marți, martie 19, 2024

Electorul şi plagiatorul (simpatii imediate)

Victor Ponta fascinează. Viaţa lui este o poveste de vis: în 1998, la nici trei ani de la terminarea facultăţii, devine procuror la Curtea supremă de Justiţie, astfel că, realizat profesional, se poate şi căsători. In 2000, procuror fiind la această prestigioasă instituţie şi viitor tătic, îşi găseşte timpul şi forţa interioară pentru a transpira pe băncile Universităţii din Catania, unde obţine, în mai puţin de patru luni, titlul de master în drept penal internaţional. In 2001, pe lângă bucuria naşterii primului copil, eforturile îi sunt răsplătite de Adrian Năstase, prim ministru la acea dată, care-i încredinţează responsabilitatea conducerii departamentului anti corupţie, cu rezultatele pe care le ştim, datorate probabil şi faptului că urmează în paralel şi cursurile Colegiului Naţional de apărare, pe care le dovedeşte în iulie 2002. Peste fix un an şi cu vechime neîntreruptă în muncă, susţine teza de doctorat şi obţine titlul de doctor în drept, cu distincţia summa cum laude –conducător de doctorat, Adrian Năstase, din comisia de evaluare făcând parte şi fulgurantul general Gabriel Oprea, astăzi viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru de interne. In 2004 îl găsim ca ministru în guvernul Năstase şi, mai apoi, deputat, reales în 2008. In 2006 divorţează, pensia alimentară şi ratele la bănci devenind aproape egale cu veniturile, dar Victor nu se descurajează, ci merge mai departe, teoretic cu buzunarul gol. In 2010 este ales preşedinte al PSD, pentru ca în 2012 să fie desemnat prim-ministru al României. Printre toate aceste mărunţişuri, mai există timp şi loc pentru alte seminarii, conferinţe şi cursuri menite să desăvârşească profilul perfect al domnului Ponta. In doar doisprezece ani, titanul de Dâmboviţa a reuşit ceea ce un om simplu nu reuşeşte într-o viaţă!

Cum, cu astfel de realizări, să nu fascinezi generaţii întregi de tineri care au asudat pe băncile şcolii până la bacalaureatul din 2010 şi pe tastatură şi mouse până la obţinerea diplomei de licenţiat, de master sau chiar de doctor, la o privată, prin corespondenţă ?! Ponta a dovedit că se poate ! Ponta să ne fie ghidul, ca să putem şi noi ! In acest context aflu, mai zilele trecute, de realizări la fel de uriaşe ale unor semeni : în revistele liceelor, profesori cu doctorate în diverse ştiinţe contribuie la modelarea tinerilor prin publicarea de articole originale, dar pe care sfântul Google le cunoaşte deja, le datează anterior publicării şi le atribuie altor autori ! Să vezi ţâfnă la remarcă şi mucles la nepublicare ! Asta pentru că unii tinerii au înţeles, de la domnul Ponta încoace, că internetul este o minunată unealtă de dezvăluire a imposturii şi a impostorilor intelectuali şi se folosesc de ea cât ai zice « plagiat », nepublicând articolele litigioase. Nu toţi o fac, dar cei care trebuie, o fac. Acolo şi în ei îmi pun eu speranţa, nu în profesorii lor de liceu cu doctorate, care cred că au înţeles că lumea merge ca la Ponta (cine are parte, are carte) ; de la aceştia, nici nu mă aştept la altceva decât să-şi urmeze ghidul cu nădejdea că între impostori şi cu o abramburică şi ea plagiatoare vor reuşi să-şi mai rezolve încă un doctorat sau un post călduţ pe linie de partid. Corb la corb nu scoate ochii.

Scriam că viaţa lui Ponta este o poveste de vis : cu siguranţă multă poveste şi prea sigur multe năluci. Dincolo de ele, rămâne omul, descris admirabil aici (https://www.contributors.ro/editorial/fie-va-mila-de-noi-domnule-ponta/) de Gabriel Liiceanu. Profilul omului, scriam tot mai sus, dă şi el bine : dar din faţă şi la lumină, omul este mic şi nedemn de o funcţie din care să reprezinte liceenii şi studenţii utilizatori de on-line dincolo de privatele dispensatoare de diplome. Oare ei vor ieşi la vot ? Omul mândru de a fi român, de parcă şi acesta ar fi meritul lui personal obţinut prin truda descrisă mai sus, i-a tratat pe cei care ar trebui să se mândrească cu asta pe-acolo, pe-afară, cu respectul lui Mateiu Caragiale pentru viaţa viitoare. Vor rămâne ei doar umiliţi sau vor ieşi, din nou, la vot, de-astă dată cu mai multe arme ? Căci aici, gloata se mulţumeşte şi cu nişte firimituri căzute de pe masa stăpânului de partid, contracte mici, doar un pic măsluite, un leu în plus la pensie şi cinci de plătit la sănătatea gratuită, o-bere-şi-socialu’-lunar, printre microsoafte, eadeesuri, matuşitamara şi alte românu-i frate cu codru, şi el vândut tot pe arginţi puţini. Les nôtres, comme les con(ifère)s !

Alternativa, n-o fi nici ea bună, dar e cea mai bună. Din nou, suntem zei şi avem de ales « cea mai bună lume cu putinţă » (Leibniz), chiar dacă nu va fi cea bună şi chiar dacă groaza ne duce iar cu gândul înspre alţi netrebnici –dar nu atât de nemernici.

Surse : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18299096-apare-oficial-lui-victor-ponta-perioada-1997-2001-care-traian-basescu-sustine-acesta-fost-ofiter-acoperit-sie-seminarii-cursuri-italia-grecia-sua-marea-britanie.htm , http://fr.wikipedia.org/wiki/Victor_Ponta , http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12820202-victor-ponta-obtinut-titlul-doctor-distinctia-summa-cum-laude-vezi-cine-sunt-membrii-comisiei-care-2003-evaluat-lucrarea.htm , http://stiri.acasa.ro/social-125/ponta-a-pierdut-tot-copilul-nevasta-banii-si-amanta-74559.html

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Cata frustrare transmiteti prin acest domnule Popa. Sunteti invidios pe victor viorel ponta datorita exceptionalelor lui rezultate si galacticei ascensiuni pe scena romaneasca. El este eliberatorul romaniei de sub jugul basist. Este omul care ne va asigura schimbarea pe care cei mai multi dintre noi am prevazut-o.

  2. De ce cei 2 milioane si ceva de votanti ai lui Ponta sunt definitorii pentru TOATA Romania? Se stie ca, din 1992 pana acum, tagma jefuitorilor e 30%, nici mai mult, nici mai putin. De ei stim. Nu s-a spus nimic nou despre ei in ultimii ani.
    De ce autorii de pe Contributors nu pot sa vorbeasca cu dezorientatii, dezamagitii, fatalistii si cu obsedatii de jumatatea goala a paharului? Probabil pentru ca nu au ce sa le spuna pentru ca ei insisi sunt dezorientati, dezamagiti, fatalisti. Cum nu au resursele sa depaseasca aceasta stare, nu pot decat sa o transmita si altora. Ironia usoara a ajuns sa fie o culme a optimismului.

    • Nu e vorba de ironie usoara sau de incapacitatea de a te adresa erga omnes. Cu fiecare ocazie ca cea din prezent constati (neputicios, de multe ori) ca discursul, ptr a fi acceptat, trebuie sa iasa din zona normalitatii si actul sa fie in directia compromisului imund. Pentru mine, a fost de necrezut cand mi s-a spus si aratat ca profesori de liceu cu doctorat (nu stiu de ce aveau nevoie de el, caci cercetarea nu e pasiunea lor) dadeau spre publicare in revista scolii articole plagiate. In acest context, un discurs pe aceasta tema, legat de domnul Ponta, pur si simplu nu si-ar atinge scopul. Am avut si alte experiente similare, in plan profesional (cat imi dai, ca beneficiar, daca-ti dau contractul, cat sa-ti dau, ca furnizor, daca-mi dai contractul): nu pot descrie in cuvinte perplexitatea interlocutorilor, din toate mediile sociale, cand le-am spus ca nu e genul casei. Este incrdibila cangrena micilor furtisaguri si, fara o implicare MASIVA si CONSTANTA a diasporei in treburile interne, normalitatea se indeparteaza de noi. Cred ca trebuie mizat pe tineri, liceeni si studenti, inca nemanjiti cu alifii post-decembriste: doar aici pot fi si sunt realmente optimist, caci cei trecuti de 25 de ani si normali la cap si suflet sunt pasari rare. Ar mai fi multe de spus…

  3. Binele nostru si binele lui Ponta sunt (ar putea fi) convergente daca el ar pierde alegerile prezidentiale. Blamat pentru asta de ai lui, strivit de luptele intestine ce apar in acest caz si orcum in PSD, Victoras ar fi asezat in „banca a 4-a randul de la geam” oferindu-i-se binele de a se maturiza in urmatorii 10-20 de ani si noua sansa sa mergem mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Catalin Popa
Catalin Popa
Director de operatiuni al filialei din Romania a unei societati comerciale franceze. Licentiat in filosofie (Paris 4), masterat in filosofie comparata –filosofie indiana (Paris 4), absolvent al Institutului de Stiinta si Teologia Religiilor (Paris). Domenii de interes : epistemologia comparata a religiilor si… microfibrele.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro