marți, mai 21, 2024

Uniunea Social-Liberală: un epitaf

Indiferent de cât va mai dura această dramă a despărţirii , Uniunea Social-Liberală ţine de un trecut al istoriei politice de la noi. Raţiunea ei de a fi a încetat să mai existe. Ea va lăsa locul, cel mai probabil, unui cabinet PSD, sprijinit de cei care visează la politica “interesului naţional”. Cu condiţia ca acesta să însemne, bineînţeles, prosperitatea grupului de clienţi şi de acoliţi.

Întemeiată ca o alianţă destinată să transforme România într-un eden al prosperităţii, prin administrarea de politici anti-criză eficace şi înţelepte, situată sub semnul memorabilului “ dreptate până la capăt”, elogiată la televiziuni şi sanctificată pe stadioane, într-un ritual de adulare colectivă, Uniunea Social-Liberală este unul dintre proiectele care ilustrează, exemplar,impasul în care ne aflăm, la două decenii şi jumătate după 1989. Ura, fanatismul, resentimentul sunt preferate exerciţiului raţiunii, iar populismul devine reperul la care politicienii se raportează,invariabil. Degradarea democratică riscă să submineze un edificiu ,fragil, al domniei legii.

Din arhitectura de cuvinte înflăcărate pe care domnii Victor Ponta şi Crin Antonescu au pus-o la temelia USL nu rămân decât o serie de fapte şi de detalii, imposibil de ignorat. O guvernare disfuncţională, în care contradicţiile au ţinut loc de politici publice. Şi,mai presus de toate, obsesia de a înlatura garanţiile juridice care protejează libertăţile cetăţeneşti,prin modificări legislative de natură penală şi recursul la amnistii/ graţieri .

Pulsiunile anti-occidentale au fost corolarul unei acţiuni interne ostile statului de drept. De la DNA şi ANI până la ICCJ, instituţiile au fost supuse unui linşaj mediatic constant. Ca un avertisment pentru cei care ar putea crede că egalitatea în faţa legii este un standard ce trebuie aplicat, fără ezitare.

De la legea descentralizării la revizuirea constituţiei, incoerenţele au punctat parcursul USL. Dincolo de neglijenţa cu care au fost redactate aceste texte, se poate discerne ambiţia de a supune întreaga comunitate politică arbitrariului celor care stăpânesc România. Proiectele nobile au ascuns ambiţii meschine. Finalitatea lor nu a fost, în nici un moment, creşterea gradului de transparenţă al guvernării.
Ivită pe platourile de televiziune, Uniunea Social- Liberală va fi lichidată, cel mai probabil, tot în decorul unui dialog desfăşurat în direct. Demagogia este, în România de astăzi, substitutul competenţei politice. Subdezvoltarea democratică şi economică este hrănită de acest apetit devorator al elitei politice pentru parazitarea statului şi a resurselor sale. Viitorul occidental al României depinde de capacitatea de a opune corupţiei şi complicităţilor energia civismului democratic

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Numai eu sunt idiotul care vede cât durează întunericul de la noapte, de asta vreau mâine dimineață să se crape de ziuă.
    Numai el este Ponta care vede cât durează funcția la Cotroceni, de asta vrea să-l dea jos pe Băsescu, în decembrie 2014, odată cu încheierea mandatului prezidențial.
    Idiotul durabil a inventat lumina în fruntea USL și se identifică deja cu eternitatea. :)

    • „Lumina” de la capătul mandatului = criză de obiective sănătoase în USL/USD.
      Boală grea! Pentru creduli, încercați Afomil până vedeți Pilat din Ponta!

  2. TT, ati vrut cumva să spuneti, prin acest poem ermetic, plin de cuvinte pioase, Să-i fie țărâna ușoară USL-ului și Dumnezeu să-l odihnească?

  3. buna ziua dle. profesor. Sper ca, data fiind ocazia, sa scrieti si un epitaf la textul botezat „reforma constitutionala”.

  4. Dupa o boala cumplita si o lunga suferinta USL-ul a intrat in coma. Nu mai raspunde decit la stimuli electorali. Dar cine sa-l deconecteze de la aparatele statului?! Eutanasia salveaza Romania!

    Dar spiritul uslamist nu va muri usor. Inimile a 7,4 milioane de romani inca mai tresalta si mai spera la solidarism. Trebuie sa mentinem USL-ul ca institutie decorativa. Chiar si britanicii mentin monarhia decorativa. Ar fi pacat sa nu pastram uslamismul drept mostenire pentru generatiile viitoare. Nationalismul nu va pieri. Si nici incompetentii, gainarii, manelistii, smecherii si pitipoancele nu vor pieri.

    Glorie eterna uslamismului!

  5. Articol excelent ca toate celelalte ale lui dl Ioan Stanomir .Ce nu inteleg e cum se impaca autori ca dl I.S.cu altii [ ce e drept putini ] aici la Contributors cu altii ca dl Oraseanu care pe fond are cu totul alte idei .E ca si cand as sta de vorba ziua in amiaza mare cu I S si trece O si ne spune ce bezna e!! Adica intr-un fel e o insultare a inteligentei [chiar minime]. Daca din greseala cineva citeste pe dl IS ,Aligica,Plesu,Liiceanu etc si dupa o placere asa mare da cu ochii de O si poate chiar sa pateasca ceva…sa-si strice ziua cel putin ! speram doar in noroc ?

    • @ n italy ,
      eu consider ca este bine ca apar si opinii contrare.
      Lumea nu este uniforma; e bine cind poti alege.
      In comunism, dacal-ai trait pe propria piele, ai cunoscut doar „linia partidului”. Si era terna si groaznica. Doar aplauze prelungite si furtunoase :P

  6. Eh, cred ca din pacate RO trebuia sa treaca si prin aceasta uniune contra-naturii.

    In mai putin de 2 ani au reusit sa se compromita cred ca definitiv si irevocalbil.
    Istoria va nota acest mic amanunt, dar nu va acorda pondere prea mare acestei perioade schizoida…

    Ca mai tarziu va aparea USD _ I don’t care – totul se consuma cu o viteza maxima egala cu cantitatea de prostie detinuta de prea stimabilii conducatori. Timpul nu iarta si sorteaza.

    R.I.P. USL!

    • Stai linistit, o uniune de genul asta a condus RO chiar înainte ca USL sa-i ia locul. Timpul n-a iertat si a sortat.
      R.I.P. PDL

  7. Dupa ce guvernara „atat de bine” Romania, cu cresteri de salarii si pensii(!!!) de nu mai pot romanii de atata bine, astia au inceput deja balacareala uitand „binele” pe care atata s-au strofocat sa-l faca romanilor !!
    Ieri parca Antonescu il acuza pe Ponta ca „nu respecta separarea puterilor in stat” si altele…
    Pai, nu o fi vazut toate astea Dl Antonescu cat fura la guvernare PNListii dumnealui alaturi de nedemocratul Ponta ?!
    Vorbe goale, o adunatura de care incepem sa scapam, sper, incet-incet..
    Am scapat de PNL, scapam cumva si de PSDul lui Ponta alaturi de UNPRul vesnic disponibil al analfabetului Gabriel Oprea….
    Scapam cumva si de ei, deja romanii ceva mai instruiti vad ce-au votat, o adunatura de mincinosi, corupti si ipocriti care teleguverneaza si atat.
    Amin.
    Toti o apa si una pamant, TOTI !!!!!

  8. Fac si eu o propunere pentru epitaful USL:
    „Humpty Dumpty sat on the wall
    Humpty Dumpty had a big fall.
    All the king horses and all the king men
    Couldn’t put Humpty together again”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro