei ”în mână”. Dvs. ați munci pentru asemenea bani? Eu vă garantez că n-aș face-o.

            Dar astea sunt condițiile disponibile acolo și nu ei ar putea schimba acele condiții. Ele trebuiau schimbate de cine conduce țara de 25 de ani încoace, nu de ei. Pentru ei e oricând mai convenabil să dea 100 de euro pe an la un medic pentru un certificat de handicap și să obțină 100 de euro pe lună fără să fie angajați. Că treabă este destulă și în gospodărie, pe lângă asta se mai găsește întotdeauna de săpat un șanț pentru canalizarea la o vilă sau de construit un gard la altă vilă, așa că pe ansamblu trăiesc ei cumva.

            La întrebarea ”ale cui sunt acele vile?” v-ați aventura să răspundeți? Și poate așa o să înțelegeți și cum ajung acei țărani la concluzia că Antena 3 are dreptate.

  19. Poporul A3, cel care a protestat impotriva Presedintelui-jucator (dupa cronicarii zilei, exact 7.4 milioane), a vrut restabilirea ordinii constitutionale. In viziunea acelorasi cronicari (in sensul ca scribii lucreaza in directia cronicizarii bolii de care vorbeam mai sus), neconstitutionalitea „institutiei presedintelui-jucator” nu poate fi combatuta decat prin introducerea, institutiei moderatorului-jucator. Numai un Om cu frica lui D-zeu ar putea juca acest rol, mai ales ca mai toate posturile TV sunt de mila lumii, adica la mile distanta de rolul presei de caine de paza al….am uitat exact ce trebuia sa pazeasca…ah, da: al sigurantei nationale (nomina odiosa). Moderatorul-jucator are rolul constitutional de a media intre institutiile statului, de a stabili tipul si modul confruntarilor electorale, iar partidele, presedintele si celelalte acareturi ale statului trebuie sa i se supuna neconditionat. Asa cum s-a predat si Germania, acum vreo 70 de ani.

  20. Total de acord cu ce spune Domnul Autor despre Mihai Gadea si Antena 3, dar nu si cu folosirea unor simboluri si termeni din zona onestitatii pentru a descrie zona latrinei. Cuvinte precum biserica, predicator, enoriasi, tricolor, patriotism etc. chiar nu au nicio vina sa fie spoite cu bidineaua in zone ale murdariei si infamiei. Imi aminteste de bancul despre o fabrica de „masini de cusut” la care oricum ar fi fost asamblate partile componente tot… kalasnikoave ieseau. In rest, portretizarea micului sectant este excelenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vlad Zografi
Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro