duminică, iunie 16, 2024

Cauze nobile, campanii eșuate și câteva întrebări

Există principii pentru care merită să te bați. Curajul şi capacitatea de-a asuma riscuri sunt virtuţi clasice. Uneori, noblețea idealului îți poate da chiar sentimentul devorator al misiunii. Într-o lume a dezordinii morale, a anomiei permanentizate, lupta devine necesară. Dar bătăliile, mai ales în politică, nu se câștigă fără o echipă bine motivată, fără solidaritate, fără o emulație vie între susţinători. Reformatorul poate face figură de cruciat, dar nu va repurta victorii excelînd doar prin individualism, morgă pedagogică sau vedetism.

În comunicarea politică e decisiv conținutul, fără a putea fi ignorate elementele de stil. Ce anume se spune între patru ochi şi ce se poate rosti în gura mare? Iată o primă distincţie fundamentală pentru cultura organizaţională. Unui discurs agresiv, surd la problema integrității etice și insensibil la îngrijorările societății civile nu-i poți contrapune tonul condescendent ori sfătos (prin care un om ales pe liste îi cere unui premier să-şi  credibilizeze uninominal imaginea printr-o realegere, a treia la număr, în fruntea Primăriei Clujului)…

Construcția pe orizontală, înnoirea graduală prin atragerea de recruți, modestia declarațiilor în raport cu eficiența faptei proprii, conștiința limitelor personale, corecta evaluare a raportului între legalismul procedural și inteligența empatică – iată alternativa la coteriile lucrative, aranjamentele de culise şi înhăitarea mafiotizată. Auto-victimizarea, pofta de-a da lecții sau complexul de superioritate nu sunt soluții operative, nici bazele unui viitor leadership.

În sfârșit, se mai naște o întrebare: pot oare intelectualii intrați în politică să depășească ceea ce Freud numea prin narcisismul diferențelor minore? Găsim la oamenii cu solidă pregătire academică și plăcerea asocierilor spontane, lipsite de interese egolatre? Nu se întâmplă prea des ca intelectualii, înainte de-a stabili o întâlnire cu obiective pragmatice, să-şi evalueze reciproc titlurile profesionale, numărul burselor din Occident sau grosimea cărţilor scrise sau lungimea CV-ului? De aici şi reflexul îndreptăţirii de sine şi frecvenţa imperativului: mi se cuvine! Privită de oamenii obişnuiţi, o breaslă altminteri cultivată, animată de mari idealuri, pare totodată posedată de ticuri hazlii şi de vanităţi copilăreşti.

Deloc întâmplător, marele conservator american William F. Buckley Jr. repeta mereu că ar prefera să trăiască „într-o societate condusă de primii două mii de cetățeni listaţi în cartea de telefon din Boston decât într-o societate condusă de două mii de profesori de la Harvard University“…

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Draga domnule Neamtu,inainte de aparitia articolului dumneavoastra,un articol al domnului Fumurescu se termina cu indemnul la constructia cat mai grabnica a noului partid curat ca lacrima.Am postat comentariul de mai jos care mi se pare ca se potriveste si mai bine articolului dumneavoastra.
    Daca noul partid va fi condus de Monica Macovei,Cristian Preda si Alina Mungiu nu va avea nici o sansa in Romania.De ce cred asta?Pentru ca ceea ce fac ei este orice, numai politica nu.Sa fiu bine inteles:sunt total de acord cu principiile propuse de ei, dar atingerea unor scopuri, oricat de nobile ar fi,presupune gasirea mijloacelor cu care sa-ti apropii acele scopuri.Simpla enuntare a lor nu este suficienta.Ce au facut reformistii sa atraga cat mai multi PDL-isti importanti alaturi de ei?Alina Mungiu este obsedata de Elena Udrea si Cristian Preda de Emil Boc, pe care au reusit sa si-i faca dusmani.Ganditi-va ca dupa ce a fost de acord cu reformele,Emil Boc a fost trimis sa candideze la Primaria Cluj, si dupa aceea nevinovatul Cristian Preda se mira si il intreaba de ce s-a razgandit.Sau poate reformistii sperau sa treaca de partea lor BVB?Cum au crezut ei ca vor reforma PDL-ul?
    Fara PDL-isti?
    Sansa lor se numea Emil Boc dar n-au stiut sa vada acest lucru.
    Acum totul s-a terminat.
    Exista totusi si un lucru bun in ceea ce s-a intamplat. Cu cele trei voturi penibile obtinute pentru criteriile de integritate nu vor scinda PDL.Eu in locul lor as ramane in PDL si as incerca sa obtin cat mai mult posibil cu ajutorul unor lideri importanti.Asta numesc eu politica

  2. Domnule Neamtu, cred ca gresiti ! Daca Monica Macovei si Cristian Preda nu s-ar fi aflat pe listele PDL pentru parlamentul european, listele respective n-ar fi obtinut nici jumatate din voturi.
    Eu personal si multi altii ca mine nu vom vota o lista cu Boc, Blaga, Boureanu, Falca sau Videanu in frunte.

    • Nu zau, doar atit de putine voturi sint ca urmare a prezentei lor?!!!
      Sint sigur, pe de alta parte, ca din cei care au votat lista PDL pt. europarlamentare sint citeva sute care chiar stiu cine-s MM si CP.

  3. Mă simt mişcat pozitiv cu conţinutul variabilelor pertinent prelucrate.
    Variabile care, tot sper a fi prelucrate, dincolo de valoarea individuală, mai mult sau mai puţin determinată a receptorului informaţiilor, să apară, să funcţioneze şi să evolueze cel puţin dialogul cu atitudini cu conţinut elevat, cu discurs, opţiuni acţiuni, planuri şi orientări imparţiale, indiferent de nivelul intelectual, orientarea profesională sau şi religioasă, chiar indiferent de sex.
    Cum ar putea fi posibil şi dacă da, ar face rău acest tip de opţiuni umane pentru evoluţia când pentru binele omului, indiferent de scala socialului ?
    Pare doar o provocare SF, elementul om, cred eu…!

  4. Adica fara pupi…isme-n volume omagiale?

    Nu tu „The Seasons of Life”, nu tu „Memory, Humanity, and Meaning”?

    Asa ceva nu se poate, domnu’ „teolog”!

    Parerea mea…

  5. Pare încă o provocare SF, pentru elementul om şi pentru elementul colectiv uman, indiferent de locaţia pe glob, cred eu…!

  6. Cu alte cuvinte intelectualii sunt vinovati ca nu pot invinge dictatura mediocritatii, numita prin dictionare si democratie?
    Domnule Neamtu, sa nu uitam ca media poate sa scada vertiginos fara vocile acestor intelectuali lipsiti de vlaga. In definitiv, se intrevede o doza semnificativa de ipocrizie daca nu realizati cat de mult va aliniati cu acest articol.
    E usor sa critici slabiciunile reformatorilor PDL, e mai greu sa pui umarul la treaba si sa completezi acolo unde ei nu sunt capabili. Nu aveti cumva un citat de la un politician american care sa spuna ca orice problema identificata este si o oportunitate de actiune? :)

    • Decidentul politic-omul politic ,este cel ce are responsabilitatea prezentului și viitorului.
      În politică,domnul Boc este un monument,față de domnul Preda. Este vorba ,mai bine zis de nepriceperea fără noimă și de o tulburare continuă a apelor ,de care domnul Preda dă dovadă,într-o reformă și revenire ,de care are strict nevoie ,azi ,PD-L,rămas singur pe partea dreaptă a eșicherului politic,chemat azi să găsească soluțiile ieșirii din criză și mersului înainte.
      Fiecare dintre noi putem trăi cu complexul c-am fi mai buni decît cei care și-au asumat actul alegerii și asumării răspunderii în funcțiile politice și executive,dar dacă nu ne asumăm aceasta prin avea curajul unei candidaturi proprii,cel puțin pentru acea funcție,înseamnă că lătrăm la lună.
      Așa este în politică,EU VREAU ,POT ,DAR TREBUIE SĂ FIU ȘI VRUT-ORIUNDE POATE FI ȘI ÎN ALTFEL,DE EXEMPLU CA PARLAMENTAR EUROPEAN,UNDE S-A ALES PARTIDUL,CARE A HOTĂRÎT SĂ FIE ACOLO ȘI DOMNUL PREDA,FIE ȘI NUMAI SĂ FIE COLEG CU DOMNUL BECALI ȘI MULȚI ALȚII……DAR EU NU ACUZ AICI DECÎT REPREZENTAREA SLABĂ ÎN DETRIMENTUL ROMĂNIEI.
      DESPRE DOMNUL NEAMȚU,MĂ BUCUR PENTRU ATITUDINEA DOMNIEI SALE-CU ASTFEL DE INTELECTUALI ,OMUL POLITIC AR FI MULT MAI FERICIT ÎN ATINGEREA ȚELURILOR.
      AȘA DUPĂ CUM SPUNEA DOMNUL VOINESCU,”AVEM NEVOIE DE CURAJ”-DAR NU CU PESIMIȘTII ȘI OAMENII CARE VĂD TOTUL ÎN NEGRU ȘI PE DOMNUL BOC LA CLUJ,CÎND DUMNEALUI SE LUPTĂ SINGUR CU O CRIZĂ PERFIDĂ,CE A BĂGAT TOȚI ”COMPETENȚII ÎN VIZUINĂ”,IAR UNII APAR ACUM LA SUPRAFAȚĂ,CĂ DE ,S-A SCOS FUNCȚIA LA MEZAT.

  7. Cred ca există voință mai largă de reformă în PDL: Valeriu Stoica, Teodor Baconschi, Toader Paleologu, Daniel Funeriu, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Traian Ungureanu și mulți alții își doresc înnoirea. Meritele de fond ale triadei Macovei-Preda-Voinescu sunt incontestabile, dar cred că eșecul acesta nu poate fi interpretat în termeni maniheici. Ar fi ridicol să ne imaginăm toată structura PDL în termenii: 3 versus toți ceilalți. Lucrurile sunt, sigur, puțin mai complicate.

  8. In Romania din nefericire nu ne putem baza nici pe primii doua mii de cetateni din cartea de telefoane a Bucurestiului si nici pe toti intelectualii tarii, care de fapt sunt cvasi-inexistenti.

  9. „Valeriu Stoica, Teodor Baconschi, Toader Paleologu, Daniel Funeriu, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Traian Ungureanu și mulți alții își doresc înnoirea”

    Au votat in CNC-ul de ieri persoanele enumerate de dvs.? Daca DA, cum?

    multumesc,

  10. Am început să constat că, cei cu inţiativă, scriu şi exprimă unde consideră că mai pot fi „auziţi”, cu credinţa că li se pot alătura mai mulţi, cu dorinţa cel puţin, dacă nu şi cu iniţiativa alăturării în fapt şi pentru un stil mai pragmatic, nu doar de a vorbi, dar şi de a participa cu câte ceva, pentru unele posibile schimbări, care să poată demonstra prin implicare, cu plan, mai mult sau mai puţin strategic, participare modelatoare, acţiuni cu corelare a mai multor puncte, zone, activ edificatoare ca amploare, despre, sau cu un curent tip orientare, mai consecvente decât vorbe …goale,
    Este posibil să cred, că pot fi perceput altfel dacât vreau, sau şi că, ce spun poate fi preluat ca o posibilă percepţie tip naraţiune SF, chiar dacă, eu chiar sunt bine intenţionat.

  11. Cred ca reformistilor le-a lipsit diplomatia si spiritul de echipa.Dl Preda s-a hazardat prematur sa-l atace la scena deschisa pe premier,inchizand astfel orice punte de legatura la ascederea in viitoarea conducere.In contextul in care nu vad decat doi candidati seriosi la sefia PDL,(dl Blaga si dl Boc),reformistilor le-ar fi fost relativ usor sa faca echipa cu dl Boc,care de altfel i-a si sustinut.Pentru acest esec il fac responsabil pe dl Preda ,care a subestimat experienta politica ,dar si forta talibanilor in teritoriu.Cat despre aparitia unui nou partid-nicio sansa,jocul politic ne-a obosit pe toti peste masura si apoi,ce-ar aduce nou un alt partid?

  12. Domnule Neamtu,pentru mine unul este cat se poate de clar ca bunul simt si actiunile lipsite,cel putin aparent,de interese materiale nu au nici cea mai mica sansa in politica romaneasca.Macar in PDL,spre deosebire de celelalte partide,cativa oameni au incercat sa schimbe ceva in bine,chiar daca nu au ales caile cele mai potrivite.Este,cred,imposibil ca in politica romaneasca sa se schimbe ceva incepand de sus,adica de acolo unde este adevaratul si cel mai mare rau-la varfuriule partidelor.Spuneti ca in PDL sunt ”multi altii”care ar dori innoire.Dar unde au fost acestia cand s-au discutat modificarile propuse de catre cei trei?N-au scos nici un sunet.In legatura cu ceea ce spunea William F.Buckley Jr.noi suntem din pacate conduside 2000 de ”profesori”de la ”Spiru Haret”.Sunt foarete curios daca Dumneavoastra mai credeti ca in politica romaneasca se poate schimba ceva in bine.Eu unul nu mai cred,avand in vedere proliferarea nesimtirii si a hotiei care par sa ne caracterizeze ca popor.

  13. Imi voi exprima si eu o parere. Va rog sa fiti atenti. Se contureaza PDL-ul bun. E adevarat ca au fost doar trei voturi pentru tripleta MPV si ca tripleta BVB pare (subliniez „pare”) sa fi castigat meciul. Nu este asa de simplu, nici asa de clar. Faptul ca n-au votat mai multi „la vedere” nu inseamna ca sunt doar trei care cred in principiile „integritatii”. „it’s all about politics” – ar spune americanu’ – „don’t take it personally”.

    Nici atacul lui Preda la Boc nu cred ca a fost o intamplare „neindemanatica”. Cu atat mai putin o stangacie (dreptacie nu exista in dex.) politica. In locul tripletei BVB n-as inchide geana. Copiii astia „fara de rusine” nu-s chiar adunati din curtea scolii. Iar grupul lor va creste: trei sunt stiuti de toti (acum si „de popor”, in primul rand), altii sunt stiuti doar de unii din partid, multi vor mai veni. Destui incat sa nu fie deloc clar cine castiga alegerile din PDL.

    In aceeasi ordine de idei, credeti ca exista un moment mai prielnic pentru a iesi la rampa? Ma indoiesc. Si da, televiziunile mogulilor fac restul. Ce ironie a soartei! Poporul primeste ce asteapta. Boc e urat de popor? Deci Boc trebuie tavalit un pic cu nasul in haznaua partidului. Desi, culmea, Boc e baiatul bun in toata povestea asta. Ce destin… dar sa lasam („sa trecem”, ar spune Vantu;-))

    Ce vreau sa spun este ca nimic nu-i ce pare a fi. Mai ales cand nu sunt luate in calcul toate variabilele. Iar un scenariu se scrie nu se vorbeste. Puneti mana pe creion si pe hartie si creionati asa: cine e cel bun, cine cel rau; care este „imaculata constructie”; care este scopul; cine mosteneste pe cine; cine se sacrifica la sfarsit si cine implineste destinul. Dupa aceea teseti intriga, colorati deznodamantul si dati „enter”. Poporul sta in sala si urmareste filmul. O sa fiti uimiti, functioneaza!

  14. Acum inteleg ce dorea dl. Neamtu sa spuna acum ceva vreme: tot ceea ce se afla dincolo de primele doua mii de nume in cartea de telefon o considera risipa.

    Ma intreb oare ce parere o fi avand Zeke Zzzpt despre asta.

  15. Hai sa facem un pas inapoi si sa uitam PDL-ul, de fapt si fostele partide de guvernamant si sa vorbim la modul general: ce sanse are o astfel de reforma RADICALA din interior? Sa propui practic alte structuri intr-un partid deja bazat pe anumite structuri? Mi se pare normal ca o astfel de renovare sa necesite un efort imens si sa nu fie posibila in cateva luni, poate nici macar in cativa ani. Sau sa nu fie posibila deloc, sau sa fie neeconomica. Ca sa fac o paralela cu constructiile: de cate ori e mai ieftin sa darami o cladire si sa reconstruiesti, decat sa renovezi?

    Si daca te hotarasti sa reconstruiesti, cu ce proiect? Aici intervine problema aia spinoasa de mai sus: esti in stare sa gasesti o platforma comuna intre mai multe minti luminate? Parerea mea este ca daca nu reusesti inseamna ca oricum n-ai ce cauta in politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro