Home » Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

PSD, lupta pe cheia celulei de partid

Miron Damian noiembrie 5, 2018 Politica & Doctrine, Reactie rapida
21 comentarii 5,118 Vizualizari

Îmi amintesc vag un scheci comic cu o trupă de polițiști urmărind un grup de răufăcători. Într-un final îi prind pe toți la un loc într-o casă, și-i anunță protocolar prin megafon că trebuie să se predea pentru că nu mai au scăpare: casa are o singură ușă pe care ei, poliția, o au în cătarea armelor. Ceea ce e adevărat, de altfel.

Gagul e că polițiștii sunt de partea greșită a ușii. O păzesc din interior.

Cumva, mi se pare că Liviu Dragnea este în aceeași situație. Președintele PSD controlează în continuare CEx-ul partidului. Din poziția asta poate să dicteze încă de mâine sancțiuni împotriva oricărui opozant intern, in extremis chiar să-i excludă, pe toți. Doar că, la fel ca în scheciul de mai sus, excluderea asta cu forța armată îl lasă pe autor de partea greșită a puterii politice. Căci dl Dragnea are putere în virtutea faptului că are de partea sa majoritatea parlamentară, atât și nimic mai mult. Din fericire pentru noi, nu la partid se votează legile, ci în parlament, liber de orice imperativ formal. Acolo se alege conducerea ASF, sau CNA. Și tot majoritatea parlamentară menține la putere guvernul. Dacă o pierde, Liviu Dragnea pierde toată puterea, poate să rămână să păzească în CEx-ul partidului ce, cum și cu cine vrea. Președintele PSD știe asta foarte bine, așa cum știe și că dacă nu face nimic riscă să piardă partidul. Or, e greu să opereze sancțiuni vaste și radicale, asupra unor lideri cu greutate, și în același timp să mențină majoritatea parlamentară, așa fragilă cum este.

E greu, nu e imposibil. De mai bine de un an de zile și la fiecare câteva luni dlui Dragnea i se cântă prohodul politic. Iată-l, în continuare, la conducerea Camerei, partidului și guvernului. Președintele PSD este un om de partid cu experiență, foarte versat la politica din interior. În plus, nu știu dacă și colegii săi de partid, dar comentatorii politici au subestimat mereu cât de departe ar fi dispus să meargă actualul șef al PSD ca să rămână la putere. Acum câteva săptămâni mă amuzam de naivitatea zvonului că și-ar fi negociat retragerea. Nu, nu cred că condamnatul penal Dragnea are de gând să se retragă benevol prea curând, nu din poziția care-l poate ține departe de pușcărie. Pe undeva e de înțeles, decât să se confrunte cu magistrații preferă un conflict oricât de violent și de distructiv cu propriul partid și cu statul, cel puțin cât a reușit să captureze din el. La fel ca până acum, acolo va căuta Liviu Dragnea o soluție pentru problemele sale penale, nu în instanțele de judecată. Chiar dacă de data asta chiar a ajuns într-o poziție delicată.

Bănuiala mea e că, dată fiind situația mai sus descrisă, Liviu Dragnea va merge pe ceva numit „tactica salamului”. Va încerca să-și neutralizeze opoziția din partid feliuță cu feliuță, fiecare îndeajuns de subțire încât după câte o tăietură să poată menține sau reface dacă e cazul majoritatea parlamentară. Conform modului de operare consacrat, își va pune gurile de împrumut, gen Ștefănescu sau Rădulescu, să ceară decapitări masive, excluderi în masă, astfel încât să poată spună alte guri de împrumut că așa ar trebui, că așa vrea „partidul”. Iar apoi va opera câte o sancțiune, două, cu explicația că e o obligație dureroasă și un compromis care-i este impus, și că el personal vrea să țină partidul unit etc. etc. O acțiune îndeajuns de restrânsă cât să-și convingă colegii și restul opozanților că președintele PSD nu vrea sau nu poate mai mult. Că n-au de ce să recurgă la gestul radical, dar altfel facil, de a-și lăsa șeful de partid fără majoritate parlamentară, și implicit fără putere. Că trebuie să aștepte să pice dl Dragnea pe cale naturală, ca să preia apoi în mod ordonat partidul. Cam cum a așteptat dna Firea asta, înainte să se vadă umilită, lăsată fără vreun fel de sprijin în CEx. La fel cum, acum vreo doi ani, și-a închipuit prim-vicepreședintele Zgonea, imediat după condamnarea definitivă a șefului său, și cu puțin înainte să fie lăsat fără un loc la Cameră, în partid și pe listele parlamentare. Cum spuneam, dl Dragnea nu e politicianul care să cedeze voluntar puterea.

O să-i iasă și de data asta? Da, dacă tactica asta, altfel străvezie, va reuși să păcălească partidul, în special opoziția de acolo. De mâine încolo vedem.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,Currently there are "21 comments" on this Article:

 1. donquijote spune:

  Avantajul experientei; cei care sunt umblati prin mai multe partide au mai multa tenacitate, mai multa vigoare si mai mult tupeu decat cei care cred ca simpla vechime le ofera drepturi prin definitie…
  Aia care au mancat din mai multe blide stiu bine cum se inghit si laturile daca e nevoie, daca vrei sa jungi la halca suculenta…
  Iar tovarasii lui sunt cam de acelasi soi.

  • max spune:

   Sunt toti la fel de oportunisti,diferenta o face experienta si
   capacitatea de a accede in ierarhie

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Eh, și Codrin Ștefănescu e „umblat” prin mai multe partide, dar a rămas tot la nivel de gură pentru un lider sau altul. Experiența e necesară, nu suficientă.

   • donquijote spune:

    Asa-i dar, in vreme ce “seniorii” nu se afiseaza cu asa ostentatie precum “noii veniti”, astia sar treptele afirmarii mult mai rapid si ii tin la respect chit ca, in trecutul lor, au coabitat cu “dusmanul cel de moarte”. Ba chiar asta i-a intarit.
    Bietul (cu duhu’) Codrin n-ar fi apucat nici sa auzim de el, daca nu s-ar fi antrenat in “salturi” de pe un bustean pe altul in torentele politicii.
    Vocea fondatorului iliescu (ma rog, fie si prin interpusi) nici ca se mai aude…

  • mimiloi spune:

   Ca sa intelegem “filozofia” de viata a lui dragnea trebuie sa ne aducem aminte ce a spus cu sinceritate: “eu n-am de gind sa plec din viata asta si din functia asta ca un prost… asa cum se zice la noi in Teleorman…”.
   Din viata asta adica din viata de sef absolut cit si din functia/functiile pe care le are in partid si in stat. Omul se va lupta pe viata si pe moarte pentru locul pe care l-a cistigat. Este prototipul ciocoiului care este in stare de orice ca sa mearga mereu mai sus cu o ambitie si determinare vecine cu nebunia.

 2. Inca un chibit spune:

  [Opinie politică înafara subiectului]

 3. MIHAI 2 spune:

  Exceptand cazurile extreme si atipice (de ”tradatori” asumati) – Zgonea, PONTA si Primarul din Iasi – nu exista o JURISPRUDENTA a excluderilor din PSD comise de Dragnea.

  Sigur ca aratarea pisicii prin interpusi (Codrin si Mitraliera , dar poate si alte olguțe)
  intra la deja vu.

  Dar nu se poate nega constanța cu care IN FAPT Dragnea
  pedaleaza pe ”duhul blandetei”.

  Aceasta abordare i-a permis sa ii recupereze de exemplu si sa ii recicleze pe
  Rovana Plumb sau Teodorovici , fosti coechipieri ai lui Ponta.

  Nu mai spun despre Grindeanu caruia oricine altcineva i-ar fi taiat capul ,
  dar pe care Dragnea l-a reprimit ca pe un fiu ratacitor, taind in loc , cinstea lui ,
  un vițel extrem de gras.

  Neindoielnic omul e priceput la jocurile de bambilici politic – dar, daca vrem sa il intelegem
  relatia lui cu Baronimea locala, cred ca trebuie sa acceptam ca omul exercita
  o anumita autoritate extrem de CATIFELATA .

  Si ca o face in mare masura DIN INSTINCT – ceea ce
  ii potenteaza sustinerea din teritoriu.

  Tot asa cum, DIN INSTINCT, Basescu obisnuia sa isi incalce
  orice cuvant dat si sa isi tradeze orice coechipier –
  stiind bine ca lipsa de caracter tine de ethosul national si aduce voturile
  lichelei de pe uliti.

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Exceptand cazurile extreme si atipice (de ”tradatori” asumati) – Zgonea, PONTA si Primarul din Iasi – nu exista o JURISPRUDENTA a excluderilor din PSD comise de Dragnea.

   „X. s-a dovedit un om bun, înafara cazurilor când s-a dovedit un om rău” :-)

   • MIHAI 2 spune:

    :) :) :) ….am avut eu un feeling ca 3 sunt deja prea multi !

    O optiune ar fi fost sa-l omit avocateste pe Primarul de Iasi , dar exista riscul
    sa va aduceti aminte ori Dvs ori vreun forumist
    de respectivul domn Chirica si sa ma prindeti astfel cu minciuna.

    Am preferat deci ONESTITATEA si FAIR PLAYul
    si l-am ascuns doar pe Catalin Ivan :)

 4. Decebal spune:

  Domnul Dragnea merge, neabatut, pe drumul sau si-si face “datoria”. Cand va ajunge la capatul drumului, va fi implinit ceea ce niciun partid de opozitie post-89 n-a reusit: fisurarea “unitatii de monolit” a PSD. Mai devreme sau mai tarziu, social-democratii inca vii (dpdv politic) se vor delimita de “cadavrele politice” din PSD. O vor face din instinct de conservare, nicidecum din motive principiale, dar o vor face. Cred ca adevarata lupta, in esenta, e cam ca la Steaua – cine ramane cu marca, cu “brand” -ul PSD. Restul sunt detalii… :)

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Erodarea PSD e vizibilă în propriile lor sondaje, într-adevăr. Pe de altă parte, să nu uităm că politica partizană e un joc cu sumă nulă, un partid sau o facțiune pierde doar dacă și în măsura în care există alt partid sau facțiune care câștigă…

   • Alex V spune:

    Nu. Conteaza si numarul / proportia celor care nu vin la vot (nehotarati, scarbiti, etc.). O strategie de descurajare a prezentei la vot poate insemna pastrarea puterii, chiar cu voturi mai putine. Si invers. Structural, tendinta este de scadere a prezentei la vot – si la noi si in restul lumii -, in special in randul tinerilor. Orice strategie electorala a oricarui partid va trebui sa ia in considerare aceasta categorie din ce in ce mai serios.

    • David FK spune:

     @ Alex V (06/11/2018 la 13:28)

     Asa este !
     ” O strategie de descurajare a prezentei la vot poate insemna pastrarea puterii……..”

     Asta s-a intamplat la ultimul referendum de demitere a lui TB.
     Similar, si la ultimul referendum, (ne)prezenta la vot a “dat verdictul”.

 5. man of war spune:

  ridem, dar parca nu i risul nostru. acelasi amuzament pe seama lui nea nicu si tzata leana. glumetii rideau cu gura pina la urechi in timp ce le ghiortaiau matele de foame. pin’ la urma, valizele din sport, politica si de unde or mai fi, tin loc si de foame, si de adminstratie si de justitie. ce sa mai platim degeaba toti papitoii, cind valizele isi fac constiiincios treaba ?

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Nu „râdem”. Explicăm.

   • man of war spune:

    eheheee, cui explicati ? mie ? celorlalti, nu le povesteste mai bine dragnea, vasilica sau olgutza ? care le umfla salariile si pensiile speciale ? pina ce putorile nu si vor arunca din nou caschetele de pamint (ca n 2009 parca, dupa marele “boom”) lucrurile vor merge ca “unse”

 6. alvarados sentimento spune:

  Duppe toate „auditurile de valiză” astea…se mai face „discuție” pentru L I V I U?
  Se face, domne!….Meri la Jerusalem când e satana sef, se rezolvă și dacă ești mai negru decât întunericul.
  Ce-o fi, frate, cu noi?….Chiar așa de ciummecci?
  O-HO-HOOOuu,
  YO-HO-HOO!
  Împărățeala berurilor, carevasăzică…

 7. mike spune:

  Iata si primele “victime” rezultate in urma „tacticii salamului” practicata de Dragnea. A taiat doua felii de salam de data asta. Este scindarea partidului ireversibila sau Dragnea va prinde si mai multa putere in urma acestui CEx?

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Iata si primele “victime” rezultate in urma „tacticii salamului” practicata de Dragnea.

   Vai, n-a făcut-o dl Dragnea, nuuu. A făcut-o CEx-ul :-) Asta a declarat după. „Colegii s-au supărat”, „colegii i-au reproșat”, „partidul a cerut”, „CEx au votat”. „Partidul trebuie să continue”. Pentru președintele PSD, personal, toată chestiunea a fost neplăcută, nefiind direct implicat.

   Eh, cum spuneam, trucuri ieftine, dovadă că am făcut rezumatul declarațiilor președintelui PSD la câteva ore ÎNAINTE să iasă omul iasă cu placa asta uzată.

   Ce se va întâmpla de-acum încolo n-am cum să știu. Depinde dacă grupul contestatarilor interni își menține iluzia că Liviu Dragnea poate fi convins cumva la un moment dat să se retragă de la butoane, nu să fie retras cu forța, și că vor fi în partid atunci ca să-l preia natural. O să vedem asta în zilele și săptămânile care vin.

 8. gigel spune:

  Lui Dragnea i se canta de cam multisor prohodul, fara succes. Cum remarca cineva ( R. Banciu cred ), Dragnea are doar slugi si dusmani. Dusmanii i-au fost canva slugi, nimeni nu il urmeaza din simpatie, ci pentru ca a fost cumparat, doar idiotii utili din paturile de jos care cred ca salariile pot creste din condei si il urmeaza din convingere.
  Un lider pe care nimeni in jurul lui nu il urmeaza dezinteresat, pare problema mare de leadership, dar pt Dragnea si PSD pare sa fie mai degraba un avantaj.
  Cum spuneam, multi ii cantau prohodul, au tot fost tabere de pucisti, dar mereu Dragnea a iesit parca mai intarit.
  Alta metoda de a scapa de el nu mai exista ?

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Asta face articolul de mai sus, arată – chestie strict factuală – în ce anume stă puterea președintelui PSD, cum și cine îl poate lăsa fără ea, cel puțin până la următorul rând de alegeri parlamentare.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Miron Damian


Miron Damian

Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are b... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Interesant articol. Si din pacate adevarat. Problemele sunt de mai multe feluri 1. nu exista pers...

de: Cristian Apetrei

la "De veghe în cercetarea românească în vremea CoViD-19"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

martie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)