Din vara anului 2012 nu am mai avut o zi atât de agitată precum cea de ieri. Mânaţi de un elan suspect, deputaţii, uitând de nevoia odihnei, au ales să se dedice binelui public, în cele din urmă, lucrând, oră după oră, într-un spectacol fără precedent. Ştirile parvenind cu întârziere de la Parlament evocau o succesiune de decizii contradictorii, ezitante, stranii, dar având un numitor comun uşor de identificat- asaltul împotriva statului de drept şi codificarea inegalităţii şi a arbitrariului.
În fapt, devine evident, o dată cu ziua de ieri, că principalul şi cel mai redutabil inamic al domniei legii este însuşi Parlamentul României, în actuala sa compoziţie politică. Gesturile prin care Codul Penal urma să fie castrat, prin eliminarea din textele sale a oricăror prevederi referitoare la reprezentanţii naţiunii şi la posibilitatea DNA şi ANI de a-i investiga, sunt reflectarea, brutală şi evidentă, a acestei voinţe de a fi mai presus de lege. Cu orice preţ, chiar şi cu acela al marginalizării europene a României.
Şi poate că iniţiative scandaloase, precum graba cu care o lege a minelor urma să fie votată sau atenţia de care era înconjurată ideea de amnistie şi de graţiere, nu erau decât contextul în care se plasa această viziune despre stat, cetăţeni şi politicieni. Pentru cei care guvernează astăzi România,există două clase de indivizi, cu două regimuri juridice distincte. Instituţiile statului de drept trebuie împiedicate să se atingă, în vreun fel, de cei care aspiră să fie stăpânii acestei ţări: super-imunitatea evocată ieri este un alt nume pentru dispreţul cu care este tratată comunitatea de cetăţeni, în ansamblul ei.
În ochii acestor aleşi care sfidează principiile europene şi internaţionale, calitatea de a fi membru al Parlamentului îţi acordă privilegiul de a dispune, după bunul plac, de destinul celor pe care îi guvernezi. Ostilitatea implacabilă cu care deputaţii şi senatorii se raportează la statul de drept traduce intenţia acestora de a submina şi lichida garanţiile prin care fenomenul de corupţie politică poate fi limitat.
Ziua de 10 decembrie 2013 este cea în care am avut ocazia de a vedea conturându-se proiectul de ţară al majorităţii din camere. România lor este o ţară în care bunul- plac acordă celor ce devalizează, corup şi trafichează imunitate. Pentru ceilalţi, pentru cetăţenii convocaţi mecanic la urne, pentru cetăţenii care protestează,pentru cetăţenii care refuză să tacă, nimic altceva decât imaginea dezolantă a subdezvoltării democratice şi pauperizării. Viitorul este luminos,mai mult ca oricând.
Din toate argumentele absolut cretine ale acutalei puteri, de la Bucuresti, pentru a-si sustine masurile ticaloase si tembele, cateva se afla in top:
– „nu mai avem loc pentru infractori in puscarii, deci hai sa le dam drumul pe strada” (bine ca avem milioane de euro de risipit pe chirii pe la Primaria Capitalei sau prin alte parti)
– „cresterea accizei la combustibili nu va afecta preturile combustibililor la pompa sau preturile finale la bunuri si servicii” (sunt convins ca benzinarii sunt dispusi sa plateasca din propriul buzunar si acciza si taxa pe constructiile speciale – halal business)
E o aberatie ce pregatesc astia. Din ce inteleg:
AMNESTIE=stergerea oricarei dovezi din trecut (se sterge din cazier).
GRATIERE=anularea/micsorarea pedepsei, dar ramane in cazier.
Ei vor sa stearga dovezile pt toate infractiunile pana in 7 ani (cu mici exceptii care or sa dispara pana la publicare).
Ok, sunt prea pline puscariile (ocupare ~120%). Se pot implementa X metode de a reduce numarul puscariasilor.
Cateva exemple:
– gratiati cei care mai au pana in 6 luni din sentinta.
– accelerat procesul de eliberare conditionata
– gratiat anumite categorii foarte usoare de condamnari (ex: furt minor fara violenta – vorbesc de furt din buzunar, nu de furat cu camionul!)
– construite noi puscarii
– optiune de munca voluntara pe perioada ramasa din pedeapsa (ex: la un adapost de animale, sau curatenie stradala, etc) cu condica de prezenta si prezentare la un ofiter de legatura la fiexare X zile. La 5 absente->reintors la mititica.
10-Dec-2013 = ziua cind nesimtirea si hotia au fost trecute in lege.
Nu stiu ce se mai chinuie atit: sa dea o lege prin care furtul sa nu mai fie incriminat si gata. Sa elimine din codul penal furtul ca infractiune.
Oamenii astia isi pregatesc propria anihilare.
Eu zic sa abroge toate reglementarile in materie penala.E mai simplu decat sa-si smuceasca putinii neuroni cu tot felul de chichite avocatesti.
Sau da. Ce sa se mai chinuie, aveti dreptate.
Eh, uite, aici gresiti amandoi. Nu poti dezincrimina asa, otova. Pai atunci ar putea ei insisi deveni victimele altora, care nu sunt in gasca cu demnitatile lor. Deci e normal sa dezincriminezi selectiv, nu? Zic si io, parerea mea :)
@LM .Mi-ati stricat ploile..:)))))
Nu-i asa, ca ei au forte de ordine, jandarmi, etc sa-i apere. Deci, se poate :)
Teoretic au stimate domn.Pur teoretic.La minunata evolutie a interesului personal eu cred ca fiecare, indiferent de galoane, se va preocupa PRIORITAR de umplerea pe orice cale si fara numar a propriului portofel.Punem pariu? :))))
In sfarsit! Aparu si pe contributors un articol despre noaptea mintii in Parlamentul Romaniei!
Cu regret trebuie sa constat ca preocuparile conationalilor mei se indreapta spre umplutul papornitelor, cutreieratul supermaketurilor, croiul rochiei de revelion si darurile pentru cei dragi.Sunt constienta ca deja gresesc punand acest comentariu in loc sa dau like pe facebook la tot felul de oferte la bijuuri scumpe din metal comun…Conationalii mei nu au timp si chef de scris pe tema statului de drept.Acum au invins.Au aerul curat si parfumat, legile strambe n-au decat sa se voteze.Anul asta nu merge?! Nu-i bai-se vor da peste un an-doi.Legiuitorii alesi contra sarmalute si tuica fiarta au toate legislaturile la dispozitie…Cum fiecare dintre legiuitori sta in parlament vreo 5-6 legislaturi apoi vin la rand fiii, nevestele, amantele, finii si cumetrii-nu trebuie sa isi faca vreo grija ca vor raspunde vreodata penal, civil sau administrativ pentru coruptie. Noapte buna Romania! Poate se implinesc prezicerile babei Vanda si va rasiri un soare care va lumina partea intunecata a pamantului..
Poate citesti mai rar Contributors, dar aici apar multe, majoritatea, articole merituaoase.
Raportandu-ma strict la evenimentele de ieri…a fost primul articol pe contributors.Nu m-am referit la alta tematica.
Sunt absolut de acord ca initiativele legislative de care vorbiti sunt cel putin niste „magarii” si nu fac decat sa contribuie si mai mult la impresia foarte proasta pe care o au cetatenii fata de parlament. In acesi timp trebuie sa mentionez ca activitatea DNA si ANI este unidirectionala, iar politicienii (majoritatea) fostei puteri sunt de neatins fara a exista o lege speciala pentru ei si trogloditii actualei puteri s-au gandit sa fie si ei protejati, dar de data asta prin lege. Trist.
Si totusi care e actuala modalitate de a schimba acest parlament plin de penali care efectiv nu lucreaza decit pentru interesul lor si al gastilor de puscariabili? In ce conditii se poate dizolva parlamentul? hai, presedintele e simplu, il suspendam, il trimitem la referendum. In cazul parlamentului care e procedura? Sau de el nu se poate atinge nimeni?
Sa schimbati acum Parlamentul?!!!! Dar anul trecut ce ati facut? Erati vrajiti de basmele cu dictatorul, marirea pensiei(era sa scriu o prostie, dar am renuntat din motive de respect), bla, bla,…Ei bine, ar fi niste solutii, dar nu v-o zic decat pe cea ortodoxa: Apocalipsa.
Mi se pare ca pentru comentatorii Contributors este un pacat mortal sa cazi in capcana confuziei intre Parlament si parlamentari. Haideti sa ne caznim un pic sa facem diferenta intre insitutie si bipedele care o populeaza.
Ce sa zic, confuzia este mai veche, a fost alimentata si de presedinte, chiar la greu, prin 2007. Totusi, Parlamentul este o institutie democratica functionala in state de drept.
Atentia noastra ar trebui sa fie in alta parte, si anume indreptata catre parlamentari, ca persoane fizice si membri de partid. Cum ajungem sa avem un Parlament de o asemenea factura? Simplu: sunt alesi. Nu putem alege decat dintre cei care candideaza. Cum se face ca doar asta e genul de candidati? Aici ar trebui sa vedem mai atent detaliile in care se ascunde diavolul. Le citim in legea partidelor si in legea electorala.
S-a batut atata moneda de catre „a anumita parte” a presei si institutiilor pe seama nerespectarii referendumului cu parlamentul unicameral cu 300 de membri. Doar ca nu prea am vazut sa fi clar explicat ca reducerea numarului de camere inseamna modificarea constitutiei, pe cand reducerea numarului de parlamentari inseamna modificarea legii electorale. Daca nu a fost modificata in legislatura trecuta, inseamna ca nu s-a vrut modificata nici cand majoritatea parlamentara avea alta structura. Ne plangem acum ca sunt prea multi. Da, sunt, dar sunt tot rezultatul legii electorale. E chiar ciudat cum cartoful uninominalului a fost incalzit cu grija si de unii si de ceilalti si apoi pasat de la unii la altii cand s-a infierbantat prea tare.
Cine se simte in stare sa initieze o miscare ampla in societatea civila pentru a veni cu cele doua initiative legislative care ar schimba regulile jocului? Atentie, pentru a strange numarul de semnaturi necesar, trebuie sa te cobori din turnul de fildes al intelectualului rafinat tocmai pana in mijlocul poporului asistat social. Despre ce s-ar intampla cu ele odata ajunse in parlament, e o alta discutie, dar asta nu inseamna ca nu merita facut efortul.
corect!cand incepem?
Ce faci cu o padure in care majoritatea copacilor sunt putrezi?
Asta da atitudine radicala! Dar nu stiu cat de democratica este…
Cine stabileste nominal copacii si gradul de putrefactie? Sau recurgem la infierarile alea colective, din anii ’50, in cel mai pur stil bolsevic? Ma rog, totalitarist, ca sa fim mai exacti si cu vederi mai largi :)
Instrumentele legale exista, dar nu le folosim. Exact in felul in care exista si legile care nu sunt aplicate.