miercuri, martie 22, 2023

A.M.R. 10 zile. Ministrul Catalin Baba pune piciorul in prag

UPDATE 2: Ordinul nu se aplica si universitatilor private, care trebuie sa respecte doar prevederile LEN

UPDATE1

Din informatii de la cititori

1. Exista universitati in care mandatul rectorului se termina dincolo de 1 martie, chiar si in aprilie. In acest caz ministrul nu poate „scurta” mandatul rectorului, dar aplica art. 6, pct b) si c), pentru a se verifica corectitudinea procesului de alegere a rectorului.

2. Politehnica Bucuresti nu a trimis nici pana in prezent Carta Universitara la minister pentru aprobare.

3. Alegerilor la UT Iasi, Universitatea  Oradea si Universitatea  „C.Brancusi”Tg Jiu ar putea fi invalidate, pe motive de nerespectarea prevederilor legale.

4. Aici,  lamuriri suplimentare, inclusiv declaratii ale ministrului.

In data de 16.02.2012, Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a emis OM 3276 prin care anunta ultimul termen pentru alegerea rectorilor din universitati: 01 Martie 2012.

Art. 6(1) Transmiterea la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a documentelor necesare confirmarii rectorului se face pana la data de 1 martie 2012.

Dupa aceasta data, conform art. 6(2) din ordinal citat, MECTS poate dispune:

a) numirea unui ordonator de credite pentru institutiile de invatamant superior de stat care sa asigure functionarea si buna desfasurare a activitatii institutiei de invatamant superior.

b) Numirea unei comisii care sa verifice modalitatea in care se desfasoara activitatea institutiei de invatamant superior.

c) Sanctionarea institutiei de invatamant superior, conform prevederilor legale.

Temeiul acestor prevederi  se regaseste in Legea Educatiei Nationale, art. 216 (2): Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

„c) monitorizează și verifică direct sau prin organismele abilitate în acest sens respectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea învățământului superior, cercetarea universitară, managementul financiar, etica universitară și asigurarea calității în învățământul superior;”

Art. 364. — (1) Senatele universitare sunt obligate ca, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să definitiveze noua cartă universitară, regulamentele și metodologiile de organizare și funcționare a universităților, în conformitate cu prezenta lege.

(2) La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universităților se vor stabili în baza prezentei legi.

Cum pana la 1 martie  expira sau au expirat deja  mandatele rectorilor acum in functie, legea nu da loc de intors. Trebuiau organizate alegerile de noi rectori.

Citam din OM 3276:

Art.1. In cadrul procesului de desemnare a rectorului, pe lista persoanelor cu drept de
vot nu vor putea fi inscrise cadrele didactice si de cercetare care au implinit varsta de pensionare la data sustinerii alegerilor

Prevederea este de bun simt, cadrele care au implinit varsta de pensionare nu mai au raporturi de munca cu Universitatea si atunci  de ce sa mai voteze? Prevederea expresa, aparuta abia in  acest ordin, nu poate exonera de eroare pe cei care au gresit si poate fi un motiv de anulare a alegerilor deja facute, cum s-a intamplat la Universitatea Tehnica Iasi.

In art. 2 al Ordinului mentionat se spune:

In procesul de desemnare a rectorului, in comisiile electorale si de numarare a voturilor, trebuie sa fie numit cate un membru agreat de fiecare candidat inscris in competitie, care nu se afla in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese cu persoana care candideaza.”

Este o prevedere normala, sa nu se mai aplice strategia  „nu conteaza cine-ce  voteaza, conteaza cine numara”! Doar ca Ordinul nu se poate aplica retroactiv, la alegerile care au avut loc si astfel apare o discriminare intre procesele electorale care au avut loc si cele care urmeaza in perioada ramasa.

Art. 4 „La deschiderea urnelor si in procesul de numarare a voturilor vor participa si reprezentantii delegati din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Iarasi se creeaza o discriminare fata de universitatile in care au avut loc alegeri, iar acesti reprezentanti ai Ministerului sunt doar observatori sau au drept de decizie? Se vor ivi acuze ca Ministerul se amesteca in procesul electoral de alegere a rectorilor.

Art. 5 „In situatia in care durata mandatului rectorului care este in functie inceteaza de drept, in cazul in care termenul de alegere a rectorului depaseste mandatul rectorului in functie, Senatul universitatilor de stat propune MECTS desemnarea unui ordonator de credite, cu drept de semnatura, pana la data la care este confirmat noul rector”.

S-au ales rectori noi la:

 1. Universitatea din Bucuresti: Prof. Dr. Mircea Dumitru
 2. Universitatea de Medicina din Iasi: Prof. Dr. Vasile Astarastoaie
 3. Universitatea Tehnica Iasi: prof. Dr. Ion Giurma
 4. Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi: Prof. Dr. Vasile Isan
 5. Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”: prof. Dr. Ionel Sinescu
 6. Universitatea  „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu: prof.univ.dr.Adrian Gorun
 7. Universitatea din Oradea: prof. Univ. Dr. Cornel Antal
 8. Universitatea „Dunarea de Jos”: prof.univ. dr. Iulian Barsan
 9. Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu: prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea

10.  Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava: Prof. Univ. dr. inginer Valentin Popa (neoficial)

12. Universitatea  de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca: conf. Univ. dr. Alexandru Irimie

Este posibil sa mai fie si alte universitati cu rectori alesi.

La UMF Iasi, rectorul ales, Vasile Astarastoaie, este trimis in judecata de catre DNA, pentru presupuse fraude cu fonduri europene si de catre ANI pentru incompatibilitati in unele dintre cele cinci functii ublice pe care le cumuleaza. Daca trimitereaa in judecata a rectorului se va solda si cu o condamnare, ce se va alege de prestigiul universitatii? Fiecare comunitate academica are optiunea: „cum isi asterne, asa doarme”!

La Universitatea Ovidiu din Constanta, doua doamne, cadre didactice, s-au luat la bataie, cu ocazia unei etape a procesului electoral. Pasiune, nu joaca!

La Universitatea Politehnica din Bucuresti, nu exista un calendar de derulare a alegerilor, cel putin nu unul public afisat pe site. Se pare ca  ministrul Funeriu a respins initial Carta Universitara, ca neconforma cu Legea Educatiei, nu se stie in ce stadiu se mai afla validarea  Cartei Universitare.  Conform Ordinului in discutie, la 1 martie inceteaza mandatul actualului rector. De martisor!

La Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, exista un calendar al alegerilor afisat pe site insa contrar tuturor reglementarilor in vigoare  acesta prevede pentru alegerea rectorului data de 30 martie si nu are prevazute nici date de contestatii si nici date pentru al doilea tur de scrutin. In plus, naucitor, presa locala anunta candidatura actualului rector, in varsta de 66 de ani, la  functia de presedinte al consiliului academic.

Toti rectorii alesi trebuie validati de ministrul educatiei in termen de 30 de zile, de la data selectiei, in urma trimiterii la minister a dosarului cu toate documentele legate de alegerea rectorului. Ne putem astepta si la invalidari de alegeri, in cazul nerespectarii intocmai a legislatiei in vigoare.

Este de remarcat ca si noul Ministru al Educatiei nu se joaca cu Legea Educatiei, fiind decis sa puna piciorul in prag  si s-o aplice in litera si spiritul ei.

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

 1. Aproape 250 de vizualizari in mai putin de doua ore. Domnule Profesor Vlaston, va dati seama ce mare e disperarea universitarilor?

   • Dl vlaston, care ultima data a fost intr-o universitate cand si-a incheiat studiile, intelege la perfectie principiile dupa care functioneaza o universitate. La fel cu cei care il aplauda. Candoarea dansului: „ce anume e gresit in ordin? ca nu inteleg.” ma induioseaza. Poate ne spune dl vlaston de ce persoanele care au depasit varsta de pensionare nu au dreptul sa voteze rectorul, dar au dreptul sa voteze in alegerile pentru department, facultate si senat. Ce fel de prevedere e asta: daca nu alegeti rectorul pana la 1 martie, va trimitem un control care sa verifice activitatea institutiei? Ce are una cu alta? Amenintarea cu controlul ca masura punitiva este o tactica josnica. Dupa cat de jalnic este conceput acest Ordin, cred ca AMR 10 zile este pt ministrul Baba.

 2. Domnule Vlaston, va citesc cu placere si apreciez parerile dvs. echilibrate. Un singur lucru ma mira in acest caz, nu ati mentionat nimic de UBB Cluj. Urmeaza un articol separat pe tema asta?

  • Nu urmeaza. Acolo sunt programate alegeri pe 1 martie. Cam tarziu. Cu contestatii, turul doi, eventual. Pe 1 martie va fi numit un ordonator de credite care sa gestioneze universitatea pana la alegerea rectorului.

  • Privita ca tinand de legislatia secundara, nu incalca. Atat ca vine prea tarziu si creeaza discriminari. Dar nu e vina actualului ministru. Asemenea precizari erau necesare de la inceput.

 3. Din pacate solutiile gen ordonator de credite, verificari, sanctiuni, nu cred ca sunt in acest caz potrivite. De ce?
  1. Cel care trage cu dintii de functie o va face in continuare.. Daca pierde, oricum pierde tot, deci nu-l mai intereseaza sanctiunile si controalele de la minister. Mi s-ar parea normal in acest caz sa fie sanctionati cei care erau responsabili de organizarea alegerilor, nu universitatea in ansamblul ei. La fel se intampla si in administratia locala, primarul o comite, primaria pierde procesul, contribuabilii platesc oalele sparte..
  2. Se muta puterea in mainile ministerului. Nu e normal. Ar trebui sa existe o solutie apolitica.

  Totusi se misca ceva si ma bucur sa vad ca Baba continua pe linia propusa de Funeriu. De fapt cam asta lipseste din peisaj.. continuitatea politicilor guvernamentale.

   • De ce arme ar fi fost nevoie pentru a respecta: „Art. 220. — (1) Pentru monitorizarea eficienței manageriale, a echității și a relevanței învățământului superior pentru piața muncii, se stabilește, în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, un sistem de indicatori statistici de referință pentru învățământul superior, corelat cu sistemele de indicatori statistici de referință la nivel european din domeniu.”?

     • Sincope? Este o justificare foarte slaba, afirmatia dvs. Discutati de legalitate si de respectul legii, dar justificati sincopele in cazul MECTS….
      Art. 121. — Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului este autoritate publică și este abilitat să urmărească, să controleze aplicarea și respectarea reglementărilor legale în domeniul învățământului superior și să aplice, dacă este cazul, sanctiuni.

      • Intr-un fel, aveti dreptate. Dar imaginati-va ce urlete privind incalcarea autonomiei ar fi fost, daca intrai cu sabia in ei. Este greu de apreciat cat de adanc sa tai, sa nu moara ‘pacientul”! Pe urma, unde este masa critica care sa aleaga asa cum trebuie? ce sa fi facut ministrul? Chiar cu respectarea exemplara a prevederilor legale tot s-a ales cineva precum Vasile Astarastoaie. Deci?

     • Nu ma intereseaza persoanele. Pentru simplul motiv ca in baza celor reglementate de LEN rectorul nu mai are aceeasi putere. Deciziile revin acum senatului universitar/presedintelui. Nu poti insa sa vii tu conducator sa afirmi ca nu exista masa critica, ca nu se doreste/face/drege, dar in acelasi timp, sa nu pui in aplicare mecanismele de control si sarcinile/obligatiile asumate prin lege (a se vedea CEMU care tot nu exista). Nu poti sa afirmi ca universitatile scot prea multi absolventi cind cifra de scolarizare sta in pixul prim ministrului iar finantarea se face pe student echivalent.
      Ajungem sa discutam daca aplicam prevederile unei legi? In cazul MECTS prevederile sunt facultative iar in cazul celorlalti actori sunt mandatare?

 4. Buna ziua,

  Anul trecut am incercat impreuna cu o universitate din Germania (DHBW) sa gasim un partener universitar in Romania pentru un proiect european de finantare a unei scoale duale la care sa participe o universitate din Romania, universitatea respectiva din Germania, mediul privat roman si german si liga studentilor.

  Impreuna cu profesorul desemnat de la DHBW am batut tara in lung si-n lat si discutat cu diferiti rectori si decani. Interes aproape zero. La o discutie m-am mai trezit si cu intrebarea „noua ce ne iese?”.

  Sincer, nu cred ca asa zisii noi rectori (pt ca is aceeasi de cele mai multe ori, dar realesi) vor aduce vreun suflu nou. Unii, dupa cum mi s-a spus in privat, au fost atit de multumiti cu rezultatele evaluarii nationale a universitatilor incit au spus ca un astfel de proiect le-ar aduce nimic in plus.

  Mentalitate win-win nula.

  De bine!

 5. Domnule Vlaston, la Spiru Haret toate alegerile de pana acum au fost profund viciate. Funeriu a stiut despre toate matrapazlacurile si le-a ignorat consecvent, fiindca universitatea detinuta de Bondrea&Co. a devenit principala baza logistica a UNPR. Securisti langa securisti, langa alti securisti. Principalele nereguli sunt: 1.Au adoptat o metodologie de alegeri care nu este supusa controlului ministerului si care contravine flagrant cu prevederile legii educatiei. Spre exemplu s-au inventat o sumedenie de membrii de drept care fac parte din organele pe care legea le prevede expres ca sunt formate numai din membrii alesi. 2. Alegerile se fac sub de jos in sus, adica se aleg mai intai functiile si organele inferioare, consiliul facultatii, sefii de departamente, decanii si apoi membrii senatului si doar la sfarsit rectorul, pentru ca totul sa fie sub controlul lui Bondrea jr. 3. Depunerile de candidaturi nu sunt, in realitate, publice; cadrele didactice afla cu o zi inainte, maxim doua, ca urmeaza sa voteze pentru un organ sau functie de conducere si mai afla ca termenul de depunere a candidaturilor a trecut de mult timp. 4. Exista o amenintare directa, chiar publica (spre luare aminte!) cu desfacerea contractului de munca a oricarei persoane care are cea mai mica obiectie legata de modul de desfasurare a alegerilor. Repet, Funeriu a stiut despre toate aceste lucruri, dar a inchis ochii. Exista o revolta interiorizata a cadrelor didactice impotriva actualei conduceri, insa frica este sentimentul dominant in randul acestora, avand in vedere ca in perioada de criza nu prea iti poti permite sa pierzi un loc de munca. Expresia acestei revolte a fost rezultatul voturilor in cateva cazuri in care pe langa candidatul agreat a mai fost pus si unul de paie, fara nici o sansa in cazul unor alegeri corecte, dar care a fost votat cu mare majoritate in semn de protest fata de acest simulacru de alegeri. Acest rezultat a dus la un control si mai riguros al candidaturilor. Asta este realitatea si nu cred ca actuala putere are curajul si interesul sa o schimbe. Sa nu uitam si de faptul ca USH a devenit baza logistica si pentru misteriosul proiect care are legatura directa cu anul electoral, al lui Sebastian Lazaroiu. V-am scris fiindca sper intr-o reactie a dumneavoastra care sa schimbe aceasta realitate si pentru ca aveti o impresie mult prea buna despre Funeriu.

  • Univ. private au alt regim. Nefiind finantate din bani publici, ministerul nu se poate amesteca in managementul si administrarea lor, acestea fiind de competenta fondatorilor. Totusi, anumite prevederi din lege sunt generale, indiferent de forma de proprietate.
   Funeriu este istorie, iar despre proiectul lui Lazaroiu nu stiu, puteti da amanunte?

  • Ce-i aia ‘revolta interiorizata’? Adica toti profesorii aia sunt ‘revoltati’, dar tac si inghit? De ce? A facut SH ceva ilegal si profesorii astia s-au dus la mec, la politie, la procuratura sau unde o fi nevoie si au facut plangere??
   Ce sa faca Funeriu sau Baba? Sa nationalizeze SH? Te angajezi la patron.. nu-ti convine.. iti dai demisia!!! Dar sa fii ‘profesor’ la fabrica de diplome pe bani si apoi sa te plangi ca altii nu te ajuta.. ridicol.

 6. La Universitatea Transilvania din Brasov au fost alegeri ieri, a fost ales un rector tanar, cu cel mai slab program dintre toti. S-a ales un continuator in pofida unui reformator. Stirea cu numele noului rector se pare ca a fost facuta publica inainte chiar sa fie ales.

  • http://www.adevarul.ro/locale/brasov/brasov-Universitatea_Transilvania_are_un_nou_rector_0_648535178.html#

   Prof. dr. ing. Ioan Abrudan, decanul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere a fost ales rector al Universităţii Transilvania.

   Din cei trei profesori universitari înscrişi în cursa electorală de la Universitatea „Transilvania” din Brașov, cel care a obţinut majoritatea voturilor a fost, profesorul Ioan Abrudan. Noul rector de la Universitatea Transilvania s-a născut în data de 23 iunie 1967, la Beiuş, judeţul Bihor. A studiat la Brunel University (Marea Britanie) şi este doctor în ştiinţe agricole şi silvice, potrivit newsbv.ro.

   Alte specializari si calificari:

   •1992 EC TEMPUS (JEP) PHARE Grant (Anglia si Scotia)
   •1993 EC (PECO) Research Grant (Scotia)
   •1994 Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry Grant (Suedia)
   •1995 Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry Grant (Suedia)
   •1997 EC TEMPUS (JEP) PHARE Grant (Anglia)
   •1997 PhD Grant-Brunel University (Anglia)
   •1998 EC TEMPUS (CME) PHARE Grant (Anglia)
   •1998 EC TEMPUS (CME) PHARE Grant (Germania)

 7. Altii sunt de o cu totul alta parere ;iar daca citit cele doua trimiteri din articol, ambele ale unor universitari clujeni, din care unul candideaza la rectorat, alflati mai multe.Si, nu va suparati, in ACEST SUBIECT ,prefer sa dau crezare, ca fiind informati direct din cadrul procesului, universitarilor clujeni ,nu dumneavoastra si lui baba (are si el bubele lui, invlusiv o mare ranchiuna pe UBB).
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ministrul-educatiei-si-a-intrat-in-pita-razboi-total-pentru-ubb-cluj-74591.html

 8. Din cate imi dau seama, acest ordin vine DUPA ce majoritatea universitatilor si-au ales deja rectorii, deci schimba regulile in timpul jocului, vizand UBB, deci e o discrimanre.
  Tot discrimanre este prevederea ca profesorii care au implinit varsta de pensionare, sunt pensionabili, dar NU pensionati, sa nu aiba drept de vot, desi sunt profesori titulari si se vor pensiona dupa terminarea anului universitar ! Din nou, la restul universitatilor, care si-au facut alegerile, acesta prevedre NU s-a aplicat.
  Va mai dau un link, al unei universitare, poate intelegeti si mai multe decat mine :
  http://www.democratieubb.ro/?p=1269

  • Sunt pensionari din momentul in care fac anii de pensie si li se desface contractul de munca. daca mai stau sau nu, o fac in calitate de profesori asociati, nu titulari.

   Nu s-a aplicat din eroarea celor care le-au organizat (alegerile) si platesc acum cu invalidarea lor. Nu trebuiea sa vina un ordin sa-si spuna ca profesorii carora le-a incetat contractul de munca nu mai au dreptul sa voteze,

 9. Indraznesc sa-i semnalez d-lui Vlaston o chestiune. Multor siteuri le le lipeste tastatura cu diacriticile limbii romane.( de pilda chiar textul de mai sus)Poate gaseste d-sa pe cineva sa se ocupe de aceasta chestiune. O zbuna!

 10. Buna ziua d-le Vlaston,
  S-ar putea sa fiu putin inafara subiectului, dar va voi repeta intrebarea pe care i-am pus-o saptamana trecuta d-lui Funeriu ( 10 februarie), numai ca a trebuit sa plece si nu a mai avut timp de respuns…
  V-as ramane recunoscatoare daca as primi unul…
  Multumesc foarte mult pentru raspuns, dar indraznesc sa mai cer o lamurire:

  Sunt doctoranda in anul 1 si in contractul meu scrie:
  ” STATUTUL STUDENTULUI – DOCTORAND PE DURATA STUDIILIOR DOCTORALE

  (1) Pe parcursul desfăşurării studiilor universitare de doctorat, persoana înscrisă în programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studenţii-doctoranzi sunt încadraţi de către IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD, ca asistenţi de cercetare, pe perioadă determinată.
  (2) Pe toată durata activităţii, studentul-doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă şi specialitate şi de asistenţă medicală gratuită.
  (3) Studentul-doctorand poate desfăşura activităţi didactice, potrivit prezentului contract de studii de doctorat, în limita a 4—6 ore convenţionale didactice pe săptămână.”

  Deci, inteleg ca este bursa acordata de Minister. Desi am citit in legea invatamantului ca practic acesta este „un contract de munca” si este neceasar a se specifica clar si CAT este suma pe care o vom primi lunar, fireste, acest lucru a fost, elegant si subtil, omis din contract. In fine, noi primim 700 Ron/ luna, fara a ni se da si alte explicatii. Fara „fluturas de salariu” sau altceva care mi-ar garanta o anume…legalitate. ( a venit dupa 3 luni, dar asta-i alt amanunt….) Intrebarile mele sunt: aceasta este suma finala pe care o vom primi? Ne sunt platite „darile la stat”, ca sa avem asigurata asistenta medicala, vechimea, etc.?
  Mutumesc foarte mult, si, mult succes si dumneavoastra!

 11. Procesul electoral a fost in unele universitati marcat de ingerinta politicului. Cunosc doua cazuri in care baroni ai PDL au incercat sa-si impuna un candidat „prietenos”, politicieni locali influenti sunand cadre didactice pentru a le „sugera” candidatul favorit.
  Daca privesc din acest punct de vedere hotararea, nu pot sa nu am o foarte puternica retinere la procedura prevazuta de noua reglementare. Ministerul blocheaza carta, demite rectorul si controleaza ulterior votul… si despre autonomia universitara, si mediul apolitic ramane cum am stabilit…
  Un comentator anterior spunea jubiland ca universitarii sunt ingroziti, avea dreptate dar din cu totul alte motive decat isi inchipuie el.

  • Este statul raspunzator de legalitatea, echitatea, eventual calitatea serviciilor si bunurilor din piata, inclusiv a serviciilor educationale? In functie de raspuns ne plasam de o parte sau de alta.

   Daca iau de la farmacie un produs care ma omoara, in loc sa ma faca bine, cine e vinovat? Statul.

   E adevarat ca din lipsa de educatie nu se moare, dar totusi…

 12. Domnule ministru,
  Dumneavoastra ce faceti contra plagiatului?
  La Universitatea din Pitesti candidatul la functia de rector, didea, plagieaza! Si i se pare natural! De ce nu se iau masuri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro