marți, martie 21, 2023

Șase dileme ale PDL și Lebăda Neagră

Se împlinesc sase ani de când PDL a tinut ultimele alegeri interne. După sase ani partidul se confruntă cu sase dileme.

Lungă perioadă, multe s-au întâmplat de atunci. Celelalte partide, PSD si PNL, au tinut în acest timp un lung sir de scrutinuri, validări si re-validări ale conducerilor politice. Chiar si asa, lucrurile par să nu se fi asezat încă în cele două partide.

PDL a adunat multe tensiuni si frustrări în interior. Au trecut prin multe bătălii electorale. Barca s-a scuturat serios în câteva rânduri, unii mateloti au sărit peste bord (prea devreme si neinspirat în marea majoritate a cazurilor), altii au încercat să tragă de cârmă suspectând căpitanul de nepricepere. S-au înselat de fiecare dată.

Acum democrat-liberalii sunt în pragul unei re-asezări în interior, dar vin după un an greu, ceea ce le deschide în fată multe întrebări.

Prima: ”Câstigătorul ia tot” sau ”negocierea pozitiilor” ?

Îndeobste, democratii si-au făcut o traditie din împărtirea functiilor după algoritmul numărului de voturi obtinute de fiecare motiune. În felul acesta nu s-ar fi creat fisuri majore si tineau echipa unită. În plus, foloseau în mod eficient toate resursele partidului.

Povestea e valabilă însă  atunci când falia între tabere nu este foarte adâncă si când obiectivul electoral e relativ modest. De data aceasta lucrurile nu stau deloc asa. PDL se află în situatia de a-si dubla cota electorală în 365 de zile, după o guvernare grea, cu multe măsuri nepopulare si o rezistentă acerbă a sistemului la schimbare.

Dacă învingătorul acceptă  să împartă victoria cu învinsul, chiar proportional, nu e sigur că cele două echipe vor trage în aceeasi directie. În fond, învinsul, dacă este si foarte ambitios, stie că  mai are sansa unei revanse în 2013, adică după alegerile parlamentare. În cazul unui esec al partidului jocurile se vor reface, nu e nici o îndoială. Și cel care pierde azi are o sansă mare să câstige.

Deci vor avea interes cei din tabăra candidatului ”iesit pe scut” să câstige partidul alegerile parlamentare din 2012?

E important si modul în care va fi definit esecul. Pentru că PDL poate rămâne la guvernare ca vioara a doua după 2012 sau poate rămâne ca vioara întâi, cu premierul în functie. E drept ca ambele motiuni fixează  ca obiectiv câstigarea alegerilor, adică locul unu.

A doua: ”Alegeri pentru noi” sau ”alegeri pentru ei” ?

De la început s-a pus problema dacă  nu cumva alegerile din PDL trebuie să aibă si o dimensiunea externă. Adică, să creeze acea emulatie interioară a luptei electorale care să impresioneze spectatorii, potentiali votanti ai partidului. Altfel spus, pe lângă ambitiile de a lua o functie sau alta, care tin de configurarea internă a puterii, nu ar fi bine ca partidul să transmită mesaje către exterior despre schimbările care se produc?

Până acum candidatii s-au dovedit destul de ermetici. Optiunea a fost pentru transmiterea mesajelor către membri si militanti. Nu sunt semne că cele două tabere ar fi interesate să arate care este mecanismul si criteriile prin care unii sau altii acced în functii. Imprevizibilul, drama, incertitudinea par a fi minimizate cu toate puterile. Și asa cum stim, spectatorul ia telecomanda si schimbă pe alt post.

Principiul ”rufele se spală  în familie” poate fi sănătos în vremuri normale. Când însă  partidul are nevoie de orice tip de combustie pentru a atrage atentia măcar asupra sa, alegerile în cabina de sticlă ar fi fost mai utile.

A treia: ”Emo” sau ”cogito” ?

E clar că alegerile colective, ca si cele individuale, se bazează pe emotie si ratiune. O alegere corectă este una care presupune o combinatie fericită  între cele două. În acest moment, însă, emotia si ratiune se distribuie inegal si divergent între cei doi candidati.

Emotia e de partea lui Blaga, ratiunea de partea lui Boc. Boc este cea mai bună alegere ratională. A fost premierul care a luat măsuri nepopulare pentru ca în 2011 si 2012 să fie mai bine.Dacă nu este ales partidul se va dezice de mesajul de până acum. Blaga este cea mai bună alegere emotională. Iubit de partid, pentru că în calitatea sa de secretar general a avut ocazia să fie în contact cu organizatiile si să vindece rănile, el reprezintă speranta într-o perioadă în care activul partidului e dominat de deznădejde.

Oricare ar fi ales va avea o problemă. Nu e bună nici prea multă ratiune, nici prea multă  emotie. Deciziile rationale au nevoie de suport afectiv, de credintă oarbă. Deciziile emotionale au nevoie de un concept strategic.

A patra: ”Tehnocratie” sau ”politică” ?

Partidul are la dispozitie două  pedale pe care poate să apese pentru a se înscrie pe orbită  înainte de alegeri. Una e în Modrogan, cealaltă la Palatul Victoria. Boc e erou, dar poate fi erou până la capăt? Căci erodarea sa ca premier a fost inevitabilă. Guvernul are nevoie de o relansare a credibilitătii.

Partidul are inertiile sale, după  cum se si vede, de altfel, în jocul intern pentru candidaturi. Cu greu pot fi promovate figuri noi. Alegerea se face din acelasi spectru de credibilitate. Guvernul însă poate fi repede relansat prin înlocuirea premierului cu o figură luminoasă de tehnocrat si o remaniere.

Clientela politică a partidului intră însă în trepidatii. Tehnocratii sunt zgârciti  si îngusti la minte. Ei nu văd decât interesul guvernării. Ei nu înteleg interesele politice din jurul guvernului.

Partidul însusi ar vrea să  deschidă robinetele ceva mai mult decât ar face-o un tehnocrat. Vine anul electoral, iesim încet-încet din austeritate, dar cât de repede ridicăm capacul de pe oală?

A cincea: ”Voturi dinăuntru” sau ”voturi din afară” ?

În logica alegerilor interne cei care au suficiente voturi de la filiale pot câstiga pozitii înalte. Dar pozitiile înalte înseamnă vizibilitate mai mare. Nu toti cei care sunt capabili să strângă voturi în interiorul partidului sunt la fel de performanti în a atrage voturi din afară.

Până la urmă, obiectivul partidului este de a câstiga alegerile, nu doar de a reaseza puterea în partid. Oltean, Flutur, Frunzăverde iau usor voturi de la organizatii. Sunt ei la fel de populari în exteriorul partidului ?Pot atrage ei simpatia unui electorat de dreapta tot mai sofisticat si mai pretentios? La polul opus, Funeriu, Turcan, Macovei, Baconschi au capacitatea să  inspire segmente active si vocale ale societătii, dar filialele îi privesc ca pe niste corpuri străine.

Dar cum poti influenta competitia internă în asa fel încât să nu tulburi echilibrele interne de putere?

A sasea: ”Mai multă organizare?” sau ”mai multe idei?”

Pentru a putea câstiga în fata PSD ultimele scrutinuri PDL s-a construit ca o masinărie electorală.  Și a reusit. Dar ce fel de bătălie se va da în 2012? Va fi o bătălie în care vor intra iarăsi obisnuitele masini de luptă ale partidului? Sau va fi o bătălie care să inspire electoratul cu o nouă perspectivă asupra anilor ce vin?

Organizarea rămâne importantă.  Și, totusi, există o probabilitate mai mare ca în contextul de atunci ideile să însufletească mai mult participarea la vot si să facă în final diferenta.

Cu aceste sase dileme se confruntă PDL la alegerile ce se vor desfăsura în câteva zile. Mie mi-e usor să le văd din exterior. Din interior vizibilitatea este mult mai îngustă. Ar fi fost bine ca ele să fie puse în dezbatere, dar temele de până acum au fost mai degrabă lozincarde.

Din interior lucrurile se văd mult mai simplu. Cine votează pe cine, cum reusesc să mă  aleg, cine trădează si cine merge până la capăt. Se plătesc polite mai noi sau mai vechi. Nimic despre dilemele iesirii din amortire.

În fine, politica de aliante a partidului e importantă. Acum partidul are doar doi aliati: UDMR si UNPR. Cu ei se mentine coalitia la guvernare, dar ambii au perspective electorale incerte. Mai e Partidul Poporului care dă unele semne de apropiere si care poate face surprize mari la alegerile parlamentare din 2012 sau 2013.

Și, evident, mai sunt multe necunoscute.

Ledăda Neagră, de exemplu, despre care vorbeste Adriana Săftoiu.

Nassim Nicholas Taleb: ”What we call here a Black Swan is an event with the following three attributes. First, it is an outlier, as it lies outside the realm of regular expectations, because nothing in the past can convincingly point to its possibility. Second, it carries an extreme impact. Third, in spite of its outlier status, human nature makes us concoct explanations for its occurrence after the fact, making it explainable and predictable.”

Nu văd o mare diferentă între Albă-ca-Zăpada si Lebăda Neagră. E o chestiune de precizie. În 2013 eu pot să spun ”era clar că o să apară  Albă-ca-Zăpada”, iar Adriana Săftoiu ”v-am spus despre Lebăda Neagră”.

Dar Lebăda Neagra s-ar putea să  nu mai fie lebăda neagră dacă PDL răspunde la cele sase dileme.

Popper foloseste exemplul lebedei negre pentru a ilustra metoda falsificabilitătii în stiintă. E greu să dovedesti că toate lebedele sunt albe. Acesta ar fi un rationament inductiv bazat pe câteva observatii. Poti dovedi însă contrariul dacă descoperi o singură lebădă neagră.

Asadar, toti politicienii sunt la fel? 

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Super articol! Felicitari, domnule Lazaroiu!
  Puneti va rog umarul la daramarea definitiva a redutei comuniste si securiste intruchipata de USL!

 2. „E greu să dovedesti că toate lebedele sunt albe.” Daca il citati pe Popper atunci ar trebui sa sune „E imposibil sa dovedesti ca toate lebedele sunt albe”. Principiul falsificabilitatii este dupa Popper o necesitate, nu o posibilitate/probabilitate. Si Lebada Neagra…daca vorbim deja despre ea inseamna ca deja nu mai e o „lebada neagra” (pentru ca a fost prevazuta).

  Dvs. spuneti ca Alba-ca-Zapada de care vorbeati acum o vreme poate fi Lebada Neagra de care vorbeste Dna Saftoiu. Eu sunt chiar curios daca va fi asa, insa riscul mare in politica romaneasca este al decredibilizarii totale in fata alegatorilor. Alba-ca-Zapada ar fi ceva nou, Lebada Neagra ar fi ceva nou- deci acelasi risc de a vedea totul in politica romaneasca drept temporar, relativ, volatil- si in ultima instanta- instabil…

 3. O sa ma concentrez doar pe o mica parte a articolului, foarte interesant de altfel. Sper ca si cei direct vizati/implicati/interesati sa-l gaseasca si interesant si educativ..

  Cred ca PDL are cele mai multe sanse de reusita (in a obtine un rol important si dupa alegerile din 2012) cu un nou guvern, cu premier tehnocrat, care sa capitalizeze efectele pozitive ale reformelor facute si care sa le poate continua, avand de data asta si o incredere mai mare a populatiei. Daca noul premier va avea grija sa puncteze, credibil, faptul ca succesul lui ( sa zicem) se bazeaza pe efectele masurilor dificile, dar corecte si inevitabile luate de Boc, va putea fi o ‘locomotiva’ si pentru partid. Evient, asta presupune ca Boc sa fie in fruntea partidului, altfel ar da un mesaj contradictoriu: daca Boc a fost bun, de ce n-ati mai avut incredere in el pentru a conduce partidul??

  Cat despre dilema premierului tehnocrat, poate vor intelege cei care doresc sa curga robinetele de la Guvern, ca nu prea sunt vremuri sa stai cu robinetele deschise. Ba din contra, ar trebui sa fie fluxul si invers, partidul sa sprijine cat de mult poate Guvernul si oamenii din teritoriu. Si asta din convingere!

  Daca vor fi credibili in demersul asta, cred ca si oamenii vor fi deschisi in a a contribui cu bani pentru campanie. De ce sa depinzi de de cateva firme private, cand te poti concentra direct pe alegatori. Obtinand bani din donatii ( de la persoane fizice), obtin mult mai mult: obtin incredere, obtin voturi. Dar probabil le e frica de asta, pentru ca increderea inselata este definitv pierduta…

  Eh..

   • Axioma: este imposibil sa iei o decizie politica care sa multumeasca absolut pe toti. Consecinta: cand decizia nemultumeste laudam coloana vertebrala a politicianului. Invers, afirmam ca nu are coloana vertebrala. Gresesc?

  • Din punctul de vedere al finanțării activității sînt la fel. Apelează la sponsori mari, cu interese mari și specifice în raport cu statul. Banii acestora sînt parțial transferați alegătorilor în campanie, în schimbul voturilor. Sponsorii își văd interesele satisfăcute pe cale democratică, politicianul are o sursă de finanțare și un venit la nivelul puterii sale de decizie.

   Cîtă vreme acest sistem nu se schimbă, politicienii se pot schimba dar politica rămîne la fel. Aici este de fapt miza, în condițiile în care tunurile care se pot trage s-au împuținat o dată cu ponderea statului în economie.

 4. Lebada Neagra = o persoana, un grup, o tendinta ce se poate coagula ? Oricum, e nevoie de multa imaginatie – creativitate. Da Doamne !

 5. Domnule Lazaroiu, zarurile nefiind inca aruncate, dumneavoastra nu puteti face altceva decat sa intretineti speranta (probabil, slaba) PDL-ului ca ar putea ei fi Lebada Neagra. Ceea ce stim cu totii, in frunte cu dumneavoastra, ca nu se poate.

  Prin urmare, nu trebuie decat sa asteptam sa treaca alegerile din PDL pentru a vedea cum discursul dumneavoastra se va schimba si va vorbi despre necesitatea Lebedei Negre in aceste vremuri de restriste in care „PDL-ul n-a stiut sa profite de sansa care i s-a oferit si sa capitalizeze sustinerea pentru reforma….etc.etc….”.

  Numai bine!

 6. deocamadata o singura remarca. Nu cred ca aveti dreptate cu dihotomia emo-cogito, cand vorbiti despre Boc/Blaga.

  intrucat frica, lacomia, etc. sunt de pus in aria „emo” rezulta ca Boc este cel care beneficiaza de votul emotional. Blaga este varianta rationala, cel la a carei alegere ca big boss electoratul oranj ar percuta pozitiv.

  uitasem, big boss-ul este la Cotroceni.

 7. 1. Daca regula dupa care negocierea pozitiilor pentru a pastra unitatea partidului a fost una castigatoare, numai un consilier inteligent ar mai putea sa o schimbe.
  2. Alegerile interne sunt facute in beneficiul partidului si nu spre distractia televizata a spectatorilor. Este ca si cum mi-as satisface sotia in cabina de sticla ca sa vada si vecina cat de potent pot fi.
  3. La punctul acesta nu am putut citi decat pana la „ratiunea de partea lui Boc”. Dupa aceea am considerat ca este inutil sa continui lectura.
  4. Tehnocratie sau politica? Acesta este momentul cand amestecati planurile discutiei. Credeam ca doriti sa discutati despre alegerile din PDL si nu despre schimbarea premierului cu un tehnocrat, o cu totul alta poveste.
  5. Obiectivul acestor alegeri nu este altul decat de a-si alege un presedinte cu care partidul se poate intelege, cu priza in teritoriu si cu capacitatea de a mobiliza organizatiile locale sa tina strans de Modrogan.
  6.La acest punct nu vad de ce mai multa organizare poate impiedica promovarea mai multor idei.

  7. Alba ca Zapada o va bate pe Scufita Rosie daca si numai daca poate demonstra ca cealalta traieste, in ascuns, cu lupul. Altfel, cu voia dumneavoastra, consider ca analiza nu este convingatoare.

 8. puteti vorbi de Alba ca Zapada, lebede negre, adaugam daca vreti crocodili roz, girafe-n flacari si elefanti pe catalige, dar cata vreme nu se rezolva problema Fetitei cu chibrituri (ca sa ramanem in lumea povestilor), toate teoriile astea sunt… basme! Cine e Fetita cu chibrituri? Paaai… e blonda, e… sa mai continui?

 9. Domnule Lazaroiu, respectele mele pentru analizele dvs. Observ ca din ce in ce mai multi politicieni si politologi vorbesc despre shimbarea ce pluteste in aer, lehamitea populatiei de actuala clasa politica, spurasaturatia la care s-a ajuns tot mancand atatea gogosi facute din vorbe goale.

  Cu toate acestea, vad ca nimeni nu vrea sau nu resuseste sa puna punctul pe i. Un pas normal, din punctul meu de vedere cel putin, ar fi o porfesionalizare a politicii. Politica ar trebui luata din mana cetatenilor deveniti politicieni peste noapte, manati de orgolii si interese personale mai mici sau mai mari si trecuta in mana profesionistilor. Profesionisti in toate domeniile: social, politic, academic, etc.

  De ce nu vorbeste nimeni de Societatea Academica din Romania si Alianta pentru o Romanie Curata? Cat timp trebuie sa ne mai cautam emotional salvarea facand-ne cruci si aruncand ochii spre cer in loc sa ne uitam in jurul nostru?

  Toate bune!

 10. Daca reformele esentiale, radicale, promovate de PDL (cu sprijinul UDMR si al UNPR) isi vor arata o eficienta neta, pe parcursul lunilor care au mai ramas pana la alegerile din 2012, ‘va castiga tara’, Acesta este cel mai important lucru, nu cat va cast va castiga sau va pierde partidul la alegeri. Castigul tarii ar fi un succes calitativ rasunator, impunator, al PDL, care va marca intreaga istoria politica de dupa ’89, chiar si in situatia ca acest partid nu va castiga mai mult decat 20% din voturi..
  Un al doilea succes al PDL, de asemenea rasunator in politica romaneasca, ar fi datorat unui inceput, de pe acum, de primenire esentiala a acestuia, prin promovarea, la nivel central si in conducerea organizatiilor teritoriale, in functii de raspundere, de decizie, a unor personalitati ca : Funeriu, Turcan, Macovei, Baconschi.
  Acest pas necesar, de curaj, va fi un indemn pentru celelalte partide sa isi faca o ‘primenire autentica’. Un asemenea pas va trezi speranta populatiei ca politicienii fac o schimbare de 180 de grade, ca se incepe un drum nou, de a primenire morala generala a societatii romanesti.
  Daca PDL si celelalte partide vor continua politica (strategia) de pana acum, a ‘rocadei in interiorul garzii vechi’ (actuale), populatia va fi descurajata definitiv, increderea ei in politicieni va scadea rapid catre zero, prezenta la vot va ajunge la 5%.

 11. Alba ca Zapada este deja neagra dar inca nu stie acest lucru. Deja aceste calcule sunt depasite deoarece ultima mutare a Casei Regale va conduce la redefinirea regulilor jocului. Sunt deja predictibile un alt set de intrabari la care raspunsurile vor veni suficient de repede. Din punctul meu de vedere prima dintre aceste intrebari este – Cu cine si ce a negociat Casa Regala a Romaniei ?

 12. E simptomatic faptul ca sa vorbeste mereu despre „partid” si „populatie” ca despre entitati total separate, de parca ar fi doua caste indiene care nu se amesteca niciodata. „Partidul” sunt unii, „populatia” sunt altii, populatia e ceva total pasiv, iar partidul e o persoana activa care se zbate sa castige increderea populatiei.

  In realitate, „partidul” ar trebui *sa fie o parte de populatie*. De ce nimeni nu se gandeste sa atraga populatia de partea partidului zicand „haideti si va inscrieti in partid, ca voi veti vota la alegerile primare, ca urmare voi veti hotari in viitor conducerea partidului, si partidul va fi al vostru”. Nimeni nu se gandeste sa atraga populatia in partid, ci numai cum sa pastreze partidul inchis, in folos propriu, doar cu o imagine atragatoare in ziua votarii. Pentru ca, nu-i asa, nimeni nu vrea populatia in partid, sa ne strice afacerile, o vrem numai in ziua alegerilor.

  Cat timp se vorbeste numai despre cum sa facem ca o conducere a partidului, aleasa in urma unor obscure masinatiuni interne, sa se plieze pe interesele votantilor, dar nu se intelege faptul ca conducerea partidului are trebui sa emane de la votanti, de la membrii de partid, tot o varza e. Vom avea mereu partide mogulizate, conduse de interese din umbra, si ne vom multumi numai cu liderii pe care ni-i vor alege mogulii din umbra, sperand sa ne incante ochii. Niciodata nu vom avea lideri cu adevarat responsabili in fata natiunii, ci numai niste subalterni de-ai mogulilor politici pusi la varf pentru a ne pacali in ziua alegerilor.

  Daca vrem sa schimbam partidele, trebuie sa intram in ele si sa le schimbam noi, nu sa plangem de afara in speranta ca Dumnezeu sau soarta la ve schimba aducandu-le de partea intereselor tarii.

 13. P.D.Liberal are orice vrei si nu vrei,afara de proiecte.
  1. Lipsit de un „program de iesire din Criza,pro-activ”,prin reindustrializarea tarii,va fi maturat in 2012 de la putere,daca U.S.Liberala va veni cu un astfel de proiect.
  Restul sint discutii tehnice – privind cistigarea alegerilor pe motive „emotionale”,iar nu rationale,din partea electoratului.Lipsit de un „ideolog” economic eminent (si de un „proiect de reindustrializare),P.D.Liberal nu poate decit sa se rezume la analize strict politice(si politicianiste) in evaluarea viitorului sau in perspectiva alegerilor din 2012.
  2.Cu premier politic sau tehnocrat,P.D.Liberal ar fi tot acolo,in lipsa unui program de reindustrializare,care sa confere partidului (si Romaniei) o viziune si proiecte concrete economice,pe termen scurt,mediu si lung.
  Motoarele „Basescu” si „Boc” sint „uzate” de Criza si nu mai constituie „locomotive” electorale,in fata saracirii extreme a populatiei,sub pretentiile de reforma !
  3.In concluzie,semnele de intrebare privind viitorul P.D.Liberal sint constituite mai ales de perspectiva sa programatica(economica),in conditiile in care guvernarea sa „pasiva”,a fost generatoare de dezastru economic generalizat.
  Opinia apartine unui „consultant economic” (de provincie,iar nu unui postac U.S.L) ,trebuind sa fie luata in considerare de fostul consilier prezidential !

  • De acord, dar intrebarea este: cum faci reindustrializarea tarii in conditiile unei economii de piata in care rolul statului in economie este limitat ? Ca metoda „a la Dej si Ceausescu” nu mai merge.

 14. adriana saftoiu abia face diferenta intre fefeleaga si bator ,d-apai sa prevada pasaricile lui taleb.
  putin probabil ca la „congresul” pd-l sa se iveasca o lebada neagra,mai degraba o gasca portocalie …moarta.
  cel mai bun raspuns dat autorului articolului de mai sus, se gaseste in link-ul acesta de pe hot news.

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8614211-calin-popescu-tariceanu-despre-alegerile-din-pdl-guvernarea-boc-doua-grupuri-lupta-pentru-controla-bugetul-stat-romaniei-dreapta-pentru-pdl-inseamna-soi-ciocoism-oligarhic.htm

  • Asa se vede intotdeuna cand privesti din partea stanga a scenei politice. Daca HotNews i-ar fi dat un spatiu mai larg, domnul Tariceanu ar fi vorbit despre lupta de clasa si despre nedreptatea ce se naste din proprietatea privata asupra mijloacelor de productie.

 15. Stimate d-le Kinn,
  Reindustrializarea tarii este posibila printr-un proiect de tip”asiatic”,care este bazat pe trei „piloni” tehnici:
  -crearea unei competitivitati economice nationale,de indice 1-14,apropiata de cea din tarile dezvoltate – in locul celei actuale,negative,de indice 57;
  -utilizarea unor tehnici si actiuni de accelerare a dezvoltarii economice folosite in tarile „tigrilor asiatici”,in fostele tari comuniste,dar si in cele dezvoltate;
  -folosirea unor masuri de „reglare fina”,economica de natura fiscala,financiara,etc;
  Un astfel de „proiect” deja exista si l-am oferit (fara succes) Presedintelui si P.Ministrului si (ca revenire)recent,din nou Presedintelui !
  Acest „proiect” asigura schimbarea modelului economic national de dezvoltare economica,pasiv,consumatorist,bazat pe functionarea de la „sine” a economiei si pe credite straine – cu un model nou, pro-activ.bazat pe resursele financiare ale UE si mondiale.
  Dezvoltarea economica nu este posibila pe modelul „comunist”,deoarece tara noastra nici nu are resursele necesare in acest sens de 20 de ani,dar aceste resurse exista din plin,pe plan mondial,pentru cei capabili sa le atraga si utilizeze rentabil/eficient.
  Problema este de a construi programe care sa creiaze „capabilitatea” nationala de a le atrage si utiliza in economia nationala – iar programul este construit in aceasta viziune si conditionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sebastian Lazaroiu
Sebastian Lazaroiu este nascut in 1970. Este de profesie sociolog. A lucrat in domeniul sondajelor de opinie la CURS (1997-1999, 2002-2007) si CSOP (1999-2001). A participat in calitate de consultant politic la campanii electorale din 1996 pana in 2009.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro