marți, martie 19, 2024

Steve Jobs sau despre decenta geniului. Stay hungry, stay foolish

Sa fii in San Francisco in mijlocul unei comunitati de 50 000 de oameni din 117 tari la una dintre cele mai mari conferinte IT din lume (Oracle Open World) se presupune ca iti ofera o buna perspectiva de reflectie asupra impactului pe care Steve Jobs l-a avut asupra vietii noastre in general si asupra IT-ului in special.
Daca nu ar vorba de o situatie tragica ai putea spune ca este chiar un noroc sa te afli la locul potrivit cand ceva se intampla.

Dar, nu este.

Despre Steve Jobs si impactul inventiilor lui asupra lumii este inutil sa mai spun eu ceva. Scriu aceste randuri la un iPad, am vorbit despre acest articol la iPhone cu redactia Hotnews si GPS-ul care ma ghideaza prin San Francisco este o aplicatie pe iPhone. Atat si nimic mai mult.

Dar,  cred ca trebuie sa vorbim despre ce ne-a lasat non-tehnic Steve Jobs .

Un miliardar care era venerat de unii ca o figura aproape mistica, unul din oamenii prezenti in topurile celor mai puternici oameni din lume, ne-a spus sa fim umili, sa intelegem ca nu suntem vesnici, ca bolile nu aleg dupa contul bancar, ca ramanand  decenti si insetati de nou putem sa schimbam lumea, ca numai facand ce mintea si inima ne indeamna putem sa fim poate nu fericiti, dar mai senini, cu siguranta.

Speechul tinut in iunie 2005 la Standford University de catre un om care nu a absolvit niciodata o universitate ar trebui sa fie obligatoriu ca materie de studiu in scoli iar politicienii sau oricine altcineva care decide soarta altora ar trebui sa il citeasca macar saptamanal.
Stay hungry, stay foolish poate intra linistit in istorie (daca nu este deja) ca unul dintre cele mai puternice mesaje trimise tinerilor de-a lungul vremurilor.
Intr-un concert aseara Sting, dedicandu-i lui Steve Jobs superba Fields of Golds, si-a exprimat condoleantele pentru pierderea pe care „comunitatea voastra” a suferit-o. Plecase unul dintre noi, era de-al nostru, nu conta ca lucram la alta firma.

Ma uit la canalele de stiri care prezinta istoria lui Steve Jobs si a Apple. Apar numai cuvinte sau expresii ca vizionarism, omul care a democratizat computingul, care a fost indeajuns de curajos incat sa gandeasca diferit, sa fie indeajuns de incapatanat sa creada ca poate schimba lumea si indeajuns de talentat incat sa o si faca (Presedintele Obama).

Aproape nimic despre avere, mostenitori, cine si cat va lua dupa moartea sa, etc.
Cata diferenta fata de modul in care acasa se discuta acest subiect!
Decenta este cuvintul de ordine.

Istoria acestui om si a ceea ce a infaptuit demonstreaza (a cata oara?) ca tot ce conteaza cand se trage linia fiecaruia este mesajul pe care l-ai lasat dupa tine, ce ai infaptuit si cat i-ai inspirat pe cei din jurul tau. Si familia.

Cel mai probabil dimensiunea contului poate fi o consecinta a celor de mai sus dar, pe principiul ca tot ce e important in viata (dragoste, sanatate, prieteni) nu se poate cumpara cu bani, este atat de important sa ne gandim macar in aceste momente la ce energie consumam zilnic in lupte ce ni se par a fi definite si in realitate au efemeritatea pe care o merita.

Florile si lumanarile din fata magazinului Apple din centrul San Francisco, oamenii care tac decent in ploaie nu necesita vre un comentariu din partea mea.

Dar ce scrie pe unul din multele stickuri lipite pe geam si care poate da dimensiunea pe care omul acesta a avut-o in ochii multora trebuie sa va spun: „Daca raiul nu exista, Steve il va inventa”.

Apple va merge mai departe si fara Steve Jobs, sunt convins. Vor inventa noi gadgeturi, vor gasi noi functionalitati in aplicatiile ce vor sta pe aceste gadgeturi, iar dezvoltatorii ne vor uimi pe mai departe cu imaginatia lor. Dar nu stiu daca va mai fi la fel…

In fond si la urma urmei ” cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit” , nu?

Nu.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

  1. Se spune ca in lumea asta mare nimeni nu este de neinlocuit cu exceptia celor pe care-i iubim…..
    Cred totusi ca Steve Jobs este un om de neinlocuit…. cred ca Apple si lumea IT nu vor mai fi la fel, va fi lumea de „dupa ” Steve Jobs….
    El este un REPER din acest pdv.

  2. Cimitirele sint pline de oameni regretati, de fapt… Intr-o masinarie, nici o piesa nu e de neinlocuit, dar n-are de unde sa apara altceva decit era, masina nu are cum sa mearga altfel decit mergea. Mintea, viziunea si sufletul omenesc sint de neinlocuit. Noi pe-aici prea ne-am obisnuit sa consideram ca oamenii sint decartabili, de prisos, inlocuibili, si sa-i luam ca marfa la gramada. Nimic mai gresit. Rezultatele se vad.

  3. Adevarata mostenire a unui om este ceea ce lumea isi aminteste despre el dupa trecerea in nefiinta.
    Steve lasa o mostenire imensa, care va dainui generatii. D-zeu odihneasca-l in pace.

  4. Imi place acest articol pentru un foarte simplu fapt, nu e de complezenta, e real. E in spiritul lui Jobs, umil si cumva stralucitor. Toti murim, Jobs spunea acum mai multi ani ca in tot ceea ce a facut a avut un gand in care se raporta la moarte.

    In lumea noastra de azi, Jobs a fost un erou. Poate este o lume foarte urata, dar invingatorul ei se numeste Steve Jobs. Nu cred ca este un model de urmat, cred doar ca a fost un om care a invins uratenia vietii in lumea asta. A fost un om puternic si a fost un om care a creat bunastare si mai ales, oricat s-ar opune detractorii Apple – eu insumi printre ei – a creat bun gust.

  5. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    Am inteles pledoaria postuma si totusi… Despre faptul ca azi se implinesc 112 ani de la nasterea lui Petre Tutea, cand ne pomeniti? Cand ne pomeniti ceva despre romanii care au facut ceva pentru natiunea asta?

  6. ce de aberatii… Steve Jobs nu a inventat nimic pt omenire, a doar a dat un design atragator unor produse deja existente, directionand profiturile catre actionarii apple, care e normal sa-l planga.
    Un om care a transformat in bani orice a atins.. asta e o calitate a lui. Dar cu ce va fi lumea mai saraca ? Doar actionarii apple vor fi mai saraci. Eu nu voi fi mai sarac, eu nu sunt actoinar apple si nici nu am vreun gadget apple.

    Jobs a reusit sa spele creierele a milioane de oameni printr-un marketing agresiv direct pe scoarta cerebrala, si sa-si vanda gadgeturile mediocre de altfel la preturi de 3 ori mai mari decat echivalentele din piata.

    • ////
      Daca tu scrii acum la computer, este si meritul lui Steve care a fost vizionar si a vazut un calculator in fiecare casa…stii ca a inventat primul computer cu interfata grafica? ( – nimic pentru omenire ? )
      Nu are rost sa comentez mai mult…

      • sigur, acum toata lumea sta si se uita la pornache de la serviciu pe displayul inventat de jobs, si pe ipad. E

        Oamenii au o mare inclinare spre a transforma alti oameni in zei fara nicio baza.

    • Gigi, spui numai prostii.
      Ceea ce a facut Jobs cel mai mult este faptul ca a avut ambitia ca acele bucati de software (incepand cu Apple I, Lisa, eMac si pana la iPhone4s) sa fie exact asa cum si le-a imaginat el si nu cum i-a spus un inginer ca se poate sau nu se poate, este bine sau nu este bine.
      Ai fi suprins sa afli bugetul Apple de marketing si publicitate.
      Marketingul Apple (si tot ceea ce au facut) se rezuma in 3 cuvinte „Simple is Better”.

      • Imi pare rau sa-ti spun, dar toate „creatiile” lui Steve sunt opera inginerilor…. el le-a permis si le-a indrumat imaginatia…
        Ce te referi tu cu „cum i-a spus un inginer ca se poate sau nu se poate” tine de structura companiilor in care ca sa detii o functie de decizie tehnica sau nu, a devenit musai sa ai M.B.A., musai sa organizezi pe chestii gen Agile, Peace, Scrum, musai sa dai mailuri cu cuvinte pompoase „targeturi”, „proactive”, to be implicated”… si alte bulshituri…
        Si cand idioti cu MBA, fara farama de experienta si cunostiinte tehnice nule ajund sa conduca, sa indrume, se mira lumea ca inginerii sunt „gica contra”… ca nu schimba legea gravitatiei sau alte bushituri „creative”… si aceeasi idioti stau si se uita la concurenta… ca acolo de ce se poate?

    • Steve Jobs (in MacIntosh) a introdus pentru prima oara in computing „graphic interface”, adoptat de IBM/Microsoft abia in anii 1993-1995. In plus, Macs au un OS mai complex care e greu de „reverse engineer” si deci e mai rezistent la virusuri si spyware. Ca sa nu mai vorbim de iPod, iPhone, etc.

      Clar, Jobs a avut o contributie incontestabila la cyber revolution.

    • Va multumesc pentru observatie. Ultima propozitie trebuie citita in alt registru-cea mai importanta parte sunt ghilimele. Ironia, bascalia balcanica si un anumit mod de a o spune, care insotesc de cele mai multe ori aceasta zicala, o anuleaza in fapt. Cimiterele sunt pline de oameni cu nimic deosebiti, a caror lipsa nu va fi simtita de nimeni. Ghilimele asta au incercat sa transmita. Iar NU-ul de final a incercat sa puna lucrurile in lumina reala-nu, nu a plecat cineva oarecare, usor de inlocuit.
      Iar modul in care a fost si inmormantat nu a facut decat se valideze, final si definitiv, ca a plecat cum a trait-decent, discret, parca nedorind sa deranjeze pe cineva.
      Va multumesc.

  7. Steve Jobs a avut o contribuitie importanta, a motivat si a impins lucrurile catre limite.

    Asa a procedat, cel mai probabil, si cu el: a incercat sa depasesca infinitul si totusi infinitul l-a depasit pe el, ca simplu om, muritor de rand…

    Cred ca fiecare om are o amprenta si amprenta sa este unica, este de neinlocuit.
    Se vede cel mai bine acest lucru in business.De ce? Nu stiu, dar l-am observat.

    Nu cred ca va veni un alt Steve Jobs cum nu am vazut sa apara un nou Mihail Eminescu!

    Se pot construi si alte exemple, cu anvergura mai mica, dar unicitatea exista faptic.
    Poate altii mai isteti o sa descopere odata si odata de ce amprenta mea nu este la fel cu a ta, sau cu a lui, sau cu a ei…

    Steve Jobs ne-a lasat amprenta sa si este unic prin faptul ca ne-a influentat viata mai mult decat ne-am fi imaginat noi vreodata. Nici el nu cred ca a estimat exact ce impact va produce asupra noastra, dar lucra pentru succes, stimula forta creatoare, impingea limitele dincolo de posibil spre imposibil, si de cele mai multe ori a reusit. Nu a fost singurul si nu a fost singur pe acest drum. A fost ajutat de o echipa si a ajutat echipa.

    Acum Steve Jobs ne-a lasat sa intelegem ca de fapt este un simplu om, echipa nu a putut sa il mai ajute. Steve Jobs a obosit si de aceea s-a dus putin dintre noi pentru a se odihni.

  8. Moarte acestui corifeu al electronicii ar trebui pusa in alta lumina pentru cei de aici, de pe plaiurile dimbovitene. Omul acesta a fost mare pentru acel ceva creat in plus. Chiar nu conteaza daca a fost un geniu al informaticii, un norocos care a gasit o nisa de piata sau un om de afaceri intuitiv. Important este ca progresul a fost deviza vietii lui. Chintesenta prosperitatii Americii sta in nou. Orice idee ai, fie ea scrisa si pe un servetel de restaurant devine un patent si daca cineva o pune in practica – te-ai imbogatit. Oricine fura ideea altuia plateste miliarde si este ostracizat. Esti in stare sa asterni pe hirtie un roman, sa compui o melodie, sa faci un aparat nou, esti o adevarata vedeta a societatii. Steve Jobs se pare ca a fost intr-o cursa contracronometrul cu noul pe care a cistigat-o, influentind viata mapamondului prin produsele de care si-a legat numele si a pierdut-o in acelasi timp – murind prematur. Mesajul lui din 2005 – „Stati flaminzi (de nou), stati nebuni (ginditi „altfel”)!” este o chintesenta a progresului, o mostenire lasata unei generatii prin gura unui model invidiat si adulat de milioane de tineri americani. Nu pot sa nu ma gindesc cita nevoie avem si noi, romanii, de astfel de eroi moderni, de legenda.

  9. Of, balcanismul ne omoara din nou. Patetism pana dincolo de limitele decentei, in timp ce povestim despre decenta. Decenti sunt acei oameni care, cum spuneti, stau tacuti in fata lumanarilor aprinse langa magazinul apple. Nu cei care declama iremediabile pierderi, istorice progrese, ca lumea nu va mai fi la fel… ineptii de acest gen. Puteati alege sa „taceti in scris”, sa fiti decent in afirmatii, insa sunteti roman asa ca nu puteti rezista tentatiei de a flirta cu limitele decentei. Lansati judecatile de valoare cu nonsalanta unui condamnat la moarte.

    Despre Jobs, daca mai e loc dupa ce i-ati jignit memoria in textul de mai sus: un om care a stiut sa ofere tehnologie prietenoasa. Asta a insemnat mult pentru o masa larga de oameni putin tehnici sau chiar atehnici, care vor ca produsele cumparate de ei „pur si simplu sa functioneze”. Exista un merit de necontestat aici, insa nu in ideea sugerata de articol, nu in planul inovatiei tehnologice. Apple n-a inovat nimic in sfera tehnologiei. De altfel Apple, directionata de Jobs in acest sens, se vrea a fi „a software company”. Nu se pricepe la tehnologie dar incearca s-o faca accesibila prin softuri facute „destept”.

    Cam asta e dimensiunea reala a contributiei lui Jobs. Nimic revolutionar, dar o munca de marketing bine facuta si interes maxim fata de interactiunea end-userului cu produsul.

    • Balcanism e atunci cand un ignorant cu pretentii de „stie-tot” incearca sa puna la punct pe cineva si ajunge sa isi arate doar limitele (inguste) ale intelectului.

      Daca vreti chiar sa stiti cu ce a contribuit Apple va invit sa cititi patentele lor si recordul numeroaselor procese re proprietate intelectuala intentate de si impotriva Apple.

      Pana atunci, Dl D, usurel cu „criticili” savante, ca riscati auto-balcanizarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Mandrutescu
Sorin Mandrutescu
Director general al Oracle România, fost presedinte al Camerei de Comert Americane (AmCham Romania)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro