sâmbătă, iunie 15, 2024

500 de zile de război

Sună la fel de înspăimântător ca 400 de zile… 300 de zile… 200 de zile… Este inacceptabil că în Europa, în vremurile noastre de pace și prosperitate, la câteva sute de kilometri de noi se desfășoară un război sângeros.

Ce ar fi de spus la 500 de zile de război? Ce nu s-a spus până acum? S-au spus toate cele ce erau de spus? Ce să spui în plus?

Înainte de toate, o țară distrusă de război, cu zeci de mii de morți, zeci de mii, poate sute de mii de răniți și mutilați, oameni cu vieți distruse, sute de mii, poate milioane de familii destrămate din cauza războiului și a fugii civililor în fața acestuia. Grozăvii de nedescris am putut vedea în timpul acestor 500 de zile de război. Lovituri de artilerie care dărâmă, ca un castel din cărți de jos, blocuri de locuințe și care omoară instantaneu zeci de civili. Grădinițe și spitale și maternități atacate cu rachete. Femei violate și călcate cu tancul. Sute de copii uciși. Familii cu geamantane în mâini ucise în întregime la un colț de stradă. Oameni uciși la coadă la pâine. Oameni uciși în înghesuiala peronului unei gări, în timp ce încercau să urce într-un tren care să-i ducă departe de război. Un nene pe bicicletă împușcat doar așa, pentru că trecea pe stradă. Bestialitate, incredibil de multă bestialitate.

Milioane de oameni care au fugit din calea războiului și care, în ciuda părerilor unor ”analiști” de prost gust, nu sunt ”ucraineni cu mașini scumpe”, ci sunt oameni necăjiți, care au trebuit să lase totul acasă. Zeci de mii de persoane deportate, împotriva voinței lor, în Rusia, sute și mii de copii deportați și ei departe de familiile lor și integrați cu forța în niște familii despre care mi-este foarte greu să cred că îi iubesc. Poate primesc niște ruble pentru ei.

Orașe făcute una cu pământul, Harkiv, Bucha, Mariupol, Bahmut și multe altele. ”Făcute una cu pământul” – unde am mai avut ocazia să vedem, în cursul vieții noastre pașnice și prospere, cât de adevărată, de reală poate fi o expresie precum cea mai de sus? Poate în Siria. La fel de trist și de inacceptabil.

O lume întreagă dată peste cap, scoasă din bula ei de confort, mai ales Europa care, fără să trăiască războiul chiar la ea acasă, totuși își pune întrebări, are incertitudini, temeri.

Un război care a deschis (= a făcut vizibilă) o uriașă cutie a Pandorei minciunilor și a propagandei. Da, și Ucraina poartă un război al propagandei, dar Ucraina este o țară agresată, o țară care se apără eroic și care, da, poartă un război al propagandei cu foarte multă inteligență și umor. O țară ai cărei soldați au știut să-i transmită inamicului, oficial și batjocoritor în același timp, Русский военный корабль, иди на хуй, să facă timbre despre asta, despre bombardarea podului din Strâmtoarea Kerci, să emoționeze o lume întreagă prin imaginea prizonierului ucrainean executat cu sânge rece de ruși, prin imaginea Sf. Javelin și a cățelului Patron, prin sute de imagini, ilustrații și meme-uri prin care și-au strigat lupta pentru libertate.

De cealaltă parte, Imperiul Răului, cu întregul arsenal al propagandei, minciunii și al manipulării, pe care le vedem experimentate zi de zi de la 1917 și chiar mai devreme. La fiecare declarație ”adevărată” stau și mă minunez și mă întreb de unde aceste resurse nesfârșite?, până unde mai poate merge minciuna? Până la război, niciodată nu aș fi crezut cât de adâncă și de complexă poate fi Minciuna și cât de multe fațete are și cât de ramificată este această hidră a minciunii, care otrăvește tot ce atinge. Implicarea în Brexit, în alegerea lui Donald Trump, în mișcările secesioniste din Europa, în politica energetică a Europei, în partidele de extremă-dreapta și în mișcările suveraniste din Europa, inclusiv în România, în presă, partide, grupuri de interese, peste tot este prezentă Mama Rusie.

Vestea bună – căci este și o veste bună! – este aceea că tocmai războiul, acest blestemat război, va face Lumea Liberă mai puternică. Înainte de toate, uluitoarea Ucraină, țară altădată privită cu scepticism pentru toate tarele ei, astăzi o admirăm din toată inima pentru curaj, putere, perseverență, vitalitate și răbdare. Dar Ucraina este formată din oameni reali. De multe ori în cursul acestor 500 de zile de război am privit filmulețul genial făcut de președintele Zelenski cu telefonul în seara zilei de 24 februarie 2022 și care începe cu cuvintele ”Bună seara tuturor… șeful administrației prezidențiale este aici, primul-ministru Șmihal este aici, Podoliak este aici, președintele este aici”.

 De atunci și până acum, aceasta este una din dozele de optimism pe care le iau și care îmi dă speranță.

Adevărul este că Ucraina este norocoasă să aibă în fruntea ei, într-un moment ca acesta, niște oameni providențiali. Știu că ”providențial” este un cuvânt mare, foarte mare, dar mai știu că îl folosesc cât se poate de corect. Oamenii aceștia, în frunte cu Volodimir Zelenski, nu doar că apără o țară, dar apără Europa și apără lumea. Fiecare poate încerca un mic exercițiu de imaginație de câteva secunde: cum ar arăta lumea noastră, începând cu Ucraina și Republica Moldova, apoi Uniunea Europeană de la Țările Baltice, Polonia și România înspre vest, dacă Kievul ar fi căzut în trei zile?

Da, Ucraina apără Europa și lumea întreagă, o afirm cu toată convingerea. Ucraina ne apără și pe noi, care stăm fericiți cu smartphone-ul în mână, dăm like-uri pe Facebook și Instagram, noi cărora ne curge apă la robinet și cărora ne funcționează frigiderul, care este plin. Nouă nu ne cad bombe în cap, noi nu am văzut morți pe stradă, noi nu trebuie să ne îngropăm morții în fața blocului pentru că este prea periculos să-i ducem la cimitir, noi nu trebuie să trecem pe lângă blocuri de 10 etaje din care a rămas un munte de ruine fumegânde.

Vestea bună despre care scriam mai sus mai înseamnă ceva. Înseamnă multe. Înainte de toate, s-a unit o națiune. Procesul a început din 2014, de la Euromaidan și înaintează cu pași mari cu fiecare zi de război care trece. Toate considerațiile istoricilor și politologilor despre ”națiunea ucraineană” au fost date peste cap după 22 februarie 2022, iar procesul merge mai departe, în direcția cea bună. Națiunea ucraineană, care ne-a uimit pe toți, devine mult mai puternică mulțumită… Rusiei.

Tot mulțumită Rusiei, Europa devine mai puternică. Identitatea europeană, Uniunea Europeană, alături de fiecare țară în parte. Sigur că în Europa și în UE există o mare diversitate de orientări politice și opinii vizavi de războiul din Ucraina, există țări care-și batjocoresc trecutul, dar există și țări care și-l onorează pe măsură. Din prima categorie face parte o țară care a fost capabilă de o uluitoare revoluție din 1956, dar tot acolo se găsește și vecina ei, o țară neutră începând cu anul 1955. Neutralitate însemnând, în mod greșit, să nu faci distincție între Bine și Rău, să privești Răul în față și să-i încasezi banii. De cealaltă parte se găsesc, spuneam, țări care-și onorează Istoria și tragediile, admirabilele Țări Baltice și Polonia, alături de Slovacia și Cehia ale mele, alături de România (chiar dacă această țară pare să nu facă mare lucru comparativ cu celelalte, dar cei care știu ce vorbesc spun că totuși face), alături de Italia, Franța, Germania și nu în ultimul rând America și NATO în întregime. O fi America jandarmul lumii, dar acest jandarm pornește totuși de la principiile libertății și ale democrației, enunțate în ”Declarația de Independență” de la 1776, acest jandarm a salvat Europa de două ori în cursul secolului XX și a pacificat lumea de mai multe ori în cursul aceluiași secol. Este un jandarm care ne veghează, de dincolo de Ocean, securitatea, libertatea, pacea, prosperitatea.

Vestea bună este că, după 24 februarie 2022, Ucraina ne inspiră. Credem mai mult în Europa, în libertate, în democrație, în unitatea euro-atlantică. În eroism. Vestea bună, în primul rând pentru Rusia, este că agresiunea ei în Ucraina a unit Europa, Uniunea Europeană și țările NATO cum nu le-a unit niciodată nimic și nimeni.

Desigur că există și alte opinii. Euroscepticii, suveraniștii, partidele și grupările de extremă-dreaptă (extremiștii în general), conspiraționiștii. Există oameni care nu cred în războiul din Ucraina, care cred că totul e o făcătură a Americii sau a lui Soros sau a marii finanțe iudeo-masonice. Îi anunț cu bucurie pe toți aceștia că libertatea lor de opinie este asigurată și garantată tocmai de rezistența Ucrainei și de unitatea euro-atlantică. Fără ele, s-ar fi uitat cu toții la posturile TV rusești. Iar dacă doresc să o facă, sunt convins că Rusia are nevoie de cetățeni noi, numai buni de carne de tun.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că nimeni nu vrea răul Rusiei, nimeni nu vrea să distrugă Rusia. Toată lumea, în frunte cu primul american și până la ultimul lituanian, toată lumea vrea o Rusie pașnică, democratică și prosperă alături de restul țărilor Europei și ale lumii. Eu personal vreau să revin la Sankt Petersburg, vreau să merg cu Transsiberianul, vreau să-mi reiau lecturile din marea literatură rusă, dar pentru asta trebuie ca Rusia să-și încheie agresiunea, să-și recunoască greșelile, să plătească pentru ele.

La 500 de zile de război, Slava Ukraini!, nemărginită admirație și recunoștință pentru sacrificiile pe care le faci și nesfârșite mulțumiri pentru că ne aperi și ne inspiri.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. ” (Ucraina)….care, da, poartă un război al propagandei cu foarte multă inteligență și umor.
  Un exemplu de urmat.

 2. Eu nu aș fi așa de mulțumit și de optimist. Mai ales că războiul nu s-a terminat și nu se știe cum se va termina. Personal nu credeam că un război de felul secolelor 19 și 20 mai poate exista în Europa mileniului 3. Păi dacă se dau drumul „câinilor războiului” se poate întâmpla orice. Este înfricoșător ceea ce se întâmplă, o poftă de conflict bântuie prin Europa și prin Lume.

  • Ce inseamna ” o poftă de conflict bântuie prin Europa și prin Lume” ?! asta e luata din manualul lui Lavrov si Zaharova. trolii rusi vor sa faca din rubrica de comentarii Contributors un fel de ziarecom

 3. Da, agresiunea rusa e o mare crima, fara indoiala. Tot fara indoiala e faptul ca lumea care se crede civilizata trebuie sa ajute Ucraina cit se poate.

  Pe de alta parte exista focare de razboi in multe parti ale lumii, care dureaza de zeci de ani si de care am uitat, cu care ne am obisnuit. Asa ne-am obisnuit si cu raboiul de 30 de ani, sau cu cel de o suta de ani. Mai tineti minte!?
  Marea problema ramine cit va rezista marele poporul european, parca asa se spune! Nu de alta dar se observa mai peste tot o inviorare masiva a partidelor considerate extremiste de dreapta, chiar si-n zonele traditonal de stinga. Ori se cunoaste ca parerea acestor partide e cumva nuantata, sa ma exprim eufemistic, fata de razboiul din Ucraina. Sa nu mai vorbim de problemele economice derivate din acest razboi.

 4. Rusia e un cancer pentru Europa si in mod egal pentru Asia. Putini români stiu cum a ocupat Rusia 10% din China la inceputul secolului trecut si a taiat Chinei accesul direct, neingradit la Pacific. Sa nu mai vorbim de exploatarea pânā la exterminare a popoarelor mici din Caucaz. Rusii se vād salvatorii omenirii , nici mai mult nici mai putin. Propaganda taristā si apoi cea sovieticā a spālat pe creier o natiune intreagā. Ca sā trāim in pace Rusia trebuie redusā la o fractiune din ceea ce e astazi asa cum s-a intamplat cu Turcia dupā primul rāzboi mondial.

 5. O abordare reusita a momentului .Pentru spectatorii de la TV ,ce nu pot intelege ororile razboiului ,textul este binevenit .Vedem cu stupoare un numar destul de mare de cetateni romani (de unde naiba au aparut astia ) care tot incearca sa justifice acest act barbar de agresiune .Ba ca rusii au fost primii la Kiev , ba ca Ucraina ar fi dorit sa invadeze Donbasul , ba ca americanii sunt cei vinovati si ofera Ucrainei posibilitatea de a se apara , ba ca Europa ii ajuta si parca era mai bine ce le zice Orban si cum sa cedeze totul si doar sa stea linistiti ca maghiarii sa poata trai fericiti vinzind petrolul Rusiei .Lucrurile sunt foarte simple .Un stat agresat trebuie ajutat sa se apare.Asta face Occidentul .Nimeni nu vrea sa atace Rusia .Rusia poate sa se retraga oricind . Rusiei ii trebuia Ucraina asa cum noua nu ne trebuie „ Bangladeshul ”.Rusii puteau foarte bine sa isi aduca armamentul nuclear (asa cum au facut in Belarus ) la granitele cu Ucraina si totul era rezolvat .Ati uitat cerintele Rusiei de la inceputuri ? Acum cerintele astea sunt parca niste simple irealitati .Multumim Ucrainei (ce noroc pe capul lor si pe capul nostru ca Zelenski nu a fugit ) ca apara intreaga Europa .Tot ceea ce rusii au sperat s-a intors impotriva lor .Europa se uneste .NATO se uneste si creste .Intrega lume Occidentala se poate acum inarma de la Germania si pina la Japonia .Fortele natiunilor Europene cresc si ele si isi adauga noi tehnologii militare de virf .Occidentul se decupleaza de Rusia .Fara decizia eronata a lui Putin nimic din toate acestea nu se putea intimpla .Sa nu uitam nici zicerile spuse inca din primele luni ale razboiului de catre doamna Ursula von der Leyen si de catre J.R.Biden : Federatia Rusa nu mai poate ramane in formula actuala de existenta si nici nu stie ce il asteapta .Ultimile stiri ,ce ne arata aparitia unor bombe cu fragmentatie, oferite de catre SUA Ucrainei ,ne ofera in clar situatia din teren .Rusia are sansa sa se retraga .Nici macar Putin nu poate lasa ca distrugerile din transee sa ii omoare atitia concetateni .Ar insemna un carnagiu inutil .Ucraina va soma cu mult timp inainte conducatorii militari ai Rusiei sa se retraga asa cum o vace si cu cetatenii din crimeea care inca mai sunt filorusi .Rusia nu are decit o singura solutie stiuta inca de la inceputuri .Rusia se va retrage si va incerca sa creeze un culoar de separare intre ea si Occident printr-o formula militara ce tine de lansarea unor mini bombe nucleare sau de punerea in scena a unui accident la centrala nucleara de la Zaporojie(mai degraba asta ) .Raul astfel facut poate fi usor explicat in Rusia de catre conducatorii actuali .Nu am pierdut .Separatia totala s- a produs .Am distrus tot .Asa intelegem si de ce rusii au distrus atitea orasele la ras cu riscul de a fi acuzati de intreg mapamondul .Principiul este simplu : nici voi dar nici noi .Singura necunoscuta este momentul moment ce poate fi aminat pina la data finalizarii actiunii de distrugere a echipamentelor de sorginte sovietica ,ce au mai ramas pe ici pe colo, asa cum vedem ca se intimpla in Bulgaria .Intreaga zona NATO trebuie sa isi schimbe armamentul .Doar UE si NATOul european au forta economica si politica de a se reinarma cu noile tehnologii dovedite performante in razboi .Cei ce au pariat militar si partial economic pe Rusia vor fi nevoiti sa ragindeasca totul asa cum o sa vedem ca se intimpla la turci (deja Erdogan isi modifica discursul )si la unguri .Politic , economic si miltar Rusia nu mai reprezinta o alternativa pentru natiunile UE si nou UE aflate in Europa .Vechiul Imperiu European se reface mai ceva ca pasarea Phoenix .

  • Stimabile , ati auzit de Mala Tokmatschka ? la inceputul asa spusei ofensive ucraeniene, armata a pierdut 4 tancuri de detectare si eliminare de mine, 4 leoparduri nemtesti si 17 Bradley americane plus alta technica de lupta. Au cazut victima elicopterelor de atac rusesti si a artileriei masive rusesti.
   Este e lupta reala, pe front. Ucraina nu dispune de suportul aviatic necesar pt asemnea actiuni combinate asa cum nu dispune de necesarul a aparare antiaeriana direct pe front.
   Datorita blindajului superior soldatii au supravietuit insa arata cat se poate de clar vulnerabilitatile armatei ucraeniene in fata unui adeversar care a mai invatat si el cate ceva, si-a intarit dispozitivele de aparare in adancime etc.etc. si dispune de superioritate din aer.
   Rusii au ras orase intregi in Ucraina si occidentul nu este in masura sa raspunda, n-a reusit nici pana astazi sa-si pornesca industria de armamant la nivelul provocarilor din Ucraina.
   Ce vreti sa spuneti cu vechiul Imperiul European ? n-am auzit sa fi existat vreodata asa ceva, poate Imperiul Roman, alta poveste.

 6. 1.Lipsit de consultanta PSIHOLOGICA, strain de domeniu in acelasi timp, Putin n-a stiut ca actorii sint printre cei mai curajosi oameni de pe planeta!Pentru a ,,infrunta” o sala cu spectatori cind iti prezinti rolul sau cintecul, cere mai mult curaj decit orice pe lume.Zelenski este un astfel de ,,curajos” si nimic nu-l poate opri din ceace a inceput la 24 februarie.Pentru el, razboiul Rusiei a fost doar o simpla schimbare de rol…
  2.Am avut un coleg de scoala cu o voce magnifica, de care profesorii de muzica s-au ocupat in mod special si putea fi cel mai bun solist de opera din tara.
  Probabil ca era lipsit de ,,curajul” lui Zelenski de a se impune salii de spectacol prin vocea si talentul sau, astfel ca s-a pierdut harul cu care era inzestrat ca artist…

   • Nu va fi uitat in veci .Ceea ce face acest om trece dincolo de posibilitatile unui singur individ indiferent cite merite ar avea el acumulte inainte de inceperea invaziei .Putin a dorit sa refaca URSS si sa ramina in istorie aidoma lui Ivan zis „cel groaznic” .Nu a reusit .Zelenski va ramine deapururea aparatorul Europei .„Micutul actoras ” s-a dovedit a fi asemenea marilor oameni de stat pe care „Batrinul Continent ”i-a avut in ceasurile lui de rastriste .Ceea ce ce intimpla chiar acum a devenit realitate si datorita lui Zelenski .Rusia nu mai este o alternativa europeana .Toate natiunile Europei se vor uni spre a reface Imperiul .Meritul lui Zelenski este de netagaduit .

 7. Zelensky a „sarbatorit” a 500 zi de razboi pe insula Serpilor, insula unde Ucraina a obtinut prima victorie in acest razboi nenorocit.
  Intr-un interviu tot Zelensky spunea ca va fi la Vilnus daca NATO si occidentul vor hotara aderarea Ucrainei la NATO, altfel nu are ce cauta acolo.
  Germania depune toat eforturile ca Ucraina sa nu poata adera acum la NATO.
  Pe front se moare din lipsa munitiei, a armamentului adecvat, a lipsei de avioane, numai imaginatia, curajul, moralul ridicat, creativitatea soldatilor ucraenieni dar nu numai, intergul popor este cu trup si suflet alaturi de soldatii sai.
  In occident se comenteaza pe seama lentoarei cu care are loc ofensiva actuala, se pun intrebari de ce nu se poate mai repede ?
  Occidentul n-a reusit nici pana astazi sa porneasca industria de armamant astfel incat sustinerea Ucrainei sa devina mai substantiala, armata ucraieneana avand pierderi numeroase,
  SUA s-a hotarat sa puna la dispozitia Ucrainei munitie de dispersie, folosirea ei condamnata de foarte multe tari doar Rusia, SUA, China si Ucraina nesemanad actul prin care se incrimineaza aceasta practica.
  Sa fie solutia pt eliminarea sutelor de km patrati minati de rusi ?
  Turcia face iar un jocul duplicitar, deocamdata blocheaza aderarea Suediei la NATO insa o sustine pe cea a Ucrainei stiind foarte bine, nici un stat intr-un conflict militar cu altul nu poate adera la NATO.
  O stie si Zelensky insa de ce sustine idea in continuare cu atata insistenta ? sa puna presiune pe aliati.
  „Restul lumii” Africa, America de Sud, Asia, cu alte cuvinte ca. 75 % din populatia globala nu condamna deschis invazia rusesca, din contra se doreste schimbarea ordinii mondiale.
  Nu se prefigureaza de nici un fel incercari de incheiere a acestui conflict, au aparut stiri ca americanii ar fi discutat in secret cu rusii, Casa Alba denuntand imediat.
  S-au intalnit niste fosti senatori cu ministru de externe Lawrow inoficial fara nici o sustinere din partea cuiva , crede cineva ca exista asa ceva, fara motiv ? au stat amical la taclale diplomatice.
  Impresia mea dar nu numai, occidentul nu este interesat de infrangera Rusiei in acest conflict, motivul, implodarea Rusiei din interior fiind mai periculoasa decat acest conflict in sine si prefara sa lungeasca conflcitul pana la epuizarea ambelor parti, dupa accea, om vedea.

  • Nici Romania si nici Polonia si nici Turcia si nici alte tari nu au semnat pentru interzicerea munitiei cu dispersie. Iar ideea din ultima fraza e propaganda putinista. Pur si simplu.

   • Tot ce nu convine este propaganda putinista, ciudata abordare a realitatilor care se discuta in spatiul public international.
    Munitia cu dispersie este controversata pana si Anglia nefiind de acord cu livrari catre Ucraina, alta poveste.
    Nu stiu daca ati reusit sa observati, Rusia impune agenda acestui conflict si nu invers.
    Occidentul se fereste cu minutiozitate sa devina oficial parte a conflictului, Putin ameninta cu bomba atomica, cu al 3 lea razboi mondial, rusii sunt cei care incalca toate liniile rosii iar dupa dinamitarea barajului Kahowka, nimic, nici o reactie.
    Care va fi reactia dupa o eventuala dinamitare a centralei nucleare de la Saporijia ?
    Atazi la Vinlnius se discuta cum ar putea fi imbunatatita situatia militara a Ucrainei !!! dupa 500 de zile de rezistenta eroica a unui popor in fata unui agresor cu resurse mult mai mari. Cu propaganda putinista mai moale. se vede cu ochiul liber ca ceva nu este in regula , Ucraina este si teren de testare pt conflicte si mai mari, la alt nivel.
    Pana cand se va putea continua conflictul si cati barbati apti de lupta va putea pune Ucraina la dispozitie ? despte asta este vorba, resurse umane si materiale, conflictul a devenit unul de uzura si depinde cine va rezista mai mult.
    Este abordare cinica, Realpolitik, peste capetele unui popor tot mai traumatizat si schinjuit de un conflict necrutator. Ucriana sufera si lupta, nu occidenalii care se ascund dupa tot felul de scuze si motive, unde este taria si dorinta de infrangere a Rusiei ?

 8. O imagine cit o mie de cuvinte .Erdogan dixit : Ucraina sa intre in NATO. Din acest moment jocurile Rusiei in Marea Neagra si in nordul extrem , in Artica ,se inchid .Suedia si Finlanda vor pozitiona submarine germane de inalta tehnologie pe masura ce pe intreg flancul de Est si intreaga Europa se inarmeaza cu tehnologii de ultima generatie dovedite performante .In Pacific deja NATO isi extinde influenta la fel cum o face si UE deocamdata in Noua Zeelanda . Ucraina primeste bombele cu fragmentatie si ofera Rusiei un motiv de a se retrage .Rusii inteleg foarte bine ce pot face aceste bombe cu fragmentatie ce vor lovi ultimul aliniament de transee si depozitele de combustibil si armament aflate la distanta . Practic intrega lor structura de aparare se va narui .Nici un comandant militar nu este atit de nebun sa decida a-si lasa oamenii la cheremul loviturilor cu fragmentatie .Rusia nu poate decit sa insceneze un accident nuclear(poate chiar acceptat de ucrainieni si occidentali ca si motiv de oprire a conflictului ) ce ar permite obtinerea unei zone de demarcatie .Separarea va fi totala .Pina in primavara anului 2024 razboiul se sfirseste .

 9. 500 de zile de barbarie cruntă! Neconvertita la civilizație, necontaminata de Creștinism, sadică și în același timp mincinoasă, Rusia Fascistă și-a demonstrat felul, telul și caracterul de animal atroce in faza delirului.. Domnia sangerosului pitic este o succesiune de crime și masacre. Or, de-a lungul carierei sale de Tiran monstruos de cinic, Putin a declanșat cinci războaie în propria țară și în afara ei. In urma acestor războaie au fost ucise zeci de mii de civili. Cum a putut acest mujic gretos, privat de afecțiune și de îndrumare în copilărie, instruit la voia întâmplării de bandiții Leningradului, ca imediat după urcarea pe tron sa fie atât de pătruns de rolul său de călău odios? Aceste 500 de zile au demonstrat destul de lămurit că, pentru a-l înțelege mai bine, ar trebui sa fii antropolog, neurochirurg, criminolog sau Freud. Închisorile Rusiei putiniste gem de victime. Cu cât lovește mai tare, cu atât are chef Fuhrer-ul Roșu să lovească mai mult. Departe de a-i stinge setea, sângele vărsat îl îndeamnă la noi excese. Pentru putinisti, a-și ucide aproapele este o plăcere necesară, iar vederea suferinței ucrainenilor un drog de care nu se mai poate lipsi. Ca întotdeauna, ca toți predecesorii săi, indezirabilul mujic de la Kremlin își justifică deciziile sale cele mai crude, cele mai samovolnice prin „raul” pe care i l-a făcut Occidentul. Principiul sadicului Dictator e limpede: domnia dementei dementului ucigas. Consecințele se vad, capătul nu se vede…

 10. Dar exista un influencer caruia i se spune Maestrul, care tine in fiecare noapte cate un discurs video si care il prezinta pe Putin ca mare om de stat iubit de poporul rus iar pe Zelenski il ridiculizeaza si o ridiculizeaza si pe sotia lui Zelenski de cate ori exista cate o stire despre ea. Si are si cativa ciraci care il sustin in tot ce spune.

 11. Foarte frumos, felicitări! Uităm adesea că pacea în care butonăm televizorul, smartphone-ul, mergem la piață sau la plajă o datorăm Ucrainei și ucrainenilor, care rezistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Mârza
Radu Mârza
Radu Mârza este conferenţiar la UBB Cluj, Facultatea de Istorie şi Filosofie, preocupat de istoria medievală, premodernă şi modernă a spaţiului românesc şi a Europei Centrale, istoria slavilor, istoriografie, identităţi, istoria călătoriei. A publicat Cronologia Europei Centrale (1848-1989). Cuvânt înainte de Mircea Muthu. Iaşi, Ed. Polirom, 2001 (coautor); The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War. Cluj-Napoca, Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, 2008; Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania. Translation from Romanian by Carmen-Veronica Borbély. Bratislava, 2014. În ultimii ani a publicat lucrările Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930). Cuvânt-înainte de Ovidiu Ghitta. Iași, Polirom, 2020 și Călători și pacienți români la Karlsbad. O istorie culturală a mersului la băi pe la 1900. Cuvânt-înainte de Alin Ciupală. Iași, Polirom, 2022.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro