sâmbătă, februarie 4, 2023

Что делать? (Ce e de făcut)

Această campanie electorală a arătat că sunt posibile miracole ale normalităţii cu muncă de furnică, door-to-door, care sa învingă clientelismul şi resursele enorme, în zone unde PSD părea betonat pe vecie. De exemplu, USR-Plus a câştigat municipiul Craiova! Şi Vasluiul! Acestea nu sunt cine stie ce mari centre universitare, ca restul de capitale regionale unde a rupt prognozele.

Există mulţi activişti precum Laurenţiu Dincă de la Craiova, unul din cei care au învins pe Goliat-Olguţa Vasilescu, adică mafia regională+conexiunile în servicii secrete ale soţului+reţeaua vechii justiţii interlopizare, la ea acasa. Nu-i cunoaşteţi pe aceşti oameni, dar dintre ei trebuie să se aleagă primarul Craiovei la anul, cu susţinerea întregii echipe naţionale şi de la Bruxelles a partidului.

Toate vedetele media şi din Parlamentul European trebuie să uite de Bruxelles şi să petreacă un an cu oamenii ăştia prin teritoriu, zi de zi. Aici în România se dă lupta; Parlamentul European este o rutină comodă. Stimaţi reprezentanţi, hai să lăsăm vrăjelile fiindcă n-aveţi încă vârsta de retragere la băi, ca occidentalii. După ce se încheie târguielile fireşti pe instituţii şi formează noua Comisie, Europa se va guverna ea încă un an şi fără nepreţuita contribuţie română, ca şi până acum.

Dacă de mâine nu începe efortul pentru alegerile locale din 2020, entuziasmul de azi se va risipi degeaba. Ţara noatsră se conduce din primării, consilii judeţene şi Parlament; acolo e puterea, acolo trebuie readus echilibrul la momentul potrivit. Iar asta nu se va întâmpla dacă acum încep negocieri şi traseisme pentru a forma guverne minoritare, aka ciolaniade peneliste, moşite pe sub tejghea.

După ziua de duminică PSD e avizat, deoarece efectul surpriză a trecut. Plus, dacă nu sunteţi abili să forţaţi mâna Veorichii cât e încă emoţionată, pentru a introduce schimbările legislative necesare, diaspora nu va putea vota la locale şi va fi iar sabotată la parlamentare. Studenţii din marile centre universitare vor fi iar excluşi de la vot. În Bucureşti, un PSD plin de lapte şi miere şi condus de Gabriela Firea se va strădui să facă invizibilă marea confrerie PSD-PNL Buşoi, răsplătit de partid pentru binemerite cu 0.5 mil euro (cam atât îi rămâne în borsetkă după un mandat de 5 ani la Bruxelles).

De-acuma PSD-iştii ştiu ce au în faţă şi vor lupta cu ghearele şi dinţii pentru propria lor piele, nu vor mai face non-combaturi ca familia contesei roşii de Vaslui. Iar ăia care chiar nu mai au nici o şansă, vor profita de anul rămas la dispoziţie pentru a deşuruba veiozele şi clanţele de la uşi, ca să lase moştenire outsiderilor nişte primării goale, prin care bate vântul, cu datorii de zeci de milioane de euro.

Dacă anul ăsta va fi risipit prosteşte, ar fi păcat nu doar pentru ocazia pierdută de a încheia cu modelul de politică rural-balcanic ce a prevalat până acum în România post-comunistă. Dar ar fi păcat în primul rând pentru că că ar omorî o poveste frumoasă – or ştim că în momente de cumpănă oamenii au nevoie să vadă că poveştile frumoase pot fi şi reale.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

 1. Da’ cevasilea tont stiu:
  In patria nostra multe silvae sunt (inca) si, pe linga asta, o singura forza politica: serviciilii.

  • „…o singura forza politica: serviciilii.”

   Principiul orwellian spune că „javrele slujesc porcii” …
   Asta atât timp cât li se dă un ciolan bun de ros. Este adevărat că până în prezent nu au fost puse de nimeni „cu botul pe labe”, iar la audierile di comisiile parlamentare specializate, de fapt reprezentanții „serviciilor” i-au audiat pe „comisari”.

   De fapt încă nu suntem siguri dacă chiar va exista „o răsturnare” a puterii în România (cel puțin pâna la alegerile parlamentare naționale, dar s-ar putea ca nă nu fie nici după acelea) și „serviciile” încă evaluează posibilitatea.

   Dacă chiar va fi un „balans” de putere, „servicile” vor trece rapid de partea noii puteri, după cum s-a întâmplat și până acum, pentru a-și păstra privilegiile și afacerile mizerabile pe care le desfășoară. Dar, repet, niciodată până acum (și nici acum nu suntem siguri că se va întâmpla) cleptocrația nu a fost amenințată că va pierde puterea, indiferent care au fost formațiunile politice care s-au perindat pe la guvernare.

   Rămâne de văzut, pentru că este de așteptat ca la un moment dat orice cleptocrație să se îndrepte fie spre un regim autoritar, fie spre unul democratic. Ceea ce știm clar este că cetățenii români au spus acum că nu doresc să se îndrepte către un regim autoritar. Sperăm [doar] în prezent să ne îbdreptăm către un regim democratic. Dar e doar o speranță încă…

   • Adevărul e că trebuie zisă și asta, cu riscul de a fi făcut ia securist ( acum așa e moda, ăia care au fost activiști sau securiști cu acte îi fac pe cei ce n-au fost activiști și securiști): SRI e o instituție a statului. Ori o consideri de partea bună ori o desființezi. PSD duce de șase ani discuția asta schizoidă mai departe dar nu a făcut nici una nici alta… ceea ce arată doar că e o perdea de fum. Nu „seviciile” ci oameni din servicii sunt cei care își bagă nasul, și îndrăznesc să cred că nu toți au aceleași scopuri. Dacă voiau să facă ceva, au avut majoritate în palament în tot acest timp…

    • @Mihai Badici

     Lecturile esențiale, precum operele lui Lewis Carroll, sau George Orwell, au calitatea că dețin potențialul de a declanșa mari pasiuni și energii neașteptate.

     Se nimerește în plus uneori ca ele să fie potențate de evenimente, ori de fapte banale ale căror semnificații să poată fi interpretate emoțional, precum, spre exemplu, alegerea unui erou în cea de treia funcție ca importanță într-un stat.

     Se poate întâmpla într-un astfel de caz ca cel care leagă povestea aventurilor levantine ale lui Alice, răpită în Țara Minunilor, de clipocitul vâslelor belineze pe drumul inițiatic către Ferma unde stăpânește Daddy Berkshire, bunăoară, să fi fost pe vremea lui Zeus mare iubitor de ritualuri dionisiace cu prilejul Sfinților Arhangheli. … Nu mai vorbesc despre cele artemice, în care fratele forestier al lui Berkshire participa drept pretext de comuniune euro-asiatică.

     Ce vreau să spun de fapt este că în vremea Măgurelii acesteia, de la Anda și serialul nuvelistic cu tabacioc, și până astăzi partea bună a statului s-a tot făcut atât de bună încât cei aflați de partea sa au devenit sublimi. Iar noi, cetățenii onești și buni plătitori de taxe ai acestei țări europene, am rămas la nivelul istoriilor cu Păcală și Tândală. Ei bine, din când în când eu și câțiva dintre prietenii mei vrem să mai aflăm câte ceva despre cum sunt cheltuiții banii noștri, plătiți drept taxe.

     • Vă rog să mă credeți că și eu vreau să aflu. ( ca IT-st, mă interesează de exemplu cum de în vreme ce afacerile vechilor securiști cădeau una după alta, Ghiță zburda liber și era singurul cu prăvălia deschisă :) ) Dar: noi plătim oamenii ăștia de la buget. Nu cumva e ilogic ca pe de o parte să îi plătești de la buget și pe de cealaltă parte să dai legi ca rezultatele muncii lor – la interceptări mă refer – să nu fie folosite în instanță? Pentru ce îi plătim atunci?
      De asta zic, soluțiile sunt doar două: desființare și înființare de la zero sau … îi lăsăm așa ( considerăm că sunt OK) și doar îi controlăm. Dar când pui un neterminat ca Manda să controleze SRI nu cumva te întrebi cine pe cine controlează?
      Sigur că în orice țară serviciile au un oarecare rol în subteranul vieții publice. Tentația e mare când ai acces la informații, iar prin orașele în care nu se întâmplă nimic probabil se petrec tot felul de găinării, dar nu asta mă interesează aici. Ceea ce mă interesează e dacă pot fi controlați sau nu. Pentru că dacă răspunsul e nu, soluția e desființarea… Legal e simplu. Ceea ce nu se poate e să admiți că nu îi poți controla dar să îi plătești ca și cum ar fi o instituție a statului, exact ceea ce aud zi de zi de când au venit „ăștia” la putere. Credeți că eu nu mai țin minte cine a înființat SRI, care a fost contextul, pe cine a apărat? Doar că mi se pare inadmisibil să îți faci treburile murdare cu ei în veme ce îi bălăcărești zilnic la televizor .
      P.S. Apropo de interceptări: când Băsescu a pus corupția pe lista „amenințărilor la siguranța națională” practic le-a dat mandat pentru ele. Că s-a întors și împotriva lui…. ghinion…

      • Ati folosit termenul control care, pentru IT-isti si automatisti are un sens ambiguu in limba Romana, prin contaminarea cu sensul din engleza.
       Adevarul este ca aproape toti si-ar dori sa controleze SRI-ul asa cum controla odinioara Partidul Securitatea. Dar ceva ce nu a mers la nesfarsit pcr-ului, ditamai partidul care era in toate, nu poate sa mearga unor partide surogat cum e psd si ceilalti si mai surogat. De-aia sunt asa frustrati si tot vocalizeaza impotriva „securistilor”, fiindca nu ajung la butoane, ca altadata.
       Si, la urma urmelor, chiar am fi de rasul curcilor, daca serviciile secrete ar fi „controlate” in sensul din englezde unu ca manda. Mai bine le desfiintam si, eventual le externalizam. Mai platim un abonament ceva, la FBI, MI6, CIA si altii care vor sa castige un ban cinstit… si ne-am scos.

      • Cum ar putea un partid sa-i verifice, daca fraiele sunt la Iohannis si decizia in CSAT?
       Da, Parlamentul are niste responsabilitati, insa fara presedinte nu se poate face nimic.
       Si pe urma daca serviciile au atatia infiltrati in presa, va imaginati cum vor sari agaricii astia la atac. Deja cand a indraznit PSD sa le taie bugetul, anumiti oameni din presa vorbeau despre apocalipsa de parca toti teroristii din lume veneau la noi. Si cand colo, serviciile aresteaza toti gainarii, iar Ghita, Udrea, Mazare, Hexi Pharma dadeau tunuri linistiti, fara niciun fel de probleme. Ba chiar Ghita si Hexi aveau contracte cu SRI.
       Eu nu cred ca cineva poate verifica eficient serviciile, atat timp cat nu va exista presiune publica. Ar fi nevoie de un Parlament care sa scoata la iveala greselile lor, insa vad ca romanii sunt de acord sa fie ascultati. Parca s-a uitat brusc de Securitate sau e buna Securitatea daca e de partea noastra si ii asculta pe „ei”(oricine ar fi ei, dar numai „noi” sa nu fim).
       Nu e vorba de control, ci de a-i verifica. Dar mai intai de toate, macar sa le ia gradele militare si sa-i faca civili. Asa vor putea fi desecretizate multe dosare. Sunt programatori in servicii care au arma, doar pentru ca mai curata uneori calculatoarele sau se ocupa de site. Ar trebui sa fie toate serviciile civile si fara trupe speciale, sa depinda mai mult de Parchet (dar nu sa faca anchete, ci referitor la mandate) si sa colaboreze cu celelalte forte de ordine. Treaba lor sa fie doar intelligence-ul, nu sa exercite presiune sau sa asculte telefoane impotriva politicienilor. Daca serviciile asculta politicienii pentru abuz in serviciu, asta inseamna ca serviciile controleaza Parlamentul. Plus trebuie trecut in lege ca e interzis ca un politician sa colaboreze cu serviciile sau sa aiba vreo cariera in servicii. Daca s-ar aplica asta si in presa, multi ar disparea.

 2. Toată lumea știe că la noi e grădina Maicii Domnului unde se întîmplă miracole și minuni (care durează trei zile dar uneori pot ține și o lună dacă e cazu’). Votul ăsta a ieșit așa fiindcă s-a săturat lumea de tîmpiți, de hoți nesimțiți și de un guvern rezultat în urma unui casting care l-ar face invidios pe orice proprietar de circ. Dacă la început era doar de rîs atunci cînd vreun dobitoc înșurubat de Dragnea pe post de ministru se apuca să violeze în formă continuată limba română, din momentul în care ceata de maimuțe bărbierite a început să se ia în serios și s-a comită legi și ordonanțe, ni s-a cam tăiat rîsul. S-a votat împotriva cretinilor, a țăranilor și a mecanizatorilor cu dungă de la bască, care și-au pus fracul peste maieu și credeau că acum sînt băieți de oraș și că pot juca în flecuri o țară întreagă. Au cîștigat adevărații băieți de oraș fiindcă altă ofertă nu există pe piață la ora asta, dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece și să n-avem impresia că acum s-au deschis ușile împărătești și o să se înghesuie lumea să se închine la Cioloș și să ia lumină de la Barna. Boborul e volatil, are naturelul sensibil și frăgezit bine de CDR, de Constantinescu, de Băsescu și de omul care rezolvă țara pas cu pas lansînd cărți de la Cotroceni, așa că un viraj rapid către Baraba și ai lui este oricînd posibil. Nu’ș de ce, dar am eu un presentiment că toate resursele și muniția din dotare sînt concentrate acum pe ducerea la îndeplinire a proiectului de țară al lui Iohannis, care se numește ”cum fac eu ca să mai fiu încă o dată președinte”. România, dă-o dracului, se descurcă ei, că-s români și cred în minuni!

  • Nu fiti ingrijorat cetatene, timpul merge inainte (chiar daca din cind in cind oamenii merg inapoi), iar proiectul lui Iohannis e bun. Trebuie sa recunoasteti, omul vorbeste putin dar loveste rau de tot. V-as trimite sa-i intrebati pe cite unii de treaba asta, daca nu credeti, da’ nu mai imi aduc aminte cum ii cheama.

  • Atât timp cât Putin încă e la Kremlin, un nou mandat pentru Iohannis e cam singura variantă de armistițiu care se poate obține. Și mai vedem în 2024, asta este.

  • Ce bine ca mai au si altii pareri ca a mea. Altfel ajungeam sa cred ca sunt eu prea Eurosceptic si prea pesimist. Nici Dumnezeu nu va apuca ziua in care romanii sa fie uniti . Si numai el ne poate schimba…codul genetic. Care la TOTI romanii este impregnat cu:ura, hotie, dusmanie,pornografie,manelism,,tradare de neam si de tara,lene si mai nou de BMW-uri, vile, droguri etc. Cata vreme acestea nu pot fi corectate, nici daca vine un Parlament japonez nu poate fi bine. Il vom contamina si pe acela.

   • „Il vom contamina si pe acela.”

    Pentru că nu vă cunosc potențalul, nu am motive să vă contrazic, poate-i veți contamina.

    Dar, în ceea ce mă privește, ca tefelist plătit de Soros, trebuie să-mi recunosc neputința în sensul celor susținute de dumneavoasră: nu am nici BMW, nici vilă…. Că încă nu am primit drept plată pentru manifestațiile din Piața Victoriei decât gaze și bastoane.

    Folosesc însă prilejul pentru a-i transmite d-lui Soros solicitarea de a-mi da și mie vilă și mașină, precum acelor români pe care-i cunoașteți dumneavoastră.

 3. Asta cu europarlamentarii facand campanie door-to-door inclusiv cand Parlamentul European se reuneste in sesiune, e un pic fortata totusi. Ei au treaba acolo sa se bata cu Macron si directiva lui de mobilitate care e discriminatorie si protectionista, sa se bata pt primirea Romaniei in Shenghen ca sa nu mai stam mereu la control de buletine pe aeroporturi samd.

  Vor trebui sa se implice si ei, nu zic nu, dar poate cel mai bun mod de-a o face, e acela de a veni saptamanal in circumscriptii si de a avea program lung de audiente in care sa-i asculte si sa vorbeasca cu oamenii/alegatorii. Si sa comunice mereu si eficient, sa le arate oamenilor cum activitatea lor de parlamentari europeni poate contribui la rezolvare problemelor cetatenilor.

  Ce mi se pare mai important pt USR+ e sa continue sa atraga profesionisti validati si integri in randurile lor. Vor avea de pus candidati la primarii si sunt zeci de mii de primarii in tara asta. Si acolo e nevoie nu doar de primari, ci si de consilieri. Liste intregi. Vor avea nevoie de parlamentari, ministri, etc. Este atat de mult loc pt alti oameni integri si profesionisti sa intre in politica.

  Dvs. dle Ionita ca figura super-validata in ONG-uri de ce nu intrati in USR+? Va vad forte „fit” acolo. Aveti tot ce nevoie: experienta, know-how, integritate, etc. etc.

  • Se vor bate cu Macron in timpul saptamanii, in weekend trebuie sa vina in Romania sa munceasca politic pentru Romania si partidele di care provin !

 4. „Dacă de mâine nu începe efortul pentru alegerile locale din 2020…”

  Dap!
  Cred că ar fi necesar să apară curând programele politice, cu obiective clare, care să reflecte așteptărrile celor care i-au votat pe învingători.

  • Eu spun treaba asta de 9 luni :-).

   >>>

   La Zidul Plangerii se pun biletele. Ei bine, Posta israeliana le ridica si le depoziteaza cu mentiunea „destinatarul necunoscut la adresa”.

   • „La Zidul Plangerii se pun biletele.”

    Sunt adunate periodic, de două ori pe an, și îngropate într-un spațiu considerat sacru, pe Muntele Măslinilor.

    • Tot aia e.

     Vreau sa spun ca politicienii nu asculta populatia. Si nici nu dau semne ca o vor asculta prea curand.

     >>>>

     Si politica se invata. Romanii au o respingere naturala fata de invatatura si de fapt chestia asta e la originea tuturor problemelor de pe malul Dambovitei.

     Cu cateva mici exceptii, avem de-a face doar cu demagogie. Acum ca Dragnea nu mai e, aceasta incapacitate cronica se va vedea.

     Putem sa ne prefacem ca nu exista, desigur.

     Dupa ce am vazut in ultimele zile, eu mi-am pierdut speranta. Cred ca suntem conamnati la inca 20 de ani de comunism mascat, mereu cu alte masti.

     Eu i-am spus „Noapte buna!” Romaniei.

 5. UDMR e cheia. Fara ei ALDE+PSD vor muri incet. USR are sustinerea populara, dar mai au mult de munca ca sa poata accede la guvernare.

 6. Sistemul Dragnea/PSD nu e învins, nu e înlăturat. Colaboraționismul și complicitatea cu Dragnea/PSD rămâne un pericol acut.

  …”… ar fi păcat nu doar pentru ocazia pierdută de a încheia cu modelul de politică rural-balcanic ce a prevalat până acum în România post-comunistă. …”….

  Sistemul Dragnea/PSD înseamnă zeci de mii de colaboratori și profitori. Sistemul Dragnea/PSD înseamnă „pâinea” pentru cei care de 29 de ani controlează țara, parlamentul, guvernul dâmbovițean, instituțile publice, serviciile publice. E un munte de complici și colaboratori care trebuie mutați împreună cu Dragnea în fața unei justiții independente.

  • Perfect de acord Kurt

   Sarpele PSDist a intrat temporat intr-o gaura, dar pandeste din toate agentiile, deconcentratele, inspectiile de munca si alte „comitete si comitii”.
   Acolo „straturi” de PSD-isti, ex_PSD-ist, PNL, ex-PNList (ma rog si altii, UDMR, PD_L, UNPR etc) sunt acolo angajati cu lefuri bune/bunicele dar fac treaba la Partid (care o fi el). Afara NU pot fi dati, caci in Justitie NU pierd niciodata.
   Ministerele sunt arhipline de plimbatori de hartii, veniti in valuri in functie de ce partid castiga sau ce aripa din partid are ceva de spus. Majoritatea, parerea mea, este ca sunt membri/simpatizanti PSD. Astia si familiile lor vor vota cu PSD! Chestia cu peste 60 de ani si rural nu mai tine. Cunosc un cuplu 89/90 ani care a votat cu USR! Rudele mele de la tara nu voteaza niciodata cu PSD (desi au rude care candideaza in primarii). Cea mai periculoasa este nomenKlatura creata de PSD, care se perpetueaza.
   Democratia a castigat o batalie pe 26 mai, dar NU razboiul.

   • Tinerii din țară au un drept la un trai mai bun. România are resurse pentru bunăstare. Responsabilitatea ților și bunicilor față de copii e o tradiție bună românească.
    Nu cedăm.
    Vă vedem!

    • Tinerii din țară au un drept la un trai mai bun. România are resurse pentru bunăstare. Responsabilitatea părinților și bunicilor față de copii e o tradiție bună românească.
     Nu cedăm.
     Vă vedem!

     • Eu unul nu mai cred intr-o revenire intr-un orizont previzibil. Poate peste 20 de ani.

      Societatea romaneasca a ramas comunista si, in traditia comunismului, se preface.

      Dar nu vad niciun semn de trecere la capitalism, doar vorbe goale.

      Eu mi-am pierdut speranta. „Noapte buna!” Romania.

      • @Dedalus – societatea românească va trece la capitalism de nevoie, la fel cum în 1989 a abandonat monopolul statului în economie tot de nevoie.

       Cam în 10 ani, n-o să vă vină să credeți cât de schimbate vor fi mentalitățile și atitudinile în România, comparativ cu cele de azi.

 7. Sunt tare currios, acum când ţinta piept numită Dragnea nu mai este viabilă, ce c3¤%t veţi mai face. Am văzut turbaţi care, dacă puteau să-l smulgă din maşină, îi luau capul şi-l băgau îtrntr-o suliţă şi-l plimbau prin Piaţa Victoriei. Asta este noua mişcare? Voi sunteţi virginii politici? Cu cămaşa-n gura voastreă!

 8. Haideți domnule Ioniță, „…conexiunile la serviciile secrete ale soțului…” :). Manda se încadrează perfect în tipoogia descrisă mai sus de comentatorul „cetățeanul turmentat” (aseară la 23.55, pentru rigoare), să nu-i acordăm cine știe ce alte prezumții…. : „Un mecanizator cu dungă de la bască, care și-a pus fracul peste maieu și credea că acum e băiat de oraș și că poate juca în flecuri o țară întreagă”.

 9. Singura alegere posibila, in momentul asta, este USR. Inca este, nu avem insa nici o garantie ca nu va fi si ea „influentata” de servicii. Deocamdata cred ca nu, dar sunt convins ca se lucreaza pentru asta. Am auzit ca exista propuneri sa se permita incrierea in USR a celor care au activat si la alte partide, cu motivatia ca in zonele rurale nu e posibil sa gasesti persoane pregatite care sa nu mai fi facut politica. Bineinteles ca asta e usa din spate pe care poate intra oricine. Nu e loc de naivitate acum.

  • Nu se pune problema infiltrării vreunui partid din România decît atunci cînd este vorba de racolarea unora care ocupă poziții importante din aria decizională. Cineva (persoană importantă, nu spui cine), mi-a explicat ca la proști că la secu’ e coadă de solicitanți din toate partidele care vin de bună voie să dea în gît pentru a-și asigura o iluzorie protecție în cazul în care matrapazlîcurile pe care le fac vor ieși la lumină. Necazul e că se dau în gît și mai pun și de la ei, așa că e chinuială mare ca să vezi cît e pe bune și cît e vrăjeală băgată ca să-l înfunde pă dujman. Cam aceeași chestie o pățesc și ambasadele, unde joacă liga mare de turnători care speră să fie băgați în seamă ”ca să aibă sprijin politic”. Asta e politica românească, cu datu-n gît, cărat porcu’ și damigeana la ai noștri, marcat banu’ la ”consilierii israelieni” și la urmă, intratu’ la ocnă după ce omu’ și-a epuizat potențialul și se aruncă mai mult decît are voie, iar Dragnea e cel mai elocvent exemplu. Cît timp și-a văzut de porcii lui, de asfaltat, renovat și drenat bani publici, nu l-a căutat nimeni. După ce a încercat să-i jmekerească la bani și pe ăștia cu băncile, cu gazele și cu energia, a intrat pe drumul pierzaniei și după cutuma românească, a doua zi după ce a pierdut la vot, justiția intransigentă a lucrat cu celeritate maximă și pînă seara l-a băgat la zbîrnă pentru ce a făcut pe vremea cînd Irinuca mergea de-a bușilea. Nu pentru ce a furat ani de zile, a intrat pentru o chestie pe care au făcut-o toți cei dinaintea lui fără să fie deranjați vreodată, așa că omu’ din Rio are motive mari ca să se oftice, pur și simplu l-au băgat la pîrnaie la mișto și a plecat din funcție ca un prost! Ca să fie și mai clar, statul paralel care nu există, nu l-a băgat direct, doar l-a ajutat nițel să nimerească poarta de la Rahova. De restul furăciunilor, ca și în cazul lui Năstase și al celorlalți zmardoi prinși cu rața-n gură, nu mai știm nimic, pentru că justiția vigilentă și intransigentă lucrează și bazîndu-se pe cooperarea inculpatului, așteaptă împreună cu el prescrierea faptelor. De-asta, domnu’ PAFI, spun și eu că aveți dreptate și nu-i loc de naivități acum!

 10. Dar cam asa este, a fost vorba doar de o batalie, mai e mult pana la castigarea razboiului.

  Vad oameni in jurul meu care au impresia ca e gata, fortam anticipatele in 10 zile si avem un nou guvern. Ori asta chiar nu se poate, pentru orice minte limpede, nici nu mai explic de ce.

  Dar se pot faca atatea si atatea lucruri, tinand cont mai ales de recentul vot popular:

  – majoritatea trebuie presata public sa „repare” toate porcariile ce decurg din modificarlle legilslative asupra legilor justiiei si a Codului Penal. Avem referendum si un vot popular covarsitor. Avem decizii de la Comisia de la Venetia si recomandarile din MCV. PSD-ul crede ca poate sa faca populatia sa uite de ce a facut prin simpla metoda „hai sa nu mai discutam despre asta” sau prin declaratii a la Catavencu facute de marele aparator al independentei justitiei, adica Oprisan? Cum, nene, si de reparat ce ati stricat cand reparati? Cand desfiintati Sectia Speciala? Renuntati sau nu la modificarile de Cod Penal pentru care am fost avertizati direct cu activarea articolului 7? Guvernarea asta nu trebuie iertata, trebuie presata absolut in continuu cu asta „A, nu vreti sa reparat? Pai si vreti sa credem ca e o diferenta intre voi si gasca lui Dragnea? Ca voi sunteti ceva mai tacuti si nu discutati despre asta?”

  – demiterea ministrului de externe, ceruta 24 din 24, 7 din 7, in continuu, pentru cum a decurs votul in diaspora

  – demiterea ministrului de interne, ca motive sunt fara numar: 10 august, Topoloveni, Targoviste, etc. Ca sa nu mai spunem ca plutesc salupele incarcate cu droguri prin Delta si ca poti sa pescuiesti pungile cu droguri direct de pe plaja din Eforie

  – modificarea legislatiei privind votul in afara, pentru a se putea vota omeneste. Vot la primarii in doua tururi. Ceruta insistent prin propuneri legislative bine scrise.

  Trebuie presati in continuu si pusi in defensiva. Daca PSD-ul reuseste cumva sa isi asigure iar si iar o majoritate in parlament care o sa blocheze toate aceste propuneri, macar trebuie sa fie fortati sa plateasca pretul politic pentru toate asta. Zi de zi, in urmatoarele 18 luni.

  Strict legat de cei pe care eu i-am votat, adica USRPlus, eu astept sa inceapa deja de pe acum sa cauta propuneri bune pentru locale. Au ceva de cautat, nu au voie sa nu aiba propuneri de primar in orice localitate peste 20.000 de locuitori. Sa continue ca disperatii infiintarea de filiale in mediul rural, au nevoie de asta ca de aer. Sa isi gandeasca deja de pe acum, macar in mare, programul de guvernare si comunicatorii pe temele critice ale guvernarii (sanatate, educatie, infrastructura, fonduri europene, politica externa, etc).

  P.S. Vad ca opozitia a inceput bine, cu propunerile comune pentru Presedintele de Camera si pentru Avocatul Poporului.

 11. Entuziasmul de dupa alegerile de duminica e cam exagerat: alesii de duminica nu vor fi parte a Parlamentului Romaniei.
  Si hidra n-a murit: azi, in Camera Deputatilor, graba mare sa nu lase gol scaunul in care a stat teleormaneanul. Asa ca opozitia a fost infrinta cu usurinta si a fost ales Ciolacu.
  Asta cu sprijinul prim plagiatorului national: singele pesedist nu se face apa :D
  Oricit ar fi vrut unii sa-l „infieze” cind il ataca pe Dragnea.
  Strigatele si jelaniile pluseristilor si a liberalilor nu tin loc de artimetica locurilor in Parlament.
  Mda, avem o infringere, ce facem cu ea?

  • Felicitari! in doua propozitii ati reusit sa tavaliti prin praf si concurenta de pe esicherul de dreapta. In fine, recent, dl Ciolos a oferit cetatenilor (la Timisoara) un proiect national, unirea societatii in baza respectarii valorilor UE si a meritorcratiei -o Romanie pentru toti romanii- vezi aici. Este evident ca PMP si alte partide care doresc sa se alature acestui proiect, inainte de toate trebuie sa se distanteze de vechii lor membri si colegi care au promovat coruptia institutionalizata, cleptocratia, nepotismul si ticalosia perioadei postdecembriste. Va convine sau nu, Basescu se numara si el printre acei lideri politici care au promovat aceste valori „cot la cot” cu Nastase, Voiculescu, Dragnea, Tariceanu si multi altii.

   • @ LiberalSecolul21,
    dle, esti demn urmas a lui Tatarascu, Cimpeanu ori bido, pardon, Antonescu.
    Eu spuneam despre un fapt intimplat in Parlament, ieri, iar tu ma intimpini cu invective si acuze ca PMP-ul ar fi facut parte alaturi de PSD din USL.
    Erai liberal si atunci?

   • Si inca un „fapt”:
    „Dan Barna a criticat, joi, la Adevărul Live, PNL subliniind că ”Alianța USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”. Asta, după ce Ludovic Orban a reproșat alianței că se gândește la o candidatură proprie la alegerile prezidențiale.”
    Pesedistii vor imprumuta o vorba populara, „cearta-, drace!”

 12. In momentele de cumpana oamenii au nevoie sa sparga capul viperei (in cazul asta sistemul dragniot-mafiot) cu toporul (electoral, bineinteles). De povesti frumoase de inventat pentru cativa natafleti au nevoie unii comunicatori media (Gadea, Ciuvica, Mungiu etc.). Dar n-o sa-i mai asculte nimeni, cand Ciuma Rosie o sa dispara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro