marți, martie 19, 2024

Tortionarul Istrate, lista IICCMER si cazul Gheorghe Ursu (Updated)

Este laudabil ca IICCMER continua sa sesizeze justitia privitor la cazurile de tortionari aflati in libertate, beneficiari de nimeni deranjati ai unor pensii substantiale. Dar este firesc sa mentionam ca, asemeni altor cazuri, numele lui Constantin Istrate era stiut, actiunile sale erau riguros documentate, deci evenimentul nu este chiar unul spectaculos si inedit cum se sustine in comunicatul postat pe site-ul oficial: ” Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează marţi, 8 iulie 2014, începând cu orele 11.00, conferinţa de presă în cadrul căreia va face public cel de-al cincilea nume din lista celor 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime şi abuzuri politice în timpul regimului comunist.” Chiar este ceva cu totul nou, neasteptat, o dezvaluire socanta? Lucrurile nu stau catusi de putin asa. De pilda, site-ul “Militia Spirituala” publica inca de-acum cateva luni, sub semnatura istoricului Mihai Burcea, un articol exact pe acest subiect. Chiar in aceste zile, din pacate, memoria inginerului disident Gheorghe Ursu, ucis de Securitate, este maculata de un judecator militar care sfideaza condamnarea dictaturii comuniste ca ilegitima si criminala.

http://www.militiaspirituala.ro/ro/investigatii/lista-lui-secu/detalii.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=458&cHash=31d053a208713d3f47811c36696879b7

Pe FB, istoricul Dumitru Lacatusu a postat acest comentariu: “Am remacat aceasta noua “devolare”. Interesanta a fost insa interventia lui Dinu Zamfirescu. M-as fi asteptat ca noua conducere sa fie mai sincera in opinii, sa nu paseasca pe aceleasi cai mincinoase, inaugurate de fostul dl pres. executiv Andrei Muraru. Cosmin Budeanca are datoria sa spuna si adevarul, adica sa indice sursele acestor “investigatii”, cine a identificat acele dosare si cum au ajuns ele in posesia IICCMER. In acelasi timp, trebuie sa recunoasca ca aceste nume nu sunt un mister pentru nimeni. IICCMER trebuie sa mai spuna si adevarul. Daca nu poate, va fi ajutat. P.S. Chiar si dosarele transmise pe sub mana nu sunt o dovada a unei investigatii.”

Este de amintit ca Mihai Burcea si Dumitru Lacatusu au lucrat in IICCMER de unde au plecat prin demisie, ca atatia alti cercetatori, in semn de protest impotriva stilului autocratic, anti-colegial, arogant si jignitor practicat de echipa Muraru. Il cunosc pe profesorul Radu Preda, presedintele executiv al IICCMER, numit in aceasta functie de catre Victor Ponta dupa demisia lui Andrei Muraru (recent devenit consilierul personal al lui Klaus Iohannis). Il cunosc pe Cosmin Budeanca, actualul director stiintific al IICCMER. Sunt convins ca nu vor patrona asumarea muncii altcuiva fara mentionarea celor care, in chip lesne demonstrabil, au deschis acest drum. Tema este mult prea grava pentru a o reduce la potentarea unui capital de imagine in pofida imperativelor deontologice.

Ar mai fi de spus ceva extrem de important. Pana la ora actuala nu a fost publicat un comunicat al IICCMER in care sa fie repudiata, in termeni categorici, decizia Tribunalului Militar Bucuresti de refuz a judecarii principalului anchetator al inginerului Gheorghe Ursu, disident ucis de Securitatea lui Ceausescu. Declaratia judecatorului militar, colonelul Gabriel Gunescu, frizeaza obscenitatea. N-a fost de ajuns ca Gheorghe Ursu a fost omorat de criminalii securisti, colonelul Gunescu, fara a avea nicio competenta in a evalua ce insemna conditia de disident, indrazneste sa-i conteste victimei aceasta calitate.

Este adevarat ca dl Radu Preda s-a delimitat de aceasta aberatie intr-un interviu dat la RFI, dar IICCMER, pana acum, nu a protestat public. Nu a organizat o conferinta de presa, nu a initiat un protest colectiv. Amintesc ca punctul 14 din mesajul presedintelui tarii, Traian Basescu, in fata camerelor reunite ale parlamentului, rostit in data de 18 decembrie 2006, acuza regimul ilegitim si criminal de: “Reprimarea oponentilor si disidentilor in anii 1970 si 1980; arestarea si asasinarea celor mai curajosi oponenti–omorarea inginerului Gheorghe Ursu; condamnarea la moarte a diplomatului Mircea Raceanu, arestat si condamnat in 1989; condamnarea la moarte a persoanelor pe care regimul le considera vinovate de tradare”. (v. Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu, Cristian Vasile, editori, „Raport Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania”, Humanitas, 2007, p. 14) Mesajul presedintelui Traian Basescu a fost publicat in „Monitorul Oficial al Romaniei”, partea a II-a, nr. 196 din 28.12.2006.

Indiferent ce crede premierul plagiator Victor Ponta despre condamnarea comunismului si despre Raportul Final, mesajul presedintelui tarii, odata ce a fost publicat in „Monitorul Oficial”, este document al statului roman. Prin mandatul sau, IICCMER are obligatia sa se opuna negationismului si revizionismului privind natura criminala a dictaturii comuniste. Orice amanare la acest capitol nu poate sa nu genereze legitime indoieli si nelinisti.

http://www.mediafax.ro/social/motivare-tribunalul-militar-bucuresti-gheorghe-ursu-nu-a-fost-un-disident-politic-a-fost-un-privilegiat-al-regimului-12880635

Poate ca IICCMER ar fi interesat si de acest subiect:

https://www.contributors.ro/societatelife/ultimul-sef-al-securitatii-bucuresti-colonelul-gheorghe-goran/

Update: In „Observator Cultural”, fostul presedinte executiv al IICCMER, Andrei Muraru, nu pierde ocazia sa se auto-felicite pentru faptul ca in curand, gratie probatoriului pregatit de acea institutie, va incepe procesul lui Alexandru Visinescu. Scris dl Muraru: „Dosarul 494/P/2013 va rămîne în istoria Justiţiei din România ca prima punere sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii, pentru ororile comunismului și primul proces al unui „torţionar“ care ajunge în instanţă după un denunţ al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), de la înfiinţarea agenţiei guvernamentale în 2005.” Ceea ce uita sa precizeze (poate ca, din minima decenta o va face in partea a doua a articolului pe care, precizeaza domnia sa, il scrie in calitate de persoana privata), este ca IICCMER, si inaintea sa, IICCR, au facut numeroase sesizari in justitie, respinse de procuratura intrucat nu exista cadrul legal pentru inceperea anchetei. Acest cadru legal este azi asigurat de o lege a imprescriptibilitatii crmelor impotriva umanitatii adoptata in martie 2012, deci in perioada cand IICCMER era condus de Ioan Stanomir (presedinte executiv), Cristian Vasile (director stiintific) si subsemnatul, ca presedinte al Consiliului Stiintific). Istoricul Bogdan C. Iacob era secretarul Consiliului Stiintific. Dl Muraru, pe atunci expert in IICCMER, stie foarte bine acest lucru. Exista minciuni prin comisie si prin omisie. In cazul de fata, dl Muraru minte prin omisiune. Nu bunavointa guvernului uselist a facut posibila punerea sub acuzare a lui Visinescu, ci o lege adoptata la initiativa PDL (Sever Voinescu), al carei proiect a fost lucrat de catre doamna Monica Macovei si de catre profesorul Ioan Stanomir. Legea nr. 27/16 martie 2012, pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 180/20 martie 2012.

http://tismaneanu.wordpress.com/2012/03/26/crimele-comunismului-pot-fi-in-continuare-judecate/

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Că a mai fost dat pe mâna justiţiei încă un ticălos este foarte bine!
    Din acest motiv şi munca dumneavoastră nu a fost în zadar!
    NU contează cine i-a făcut public numele.
    Păcat că în loc să arătaţi o atitudine constructivă, vă tot războiţi cu fantome sau cu propriile neputinţe din vremea responsabilităţii dumneavoastră!

    • domnule joenegut; comentariul dumitale imi lasa un gust amar si de lehamite
      ba conteaza domnule si inca mult cine sint cei care cu adevarat cauta sa i arate pe mindrii aparatori ai regimului comunistilor.ca sa nu existe dubii:intr o tzara ca romanica,unde comunistii in doua zile au intors armele(dec 89),unde la orice initziativa onesta de curatzare a spatziului,apare imediat dublura creata de comunisti,e nevoie ca tinerii,care sint interesatzi ,sa fie ajutatzi sa discearna cine e cinstit si cine hotz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro