duminică, iulie 21, 2024

A îmbrăcat Vladimir Putin cămașa îngerului întunecat al distrugerii?

„Un grup secret de monitorizare al NATO, format din oficiali ai unei companii militare private românești, a început să lucreze la Odesa. Așadar, românii ajută regimul nazist kievean instalat la Odesa, la fel cum forțele armate ale României au ajutat forțele germane să ocupe Odesa în 1943. Se pare că cineva nu a învățat din istorie.”

Mesaj postat pe Twitter de Ambasada Federației Ruse în Africa de Sud[1]

„În timpul remorcării crucișătorului Moscova către portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniției la bord. În condițiile unei mări agitate, nava s-a scufundat”[2], se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării dat publicității în seara zilei de joi, 14 aprilie ac., și preluat de agenția de știri „Ria Novosti”.

Crucişătorul „Moscova” s-a scufundat ANADOLU AGENCY

La primele ore ale zilei de joi vestea lovirii navei amiral a flotei ruse din Marea Neagră cu două rachete anti-navă ucrainene de tip „Neptun” făcea înconjurul agențiilor de știri din toată lumea. Armata rusă nu a recunoscut atacul, dar nu a putut să nege total incidentul, așa că inițial a făcut public următorul comunicat: „În urma unui incendiu la bordul navei, muniția a explodat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost complet evacuat”[3].

Se speculează asupra faptului că, odată cu apropierea zilei de 9 mai, Kremlinul pune tot mai multă presiune pe armata sa să livreze orice îndeplinire parțială a vreunui obiectiv ce ar putea fi considerată o victorie care să poată fi sărbătorită cu fast și, pe cât posibil, nu doar la Moscova.

Un consilier local din Mariupolul aproape transformat în ruine de ruși – Petro Andriușcenko -, a postat un mesaj pe contul său de Telegram, în care dezvăluie că cel pe care rușii l-au mandatat să conducă administrația rusă a părții de oraș pe care au ocupat-o – Kostiantin Ivașcenko – a primit ordin să „curețe o parte din cartierul central al orașului de moloz și cadavre pentru a se asigura că o paradă poate fi organizată pe 9 mai”[4].

Pentru ca obiectivele politice să fie atinse, Vladimir Putin a schimbat și conducerea militară a forțelor care acționează în Ucraina, numindu-l pe generalul de armată Alexandr Dvornikov, șeful districtului militar de sud, în funcția de comandant al tuturor operațiunilor.

Noul comandat nu a avut cine știe ce noroc, pentru că în Mariupol pușcașii marini ucraineni și cei din Batalionul Azov au reușit să manevreze cu succes și să fuzioneze pentru a apăra în continuare sudul orașului, iar în apropierea Odessei marina ucraineană a reușit chiar mai mult, lovind și scufundând nava simbol a flotei Mării Negre.

FRUSTRAREA FĂRĂ MARGINI A KREMLINULUI

Sursa: bbc.com

Dacă comparăm două hărți ale acțiunilor militare ale Federației Ruse în Ucraina, de la mijlocul lunii martie ac. și de acum câteva zile, așa cum sunt acestea aduse la zi de specialiștii „Institutului de Studii asupra Războiului” de la Washington, nu putem să nu remarcăm că progresul obținut de ruși pe frontul din est și din sud este limitat, în timp ce au fost nevoiți să renunțe complet la tot ce obținuseră în nord în urmă cu o lună.

Cineva trebuie să fie vinovat de acest lucru. Occidentul, în primul rând! Statele Unite au trimis Ucrainei de la începutul invaziei ruse ajutoare militare care se ridicau – înainte de ultimul pachet anunțat – la 2,5 miliarde de dolari și au inclus: sisteme de artilerie, muniție, transportoare blindate și bărci de apărare de coastă fără pilot.

Noul pachet de ajutoare militare, anunțat de președintele Joe Biden miercuri, 13 aprilie ac., va include alte 11 elicoptere de fabricație rusă Mi-17, piese de artilerie – 18 obuziere de 155 de mm cu 40.000 de proiectile aferente, radare contra artileriei, 200 de transportoare blindate și 300 de drone „Switchblade”.

Slovacia a furnizat Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică S-300 și negocierile sunt avansate, pentru a oferi un nou pachet de sprijin cu armament, constând în furnizarea unui număr de până la 11 avioane de vânătoare MiG 29 și obuziere autopropulsate „Zuzana” proiectate și fabricate în Slovacia. Și Cehia a furnizat Ucrainei tancuri T-72, vehicule blindate de infanterie și sisteme de rachete Strela-10 (SA-13 Gopher).

Germania a decis să majoreze ajutorul internațional în sectorul apărării la două miliarde de euro printr-o suplimentare bugetară, iar ministrul de finanțe Christian Lindner, într-un mesaj postat pe Twitter, a explicat că cea mai mare parte, adică cel puțin un miliard de euro, va reprezenta ajutor militar pentru Ucraina, care poate fi transformat inclusiv în echipamente militare de producție germană.

Asistența financiară totală din partea Uniunii Europene pentru forțele armate ucrainene se ridică la 1,5 miliarde de euro, incluzând 500 de milioane de euro suplimentare, după cum a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate: „Următoarele săptămâni vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm și să ne intensificăm sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul și populația și pentru a preveni noi suferințe.”[5]

O bună parte a ajutorul militar occidental a ajuns în Ucraina și continuă să ajungă acolo zilnic, devenind din ce în ce mai consistent, ceea ce a transformat frustrarea Kremlinului în furie, pentru că armata ucraineană dovedește că știe să folosească foarte bine atât ceea ce are disponibil din fabricație proprie, cât și ceea ce primește din afară, din Europa și Statele Unite.

Moscova a decis să dea glas furiei și să transmită un avertisment formal în scris Occidentului, mai precis Casei Albe, după cum afirmă jurnaliștii de la „Washington Post”. O notă de două pagini a fost depusă la Departamentul de Stat după ce președintele Joe Biden a fost de acord cu noul ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina; iar mesajul rușilor, pe scurt, ar fi următorul:  „Vor fi consecințe imprevizibile dacă Ucraina va continua să fie ajutată”.[6]

Scufundarea crucișătorului Moscova – care se pare că avea la bord cel puțin două focoase nucleare[7], iar în încercarea de a salva vasul și a-l ține pe linia de plutire și în siguranță până în portul Sevastopol s-au prăpădit zeci de marinari, inclusiv căpitanul navei – este o lovitură atât de grea pentru mândria armatei și pentru Kremlin (chiar dacă oficial Moscova nu recunoaște că atacul ucrainean a scufundat nava) încât rușii iau în calcul să declare oficial război statului Ucraina. 

VLADIMIR PUTIN SE COMPORTĂ CA UN LEU ÎN CUȘCĂ

Indiferent ce susține Kremlinul – acum după ce au trecut mai bine de șapte săptămâni de război purtat de Federația Rusă împotriva poporului Ucrainean în care armatele sale au bătut pasul pe loc și s-au făcut remarcate doar prin oribile crime de război (care ar putea de fapt să fie în curând încadrate de procurorii Curții Penale Internaționale ca fiind crime împotriva umanității[8]), distrugeri masive, violuri sistematice și jefuirea de bunuri și alimente -, este tot mai evident că rezistența dârză a poporului ucrainean nu a fost luată în calcul și îl scoate din minți pe Vladimir Putin.

În parte Kremlinul dă vina pe ajutorul militar occidental pentru a-și explica rezistența armată pe care o întâmpină în Ucraina, dar Vladimir Putin este tot mai nesigur și de loialitatea și bunele intenții ale colaboratorilor săi; cel puțin în ceea ce privește informațiile pe care le-a avut la dispoziție atunci când a dat ordinul de începere a invaziei, este clar că se simte pur și simplu tras pe sfoară de oamenii săi.

General-colonelul FSB Serghei Beseda, cel care a condus operațiunile informative ale fostului KGB în Ucraina, a fost prima victimă a furiei lui Vladimir Putin, fiind arestat la domiciliu după prima săptămână de conflict și, mai recent, încarcerat la închisoarea Lefortovo.

Nu este singurul, alături de el sunt și o parte a subordonaților săi, presa independentă rusă și ucrainenii vorbind de circa 150 de lucrători ai FSB care sunt anchetați, mulți fiind în stare de arest – deci se încearcă dovedirea unui adevărat complot, după vechile practici staliniste.

O altă victimă de calibru a furiei (și totodată a fricii) lui Vladimir Putin se pare că a devenit și Vladislav Surkov, fost adjunct al șefului administrației prezidențiale și reprezentant al Kremlinului în Ucraina. Acuzele ce-i sunt aduse seamănă cu cele aduse lui Serghei Beseda: delapidarea de fonduri, sau în limbajul cunoscătorilor „trădare”.

Arestarea lui Vladislav Surkov, dacă se dovedește reală, este un fapt semnificativ pentru serviciile de informații occidentale; ea este acreditată de publicația rusă „Buninskaya Alleya”, care o pune în legătură cu o presupusă delapidare a 5 miliarde de dolari (mult prea mare pentru a fi reală) de către serviciile ruse de informații, sumă ce ar fi trebuit folosită pentru crearea unei rețele spioni sub acoperire pe teritoriul Ucrainei.

Arestul la domiciliu a lui Vladislav Surkov ar fi semnificativ și pentru că el a fost considerat în Vest ca ideologul cu cea mai mare influență asupra lui Putin, creatorul conceptului de „democrație suverană” ca o mască pentru autoritarism (vezi și originile „suveranismului” european și apropierea ideologică a lui Viktor Orban sau Marine Le Pen de Vladimir Putin).

Surkov susține necesitatea apărării rușilor și dincolo de granițele Federației Ruse: „Lumea rusă este ceva mai mare decât Rusia însăși! Pentru că suntem de fapt un popor dispersat, populația noastră se întinde cu mult dincolo de granițele noastre. (…) Ce este lumea rusă din punctul meu de vedere? Este peste tot, unde oamenii vorbesc rusă și gândesc ca rușii sau unde respectă cultura rusă.”[9]

Vladimir Putin este exponentul unui grup care a pus practic stăpânire pe Kremlin și dictează – prin perspectiva propriilor interese și convingeri – politica internă și externă a Federației Ruse, având ca atuuri resursele vaste (energetice și neenergetice) ale statului și faptul că, prin președintele statului, controlează triada nucleară, care teoretic face din Rusia o putere intangibilă.

Acest grup este numit de americani[10] al „silovarhilor”, adică a acelor siloviki care, asemeni lui Vladimir Putin, au dobândit averi uriașe folosindu-se de puterea deținută în stat și de accesul la resursele publice. Dintre silovarhi fac cu parte personaje extrem de bogate, puternice și influente în stat ca Alexei Miller (Gazprom), Igor Secin (Rosneft), Vladimir Iakunin (RJD – Căile Ferate Ruse) sau Andrei Patrușev (Rosneft), fiul lui Nikolai Patrușev, Nikolai Tokarev (Transneft), Viktor Zubkov (Gazprom), Serghei Cemezov (Rostec) etc.[11].

Din momentul în care Vladimir Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei, a devenit practic condamnat să livreze singurul rezultat care se așteaptă de la el, pentru a-și conserva nu doar puterea, ci și averea dobândită și pentru a-și păstra viața, inclusiv viața membrilor familiei sale, care s-au îmbogățit și își permit să trăiască în lux în Occident exclusiv datorită lui.

Chiar dacă se speculează că ar fi bolnav de cancer (de tiroidă[12] sau de colon[13]), lui Vladimir Putin nu-i este totuna cum va ieși din scenă; ar prefera să o facă ca un erou, căruia să i se ridice o statuie la Moscova, eventual lângă cea a cneazului Vladimir I-ul.

Dacă războiul din Ucraina se prelungește și armata rusă bate pasul pe loc, silovarhii vor considera că a eșuat în misiunea lui, iar Vladimir Putin va deveni dispensabil. Este evident că Putin simte acest lucru, poate chiar știe exact ce i se pregătește, așa că nu mai are încrede în multă lume din jurul său. Dar, cel mai important aspect dintre toate este că devine tot mai determinat să joace totul pe o carte.

ÎNGERUL MORȚII ȘI SPECTRUL DISTRUGERII

Care carte? Victoria în Ucraina, cu orice cost pentru Rusia, cu orice preț pentru ucraineni. La fel ca în Cecenia, atunci când, proaspăt ajuns la putere la Kremlin, Vladimir Putin a trebuit să dovedească în același mod pentru ce anume silovarhii ar avea încredere în el că este omul potrivit să conducă țara.

Victoria în Ucraina poate fi obținută în multe feluri de Federația Rusă și toate sunt luate acum în calcul, mai ales după ce marina ucraineană a scufundat nava amiral a flotei din Marea Neagră.

Pentru ca cele mai drastice dintre aceste mijloace, și anume armele de distrugere în masă, să nu fie deocamdată luate în calcul, generalul Alexandr Dvornikov are o singură încercare la dispoziție: să cucerească Donbass-ul în câteva săptămâni și să pună pe masa deciziilor de la Kremlin această victorie de etapă.

Până una, alta generalul Alexandr Dvornikov trebuie să găsească rapid soluția pentru a lichida ultimul bastion al rezistenței din Mariupol, combinatul „Azovstal” și împrejurimile sale, precum și o parte a portului, unde sunt baricadați circa o mie de luptători din Batalionul Azov și pușcașii marini[14] și să proclame „eliberarea” totală a orașului până la data de 9 mai ac.. 

Dacă Dvornikov eșuează în misiunea sa, totul este pregătit pentru escaladare. Ce ar presupune escaladarea? Planul este destul de simplu și foarte probabil: Federația Rusă va declara război Ucrainei (pretextul este aproape găsit deja și va clama că Ucraina a atacat localități de pe teritoriul Rusiei), va trece la mobilizarea rezerviștilor și a recruților și va cere ferm Belarusului să i se alăture și să declare război Ucrainei.

De altfel, potrivit unei analize a Departamentului de Stat, pe care secretarul de stat american Antony Blinken a transmis-o și aliaților Statelor Unite din NATO, războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea dura întregul an 2022, pentru că obiectivele președintelui Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat și este puțin probabil ca el să fie interesat de negocieri de pace până nu le atinge[15].

Dar cele mai grave evoluții sunt cele legate de perspectiva ca la Kremlin să se decidă politic folosirea armelor de distrugere în masă în Ucraina: arme chimice, biologice sau nucleare tactice. Spectrul acestor evoluții a fost deja evocat public de președintele Volodimir Zelenski și susținut de analizele bazate pe informațiile de care dispune Casa Albă[16].  

Primul obiectiv ce poate fi atacat cu arme de distrugere în masă este Mariupol. Joi, 14 aprilie ac., Mariupol a fost bombardat și prin folosirea unui bombardier strategic cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3, care poate transporta armament nuclear, chimic sau biologic.

Deocamdată s-au folosit bombe clasice, dar exercițiul cu Tu-22M3 a fost util, pentru ca piloții să deprindă rutina de atac pentru cazul în care nuca tare de rezistență de la combinatul „Azovstal” nu va putea fi desfăcută la timp, conform obiectivului politic fixat.

La „Azovstal” ar putea fi un atac cu bombe cu toxina „Novicioc”[17], după care cadavrele să fie incinerate în crematoriile mobile (după unele informații deja 17 echipamente de acest fel se află la Mariupol) pentru a „scăpa” de probele care ar dovedi o intolerabilă crimă de război.

În fine, Vladimir Putin poate decide, odată declarat oficial războiul împotriva Ucrainei, că trebuie să se treacă la folosirea de arme nucleare tactice în Ucraina, amenințând totodată Occidentul că, dacă intervine, va folosi astfel de arme și împotriva unor capitale europene. Țintele vizate de atacuri nucleare tactice pot fi capacități de producție militară, dar și ceea ce rușii au numit deja „centre de comandă” ale ucrainenilor, adică, pe scurt, Kievul.

Este capabil Vladimir Putin să ia o astfel de decizie? Răspunsul scurt este da, cu siguranță o va face, dacă consideră că așa își salvează pielea și este în interesul grupului al cărui exponent este. Iar decizia îi va aduce respectul silovarhilor și a majorității poporului rus, fără îndoială. Dar lumea întreagă trebuie să fie în gardă, pentru că ce urmează după o astfel de escaladare, numai Dumnezeu știe.


Note:

[1] https://ziare.com/grup-secret-nato/ambasada-rusiei-africa-de-sud-mesaj-romania-grup-nato-odesa-1735967

[2] https://www.digi24.ro/stiri/externe/crucisatorul-moscova-s-a-scufundat-este-cea-mai-mare-pierdere-navala-suferita-de-rusia-de-la-al-doilea-razboi-mondial-1906233

[3] https://www.libertatea.ro/stiri/ucrainenii-anunta-ca-au-lovit-moscova-crucisatorul-emblematic-al-flotei-ruse-din-marea-neagra-rusia-confirma-avaria-navei-dar-o-pune-pe-seama-unui-incendiu-4083874

[4] https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25495653-rusia-pregateste-parada-ziua-victoriei-mariupol-oficial-local.htm

[5] https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25496918-uniunea-europeana-acorda-inca-500-milioane-euro-ucrainei-ajutor-militar.htm

[6] https://ziare.com/vladimir-putin/rusia-a-trimis-avertisment-oficial-statelor-unite-vor-fi-consecinte-imprevizibile-ce-suparat-vladimir-putin-1735968?utm_source=ZiareCom-https%3A%2F%2Fziare.com%2F&utm_medium=BN-NW-1735968-Rusia+a+trimis+un+avertisment+oficial+Statelor+Unite%3A+%E2%80%9DVor+fi+consecin%C8%9Be+imprevizibile%E2%80%9D.+Ce+l-a+sup%C4%83rat+pe+Vladimir+Putin&utm_campaign=BN-NW-ZiareCom-2022-04-15

[7] https://stiri.md/article/international/anunt-infiorator-crucisatorul-moscova-avea-la-bord-doua-focoase-nucleare

[8] https://www.digi24.ro/stiri/externe/procurorul-curtii-penale-internationale-a-mers-la-bucha-ucraina-este-o-scena-a-crimei-1904709

[9] https://ziare.com/razboi-rusia-ucraina/omul-inventat-putinism-mazilit-lider-kremlin-1735589

[10] Termen folosit pentru prima dată de Daniel Treisman, profesor de științe politice la Universitatea din California (https://www.g4media.ro/cine-sunt-silovarhii-elitele-din-jurul-lui-putin-mai-influente-si-mai-puternice-decat-oligarhii.html)

[11] https://www.g4media.ro/cine-sunt-silovarhii-elitele-din-jurul-lui-putin-mai-influente-si-mai-puternice-decat-oligarhii.html

[12] https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25471248-video-ancheta-privind-starea-sanatate-lui-putin-liderul-kremlinului-inconjurat-doctori-inclusiv-specialist-cancer-tiroidian-presa.htm

[13] https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/vladimir-putin-agonie-cauza-cancerului-faza-terminala-conform-surse-pentagon-1_622492c15163ec4271d642c2/index.html

[14] https://www.digi24.ro/stiri/externe/uzina-din-mariupol-al-lui-rinat-ahmetov-cel-mai-bogat-om-din-ucraina-a-devenit-o-fortareata-pentru-fortele-ucrainene-1907153

[15] https://cursdeguvernare.ro/ce-a-obtinut-rusia-in-50-de-zile-de-razboi-in-ucraina.html

[16] https://ziare.com/arma-nucleara/arme-nucleare-tactice-razboi-ucraina-rusia-sef-cia-1735864

[17] https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-actioneaza-novicioc-neurotoxina-extrem-de-puternica-cu-care-a-fost-otravit-fostul-spion-rus-894193

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. să livreze orice îndeplinire parțială a vreunui obiectiv ce ar putea fi considerată o victorie care să poată fi sărbătorită cu fast și, pe cât posibil, nu doar la Moscova…. „Vor fi consecințe imprevizibile dacă Ucraina va continua să fie ajutată”.[6].. Ce este lumea rusă din punctul meu de vedere? Este peste tot, unde oamenii vorbesc rusă și gândesc ca rușii sau unde respectă cultura rusă.”

  Putin a anunțat de mult timp că la 9 Mai 2022 se termină „operațiunea specială„ în Ucraina. Textul de față demonstreaza bine că realitatea în războiul Rusiei lui Putin din Ucraina și propaganda rusă pentru uz intern nu se aseamănă. Putin e cea ce a fost de la inceput: un KGBist mincinos, mediocu, cu orizont limitat și decis să devină cel mai mare oligarh rus. Numele oligarhilor prezentați e de folos pentru cei care doresc să vadă de aproape Rusia lui Putin de azi.
  Nu cred că Putin e în stare să facă orice. Amenințările lui Putin adresate occidentului, Alianței Transatlantice, SUA, NATO, UE fac parte din repertoriul războiului rece. Probabil Putin mai trăiește în sfera pe care tânărul KGBist Putin a cunoscut-o ca ofițer URSS la Dresden în RDG până 19189. Vestul era considerat ca slab, se vede și acum, sâmbăta peste 80 „Ostermärsche” ale pacifiștilor în RFG par să ofere o imagine ca cea ce e în capul lui Putin. Diferența acestor „Ostermäsche” germane față de cele pâna 1989 „lieber rot als tot”, se vede la ministrul ecologist pentru economie și energie Robert Habeck/Grüne. A cerut în mod public pacifiștilor să semnalizeze la „Ostermärsche” de acum protest împotriva războiului Rusiei lui Putin în Ucraina. Unii din pacifiștii în RFG au semnalat sâmbăta proteste împotriva războiului Rusiei lui Putin în Ucraina. Minciuna de azi a lui Putin are picioare scurte.
  Dictatorul Putin nu cunoaște altceva decât minciună, tâlhărie, dezinformare, diversiune, avertizări în direcția vest, amenințări (Finlanda, Suedia, SUA, etc) și omucidere. Să sperăm că și azi sunt aceleași reguli ca în războiul rece 1949-1989 între URSS/Tratatul de la Varșovia și SUA/NATO/CEE care împiedică un WW.3 război nuclear: propaganda politică, războaie loctiitoare în diverse părți ale globului fără o confruntare directă nucleară într-un război cald între adversarii politici și militari de ieri și de azi.

  Armele trimise din democrațiile libere în ajutorul Ucrainei atacate de Rusia lui Putin sunt conform cu Charta ONU care permite „legal” trimiterea de arme unui stat atacat de alt stat fără ca statele care trimit arme în ajutor să devină parte beligerantă. Cred că nu avem nici azi altceva mai bun decât Charta ONU din 1945. Mai e și China care nu are interes acum de un WW.3 nuclear.

  Standing ovation al Parlamentarilor din Alianța Atlantică, în SUA, Canda, RFG, UK, Franța, Italia, Israel, Noua Zeelanda, Danemarca, Ţările Baltice, România etc nu salvează copii în Ucraina, nu apără orașele în Ucraina de bombele lui Putin.

 2. „Scufundarea crucișătorului Moscova – care se pare că avea la bord cel puțin două focoase nucleare[7], iar în încercarea de a salva vasul și a-l ține pe linia de plutire și în siguranță până în portul Sevastopol s-au prăpădit zeci de marinari …….” . in aceasta ordine de idei cred ca dupa explozii si incendii nu mai avem siguranta integritratii bombelor nucleare. Daca avem scurgerii de material radioactiv, sigur ele poate fi monitorizate pe coasta romaneasca, pentru ca exista un curent marin care are aceasta directie si o spala . Dupa explozia de la Cernobil am facut masuratori ale apei de mare si la zece zile de la explozie am avut un virf de contaminare de sase mi de ori peste fondul natural. Rezidiul radioactiv se acumuleaza in moluste si treptat in tot lantul trofic. Sa speram ca nu vom avea un eveniment nuclear.

 3. Din nenorocire, s-a intrat în logica ” ori totul, ori nimic” din partea ambilor combatanţi Rusia şi Ucraina. Şi tot din nenorocire, conflictul escaladează pe zi ce trece, intervenţia Vestului fiind din ce în ce mai evidentă. Iar în disperare de cauză Putin poate lua decizii sinucigaşe…inclusiv folosirea armamentului atomic.

  • Combatantul Ucraina nu poate sa stea sa admire cum ii este macelarita populatia si rupta tara bucati. No offense.
   Cat despre combatantul celalalt, stim ca asa face periodic cu vecinii in mult prea lunga lui istorie, atunci cand „se simte agresat”.
   De data asta insa, precum Ouroboros, cea de-a „treia Roma” s-a muscat de cel de-al treilea picior si s-ar parea ca-i place gustul.
   Hai noroc !

 4. „amenințând totodată Occidentul că, dacă intervine, va folosi astfel de arme și împotriva unor capitale europene”

  „La grande Culture russe”.
  De mucegai.

 5. Cu acest mafiot sadea cocotat la conducerea Rusiei nu mai functioneaza decat linia dura si credibila a descurajarii nucleare de pe vremea Kennedy. Niste linii rosi clar trasate. KGB-istul de la Kremlin este convins ca vestul e prea slab (socio-cultural) sa i se impotriveasca direct in tari terte, ceea ce explica atrocitatile comise in Ucraina. Nu cred ca e pregatit sa testeze cu adevarat NATO, totusi.

 6. Priviind in urma , dar cu minie , ne aducem aminte ceea ce propaganda rusa ba chiar si seful statului Rusia cerea Occidentului ca si conditie ,sine-qua-non, de a nu declansa un atac (citeste razboi )in Ucraina .In mare parte ,totul se rezuma la intorcerea in timp urmata de repozitionarea fortelor NATO pe aliniamentul detinut de acesta la nivelul anilor 1997 acolo unde Rusia inca detinea o mare influenta in statele foste Socialiste si membre ale tratatului militar de la Varsovia .Nimeni nu credea , la aceea data , ca Rusia va ataca Ucraina si totul era pus (desfasurarea de forte militare la granita Rusiei cu Ucraina ) pe dorinta Rusiei de as arata forta si capacitatile militare testate si ele vizibil in aplicatiile militare din Rusia si din Belarus .De niciunde , Putin declara (sau cei din anturajul lui ) cum SUA pregateste fortele militare ale Ucrainei , cum Ucraina este deja pregatita sa isi refaca capacitatile de lovire Nucleara cu ajutorul tehnologiei SUA si cum SUA (acum si Germania este acuzata de asta ) dezvolta noi tehnologii miliare , bacteriologico – genetice ,ce deja lovesc (sa ne aducem aminte de pasarile migratoare ce ar fi fost folosite in acest scop )selectiv etnii facind referire directa la etnia rusa si cea chineza .Razboiul incepe avind in componenta sa ,initiala ,obligarea , conducerii de facto a Ucrainei ,sa renunte si sa plece in exil acolo unde era sfatuita si de Occidentali sa formeze un guvern si acolo de unde sa intreprinda actiuni de gherila o buna bucata de vreme .Zelenski se impotriveste, cere armament si expertiza tehnologica si pune astfel in valoare forta unita a cetatenilor Ucrainei ce se impotrivesc pe mai toate fronturile invaziei .De aici inainte totul este cunoscut .Armata Rosie se retrage spre est , nu reuseste sa ocupe capitala si sa il elimine pe Zelenski , pierderile devin de nesuportat pentru conducerea de la Moscova , acum si nava amiral Moscva este scufundata de doua rachete ucrainiene exact in ziua in care acum 110 ani se scufunda Pachebotul Titanic si a doua zi dupa ce Zelenski ne arata tuturor timbrul devenit celebru ,, cel cu mina intinsa spre Cuirasatul Moskva .La zi : Zelenski promite sa elibereze intreaga parte de sud est a Ucrainei ce acum este ocupata de rusi .Totusi !? ne este foarte greu sa credem cum Rusia ataca Ucraina fara sa ia in consideratie reactia Occidentului condus de Presedintele Biden , fara sa puna in balanta , cum mai totii sefii de state ce ii erau favorabili au pierdut alegerile in tarile lor ,fara sa stie cum coruptia din cadrul Armatei Rosii a injumatatit ,pe mai toate palierele de expertiza militara si numarul si presupusa tehnologie existenta fapt ce a slabit total capacitatile de lupta ale Federatiei ,cum nu s-a stiut , la virful statului , slaba pregatire a soldatilor si a gradatilor mergind pina la functia de general , cum nu s-a cunoscut iluzoria intrarii trimfale in Ucraina fiind pregatite pina si uniformelee de parada , ceea ce nu s-a intimplat , cum de nu s-a stiut ca intraeaga Media Occidentala va arata Rusia ,cu degetul si va dezvalui toate „crimele de razboi” acum aflate si prezentate noua , cum nimeni nu si-a inchipuit ce pagube pot face armele, de aparare ale Occidentului, oferite armatei ucrainiene sau cum nimeni nu avea habar de insuficienta tehnologiei folosite de trupele Rusiei in atacul capitalei Kiev .Oare Rusia nu a fost constienta de forta sanctiunilor Occidentale ce acum isi dovedesc eficacitatea . Sa pornesti un razboi, cu o astfel de amploare, ce antreneza sute de mii de militari si capacitati militare de tot felul fara a sti toate acestea imi pare nu numai ca este ireal dar vedem cu totii si urmarile .SUA isi vinde gazul lichefiat in UE , UE muta toate deciziile militare la NATO si pe cele politico -sociale la Bruxelles.Suedia si Finlanda ba chiar si Ucraina cer a intra in structurile UE si NATO .Tarile riverane UE fac si ele acelasi lucru asa cum vedem ca fac Republica Moldova si Georgia . Structurile NATO se muta si ele pe intreg flancul de EST.Polonia cere SUA atribuirea de capacitati nucleare .Statele lumii condamna , oproape la unison ,atrocitatile aparute in teatrele de razboi .Sume uriase de bani sunt fie confiscate fie nu mai pot fi folosite de catre Rusia si Oligarhii ei . Izolarea acesteia devine, pe zice trece, tot mai evidenta .Germania se inarmeaza . NATO mareste la 2 la suta contributia , ba chiar unele natiuni depasesc acest procent .Germania ofera ,in prima faza ,100 de miliarde de euro pentru inarmare .Tarile NATO , in nume propriu , ofera capacitati miliare soldatilor Ucrainieni .Negocierile sunt practic oprite si initiatorii conflictului devin , peste tot in lume , nefregventabili .De neintels motivatia sefului statului Rus atunci cind nu a luat in calcul toate acestea sau este din ce in ce mai evident ca persoana , in cauza , a fost pacalita si de ai lui si din afara .Arestarile , coruptia ,ce abia acum isi va arata fata hida a Hotiei generalizate , neincrederea totala a celor din jurul conducerii statale si suspiciunile atasate sitemului , in intregime , vor degrada si mai mult situatia ,imensa frustrare , aparuta, fara de voie, atunci cind vezi ca esti invins de cineva ce pina mai ieri era doar o firimitura la masa bogatiei tale , imposibilitatea de a riposta mediatic la toate acuzele venite din toate partile , izolarea la care te autosupui spre a nu fi atacat in momente de criza maxima , pierderea , pe zi ce trece ,a prietenilor ,de pina mai ieri, fie ei persoane sau conducatori de state , toate la un loc si multe altele vor acutiza la maxim situatia de facto .Rusia nu mai poate continua fara a reface intreg sistemul de comanda .Este unica solutie .

 7. Comportamentul bătrânului războinic Puțin ridica serioase semne de intrebare. Furia de nestăpânit reprezintă, de fapt, răfuiala cu Rusia Kieveană, ca și cu tot ce înseamnă istoria, cultura, ortodoxia pentru Rusia Imperialistă. Oripileaza Dictatorul Roșu prin aparițiile sale decrepite. Lumea lui Putin e mica cât un buncar, atât de mică, precum
  ocaua cu care încearcă să bogdaprosteasca societatea rusă, cuprinsă de extaze, chiolhanuri și deliruri. „Lumea rusă” – lumea din alta lume – nu este decât o galimatie psihotică, o mantie, un pretext, un văl ce tăinuiește Furia Fiarei dezlantuite. Cu o furie de bețiv, ingratul monstru joaca rolul lui Machiavelli, al lui Stalin, al Godzillei din laguna neagra, sau cel mai adesea al stramosilor națiunii sale, Genghis Han &Ivan cel Groaznic. Brutalitatea hoardei ruse confirmă aserțiunea potrivit căreia odiosul Puțin ar fi un Anticrist, deci o întruchipare a Raului, cum este descris în Apocalipsa lui Ioan. Primul conducător al mongolilor și idolul putinistilor, Genghis Han, era socotit de multi in Europa ca un prinț al iadului. Urmașul urmașilor, ticălosul Puțin, a fost dintotdeauna un șarpe asiatic deghizat care, după ce a făcut ce a făcut, s-a strecurat pur și simplu afara din pielea omenească. Rusia, aceasta cloaca mastodontica, lasă posterității imaginea cumplită a unui șarpe funest, bătrân, apocaliptic, plin de venin și de crime împotriva umanității.

  • Silovarhii actioneaza ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic de la 1800-1900 incoace, hai, copii, niste teritorii si garantii de siguranta incoace la baiatu’.
   Altfel iti dam cu bomba peste cap, asa, tactic.
   Chinezii comunisti, la fel, nu s-a intamplat nimic, e regim legitin, chit ca e cu zeci de milioane de morti „de bunavoie”.
   Sa ne-amintim cum zambea pol pot, studentul frustrat ca n-a putut sa se culce cu printesa. Oare zambeste si acum, in caldare ?
   vlad, sarmanul baiat al unei rusii vesnic oropsite (recunoastem tema wokista), s-a inrolat in kgb, instituie „de prestigiu”, macar macar o reusi si el ceva, sa readuca din „vechiul prestigiu al rusiei”. sarmanii kaghebisti, nu e vina lor ca occidentul militarizat nu le da high tech, fac si ei cu ce pot sa-si apere „sfanta casa”. Evident, distrugand pe la vecini, dar aia nu se pune, ca e america diabolica care se-apropie de ei – niciodata invers.

   Cred ca si-o cauta cu nucleara.

 8. dacă îmi acceptaţi o părere, cămaşa o fi îmbrăcat-o, căci sunt distrugeri, dar CBRN ar schimba paradigma… dacă asta voia, o făcea din prima, dar, cum n-a făcut-o, asta înseamnă că vrea altceva, deşi se vede că nu poate. poate mai interesant este de ce nu poate… în rest, nu ştiu cât de leu mai poate fi, iar asta este exact paradigma puterii… puterea

  • @xyz
   „deşi se vede că nu poate. poate mai interesant este de ce nu poate”. Da, e interesanta intrebarea.

   Nu stiu daca, realmente, nu poate sau daca circumstantele sunt de natura sa gestioneze mai altfel situatia.
   UKR a avut totusi niste ani sa se pregateasca, US&UK, etc au antrenat-o bine (se vede), a primit Javellin, etc inca de pe timpul lui Trump, acum beneficiaza de info (in real time) de intelligence, a acumulat ceva experienta in decursul luptelor din Donbass, pe teren nr.trupelor angajate in lupta nu e mult diferit.
   Despre „nu poate” ar fi de reamintit, ptr.o comparatie, ca in Irak 2003 war fortele coalitiei multinationale au fost cam de 3-4 ori mai numeroase ptr.o suprf.,substantial, mai mica decat a UKR. Irak-ul era supus unei no-fly zone inca incepand cu ’91 si nici nu beneficia de suport al comunitatii internationale. Operatiunile militare de pana la declararea victoriei au durat 20.03 – 01.05.2003.
   https://en.wikipedia.org/wiki/2003_invasion_of_Iraq

   Evident ca RUS are mare superioritate materiala si umana, dar exista o clara retinere in a folosi toata puterea de care dispune. De ce?!? Greu de raspuns. Dar e mentionat modalitatea de folosire a capacitatii de bombardament. Fara sa fiu vreun specialist, imi face impresia folosirii unei abordari tactice in scopul sustinerii luptelor privind obiectivele avute in vedere (nu ma aventurez sa ghicesc ptr.a nu ma alatura inflatiei de „specialisti”). Bombardamentele vizeaza centrele de rezistenta sau obiective economice care sprijina rezistenta/furnizeaza suport acesteia. RUS pare ca nu urmareste distrugerea infrastructurii industriale/economice civile a UKR desi i-ar fi la indemana prin bombardamente „strategice”.
   In opinia mea ar fi 3 explicatii: este inutil deoarece este necesara ca baza ptr.operatiuni viitoare (scenariu scarry movie 1); ptr.ca nu vrea inrautatirea viitorului teritoriu pe care il va administra; cele 2 enumerate luate impreuna (scarry movie 2 +, +);

   • „RUS pare ca nu urmareste distrugerea infrastructurii industriale/economice civile”

    Pare ca transforma orasele in peisaje din jocurile Stalker si Metro.
    Se vede ca se retine.
    Si nu prea.

    De administrat, nu stiu ce va administra, exista si posibilitatea sa nu mai existe nici o rusie in max. 50 de ani, dupa cum exista si aceea sa distruga complet toata Europa + SUA – asalturi combinate cu amenintarea nucleara. Europenii au aratat ca prefera bateriile verzi si paradele rainbow adevaratei puteri si adevaratului progres.

    Dar de durat nu va dura mult.

    • @crs
     Ucraina nu reprezinta nicio amenintare la securitatea Rusiei, reprezinta insa o amenintare existentiala pentru nomenclatura cleptocratico-putinista, prin faptul ca poate deveni un model demn de urmat si pentru rusi, ceea ce intra in conflict grav si cu obiectivul personal al lui Putin de a ramane la putere pe viata. Asta e si motivul invaziei. E vorba de securitatea nomenclaturii-cleptocratice, nu de securitatea Rusiei, asa cum pretexteaza propaganda nomenclaturii. https://www.youtube.com/watch?v=blm4EDVwps4

     P.S. propaganda nomeclaturii a reusit sa puncteze pentru moment (in fata rusilor) cu minciuni sfruntate, cantece ptriotice, etc., actiunile bateriilor verzi insa, vor deschide ochii rusilor – caci, adevarul iese mereu la suprafata. De asemenea, spre deosebire de bateriile visegrazilor, bateriile verzi sustin armata si guvernul ucrainean in viata cu miliarde de euro, echipament militar, etc – vezi contributia Germaniei, a Frantei, UE, samd. Pana una alta, inflatia in Federatia Rusa a crescut cu 17% in timp de o luna.

     • @Florix
      Regret să vă spun că nu aveți dreptate. Dar asta e.
      „Ucraina nu reprezinta nicio amenintare la securitatea Rusiei, reprezinta insa o amenintare existentiala pentru nomenclatura cleptocratico-putinista, prin faptul ca poate deveni un model demn de urmat si pentru rusi”.
      1. Nu are nicio importanță ce credem noi despre securitatea RUS. Ci crede RUS…. Da, UKR, by itself, nu e o amenințare ptr.RUS. Dar in context Nato e o altă chestiune. Că UKR e sau nu membru oficial al Nato e prea puțin relevant.
      Ca ex.: URSS avea vreun tratat de alianță cu UK&US împotriva DE&JAP?!? Nu! A împiedicat asta colaborarea strânsă ptr.infrangerea DE? Nu! URSS avea un tratat de neagresiune cu JAP de dinainte de ’41. JAP a respectat acel tratat, la literă. A împiedicat URSS să atace JAP în ultimele 2 zile de război? Nu! S-au ofuscat aliații anglo-saxoni?!? Nu.
      DE semnase tratatul Ribbentrop-Molotov. Și a atacat URSS. Right away UK&US ajutor masiv ptr.URSS. Fără tratat, fără nimic……

      2. UKR „un model demn de urmat si pentru rusi”?!!? OMG! Să nu fim naivi, să nu credem chiar toate prestațiile actoricești și propaganda de război.

   • mie nu-mi pare că bombardamentele vizează ce suţin ruşii… scary indeed. It may be a mean to an end, but I can’t fathom the end of it.
    Pot, sau nu pot, aceasta e întrebarea hamletiană…
    Nu pot să mă scutur de senzaţia că şi-au propus un pod prea îndepărtat pentru ca să mai cumpere un timp care nu mai are răbdare, pe explicaţia Hannibal ante portas… de tipul:
    Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? Quem ad finem sese effrenata iactabit audacia?
    it works both ways :)

    • @xyz
     Ptr.ca vad ca, sincer, va preocupa probl.o sa incerc o scurta explicatie. Evident ca e o opinie….atat cat ma duce pe mine capul/bazat pe ce am inteles ca simplu amator fara stagiu militar satisfacut….. :-))
     Da, poate sa fie „un pod prea indepartat”, dar poate fi si o strategie pregatita in prealabil. Degraba saritorii la concluzii sa respire un pic si sa reflecteze.
     Hannibal, la Cannae, a inventat/descoperit o tactica de geniu care se preda si astazi la academiile militare. Si….a creat efecte, a generat dezvoltari la nivel strategic, deci dincolo de aspectele tactice ale campului de batalie.
     Mai precis: a simulat un centru/mijloc fragil/moale destinat doar rezistentei/fixarii adversarului ptr.a manevra pe flancuri si a lovi din lateral reusind astfel o miscare de incercuire devenita astazi clasica in razboiul de manevra (nu cel de pozitii fixe ww1 style). (Video si explicatii pe net cate doriti).
     Pre limba noastra: asta a insemnat ca a indus in eroare adversarul ptr.ca acesta sa-si concentreze fortele intr-un loc care nu avea decat rolul de a rezista (cu pierderi asumate, evident).
     Acum in era satellite surveillance este ceva ce tine de evidenta ca sunt absolut necesare operatiuni fake/decoy ops ptr.a „fixa” adversarul, a-l obliga sa pastreze intr-un anumit loc suficiente forte care i-ar fi necesare intr-un alt loc unde este miza adevarata, dar pe care nu o cunoaste. Nu poate decat presupune.
     In opinia mea (de simplu amator) Kiev a fost, ptr.moment, o astfel de operatiune fake. A tinut pe loc buna parte din fortele UKR care nu-si puteau permite pierderea acestuia.
     Chestiunea e ca RUS are initiativa. Aspect f.important in razb. RUS „dicteaza”unde si cum se poarta lupte. Asa ca la Kiev erau suficiente forte RUS care in caz ca UKR nu musca momeala si nu masa forte de aparare sa poata ocupa orasul. E logic&rational. Dar….Nu, acum nu avem de unde sa stim ca aceasta presupunere, a mea, e corecta. O sa vedem.

     Trebuie tinut seama de numarul mic de forte militare ale RUS care sunt angajate in UKR. O abordare rationala e necesara, in sensul posibilitatii deplasarii rapide a trupelor acolo unde e conditiile o impun. Din cate am citit eu fortele atacatoare trebuie (ca idee generala) sa fie cam de 3 ori mai numeroase decat cele ce se apara. Evident ca e o conditie greu de realizat.
     Asa ca RUS nu-i ramane decat, ca printr-un management eficient, sa creeze o superioritate locala si astfel sa infranga inamicul distrugandu-i fortele rand pe rand.
     Acum, buna parte din armata UKR pare incercuita in Donbass. Daca ramane asa, timpul lucreaza in favoarea RUS. Vor pisa la max pozitiile UKR. Daca acestea nu sunt baricadate in zone locuite (ptr.ca civili sa devina un fel de scuturi umane) RUS va executa free will fire.
     Mai e ceva, razboiul creaza situatii f.fluide, apar surprize, tactici greu anticipabile, riscurile politice (evoluate din situatia de pe front) se inmultesc.
     De asemenea, cu exceptia razboiului bazat pe prada si devastare, razboiul e cea mai scumpa activitate cunoscuta. Scumpa din toate pct.de v.
     Cei care isi permit costuri uriase (Afganistan, Irak, etc) pot castiga razboaie de uzura, cu pretul distrugerii tarii. Ceilalti…..
     Stiu ca pare cinic si dur, dar eu cred ca actualei situatii ii era preferabila o neutralitate perpetua, o suveranitate limitata, o federalizare si chiar o pierdere teritoriala importanta. Vezi cazul Finlandei dupa ’39.
     dar ce cred eu n-are nicio relevanta. Poate doar asa la nivel de dezbatere de blog. Pe-aici duhneste de „va-t-en-guerre” si psihanalisti de pripas. Eu le respect opiniile, desi…..

     • …merci, dar nu prea face sens să sacrifici 2 divizii pentru o diversiune.
      Hannibal era o metaforă pentru NATO la porţile Rusiei (deşi se potriveşte şi invers)… iar citatele din catilinarae erau despre aspectul politic intern care se consumă în perspectiva internă.
      Rămân la chestiunea cu unde nema putirinţa ce mai chichirez gâlceava, pt că nu depinde de ce credem fiecare.
      BTW dacă e cum explicaţi, atunci ar avea sens CBRN? Asta ca să ştim cum dansăm :)

      • @xyz
       CRBN nu au sens decât de descurajare, parerea mea. Iar după câte văd eu, RUS nu pare să vânture toată ziua această amenințare. Nu că asta ar fi vreo asigurare. Fiind la școala lui Machiavelli proferează amenințări cu mare parcimonie.

       La ora asta, probabil că, rațiunile de politică internă sunt un factor major, mai ales, ptr.Biden. Trebuie să arate că are voință, putirință, etc. Dinspre Putin….. să stăm liniștiți, ce n’est pas le cas.
       Da, exact așa e: „nu depinde de ce credem fiecare.”. Nu putem decât să ne dăm cu presupusul. Chibiți la un meci tragic, dar interesant de urmărit. Pariez că pe fond vom învăța puțin spre deloc. Dar garantez concluzii, de etapă și final, total eronate.
       Imprecațiile&psiho will prevail.
       Merci ptr.citatele din catilinarae. Nu le știam.
       Cât despre Hannibal…..o simplă coincidență.

      • @xyz
       Nu știu nimic despre cele 2 divizii sacrificate. Aveti vreo info in acest sens?

     • Hanibal a riscat, la un moment dat galii si restul centrului au cedat sub presiunea manipulelor. A fost o chestiune de noroc. Cine vrea, sa incerce, va avea surprize. La o deruta generala, nici aripile nu ar mai fi stat pe loc ci tulea care incotro. Asta in timp ce cavaleria pastea la vreo jumatate de ora departare. Si totul in teritoriu ostil.
      Romanii au avut destula minte cat sa se buluceasca toti in centru, sa nu mai poata misca nimeni (mobilitatea manipulelor asigurau succesul legiunii) pentru jaf si glorie, nu de altceva. Cand i-au prins in cleste nici nu mai puteau tine sabiutele. Mai tarziu au actionat cu cap si nu si-au mai trimis trupele la macel, decat prin Germania (Varus) si Partia (Crassus), plus luptele cu sclavii, unde aveau tendinta sa-si subestimeze adversarul.

    • Teatrul din Mariupol, reconstruit, ar putea da primul spectacol cu Vladimir Vladimirovici Putin in standup comedy „Om de Paie 2.0”.

      • Este, din contra, foarte relevant sa vorbesti despre Mariupol.
       Un neica nimeni ajuns sef peste cea mai cruda dictatura pamanteana din toate timpurile (depasita doar in numar de victime de comunista china) ar trebui condamnat la scuipaturi zilnice, cum trebuia condamnat si ceausescu, la pensie de 100 lei.

      • @crs
       Adică Putin vi se pare „Un neica nimeni ajuns sef peste cea mai cruda dictatura pamanteana din toate timpurile”?!!? Hmmm…..

      • Exact. De vazut cum s-a comportat cu Merkel, lasand dulaul sa umble liber, cum isi asasineaza criticii, samd. Saracul, vrea doar sa aiba un cuvant de spus. O sa zica mai multe cand o sa se-ntalneasca cu victimele „necesare”.
       Alexandru cucerise lumea. Sau asa credea el. Unde este acum Alexandru ?
       Ce rost are o lume fara rusia ?
       Ce rost are o lume fara Persia sau fara Macedonia ?
       A vizitat putin vreo biblioteca, vreun teatru ? Scoala din Beslan, unde „specialii” au intrat in copii cu aruncatorul de flacari si de grenade ?
       Asta ce apara, modul rusesc de a intelege viata si de a face cu vecinii ce vor ei, asta inseamna civilizatia rusa, ceva aparte ?
       „Consens si armonie”, ai ?
       A facut asta vreo scoala, ceva ? Carti citite, ceva picturi, ceva creat de manutele lui ?

       Rusine, ceva ? Are o gramada de bastarzi, copii cu una cu alta. Asa iti cresti copiii, aratand ca tu faci ce vrei cu unul cu altul ? Se simt bine acei copii cu banii occidentului putred, cu tata criminal ?

       Istoria e plina de neica nimeni din astia care se cred investiti cu misiuni sacre, care se lasa cu o gramada de morti si de distrugeri.
       Asa era si ceasca, un ticalos ajuns sus gratie unui sistem care promoveaza ticalosii.

 9. Mariupol e necesar militar Rusiei.
  Fie și redusa în o masa de ruine, asigură legătura terestra între izolata Crimea și Donbass. Care la rândul ei e legata terestru cu Rusia.

  Un Mariupol radioactiv in urma unui atac nuclear (chiar redus/ tactic) e nefolositor.

  In schimb o lovitură nucleară tactică ( sau mai multe) pe porțiunea Ucrainei la granița cu Polonia ar îngreuna enorm oricare livrare de arme și muniții.

  Nu subestimați bestialitatea și cinismul conducerii ruse.

  Vor arunca arme nucleare doar când vor fi cu cuțitul la os ( adică lipsa de victorii militare ). Și o vor face unde obțin avantaje majore .

  Tot atunci occidentul va fi nevoit să reacționeze . Obligatoriu cu aceiași moneda .Adică nuclear.

  Deoarece o apatie europeană în urma unei explozii nucleare ruse oriunde in Ucraina , va însemna o încurajare pentru banda de criminali reuniți în Consiliul de apărare rus ( 38 membri din care 12 permanenți ) de a continua planul aprobat și în curs de implementare.
  Previzibil că în lipsa unui răspuns european nuclear, Putin se va simții sigur și victorios că poate lega și Kaliningrad cu mama Rusia atacând și cucerind Letonia și Lituania. Tari NATO dar mici , câmpie multa și atunci e de văzut daca europenii sunt dispuși ” să moară pentru Riga”.

  Nu uitați nici Transnistria. Alta enclava rusă la granița unui stat tot neutral numit Moldova.
  Practic e mai ușor , mai puțin rischios de a cuceri prima Moldova ( nu are armata decât de paradă ) rezolvând ” protectia” rușilor din Transnistria.
  Asta ar însemna militar eliminarea Ucrainei la Marea Neagră.
  Și cum e dovedit DE FAPTE că rușii NU respecta nici propriile semnături pe tratatele internaționale , sa văd cu ce va proteja Romania propria zona economică exclusivă la MN.
  Care zona e ape internaționale și NU teritoriale.
  Ca urmare nici măcar ” sa vina NATO să ne apere ” nu va putea fi urlat de masa de politicieni și generali de doi bani care au devalizat bugetul de stat și dotarea armatei romane din 1990 încoace.
  Nici măcar previdibila instaurare a unei dictaturi „de facto” cu un actual general pensionat ( cu avansări fulger în grad , funcții politice ) ca președinte nu va rezolva nimic. Corupția , slugărnicia , improvizația vor domina ca acum .
  Se va implementa suplimentar (și cu scuza situației) exact ce lipsește pe fata pentru a fi o dictatura REALA.
  Cenzura , pușcăria pentru criticat clasa conducătoare, căzut de pe geam, otrăvire sau împușcare pentru opozitori.
  A mai fost un general auto avansat mareșal pus pe rol de salvator a patriei.
  Un dezastru din toate punctele de vedere.
  Mort și el prin executare. Cu zeci de ani înainte de alt ” salvator al patriei” , ” geniul din Scornicești” cu aceiași soarta .
  Dar ce pricepem noi din propria istorie ?

 10. Nici degeneratul Puțin nu știe ce urmează. Totul e tulbure in capul bătrânului țar. Toate crimele se trag de la tiranie. Rusia criminala apelează la tiranie cu o competență inegalabilla, pentru că istoria Rusiei este un Eldorado al atrocităților, jafurilor, rapturilor. Putin prezinta cazul, poate unic in istorie, al unui tiran care a depășit toate limitele, toate linie roșii, insa nimeni, in țara lui lalaie, nu reușește să-l trimită la Judecata-de-Acum. Dintotdeauna, Rusia a fost cu guvernata de tirani excentrici. Rusia a semănat pretutindeni sânge și moarte. După decesul URSS, moștenitoarea lesului sovietic, FR, a ajuns în mâinile unei duzini de îmbogățiți prin nemunca, in frunte cu lucifericul Putin. Zelul lui Putin pentru a „apară” rușii de peste tot, este un fel de nebunie mistica. Valul de misticism fanatic putinist străbate Rusia, maturand orice judecată sanatoasa. In tarile normale, un asemenea despot, izbit de damblale, este trimis direct la bulău, in celelalte, direct la călău. Astăzi, mamele din lume ii sperie pe copii, când nu sunt cuminți, spunandu-le că ” Vine monstrul ca să-i ducă…” Astăzi, „sfântă” Maștera RuSSie este privita ca o primejdie globală mult mai mare decât o epidemiei de ciuma.

  • dughin, nu stiu daca e mai mult tolerat fiind diliu sau respectat pentru ca ar avea un fel de aura rasputiniana, alt dement, e satanist pe fata oricum ai „analiza” „spusele” lui.
   dementi in toata puterea cuvantului.
   atatea fusuri orare combinate cu educatia varza si mancarea proasta, isi spun cuvantul. betia fiind cronica, oricum nu mai conteaza de multisor.

 11. Daca folosesc arme nucleare atunci puterile nucleare occidentale nu mai au decat o varianta de raspuns:
  Un atac nuclear la scara larga cu ICBM-uri de din cele din categoria 100 megatone + împotriva top 10 orase dpdv al populatiei din rusia !
  Probabil ca perspectiva de a pierde 30%din populatie in doar 10 minute va limpezi si cele mai tulburi minti ale moscovei iar solutia corecta va fi indepartarea imediata a dictatorului putler !

  • Armele nucleare nu sunt o soluție! Nu cred că cei care le acționează vor îndeplini nebuniile lui Putin. Pentru că vor deveni și ei gaz radioactiv în consecință!

  • Si Rusia drept raspuns va lansa o alta salva de ICBM ……

   Si ar mai fi ceva … incazul unui „schomb” de lovoturi Rusia are avantajul ca intre marile ei orase sunyt distante cam mari … minim 400 km …..
   Adica lovituara „nu da peste margini” chiar daca toate ar exploda in aceuasu secunda ..

   Insa SUA au o desnsitate a popuilatiei mai amre.. se dicusta despre „conurbatiii” . Asda ca una megatonica „da peste margini” …. adica nspe orase mai mici ….
   Pagubele sunt mai mari.
   Unii au ajuns sa vorbeasca prea ubsir despre arma nucleara ….

   • @ Ghita (ne-am mai intalnit pe RoMil)
    in total dezacord cu tine
    Confruntati cu spectrul „primul la primit” caz in care pierd 30-40% din populatie (aia care conteaza, din mediul urban) rusii or sa fie mai circumspecti fie doar si in a pomeni de posibilitatea folosirii armelor nucleare.
    Toata lumea sanatoasa la cap este constienta ca o data lansata, doar si o singura racheta, planeta este condamnata pe vecie.
    Chiar si rusii asa de tembeli si criminali cum sunt ei se vor gandi de 10 ori inainte de a pomeni macar de posibilitatea utilizarii armei nucleare (fie ea si una de 0,5 kilotone.. daca o exista asa ceva :) )

  • In 45 nici Germania nu a fost distrusa, ci doar pusa cu botul pe labe, si a dat rezultat nemaipomenit. Pacat ca atunci si-au bagat rusii coada (RFG, Lagarul socialist). Acum e rindul lor. Sa returneze Crimea, sa plateasca despagubiri de razboi asa cum a platit si Romania in 45’.

 12. Sa speram ca nu se va ajunge la astfel de scenarii apocaliptice. Nici în timpul Războiului Rece nu au fost folosite armele nucleare deși atunci lumea trăia constant sub spectrul războiului nuclear. Citind presa rusă se observa cu ușurință că prezintă o altă versiune a războiului iar acolo scrie ca Rusia si-a atins o parte din obiective si totul decurge conform planului. E adevărat că de 9 Mai se așteaptă ca Putin sa vina cu o victorie simbolică, dar acest lucru poate insemna si sa spuna ceva de genul ca demilitarizarea Ucrainei a fost îndeplinită si operațiunea militară va continua conform planului. Ceea ce este si adevărat, deoarece chiar Zelensky a declarat asta. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că Rusia nu va folosi arme nucleare indiferent de rezultatul operațiunii din Ucraina. Speram ca se va tine de cuvant. Rusia are o doctrină nucleară compusă din 4 articole din care ultimul ridica anumite probleme de interpretare deoarece se refera la un pericol existential pentru statul rus si conducerea rusă. Un astfel de pericol nu există acum, deoarece Rusia nu este atacata cu ea însăși a atacat. Deci nu e vorba de o amenințare la adresa existenței Rusiei. Despre acel crucisator distrus se spune că ar fi avut arme nucleare la bord, nu se stie inca exact, poate e doar o presupunere. Presupuneri au fost multe de la începutul conflictului. In cazul ăsta ar fi trebuit ca rusii sa declanșeze un alt articol din doctrina nucleară, care afirmă că orice atac la infrastructura nucleara a Rusiei justifică folosirea armamentului nuclear. Dar nu au facut o astfel de declarație. Cel mai apropiat moment in care Rusia s-ar fi putut simti amenințată existential este declarația lui Biden din Polonia, când a cerut schimbarea conducerii rusești. Un astfel de discurs din partea unui președinte SUA, fără precedent în istorie, a fost foarte periculos si de aceea Casa Albă si restul liderilor europeni s-au grăbit să clarifice ca nu e vorba de o cerere de schimbare de regim. Toti au realizat atunci ca acea declarație putea fi interpretată ca un pericol la adresa existenței statului rus si de aceea toti s-au delimitat clar de ea. In plus, sa nu uitam de China, care are o politică nucleara de no first use si in cazul in care Rusia ar decide folosirea armelor nucleare ar putea pierde sprijinul Chinei. Articolul este bun, ne ajută să problematizam un pic, dar cursul unui razboi este greu de anticipat iar asta complica lucrurile deoarece nici cei mai buni experți militari nu pot ști ce se va intampla. Sa speram însă că va fi pace din nou.

  • „Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că Rusia nu va folosi arme nucleare indiferent de rezultatul operațiunii din Ucraina.”

   ……

 13. Cineva trebuie să fie vinovat de acest lucru.

  Este ….
  Sunt si eu curios cum au ajuns la concluzia ca cca 140.000 de militari ar fi suficienti ca sa ocupe Ucraina : 603,634 km², + 49 milioane loc , armata terestra 200.000 .. si asta in conditiile in care buna parte din dotare era similara…

  Cel mult se putea o incursiune (razzia, raid) rapida …

 14. Foarte nepotrivit titlul. Ce inger, ce camasa! Astea sunt elemente care fac trimitere la justitia divina (ingerii cazuti sunt in subordinea lui Dumnezeu, Iadul este locul de pedeapsa al pacatosilor, nu o „famiglie” a Diavolului ) si martiraj (Camasa lui Hristos). Iar daca vreti sa faceti trimitere la Shiva, iar nu se potriveste; in hinduism, distrugerea are rolul de a curata vechiul pentru a-i face loc noului si reconstructiei.
  Putin este o emanatie a poporului rus barbar, un ucigas dement, un criminal de razboi, un Capo di tutti capi care simte ca pierde terenul in fata Nasilor pe care tine mortis sa-i conduca pana moare. Este doar un CRI-MI-NAL ca toti criminalii, dar cu arme nucleare si gaze la dispozitie.

 15. „Este doar o chestiune de timp pana când le vor folosi”, spunea Stanislav Petrov, omul care a salvat lumea de un dezastru nuclear în anii 80. „Am fost doar omul potrivit, la locul potrivit”. Orice urma de diplomație dispare sub amenințarea nucleara.

 16. Asa zisa stire publicata de Ambasada Rusiei din Africa de Sud este o facatura de care Kremlinul nu este strain. Este suficient sa observam ca momentul ocuparii Odesei este trecut anul 1943 in loc de Octombrie 1941. Rusia, inca cu mult inainte de invazia din Ucraina, atat prin vocea dezinformatoarei incurabile Zaharova, a bagatorului de bat prin gard Kuzmin si a altor trompete ale sovinismului velico-rus, lanseaza regulat astfel de „stiri” pentru a tine in sah slaba aparare a Romaniei in domeniul politicii externe. In viziunea „scolii diplomatice” moscovite, de pe urma acestor soparle Rusia puncteaza ca imagine in detrimentul Romaniei, estompand sau inlaturand subiectele de esenta din contenciosul romano-rus. Problema reala in cazul de fata nu este
  fantomatica „companie militara privata romaneasca” care ar vana pozitionarea flotei ruse, ci ocuparea agresiva a Insulei Serpilor, fosta posesiune a Romaniei, cedata printr-o semnatura de diplomatul stalinist roman Eduard Mezincescu si aflata la 40 de km de gurile Dunarii si foarte probabila inzestrare a acesteia cu rachete. Si bineinteles previzibila incercare a Rusiei ca prin ocuparea acestui petec de pamant sa impiedice traficul naval si exploatarea resurselor combustibile din zona.

 17. Etalarea fricii de războiul nuclear ascunde uneori jocuri economice, care nu s-au diminuat deloc după 2014, la ocuparea Crimeii.
  Greu de crezut că mai găsește Occidentul asemenea luptători ca ucrainenii.
  Tehnica aproape singură a eșuat în Vietnam și Afganistan. Păcat că înarmarea cerută de Zelenski e limitată de calculul reluării cât mai curând a afacerilor cu Putin, încât se creează impresia că se implică mai mult Biden și Johnson decât Franța, Germania, Olanda și alte țări care contează…

  • Care „conteaza” în ce privința? Nu uitați ca SUA nu face afaceri cu Putin și industria americana sau britanica nu funcționează cu gaz rusesc. Ma întreb ce tari așteaptă sa revină la business as usual cu Putin….eu știu câteva din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro