joi, iunie 20, 2024

2023 – o Românie a cruzimii şi rapacităţii

Asemeni tragediei de la “ Colectiv”,  teribila imagine a azilurilor de bătrâni este o oglindă în care România de azi se poate contempla. Este aceasta o Românie a cruzimii, laşităţii şi a rapacităţii . Este aceasta o Românie în care demnitatea umană este doar o prevedere constituţională, în vreme ce realitatea  zilelor ei este modelată de un atroce darwinism social. Vulgaritatea, demagogia şi  ipocrizia sufocă spaţiul public. De la televiziunile de propagandă până la mediul  digital, abjecţia  domină, suveran.

          Cazul azilurilor devenite capcane ale morţii dezvăluie modul de operare al  acestei Românii oficiale. Aici politică şi afaceri se întrepătrund, sub semnul corupţiei şi al clientelismului.  Feudele patronate de  potentaţi locali, precum  cele din Ilfov, sunt teritoriile în care domnia legii este suspendată. Statul de drept este înlocuit de arbitrariu. Autoritatea este pusă în serviciul voinţei monstruoase de exploatare.

          Azilurile de bătrâni sunt povestea unei naţiuni pentru care viaţa umană a încetat să nu mai aibă vreo semnificaţie, dincolo de demagogie şi de reperele statistice.   Statul român este luat în stăpânire de cei care, deliberat şi amoral, instituie o ordine a cleptocraţiei. Învelişul de creştinism kitsch şi de socialism  strident, atât de prezent în Ilfov, acolo unde cuplul Pandele – Firea este întruchiparea unei patologii morale şi politice, serveşte spre a acoperi operaţile sordide şi inumane ale unor grupuri infracţionale tentaculare.

          Tragedia din azilurile din Ilfov a  însemnat, în ordine politică, capătul de drum, măcar temporar, pentru  Gabriela Firea.   Demisia de la minister şi  suspendarea de la conducerea organizaţiei PSD  sunt semnele unei căderi spectaculoase.  Soclul dăltuit vreme de ani este  gol, iar statuia domniei- sale îşi dezvăluie materia   din care este alcătuită.  

          Pentriu Marcel Ciolacu,  tragedia  a fost ocazia de a –şi construi,  nu fără abilitate,  vocaţia de apărător al omului năpăstuit.  Preşedintele PSD a intervenit acolo unde Preşedintele României , de atâtea ori, a ezitat. Demisia Gabrielei Firea nu este un act  de  retragere, ci formula ce ascunde o demitere.  Pentru Marcel Ciolacu, eliminarea Gabrielei Firea este un  pas spre consolidarea autorităţii sale.   Perspectiva unei candidaturi   la primăria capitalei este probabil înlăturată, definitiv.

          Ce se află dincolo de acest plan al  gesturilor politice? Doar  cotidianul  acestei Românii a cruzimii şi lăcomiei. Evocată adesea, dar niciodată realizată, reforma statului ar  însemna, înainte de toate,  organizarea acelor mecanisme de  guvernare  care să ofere cetăţenilor  demnitatea care le este  răpită .Doar un stat care se emancipează de sub tutela clientelismului ar putea fi  capabil de o administrare corectă. Dar naşterea unui  astfel de stat este imposibilă atâta vreme cât partidele politice vor fi doar reţele de parazitare anti-meritocratice. Oratoria  lui Marcel Ciolacu nu poate ascunde  un fapt documentabil istoric. PSD este arhitectul şi beneficiarul acestui regim de complicitate şi de corupţie endemică.  Fesenismul a dat naştere acestei  şerbii consolidate vreme de decenii.

          Asemeni   tragediei de la “ Colectiv”,  tragedia azilurilor este  o privire în intimitatea macabră a statului român însuşi. În cele din urmă, în măsura în care mai putem spera la un viitor  al naţiunii noastre,  demnitatea umană se cere redescoperită, ca o valoare capabilă de a  ne uni . Alternativa la marasmul cruzimii este luciditarea patriotică.    

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

 1. Daca cetatenii romani sunt priviti ca sclavi ai elitei politice, e firesc sa avem si astfel de aziluri, orfelinate, spitale, scoli etc.
  Legea si oamenii legii nu pot opri mafiotii dependeti de puterea politica sa-si faca de cap; si asta nu de azi, de ieri. De mai bine de 30 de ani.
  Cand s-a declarat lupta anticoruptie, „Tacalie” si „Piratul” au ales sa „lupte ” doar cu marii rechini din politica. Au uitat ca astia au servitori ce trebuie sa traiasca (bine) si ca fura de sting. Intre timp, chiar si lupta anticoruptie la nivel inalt s-a oprit.
  Consecintele se vad.
  (Inca o data: dupa ’89, toate serviciile au inceput sa fure sistematic in zona lor de activitate; unii cu vapoarele si flota, altii cu traista. Dar s-a furat in draci. Sa facem capitalisti. La ordin. Cine nu fura, era marginalizat. Fara exceptii.-Era declarat ceausist, comunist, nostalgic,nationalist etc.-
  Iata unde am ajuns.
  Si nimeni nu poate face curatenie, pentru ca toti sunt la fel…)
  De asta partidele care proclama lupta anticoruptie au succes in alegeri. Nu ca vor face si curatenie, dar e important sa dea electoratului iluzia ca vor lupta cu hidra coruptiei. Asta e partea cea mai importanta pentru electorat. Nu meritocratia etc.

  • Avem aziluri, orfelinate, spitale si scoli ca in federatia rusa. Asa s-a stabilit in dec. 89′ sa fim parte a imperiului raului de catre consilierii rusi.
   De atunci serviciile, politicienii si interlopii au distrus societatea civila ( ONG-urile ) prin mineriade, justitie aservita (vezi ce venituri nesimtite au) si politizarea ( termenul corect ar fi sabotarea ) institutiilor statului esuat..
   Astazi nimeni nu mai spune ca cetatenii ce protestau au fost macelariti in august 2018 la cererea lui FIREA.

 2. După scandalul orfelinatelor reflectat de presa internațională în anii 1990, îmi este iarăși rușine să spun cuiva din altă țară că sunt din România…

  Barbaria de neînchipuit la acre au fost supuse persoane fără niciun mijloc de a se apăra mă face să îmi fie rușine și mă revoltă în egală măsură.

  Este absolut necesar să înțelegem, inclusiv iluștrii noștri politologi și sociologi, cercetători și specialiști care tot constată tragediile, fără a fi capabili să numească vreo cauză și să propună o soluție, că România este o cleptocrație, NU o democrație.

  Astfel de scheme de fraudare a fondurilor, în disprețul interesului public, sunt caracteristice Mafiei. În România, cleptocrația are la dispoziție resurse la care adevărata Mafie nici nu visează, de la Bugetul național, la serviciile de informații și Justiție, până la Curtea Constituțională, ai cărei membri au fost numiți de ea.

  Președintele Republicii însuși a fost determinat să schimbe guvernul cât de cât democratic cu unul format din marionetele cleptocrației.

  Presa, în cvasitotalitate, îi este aservită cleptocrației.

  Cât timp nu este clar înțeles care este cauza care determină aceste tragedii sociale, dezastrul economic, subordonarea politică a Justiției și consolidarea cleptocrației, astfel de situații se vor perpetua inevitabil. Ele sunt consecința firească a faptului că România este un stat eșuat, după cum însuși Președintele său a spus.

  Aceste lucruri le vedem…Acum, ce este de făcut, concret, domnule profesor Ioan Stanomir? Vă rog să nu spuneți că este vorba despre opțiunea cetățenilor, precum zic profesorii Acemoglu și Robinson, căci și asta știm…Mai concret.

  • …. Și mie îmi este, de multe ori, rușine, să spun că sunt român și mai tolerez așa ceva!
   Credeam că nu voi mai vedea imaginile de acum aproape 34 de ani, fie că sunt copii, fie că sunt bătrâni!

 3. Mediatizarea excesivă a acestei nenorocite situații mi se pare suspectă, mai ales că se știa de mult timp cam ce se întâmplă pe acolo. Și nimeni pe lumea asta, nicăieri, nu a rezolvat satisfăcător problema bătrâneții, a bolii și a morții. Cei bogați își pot rezolva singuri chinurile bătrâneții și morții, ceilalți, cei mulți, mor și ei cum pot și o da Dumnezeu….

  • Au rezolvat-o nordicii. Nu perfect, dar acceptabil si la ani-lumină de doctrina grozaviei. Problema caminelor de batrini nu e simpla, dar nici imposibila. Sa nu relativizam in exces, ca facem jocul ăstora.

  • Dimpotriva, ar fi trebuit cumva ascuns, atat cat se poate aceasta drama. Si in nici un caz sa nu se ajunga la o asociere directa cu persoane distinse, precum doamna Firea, care de ani de zile se lupta sa isi construiasca o imagine de ingeras desavarsit (cu toate ca fatza ei de scorpie nu o ajuta, la fel ca si cazul Olguta la CraiovaI). Nu e insa timpul pierdut sa se acopere acest scandal cu un altul, eventual sa se faca o campanie foarte puternica impotriva globalistilor neomarxisti de la USR, sigur ei sunt in spate, si-au bagat cumva coada. Cum naiba demonstram nu stiu, dar trebuie incercat! Doamne fereste sa piarda teren PSD si adevaratii patrioti si buni crestini, asa cum sunt domnul Pandele si doamna Firea, of… nu pot sa cred ce se intampa!

 4. Situatia se datoreaza faptului ca in Romania, atat in trecut cat mai ales in prezent, functionarul public, idiferent de domeniu (administratie, sanatate, invatamant, juridic, politie) desi platit de cetateni, chiar foarte bine in unele domenii, nu vrea sa inteleaga ca el este la dispozitia cetateanului si nu invers. Iar situatia nu se va schimba atata timp cat politicul va interfera cu aceste activitati, deci, probabil, NICIODATA !

 5. Fiecare vede altceva .Presedintele natiunii nu are competente in domeniul asa numitelor „Case de Batrini.” Presedintele nu isi poate arata decit ingrijorarea si nu poate decit sa ceara, celor responsabili , revenirea in legalitate .Vedem cum din sute si mii de astfel de „ stabilimente ” impactul emotional apare doar in citeva cazuri din Voluntari si din Ilfov .Cunosc si eu citeva dintre aceste centre in care totul este foarte bine organizat si unde respectul fata de „ batrini „ este cutuma si nu ilegalitatea .Multi dintre locatari nu aveau acasa ceea ce aceste centre le ofera ca si confort sau implicare sanitara .Pensia personala impreuna cu sumele de bani oferite de catre lege atunci cind invaliditatea este constatata acopera intrega suma necesara vietii in aceste locatii .In alte cazuri unde nu exista o invaliditate majora apartinatorii (familiile ), ce nu pot acoperi ingrijirea acasa , completeaza pensiile cu bani din fondurile personale .Exista si situatii in care persoane singure , fara familie , ofera unor astfel de „ Case” posibilitatea obtinerii unui apartament proprietate personala ,dupa decesul proprietarului ,totul obtinut in schimbul ingrijirii de care au parte .Exista si situatii de felul celor prezentate in Media care implica incalcarea legii dar care nu sunt majoritare .Una peste alta „dracul nu este chiar asa de negru” cum ne este prezentat in Media sau la TV.Tinta este si politica si extrem de vizibila existind anumite suspiciuni (probabil pentru unii evidente ) ce tin de implicarea, mai mult sau mai putin premeditata ,a unor asa numiti buni „prieteni ” ce acum vor incepe „ sa dea din casa ” Fiecare astfel de neglijenta se plateste .Vina este a aceluia care nu a reusit sa controleze legalitatea sau ilegalitatea unor decizii personale sau din anturaj acum aparute in Media .Retragerea unor astfel de persoane (politicieni ) din viata publica devine obligatorie .Ceea ce urmeaza legal este insa cu totul alta poveste .DICOT si poate chiar DNA european ne vor arata adevarul .

  • Mai cititi odata ce scrieti. Adica totul la dv. este ok. Toate azilele sunt perfecte dar si ca sunt conditii foarte bune. Dar din toate controalele efectuate la 1000 de centre doar cateva au respectat cerintele in vigoare. Presedintele ca mediator este obligat sa intervina daca tot guvernul o lungeste degeaba de 10 zile. Daca totul nu este asa de negru atunci sa va duceti si dv. la un azil si ne spuneti cum este. Cel mai bine este ingrijirea acasa cu asistent platit.

 6. O imagine concisa si plina de adevar. Peste tot acolo unde se fac acreditari, atestari la tot felul de firme, unitati medicale, unitati comerciale, statiuni turistice, unitati hoteliere si restaurante, firme transport, certificate de tot felul, de la calificari in meserii, la licente si diplome, doctorate, permise auto, etc. totul este arbitrar si pe spaga. Rar sa fie ceva cum trebuie. Cauza este legislatia proasta, stufoasa, carpita cu tot felul de hg.si ordine, asociata cu un aparat birocratic enorm, axat pe pile si relatii, justitia de forma. Fiecare guvernare cu legile ei. Nimic coerent si predictbil, eficient. Conteaza nu ce stii sa faci, cum gandesti, ci al cui esti, pe cine ai in spate, ce spaga dai. Cei cu merite adevarate si buni profesionisti sunt dati la o parte in luare deciziilor si aplicarea unor solutii corecte si eficiente. Rare sunt exemplele pozitive si nici nu sunt mediatizate. Dovada este emigrarea a peste 5 milioane de romani cu acte si inca poate multi fara acte. Romania trebuie resetata de la zero. Dar cine sa o faca?!!!

 7. Este și statul, dar sunt și cetățenii de vină. Pentru mulți, Firea este in continuare genul de om in care își pun speranțele. Asta ar trebui sa ne dea de gândit, poate ar trebui sa facem noi mai mai decat sa aruncam vina mereu pe reprezentantii nostri. Acei batrani aveau o familie, cunostinte, mai existau si angajatii acelor lagare de exterminare, de ce nu au luat atitudine, de ce nu au contactat presa, in secret macar? Vecinii acelor azile s-au plans de miros, adică de ce ii afecta pe ei, dar mai departe nu le pasa de ce era peste gard… Nu avem empatie, avem mereu dușmani, cei de lângă noi sa plateasca pentru lenea și delăsarea noastra, de ex. ITistii sa plateasca pentru dezmatul bugetar, cunosc oameni care urasc de moarte ITistii, desi circa 100.000 de indivizi aduc la buget mai multi bani decat toata agricultura unde lucreaza milioane de oameni. Ii votam mereu pe cei care ne arata dusmanul, nu contează cât de real e, dușman sa fie… Firea se victimizează ca ultima psihopata prinsa in fapt. Mai are putin si ne convinge ca e vina #rezist si cine stie, poate și a lui Soros. Mai puneți în ecuație și lipsa cronica de alternative, dacă ma gândesc la PNL de exemplu, nu au mai produs un candidat serios și de anvergură de ani de zile, iar la următoarele alegeri vom plăti cu toții, pentru ca indivizi din aceeași mafie vor fi legitimați pentru încă cel puțin 4 ani, tot de acea parte din cetățeni de care va spuneam….

 8. Articolul este bunicel, dar eu, deși sunt trecută de 70 ani, nu ma regăsesc in “aceasta cruzime”. Am întemeiat o familie, am sădit un copac, am procreat si mi-am dat urmașii la școala la nivel academic. Puteți fi siguri ca mi-a fost greu, dar nu am pregetat. Nu “luciditatea patriotica” este răspunsul la marasmul cruzimii. Răspunsul este educația si cei șapte ani de acasă. Numai de bine sa auzim.

  • @tedycv _ „…eu, deși sunt trecută de 70 ani, nu ma regăsesc in “aceasta cruzime”…”

   Stimată doamnă, ca persoană educată, care străbate cu dezinvoltură spațiul virtual al presei online, vă aștept cu încredere să condamnați, alături de cei cu un minim spirit social și cele mai elementare principii morale, barbaria înfăptuită împotriva unor oameni lipsiți de orice mijloc de apărare.

   …Și sancționare vinovaților conform legii, indiferent dacă suntem ori nu privilegiați și încă nu ne-a lovit singurătatea, ori, doamne-ferește, vreun AVC.

 9. Daca am fi avut alta religie nationala am fi fost in alta parte, dar cu ortodoxia care e o promotoare a coruptiei si ipocriziei suntem ceea ce suntem, la fel ca ceilalti frati ortodoxi ai nostri: sarbii, grecii, rusii. Natiunile catolice si protestante sunt in alta parte pt ca bisericile lor nationale au cultivat alt fel de valori in acele popoare de-a lungul secolelor. Da, nici acele biserici nu sunt perfecte, exista si acolo fel de fel de scandaluri, dar pe linie generala, acele biserici s-au ocupat de predicare valorilor crestine la slujbele lor, pe cand ortodoxia canta, minte si fura.

  • Simplu, concis și mai ales adevărat. Ați nominalizat responsabilul cu formarea morală. Un adevar pe care majoritatea românilor evita sa- l recunoască confundând efectul cu cauza. Clasa politică coruptă, marginalizarea valorile reale, sărăcia generalizată, cei șapte ani de acasă, educatia precară, comunismul, fesenismul, nepotismul, ipocrizia, necinstea in general și toate mizeriile comportamentale sunt efecte, nu cauze. Resetarea atitudinilor politice, luciditatea patriotică, sunt imposibile fara nu nivel moral de înalta calitate, care presupune unirea in jurul valorilor – încălcate brutal și în mod dispretuitor- ale declarației de la Alba Iulia din 1 dec 1918 dintre care trebuie mentionate diversitatea culturală, etnică și religioasă unificate cu rapiditate sub stindardul năravurilor balcanice. Scapă cine poate.

  • @Adi _”…ortodoxia care e o promotoare a coruptiei si ipocriziei ”

   Vă cer scuze pentru faptul că insuficientele mele cunoștințe de teologie creștină nu mă ajută pe cât mi-aș dori, dar îndrăznesc să vă rog pe dumneavoastră să indicați scrierile și practicile ortodoxe care promovează corupția, făcând astfel diferența față de confesiunea catolică, pe care o menționați drept exemplu pozitiv.

   Vă mulțumesc.

  • Nu as lua ca exemplu religiile care s-au folosit de Inchizitie, arderi pe rug, vanzare de indulgente, cenzura si multe altele pentru a face oamenii mai buni… Cel putin la noi nu s-au intamplat asemenea atrocitati in numele Domnului.

   • Mai investigati, s-ar putea sa dati despre orori si mai mari decat arderea pe rug. Cruzimea la un nivel mai putin institutionalizat poate fi si mai absurda si mai aberanta, combinata ooarecum si cu metode de inspiratie orientala.
    Cat despre „vanzarea de indulgente” pentru iertarea pacatelor si obtinerea unui loc „de-a dreapta…”, sau macar un foc mai bland, daca nu ai pretentii mai mari, e greu de zis in ce masura era pentru biserica un business mai profitabil decat trecerea direct in proprietatea Bisericii a unor averi mobiliare si impobiliare (incluzand sate intregi cu sufletele aflatoare) cum era practica in biserica noastra de suflet. Sunt voci in BOR care pretind retrocedarea unor parcele uriase din fondul forestier care a ajuns in secole, in patrimoniul sau, prin cedari in schimbul unei vieti de apoi mai confortabile pentru cei care abuzasera din plin de viata dinainte…

   • Inchizitie nu am avut, dar am avut robie. Ultima care a renuntat la robi, din toata Europa, este Biserica Ortodoxa, daca nu ma inseala memoria. De asemenea, biserica a fost implicata in toate formele de opresiune si tradare, cot la cot cu boierii si domnitorii. Biserica este in fond politica cu fuste lungi si buchetel de busuioc.

    Vanzarea de indulgente… dar in pomelnice ce se pune? un teanc de flori? Dar plicurile cu bani grei date popilor care „stiu sa deschida cartea”, ce sunt? Cumpararea de strane ce reprezinta? Donatiile domnitorilor romani facute la muntele Athos ce reprezinta?

    Cenzura… Opozitia fata de educarea copiilor ce este? Intruziunea impertinenta in treburile scolilor publice, in numele unor carti anacronice, scrise dupa zicerile unor barbari de acum mii de ani, ce reprezinta? Nu o forma de cenzura? Sa te uiti cum fete de 11-12 ani raman gravide din ignoranta, si se te opui educarii lor, ce reprezinta?

    • @Mihaela – „Inchizitie nu am avut, dar am avut robie”

     România a devenit stat suveran doar începând cu 1878. Din acel moment, nu a mai existat niciun fel de robie. Mai învață istorie, înainte de a aplica orbește discursul neomarxist american, care se potrivește ca nuca în perete la realitățile românești din secolul 19.

     Așa cum am recomandat și cu altă ocazie: pentru orice s-a întâmplat înainte de 1878 în Muntenia și Moldova, mergi la Moscova și la Istanbul cu revendicările. Iar pentru Transilvania înainte de 1918, ai ghicit: la Budapesta și la Viena cu revendicările.

 10. Statele se emancipeaza de sub tutela clientelismului doar daca in populatie exista o masa critica ce poate determina asta. Nu am avut asta in ’90 , azi nu avem nici atit. Adica o patura larga, majoritara a societatii , educata, emancipata, care sa mentina normalitatea unui spirit civic, a cinstei si loialitatii . Un melanj complicat de oameni si sentimente care tin simplu , miraculos si viu un climat de dreptate sociala, siguranta si pace , Care mandateaza prin vot oameni virtuosi si merituosi. O populatie saraca si material si din punct de vedere al principiilor , o populatie in care cinstea , respectul , intrajutorarea, patriotismul , sint nu numai neglijate ci si denaturate permanent, nu poate genera decit ceea ce se vede. Dezbinare, lacomie, ura, abandon al tarii . Ca liderii nostri, sanatosi , vioi , destepti si lacomi nu sint decit copia fidela a celor care ii genereaza si pe care ii fac la buzunare permanent, stim. Ei nu fac deci decit ceea ce ar face orice roman neaos, cu origine sociala sanatoasa si ” ales ” care se vede ajuns si pricopsit . Chinul din azile, din spitale, din instante, din viata pe care o duc romanii – aia care de voie de nevoie nu au abandonat corabia condusa de cirmacii nostri iscusiti si mai stau inca pe aici – nu este decit stare de normalitate si nimic altceva . In fapt ar fi ridicol daca nu ar fi dovada de prostie sa pui sarpele la sin si sa ai pretentia sa nu te muste . Pe principiul sanatos : ” lasa sa fure oleaca, dar sa faca si pentru noi ceva ” interlopii ajunsi politicieni sau invers nu vor face niciodata vreun bine populatiei acestei tari . Marele cartofor politic Tariceanu a si zis nerozia asta in plen : ” Parlamentul este „inima şi mintea naţiunii”, iar dacă toate celelalte instituţii, armata, teritoriul şi poporul dispar ţara rămâne „vie” dacă Legislativul funcţionează „. Cred ca asta si este situatia in care ne aflam ; in ochii ” alesilor ” nostri, oamenii simpli nu au vreo importanta . In inimile lor ingimfate Romania nu are loc .

 11. Cotroalele – cam heirupiste – care au urmat au demonstrat ca raul e mult mai raspandit. Sunt si exemple pozitive, in special la azilurile administrate de Biserici sau ONG-uri (unele din strainatate) dar nu numai. Si atunci ?
  Eu cred ca un nou ministru va trebui sa puna la punct un mecanism de avizare, incadrare cu personal si control eficient, cu raspunderi precise pe toate treptele ierarhice ca altfel ….

  • “Ati votat PSD 30%, PNL 25%…”
   …continuarea corecta ar fi fost: guvernarea reflecta exact dorinta alegatorilor.
   TB ar fi zis: “In Parlament sunt voturile d-voastra”. AUR, Firea, Sosoaca,…

 12. fsn ul si-a lasat amprenta ideologica asupra art 1 alin 3 din Constitutie 🤭 Romania = stat social…rezultatele sunt vizibile

 13. Ati surpins scurt si concis ce s-a desfasurat in fata noatra. IAr sfarsitul textului imi place: „demnitatea umană se cere redescoperită, ca o valoare capabilă de a ne uni . Alternativa la marasmul cruzimii este luciditarea patriotică”.
  Sa trecem la treaba. Dar cum?
  Spunem – toti pentru unul (cam asta s-a intamplat de a iesit la iveala povestea cu azilele – inspiratie pentru alte investigatii) si unul pentru toti (fiecare sa isi faca cat mai bine partea. Ok – dar daca nu stii care e partea ta? Sau daca ce trebuie sa faci nu e nimic spectaculos, ci doar bun simt in tot ceea ce faci si zici? CAnd si unde se aduna toate aceste mici gesturi, ca intr-adevar sa se schimbe ceva in imediata ta vecinatate si apoi in dinamica intregii societati?)
  Poate ar fi util ca exact din acest moment, cand suntem cu totii socati de amploarea mizeriei morale si a coruptiei la momentul 2023, sa inceapa un amplu dialog prin care sa se seteze coordonatele pentru o reforma profunda. O dezbatere care sa dea tonul si masura acestei voite transformari. Sustinuta si cu noi investigatii si dezvaluuiri. Pentru ca e important sa stim la ce boli si paraziti cautam ce solutii.

  • „Să înceapă un amplu dialog prin care sa se seteze…”
   Asta e soluția! Moderator – având în vedere experiența și onestitatea manifestata- Firea Gabriela.

 14. În pesimismul meu legat de acest popor, soluția nu este încă o revoluție – mi-e teamă că nu am mai avea cu cine -, ci, pur și simplu – și da, știu, plin de cruzime -, un soi de exterminare instantanee, pentru a o putea lua de la capăt cu un alt fel de specimen.

 15. Nimic despre PNL? Sa înțelegem ca toate celelalte partide sunt uși de biserici? Come on…. Fosta securitate s-a infiltrat pretutindeni, nu doar în PSD. Dar măcar ma bucur ca unul ca Ciolacu nu se transforma în dulap fara reactie sau intr-un ficus pleostit, asa cum o face președintele nostru. Chiar daca-l „doare la basca” în realitate, Ciolacu impresionează boborul prin astfel de ieșiri, semn ca se apropie campania electorala.

 16. Da, la adapostul acestei mediatizari se petrece alta grosolanie. De exemplu, acum, in vacanta, zilele astea, ASF impreuna cu Ministerul de Finante pregatesc iarasi modificarea legii RCA, fara dezbatere, prin OUG, HG, nu se stie exact, vor sa ne bage fransiza, vor sa stabileasca preturi de referinta si sa ne platim noi diferenta la ce nu platesc asiguratorii, fiindca ei au pierderi. Adica sa mai ia un rand de piei de pe noi, in conditiile in care asiguratorii, in fapt, ex. Allianz, Generali au profituri, ATENTIE!!!!, de 50.500 euro/ salariat (un profit net de 241.453.357 lei !!!!) in conditiile in care Uzina Dacia are 8500 euro/ salariat. Asiguratorii si-au dublat, triplat, inzecit profiturile si cifrele de afaceri doar in ultimii doi ani, de cand ne tot explodeaza RCA-ul. DA, suntem sclavii Europei la toate capitolele, asa cum spunea Ciolacu, dar mai intai de toate suntem sclavii statului roman. „Aici sunt banii dumneavoastra!”, ai nostri ai tutror, zile si ani de munca din viata noastra, iar la final te ingroapa de viu intr-un azil si acolo iti ia pielea la propriu. Asta este adevarul indiferent din ce domeniu vreti sa privim. Ma si mir de ce se mai feresc, oricum societatea civila este anesteziata complet. De aceea se si intampla. Pentru ca pot!

 17. Sa zicem că multinaționalele au profituri uriașe, că ne jupoaie, că suntem sclavi cu 2 norme, ai Europei și ai statului român. Ce legătură au aceste situații cu lipsa de omenie a foarte multor concetățeni manifestată frecvent și din toate timpurile? Ei sunt români, nu sunt angajați ai multinaționalelor.

  • Foarte corecta observatia. Raspunsul ii era adresat lui Lucifer, caruia i se parea suspecta aceasta mediatizare excesiva, iar eu i-am raspuns ca are dreptate, la adapostul acestei mediatizari se intampla foarte multe porcarii si i-am dat un exemplu pe care l-am aflat zilele acestea. Doar ca rapunsul, in mod cert dintr-o eroare a mea, a plecat de unul singur, ca un simplu comentariu si nu ca raspuns la comentariul lui Lucifer. Si bineinteles ca arata ca o nuca in perete. Am vazut si eu, dar era prea tarziu. Oricum, multumesc ca n-ati sarit la beregata mea si ati intrebat in mod rezonabil de ce arunc cu nuci in pereti. Sper ca v-am lamurit.

 18. In SUA exista solutii relativ simple de auto-reglare a unei astfel de piete.

  Daca un azil in SUA si-ar permite un astfel de tratament al batranilor, rudele revoltate i-ar da in judecata si le lua pana si cenusa din vatra proprietarilor. Asta pe langa procurorii locali care i-ar pune la inchisoare pe astfel de proprietari.

  Nu inteleg de ce in Romania nu poate da in judecata pentru daune o institutie, publica sau privata. Se intampla in SUA procese si impotriva unor sectii de politie cu comportament abuziv, si orasele platesc din buzunar pentru abuzurile pe care le fac functionarii publici. De obice astfel de procese pierdute duc la reforme in administratie, pentru ca altfel autoritatile locale trebuie sa intre in faliment. S-au mai vazut si din astea in SUA, in care orase s-au desfiintat pentru ca nu mai puteau sa-si plateasca cheltuielile. In cazul ala, fiecare cetatean pentru el insusi sa-si asigure serviciile pe unde poate.

 19. « Fesenismul a dat naştere acestei şerbii consolidate vreme de decenii. »

  Dincolo de inacuratețea acestei observații (șerbia a născut „fesenismul” și nu invers!) e destul de frustrant să revăd reacția asta (ne)obosită de a tot băga degetul în mocirla istoriei imediat ce prezentul ne râde în nas. Are ceva din atitudinea blazată a copilului care-și suge mereu degetul, crezând probabil că e un biberon la purtător…

  Dacă ceva e sigur în țara asta este că lătratul la lună se dovedește a fi o ocupație onorabilă. Ține loc de a face orice altceva. E singura explicație pentru faptul că stafia fesenistă trăiește încă bine-mersi, pe când opoziția democrată joacă rolul mortului viu. Deși tămâiată cu toate blestemele pământului, cumetria politică a infestat toate administrațiile, până când au pus botul pe labe.

  Se prevede vreo cură radicală pentru de-zombificarea democrației? Mă îndoiesc, de vreme ce până și cei cu capul pe umeri și cu o coloană vertebrală funcțională nu reușesc să depășească în ei înșiși tocmai blocajele pe care le critică la alții. De cum deschid gura, le poți ghici patriarhul. Iohannis l-a copiat aproape la indigo pe Băsescu de cum s-a instalat la Cotroceni, iar toată opoziția la PSD are un apetit ingrat în a le prelua acestora toate obiceiurile și fiefurile. Nu e de mirare, atunci, că s-au ridicat imediat din cenușă și partide zurbagii-anarhiste (tot specii urlătoare la lună, ridicate din morminte), care vor să dea de pământ cu tot ce mișcă-n țara asta, într-un așa-zis efort de purificare națională… În contrast cu toate astea, UDMR – acest partid neverosimil, dar singurul care a produs de-a lungul timpului declarații politice cu sens și conținut – s-au trezit dați la o parte.

  Mai gândește cineva cu capul lui, mai poate rosti cineva adevărul fără să-i fie teamă că-și supără colegii de partid? Mai este posibilă o reanimare a oamenilor politici de azi sau trebuie să se schimbe iarăși generațiile? Că eu dacă mai aud de comunism sau de fesenism ca sursă a tuturor relelor mă îmbolnăvesc. Nu de alta, dar acestea devin distincții inutile în spectrul politic actual. Peste tot vezi numai baroni. Morți să tot fie șefi peste oastea lor de șerbi. Lor de ce nu le râde nimeni în nas? Pe ei nu cătușele îi sperie, pentru că pușcăria e oricum lumea lor. I-ar speria doar demnitatea unei înfruntări corecte, răspunsul tăios și puterea de a le zice „Nu!”.

 20. Ca de obicei, articolul excelent al dlui Stanomir a inspirat atatea comentarii, unul mai pertinent ca altul. Dar a lipsit si lipseste o veriga f.importanta : nu se arata continuitatea NEOMENIEI din zilele noastre (fara limite ) cu neomenia (termenul e prea bland) comunismului si a incercarrilor reusite de a evita dezbaterile asupra tratamentelor inumane (tot asa, termenul e prea bland) aplicate detinutilor politici. Care nici azi nu sunt repusi in drepturile lor daca nu materiale macar morale.
  M-am intrebat de cand a izbucnit scandalul azilelor daca nu exista o legatura intre victimelle de azi si tortionarii de ieri. Neutrino nu te imbolavi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro