Home » Politica & Doctrine »Sinteze » Citesti:

Anatomia urii faţă de Traian Băsescu. Concluzii şi consecinţe tactice

Barbu Mateescu iulie 17, 2012 Politica & Doctrine, Sinteze
6 comentarii 2,126 Vizualizari

Observaţie preliminară: toate cifrele de mai jos sunt estimative şi nu reprezintă o descriere perfectă a realităţii.

Dacă am putea reduce populaţia adultă din România la 100 de persoane cu drept de vot…
20 au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu în momentul de faţă.
Dintre ei, 13 au votat PDL la locale şi în genere îl susţin pe Traian Băsescu de ani de zile.
Alţi 7 nu au încredere în PDL (“nu s-a ridicat la standardele necesare”) sau s-au alăturat în ultimele săptămâni preşedintelui suspendat.

Ceilalţi 80 de români nu au încredere în Traian Băsescu.
Dar şi aici există straturi.
52 nu au încredere deloc în Traian Băsescu şi sunt foarte nemulţumiţi de performanţa sa în al doilea mandat.
28 sunt ceva mai puţin radicali (“puţină încredere”/”sunt nemulţumit”).

Cine sunt aceşti 80?

28 dintre ei (“scepticii”) nu au avut niciodată încredere în Traian Băsescu, nici măcar în momentele sale de maximă popularitate. Este vorba de mai mult de 4 milioane de persoane, probabil oameni care au votat Năstase în 2004, Geoană sau Antonescu în 2009, şi care sunt acum susţinători ai PSD, PNL şi USL.

Alţi 16 (“dezamăgiţii”) au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu în 2007 şi au votat pentru Traian Băsescu în turul doi al prezidenţialelor din 2004 şi 2009, părăsindu-l după momentul tăierilor care a survenit câteva luni mai târziu. Aceşti oameni nu au votat niciodată PDL – ei aparţin electoratelor PPDD, PRM, PNG, UDMR, sau nu au un partid favorit.

36 (“dezinteresaţii”) nu şi-au exprimat niciodată prin vot antipatia faţă de Traian Băsescu. De fapt, vorbim despre persoane care în marea lor majoritate nu participă la alegeri de fel. Toţi au avut la nivel declarativ încredere în preşedinte la momentul referendumului din 2007, dar nu au venit la vot. Unii dintre ei şi-au pierdut încrederea în Traian Băsescu după 2010, alţii mai devreme. Foarte puţini dintre ei votează USL. De fapt, aceşti oameni nu au încredere în niciun lider politic, fie că el/ea provine de la USL, PDL sau din altă parte. Acest grup, cu comportament politic apatic şi atipic, poate decide soarta referendumului, întrucât 8 dintre ei au o antipatie profundă faţă de preşedintele suspendat. Aceşti 8 reprezintă 22% din întregul grup al “dezinteresaţilor”, 8% din românii aflaţi în ţară sau, şi mai clar: 1,3 milioane de persoane.

Revizuim pe scurt:

Românii aflaţi în ţară sunt:
20% pro-Băsescu
28% dintotdeauna anti-Băsescu (“scepticii”)
16% anti-Băsescu în urma tăierilor (“dezamăgiţii”)
28% nu au încredere în nici un politician, implicit nici în Traian Băsescu (“dezinteresaţii”)
8% sunt “dezinteresaţi” caracterizaţi de o antipatie profundă faţă de Traian Băsescu, apropiată ca intensitate de cea a “scepticilor” şi a “dezamăgiţilor”

Observaţii:

1. Pentru ca referendumul să fie validat, la vot trebuie să vină cel puţin 57% din cei aflaţi în ţară (57 de persoane în alegoria de mai sus), ceea ce ar însemna 9,2 milioane de persoane.

Explicaţie: pe listele electorale sunt două milioane de persoane care sunt în străinătate (doar 7% dintre ei au votat la momentul maxim de participare al diasporei: turul doi al prezidenţialelor din 2009). Din acest motiv, o prezenţă de 50% în rândul populaţiei aflate în ţară înseamnă mult sub 50% din cei înscrişi pe listele electorale şi, implicit, nevalidare.

Exemplu: în 2007 au venit la vot aproximativ 50% din românii aflaţi în ţară, dar doar 44% din cei de pe liste, iar referendumul nu a fost validat.

2. Miza bătăliei comunicaţionale la care asistăm sunt “dezamăgiţii”.

a. USL trebuie să aducă la vot mai mult de jumătate din “dezamăgiţi” şi să spere că nu şi-au schimbat opţiunea.

Exemplu: Dacă o treime dintre dezamăgiţi vin şi votează DA iar celelalte două treimi stau acasă, scorul total devine 62% DA vs. 38% NU, dar referendumul nu se validează, conform listelor electorale prezenţa fiind de 47%.

Alt exemplu: Dacă două treimi dintre “dezamăgiţi” vin la referendum, o zecime dintre ei votând NU iar restul DA, scorul total devine 64% DA vs. 36% NU, iar referendumul se validează, conform listelor electorale prezenţa fiind de 51,2%.

b. O speranţă a taberei pro-TB este că “dezamăgiţii” nu vor veni la vot. La un scrutin la care participă numai electoratele hiper-motivate (pro-TB şi “scepticii”), rezultatul ar fi 58% DA, 42% NU, dar la vot ar veni numai 7 milioane de oameni, insuficient pentru validare.

c. O altă speranţă a taberei pro-TB este că “dezamăgiţii” vor veni la vot dar asta după ce vor fi convinşi să voteze în marea lor majoritate cu Traian Băsescu. Eventual şi câteva procente din rândul “dezinteresaţilor” ar putea fi co-interesaţi.

3. Dacă punem 1 şi 2 împreună, dintre toate scenariile de mai sus, 2b pare cel mai probabil (TB pierde, dar referendumul este invalidat).

Şi totuşi, USL are un jolly joker.

Unii “dezinteresaţi” n-au mai votat de la turul unu al alegerilor prezidenţiale din 2000. Alţii n-au mai votat din 1996 sau 1992. “Dezinteresaţii” ar putea totuşi demite preşedintele dacă USL conştientizează cum să comunice cu ei… sau mai degrabă cu cei 8% dintre români care, deşi “dezinteresaţi”, îl antipatizează profund pe Traian Băsescu.

A reuşit USL să facă acest lucru până acum?

Voi discuta acest lucru în postările viitoare – cu procente, ca de obicei.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "6 comments" on this Article:

 1. gigi spune:

  o mica observatie
  eu sint in categoria <<>>
  insa nu sint dezamagit de basescu din cauza taierilor, sint dezamagit de bascalia lui basescu si de faptul ca a adus in guverne (boc + ungureanu) numai incompetenti si hoti

 2. DenisaC spune:

  V-am citit articolul si pe blogul Sociollogica. Mulțumesc pentru analize.

  Sper să faceți și o evoluție a acestor procente de-a lungul a celor 3 săptămâni de campanie.

  Mulțumesc încă o dată.

 3. Emil spune:

  Poti fi dezamagit de Presedintele ales, poti fi dezamagit de PDL, dar trebuie sa fii imbecil sa votezi cu usl si cu reprezentantii monstruoasei uniuni a Derbedeilor, Repetentilor, Analfabetilor, Coruptilor, Infractorilor, Informarorilor, Plagiatorilor, Proxenetilor, Santajistilor si Lichelelor.
  Toate defectele PDL se regasesc inzecit, insutit sau chiar inmiit la usl.
  Trebuie sa fii imbecil sa confunzi efectele crizei economice mondiale, cu efectele guvernarii.
  Trebuie sa fii imbecil sa nu vezi ca in PDL sunt maximum 10% posibil corupti, despre care se spune ca au furat zeci sau sute de mii de euro, spre deosebire de usl unde cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euro si impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penal grele si zeci de procese pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.
  Daca justitia si-ar fi facut datoria, infractorii din parlament ar fi ajuns de mult acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, nu ar mai fi putut vota impotriva guvernului Ungureanu, nu ar mai fi votat pentru investirea guvernului Grivco, nu ar mai fi putut finanta trusturile de presa si televiziunile care mint, calomniaza, dezinformeaza, intoxica si manipuleaza populatia, nu ar mai fi putut finanta ONG-urile create de usl, nu ar mai fi putut finanta miscarile sindicale subordonate usl, nu ar mai fi putut finanta pe derbedeii, huliganii, falsii revolutionari si pensionarii cu pensii nesimtite care au participat la actiuni de protest, impotriva Presedintelui si guvernului care au salvat tara de la faliment, care au scos tara din recesiune si au readus-o pe crestere economica, care au declansat si au sustinut lupta impotriva coruptiei, care au atenuat, au limitat si au redus la minimum posibil efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.

 4. vioara spune:

  raspuns lui Emil:sunt de acord ca in PDLpoti gasi maxim 10 la suta (atentie!:posibil corupti) iar in usl sigur corupti(vezi Bancorex ,Banca Agricola ,Banca Internationala a Religiilor ,Caritas ,privatizarea Petrom si BCR(Nastase)90 lasuta din care foarte putini au raspuns in fata legii(Iacubov,Catalin Voicu ,Bivolaru,Nastase,Vintu,).Asa putem intelege miza uriasa a USL de a ingenunchea justitia si statul de drept in efortul disperat de a-si apara coruptii,iar referendumul pentru ei e doar o perdea de fum care sa faca uitata saptamana neagra(3-6 iulie 2012)

 5. Ioana spune:

  Felicitari pentru aceasta contributie, astept cu interes partea a 2-a.

 6. lazard spune:

  Regret ca nu am gasit in articol esenta urii fata de basescu si anume campaniile furibunde pe parcursul a 2-3 ani purtate cu premeditare in vederea loviturii de stat de catre antena 3,realitatea si alte televiziuni;de la felix a pornit totul sau mai bine spus el a fost si este una din verigile importante ale puciului parlamentar ;pe cand o lista cu parlamentarii minoritatilor,udmr,unpr si interviuri cu acestia ca sa stim pe ce ne-au vandut?!!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Barbu Mateescu


Barbu Mateescu

Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)