sâmbătă, iunie 22, 2024

2022 : anul barbariei ruse

2022 a fost un an al războiului şi al barbariei, cel în care sfidarea Rusiei a atins punctul culminant al agresiunii făţişe.  De la finele lui februarie, Ucraina a fost supusă unui asalt  a cărui menire nu mai putea fi ignorată de nimeni :  lichidarea statalităţii sale şi nimicirea unei întregi naţiuni. De la războiul-fulger al  primelor zile la orgia sângeroasă a atacurilor cu rachete, Federaţia Rusă şi Vladimir Putin au  ales crimele împotriva  umanităţii, genocidul şi crimele de război ca instrumentele destinate să reafirme grandoarea imperială.

          Căci sfidarea rusă de acum este o sfidare imperială. Dincolo de Ucraina şi de tragedia ei se  desenează planul mai larg al ambiţiei ce priveşte spre epoca sovietică ca spre un îndreptar. Integritatea  moştenirii pe care Rusia o priveşte drept sacră este reafirmată, acum.  Rusia   revine la drumul ei imperial, niciodată abandonat.  Armele de distrugere în masă sunt întruchiparea ultimă a politicii sale.

          Câmpul de luptă care acoperă Ucraina, cu  teribila sa devastare,  evocă Europei centrale şi de est  memoria de sânge  şi de opresiune a erei sovietice.  Prezentul Ucrainei poate fi viitorul acestei părţi de Europă,  o dată ce valul imperial rus s-ar revărsa către noi. Cedată şi  negociată ca un teritoriu de compensare, Europa centrală şi de est îşi poate păstra libertatea ei doar prin înfrângerea Rusiei.  Cei care sugerează calea  negocierilor nu fac decât să recompenseze instinctul pirateresc al unei Rusii ce ignoră legea internaţională şi propriile sale datorii ca stat. Barbaria rusă este o ameninţare mortală  pentru naţiunile noastre.

          Tragedia din Ucraina  este inseparabilă de lecţia patriotismului:  sacrificiul în apărarea propriei naţiuni nu este un moft desuet, o relicvă , un anacronism, ci singura cale de a te  opune distrugerii şi crimei. Pentru Ucraina, acest război este alternativa la exterminarea unei naţiuni. Iată un adevăr elementar.   Atacurile de acum duc mai departe un efort secular al statului rus de a elimina acest  popor , reducându-l la poziţia de  vasal inofensiv,  în formele  protectoratului  colonial.

          Cât despre Rusia, ea trăieşte,  ca şi în vremurile lui Stalin,  un timp al  tiraniei. Sancţiunile, izolarea şi  înfrângerile nu au produs prăbuşirea regimului Putin. Dictatura sa , întărită prin complicitatea naţiunii anesteziate de propagandă,  se hrăneşte din resentiment şi elan expansionist.  Poporul  rus  este  prizonierul   sistemului  putinist. Desprinderea de acest  prezent  totalitar este o  provocare pe care doar ruşii o pot înfrunta.  Între complicitatea abjectă şi  demnitate, alegerea este a lor.

          Anul 2023 va  fi un alt an al războiului.  De acest război depinde nu doar supravieţuirea unui regim, cel putinist, dar şi continuitatea  visului imperial.  Eliberarea Ucrainei ar însemna sfârşitul  Rusiei ca putere prădătoare şi colonială.  Reculul strategic ar putea fi ocazia unei regândiri a  temeliilor statului însuşi. Ferocitatea războiului de agresiune este  imaginea totalitarismului  ce nu are altă raţiune de a fi decât perpetuarea barbariei : destinul lui Putin şi al imperiului său  se confundă cu invazia de acum. 

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Titlul este cam misleading, nu doar anul 2022 a fost anul barbariei ruse, desi acum s-a manifestat cel mai pregnant. Toata istoria din ultimii 200 ani cu rare exceptii, poate intre 1990-2000, a fost o perioada a barbariei ruse intr-o forma sau alta, tarism, comunism, imperialism putinist. Ucraina trebuie sa invinga acum si trebuie ajutata la maxim, tocmai pentru a desfiinta acest concept stupid si toxic rusesc de imperiu si de subjugare a natiunilor vecine. Nu le-a adus nimic bun rusnacilor acest concept, doar o iluzie de imperiu si de „maretie”. In rest tiranie acasa, moarte pe front, distrugeri, gulaguri, saracie, ramanere in urma economica, culturala, stiintifica, tehnologica, lipsa de libertate. Poate in urma unei infrangeri in Ucraina, rusia ori se va dezmembra si unele republici o vor parasi (de exp Tatarstan, Baskotorstan, Cecenia, Siberia, etc), ori va intelege ca razboiul nu aduce nimic bun si va renunta la ideea de imperiu. Pericolul e insa ca in urma haosului, sa se ajunga la un razboi civil, unde factiunile ar fi inarmate si nuclear… De democratizare in rusia cred ca nici nu poate fi vorba, reflexele de dictatura sunt prea inradacinate; ei nu au cultura dialogului, acolo merge doar cu forta si pumnul.

  • Bine punctat. In cazul unui razboi civil in orice alta putere nucleara, dezmebrarea statului este instantanee , alternativa fiind razboiul civil nuclear. Mai degraba as vedea un razboi civil in SUA decat in Rusia. Rusnacii nu au arme la discretie si nu au traditii de separatisme .

 2. Foarte adevarat . Aparatul militar rusesc, continind si tragindu-si seva din toate sferele societatii civile se afla intr-o legatura imposibil de desfacut cu populatia Rusiei , cu mentalul colectiv . Excludem persoane si curente izolate care nu au puterea de a modifica ceva. Nu cred ca mai poate fi facuta astazi, la peste 100 de ani de preluare a puterii de catre bandele militare de asasini a destinului Rusiei, vreo deosebire intre sectorul militar ci cel civil ; de aceea orice intrebare cu privire la capacitatea rusilor de a se disocia de rau este nu doar inutila ci chiar contraproductiva . Rusii vor merge in continuare pe calea asta si chiar pe asta mizeaza Putin ; atragerea treptata a intregii populatii a Rusiei intr-un razboi gigantic. Infringerea in Ucraina nu va fi de aceea decit o etapa . Razboiul statului mafiot rus cu lumea – inclusiv in interiorul Rusiei – nu va inceta ; cei care spera la o rezolvare rapida si efectiva vor fi dezamagiti . Va fi un doar conflict continuu si o agonie prelunga ; populatia Rusiei isi va lua si ea portia de otrava pe care o livreaza de atita timp altora. Va fi silita sa invete sa moara si ea asa cum ii ucide pe altii . Vesela, beata si plina de voiosie patriotica.

 3. Frumos spus. Cred ca intreaga lume civilizata isi doreste cu ardoare infringerea Rusiei si eliberarea Ucrainei.
  Dar, din pacate, de la dorinta la putina e un drum lung.
  Citeam nist estiri cum ca 15000 de tineri ucrainieni au fost arestati deoarece au incecrat sa treaga granita catre occidnet pt a scapa de razboi. !5 dintre acestia au murit. Doi dintre ei au murit inghetati de curind incercind sa treaca muntii spre Romania.

  Nu incetez sa spun, dincolo de vederile macro, eroism, echilibru mondial, etc. se ascund zeci de mii de tragedii.

 4. Un an strajnic. Un an total nefavorabil Rusiei ce își vede distruse mai toate planurile de supunere a Occidentului. A fost o vreme cind Rusia avea, mai peste tot, la conducerea unor mari națiuni Occidentale conducători simpatizanți ai iliberalismului rus. 2022 este anul în care Trump își vede spulberate toate visurile,anul în care invazia în Ucriana(ultima soluție ce ii mai rămăsese) se dovedește a fi o iluzie corupția din Rusia distrugind toate planuriele lui Putin. Zelenski se dovedește a fi fauritorul noului stat Ucraina , JRBiden se dovedește a fi unificator tuturor tarilor Occidentale și a prietenilor lor aducind UE în pragul federalizarii și NATO în formula ce mărește numărul națiunilor participante. Suntem parte a formulei cistigatoare ce permite UE sa își mărească teritoriul. Fără doar și poate viitorul este al lumii libere și nicidecum al Comunismului mascat în Iliberalism ce și-a dovedit de multa vreme ineficienta.

 5. Adevărul este că Rusia fără Ucraina își pierde istoria, deci legitimitatea statală și/sau imperială. Fără Ucraina istoria Rusiei începe prin anii 1650… târziu, foarte târziu. De aceea problema cu Ucraina este existențială pentru Rusia.
  Rusia își joacă existența la ruleta Istoriei. Să sperăm că va pierde.

  • Rusia kieveana si cea mongola sunt radical opuse, nu au nici in clin nici in mâneca una cu alta.
   Rusia s-a pus pe distrus ordinea lumii, nici mai mult nici mai putin. In Ucraina se joaca, asaltul asupra Lumii se vede pentru cine are ochi.
   Si nu de azi de ieri ci din 1917.

 6. Eu sunt de acord ca dacă Rusia este silita sa se retragă din Ucraina se va destrama.
  Dar nu e sănătos sa speram ca Rusia se va retrage din Ucraina. Sunt convins ca militarii din Occident și din SUA nici nu-și pun acesta problema. Pt ei victoria Rusiei este evidenta.
  Cei care susțin războiul sunt magnații și politicienii din SUA. Puțin le pasa lor ca toată lumea pierde,in principal occidentul.
  Singurii care vor fi pe plus sunt chinezii și nu știu zău dacă acest război nu este făcut ca urmare a unei înțelegeri între magnații americani și China.
  Normal ar fi ca toată lumea sa preseze SUA pt a face pace. Alte variante nu există. Dacă America nu face Rusiei propuneri și compromisuri serioase războiul ne va falimenta pe toți.

  • Principalul castigator e SUA: testeaza „in viu( ca sa zic asa!)” armament pe carne de tun straina, vinde masiv armament, slabeste Rusia- economic si militar, si-a facut UE dependenta de LNG -ul propriu la de trei-patru ori pretul, distruge economia europeana prin protectionism, etc. De aceea si ” nevoia” continuarii, cu cinism, a razboiului. Langa ea, China isi rade-n barba. Restul, propaganda cat incape.

  • Ce prostia pot delira unii! De-aia a invadat Rusia si incearca sa distruga din temelii acest popor, pentru ca magnatii din USA doresc razboi! Ce cuminte si auscultator este putinichele! Trebuie sa presam SUA, sa se retraga orcii in Rusia! Te-ntreci cu delirul!

  • Numai aberatii! Nici un compromis! Compromisul, oricare ar fi el,nu ar face decat sa decredibilizeze NATO si ordinea mondiala existenta. Orice dictator, vazand ca Rusiei i-a mers, va proceda la fel si lumea se va prabusi in conflicte locale devastatoare! Sfarsitul civilizatiei si triumful barbariei! Rusia trebuie sa piarda acest razboi si il va pierde! Nici un politician sau militar occidental nu anticipeaza triumful Rusiei, absolut improbabil, de altfel! Magnatii si politicienii americani sunt de vina pentru ticalosia Rusiei??? Serios??? Si ce e cu tampenia asta cu intelegerea dintre magnatii americani si China??? Adica americanii conspira ca sa ridice China??? Cum adica, lumea sa preseze SUA ca sa faca pace? Pai SUA a atacat Ucraina, sau Rusia??? Chiar nu ai rusine , de sustii aberatiile astea??? Cum adica, lumea pierde si in principal Occidentul , pentru ca Occidentul sustine Ucraina??? Numai aberatii! Sper ca ti-ai luat rublele pentru postarea de mai sus, dar ai grija! Rubla se devalorizeaza pe zi ce trece!

  • Cei care susțin războiul sunt șefii acestui „Tudor”, că ar fi inimaginabil cum un om normal ar putea susține aberațiile de mai sus fără să fie plătit de Kremlin într-un fel sau altul.
   Normal ar fi ca „Tudor” să-și revizuiască concepția despre lume și viață și să ia o pauză de la „Contributors”, aici nu are nicio șansă să coboare cititorii la nivelul lui.

 7. Putin nu a inventat nimic nou. E vorba doar de milenara actiune a autocratilor de a confisca o țară, o națiune, un popor (apoi altele). Despre cum, în ce condiții și cu ce mijloace s-au scris biblioteci întregi, în esență fenomenul este însă foarte simplu: confiscare în interesul unui grup restrâns de mizerabili. Sub diverse pretexte, care de care mai tembel exprimate. Împotriva acestor oameni, aproape orice fel de forme de luptă se justifică. Anacronismul unui imperiu de 17 milioane de km pătrați nu mai trebuie, cred, nicidecum demonstrat. Îi doresc Federației dezmembrare rapidă și veșnică, odată cu pierderea completă a arsenalelor nucleare. De fapt, cred că în această direcție ar trebui conceput un plan…și cred că el n-ar fi unul cu totul imposibil de pus în aplicare.

 8. Rusia este consecventa doar in sfidare. Or, lipsa de chibzuință se transforma în obstinație, obstinația, in insolenta, insolenta in sfidare. Rusia este, a fost și va rămâne o țară barbara. Putin este Noua Lighioana de o ferocitate abominabilă. Bolnav de revizionism istoric, Luciferica Lighioana vrea să distrugă „ordinea veche” și apoi să intre să intre în scenă și să „electrice bereze” lumea. Acesta este planul „nazist” al megalomaniacului Herr Putin. Toate aceste evenimente catastrofice amint sc declarațiile făcute de Hitler generalilor sai, in aprilie 1939: „Totul se bazează pe mine, totul depinde de existenta mea. Nimeni nu se va bucura vreodată în aceeași măsură de încrederea poporului . Aceasta face ca existența mea să fie un factor politic de cea mai mare valoare”. Aceeași cumplita megalomanie o întâlnești și în declarațiile stupefiantului Putin. Parca ar spune: ” Sunt de neînlocuit. Sunt conștient de cruzimea și de infailibitatea mea. Nu voi termina războiul meu decât prin distrugerea totală a Ucrainei și a lumii întregi. Nu voi accepta compromisuri. Voi lovi în stânga și în dreapta și nu voi capitula pentru nimic în lume”. Și asta pentru că moscalii se metamorfozează in felul lor. Prin invazii, genocid, hoție și ura. Propriu-zis, cumplitul moscal se mimează pe sine, fără să mai cine e, de parcă o misterioasă epidemie i-ar fi distrus gargaunul. In fond, Rusia lui Petru, Rusia tuturor țarilor, împăraților, șefilor, președinților, teroriștilor a pierdut orice reper cu restul lumii civilizate. Putin, ultimul genghishid, trăiește fără nicio alta continuitate, in afara de una: eu-eu-eu. De pe o zi pe alta, biciul, de pe o zi pe alta, răzbunare, totul de pe o zi pe alta, precum câinii, dar în fiecare zi, veghind cu strășnicie, cu mânie și cu frica.

   • @gigix – n-ai să lansezi niciun R36, la fel cum nu le-ai lansat nici până acum. 7 din 10 lansate or să cadă tot în Rusia, iar generalii ruși știu foarte bine asta.

    Știi ce-ar fi spus Asimov? Că încerci să lansezi în spațiu o căruță 😀

    Asimov era rus la origine, dar părinții lui au plecat din Rusia când el avea 3 ani. Tocmai fiindcă părinții lui au înțeles ce țară dementă e Rusia.

 9. Anul 2023 incepe cu revelion . Revelion – adica momentul dezvaluirii / descoperirii ( reveal ) , reveal on – ,,dezvaluie pe ” . Indraznesc sa spun ca dezvaluie pe Hristos ni-L infatiseaza intr-un nou ipostas ; din nou jertfindu-Se pentru ca noi sa dobindim desavirsirea ( „Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârşit este” ) de a fi impreuna cu El . Un nou inceput pe care omenirea il primeste cadou de la Dumnezeu spre osteneala urcusului catre Cel care salasluieste in noi si asteapta , indelung rabdator , sa ne unim cu El vietuind asemenea Lui .

 10. La atatea comentarii incriminatorii la adresa agresiunii Rusiei, ce continua sa apara de luni de zile in media, ma astept sa se nasca si niste scenarii realiste prin care Ucraina sa poata invinge agresorul. Dincolo de declaratii puerile si lozinci. In caz ca nu exista, poate niste idei de convietuire, precum cele de dinaintea aruncarii in aer de catre Zelenski a Acordului Minsk II.

 11. Buna analiza. Eu credmca razboiul acesta va schimba scena geopolitica a lumii, Prevad ca in viitor vor fi 3 uniuni (inter)continentale: UE, uniunea europeana, UEA, uiunea euro-asiatica cu Rusia, China si poate Iran, India, Turcia si UAS, uniunea anglosaxona cu SUA, UK, Canada, Australia etc. Fiecare uniune va avea un lider astfel: UE va avea ca lider Germania, UEA va avea ca lider China, iar UAS pe SUA. S-ar parea ca va fi o ordine tripolara, dar de fapt va fi tot BIPOLARA, pentru ca UAS si UE se vor coaliza impotriva UEA. Va fi schimbat si polul puterii de la vest la est, de la occidentali la asiatici. Lumea musulmana banuiesc ca se vor ralia noului pol de putere, UEA. Aceste schimbari au ca si cauza greselile ambelor tabere: atat ale rusilor cu aaaaatacarea Ucrainei, cat si ale occidentalilor cu impingerea rusilor in bratele primitoare ale Chinei. Relevanta Vestului va scadea in timp ce criza energetica se va amplifica, iar importanta Asiei va creste si ea va deveni noul centru al lumii.

 12. Groandoarea Rusiei imperiale.Cu ce pret ? In doar 10 luni de razboi Rusia a pierdut dupa sursele ucrainiene 100 000 de soldati care au fost ucisi.In realitate pierderile sunt mult mai mari.Pana la mobilizarea din septembrie 2022 Rusia a rulat pe frontul din Ucraina cel putin 350 000 de soldati.Cati mai sunt capabili de lupta din acestia? In cel mai fericit caz 75 000-100 000..Dupa septembrie 2022 s-au mai adaugat iara cel putin 350 000 de soldati din care iar in incapacitate de lupta din acestia sunt cel putin 50 000-100 000 de soldati. Cu cati soldati capabili de lupta ramane Rusia?In cel mai fericit caz cu 300 000-350 000 de soldati iar intrebarea este cu ce moral ? Pana in martie 2023 mai dispar 100 000-150 000 de soldati.Cu ce va porni Putin o noua ofensiva in Ucraina?In cel mai bun caz cu 250 000 de soldati. Si ce sansa au 250 000 de soldati rusi in Ucraina pentru a ocupa aceasta tara fara o mobilizare generala ? Nici una iar Putin are nevoie de o noua carne de tun in valoare de cel putin 600 000-1 000 000 de soldati.Cum? din moment ce din 24 februarie 2024 ai rulat in fortele armate ruse cel putin 2 milioane de soldati.Daca mai adaugi un milion vor fi 3 milioane de soldati cu plus un milion care au fugt peste granite.Rusia este posibil sa intre in colaps militar.
  Acum despre Ucraina,Are cel putin 1 milion de combatanti dar doar 500 000 au mare expeienta de lupta.In minus au mici rezerve de echipament, ei nu pot echipa mai mult de 700 000 de soldati capabili de operatiuni active.Pierderile armatei ucrainiene se pot cifra la 150 000 de soldati scosi din lupta.Ucraina nu are atat probleme cu mobilizarea unor unitati cat cu echiparea in conditii de front a acestora.
  Ce se poate intampla? O noua ofensiva rusa nu este posibil sa scoata total Ucraina din lupta.In schimb o noua ofensiva ucrainiana mai ales pe axa Melitopol- Mariuopol poate produce un dezastru pentru conducerea militara a Rusiei.O noua victorie ucrainiana de gen Harcov- septembrie 2022 sau Herson noiembrie-2022 poate produce schimbari.
  Si sa spun direct la ce ma astept. O victorie ucrainiana poate produce rebeliuni militare la scara larga in armata rusa.Mujicul rus nu va astepta ca armata ucrainiana sa ajunga pana in Crimeea pana sa isi impuste ofiterii si sa urle din toti bojocii ca Putin este tradator al Rusiei si agent al CIA.Va dori negocieri, Donbasul va fi Hartia igienica pe care o va arunca Ucrainei dar va conta Crimeea pentru care poate „sufletul rus” are slabiciune si pentru care este posibil sa fie disponibil de a plati despagubiri de razboi.
  O rebeliune miltara se poate produce la sfarsitul lunii februarie-inceputul lunii martie 2023.Revolutia din 1905 a inceput in februarie iar cea din 1917 tot in februarie.Si ambele au avut legatura cu rebeliunile din armata rusa.Iar in acest an 2023 este posibil din nou ca luna februarie sa aiba rolul de luna neagra pentru autocratii Rusiei

  • Stai putin, eu stiam ca de la cap se-mpute treaba, adica dezertarile si rebeliunile din armata erau opera komisarilor lui lenin. Armata a fost sapata tocmai ca sa dea timp tovarasilor, sa nu salveze regimul. Intai au sapat moralul, castignd tovarasi de drum – executati apoi – ceea ce le-a oferit practic armata pe tava.
   *Si dupa tari ce a venit ? Tot ce putea fi mai rau.
   Asa ca nu-ti fa sperante pre mari, sufletul rus va gasi un alt diavol sa-nlocuiasca pe cel actual.

   • Va găsi, dar nu imediat. După moartea lui Stalin, Hrușciov a fost destul de cooperant cu Occidentul, a retras totuși trupele sovietice de ocupație din Austria și din România, chiar dacă tot el a zdrobit revoluția din Ungaria și a construit Zidul Berlinului. Abia Brejnev a reluat lucrurile de acolo unde le lăsase Stalin, dar trupe sovietice în România și Austria n-a reușit să mai trimită, chiar dacă a invadat Cehoslovacia.

    Dezghețul s-a repetat și pe vremea lui Gorbaciov, atunci chiar s-a ajuns la dezmembrarea Uniunii Sovietice, așa au ajuns fostele țări socialiste în NATO și UE.

    Până la invazia din Ucraina, Putin avea și el destule cozi de topor în UE, dar înlocuitorul lui nu va mai avea putere asupra lor, așa că va urma un nou dezgheț și o nouă dezmembrare a Federației Ruse.

    Abia peste vreo 20 de ani se va găsi probabil un nou autocrat la Moscova, dar la vremea aceea Rusia nu va fi mai puternică decât e Ucraina de azi, în niciun caz nu va mai invada pe cine vrea ea. Rusia va ajunge probabil să aibă un dictator cum e acum Lukașenko în Belarus, dar unul ca Lukașenko nu e o amenințare serioasă pentru lumea civilizată.

    La modul serios, pe vremea țarilor, trupele rusești ajungeau și la Paris. Iar Principatele Române erau ocupate de ruși cu anii, în timp ce bunicul meu a prins două invazii ale rușilor în Bucovina, în ambele războaie mondiale. Acum nici nu mai poate fi vorba de așa ceva, rușii n-au reușit să intre cu armata nici în Kiev. Stalin și Brejnev fac probabil spume, acolo unde-or fi 😀

 13. Felicitari Dle Stanomir pentru concizie si acuitate in interventiile televizate de care au parte multi…. Ukraina e un luptator priponit si cu o mana legata la spate de angajamentul Vestului de a nu ataca tinte de pe teritoriul Rusiei. Incaseaza de la ditai ursul feroce, dar nu poate riposta in afara priponului. Nu are cum sa fie victorioasa pe teren in aceste conditii. Va fi o mare pierdere morala a Rusiei, discreditata pe generatii de aici inainte. S-au ars si se vor limita catre Vest mult timp la Ukraina. Ne va costa enorm, dar face… Sper ca Ukraina sa nu-si arate si ea fatza urata odata iesita din inclestarea asta. UE ar fi zdruncinata rau de intrarea efectiva si grabita a Ukrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro