Home » Vot 2014 » Citesti:

În căutarea perdantului pierdut

Virgil Iordache noiembrie 4, 2014 Vot 2014
12 comentarii 1,003 Vizualizari

Să nu pierdem timpul căutând perdanți.

Să ne investim resursele constructiv în propriile proiecte civice așa cum au făcut toți candidații de dreapta cu propriile lor proiecte politice. Este ciudat să ne deranjeze că oameni cu opțiuni de dreapta ca Johannis, Macovei, Udrea și Tăriceanu au obținut în total peste 45% din voturi. Competiția este în natura firilor puternice, acești oameni sunt puternici. Altfel n-ar fi de dreapta. Dar competiția nu este totul în viață, e doar o metodă, cu toții știm asta. Important cu adevărat este ce poți să faci cu rezultatul obținut, oricare ar fi el.

Cei care au votat acești candidați nu vor transfera voturile către Ponta, cu excepția poate a domnului Tăriceanu, al cărui scor a fost probabil ridicat artifical cu voturi de stânga. Dar și în acest caz nu este vorba de o pierdere netă. Alegătorii de dreapta sunt treji, activi, nu au nevoie să gândească cineva pentru ei, să primească recomandări de vot.

Dacă este să numim neapărat un perdant al alegerilor, el este domnul Ponta :

 • Pentru că și-a urcat în cap românii din diaspora, care și așa votau majoritar împotriva dânsului. Domnia sa dezbină acut diaspora de țară, generează conflicte cu cei mai curajoși și creativi români.
 • Pentru că România civilizată, Ardealul și Banatul votează majoritar împotriva dânsului. Domnul Ponta fracturează România pe linia marilor falii istorice, sugerând o rupere a țării în două. Asta este pe dos față de cum a dorit să își construiască imaginea. Un om de aceeași etnie cu regele care a făcut marea unire este mult mai credibil în aducerea păciii sociale decât un post-comunist având ca program decivilizarea României, domnia fraudei intelectuale asupra oamenilor inteligenți și cinstiți.
 • Pentru că atitudinea SUA față de Ungaria și reacțiile la taxa pe internet îi arată că nu are absolut nici o șansă să devină un mic Putin european, chiar dacă ar câștiga alegerile. La orice mișcare greșită va avea manifestații de masă la Cotroceni față de care “ieși afară javră ordinară” va fi o joacă de copii.
 • Pentru că el însuși este nemulțumit, se consideră deja perdant. Nu are un discurs pozitiv, își disprețuiește bazinul electoral evidențiat de statisticile educaționale și pe vârste. Nu agrează nici metodele la care a făcut apel de când este la putere, dacă ceva din creștinismul său este cât de cât sincer. BOR i-a dat cu flit prin comunicatul cu privire la instrumentalizarea părinteului Arsenia Boca. Reacțiile autoritariste cu privire la staff-ul MAE arată pe viu că ia de la viitorul fost președinte ce este mai rău, pumnul în masă. Tocmai el, Ponta, nu poate asigura schimbarea dorită în privința stilului de lucru, contrastând frapant cu calmul și echilibrul lui Johannis (răutăcioșii zic moliciunea, dar până la urmă ce vrem de fapt ? Tarele moale ?)

Dincolo de cele de mai sus sunt cauze mai profunde ale nemulțumirii sale.

Bazinul electoral al PSD se va restrânge în mod inevitabil, din cauze biologice și sociale. Cei în vârstă vor muri, iar gradul de educație și acces la informație va crește. Aceste alegeri sunt ultima fereastră de oportunitate pentru post-comuniști și pentru manipulare puternică din Rusia.

Cei ai căror părinți sau bunici au votat Ponta nu trebuie să fim supărați pe ei, sunt niște oameni cu mintea distrusă de propagandă, sunt niște victime care își iubesc pușcăria tinereții lor. În care dacă aveau o funcție la partid sau aveau muncă de categorie grea erau fericiți, așa cum se putea. Cei ai căror rude, colegi sau prieteni care au votat Ponta pentru a nu fi obligați să accepte standarde profesionale înalte iarăși trebuie să manifestăm compasiune. Acești oameni sunt înfricoșați pentru că li s-ar putea cere să facă ceva ce nu sunt în stare fără să li se ofere nici o alternativă, așa cum s-a mai întâmplat. Orice e mai bun decât șomajul sau lipsa perspectivelor de avansare în instituțiile statului, în mintea acestor oameni. Și nu atât datorită lipsei eventuale de bani, cât datorită umilirii, cred ei lipsiți de repere spirituale, în fața celor performanți. O dată ce ne-am crezut ceva greu renunțăm și acceptăm realitatea, ratarea. Și atunci redefinim noțiunile și schimbăm criteriile, ne izolăm într-o lume fantasmagorică în care aplaudăm ratarea cu succes.

Cred că acestea sunt ultimele alegeri în care problema reformării țării va mai sta sus pe agenda publică. Dacă plagiatorul va fi președinte pentru că majoritatea românilor au făcut la fel, va trăda agenda celor care l-au susținut să ajungă acolo, tocmai ca să poată rămâne acolo. Așa cum i-a trădat pe Năstase, pe Voiculescu, pe Hrebenciuc.

Nu după mult timp ceea ce va conta va fi doar competența de a construi ceva. Va trebui să suportăm ridicolul situației cu gândul că nu va mai fi posibil ca oameni de calitatea unui Ponta, care nu știu să facă nimic, să acceadă la poziții de candidat pentru funcții importante în țară. Personajele ca el vor fi asociate doar zonelor sub-dezvoltate din Muntenia și Moldova, instituțiilor provinciale hrănind orgolii locale, până când, într-un deceniu-două, vor dispărea și de acolo.

Nu în ultimul rând, a vrea să reprezinți stagnarea în sărăcie, nedreptatea, corupția când lumea merge înainte în jurul tău este un eșec existențial. Cu un astfel de program de viață domnul Ponta este în mod inevitabil un perdant.

Să ne fie milă.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "12 comments" on this Article:

 1. Haplo spune:

  Bazinul electoral al PSD nu se va micsora. El nu este dependent de varsta. Ca dovada, la vot au venit numai 44% din cei cu varsta de peste 65 de ani.
  Electoratul PSD este tinut prizonier:
  - acces la informatii numai de la TV
  - acces redus la oportunitati de dezvoltare personala, dependent de ajutoare
  - judecat aspru de electoratul de “dreapta” si numit asistat social, putoare, incult, etc

  Ca atare, in ziua alegerilor se duce si-l voteaza pe cel care il “intelege”, pe cel care il “ajuta”.

 2. Ela spune:

  “Să ne fie milă.”? Adica “iarta-l, ca nu stie ce face”…de fapt!??
  Sa ne fie mila de VP pentru ca, in septembrie 2014, copiii din clasa 1a n-au avut abecedare?
  Sa ne fie mila de VP pentru ca circulam pe drumuri medievale, pentru care platim mai mult decat pretul celor mai scumpe autostrazi din lume?
  Sa ne fie mila de VP. pentru ca n-a reusit sa-si faca teza de doctorat si a fost nevoit sa plagieze?
  etc., etc.!
  Compasiunea, ca sa aiba sens, cred ca ar trebui sa inceapa cu sine, nu?
  La fel ca si respectul, generozitatea, sau oricare alte virtuti umane, daca sunt dirijate catre altii inainte de a fi aplicate in propria viata, nu au niciun rol educativ constructiv, ci dimpotriva!
  Cei care le repeta oamenilor ca: trebuie sa indure, ca Dumnezeu ii incearca permanent (pe aceiasi?), si ca cel mai indicat este sa intoarca si celalalt obraz ca totul sa fie o.k. (pe deplin umiliti!), interpreteaza intr-un mod bizar mesajul biblic…dupa parerea mea.
  Cred ca, daca oamenii ar incepe prin a fi mai egoisti (!), ar avea mai multa demnitate si mai putine dezamagiri si astfel, paradoxal, ar face mai mult bine in jurul lor, decat atunci cand isi impun sa ajute, uitand practic de propriile nevoi si aspiratii.
  De acord cu dvs, Ponta va fi plebiscitat de oameni care de desconsidera pe ei insisi, carora le este frica de necunoscut,etc., DAR care sunt, in marea lor majoritate, ortodoxi practicanti, nu?
  Ei trebuie deci, sa fie la curent cu faptul ca Dumnezeu i-a creat pe fiecare, nu?
  Cum isi manifesta increderea in El, atunci cand se desconsidera si-si neglijeaza propiile vieti, lasand pe altii sa decida ce e bun si ce rau pentru ei? Cum se impaca credinta intr-un Creator Suprem, cu ideea ca acelasi Creator nu si-a facut bine treaba in ceea ce-i priveste?

 3. Laura spune:

  Eu as fi mult mai reluctanta la idea ca “bazinul PSD se va restrange in mod inevitabil”. Am auzit ipoteza asta inca de pe vrema cand Dl Iliescu era candidat. Si unde suntem astazi … Iliescu 2000 (turul 1) – 36.4%, Nastase 2004 – 40.9%, Ponta 2014 – 40.33%. Asta nu prea indica o restrangere…. ceea ce inseamna ca PSD reuseste totusi sa-si mentina un bazin electoral constant. Trebuie sa intelegem de ce, si sa timem cont de lucrul asta cand ne gandim la strategii electorale pe termen mai lung ….

  • DanT spune:

   Explicatia e simpla. Frauda e din ce in ce mai mare, pentru a acoperi diminuarea bazinului electoral. La alegerile astea au fost 1 milion de voturi pe listele suplimentare. E principala metoda, dar mai sunt si altele.

 4. Harald spune:

  Cu oameni de dreapta ca Tăriceanu, ce nevoie mai avem de stânga? :P

 5. ioana zirra spune:

  Aveti dreptate – si scrieti judicios si bine: trebuie sa invatam sa privim si dincolo de catranul in care ne arunca momentul de acum pe care nu-l putem, in fond, impiedica sa se desfasoare conform sforilor trase de cei care ne fura tzara dupa ce au zis ca nu trebuie sa ne-o vindem….Cred ca aplombul cu care mint, fura si fac afaceri murdare cei la care trebuie sa ne uitam zilnic fluierind a paguba se datoreaza faptului ca a mers atita vreme sistema lor numita coruptie bine sprijinita de minciuna. Daca prezicerile Dumneavoastra foarte de bun simtz se implinesc, atunci asistam la ultimul episod de murdarie inainte de a fi, in sfirsit, lovite de nulitate sirurile de acte de pseudo-democratie la care asistam inclusiv la jumatatea celei de a treia decade care a inceput dupa 1989.
  Rabdare! Mai sunt numai inca patru ani pina dupa ce-i acum!
  Insa ideea de a-l vedea mintind in fruntea noastra, pe cind ne fura tot ce producem, pe Victor Ponta in patru ani de doliu national de aici incolo – ne da ameteli in forma de greatza!

 6. Pinno spune:

  @”La orice mișcare greșită va avea manifestații de masă la Cotroceni față de care “ieși afară javră ordinară” va fi o joacă de copii.”

  Ma indoiesc profund. De 1,5 ani se iese in strada numai pentru actiuni ecologice (Rosia, gaze sist). Manifestatiile din iarna 2012 contra Basescu aveau multa regie.

  De ani aud chestia cu diminuarea bazinului electoral. Pensionarii pe care-i cunosc (rude, vecini) NU AU VOTAT VV PONTA!

  Intuitia imi spune ca multi tineri l-au votat pe VV PONTA: ca este “cool” (smecher, stie sa fure dar sa iasa basma curata, citi se regasesc in el?!)

  Ce spuneti despre picatii din ultimii ani la bac? Dar despre parintii lor (oameni sub 50 de ani)? Oare ce pondere au voturile lor in cei 40% obtinuti de Dl. Copy/Paste?

  Dar categoriile speciale carora li se promit pensii speciale? Oare ce pondere au voturile lor?

  Ne imbatam cu apa rece. Bazinul electoral se reface. Tinerii spun: parintilor mei li s-a dat (!) casa si serviciu. Era mai bine. Asta spun multi tineri, sa stiti. (Nu vorbesc de tinerii remarcabili, nu am posibilitatea sa-i cunosc direct)

  • Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

   Tinerii nu mi se par o problemă. Ponta nu va avea de unde să le dea case și serviciu, se vor lămuri repede.

 7. Red spune:

  In orice constructie a bataliei pe dihotomia dreapta-stanga, dreapta va pierde. Asta pt ca il transforma pe Ponta intr-un politician onorabil. Adicatelea pacatele lui n-ar fi ca e un escroc mincinos, sef peste cancerul mafiot ce a cuprins tara. Nu, pacatul lui e ca ar fi de stanga.

  Aduceti-va aminte ca in 2000 Basescu nu a castigat urland “sa invingem stanga”, a castigat urland “au furat tot ce se putea fura in tara asta, doar votul mai ramasese si asta l-au furat”

  • Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

   Să sperăm că vor ști asta și cei din campania lui Johannis și vor prelua elemente din discursul lui Macovei. Ieri s-a văzut ceva în acesta sens la MRU, care spunea că nu sunt social-democrați în PSD.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Virgil Iordache


Virgil Iordache

Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi ... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)