O analiză sumară a situației actuale a productiei si consumului de energie electrică în România în contextul unui proiect de Strategie Energetică care nu abordează nimic din cele de mai jos.
In ultimele aproximativ două săptămîni au vuit ziarele, emisiunile TV, au fost sedințe prin Ministere și analize ale diferiților experți, cu diferite grade de expertiză si toate au culminat cu declarația publică a primului ministru Ciolacu: ne trebuie stocare, de ce nu ne-am gândit la asta? (NA. nici Strategia Energetica nu s-a gindit la asta)
Sa analizăm la rece, pe vremea asta caldă, datele seci, de pe site-ul Transelectrica, numai la Sem.I/2024, perioada care a stârnit atâta agitație (oarecum pe bună dreptate) în România.
Analiza trebuie făcută cu instrumentele si metodele clasice specifice industriei – analiza producției și a consumului, ca să înțelegem cum stăm:
Fig. 1 Analiza Curbei Clasate Sem I – 2024

Oricine se uită la aceasta fotografie poate să-și dea seama ca aria de deasupra consumului este în exces (deci se exportă energie eoliana si solara), iar ceea ce este sub consum (o mare pată albă) este deficit, deci se importă. Suprafețele respective, ”la ochi” sunt puțin dezechilibrate, în sensul că importurile sunt ceva mai mari decit exporturile (cam 2000 h exportăm și 2400 h importăm, sigur, cu cantitațile orare MW, aferente).
Tot ”la ochi”, oricine poate observa ca pentru acoperirea ”petei albe”, este necesara o capacitate ”in bandă” de min. 4000 MW. Dacă am avea-o, se poate imagina usor că totul ”se translatează” de jos in sus, iar toate eolienele si solarele existente, ar fi arhisuficiente pentru România!
Cineva trebuie să se intrebe „strategic”: Ce fel de capacități ”in bandă” ne trebuie și câte, în condițiile în care se presupune că petele gri si galbene (carbunele si gazul) trebuie să dispară dacă intr-adevăr vrem decarbonizarea sectorului. Cu ce le înlocuim ?
Acestea ar fi:
- Stocare CHEAP: prioritatea #1 (revin mai jos asupra acestui proiect), probabil cel puțin cca 2000 MW
- Hidro (de terminat ce e inceput si adaugare de noi proiecte: minim 1000 MW
- Alti bio-combustibili avansați si tehnologiile aferente (România are resurse excedentare nefolosite în domeniu si poate acoperi foarte ușor un necesar de 3000 MWe, total ”verzi” si ”in bandă”, la costuri minime (oricum suntem obligați la asta si prin Reg.UE 2023/1804)
- Biocombustibilii avansati, pot alimenta ciclurile combinate si ICE-urile pentru SACET-uri (1000 MW)
Toate acestea sunt tehnologii cunoscute, resursele sunt in totalitate disponibile în România, iar costurile de investiții sunt foarte competitive.
Alte surse/tehnologii ”verzi si în bandă” ar mai fi U-3/4 Cernavodă si SMR-uri (cu problemele de costuri aferente, timpi lungi de implementare cu riscurile aferente: întârzieri si depășiri de bugete)
CONCLUZIA # 1: este evident că prioritatea #1 este:
- Începerea imediată a proiectului de Stocare CHEAP (datorită duratei mari de realizare 5-7 ani)
- Începerea imediată a identificarii constructiei de centrale ”în bază” ca cele identificate mai sus.
CONCLUZIA # 2: este evident ca proiectele de centrale eoliene si solare mari (dispecerizabile), trebuie amânate.Motivația este foarte simplă, numai privind Fig. 1 de mai sus, si analizind curba clasată a productiilor de energie eoliană si solară în 2024-sem.I, astfel:
Fig. 2


Rezulta foarte clar, ca indiferent de cit de multe capacități eoliene si solare vom instala azi, efectul asupra SEN pe termen mediu va fi dăunător, dezechilibrant, in lipsa stocarii de mari capacități la nivel TSO si mai ales, nu va acoperi necesarul de consum intern de electricitate. Deci, instalarea în continuare de capacități intermitente trebuie amînată. (nu mai vorbesc de contractele CfD care sunt nepotrivite și inutile)
Altminteri, vom continua sa exportăm energie intermitenta din ce in ce mai multă si vom importa energie (gri) din ce in ce mai multa si mai scumpă.
Sa ”citim” mai în detaliu, ce s-a intimplat si mai ales de ce au crescut preturile la energie intr-o perioadă de 5 zile, in 2024 (pentru a fi usor de inteles) cu discrepanțe mari la preturile PZU ( de la ”0 la +2000 Lei/MW):



Ce ”citim” in cele de mai sus ?
- Deficit de putere permanent, ceea ce ”ne lasă la mila pieței” (care evident, ”ne urmărește consumul” si ”ne arde” la virf de consum și ”ne mai lasă” la golul de consum”. Se observa foarte clar cvasi-similitudinea profilului de consum cu prețurile PZU). Se confirmă necesitatea capacităților ”in baza”
- Se observă lipsa oricărei influențe reale a PV-urilor, atit cantitativ cit si temporal. De aici, se ridica întrebarea: ce aveți cu prosumatorii ? (problema separată de argumentat. Aceștia activează in DSO, iar TSO-Transelectrica, oricum ”nu-i vede” ci doar ”ii simte”, adică, scade ”consumul”/demand-ul)
- In cele de mai jos, apare o tendință, observ ca ”neobservată” de nimeni, și anume ”schimbarea curbei de consum/comportamentului (vezi numai o perioada din 2024 si aceeasi perioada in 2022)


Iarăși nu trebuie să fim mari experți in energetică să observăm a schimbare fundamentală in profilul de consum al României, în numai 2 ani !. In aceasta vară, datorită temperaturilor ridicate / extreme, au apărut acele ”moțuri” de consum, care au determinat pe unii, să-i certe pe alții că ”n-avem stocare” deși, nu sunt convins ca se și înțelege despre ce e vorba.
În continuare însă, în lumea energeticii, există prostul obicei de a evalua reziliența sistemului și ”pe partea cealaltă”, adică, ce s-ar putea întîmpla ca aceleași fenomene extreme, să se intâmple pe durata a cca două luni, la iarna viitoare, în care să avem cca. -15 grade noaptea si -5 ziua Nu numai ca n-aș vrea să simulez asta, dar nici măcar să mă gindesc la asta ! Voi lăsa alți specialiști in energetica să ne spuna cum va fi – în special prețurile din ”piața integrată a energiei” – la care multi, mult prea multi, se referă nonșalant, ”că putem avea importuri”, să mărim interconexiunile ”în piață”. Cam ca la NATO, daca suntem integrați, nu mai facem armată, așa si în energie, dacă suntem integrați, nu mai construim capacități ci interconexiuni. Fundamental greșit!)
Noi, ca mai vechi practicieni din energetică, intotdeuna ne-am ghidat si am confirmat mereu fără dubiu, valabilitatea legilor lui Murphy, care intotdeuna au fost Legea III- a, invățată de noi, dupa cele II ale Termodinamicii. Sigur, s-ar putea sa nu avem -15 C, dar dacă am avea se pot produce si răscoale,revolutii, demisii, mișcări sociale etc. din aceste cauze, dacă nu suntem prevăzători si planificatori (buni !)…intr-un cuvint, adică un instrument bun, ideal, pentru destabilizarea unui stat, intr-un război hybrid ! (acoperirea necesităților proprii, cu resursele proprii trebuie sa fie obiectivul politic primordial al statului...exact ce cere dl. Ciolacu si ANRE ca fiecare casă (prosumator) să-și instaleze propriile baterii, pentru consumul propriu, nu-i așa !?…de ce nu aplică același concept și la nivel macro ?!)
DE CE STOCAREA TSO TARNIȚA-LĂPUȘTEȘTI (dar si altele asemenea) ESTE PRIORITATEA #1 ?
Am efectuat o simulare a funcționării potențiale a CHEAP Tarnița-Lăpuștești, exact pentru perioada caracterizată drept critică – semestrul I 2024, caraterizată prin:
- Deficit de putere in România, variabilitate mare ale RES, seceta, etc.
- Prețuri foarte volatile (variații mari…indiferent de cauze si aprpos, afirm că explicații de genul că nu stiu ce linie de 400 KV din Ungaria s-a defectat, nu știu ce reactor nuclear prin Slovacia e in revizie, etc., etc., pentru subsemnatul, cel puțin sunt ”povești de adormit copii”)
- Temperaturi excesive
Rezultatele si concluziile sunt următoarele, dupa ce au fost simulate, pe datele de mai sus (FIG.1), 2 scenarii: cel real, ceea ce s-a intimplat și un scenariu cu ”ce s-ar fi intimplat dacă am fi avut CHEAP Tarnița”

Cei mai mulți dintre noi ar trebuie să ințelegem esența stocării TSO CHEAP, care fundamental, nu se referă la a face ceva cu energia pe care o ai in exces si o folosești mai tirziu cînd ai deficit. Stocarea este primordial un instrument de eficiență energetică (demand side management), să reducă costurile energiei și urmeaza mai degrabă criteriul eficienței financiare decit celei fizice (adică prețul dictează si nu cantitatea).
Dovada elocventa este faptul ca in aceste 6 luni in care România a avut deficit de putere, cu un CHEAP ”în dotare”, s-ar fi realizat performanțe foarte bune de inversare a preturilor!
Mai mult: s-a efectuat o simulare pe perioada din Fig.3 (cind România a fost importator net de energie), iar rezultatele ar fi fost potențial si mai bune (!) decit pentru intreaga perioada de 6 luni.
Să ne uităm puțin si la aspectul cantitativ (MWh):

CONCLUZIA #3
Se observa ca importurile si exporturile sunt cam la fel fara CHEP (adica așa cum a fost real), insă cu un CHEAP ipotetic, importurile sunt ceva mai mari (evident, avem deficit) iar exporturile ceva mai mici, dar toate astea se întîmplă în mod ”inteligent” (cumpărăm ce ne trebuie cind e mai ieftin și vindem din ce avem cînd e mai scump)
Toate cel de mai sus se traduc, financiar, intr-o reducere de cost de sistem de cca. 80 mill.EUR/6 luni, in scenariul cu CHEAP, numai din jocul import/export în piață.(nu am luat in calcul o multime de alte beneficii pentru SEN)
Interesant este, că daca am fi avut o capacitate dublă de stocare, in aceleasi conditii, reducerea de costuri ar fi fost de peste 160 mill. EUR/6 luni
CONCLUZIA #4
Cele de mai sus de la #3, ne pot duce la o intrebare foarte interesantă și utilă (alte state o fac deja): nu cumva România, care are potențial (nevalorificat de cca 6-8000 MW CHEAP) condiții geografice si de relief ideale, să construiasca mult mai mult decât singularul proiect Tarnița și să se transforme intr-un ”jucator” important in stocare pe piața S-E EU ? (obiectivul ”ascuns” este ca am ”putem trăi” foarte bine din ”trading”, fără să construim atît de multe capacități de producție. Așa cum fac cei din tradingul agricol – au mari depozite de stocare cereale si cumpară/vând ”cind trebuie”, ei neproducind nimic). De ce ar face România asta? Pentru că ar putea, avind potențial mare comparativ cu vecinii si pentru că inclusiv UE și piața electricității din UE cer asta, iar o mărire a capacității de interconexiune, peste 15% cit prevad Regulamentele UE, de-abia acum ar fi justificată !
In final: ce aveti cu prosumatorii ? De ce trebuie ca ei să-și instaleze baterii (electrice)?
Din câte știu, prosumatorul este acel consumator residential care iși produce singur energia, să zicem prin niște PV-uri instalate pe acoperiș. Cum acoperișurile nu pot produce mai mult de 3-5 KWe si cum distribuitorul local la contractare, cere consumatorului sa indice toți consumatorii de electricitate din casa, ar rezulta ca i se va aloca o putere ca si cum ar fi in functiune toti consumatorii, sa zicem 8-10 Kwe. Deci, avind, sa zicem contractată o putere de 8 Kwe, care este problema ca energia, in loc sa treaca de la dreapta la stânga cu 8 KWe, merge uneori de la stinga a dreapta cu 5 KW ? (faci balanța lunara si vezi ce rămine).
Iar intr-o zona de distributie, nu stiu daca 30% din consumatori au PV-uri pe case (și chiar dac-ar avea…). Deci: Care este rostul stocarii la prosumator? Ce aveti cu prosumatorii?
Da, dar din moment ce de la Bruxelles se dau decrete de instalare a „capacitatilor intermintente” (unii chiar se lauda ca isi asigura energia doar din moristi si PV-uri) fara a evalua situatia din fiecare stat si avand la baza propaganda climatica, si din moment ce facem si noi parte din „clubul select”, atunci va trebui sa implementam decretele indiferent de dezavantaje. Si stati, ca ce e mai rau de acum urmeaza, pentru ca exista ceeasi comisie inca 5 ani.
Rostul stocarii la prosumatori este unul important. Echilibrarea injectarii haotice de curent in retea si eficientizarea productiei acestora. Sunt foarte multi prosumatori care ajung sa iroseasca intr-o zi 10-15-20kwh pt ca invertoarele le intra in avarie din cauza tensiunii mari din retea. Acea productie nici nu poate fi folosita in folos propriu, pt ca multi si-au pus capacitati mai mari decat nevoia de autoconsum iar altii direct pt a face un ban din injectia in retea. 3kw in panouri cu 5kwh in stocare imi asigura economisirea a pana la 200kwh lunar (din consumul pe care-l aveam de circa 400kwh). 5kwh stocare au costat 800E. Investitia totala se va amortiza in circa 4 ani, ceea ce este nesperat de bine fata de acum 10-15 ani. Pe de alta parte sunt foarte multi pe care instalarea panourilor i-a costat aproape nimic fiind facute prin casa verde deci achizitia de acumulatorile va creste valoarea si randamentul investitiei.
am pus panouri pe banii mei, sa nu ma injure nepotii. 10.000 euro pe 10 kw instalatia. am mașină electrica si pompa de calduea. alti 28000 euro. acum 5 kw de baterie sunt peate 2000 de euro, nu 800….deci despre cum imi scot eu banii…:) nu sperati. o faceti pentru energie verde, aratati lumii ca se poate, sau faceti un pariu riscant cu mediul. nu stim cine il va castiga. o sa ne spuna nepotii. cert e ca in 25 de ani ar fi bine sa putem folosi energia soarelui in baterii cu sodiu si gata. altfel…o sa jupuim toata Portugalia aia dupa litiu, si WW3-4 va fi pentru resurse naturale si atat. fingers crossed!😀
Prosumatorul este pretextul articolului, discuția macro este depre stocarea de putere, care să permită DEN să aibă instrumentele de echilibrare necesare fără a săpa după o lopată de cărbune în plus, ca să alimentăm o termocentrală ca Paroșeni de 100 MW (și care cu cărbune prost dă oricum un randament scăzut). Însă, părerea mea este că prosumatorul este primul interesat să aibă stocare. Eu așa o văd. Pe aceeași idee: de ce când e soare mult să dau kilowatul meu ieftin la furnizor și apoi să cumpăr scump când nu produc? Nu mai bine stochez și consum cât pot din curtea mea? Ca orice grădinar care nu cumpără roșii ci vinde, din iunie până în septembrie și mai pune și pe iarnă de-și umple cămara.
Pe de altă parte, asta cu obligarea prosumatorilor existenți să investească în stocare aduce aminte de directivele de partid din comunism. Totul trebuie făcut prin stimulare, prin sprijin. Că nimeni nu este stupid, dar poate fi lipsit de resurse pentru moment. Sau poate fi pur și simplu dezinteresat, caz în care pierde oricum destul la factură, deci plătește.
Dacă la cei 1440 MW instalați la prosumatori, care să zicem că produc (după randament) cam 160 MWh, din care s-au consumat instantaneu să zicem 90 – 100 MWh, am fi avut și stocare de măcar 45 – 50 MW instalați, domnul Burduja nu mai trebuia să sape după 400 – 500 MWh, ci doar după 350 – 450 MWh. Glumesc.
Da, evident, o Tarnița cu 1 GW instalați la dispoziția DEN era aur curat vara asta! Mă tem însă că, dacă trece criza, trece și interesul guvernanților. Marcel Ciolacu nu funcționează decât după barometrul electoral, nu va rămâne niciodată focusat pe problemele care necesită soluții laborioase și bani mulți. La fel ca mulți alții înaintea dumisale. Să-i amintim: Cioloș, Victor Grigorescu, Toma Petcu, Grindeanu, M. Tudose, Anton Anton, Vasilica Dăncilă, Virgil Popescu, L Orban, Florin Cîțu… ce listă lungă de aflători întreabă în probleme de energie, nu-i așa?
”să observăm a schimbare fundamentală in profilul de consum al României, în numai 2 ani !. In aceasta vară, datorită temperaturilor ridicate / extreme, au apărut acele ”moțuri” de consum, ”
Acești 2 ani reprezintă anul al 3-lea și anul al 4-lea din ciclul solar 25, perioadă care corespunde întotdeauna cu o încălzire semnificativă. Maximum de activitate solară va fi atins prin vara lui 2025, cel mai probabil. După care va urma o răcire accentuată, în perioada 2027 – 2031. Atunci va fi consum mare pe timpul iernii, pentru încălzire.
Precedentul ciclu solar (2009 – 2019) a fost cel mai rece din ultima sută de ani, iar cele 3 cicluri solare dinaintea lui (1976 – 2009) au fost extrem de fierbinți, însă românii (și nici ceilalți europeni) nu prea aveau aparate de aer condiționat pe vremea aceea.
Despre hidrocentrale: o hidrocentrală de munte ca Vidraru funcționează 85 – 90 de zile pe an, că atâta apă e disponibilă la munte. În anii secetoși, hidrocentralele de munte nu prea folosesc la nimic. Deci ar fi bine să rămânem la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, ele reprezintă soluția pentru o sursă constantă de energie elctrică, vara sau iarna.
@Harald
U3 și U4, pe lângă U1 și U2, au și ele nevoie de apă de răcire. Ori, îngrijorările legate de capacitatea de a aduce din Dunăre suficientă apă pentru Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavodă la o funcționare cu trei reactoare, la debit scăzut, nu sunt de neglijat.
nu mai facem irigatii…nu mai mincam mamaliga ca sa avem energie nucleara si nu mai facem electroliza ca sa facem hidrogen verde, si vom avea exces de energie
Se poate adopta un circuit de răcire închis, se practică și la case mai mari, nu s-a inventat în România apa caldă 😀 Au nevoie de o sursă de apă și circuitele închise, dar numai pentru a completa eventualele piederi. Exact ca la mașină.
Problema e că sursele sigure și stabile de energie electrică îi deranjează și pe ruși, dar și pe ”băieții deștepți” din domeniu.
Eu am instalat un sistem off grid pentru necesitatile casei mele. Sunt foarte multumit ca am adoptat aceasta solutie. Amplasarea PV pe un suport construit simplu in gradina, fara complicatii cu montaj pe casa , firme, program Casa Verde etc..Argumente ? Interactiune zero cu statul roman (cumpar energie electrica doar cand am nevoie, ceea ce faceam si pana acum). Deja se vede frecusul : „Ti-am dat 20000 lei pentru PV da acu incepi sa joci dupa cum vrem noi”. Am inceput sa-mi organizez viata astfel incat activitatile consumatoare de energie electrica sa le fac in timpul zilei ( spalat rufe, aspirat, copt cuptor etc..). Seara consum din retea doar pentru iluminat, TV etc.. Daca as rezolva si alimentarea frigiderului consumul ar fi absolut rezonabil Solutia este buna atat timp cat nu incepi stocarea. Bateriile sunt scumpe, cu atat mai scumpe cu cat sunt facute sa tina mai mult. Trebuie sa gandesti cu capul tau, sa nu te lasi aburit de influenceri, „specialistii statului” caci niciodata, in Romania, acestia nu vor da solutii care sa ajute oamenii de rand.
bravo nea Moromete !
800 de euro pt 5kwh stocare este foarte putin. Comparat cu Huawei Luna sau alte solutii HV custom. Un amic de al meu are 4,4kw in panouri si 10kwh in stocare. Anul acesta a plati 3 (trei) lei pt curentul din retea. Avantajul major insa este ca in zona unde locuieste intreruperile de curent sunt frecvente, aproape zilnic. Vad ca deja statul si-a propus sa dea 30.000 ptin casa verde, 20000 panouri si 10.000 acumulatori. Daca banii nu sunt exclusiv din fonduri europene pt asta, atunci este o mare golanie. Deja statul a „discriminat” populatia (si o face inca cu electro bonusul) asa cum a mai facut-o permitand alimentarea Ev GRATIS. In tara asta nu locuiesc fraieri si destepti ca pe urma gasesc si eu metode sa nu mai platesc taxe in integralitatea lor.
Fondurile europene sint bani tot din taxele si impozitele platite de oameni care trudesc . Din afara Romaniei , dar si aceia sint oameni iar banii sint truditi .
Metode de a nu plati taxe si impozite in intergalitatea lor ( sau deloc ) trebuie sa caute si sa aplice toti romanii . Este nefiresc si imoral sa platesti taxe si impozite unei guvernari de tilhari si mincinosi care nu cheltuie acei bani pentru cetateni ci pentru interese dincolo de interesul comunitatii . Exemplu ; cine cumpara tilturi de stat imprumuta o guvernare tilhareasca si mincinoasa cu bani economisiti din truda . Inconstienta si iresponsabilitate . Sa te lasi atras de dobinda si garantia ,,investitiei” ca un caine atras de os ….. Si dobinda care o incasezi sa fie platita din truda ta , a copiilor tai si a nepotilor tai …. Traiesc in mijlocul unui popor de inconstienti si iresponsabili care voteaza secaturi politice ce ofera cu nonsalanta pomeni din japca legala fix acelor needucati inconstienti si iresponsabili care le da votul .
Niciodata institutiile statului nu ajuta oamenii de rind .
Cei care au acceptat bani de la institutiile statului sa monteze siteme fotovoltaice vor regreta . Cine vrea sa faca asta sa faca pe cheltuiala proprie chiar daca e nevoie sa se asocieze cu un vecin , doi .
Buba mare e ca prosumatorii sunt niste „chestii” care nu pot fi dispecerizate…cu cat sunt mai multi si mai mari cu atat va creste abateara Transelectrica dintre estimarea necesarului de productie momentana vs consum, asta e principalul efort al dispeceratului national sau regional, sa puna la lucru doar o anumita parte a puterii instalate care sa „calareasca” consumul cu o marja de eroare mica.
Geaba am paispe catralioane de MW instalati in PH s eolian, astia „merg” doar cand e soare si vant in rest trebuie inlocuiti, ori inlocuirea asta nu se face tac-pac, la minut, asa ca fie alegem sa functioneze generatoarele sincrone de la alti productori stabili (care au stocata energia primara si pot sa livreze en. el. indiferent de soare si vant…dar in anumite limite) la puteri mult sub cele nominale (si aici avem paispe catralioane de probleme tehnice cu frecventa si tensiunea, randamentul si eficienta) fie stocam energie elctrica (bateriii) fie stocam mai multa energie primara, cu randamente de rahat in final, acolo unde timpii de raspuns sunt mici…adica la hidro, ca la termo iti trebuie niste ore pana pornesti nus ce grup etc.
Acuma ideal ar fi sa avem stocata energie electrica…cand e nevoie reactia este la secunda …dar asta e scump si nu e o solutie „coapta”…aia cu CHEAP e ok, dar nu e stocare de en electrica, trebuie transformata aia, aia, mai avem si veri cu seceta si debite mici, apa va fi o problema mare de tot la un moment dat.
Eu vad treaba asa cum o vad si specialistii de la Transelectrica, am citit un studiu al unei doamne foarte stiute de acolo, se poate determina o valoare maxima clara a puterii instalate in regenerabile care sa nu puna in pericol stabilitata SEN…o sa-l caut si va dau un link, e cat se poate de clar, nu ca aiurelile alora care vad nus cate zeci de GW regenerabili …o prostie fara margini, fara stocare electrica corespunzatoare.
pana gasesc linkul ala mai dau unul
https://hotnews.ro/dezechilibre-tot-mai-mari-n-sistemul-energetic-cauza-caderilor-majore-de-curent-eolienele-au-ajuns-aproape-de-un-maximum-tehnic-posibil-913644
Foarte bun articolull…exceptand nedumerirea aia cu stocarea la prosumatori :P am intuit ca se va intampla asa si am asteptat pana s-au aprobat invertoarele hibride ( acum oricum nu mai am bani pt asa ceva :P) initial erau doar on grid, mai ieftine…na, acum trebuie schimbate cu din ala mai scumpe, nu poti sa pui stocare cu orice carci de invertor, cineva a facut greseli maxime cu heirupul asta habarnist pe PV.
Si nue suficient…solutia teoretica este dispecerizara regionala, cumva, si a prosumatorulor, in baza energiei stocate disponibile in baterii, se transmite semnal prin contorul inteligent care vede stocarea si nu stiu daca s-a inventat :P, astfel incat sa avem cateva ore la dispozitie sa pornim si grupurile care sunt mai lente…va fi un soft infernal si posibil sa nu merga :P
nea Mircea: ”…Eu vad treaba asa cum o vad si specialistii de la Transelectrica, am citit un studiu al unei doamne foarte stiute de acolo, se poate determina o valoare maxima clara a puterii instalate in regenerabile care sa nu puna in pericol stabilitata SEN…”
Treaba asta este stiută ”de secole” calculata si rascalculata…doar ca trebuie adaptata la structura SEN-ului nostru (mixtul de resurse/tehnologii), iar eolienele/solarele, de la un anumit nivel in sus TREBUIE PLAFONATE nu mai pot fi construite FARA STOCARE LOCALA)…iar prostiile că facem interconexiuni mari ca sa circule eolienele si pv urile pe sirme este o alta gogomănie
cea mai tare chestie este sa faci stocare mai multa decit iti trebuie ! (la nivel de SEN)
@ nea Mircea: ”…aia cu CHEAP e ok, dar nu e stocare de en electrica, trebuie transformata aia, aia, mai avem si veri cu seceta si debite mici, apa va fi o problema mare de tot la un moment dat….”
– transformarea electric-apa sus-electrci cu apa in jos are randament total cca 80-83% (e f. bun dupa orice standard !)
– apa nu prea se pierde decit prin evaporare (e lac sus si lac jos), deci, rirurile aferente , de acuctiune, nu prea seaca…cam niciodata !)
– un CHEAP la Macin, in inima Dobrogei, ar lua apa din Dunare…care scade dar nu seaca
DECI ???
„In final: ce aveti cu prosumatorii ? De ce trebuie ca ei să-și instaleze baterii (electrice)?”
Doar de smecherie o fac, auzi: Plata pentru prosumatorii care au injectat in retea se face peste 48 de luni!; Cum vine aia?!
Solutia e foarte simpla: contorizeaza tu distribuitor energia injectata de prosumator la fiecare ora pentru ca furnizorul sa poata sa-ti calculeze precis costul la curent, nu fa medie ponderata pe intreaga zii!!!
Atat trebuie!
Amaratul ala de prosumator cu 3kva dispoibil stie ce sa faca mai departe: isi incarca bateriile pe soare plin si noaptea o sa injecteze din ele in retea, dar cand vrea el, cand stie ca e platit mai bine.
Nu e necesar sa-i spui tu stat ca trebuie sa-si instaleze si baterii, o sa o faca singur.
S-au inventat contoarele inteligente, de ce nu se folosesc la valoarea lor?
Fa tu stat o piata deschisa cu PZU pentru toata lumea, sa vezi cum scapi de probleme.
Am cautat si gasit la Electrica Furnizare ca poti face contract pentru a plati dinamic, dar kva-ul injectat se calculeaza tot dinamic pentru prosumatori?
E piata plina de LiFePO4 de ce nu ma lasi tu mine STAT-ule sa ajut si reteaua si sa fac si profit? Din necunostinta de cauza? ma indoiesc.
daca vidraru n-are apa, nici 3+4 nu prea ar avea…(astazi n-au apa destula !…si aia care e, e prea calda si ar trebui si mai multa…cu 4 unitati la cernavoda, nu stiu cum va fi peste 15-20 de ani ?!)
Bateriile sunt bune, ajută să nu mai iei din rețea așa de mult, pînă la urmă nu mai injectezi haotic în rețea prin baterii și Smart meter, păcat că sunt scumpe,la sfârșitul anului apar baterile solide pe bază de sare vor fii mai mari că capacitate de stocare ,ca volum vor fii mici fizic,de exemplu de la CD la DVD.Esti în avantaj cu bateriile că nu mai iei din rețea așa de mult și nu mai pierzi curent prin schimbare de dai 3 kw și primești 1 kw
Hai să ne imaginăm că energia produsă de panouri fotovoltaice/eoliene ar fi un terci fierbinte. Și că statul -socialist, cum altfel? care nu mai poate de grija cetățeanului flămând- a copt un plan măreț de a umple burțile sărăntocilor cu terciul produs de niște fraieri de chiaburi momiți să intre in colhozul de ospătari de cantină socială (in care momeala a fost o șpagă guvernamentală spre a-i determina pe fraieri să achiziționeze cele mai proste oale și ulcele chinezești). Și iaca pocinogul: colhozul, dihanie colectivistă lipsită de cap, e obligat să vândă ce produce la cel mai mic preț posibil in timp sărăntocul, client captiv al oligopolului fascistoid al Statului-Mămăligar, plătește cel mai mare preț posibil și e obligat să cumpere terciul chiar dacă își permite incă să cumpere o pâine. După o vreme, lumea sastisită de terciul împuțit, refuză să-l mai consume chiar dacă, vrând-nevrând, a dat deja banii pe el, așa că prețul de piață al terciului tinde spre zero, ba chiar ajunge negativ, adică unii sunt dispuși să plătească doar ca să scape de el. Văzînd asemenea ispravă șefii Tarabei de Terciuri guvernamentale, după ce au beștelit oleacă pe chiaburii puși pe afaceri deci ajunși intre timp samsari de terci de lux, au purces in a a-i obliga pe aceștia ca, pe lângă ceaunele in care fabricau grețosul terci, cea mai ieftină și mai indigestă formă de a-ți umple mațul, pe viitor să-și investească puținii bănuți (știu, ‘investiția’ e un termen capitalist la care visează toți socialiștii instalați la butoanele mecanismelor de prădare a banului public) in…cisterne frigorifice in care să păstreze terciul produs in neștire pe timpul zilei, ca să nu se mai strice la maț fomistul ajuns dependent de terciul de colhoz. pasămite. Cică terciul înghețat e cel mai sănătos și nutritiv terci, hrana viitorului, doar că va costa și mai mult, va pișca un pic pe limbă și va necesita apariția unui nou funcționar guvernamental – inspectorul de cisterne. In plus, bravii șefi de sală clocesc deja un alt plan măreț – să transforme vechile cariere de piatră in lacuri de mămăligă, conectate la niște conducte ce vor duce la vale mare festin național….direct in mațul poporului fericit și multilateral-autonom alimentar! Urrrraaa! Urrrrraaa!
Este slab articolul, precum si modalitatea in care autorul citeste graficele. E foarte simplu de observat ce se intampla cu sistemul energetic prin accesarea regulata a site-ului transelectrica. Se poate observa ca in timpul zilei atunci cand creste productia foto scade productia hidro. Energia foto nu este exportata, tot timpul se productia hidro scade ziua tocmai pt ca este energie de la soare. Romania are deja o baterie imensa, respectiv lacurile de acumulare. Problema este ca producem foarte putina energie foto. In mod normal din martie pana in noiembrie in timpul zilei nu ar trb sa producem hidro daca este soare, ar trb ca ziua sa avem 100% productie foto, iar noaptea hidro. Din pacata noi produducem hidro si in zilele cu soare si folosim imensa baterie in timpul in care ar trb sa avem doar energie de la soare.
Bravo nea Costine, mergi mata la Transelectrica, da-le solutia matale si zi-le ca nu stiu sa-si citeasca graficele si sa-si anuleze analizele recente ca le-ar trebui cca 2000 MW stocare….minciuni
Pe noi insa ne-ai convins !
D-le Dragostin, despre ce analize vorbim?
Ati vazut cu ochii dvs. o simulare facuta de specialistii Transelectrica in care sa estimeze cat de mult am castiga din stocare vs. cat de mult am castiga daca am lasa orice producator PV sa se conecteze la retea imediat, cu conditia sa fie primul pe lista de deconectare in caz de supraproductie?
Apropo de analize, credeti ca specialistii Transelectrica aveau vreo banuiala ca o sa avem un varf de consum cuplat cu o scadere a productiei in perioada caniculei? Exista oare cineva acolo care sa urmareasca prognoza meteo si sa faca niste planuri „tactice”, de pe o saptamana pe alta, sau au doar o strategie facuta dinainte pe tot anul, si orice deviere de la planul anual se face doar dupa implicarea Ministrului Energiei?
Ca o continuare, se pare ca dl. ministru Burduja a vazut alte analize de la Transelectrica, care spun ca Romania are nevoie de 4000 MW de stocare pana in 2030 (2000 MW CHEAP + 2000 MW baterii).
Dar apoi a ignorat tot ce a vazut, si a anuntat senin ca „În total, la finalul anului viitor, ar trebui să avem capacități de stocare de cel puțin 2.500 MW, iar până în 2026, să depășim 5.000 MW.”
Dupa ce vom avea acesti 5000 MW, bineinteles, ne vom apuca si de constructia CHEAP Tarnita-Lapustesti :))
https://www.bursa.ro/burduja-din-datele-dispeceratului-energetic-national-necesarul-de-stocare-a-energiei-electrice-este-de-4000-mw-87163254
https://www.capital.ro/investitii-in-sistemul-energetic-burduja-sa-depasim-5-000-mw-capacitati-de-stocare-pana-in-2026.html
Eu vad o alta abordare a problemei stocarii de energie. Este evident ca tot ceea ce inseamna baterii pe baza de litiu reprezinta o problema majora , costurile , procesul de fabricare , depozitele de litiu existente , gradul de toxicitate si impact ale reziduurilor de litiu etc etc.
Exista insa alternative:
In 1807 Sir Humphry Davy a inventat bateria pe baza de sodiu ion cu mentiunea ca dezvoltarea efectiva a acestei baterii s-a facut intre anii 1977-2023 , ajungandu-se in 2024 la aproape egalarea performantelor bateriilor litiu ion.
Patentele US20120021273A1 – Sodium ion battery din USA si mai ales CN111525099A – Sodium ion battery din China sunt la dispozitia intregii planete pentru a isi produce bateriile atat de necesare si eco friendly.
Revenind la Romania , Romania are o deschidere si acces destul de generos la Marea Neagra … de ce Marea Neagra?
Pai sa vedem Marea Neagra este singura mare din lume cu cel mai mare continut de hidrogen sulfurat , hidrogenul sulfurat este emanat/produs in mare parte (peste 88%) din sulfura de sodiu Na2S·9H2O ceea ce inseamna ca pe fundul Marii Negre exista cu siguranta cantitati extrem de mari de sulfura de Sodiu.
Astfel avem 2 elemente cheie Sodiu si Hidrogen pentru tranzitia energetica verde atat de mult dorita.
Avem un numar destul de mare de saline si depozite de sare cu continut de sodiu destul de mari.
Cu aceste resurse la indemana si cu cele mentionate de catre ceilalti comentatori Romania ar trebui sa fie jucatorul principal al Europei in productia bateriilor sodiu Ion in urmatorii 3-5 ani …. trebuie doar sa se vrea.
”Astfel avem 2 elemente cheie Sodiu si Hidrogen pentru tranzitia energetica verde atat de mult dorita”
După teoria asta, Libia și Algeria ar trebui să fie principalii producători mondiali de procesoare: au o mulțime de nisip la dispoziție 😀
”trebuie doar sa se vrea.”
Nu. Trebuie o mulțime de bani, în primul rând. Iar România nu e chiar prietenoasă cu mediul de afaceri. Mâine-poimâine vine iar unul ca Ponta și pune iar o taxă ”pe stâlp”.
prosumatorii sa isi achizitioneze baterii de stocare pe banii lor. Ei vor sa fie producatorI ce incaseaza bani dar subventionati de stat.
La nivelul tarii este solutia Tesla Energy Storage ( facute cu baterii CATL) si exemplul Californiei.Vor apare companii care vor livra energie electrica la orele de varf.
Sa apara tarife diferentiate pe palirtr orare- la virf energia sa fie mai scumpa pentru consumatori
Nu stiu de ce o tine lumea cu fantasmagoria asta Tarnita Lapusesti, „studiata” cu solutii din anii 70 si reincalzita de „societatea de proiect”, astazi sunt hidrocentrale reversibile cu pompaj continuu, cu invertoare cu IGBT ca o masina electrica dar de puteri mari gen 400MW , a facut Voith in Portugalia, GE in elvetia, verbund in austria (cu electronica Hitachi) – convertind perechi de baraje, controlul fiind electronic stabilizeaza si frecventa retelei (ceea ce e greu acuma cand nu mai ai asa multa masa inertiala in turbine, arbori rotoare etc la turatie de sincronism ca pe vremea termocentralelor) gen astea de aici https://www.hydroreview.com/hydro-industry-news/pumped-storage-hydro/converting-the-malta-oberstufe-pumped-storage-plant-to-variable-speed-with-full-converter-during-an-overhaul/#gref
Si eu am panouri puse pe banii mei, sunt prosumator, de anul astia mi-am pus baterii, problema e ca in Romania invertorul de baterie Victron Multiplus 2 al meu a fost omologat abia anul trecut, desi e olandez, in timp ce toate chinezariile sunt omologate imediat cum sunt importate.
In lumea civilizata exista tarif dinamic si la injectie si la consum, poti alege daca iti convine pretul sa descarci bateriile tale 10-20kwh cati ai in retea cand e varful de seara daca iti convine tariful, poti sa nu injectezi daca tariful de injectie e negativ ca nu are cine sa consume curentul tau , poti sigur sa ai automatizari in casa care sa iti porneasca incarcarea la masina, pompa de caldura etc cand ai curent produs de tine si nu iti convine sa injectezi etc (si tariful dinamic, distribuitorul are un broker de mesaje care face broadcast, si are solutii software care citesc odata la cateva minute toate smartmeterele si folosesc informatia asta ca sa echilibreze retelele de distributie etc ), la noi se plange electrica ca „lucreaza in orb” desi la lucrari noi au montat contoare de alea clasice citite de un srl prieten cu electrica
Dar la noi interesul e sa aiba marii producatori de „regenerabile” sau cei cu terenuri si ATR de la transelectrica care au „proiect”, certificate verzi, CFD-uri si tot felul de forme de astea de subventie , din cate certificate verzi si taxe de cogenerare si ce aberatii au mai finantat putea construi lejer 3 centrale gen Petrom Brazi vreo 2500mw instalati in ciclu combinat care sa ii tii in rezerva si sa ii folosesti in perioade de astea
Ar fi interesant de calculat cati bani am dat pana acum pe subventii la „regenerabile” la baietii destepti si la micii votanti cu panouri subventionate pe casa si care nu isi consuma singuri curentul, cate capacitati noi in banda am fi putut avea de banii aia
Dl. Ovidiu, cantitatile de Na necesare pt stocare de mii de MW sunt uriase, chiar si pt noi care avem mine de sare…care au deja o intrebuintare economica mai buna deja decit niste baterii…asa cred…
D-le Dragostin, chinezii au construit deja baterii na-ion de 140-160 Wh/kg. Daca vrem 2.500 MW / 10.000 MWh de stocare, am avea nevoie de 70.000 de tone de astfel de baterii, care sa zicem ca au nevoie de 40.000 de tone de sodiu.
https://www.farasis-energy.com/en/the-worlds-first-ev-powered-by-farasis-energys-sodium-ion-batteries-rolls-off-the-assembly-line/
Romania are zacaminte de 12 miliarde de tone de sare, asa ca cred ca ar observa cineva lipsa a 100.000 de tone. Sigur exista o mie de motive pentru care planul acesta nu ar putea functiona in Romania, dar lipsa sarii nu e unul dintre ele.
https://jurnalul.ro/special-jurnalul/export-sare-clienti-ucraina-947294.html