Home » Politica & Doctrine »Societate/Life » Citesti:

Pentru fericirea poporului! Reflecţii despre tăvălugul pontocratic și posibilitatea de a-l opri

Vladimir Tismaneanu noiembrie 9, 2014 Politica & Doctrine, Societate/Life
10 comentarii 2,905 Vizualizari

Motto: “Ceausescu nu fi trist, Victor Ponta-i comunist”, Piata Universităţii, 8 noiembrie 2014

Victor Ponta ne asigură ca vrea sa devina presedinte pentru fericirea poporului. Acesta era titlul uneia din producţiile propagandistice ale realismului socialist in cea mai degradată si degradantă fază a sa. Premiera a avut loc in 1952, in plină teroare stalinista. Era scrisă de comediograful en titre al regimului, Aurel Baranga, si de politrucul bornat, inenarabilul Nicolae (Nikolai) Moraru. Minciuna este sufletul nemuritor al comunismului, a afirmat, memorabil si cât se poate de justificat, marele filosof polonez Leszek Kolakowski. Comuniștii, post-comuniștii si tovarășii lor de drum, mai vechi si mai noi, s-au scăldat intotdeauna in mocirla minciunii.

Victor Ponta este Homo Praevaricatus, tocmai din acest motiv a facut fulgeratoarea sa carieră in PSD-ul iliesciano-nastasiot. Minte fără să roșească și fara să clipească. Se pretinde un apărător al intereselor plebee, este de fapt valetul oligarhiei cleptocratice. In ceea ce privește convingerile, sunt de acord cu ce scrie Radu Vancu: “Gorila n-are ideologie”. Dar știe sa o simuleze, este specialistă, gorila noastra natională, in travestiuri. Si, dacă tot vorbim de gorilă, să ne destindem un pic ascultându-l pe Georges Brassens:

Plagiatorul se declară un susţinător al alianţelor vestice, dar de fapt simpatizează cu putinismul si cu Partidul Comunist Chinez, “forţa politică conducătoare” din Republica Populară a Amneziei (cum corect a numit o jurnalistă americană China comunistă). Trebuie să fii fie orb politic, fie de totală rea-credinţă spre a crede, precum fostul președinte Emil Constantinescu, că Ponta dă doi bani pe asumarea trecutului totalitar. Victoria lui Ponta la al doilea tur ar insemna un dezastru pentru România: nu am nicio indoială că ar urma, cu maximă celeritate, graţierea marilor penali, in frunte Dan Voiculescu si Adrian Năstase. Din raţiuni ușor de bănuit, ar mai intarzia un pic graţierea lui Don Relu Fenechiu, fost ministru in cabinetul plagiatorului.

De ce scriu aceste lucruri, in fond bine cunoscute? De ce e nevoie să le repetăm? Pentru că mai sunt unii care cred că lupta impotriva lui Ponta n-ar avea nevoie de voturile susţinătorilor unuia sau altuia dintre candidaţii de la primul tur. Este o poziţie iraţională si contraproductivă. Una care probează doar narcisism miop si obstinaţie ingâmfată. Pe scurt, vanităţi rănite. In asemenea momente, orgoliile sunt lăsate de-o parte, iar raţionamentele falacioase de tip cherry picking sunt, macar temporar, abandonate. Stim că, sub Ponta, numai de fericirea poporului nu va fi vorba, ci de aceea a unor neo-nomenclaturisti crapuloși dispuși să comită orice fărădelege pentru a-și eterniza puterea si a termina de prădat aceasta ţara. Va urma orbanizarea României. Ea trebuie impiedicată prin votul nostru.

Există incă o șansă de a opri tăvălugul pontocratic. Fiecare vot contează, este ceea ce au inţeles și Klaus Iohannis, și Monica Macovei, și Elena Udrea (ba chiar și Victor Ponta). A vota impotriva lui Ponta pe 16 noiembrie inseamnă că-ţi pasă intr-adevăr de viitorul acestei ţări. Există o alegere, iar indecișii pot ieși din starea lor de indiferenţă făcând aceasta opţiune. Este in joc libertatea cetăţenilor României. ADN-ul pontocraţiei este unul liberticid.

Bucuresti, Piata Universitatii, 8 noiembrie 2014

Bucuresti, Piata Universitatii, 8 noiembrie 2014

Acest articol este versiunea lărgită a textului publicat iniţial pe blogul meu:

http://tismaneanu.wordpress.com/2014/11/08/pentru-fericirea-poporului-reflectiii-despre-tavalugul-pontocratic-si-posibilitatea-de-a-l-opri/

Recomandari:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pe-marginea-prapastiei-singurul-vot-benefic-articol-de-vladimir-tismaneanu-%c8%99i-marius-stan/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/impotriva-defetismului-cateva-reflec%c8%9bii-inaintea-turului-doi-articol-de-vladimir-tismaneanu-%c8%99i-marius-stan/

http://www.contributors.ro/global-europa/ame%c8%9bitorul-viraj-al-lui-viktor-orban-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/lacher-les-chiens-socialismul-arhanghelic-al-lui-victor-ponta/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pinacoteca-malefica-victor-ponta-feldmare%c8%99al-al-%c8%9bopenclaturii-cleptocratice/

http://www.contributors.ro/cultura/cine-a-fost-nicolae-moraru-iestetician-impostor-stalp-al-ideologiei-comuniste/

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/gorila/

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Currently there are "10 comments" on this Article:

 1. F.T spune:

  PSD pregatesc ‘minerii’, dl Tismaneanu. Rezultatul retoricii nationaliste, antioccidentale, antidiaspora. Mintile slabe, hranite cu nationalism si ura de catre strategii politici ai neamului, in special cei din PSD , pregatite sa apeleze la violenta si intimidare , pentru a regla diferentele de opinie.

  http://www.mesagerul.ro/2014/11/08/scandal-politic-la-prundu-bargaului-prim-vicepre-edintele-pdl-bn-monica-sasarman-fost-bat

 2. Stelian D. spune:

  Pot sa accept si ca sint “capsunar” desi practic o profesie in tehnologia de virf in America Latina de mai mult de zece ani. Nu dau multa importanta titlului si mai mult ma onoreaza denumirea asta fructifera decit sa ma deranjeze sau sa ma irite.
  Dar astazi am primit o intrebare directa, prima data, de la o tinara domnisoara care are deja in fata o cariera de succes in vest : “Cum pot oamenii, tati, sa creada ca un asemenea individ, atit de prost crescut, mincinos si pe deasupra dovedit hot , isi va respecta vreo promisiune?”. Da , este prima data in atitia ani cind ea a vazut ca ceva nu este in regula, si va vota! Pentru asta trebuie sa le multumesc celor care au indraznit sa infrunte ticalosia guvernului ponta in orasele Europei de vest si sa ne dea un exemplu de demnitate. Va multumesc, va stimez si va admir,dragii mei concetateni!

 3. Vlad spune:

  Nu inteleg de ce ii acordati atata atentie. O gramada de oameni anti-Ponta. Exista ceva pe fond … probabil minte bine :) mai bine ca restul :) si orgoliul mincinosilor e ranit :) La fel si nostalgiile comuniste care dor placut sau nu …

  Toate carentele specifice unei societati de tranzitie de la comunism la un capitalism de cumetrie sunt exploatate abil in campania electorala. Trasaturile nocive exacerbate de comunism au incetinit reorganizarea piramidei sociale cu efectele care se vad. Oamenii vad, simt lipsa de nedreptate, dar nu exista parghiile. “Elita” politica e majoritar formata devoameni crescuti si educati intr-un alt spirit. “Reorganizarea” sociala din ultimii 20 de ani nu a creat o ierarhie naturala. Parvenitismul, cumetria, lipsa exercitiului libertatii au minat restructurarea sociala.

  • I se acorda atentie pentru ca este premierul tarii de doi ani si jumatate incoace si pentru ca riscam sa-l vedem ajuns la Cotroceni. As simple as that. Putem relativiza totul, dar la ce bun? Exista diferente reale, palpabile si demonstrabile, intre cei doi candidati din turul doi. Unii dintre noi intelegem sa le luminam, fara idealizarea cuiva. In datele concrete de loc si de timp, in conditiile optiunilor oferite pe 16 noiembrie, este clar pentru cine va vota orice prieten al societatii deschise. In cazul Iohannis, e loc pentru speranta. In cazul Ponta, nu.

   • Mitzu`Beciuklistu' spune:

    Cred, domnule Profesor, ca va trebui sa reconsiderati colaborarea Dvs. cu EvZ. Ziarul, precum si televiziunea care-i gazduieste pe colaboratorii sai, a devenit tribuna a pontismului desantat, un fel de felix3 cu ceva aere de incercata independenta.
    Nu mi-a placut niciodata Madalina Puscalau. Nu stiu a cui protejata este, dar femeia nu are nimic din pregatirea unui jurnalist de succes, iar interviurile ei cu diverse personalitati au fost doar platforme de exprimare strigata ale doamnei. Acum, citim ca ar fi impartiala si apreciata, la acelasi nivel cu Rares Bogdan, Hurezeanu. Din nefericire, nu am remarcat pe altcineva. Chiar si la Hurezeanu am retineri, gindindu-ma la mercenariatul sau din ultimii ani.

    Puscalau ar fi un fel de CTP, despre care se relata in urma finalei din 2004 dintre Basescu si Nastase:

    “In final, sa-l vezi pe CT Popescu, seful clubului presei si, presupus moderator independent, a fost dezgustator. Nu am nici o problema cu faptul ca Popescu ar sustine un candidat sau altul daca prestatia sa era una de moderator independent fara partinire. A esuat in mod groaznic nu doar in termeni de partinire politica, dar aversiunea personala pe care o are pentru Basescu a fost foarte clara.”

    http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1607734-dezbatere-invingator-traian-basescu.htm

    Cam asta il asteapta pe Johannis la B1. De GhitaTv si GadeaTv nici nu poate fi vorba. Iar TVR e doar o alta feuda, platita de romani, a partidului stat.

    Deci, va rog sa va ginditi la toate acestea. Si Dvs si Sever Voinescu. Caci, in eventualitatea unei preluari a puterii absolute de catre micul mitoman, veti fi automat arondati, prin editorialele de pe EvZ, partidului stat.

 4. Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

  Observați, vă rog, că Dl. Tismăneanu, ca și în 2012, scrie ȘI DUMINICA.

  Adică, spre deosebire de mulți (prea mulți) ”glorioși” formatori de opinie autohtoni, se mobilizează ȘI în week end.

  ADICĂ ÎI PASĂ !

 5. DanielS spune:

  Intr-adevar, trebuie sa ne facem datoria. Ne tinem de nas si votam cu Johannis. E uslamist, dar n-avem ce face. Tot cu penalii s-a insotit si o va face in continuare. Dar spre deosebire de de plagiator, pastreaza distanta legala fata de Moscova si Beijing. E ceva mai bun pentru securitatea nationala decit plagiatorul. E foarte important detaliul asta. De aceea trebuie sa ne facem datoria. Sa votam anti-Ponta.

  Nu-i momentul de fasoane. Stiu, si mie mi-e greata de toti uslamistii, iar Johannis este unul din ei. Nu am uitat. Dar asta ne ofera viata. Trebuie sa profitam de orice oportunitate.

 6. zoe spune:

  1.Un vot anti-ponta voi da.Ca un scuipat-avertisment pentru psd.Un altul pastrez pentru 2016 pentru pdl/pnl (indiferent in ce se vor imbraca) pentru blaga,frunzaverde,chiuariu,campeanu si celelalte moluste de partid care au stat/si stau in transee si asteapta sa le cada voturile in traista.Voi urmari ce va apare nou dar si PNT,NR,PMP caci am sters definitiv din harta mea de interes ca fiind de dreapta pdl/pnl. Nu sper nimic bun de la iohannis.O singura garantie am : nu va scoate steagurile UE din Cotroceni daca vor veni oficialii/mafiotii chinezi in vizita, nu le va promite o relatie privilegiata si va putea admira frumusetile Chinei/Rusiei(in fata nevestei) fara sa se declare public admirator al “realizarilor” lor politice …Daca nu suntem realisti, nu ne deosebim de bautorii lor de ulei, trebuie sa ne mobilizam maxim pentru foarte putin si am sperante mici pentru ca sunt la butoane si trebuie sa compensam si fura, anuleaza, manipuleaza sau opresc ei la vot !
  2.Nu ma intereaza confruntarea ! B1, Realitatea daca nu declina public invitatia, fac jocul psd&haita. Cei doi au aratat tot ce ma interesa : Iohannis=nimic, ponta=un pericol sporit prin capacitatea manipulatorie (coordonata cu rtv si haznale) fata de ilci !

 7. CarmenD spune:

  “Comuniştii au vrut să ne facă fericiţi cu forţa: bă, să fiţi fericiţi, că vă ia mama dracului! Adică să mănânci bine, să bei bine, să dormi bine şi la loc comanda!” (Petre Tutea)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

februarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)