Astăzi, mergem la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Vom mai merge încă două duminici consecutive, pentru alegerile parlamentare și, respectiv, pentru turul al doilea, decisiv. Dincolo de observația simplă că votăm pentru noua conducere a României (mandatele 2024-2028/2029), nu putem rata observația mai profundă că, în esență, apare a treia generație politică a României postcomuniste.
Se încheie așadar al doilea mare ciclu al democrației românești și se intră într-un nou capitol al istoriei, care va veni cu siguranță cu noi repere, noi provocări și noi transformări politice și societale majore. Pentru cei din generația mea (50+), aceasta va fi ultimul ciclu politic lung la care vom participa, într-o formă sau alta.
Pentru a sintetiza primele două generații politice, să le atribuim (convențional) numele președinților acestor două perioade, dar să recapitulăm succint alți câțiva reprezentanți politici precum și evenimentele majore, realizările și caracteristicile fiecărui ciclu democratic de până acum:
- Generația Iliescu-Constantinescu (1990-2004) – generația tranziției postcomuniste. O generație a rupturii dramatice de trecutul comunist, cu toate marile convulsii politice și societale ale unei etape dificile (Piața Universității, mineriade, greve, noua Constituție, apariția și dezvoltarea partidelor și pluralismului politic, a noilor instituții, începutul capitalismului românesc, emigrația masivă a unei părți bune a societății românești etc.), care începe la Revoluția din Decembrie 1989 și se încheie în decembrie 2004, după aderarea la NATO și finalizarea negocierilor de aderare a României la UE. Alți reprezentanți semnificativi, în afara președinților Ion Iliescu (trei mandate) și Emil Constantinescu (un mandat): Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu, Ion Rațiu, Marko Bela, Valeriu Stoica, Dan Amedeo Lăzărescu, Nicolae Manolescu, Alexandru Paleologu, Adrian Năstase, Vasile Pușcaș, Dinu Patriciu, Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor (am menționat intenționat exponenți din tot spectrul politic, economic și ideologic). O generație politică conflictuală, eterogenă dar educată în universități relativ credibile (chiar și Ion Iliescu – Institutul Energetic al Universității din Moscova), cu politicieni care au avut realizări profesionale, culturale sau intelectuale anterioare vieții politice (toți aveau o meserie), dar care s-a confruntat inevitabil cu tarele trecutului comunist, ale lor și ale societății – fie colaborarea cu Securitatea, fie trecutul de deținuți politici sau exilul occidental de dinainte de 1989, fie apartenența la Partidul Comunist Român, stridențele ideologice ale tranziției, corupția din țară, căderea industriei și privatizarea controversată, nepotismul, chinurile construcției instituționale moderne, prima etapă a integrării în spațiul occidental euro-atlantic etc.
- Generația Băsescu-Iohannis (2004-2024) – generația integrării europene și euro-atlantice de facto a României, o generație politică predominant de centru-dreapta, de 20 de ani, care a consolidat apartenența efectivă a României la spațiul occidental și a adus creștere și dezvoltare economică vizibilă, modernizarea marilor orașe, apariția unei clase mijlocii etc. Ciclul începe cu introducerea cotei unice de impozitare (guvernul PNL, decembrie 2004) și semnarea Tratatului de Aderare la UE (aprilie 2005) și se încheie cu apariția grupului de luptă al NATO pe teritoriul României și aderarea completă la Spațiul Schengen. Printre reprezentanți, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Crin Antonescu, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Liviu Dragnea etc. Se vede ușor ieșirea treptată a intelectualilor publici din politică și apariția celor pe care „partidul i-a făcut oameni” și care și-au trăit aproape întreaga viață activă în funcții politice și administrative (chiar dacă mulți și-au augmentat veniturile din afaceri paralele, ei au fost tot timpul „în serviciul public”). Paradoxul acestei generații fericite, în care România era deja membră a NATO și UE, este că lasă în urmă un context ideologic, politic, economic și social tulburat, cu mari riscuri pentru stabilitatea democrației, cu ascensiunea curentului suveranist și antioccidental, cu risc de recesiune economică etc. Ieșirea din scenă a celei de-a doua generații este marcată de impactul puternic al crizelor din ultimii patru ani – pandemia de Covid-19, Războiul lui Putin împotriva Occidentului și invadarea Ucrainei, inflația și începutul recesiunii economice.
- Generația a treia, începând din decembrie 2024.
De numele cui va fi legat acest nou ciclu de 20 de ani și ce ne va aduce? Va fi oare Generația Ciolacu, Lasconi, Simion, Șoșoacă, Bolojan, Fritz?
Vine din umbră altcineva și nu ne dăm seama?
Va fi politica o zonă de dezbatere reală și substanță ideatică, sau se va transforma într-un spectacol superficial al (sub)mediocrității intelectuale și non-valorilor?
Vor avea reprezentanții noii generații de lideri capacitatea intelectuală și abilitatea politică de a face față și de a oferi răspunsuri și soluții credibile uriașelor provocări de la orizont?
Apar oare grupuri și orientări noi, cu alte idei, valori și perspective decât cele din prezent?
Se proiectează viziunea coerentă a unei Românii dezvoltate, pentru mijlocul secolului XXI?
Sunt semne bune sau semne proaste pentru anii care urmează?
Se apropie de noi vreo „lebădă neagră”, în noul ciclu istoric?
Intră economia în declin, sub povara deficitelor?
Se va deteriora democrația din România sau se va consolida, după depășirea impasului din prezent?
Vom rămâne o țară europeană și occidentală, parte a nucleului UE, aderând și la Zona Euro, sau istoria ne va împinge înapoi în bezna mizerabilă a lumii ruse?
Vom ști să ne raportăm corect și eficient la schimbarea profundă a lumii, rămânând aliați strategici cu SUA dar având totuși un răspuns clar și asupra relațiilor cu China și Rusia?
Vom rămâne cu aceleași partide din ciclul istoric precedent sau vor apărea altele noi, de succes?
Tehnologia ne va face mai deștepți sau mai proști?
Vom salva educația și statul de drept sau ne prăbușim în ignoranță, abuzuri și violență?
Iată doar câteva din întrebările pe care ar trebui să ni le punem astăzi, înainte de a ne exprima votul, dar și în următoarele două duminici. Așadar, să ne dorim reflecție atentă și inspirație bună la contactul ștampilei cu buletinul de vot! Este mult mai important ce se întâmplă acum decât am fi tentați să credem, la prima vedere. Nu ne alegem doar un nou președinte și un nou parlament, ci o direcție fundamentală pentru un nou ciclu istoric.
O litera, de la sfarsit, de la inceput domnule Naumescu, ce Dumnezeu? Ce e asa greu? Toata lumea spune astazi, pe fata cu cine voteaza, nu mai e tabu ca alta data. Iar dumneavoastra de sus, de-acolo de pe catarg, altfel vedeti orizontul si pe noi ăstia de la galere. Nu inseamna neaparat ca vom vota la fel ca dumneavoastra, dar macar avem la ce ne raporta, ca de-aia stam aici cu gura cascata si asteptam sa ne mai vorbeasca cate un intelept. Eu sunt la munca de dimineata pana seara, apoi pana pe la 1 noaptea citesc presa, dar nu am cum sa cuprind lumea ca dumneavoastra. Zau asa!
Un punct de vedere elitist, oarecum nedemocratic ( în sensul că nu se pot face clasificări/ comparații între generații). Fiecare generație are aspirații și speranțe specifice, nu ai dreptul să analizezi actuala generație prin prisma ideilor și speranțelor generațiilor anterioare.
Lumea merge înainte cu noi sau fără noi.
Vox populi vox Dei.
A treia generație de politicieni este reprezentată în principal de extreme, fie de stanga, fie de dreapta, chiar dacă în România nu toate partidele sunt situate la extreme deocamdată. Turul întâi este cel mai important pentru că, dacă intră extremistul Simion în finală, nu garantez ca nu va câștiga aceste alegeri. Nu glumesc, este o posibilitate reală. Dacă intră Lasconi, atunci vom putea măcar alege între ceva mai bun și ceva mai rău, în caz contrar vom alege doar între două rele. Spre deosebire de Ciolacu, care nu ne va scoate totuși din UE și NATO și nici nu este omul Rusiei, Simion nu este doar un traditionalist (nu e foarte grav totuși), ci este și omul Rusiei împins și susținut în alegeri de acea parte a statului român ancorată încă în era comunistă (prima generație) având sprijinul Moscovei. La fel și partidul SOS. PSD ne va menține în mlaștina noastră obișnuită, caracterizată de corupție, aroganța politicienilor și nepăsare politică, însă nu ne va scoate din alianțele vestice. N-a îndrăznit el Iliescu să anuleze calea noastră spre NATO si UE, credeți c-o va face Ciolacu? Eu nu cred. Cam asta este ceea ce contează acum, rămânerea în alianțele occidentale.
Economia iese din declinul deficitelor gemene, numai și numai, dacă cercetarea economică fundamentală și PROIECTUL DE TARĂ vor fi orientate în direcția INSTITUTIONALISMULUI, ca tehnici și instrumente de dezvoltare, dovedite de cîștigătorii americani ai premiului Nobel pentru economie în 2024.
In această direcție, rostul cîștigătorului/cîștigătorilor alegerilor va fi cel de a înțelege și asuma un proiect de țară, construit pe acest imperativ!
In caz contrar nici în ,,de 7 ori 7 ani” de programe și așteptări de la ,,economia clasică” (micro și macroeconomie) aceste deficite nu pot fi eliminate, deoarece lumea se află în altă/nouă ecuație economică a dezvoltării, caracteristică epocii globalizării.
Felicitari autorului, o analiza foarte buna si bine argumentata. Dar viitorul arata ca o gaura neagra din galaxie. Democratia pare a se fi diluat tot mai mult. Prea multe institutii publice formale care nu aduc nici un progres real tarii. Acum la o noua etapa de guvernare, tara are nevoie de schimbari majore. Dar electorii inteleg acest lucru?!!! Votul de acum va arata daca natiunea este gata sa isi asume reforme adevarate, pt generatiile viitoare. Caci in mod cert, generatiile tinere nu iau in serios importanta voturilor si a unui referendum.
Lecturile din ultimele 2 zile mi-au atras atentia asuora a doua idei la care prefer sa meditez in aceste zule:
– Nu exista determinism, in nici un caz un determinism natural, in propasirea inegalitatilor & nedreptatilor in societatea umana. Istoria recenta ne arata ca tine de politicile si institutiile pe care si le creaza diversele societati, ca acestea sa reuseasca sa schimbe directii istorice, sa iasa din capcane.
– razboaiele aducatoare de zeci si sute de mii – milioane de victime, orfani, deportari, migratii, drame, distrugeri au in spate cuvinte galvanizante, psihedelice, care te aduc in faza sa fii in stare sa omori ( asta cand nu esti obligat sa supravietuiesti apeland la auto-aparare). Si arme puternice, altfel materie inerta, desfasurate impotriva vietii si naturii de cativa folositori de astfel de cuvinte distorsionate.
Daca ideile si cuvintele ce le sustin sunt atat de importante, daca se incheie un ciclu in Romania, daca clasa politica e atinsa de mediocritate, si daca ce vine e teribil ca schimbare si amploare, ce sa facem in anii imediat urmatori? Pai sa renuntam la turnat cenusa in cap, sa amendam devierile de tot felul si sa ne pregatim mintile pentru proiectia pe care ne-o dorim. Ca peste 5 ani sa avem de unde alege. Daca candidatii isi citesc alegatorii, atunci trebuie sa le dam ce sa citeasca.
Comunismul a fost abandonat doar formal.
S-a abandonat comunismul, cu comunito-securistii la butoane. Si aceleasi naravuri.
Numai ca acum au dreptul si la proprietati private.Doar ei.
Aderarea la UE e formala, pentru fonduri. Ochii si urechile sunt tot la Moscova.
Comunisto-securistii au format o generatie care le ia locul la carma, pastrind sistemul ticalosit.
Cel mai probabil vom avea un lider tip Orban. Sau un grup de lideri cu o politica duplicitara in exterior.
Meriti un premiu pentru viziune… Din pacate, ai avut dreptate…
Cea mai rea a fost perioada 1990-2004, o perioada groaznica, doar cu putin mai buna decat comunismul. Nu exista un sistem politico-economic-social stabil, multe experimente sociale/economice nefaste, multe incertitudini, saracie, etc.
In momentul de fata Romania e o tara relativ bogata, membru al comunitatii occidentale, membru NATO si UE, cu o economie stabila in dezvoltare accelerata. Bucurestiul e la purchasing power parity peste Roma, Madrid, Berlin, Varsovia, Budapesta, iar nivelul de trai mediu in Romania a depasit Grecia, Slovacia si Ungaria si aproape egaleaza pe cel din Polonia. Lumea acum isi poate face vacantele in strainatate fara probleme, are putere mare de cumparare, vezi multe masini de lux pe strazi, se vand multe electronice si case, exista magazine de lux, restaurante frumoase, cafenele de lux, teatre, etc.
Pentru perioada urmatoare, cred ca se va mentine parcursul occidental al tarii, integrare completa in Schengen, economia se va dezvolta si mai mult, etc. Extremisti gen Sosoaca nu vor avea mai mult de 5-6%. Simion s-a mai moderat si s-a mai calmat, desi e neclara traiectoria viitoare a AUR. PSD si PNL vor merge pe linia stiuta, posibil PNL sa mai scada putin. USR va ramane probabil in marja de 10-20% ca partid, maxim 25%. Alte partidulete mici vor disparea sau se vor uni pt a avea o sansa.
Problemele vor veni posibil din exterior, de la razboiul din Ucraina sau din reasezarile mondiale in UE, US, China.
Daca Ucraina va ceda si va fi inghitita de rusia, va fi destul de greu si pt Romania. Oricum, om trai, si om vedea…!
Au mers toti dupa fenta. Mega-super hype cu alegerile prezidentiale, zero barat liniste totala pt parlamentare. Pote sa fie presedinte oricine , ultimii 10 ani ne-au demonstrat asta, poate fi si un ficus sau un dulap. Dar vom avea un parlament…curte a miracolelor. Toti scrofulosii, toate tarele, toata spuma de cloaca umana, drojdia afacerilor canceroase, a aliantelor sulfuroase, a chipielor civile de militian devenit kapitalist vor da in clocot in cazanul politrucilor parlamentari. Daca grupurile infractionale organizate legal aka partidele au excretat asa oferte pt „prima functie in stat” sa se calculeze gradul de putrefactie si toxicitate a jaloanelor 2, 3, 4….
Ce poate aduce un covrigar decit covrigi??
Ca de obicei, o analiza lucida si un oportun indemn la reflectie.
Multumim Domnule Profesor!
Ceea ce este cert, astazi 24.11.2024, ora 23:45, este ca suntem ( SUNTEM, nu SE PARE CA SUNTEM) din ce in ce mai prosti! Acest ultim deceniu, dominat de jocuri mizerabile de culise, de fariseism la cote inalte, de impostura generalizata si coruptie la un nivel din ce in ce mai ridicat, isi spune cuvantul. Bataia de joc care domina sistemul educational din Romania, din ce in ce mai accentuat in ultimii 10-15 ani, isi spune si ea cuvantul. De asemenea, lipsa de actiune a justitiei, politiei, serviciilor in privinta luptei impotriva celor ce pun in pericol interesele Romaniei este si ea determinanta in ceea ce priveste actuala situatie.
Rusine Johannis, rusine PNL! Nu o sa zic si Rusine PSD, pentru ca de la clica de infractori proveniti din structuri de origine securisto-comunista oricum nu aveam niciun fel de asteptari.
Respect pentru toti cei care au votat Elena Lasconi !
Mila fata de idealistii labili care au votat Geoana, Diaconescu, Birchall ! Dispret tuturor increzutilor lipsiti de orice urma de realism care au votat Ciuca.
Rusine tuturor viermilor care au votat Ciolacu, Simion, Calin Georgescu. Sa nu indrazneasca cineva sa spuna ca acesti viermi ar trebui respectati. Respectul se acorda oamenilor, nu viermilor!
Problema mult mai grava este ca ne indreptam, conform votului de astazi, catre „bezna mizerabilă a lumii ruse” !
Imi este rusine ca fac parte din acest popor majoritar format din idioti! Promit ca nu voi mai misca nici macar un deget pentru a face ceva in slujba apararii liberatilor democratice ale acestei natii de cretini nevindecabili!
PS Ceea ce este complet surprinzator pentru mine, este categorisirea acestor „suveranisti’, „nationalisti” ca fiind parte a ceea ce se cheama „extrema drepta”…..”fascistii” ! Sa ne aducem aminte ca nazismul promova o politica impotriva prostilor, pe care-i considera inutili si daunatori societatii…..ori papagalii acestia care chipurile sunt „extrema dreapta” de astazi( nu numai in Romania, ci si in Franta sau Germania) se bazeaza in mod exclusiv pe votul si sustinerea prostilor, a celor mai cretini membri ai societatii ! De aceea eu cred ca toate aceste grupari ( infractionale) isi trag seva din comunism, pentru ca cei mai acerbi sustinatori de masa ai comunismului au fost prostii si impostorii, oamenii fara studii sau cu studii precare, mocofanii in general!
Domnule, oricine are alte păreri decât mine nu este automat prost. Nu este numai indecență, este o trufie de tip elitist care poate duce la abuzuri contra libertății individuale. Cu ce drept îi catalogați proști pe naționaliști și nu pe progresiști?
Cu dreptul celui care doreste ca adevarul sa fie respectat, cu dreptul celui care are pretentia sa traiasca intr-o socieate in care fiecare sa inteleaga pe ce lume traieste! Cu dreptul celui care e satul de impostori si neaveniti propulsati acolo unde nu le este locul, prin vot, de catre personaje cu minte putina!
Cu dreptul celui care doreste sa vada cum criminalii si hotii sunt pedepsiti conform legii si nu sa beneficieze de impunitate, din cauza unei justitii subordonata politic unor clici de papagali, unor clici de infractori ce-si zic partide, care sunt sustinute prin vot exact de catre cei cu minte putina si moralitate zero!
Si nu uita, ca moralitatea tine si de educatie, si de cat de multa minte ai!
Nationalisti? Care nationalisti? Cei care isi simt „patriotismul” prin intermediul filmelor lui Sergiu Nicolaescu, cei care cunosc istoria din cartile de istorie bagate pe gat de comunisti, o istorie care deformeaza in mod flagrant adevarul? Termina cu imbecilismele astyea si nu mai manipula pe aici, din prostie sau din lipsa de echilibru psihic!
Nationalisti? Care? Aia care se cred motul pamantului si uita sau nici macar nu stiu ca pe timpul in care alte popoare construiau catedrale marete noi zburdam in bordeie de pamant, pe timpul in care unii aveau universitati noi eram organizati sub forma de cete si triburi ?
Nationalist ca sa ma mandresc cu ce? Nu avem nicio realizare ca popor pana la sfarsitul secolului 19! ZERO! In loc sa incercam sa iesim din starea precara in care am fost si suntem, batem campii aiurea cu nationalisme de doi bani! Suntem mandri ca suntem prosti! Acesta este adevarul crunt!
Sunt 20 000 care l-au votat pe Ludovic Orban, chiar daca el s-a retras. Analfabetismul functional maximal in plina splendoare 🤣🤣🤣🤣
Habar n-aveți! Pe primul loc e Georgescu, iar „dreapta românească” se dovedește o marionetă manipulată de copiii și nepoții celor făcuți oameni (adică așezați în funcții) de Armata Roșie.
Vine haos și colaps pentru că unii ca dstră credeți că Vasile din Fundul Moldovei își pune întrebările de mai sus. Principiul realității ne prinde din urmă, în cele din urmă.
Se pare ca anul 2024 va fi anul in care cocalarii vor pune stapanire complet pe Romania ! Cu largul concurs al PNL si al nimicului uman numit Johannis!
Lasconi + Ciuca – 16,87% + 9,35% = 26,22% Ca sa ne fie clar cine a compromis total aceste alegeri si cine va fi principalul vinovat pentru consecintele ulterioare!
NU, va fi generatia „suveranistilor”(nici macar nu ati mentionat personajul in cauza) reprezentati de „independentul” Calin Georgescu care dupa primele rezultate se pare ca ii va da mult de furca lui Ciolacu dar vorba unui ilustru comentator de aici „poporul a decis”.Dupa cum aceasta platforma aduna in ultima vreme destui trumpisti fanaticipe aici, aveti de ce sa va bucurati domnilor si doamnelor.Uite ca a aparut si la noi candidatul antisistem (cica) mare patriot dar destul de dubios in materie de idei privind politica externa si controversat datorita afirmatiilor facute la adresa legionarilor care „au fost mari patrioti”,plus ca a fost unul dintre cei care l-au invitat pe ilustrul Dughin in Romania.(nu ar conta prea mult, nu-i asa?!)
Congrats, sinteti pe val!!!Vorba unui comentator de aici DIMA ( vocea Moscovei) dupa ce Trump va da de pamint cu mizerabilii aia de woke-isti e timpul sa puna punct sprijinului pt. Ucrainia ca doar tot americanii ,NATO si UE sint de vina.Iar la noi daca Ciolacu va pierde (sau repetam intr-o alta formula mai moderna si mai actuala cazul Vadim vs Iliescu?!?) ce nevoie vom mai avea de UE (doar e neomarxista,nu-i asa?!?) si mai incolo de NATO?!
Pai dincolo de frazeologii complicate care nu spun de fapt nimic si de batutul cimpilor (pe aici sau aiurea) se pare ca iarasi romanii vor avea de ales intre 2 rele (ar spune cunoscatorii).Pt. multi altii da, Georgescu e candidatul antisistem, ca si Trump, antiwoke si marele iubitor si viitor protector al oamenilor muncii(ferice de astfel de protector) dar si mare iubitor de rusi.Ca doar Putin pt. multi europeni patrioti e un erou,luptator feroce antiwoke si mare aparator al celor de rind.
Buun asa sa fie istoria se repeta ne intoarcem la anii 30.Sa fie Georgescu „lebada neagra”?!?! Asa este pt. multi romani.Mare surpriza oricum in materie de manipulare (nimic nou pe fruntul de est) sint curios ce vor gavari pe aici sau aiurea trumpistii.A pierdut Simion,nu-i nimic si asa Georgescu fusese propunerea AUR pt. postul de prim-ministru( acum ceva vreme),lupta continua.
Cit despre PNL,daca pierde si parlamentarele va ajunge la cosul de gunoi al istoriei ca si PNTCD, ne vom trezi cu o majoritate PSD AUR si uite asa tragi-comedia continua.Curat murdar!!!!
Da,se „proiecteaza” viziunea cit se poate de „coerenta” a unei Romanii dezvoltate pt. mijlocul sec XXI.Tot cu PSD inainte (la vremuri noi, tot noi) ca sa scapam de Georgescu si de AUR,de spectrul lumii ruse.Dar sa votam AUR si Georgescu presedinte!!! Scapam garantat de woke-esti (ca de pesedisti mai greu)eventual si de UE si de NATO,dar dam de..altceva.(scapam de dreaku’ si dam de frate-su).
PNL, USR vorba aia: Hasta la vista,baby!!!!!!
Bucurati-va romani, spor la treaba!!!Cam asta e treaba, restul sint detalii insignificante.Urmeaza sa ia cuvintul(pun pariu ca au facut-o deja) maestrii si magistrii platformei care ne vor convinge ca..va fi bine.”Chapeau”!!!
PS: pe internet unii faceau reclama partidului lui Ciolos „Reper”.Mult zgomot pt. nimic, din pacate.
Pare-se ca va aduce un card de lebede negre de la Est si intelepciunea ruseasca! Si ejectarea bazelor armate americane si curatenie generala la Deveselu. Tehnologie nord coreeana, ca rusii nu mai au cip-uri, ca s-au terminat masinile de spalat furate din Ucraina. Educatie? Da – Tik Tok, Telegram si Rossia Today la discretie. Democratie, aliat strategic!?! Ha! E bine sa mai si radem, ca altceva nu ne-a mai ramas. Multumit?
„Generația a treia, începând din decembrie 2024.
De numele cui va fi legat acest nou ciclu de 20 de ani și ce ne va aduce? Va fi oare Generația Ciolacu, Lasconi, Simion, Șoșoacă, Bolojan, Fritz?
Vine din umbră altcineva și nu ne dăm seama?
Va fi politica o zonă de dezbatere reală și substanță ideatică, sau se va transforma într-un spectacol superficial al (sub)mediocrității intelectuale și non-valorilor?……
Apar oare grupuri și orientări noi, cu alte idei, valori și perspective decât cele din prezent?….
Se apropie de noi vreo „lebădă neagră”, în noul ciclu istoric?”
Felicitari pentru intrebarile ce pare ca si-au gasit raspunsurile deja dupa primu’ tur!
Speram sa nu ne prabusim in desuatism…din imaturitatea politica sa ne trezim extremisti.