luni, iunie 17, 2024

Ceasul crizei ticaie pentru Romania


Guvernul este in corzi dupa decizia Curtii Constitutionale privind angajarea raspunderii pe Legea Educatiei. Nu stiu ce asigurari primise cand s-a lansat intr-o astfel de aventura. Doar CCR nu putea zice anul acesta altceva decat anul trecut. Fara sa se faca de ras.

Presedintele este si domnia sa in fibrilatii.  Chiar in ziua in care implineste 59 de ani. La multi ani!  Intalniri peste intalniri, declaratii la Radio, diseara interviu la TV. Are si de ce.

Conditiile pentru ramanerea in acordul cu FMI sunt clare si trei: Legea pensiilor, Legea salarizarii unice si Legea bugetului de stat pe 2011. Toate intr-o luna, ca vin sarbatorile, ianuarie este vacanta parlamentara si in februarie se intruneste boardul FMI sa decida daca ne mai da sau nu ultima transa. De decizia FMI depind 1,2 miliarde euro de la UE, care merg direct la finante, pentru plata salariilor si pensiilor. Fara acord cu FMI, adio imprumuturi la dobanzi cat de cat rezonabile. Iar in contextul crizei datoriilor suverane ale statelor, in special din UE, s-ar putea ca accesul la imprumuturi externe sa devina imposibil.

In plus, Uniunea Europeana, care s-a fript deja cu Grecia, cere tarilor membre sa prezinte bugetele la control si este pe cale sa adopte mecanisme de verificare si sanctiune drastice, pentru cei care nu respecta disciplina economica si financiara.

Coalitia sta sa se rupa, acum ca UDMR si-a vazut spulberate sperantele legate de invatamantul pentru minoritari, premierul Boc e gata sa cedeze nervos, miercuri era cat pe ce sa demisioneze dupa anuntarea deciziei Curtii. Colac peste pupaza, senatorul Mihail Hardau aplauda decizia Curtii, cot la cot cu Andronescu. Iar Cezar Preda anunta ca 50 de parlamentari PD-L nu vor vota bugetul daca nu li se dau bani pentru colegiile proprii.

In plus vine iarna, care nu se stie cat de grea va fi.

Chiar si Victor Ponta a inmuiat tonul, dand-o la pace, in privinta Legii educatiei. Adica sa se faca o lege dupa principiile fostei ministre Andronescu, in care clanurile universitare sa faca tot ce vor, sa se imbogateasca in continuare pe seama bugetului si a cumulurilor de tot felul, la adapostul autonomiei universitare. In acest timp, jumatate dintre elevii claselor a XII-a de la liceele mai rasarite decid sa aplice la universitati straine, de bun ce este invatamantul nostru. Cei mai capabili  vor sa plece, isi vor gasi acolo joburi, isi vor intemeia familii si uite asa ne pierdem in continuare elitele.

Ce ar fi de facut?

O spune presedintele, chiar de ziua sa, la Radio Romania :

“In situatia in care actuala coalitie nu isi asuma realizarea programului, trebuie cautat un prim-ministru care sa-si asume un program in conformitate cu nevoile Romaniei, un program prin care sa nu fie mintiti romanii si dupa ce se instaleaza sa spuna ca trebuie sa facem altfel. Si trebuie instalat un nou Guvern”.

Mai clar de atat nu se poate. Guvernul actual si-a epuizat tot combustibilul. Nici nu-i de mirare intr-o perioada asa de dificila. Maurul Boc si-a facut datoria, maurul poate sa plece. A incercat ce s-a priceput si a fost posibil,  pentru asanarea finantelor tarii si trecerea intr-o paradigma opusa statului pomanagiilor, in care se cumpara voturi cu pomeni electorale.

Si care sa fie acel nou prim-ministru? Nu sunt decat doua solutii:

  • Fie Vasile Blaga, care sa resusciteze actuala coalitie sau, alternativ, sa atraga PNL la guvernare.
  • Fie un tehnocrat care sa se bucure de recunoastere internationala, pentru a putea atrage finantare in continuare.

Pana la urma, ce trebuie sa faca un nou guvern, in “interes national”, o sintagma pe cat de invocata, pe atat de controversata?

Interes national inseamna refacerea echilibrelor structurale si construirea conditiilor necesare unei economii bazata pe productie de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare. Adica infrastructura, educatie si formare profesionala de calitate, regim fiscal si legislativ atractiv, administratie centrala si locala informatizata, supla, flexibila.

Eliminarea clientelelor politice din zona deciziilor si aducerea profesionistilor in locul lor.

Nu e prea tarziu, daca opozitia, PSD si PNL, renunta la razboiul absurd impotriva Romaniei si accepta ingroparea securii razboiului politic pentru urmatorii doi ani. E si in interesul lor sa stea deoparte in perioada tulbure care urmeaza si care nu le poate aduce decat prejudicii. Iar Presedintele Basescu sa-i cheme saptamanal, la un fel de Consiliu de Salvare Nationala  si sa-i convinga ca este nevoie de toate fortele politice  pentru a iesi din mlastina in care ne afundam in fiecare zi.

Cat de prost sa fii sa nu intelegi ca se apropie scadenta? Iar ceasul ticaie fara incetare, marcand apropierea momentului fatal. Fie incetarea platilor salariilor si pensiilor, fie falimentul de tara, adica CRIZA TOTALA,  economica, politica, sociala.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Cea mai mare aberatie.. avem solutii, avem sustinere externa, dar nu avem un parlament capabil sa faca act de prezenta la sedinte si sa se puna de acord pe cateva legi importante.
    Cred ca ar fi mai eficient sa insiste Basescu cu propuneri de premier gen Lucian Croitor pana dizolva parlamentul. Acum toti fripturistii sunt secatuiti si nu vor mai fi la fel de eficienti in campanii cu pungi de cadouri si bani pe semnaturi.

  2. Guvern de uniune nationala nu se poate face. E o prostie.
    Variantele sunt:
    1. pastrarea actualei coalitii cu Boc – mi se pare cea mai improbabila. Omul a ajuns la o stare de stres care-l determina sa greseasca
    2. O coalitie PDL-PNL, eventual cu Blaga in frunte. Putin probabil
    3. O guvernare PSD/PNL/UDMR, m-ash mira ca PSD sa intre la guvernare acum si sa arate electoratului ca toata trancaneala populista cu datul de salarii si de pensii nu se poate infaptui.
    4. alegeri anticipate.
    Oricum reforma cu biciul si cu jumate din parlamentari puterii punind piedici guvernului nu prea se poate. probabil mai trebuie sa treaca citeva generatii pina sa ajungem sa acceptam sa ne modernizam ca si societate.

  3. Articolele domnului Vlaston au o reteta simpla, multa banalitate, citeva lozinci de genu „Interes national inseamna refacerea echilibrelor structurale si construirea conditiilor necesare …bla, bla, bla” si culmineaza invariabil cu citate din gindirea marelui fiu al poporului…
    Domnule profesor poate ar fi mai bine sa te ocupi de ce profesorat, ca propagandist nu ai nici un pic de talent.

  4. O sa spuneti ca doresc raul Romaniei dar trebuie sa fim realisti ca numai daca ramanem fara transe FMI si alte chestii, se vor schimba treburile in Romania, in mod radical si spre bine (greu dar spre bine pe termen lung). Deocamdata banii FMI sunt utilizati pentru pensii si salari: mare greseala! E ca treaba aia cu pescuitul, da-i omului peste zilnic iar cand te opresti va muri de foame, invata omul sa pescuiasca si va avea mancare toata viata!

    Romania, tara de prosti (cu sensul de pasnici si naivi), si nu va fi altfel cat timp suntem vegheati de hârciugi PSD-iste si de prin alte partide, lipsite de viziune si interes national!

    Asta este, domnule Vlaston, viva la revolucion (aia noua care urmeaza)!

  5. România este nu în criză, ci în cangrenă şi încă în cangrenă morală, care poate deveni mortală! Asta, fiindcă neexistând educaţie, s-a dus şi se duce „pe apa sâmbetei” şi respectul românului, atât faţă de sine şi de munca sa, cât şi faţă de cel de lângă noi, „aproapele” nostru, pe care nu mai ştim cum să-l furăm, minţim, fraierim, „facem”, ca să ne dăm, dacă nu mai „jmekeri” ca alţii, măcar mai „puţin fraieri (proşti)”!!!!!!!!!!! Respectul se câştigă, nu se cerşeşte, şi asta, în primul rând, prin atitudinea fiecăruia (şi a acestui popor, în ansamblu) faţă de sine! Fără implicare şi spirit civic din partea fiecăruia, fără a aduce, în locul hoţilor, neobrăzaţilor, nesimţiţilor care ne conduc (fiindcă tot noi, românii, i-am votat, şi nu chinezii, patagonezii, ruşii, americanii!) oameni competenţi, cinstiţi, cu o moralitate exemplară, dintre cei pe care îi cunoaştem, de această ţară se alege praful! Altfel, ce vedem? Ce „patriotism”, ce „mândrie naţională”, ce „solidaritate”, care „interes naţional”???? Faţă de ce? România? Ce este aia?????? Noi „băltim”, nu gândim!!!!!!!!!!!!!!!! Aşteptăm „să se facă”, „să se bage”, „să ni se dea”!!!!!!!!!!!!!!!!! Şi dacă suntem români (nu… rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrromani!), putem, ştim, reuşim a argumenta, coerent, cu mai mult de o idee (sau măcar cu una) DE CE?????? Trăiască „turma” zisă „popor” (pardon „bobor”) român!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    P.S. A avea studii (chiar şi „şapte facultăţi”) nu înseamnă să fii educat! Există o mulţime de nesimţiţi, mârlani, mitocani, neobrăzaţi, cu studii superioare, dar şi oameni fără liceu, dar cu „cei şapte ani de acasă”!

  6. Daca asa nu se poate inseamna ca tratamentul si solutia pentru Romania este alta! DEBIROCRATIZAREA MASIVA A TARII! Afara cu 800.000 bugetari + impozite de 2% pe proprietate la valoare de piata! Asa putem pastra salariile din buget si plati pensiile. asa putem creiona un buget!

  7. Domnule Vlaston, va apreciez condeiul, capacitatea de analiza si angajamentul.

    Dar ideile marete gen guvern de uniune nationala n-ar merge in Romania decat in caz de razboi. Si slava Domnului, nu suntem acolo. Sigur… in principiu… in teorie… dilema prizonierului… etc… de ce nu…

    Dar ar fi bine daca opozitia nu ar intra la guvernare ci ar face ceea ce trebuie sa faca opozitia: sa critice, sa mentina presiunea si sa prezinte o alternative credibila. Asta ar insemna, sigur, sa voteze din cand unele legi, daca ele au sens. Dar altfel, sa ofere un program alternativ, in care masurile au alaturi cifre, in care teoria intalneste practica, ideologia intalneste empiricul, pe scurt dorinta intalneste putinta.

    Politica este stiinta posibilului, stiinta compromisului, stiinta arbitrarii intre economic si social. Si e OK asa.

    Tragedia este ca opozitia se complace in rol ce Che Guevarra (si aici nu ma refer la imbecilul fericit de la Marea Neagra), in rol de Gica Contra care a facut copii cu Pe aici nu se trece si cu Atunci v-am condamnat pe toti la moarte.

    Maneizarea politicii (nu am apucat sa va raspund, sigur, nu e trademarked, e un simplu sound bite) reprezita o ipostasa damboviteana a unui fenomen (chiar paradox) mult mai amplu si universal, pe care l-as numi twitterizarea democratiei: in timp ce guvernarea devine din ce in ce mai tehnica si complexa, populatia asteapta explicatii in 140 de litere sau mai putin. Pe aceast fenomen se suprapune (paraziteaza?) fenomenul pe care l-as numi jerryspringerizarea mass-mediei: ea nu-si mai doreste decat scandal, nasuri insangerate si un politician nu are decat atata greutate cata expunere mediatica si atata expunere mediatica cata capacitate de a insulta pe altii.

    E trist, dar este realitatea pe care o traim. Si solutiile miracol gen „vie-mparatia cerurilor” sau „guvern de uniune nationala” nu sunt decat voeux pieux.

    Cu simpatie.

    • Pana la urma va afla si opozitia ca exista un segment de universitari tineri, de antreprenori, care nu le apreciaza stilul lor de a face politica. S-a si vazut ca la mitingurile „uriase” au iesit doar 30.000 de oameni, adusi cu ordine de la partid.
      PNL-isti n-au participat la mitingul PSD. Spre deosebire de Grecia sau Franta. Ori noi, romanii, suntem mai lenesi, ori intelegem mai repede cum devine cazul.

      Trebuie explicat in continuare, cu oricate eforturi, ca genul de politica pe care-l practica acum opozitia ne ingroapa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro