vineri, aprilie 19, 2024

… și cu Rareș Bogdan în PNL și cu sufletul în USR nu se poate!

… pentru că în Romania nu s-a încheiat primul tur al alegerilor prezidențiale. În realitate, s-au încheiat ceea ce în Statele Unite s-ar numi alegerile primare. În alegerile primare, aspiranții democrați la fotoliul de la Casa Alba candidează între ei pentru suportul simpatizanților democrați, iar aspiranții republicani procedează aidoma. Cel care castigă în fiecare tabără competiția internă intră în competiția finală. Finala mare. Cum în România nu avem alegeri primare, candidații fiecărui partid fiind fie desemnați, fie auto-numiți, turul întâi al alegerilor prezidențiale ține loc mai degrabă de alegeri primare.

Caracteristic pentru alegerile primare din SUA e faptul că fiecare candidat încearcă să se diferențieze de ceilalți, să iasă în față (sau din turmă, dacă preferați), or asta nu se poate face decât folosind un ton agresiv, “de atac”, și, implicit, hiperbole: nu doar candidații de cealaltă parte a spectrului politic sunt demonizați, dar și “co-echipierii” împotriva cărora candidează sunt descriși în culori cât se poate de sumbre.

Oricât de multe valuri (era cât pe ce să zic “de cerneală” în loc de megabiți) au curs pentru a condamna această practică, ea se repetă în fiecare ciclu electoral, fără greș, pentru că e eficientă, iar americanii sunt oameni pragmatici: Ei nu intră în alegeri din motive idealiste, doar pentru a “atrage” atenția asupra unor probleme grave. Ei intra în alegeri pentru a câștiga. N-au mamă, n-au tată, i-a născut o mătușă. Nu degeaba un poet american a scris că “niciun poem n-a oprit vreodată un glonț calibrul 44”. Or, pentru a câștiga alegerile primare, trebuie să convingă “nucelul dur” al partidului. Cei care votează în alegerile primare sunt republicanii sau democrații care au convingeri ferme, n-au îndoieli ca “ceilalți” sunt toxici. Oamenii fără dileme, cum ar zice Pleșu (sau cum a zis-o Tocqueville). E mai confortabil să ai certitudini.

Odată, însă, încheiate alegerile primare, dinamica electorală se răsucește pe călcâie, la stânga sau dreapta-mprejur, în funcție de partid. Oricât de tare s-au atacat și înjurat, foștii combatanți din interiorul partidului strâng dintr-o dată rândurile. Toți (re)devin prieteni, defectele de mai-ieri devin, la o privire mai atentă, aproape calitați, s.a.m.d.. Asemenea acrobații și contorsionări deopotrivă raționale și morale i-ar lasa cu gura cascată și pe cei de la celebrul Cirque du Soleil. Nu însă și pe americanii obisnuiți cu regulile jocului. “You do what it takes to win”. Tonul se îmblânzește și când vine vorba despre soluțiile propuse în alegerile primare. Radicalismele se tocesc rapid, colții se rotunjesc ca prin magie, ambii candidați leapadă pielea porcului agresiv și se transformă în Feți Frumoși moderați. Până și Donald Trump. De ce? Pragmatismul, bată-l vina! În turul final ai nevoie de voturile nehotărâților (“the people on the fence”), că pe cele ale radicalilor ți le-ai asigurat deja. Ai câștigat “marginile”, acum trebuie să câștigi “centrul”.

Toate “surprizele” turului întâi al alegerilor prezidențiale din Romania pot fi înțelese din această perspectivă. Toți candidații care s-au “radicalizat” în primul tur, au câștigat. Iohannis s-a focusat pe un discurs anti-PSD – și a câștigat. Dancilă s-a concentrat pe un discurs anti-Iohannis – și a câștigat intrarea în turul al doilea. Dan Barna a preferat o abordare mai idealistă, fără atacuri la “co-echipierul Iohannis” – și a pierdut. Mircea Diaconu nu a atacat-o pe “co-echipiera Dancilă”, pentru că el e moderat și independent – și a pierdut, câștigând mult mai puține voturi decât cele anticipate. Paleologu a câștigat atacându-l pe coechipierul Barna, dar a pierdut poziționându-se mai degrabă ca moderat în atacul anti-PSD. Restul nici nu mai contează.

Ce se va întampla acum? Mai nimic. Dar un nimic cu posibile consecințe dezastruoase pentru Romania. Eugen Ionesco spunea că “arta este absolut inutilă, dar acest inutil este absolut necesar”. Adevărul acesta se aplică și aici, tocmai pentru ca numai despre o artă a politcii nu poate fi vorba, în cazul niciunuia dintre protagoniști. Iohannis înțelege sau măcar “simte” diferența dintre PNL-ul lui alde Orban și Bogdan și USR+-ul lui alde Barna, Cioloș, Voiculescu, Ghinea, etc. Înțelege sau măcar “simte” că Romania lui Orban și-a lui Bogdan e doar puuțintel mai bună decât România lui Dăncilă și Nicolicea, nicidecum “normală”. Vechea gardă din PNL e doar ceva mai “spalată” decât vechea (și noua!) gardă din PSD. USR + e o alta mâncare de pește. Dar tocmai de aceea președintele preferă PNL-ul. N-o fi fiind el american, dar e un neamt pragmatic. Vrea să câștige și nu poate câstiga cu USR +, pentru că electoratul românesc care răspunde la butoanele apasate de USR + nu e încă nici pe departe majoritar.

Majoritatea electoratului poate fi câștigat în runda finală cu Orban + Bogdan, tocmai pentru că sunt doar varianta îmbunătățită a PSD. Nu degeaba Nichita Stanescu spunea “întunecând intunericul, iată porțile luminii”. PSD-ul poate fi bătut deocamdată doar cu armele PSD-ului ceva mai bine ascuțite. Chestiune de demografie.

Din aceleasi motive pragmatice, Dancilă insistă pentru o dezbatere, iar președintele o refuză. Amândoi (sau consilierii lor) realizează că prima ar avea doar de câștigat, iar al doilea doar de pierdut. Iar asta nu pentru că fosta prim-ministru l-ar putea “dovedi” retoric sau intelectual pe Iohannis. Ci pentru simplu motiv că o doamna are, în orice dezbatere cu un domn, un avantaj: e femeie, chiar dacă nu neaparat doamnă. Iși poate permite sa fie agresivă, agramată sau chiar “tzatză”, și toată lumea o va aprecia pentru că “e bărbată”, vorba lui Caragiale. Un bărbat, dacă s-ar apara cu aceleași metode, ar fi considerat “țopârlan” sau, și mai rău “tzatză”. Lupta, în condițiile psihologiei românilor de astăzi, ar fi una disproporționată.

Pot intelege asta. Dar marea majoritate a electoratului mai mult sau mai putin educat din România rămâne idealist. Rămâne cu sufletul în USR+. Ceea ce e laudabil, dar nu ajută acum la câștigarea alegerilor. Ceea ce mă face să cred că Iohannis va câștiga alegerile, dar va avea marea dezamagire de a avea o prezență la vot absolut rușinoasă, din cele doua motive mai sus explicate: Rareș Bogdan-ul generic și refuzul dezbaterii. Va pierde electoratul userist, dar îl va câștiga pe cel potențial pedesist, nehotărat, care s-a dat dintotdeauna cu învingătorul probabil – cel care va face diferența în condițiile unei prezențe scăzute la urne.

Din nefericire pentru Romania, asta va afecta atât guvernarea provizorie cât ți rezultatul urmatoarelor alegeri. Dar pe toate nu le poți avea, chiar dacă te poți strădui. Ăștia, mai idealiști, nu putem decât spera – încă o dată – că, după câștigarea alegerilor, pragmatiștii nu vor uita că degeaba ai sacii în căruță, daca n-ai un ideal care să mâne caii care-ți trag căruța. Din față, nu din spate.

La urma urmei, vorba lui Otto von Bismarck, politica este arta posibilului.

NOTA: Textul a aparut si pe citynews.rohttps://citynews.ro/cum-se-vede-campania-electorala-din-america-opinie-de-la-un-fost-jurnalist-clujean/

Distribuie acest articol

43 COMENTARII

  1. „PSD-ul poate fi bătut deocamdată doar cu armele PSD-ului ceva mai bine ascuțite.”

    Dacă acredităm ideea că odată „bătut” PSD, România scapă de toate grijile și nevoile, facem o imensă greșeală.

    PSD este doar o marionetă a cleptocrației. Nu PSD îmi doresc „să fie bătut”, ci cleptocrația securisto-comunistă, ce are caracter transpartinic.

  2. Analiza dvs o apreciez, dar Don Sef, imi permiteti sa va aprind pipa? Scapar acum chibritul:

    Imi pare rau, dar aproape toate elitele, care se cred elite, nu cunosc psihologia romanului de rand, obisnuit. El, omul de rand, obisnuit, nu voteaza cu PSD pentru doctrina, nici pentru punga de malai sau petul de ulei. Nu, nu e asta. E vorba de altceva. De sentimentul ca sunt de-ai nostrii, adica ne inteleg si pe noi astia mai amarati. Pe cand ceilalti se dau destepti, superiori, rationali, elite. Ei traiesc in bula lor, se lauda intre ei, se aplauda intre ei, dispretuind pe cei saraci cu duhul, pe cei de rand. Din cauza asta oamenii de rand vor vota cu dna Dancila si nu cu KWI. Nu mai vor tensiune, nu mai vor razboi intre romani si romani. Vor liniste, chiar daca sunt probleme economice, vor sa fie si ei luati in seama, nu tratati ca oameni de categoria a II-a, facuti prosti sau retardati. Romanul de rand prefera un om smerit, cu bun simt, unuia semet, trufas si infatuat. Nu-l supara greselile gramaticale (ca si el le face) cat il supara fumurile si superioritatile afisate ostentativ. Nu-i place sa fie tratat cu flit, ignorat sau batjocorit. Nu-i place sa dea toata puterea intr-o singura parte, dreapta. El vrea echilibru, nu derapaje, pace, nu razboi. Alegerile astea vor fi o surpriza pentru multi din cei ce se cred superiori.

    Multumesc, acum puteti trage cateva fumuri, dar nu prea multe sa nu cauzeze la sanatate.

    • @MariS. Termină cu trolling-ul! Ai pus același comentariu pe care l-ai postat și la articolul domnului Vintila Mihailescu. Înțeleg că faci campanie PSD și vrei să demonstrezi că pesedeaua are și știutori de carte printre activiști, da’ p-acilea, pe contributors, chiar nu e cazu’ să ne arăți că ăștia care ”sunt de-ai nostrii”, după cum scrii tu, sînt băieți ok fiindcă țin cu boboru’. Indiferent cîți ”i” le pui în coadă, sînt relativ puțini dacă îi raportezi la numărul de oameni cu bun simț din România.

      • Termin acu’, prietene, dar pentru ca te apreciez pe tine cat si comentariile tale, iti spun de ce am dublat postarea. Si cred ca vei intelege pentru ca am vazut cu bucurie ca nici tie nu-ti place sa mergi cu valul, ai multe comentarii ironice, cu bataie lunga, scrise binenteles cu mai mult talent decat ale mele. Am dublat comentariul in ideea de se face auzita si o alta opinie, contra curentului actual, generat in principal de „elite”, ca e bine, daca nu sa-l laudam pe KWI, atunci macar sa nu zicem nika rau de el, ca intelectualii si „prostimea” sa nu se suceasca cumva si sa o voteze pe dna Dancila, vazuta de ei ca raul cel mai mare. Or eu cred ca raul cel mai mare e altul si de asta sunt contra curentului. Si pentru aceasta opinie am fost cenzurat de cele mai multe ori. De aceea, ca masura de prevedere contra cenzurii, mi-am dublat unele comentarii, nu multe, doar pe cele mai acide. Aici stiam ca dom’ profesor e un democrat pur sange, un boier, pe care il stimez foarte mult si mi-am permis sa-l tachinez putin. Exact cum mi-am inchipuit, dansul a fost un lord si nu mi-a cenzurat comentariul. Ba mai mult, nici nu m-a tras de urechi.
        P.S. Eu cred ca mult mai grav pentru democratie e cenzurarea mesajelor ce nu convin moderatorilor, decat dublarea lor ca masura de trecere peste cenzura. Dar iata ca cenzura nu mai supara pe nimeni, din contra, e promovata fatis chiar de cei ce striga in gura mare ca ei sunt democrati, iar ceilalti nu. Sa traiesti, prietene, si sa sti ca nu ma supar cand ma mai tragi de urechi. Face bine la mandrie, o maseaza si nu o lasa sa sa creasca.

        • @MariS, aveti dreptate, dreptul la cuvant, la replica trebuie respectat. Comentatorul ‘Vasilica Cheng Siu Chung’ a explicat foarte bine in articolul domnului Sorin Ioniță.

        • ‘Aidi că te-am iertat, credeam că ești troll pesedist! Ai dreptate, cenzura nu trebuie să existe dar din păcate mai trebuie și cîte un filtru pentru trolaj, retard mintal, activism plătit sau idioți care înjură sistemul, cum sînt eu, tu și alți dobitoci care cred că dacă latră ca proștii se-ntîmplă ceva. Nu se întîmplă nimic, important e că, metaforic vorbind, ne mai relaxăm și ne mai ușurăm și noi pe ei.

    • Multi oameni obisnuiti voteaza si cu KWI si cu PNL, si USR. Exagerati rolul elitelor, ei reprezinta o cantitate neglijabila la populatia Romaniei, si nu ii confundati cu ziaristii care sunt in marea lor majoritate o lume mediocra. In schimb portretizati perfect modul se a se manifesta al acestor elite. „Se dau mari” si elitele din Franta de exemplu, dar nu ii mai asculta nimeni. La fel se intampla si aici, vezi GDS si scrisoarea de despartire a lui Liiceanu de GDS. Pe scurt, elitele nu au nici o influenta in alegeri si in politica, in general, desi ei cred ca au . Vezi cazul Gabriel Liiceanu care de curand a sustinut candidatul Dan Barna impotriva lui Paleologu chiar aici pe Contributors.Rezultatul? Dan Barna a pierdut , nu e in turul 2, dar nu din vina lui Liiceanu. Dan Barna nu avea si o sa aiba calitati pentru a fi presedinte, nu are carisma, nu are un discurs care sa spuna ceva clar, e nehotarat si ezitant.

      • Nu o luati de buna.

        E doar un simplu punctaj de campanie rostogolit iar si iar: „doar PSD-ul intelege masele si oamenii simpli, ceilalti (in special aia din USRPlus) nu inteleg nevoile omului simplu, mai rau, rad de el, il fac anafabet, stirb sau prost”

        Adica unii precum Valeriu Nicolae sau Vlad Voiculescu nu inteleg oamenii simpli, fiind prea elitisti, dar ii inteleg si ii apreciaza socialistii astia de carton, toti cu ceasuri de 15.000 de euro la mana, toti aroganti pana la plasele, toti cu conturile doldora, toti cu viloaie de om prost, cu garduri inalte de trei metri. Dap. genul Dragnea, Dancila, Iordache, Nicolicea, Serban Nicolae, Codrin Stefanescu sau Mitraliera.

      • @matrix, Dan Barna încă nu a ieșit din cărți! Nu sunt foarte sigură, dar cred că tocmai a rearanjat potul. Împotriva lui KWI nu prea avea nimeni vreo șansă, de aceea nu a candidat acum Cioloș, un politician mult mai cunoscut decât Barna. Cioloș a dorit să evite erodarea timpurie, Dar după aceste alegeri deja se vorbește mai mult de Barna decât de Cioloș. Dacă Dăncilă scoate spre 40% sau chiar peste în turul doi, atunci va fi „hard to kill” in partid, cel puțin până după parlamentare. Ori asta înseamnă pentru PSD timp pierdut în a găsi și impune un candidat cu șanse peste cinci ani. După KWI, liberalii nu prea au pe nimeni, iar fesenistii din pmp oricum nu contează. Așa că Dan Barna are unele șanse, dar e adevărat și că va trebui să știe cum să le folosească.

        • Viitorul presedinte al Romaniei va putea veni de la USR. De la PNL cine? Rares Bogdan?Orban?
          Insa pentru asta USR trebuie sa se maturizeze, sa nu mai fie un grup de discutii pe facebook si sa semene prea tare cu un ONG. Ocazie cu care se va maturiza si Dan Barna, pe care il prefer in locul lui Ciolos. Sau cine stie , Vlad Voiculescu? Are timp, sunt 5 ani la mijloc, vin noi alegeri si ori USR se va cali in lupta politica sau va ramane numai pe facebook.
          E nevoie de primari USR la tara , in orasele mici, de acolo vin voturile , sigur si din Bucuresti unde jumatate din populatie nu voteaza.
          De ce vin numai maxim 50 la suta la vot si asta e o cifra mare?Ce ii lipseste Romaniei azi? Idealuri si sperantele, terfelite de toate partidele politice de 30 de ani incoace. USR este un partid nou ,format din tineri, poate schimba istoria Romaniei , dar intelege el asta oare, e capabil s-o faca? Stie Dan barna asta, intelege miza imensa la care trebuie sa faca fata?This is the question.
          PS Eu nu m-am inscris in USR , deoarece la majoritatea membrilor as putea sa le fiu chiar bunic. Sigur , exista oportunisti de toate varstele, care merita dati afara. Un exemplu, madam Chichirau.

  3. Fara dezbatere intre catindati, alegerile nu au niciun chichirez gilceava.
    Intr-adevar, o dezbatere cu ţaţa Veorica l-ar putea pune intr-o postura neplacuta pe Iohannis.
    Dar nu in ochii tuturor, sa nu exageram.
    Si-apoi, cei care au de gind sa voteze cu Iohannis nu se vor razgindi chiar daca Veorica ar avea cistig de cauza in ochii analistilor cititori pe buze.
    In opinia mea, refuzul lui Iohannis reprezinta o ofensa la adresa alegatorului.
    A mea, in orice caz. Ca oricum ar decurge dezbaterea, n-o voi vota pe Veorica; vorba parintelui de la Rohia, m-ar bate Dumnezeu.

    • Da avei întru-totul dreptate. Neamțul a comis o chestie slabă. Mai rău decât atât, a creat un precedent de care în mod cert se vor prevala și alții în viitor.

  4. Hmmm…

    Io zic ca autorul a incurcat borcanele bine de tot. USR pana la urma nu e decat PSD-ul de maine. E „socialsimul cu fata umana” al lui Iliescu fata in fata cu socialimsul de grobian al lui Ceausescu. Dar pana la urma cam aceeasi dejectie. Nimic mai mult. Sigur, baietii de la USR+ stiu sa vorabeasca mult mai bine aca trogloditii din PSD, tot asa cum baietii lui Iliescu din ’90 dadeau impresia ca-s niste genii comparativ cu Bobu si Dinca, chiar daca pana la urma in spatele vorbelor goale si aluneacoase nu era deloc un munte de inteligenta…

    Valeriu Nicolae, locotenent de al lui Ciolos, face (la cererea unui tovaras si USR si a unuia din PLUS, desigur :)) o radiografie destul de aspra a parlamentarilor aliantei::

    https://www.dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/problemele-usr-plus

    Practic cam toti parlamentarii liber-schimbisti se dovedesc a fi indivizi ce n-au realizat nimic in vietile lor si sunt total dependenti de leafa din parlament. Figura se repeta si in cazul europarlamentarilor. Din acest punct de vedere parlamentarii PSD sun totusi pe o craca mai sus, oricat de oribil ar suna. Astia au mai prins ceva cheag in capitalism, nu-s doar niste bieti pomanagii ai statului… Sigur ca asta nu le aomoara entuzaismul pentur furtul de la stat, dar totusi. Ce reforme, ce asanare se poate astepta din partea unor pomanagii profesionisti ai statului?! Cum si cu ce vor fi astia mai buni decat PNL-eii?! Macar o parte din PNL-ei au o oareacre idee despre cum se fac banii pe lumea asta…

    De altfel gainaria USR-ee a fost foarte probabil bine mirosita si clar identificata. Genialul Barna (lumina a intelepciunii si speranta natiei, recunoscut fara dificiultati chiar si de frizeri) a pierdut meciul la scor chiar si in diaspora, cotand jumatate din scorul neamtului. Oamenii ce au vazut aici in vest pana la greata pustiitile progresismului, au muscat-o la gargara USR-ee ceva mai putin decat la aia a lui Geoana in 2009 sau a lui Ponta in 2014. E un semn bun.

    • Sunteti atat de pornit pe partidul asta „progresist”, incat orice discutie pare inutila.

      Totusi, ceva mi-a sarit in ochi, un lucru marunt. Ati spus ca pana si europarlamentarii USRPLus sunt la fel, ca sunt chiar mai jalnici decat cei de la PSD.

      Mergeti si vedeti pe cine a trimis PSD in parlamentul european. Va ajut eu: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Terhes, Dan Nica, Maria Grapini si asa mai departe. Daca vedeti lista asta mai buna decat ce a trimis USRPlus in PE, atunci cred ca discutam absolut in zadar.

    • Interesant. Poate ne faceti si o analiza a acelor deputati/senatori/oarlamentari PSD-isti care au prins niste cheag: cum l-au prins si de unde?. Eu, din ce-mi aduc aminte, mai toti PSD-istii au ajuns in parlament/primarii rupti in fund si acum sunt milionari. Despre astia e vorba in comentariul tau?
      De exemlpu, la intanplare, vanghelie: „am bani ca ma pricep la afaceri”… Cu statul fireste.

      Dar ca sa nu vorbim vorbe, da-ne si noua niste exemple de PSD-isti curati care „au facut cheag” prin mijloace morale, legale, fara sa fi avut legaturi cu statul. Si care nu sunt dependenti de politic, direct sau indirect. Asteptam cu drag.

    • Hmmm,

      Progresism in Romania? De unde maica atata progresism? Romania nu are astazi niciun partid de stanga care sa conteze, fie el social democrat sau progresist.

      PSD este de multa vreme un partid conservator populist, cu mesaje centrate pe nationalism, suveranism, familie, religie. Iar din punct de vedere economic ce sa mai vorbim? N-am auzit nicaieri de vreun partid de stanga care sa nu vorbeasca de impozitarea progresiva a veniturilor. Iar PSD-ul ce face? Nu doar ca mentine cota unica dar o mai si scade de la 16% la 10%, scade TVA la 19% si asa mai departe. Chiar atunci cand cresc salariile bugetarilor aplica tot o cota unica, cu alte cuvinte bogatul ia placinta iar saracul resturile. Tot un partid conservator, dar conservator moderat este PMP-ul lui Basescu.

      Mai la stanga fata de PSD si PMP avem 2 partide liberale: PNL si USR. USR-ul are intr-adevar o componenta progresista, dar aceasta este o minoritate si se afla in general in opozitie fata de conducerea actuala (Chichirau, Gotiu, Presada….mai era Dohotaru care a plecat tocmai din cauza minoritatii progresismului din USR). Sansele ca USR sa devina un partid progressist clasic sunt nule pentru simplul fapt ca nu exista un public pentru asa ceva in Romania, vezi exemplul Demos care a luat sub 1% la Europarlamentare.

      In rest stanga lipseste cu desavarsire desi pentru un partid social democrat clasic ar exista public, dar asta este o alta discutie….

  5. Am votat USR la toate alegerile. In seara asta nu m-am uitat la niciunul pentru ca pierdeam timpul. Votez Iohanis fara sa-mi tremure mana , valul ala mare vine in toamna 20-20.

  6. Again and again, suporterii USR confunda alegerile parlamentare cu cele prezidentiale. They don’t get it, no matter what. Votul popular este pe persoana, nu pe partid. Cine inspira incredere mai mare ca este capabil sa fie presedinte. Daca ati fi avut un candidat mai bun decat Iohannis pt postul de presedinte, ati fi castigat. Daca prin absurd ( pt ca ea nu trebuie sa faca politica) dar sa zicem, Codruta Kovesi ar fi candidat din partea USR, ar fi castigat. Dar atunci, Iohannis s-ar fi retras. Nu ar fi candidat impotriva Codrutei Kovesi. Iohannis are, ceea ce lipseste la USR – common sense.
    Ei nu trebuiau sa aiba candidat la presedentie doar ca sa-si faca reclama pt viitoarele alegeri. Trebuiau sa intre in guvern, sa dovedeasca ca sunt capabili si sa participe cu succes la urmatoarele alegeri, dupa care tot o sa trebuiasca sa faca o coalitie pt ca e greu de crezut ca o sa obtina majoritate absoluta.

    • Acesta e punctul oficial al PNL: USRPlus trebuiau sa renunte la tot si se devina o remorca a PNL-ului, ca sa fie bine tarii.

      Pare ok, daca sunteti suporter PNL.

      Totusi, e complet gresit pentru USRPlus, daca vor sa conteze ca partid, adica sa nu fie doar o simpla balama intre PSD si PNL. Si sunt destui din societatea romaneasca care asta le cer: sa participe pe cont propriu.

      Pentru ca nu se simt prea grozav reprezentati de Orban, Rares Bogdan sau Busoi. Ultimele rezultate asta arata, caci nu poti ignora ca aceasta alianta a avut 2 milioane de voturi in primavara si 1.4 milioane de voturi in toamna. Nu sunt numere mici deloc.

        • Contabili, jucatori de carti, nu politicieni. Amatori, diletanti ,infantili si narcisisti. Prefera sa o tina pe Dancila ca sa nu se sifoneze ei la alegerile viitoare. Cum concorda asta cu lupta impotriva coruptiei?
          Well, sa vedem ce parere o sa aiba electoratul, despre asta. Din pt meu de vedere sunt descalificati.

          „Ideea e următoarea: dacă vor face bine, meritul o să fie al PNL, indiferent că avem noi unul-două ministere. Dacă vor face rău, ceea ce e o probabilitate, sau nu le va ieși, evident că va fi din vina USR-ului. Adică nu trebuie să fim super-genii să ne dăm seama cum funcționează lucrul acesta. Plus că am intra ca parteneri minoritari, în condițiile în care alegerile ne-au atătat că suntem acolo, aproape unii de ceilalți”, a adăugat Dan Barna.ceilalți”,

          „Noi nu am renunţat niciun moment la anticipate. Noi vedem soluţia anticipatelor, asta i-am spus azi dimineaţă (marţi dimineaţă – n.r.) lui Iohannis, el a spus că nu vrea să facem anticipate acum, pentru că ar însemna să păstrăm guvernul Dăncilă şi el consideră că asta nu poate fi explicat românilor. Eu i-am zis că tocmai că mai păstrăm 3 luni, 3 luni şi jumătate guvernul Dăncilă, dar după aceea scăpăm 10 ani de PSD. Altfel, punem acum o guvernare cârpită, chinuită, care nu o să facă decât să le umfle din nou bojocii PSD-ului”, a ținut să spună șeful USR.”

          https://www.europafm.ro/barna-usr-nu-avem-motive-sa-intram-acum-la-guvernare-video/

          • Acesta este omul caruia ati vrut sa-i dati conducerea Romaniei?!?
            Un calculator si manipulator cinic al interesului propriu?

          • …mai pastram 3 luni guvernul Dancila… ‘

            Savonea incerca in fiecare saptamana sa o numeasca pe A.F- care i-a deschis dosar penal Codrutei Kovesi pt coruptie si lui Timmermans pt grup infractional organizat- la sefia SS.
            Daca nu se opunea eroic Birchall – care nu si-a facut calcule meschine, si-a riscat functia si a si pierdut-o- era deja numita. Eroi au fost toti cei care s-au opus caracatitei in interiorul justitiei. Dar lui Barnea &co nu-i ardea. Cel mai important lucru era sa nu-si afecteze negativ sansele la alegeri. „Ideea e următoarea: dacă vor face bine, meritul o să fie al PNL, indiferent că avem noi unul-două ministere. Dacă vor face rău, ceea ce e o probabilitate, sau nu le va ieși, evident că va fi din vina USR-ului. Adică nu trebuie să fim super-genii să ne dăm seama cum funcționează lucrul acesta. Plus că am intra ca parteneri minoritari, în condițiile în care alegerile ne-au atătat că suntem acolo, aproape unii de ceilalți”, a adăugat Dan Barna.ceilalți”,

            …ca sa scapam de PSD pe zece ani…
            asta este o propozitie goala, fara baza, asa cum a fost si turul 2 fara PSD.

        • Mi-am dat seama de ce Ciolos imi inspira incredere si Barna, nu.
          Lasand la o parte ceea ce mi se par semne de Machiavelism precoce
          https://www.europafm.ro/barna-usr-nu-avem-motive-sa-intram-acum-la-guvernare-video/
          raspunsul este CV-ul.
          Ciolos este profesionist, in serviciul public de multi ani, apreciat peste tot.
          https://en.wikipedia.org/wiki/Dacian_Ciolo%C8%99
          La Barna , nu inteleg ce a facut. A studiat dreptul si managementul si „a lucrat pentru” diverse centre de informare ( ce functie a avut si ce a facut de fapt, nu inteleg), a fost secretar de stat pt fondurile Europene in 2016 ( pt cat timp?) si are/ avea o firma de consultanta in fonduri Europene care a primit contracte de la stat.
          https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Barna

  7. Da domnule, asta e… Ați văzut ceea ce ceilalți, să le zicem, formatori de opinie, refuză să vadă. Degeaba sare CTP de fund în sus acum, degeaba pune Moise G. întrebări fals încuietoare (care oricum sunt „ajutătoare”)… orbirea s-a produs, manipularea s-a săvârșit … Cum am spus, pentru binele nației mănânc și-un rahat, dar nu-l mai înveliți în ciocolată… Felicitări!

  8. Da, trebuie sa alegem mai tot timpul nu pe cel mai bun, ci pe cel mai puțin rău.

    PS
    Politica este arta posibilului este o fraza care-i aparține nemuritorului Gambetta, ca tot ati pomenit de Caragiale.

  9. Mi se pare cam contorsionata argumentaria ca Iohannis prefera PNL, care e doar ceva mai „spalat” decat PSD, pentru ca asa calculeaza ca ar avea sanse mai bune sa bata PSD. E mult mai simpla, si mai credibila, explicatia ca Iohannis prefera PNL, un fel de PSD mai mic, pentru ca e unul dintre ei. Nu-i vreun Fat Frumos venit pe cal alb, ci un politician cu vechi state in politica romaneasca si cu un istoric deloc stralucit.

    • @nicu:
      Nu uita ca in 2009 Iohannis se pregatea sa devina prim ministru intr-un guvern socia-democrat si potrivit cutumei pesediste, mai tare ca orice intelegere scrisa cu liberalii ori cu basescu, pt a-si pstra postul ar fi trebuit sa intre in PSD. Ori, dupa cum a aratat cativa ani mai tarziu, Werner nu are regrete in a-si lasa balta tovarasii (vezi figura pe care i-a facut-o lui Kakarau de la Isaccea). Prin urmare, daca ne amintim si interviul lui Ponta (confirmat de spusele muma-sii) din care rezulta cu claritate ca la inceput Ponta a batut in poarta la PNL dar nu i-a convenit ce i se oferea, asa ca a incercat si la PSD iar aici, Bombo a intuit potentialul pe care il avea Victor si i-a oferit in consecinta, facandu-l pesedist, putem spune ca Iohann este ceea ce trebuia sa fie pt el !

      PS. Asta nu inseamna ca este si ceea ce trebuia sa fie si pt noi ! Nu mai bine i-am alege pe amandoi presedinti ?(Aici ma refer la Veorika si la el) !

      PPS. In fond am avea ce meritam ! :)))

  10. Eu ma intlreb cam cate belele trebuie sa mai incaseze romanii, ca sa-si schimbe aceasta mentalitate profund paguboasa, care le face atata rau, mult prea mult rau, numai lor!
    Daca, in orice democratie se stie ca in primul tur alegi, si in al 2-lea elimini, la noi lumea inca se da de ceasul mortii ca nu mai suporta sa aleaga „raul cel mai mic”…
    In 2019, adica dupa 30 de ani de exercitiu democratic, e o nenorocire ca preferatul „meu”, adica al fiecaruia din milioanele de votanti, nu se regaseste in tutul 2?
    Suparat, ofensat si neimpacat, ma voi razbuna in turul 2, ca sa moara si capra lu’Iohannis, uite-asa!
    O data euforia razbunarii trecuta, si capra neamtului decedata, vei observa ca tu tot fara capra esti, si asta-i baiul, in timp ce el se descurca foarte bine fara capra,..

    • Vin și eu și întreb, de la Iliescu, Băsescu și Iohannis, adică răii ăștia mici, cîte capre ai primit? Crezi că Iohannis, care e pentru a doua oară un rău mic, o să livreze ceva? Facem pariu că ne pune și ăsta mielu’ în brațe ca să avem ce lua la trîntă următoriii cinci ani?

    • @Lucifer – l-am scris de câteva ori în ultimele săptămâni, da’ n-a apărut :) Cineva are impresia că schimbă rezultatul alegerilor în funcție de cum triază ce apare și ce nu.

    • Ha, ha, ha…

      Cum nu știați?! A fost clar enunțat de primul USR-eu al patriei – nemuritorul Cațavencu: „Și tot românul să propsere!”

      • Păi eu îl ştiu, dar nu-l spun. Voi îl ştiţi? Aceasta-i întrebarea! Hai, spuneţi-l, că mor de curiozitate să ştiu ce gândesc şi alţii. Dar văd că nu spun….nici măcar „progresistul” autor….

  11. Maiestrite volte,impanate cu informatii ( v.modul in care se desfasoara alegerile in America ) si lucruri destepte ( ma refer la citatele apartinand unor personalitati celebre ( N.Stanescu,Otto von Bismark,Eugen Ionesco ) care conduc, in final,la cateva lucruri foarte „interesante” :

    1) Un indemn mascat catre sustinatorii USRPLUS de a nu se prezenta la vot pentru ca,nu-i asa,ei fiind niste idealisti nu au de ce sa voteze un pragmatic.

    2) Prorocirea faptului ca acest lucru va crea probleme guvernarii provizorii daca va continua sa neglijezeze interesele idealistilor.

    3) Articolul apare astfel ca o modalitate ,mai deosebita e drept ,de a face campanie pentru USR.

    Si o parere personala: posibilii psdisti care-l vor vota pe KWI nu e neaparat sa fie cei care care miros din ce directie va bate vantul ci pentru ca printre ei mai sunt si oameni care chiar gandesc.

    • pt „parere personala”:
      Cei care voteaza cu puterea:
      „-Tataie, pe cine votezi presedinte?
      -Pai cine e presedinte/
      -Iliescu?
      -Pe iliescu-l votez.”
      :-) Putea fi si ceausescu daca nu murea in accidentul de la Targoviste.

      Daca PSD intra in umbra pentru un interval de timp suficient de lung, macar un ciclu electoral -ceea ce nu s-a intamplat niciodata in 30 de ani, desi au mai si pierdut alegeri, dar fara sa piarda vrodata majoritatea simpla, atunci PSD poate sa-si ia adio de la votul lui „tataie” si sa treaca cu adevarat la reconstructie pe baze de docrina, social democratie, mofturi d-astea.
      Pana atunci, ramane sa reprezinte ideea/idealul de partid-stat, continuator al PCR sub orice nume s-ar afla.
      Habar n-are „tataie” ce-i aia social democratie. „Tataie” stie ca Partidul putea sa dea de toate, dar la un moment dat cineva l-a oprit, nu ca nu ar fi putut functiona.
      Doar cnd se va taia legatura asta cu adevarat…

      • Donquijote,

        Cand am vorbit de posibilii psdisti care ar vota KWI nu m-am referit la alde ” tataie ” ,cum ii numesti tu,ci la oamenii care gandesc din psd, chiar daca tie ti se pare ca din astia nu exista.

  12. Ieri am văzut la Starea Natiei o poza cu Rareș Bogdan in 2016 la scoala de vara a PSD alături de Mme Dancila Mai sa fie, ca mica e lumea, și mai mici sunt caracterele politicienilor noștri! Pana mai ieri RB le învața politică pe pesediste, azi este un mare lider liberal. Peste încă 3 ani Rareș B se muta la USR și atunci chiar nu va mai avea autorul articolului nici un regret.

    • Ha, ha, ha…

      Asta-i chair faina! Bravo!

      Da intr-adevar daca panglicarul Rares Bogdan nu se rasufla cu totul in cativa ani, avem toate sansele asa-l vedem mare revolutionar USR-eu. Acum si daca se rasufla nu-i nicio paguba. Se vor gasi alti fra gres alti luptatori cu state vechi de servisiu, inca din ilegalitate :)

      Nu individul conteaza si specia sa + mediul natural in care prospera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro