miercuri, noiembrie 30, 2022

30 octombrie 2015, “ Colectiv”: despre temeliile cariate ale statului român

Pentru atâţia dintre noi, tragedia din clubul “ Colectiv” a avut forţa devastatoare a unei dureri fizice. Nimeni şi nimic nu va putea înlătura din memorie imaginea acelei dezolări punctate de suferinţă. Nimeni şi nimic nu va putea alunga acel sentiment de perplexitate cu care am întâmpinat această veste, care se propaga în mediile sociale ca un val seimic. Nimeni şi nimic nu va putea îndepărta rădăcinile acestei emoţii care a dat naştere solidarităţii umane hrănite din neputinţă, uluire şi furie.

Seara de 30 octombrie 2015 este una dintre acele seri care marchează generaţii: peste ea nu se poate trece ca şi cum simpla declarare a doliului naţional ar putea închide traumaticul capitol al responsabilităţilor şi al complicităţilor.

Căci, dincolo de nivelul de iresponsabilitate criminală al acţionarilor, se desenează,pentru o întreagă naţiune, imaginea nefardată şi neliniştitoare a statului nostru. Temeliile sale putrede au fost scoase la iveală, graţie şocului de tsunami ale acelei nopţi. Moartea atâtor nevinovaţi, distrugerea fizică a atâtora dintre supravieţuitori, solitudinea încremenită a atâtor familii: toate acestea ne somează să mergem până la capăt în încercarea de a elimina sursa unui rău care ne contaminează societatea şi care ne pune în pericol vieţile.

O dezbatere despre stat, despre ipocrizia instituţională care ne înconjoară, despre mistificări şi corupţie, despre incompetenţă şi laşitate, este obligatorie. Fără ea, sensul acestei zile teribile nu poate fi intreg.

Un stat în contra societăţii

Emoţiile ipocrite nu pot ascunde adâncimea unei complicităţi în corupţie şi generalizarea indiferenţei criminale. Cu fiecare zi care trece după 30 octombrie, incapacitatea administraţiei, locale şi centrale, de a pune în aplicare normele destinate să îl protejeze pe cetăţean devine evidentă. Spectacolul care se conturează este unul deja familiar- aprobările, verificările, supravegherile au fost operate de o maşinărie impersonală. Instituţiile Statului sunt anonimizate în acest labirint de nume şi de birouri.

Şi totuşi, o privire lucidă poate pătrunde în acest spaţiu aparent impersonal al răspunderilor. Pentru fiecare act ce a fost acordat, există un funcţionar şi există un act normativ care a fost ignorat sau încălcat. Inspectorii care nu inspectează nimic, primarii care nu sunt decât centre ale unor reţele de extorcare de fonduri, normativele care se semnează doar spre a fi semnate, extinctoarele şi ieşirile de urgenţă care apar şi dispar, ca prin farmec: iată etapele care au condus la tragedia de vineri. Statul nostru a abdicat, ireponsabil, de la datoria sa esenţială- aceea de a ocroti vieţile cetăţenilor săi. Cadavrele din morgă şi zecile de trupuri mutilate sunt imaginea, atroce, a acestei incapacităţi instituţionale de a îi proteja. Statul a fost absent, statul a fost indolent, statul a fost complice.

Statul român se află, de atâtea ori, în conflict latent cu societatea pe care o guvernează. El este fidel nu exigenţelor legale, ci instinctelor clientelare ale celor care îl domină şi îl parazitează. Coloanele oficiale sunt mai importante, în majestatea lor, decât finanţarea credibilă a unui sistem de sănătate public. Declaraţiile de patriotism sforăitor sunt preferate aplicării, modeste şi constante, a legii. Statul român parazitează, exploatează, dar este rareori prezent în momentele în care moartea şi suferinţa îl convoacă, dramatic. Căutările, groteşti, ale victimelor de accidente montane sau marine sunt proba ultimă a acestei paralizii ivite din politizarea excesivă şi din clientelismul patologic.

Solidaritatea umană este un substitut pentru această precaritate a acţiunii statale. Societatea românească este faţă în faţă cu o birocraţie ce produce inventare şi bilanţuri spre a-şi legitima propria impotenţă.Lăcomia celor care pun în pericol vieţi este dublată de inacţiunea blamabilă a statului însuşi.

Emoţia acestor zile poate fi punctul de plecare al unei energii civice. Doar o presiune constantă şi lucidă poate duce la reformarea acestui stat care îşi abandonează cetăţenii.

Miza este viitorul însuşi al României. Putem rămâne ,indefinit, în acest purgatoriu fetid sau putem edifica o alternativă întemeiată pe demnitatea umană şi pe eficacitatea guvernării. Alegerea a fost şi este a noastră.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Nu pot sa cred ca sunteti atat de naiv … Adica, traiti in Romania … Dumnevoastra credeati pana acum cateva zile ca totul merge perfect si ati avut un soc atunci cand ati constatat ca nu e asa :) ?

 2. „Iresponsabilitate criminală al acţionarilor” este consecinta FIREASCA a modului in care functioneaza România astazi, in absolut orice domeniu!
  Evident ca acestia trebuiesc pedepsiti, dar nu oricum, si nu singuri!
  Acesti tineri actionari sunt, si ei (!!!), victimele acestei tragedii (chiar daca sunt in viata…), ei si familiile lor au de convietuit, pentru foarte mult timp, cu culpabilitatea, remuscarile, dar si cu proximitatea mintala permanenta, obsesiva, a cenusei cadavrelor mistuite de foc!
  Nu linsarea lor (tentanta…dar inutila!), si nici inchisoarea pe viata nu este solutia, acesti oameni sunt produsul coruptiei, nu sursa ei, si nici macar principalii actori!
  Numerosii oameni inteligenti, dar fara putere (deocamdata…), din Ro, trebuie sa se solidarizeze inca o data, asa cum au facut-o deja, cu succes, in repetate randuri, ca sa impuna condamnarea la perpetuitate a coruptiei din Ro!
  Criminalii nu sunt cei pe care-i desemneaza, isteric si categoric, mass media afiliata coalitiei guvernamentale, ar fi prea simplu…doar ca la noi, in Ro, nimic nu e simplu :(
  Ne-am mai luat dupa unii si altii, i-am omorat pe Ceausesti, am infundat puscariile cu gainari si…am ajuns unde suntem azi!
  De aceasta data insa, sper ca spiritul de revolta si anarhist care, probabil ca, ii anima pe multi dintre cei care si-au pierdut viata in 30.10.15, sa ne inspire…

 3. Principalul actionar/propietar al clubului a fost deja retinut in seara asta, suspect de ucidere si vatamare din culpa…Probabil ca a facut ceva „economii” la investitii cand trebuia sa cumpere materialele ce ar fi asigurat protectia ignifuga a localului…clientii insa au platit-o, cu viata.

  Mentalitatea asta de „smenar cu SRL” s-a dezvoltat dupa 1989 in Romania trebuie sa se schimbe, la fel ca si iluzia (promovata de unii intelectuali) ca piata si capitalismul se regleaza singur..poate ca se regleaza insa la un pret prea mare.

 4. Asta este capitalismul salbatic.Obtinerea de profit prin absolut orice mijloace posibile si imposibile.Asta este adevarata fata a „democratiei originale” pe care o traim de 26 de ani.
  pentru ca de fapt cei care ne-au indrumat spre acest tip de viata si trai nu sunt altceva decat niste demni reprezentanti ai celor care timp de 71 de ani au calcat in picioare demnitatea umana.Ceea ce este mai grav insa este ca intreaga natie romana s-a lasat terfelita si indobitocita de acesti matrafoxati ai puterii si ai banului calcand practic pe cadavre pentru
  atingerea scopurilor lor malefice.Am ajuns in iad, fara sa stim si fara sa ne pese, mergand cu seninatate cu o cruce care ne-a intrat in suflet, inegurandu-l mai tare decat smoala.Am devenit din cauza lor neoameni, idiotizati pana in ultima celula a corpului si nu vrem si nu putem iesi
  din aceasta stare pentru ca suntem, zicem noi, niste smecheri descurcareti.

 5. Tinerii din Colectiv își datorează viața intervenției rapide a ambulanțelor, SMURD-ului și a pompierilor. Încă 5 minute și o parte din cei aflați acum în spitale ar fi murit sau ar fi într-o stare și mai gravă. 10 minute – alți tineri își pierd viața. 15 minute – alte familii îndoliate.
  Dar oare câți ar fi scăpat dacă se intervenea cu 5 minute mai devreme, dacă efortul era mai bine coordonat?
  Cel mai grav accident din România ultimilor ani este și cea mai bună evaluare a sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă.
  Un profesionist răspunde cu un raport detaliat în care analizază neajunsurile și greșelile. Domnul Raed Arafat este foarte protectiv la adresa personalului pe care îl coordonează – o trăsătură importantă pentru un manager bun, dar greșește mostruos (romanii ar zice diabolic) dacă cu grija lui împiedică o autoanaliză corectă și, implicit, duce la repetarea greșelilor in viitor. Scopul nu e să găsim un țap ispășitor, ci să îmbunătățim sistemul – să salvăm mai multe vieți.
  Raportul trebuie realizat imediat ce situația este stabilizată – cât timp amintirile sunt proaspete. Au trecut deja 4-5 zile! Imediat a expirat de mult.
  Trebuie detaliate toate evenimentele importante.
  • toate apelurile la 112: momentul apelului, durata și conținutul.
  • răspunsul dispecerilor la multiplele apeluri disperate ale celor care au sunat după ce au scăpat din incendiu și care au incercat sa-i explice operatoarei ca “este o tragedie, un carnagiu, ca umbla oamenii arsi din cap pana in picioare”. Răspunsul dispecerului:
   • doamna de la 112 mi-a spus sa nu ma panichez, ca se cunoaste problema si au trimis „1 echipaj de politie”
  • cum au intervenit polițiștii – primii ajunși? E de înțeles, nu era datoria lor să intre în incendiu – probabil ar fi murit ca Adrian sau Claudiu. Fiind primii au comunicat tuturor celorlalte forțe de intervenție gravitatea situației? Pompierii ajunși la fața locului nu știau la ce să se aștepte:
   • Sorin Arhire (pompier) îşi aminteşte: „Învăţat ca la alte incendii, cu câteva victime, am văzut vreo 4-5 care ieşeau cu arsuri şi am crezut că despre ei este vorba, zic să mă opresc să-i ajut. Dar înainte era tot mai rău, tot mai mulţi, tot mai mulţi. Oameni care ardeau hainele pe ei şi care ne implorau să-i ajutăm, să intrăm înăuntru şi să le salvăm prietenii. Uşa era blocată de cadavre, o grămadă de corpuri unul peste celălalt şi a trebuit să le dăm la o parte ca să putem intra”.
  • când a ajuns prima ambulanță? dar a doua? dar a 28-a? dar a 32-a ambulanță SMURD? dar a nu-știu-câta autospecială de pompieri? Corespund timpii de răspuns cu așteptările mai ales într-o seară fără prea mult trafic? Martorii spun că pompierii au ajuns ultimii. SMURD-ul știe să intervină (mai) rapid. Există lecții pe care pompierii le pot învăța de la ei?
  • Martori relatează intervenții ineficiente grave în intervenția pompierilor:
   • Repede inapoi. Doi pompieri foarte tineri isi pusesera mastile sa intre. Au iesit insa destul de repede si au inceput sa se dezechipeze. “ Ce faceti, e plin de oameni inauntru. Nu mai avem oxigen. Luati alte butelii. Nu avem, trebuie sa vina.” Aici ar trebui sa fac o pauza de 100 de ani. Cati oameni or fi murit pana sa vina ceilalti pompieri cu alte butelii? – Adrian C.
  • au fost implicate ambulanțele private? Dacă nu, de ce? Nu sunt calificați? Nu vor? E costul prea mare (ce preț punem pe viață)? Nu ar trebui să îi implicăm în viitor? Nu știu și ei să salveze vieți?
  • ce au făcut sutele de oameni angrenați în fața clubului? Retrospectiv ce ar fi făcut mai bine? Cei care au scăpat din incendiu au sărit în ajutor – pentru că era nevoie de ei:
   • M-am intors langa smurd, un pompier ii facea masaj cardiac tipului corpolent si chel. “Ai nevoie de ceva? Un balon, ar trebui un balon”. Urmatoarea salvare era la 2 metri, am cerut un balon. Adrian C.
   • Localnicii care s-au luptat sa scoata victimele din interior, care mai apoi erau pe post de stativ de perfuzii, pe care politistii din excez de zel incercau sa-i indeparteze de victime, iar ei tineau cu indarjire perfuziile. Ionescu Mario
  • cine a coordonat activitatea sutelor de oameni? A făcut o treabă bună?
  • au fost transportați eficient răniții? Au fost purtați printre spitale? Au ajuns la spitale cu resurse suficiente? Au fost luate în considerare spitalele private?
   • Andreea Neagu: Spitale care nu puteau primi raniti (Municipalul!!) ca nu mai aveau loc!
  • mașinile de intervenție nu s-au putut apropia din cauza mașinilor parcate aiurea. E adevarat? Se putea face ceva pentru a le facilita accesul? Erau sute de oameni în zonă care puteau ajuta (de. ex pompieri șoferi, tineri teferi, jandarmi, polițiști).
  • și multe de alte întrebări.
  Cu o înșiruire completă a acțiunilor de salvare putem răspunde întrebărilor cheie:
  • care e cauza greșelii?
  • ce schimbăm ca să nu o repetăm?
  Raportul DSU este un rezumat sec de dragul presei, dar de valoare nulă.
  Errare humanum est, dar hai să învățăm ceva din năpasta asta.
  Raed Arafat datorează raportul dacă nu nouă, măcar subordonaților lui care s-au dedicat salvării vieții altora – care iau cu ei amintirile tuturor celor pe care nu i-au putut salva.
  • Avem dreptul sa stim mai multe!
   Ei sunt obligati sa isi detalieze interventiile!

   Nu se poate schimba NIMIC daca se face numai o spovedanie interna!

   Nu sunt in stare sa ia decizii rapide, sa incerce sa invete, sa incerce sa isi asculte subordonatii care poate ca stiu mai multe si pot sa faca mai multe, si in final sa ii asculte pe cei mai multi si anonomi care ar putea sa vina cu solutii eficiente. Nu vor sa invete, sa schimbe ceva, atunci SA PLECE!

   Un tanar care a stat pana la 4 dimineata si a ajutat victimile, personalul ambulantelelor, pompierii, s.am.d. care si-a prierdut 3 prieteni, TREI, in aceasta tragedie, care dupa 3 zile de la incident, avea inca pielea de pe fata, pe gat, pe maine ROSIE – ca si cum ar fi fost parjolit de un soare mult pre puternic mi-a spus

   – ARAFAT a oprit interventia salvarilor private – in prima etapa –
   – prima ambulanta a sosit pentru ca era in zona, NU PENTRU CA FUSESE solicitata sa ajunga acolo si deci era complet nepregatita pentru aceasta situatie…
   – timpul de interventie a fost cu mult prea lung – prima sosire la fata locului a fost a unui echipaj de la POLITIA RUTIERA dupa cca. 20 min…

   Toate aceste se pot verifica…
   Sa fie verificate si prezentate public – AVEM DREPTUL SA STIM CUM S_A INTERVENIT.

   Avem dreptul si obligatia sa propunem solutii alternative daca cei care ne conduc NU SUNT IN STARE SA GESTIONEZE situatiile care le apar in fata.

   Cum a fost posibil ca 112 sa NU MAI POATA FUNCTIONA???
   In mama ma-sii de treaba romaneasca – astia nu testeaza, nu verifica, si daca au vazut ca nu mai functioneaza 112, de ce nu au aplicat rapid solutii alternative…

   Nu pot sa tac!

   Nu pot sa ma prefac ca de acum totul a intrat in normal!

   Nu cred ca toate demisiile, absolut necesare, vor clarifica multele necunoscute care au aparut si care sunt legate de gestionarea unei situatii de criza!

   NU cred ca un raport facut pe sest sau prezentat numai personalului cu grija ales, oricat de detaliat ar fi acela, va contribui la imbunatatirea starii actuale si la reactii mai bune si mai rapide in viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro