De câteva zile se zvonește că compania maghiară MVM urmează să achiziționeze integral sau parțial activele deținute de E.ON în România – cel puțin furnizarea de gaz natural și energie electrică, dacă nu și activitatea de distribuție. Există câteva motive majore de îngrijorare care ar trebui să fie luate în calcul de autoritățile române înainte de a da undă verde tranzacției.
1. O companie-mamut de stat într-un regim autoritar – cum este deja Ungaria – nu e niciodată o companie pur comercială, motivată doar de rațiuni economice. La fel cum nici Gazprom nu e tocmai o companie comercială, după ce și-a dinamitat singură piața europeană în 2022 pentru a ”îngheța Europa” la ordinele Kremlinului. MVM este un gigant controlat de stat (adică de anturajul lui Orban), care deține practic monopolul în Ungaria pe energie electrică și gaze. MVM e un mare client Gazprom și partener cu rușii în construcția centralei de la Paks, proiect menit de la bun început să întărească controlul Rusiei asupra sectorului energetic din Ungaria. Cum Viktor Orban, prin toate acțiunile sale, rămâne calul troian al Kremlinului în UE, trebuie să ne gândim cu multă atenție dacă să permitem accesul MVM într-un domeniu sensibil precum furnizarea și distribuția de energie în România, în condițiile în care acea energie poate fi controlată de la Kremlin. E drept, faptul că ceilalți cumpărători interesați de preluarea activelor E.ON (Romgaz, Petrom) nu au avut câștig de cauză poate fi pentru că au făcut pur și simplu oferte mai proaste. Dar s-ar putea ca oferta mai bună a lui MVM să aibă și alte rațiuni în spate, nu neapărat economice, iar acest lucru trebuie examinat cu atenție de autoritățile române.
2. MVM este unul dintre cei mai vocali susținători în Europa pentru continuarea relației cu rușii în energie, iar momentul de azi (finele lui 2024) este critic. Miza uriașă a următoarelor 3 luni este continuarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina din ianuarie anul viitor, pentru care fac lobby intens diverși clienți europeni ai Gazprom. Ultima găselniță a acestora – pe care încearcă de zor s-o impună ca legitimă – este ”achiziția de gaz azer care să fie tranzitat prin Ucraina”, de la începutul lui 2025, odată ce expiră contractul de tranzit între ucraineni și ruși. Afacerea ar suna așa: nu cumpărăm gaz rusesc, vom cumpăra gaz azer, pe care Gazprom îl va transporta prin conductele sale până la granița cu Ucraina, apoi acesta va traversa Ucraina și va ajunge spre Ungaria, Slovacia, Austria. Ipocrizia e să ne prefacem că acest gaz va fi azer, și nu extras de Gazprom pe teritoriul Rusiei. Azerbaijanul nu are fizic capacitatea de a-și spori producția internă de azi până în ianuarie cu 15-16 miliarde de metri cubi, cât este acum gazul rusesc tranzitat prin Ucraina, astfel încât îl va cumpăra, pur și simplu, de la Gazprom ca să-l revândă europenilor drept gaz azer – direct sau prin variante mai sofisticate de ”swap”, în esență același lucru, dar mai învăluit în ceață. Banii consumatorilor europeni vor continua să intre în conturile rușilor. Exact pentru acest ”deal” s-a dus Putin în vizită la Baku în august. Zilele acestea se pune o presiune fantastică pe Comisia Europeană, dar și pe ucraineni, să accepte acest șiretlic care ar permite continuarea achiziției de gaz rusesc în UE. Dacă acest lucru se întâmplă se va vedea cu ochiul liber: fie Azerbaijanul reușește miraculos să-și crească producția în 4 luni cu 15 miliarde de metri cubi (o dată și jumătate cât toată producția României) pentru a înlocui realmente fizic gazul rusesc prin Ucraina, fie nu, și atunci gazul lipsă e rusesc.
Figura: Tranzitul ucrainean vs TurkStream / Balkan Stream. Sursa

3. Azi Ungaria nu cumpără prea mult gaz rusesc tranzitat prin Ucraina. Cca 90% din importuri vin pe ruta sudică TurkStream – Balkan Stream, inaugurată în 2019 special pentru a ocoli Ucraina și a o face vulnerabilă în fața Rusiei. Dar MVM și-a manifestat mereu interesul de a păstra și tranzitul ucrainean deschis ”din rațiuni de securitate energetică”, iar deschiderea unei noi piețe va da exact impulsul pentru achiziții noi de gaz rusesc pentru clienți noi. Există așadar un risc major ca MVM să achiziționeze cantități suplimentare de gaz ”azer” pentru a-l vinde clienților săi preluați de la E.ON, readucând gazul rusesc în România. În orice caz, MVM a continuat în ultimii doi ani să încheie contracte noi pentru gaze naturale suspectate de a fi tot rusești, măcar parțial.
4. Nu în ultimul rând, acum o lună guvernul spaniol a refuzat intrarea unei companii maghiare în sectorul feroviar spaniol motivând cu riscurile de securitate a infrastructurii critice, date fiind legăturile regimului Orban cu Rusia. Motive similare ar trebui să facă și autoritățile române să fie sceptice cu privire la preluarea activităților de furnizare și rețelelor de distribuție și să le verifice la sânge. Până la urmă, MVM este suspectată deja de mai mulți ani că este ”brațul energetic” al lui Orban cu care acesta încearcă să-și extindă influența în Europa centrală și de est. Dacă rațiunile din spatele acestei achiziții nu sunt doar comerciale, există riscul ca Gazprom să facă exact ca în trecut în ceea ce consideră ”sfera sa de influență”: să ofere gaz la preț de dumping niște ani, punând în risc proiectele noi de producție internă ca Neptun Deep și eliminându-și concurenții în piața din regiune.
Stimata Doamna Nitu. Am avut risc din cauza enel, NIMENI, dar NIMENI s a preocupat sa inventarieze ANGAJAMENTELE enel la privatizarea din 2005. Dumneavoastra aveti niste asteptari mari de la povestea asta. Apoi, grupul sovietic NIS, aprimit de la ANRE AUTORIZATIE pentru afaceri in Romania. Despre ce siguranta energetica scrieti Dumneavoastra ? Noi nu avem CSAT care sa struneasca ANRE !
Dincolo de chestiile politice mi-ar place sa aflam ceva despre bani. Cu cit se vinde ceva, cine ia banii, cit va costa gazul, e vreo clauza de fixare a pretului etc.
Ca vorba aia, tradare, tradare da sa stim si noi!
Ca e o vorba, gazul nu are miros!
nea neamtule, citeva date ca sa-ți raspund si să-ți fac placerea:
– EON deserveste Vestul RO, centrul si jumatatea de NV-N a Transilvaniei si Nordul Moldovei (incearca sa-ți desenezi in minte)
– 82.000 KM retea electrica si 25.000 KM retele gaz
– a asigurat consumul electric de 12% din total al RO si 20% gaz din cons total al RO
– deserveste 3600 localitati (din zona aratata) cu un total de aprox 3,3 mill locuitori !
Te-ar mai interesa cum e cu banii ?
Indiferent cum ar fi, daca ar fi, tot ieftin ”se vinde”
Pe mine m-apuca frigurile ca la astfel de retele, cu d-alea interligente si smart si etc., ce flux de date informatii se pot obtine/transmite/vehicula…pe linga energii…vai, si cita putere…politica !
Ouch! Ati apasat fara sa vreti peste un subiect care va fi din din ce in ce mai dureros si despre care noi nu avem (noi, dar altii au !) habar, unul relativ imaterial, anume suveranitatea asupra datelor sau ca sa fim cat mai la zi, „AI Sovereignity”!
Domnul ministru Burduja spune: „haideti sa nu ne inflamam, in fond ce vrea sa cumpere MVM dela EON nu este decat o fabrica de facturare”. Ha!
Dv. spuneti, si va apropiati de ce vreau sa spun, „…la astfel de retele, cu d-alea interligente si smart si etc., ce flux de date informatii se pot obtine/transmite/vehicula…pe linga energii…vai, si cita putere…politica !”
Pai, da: peste 3 milioane de clienti, 3600 localitati, date despre retele de gaz si de electricitate… Toate astea sunt o avere, un asset, daca vreti, informational imens de valoros. Un Google, un Amazon, un Meta, un Oracle, un Huawei, un Tencent, you name it, pun la bataie sume imense si fac presiuni pe masura puterii lor geo politice si financiare pentru a avea acces la astfel de date pe care sa isi traineze (dela training, scuze!) modelele si algoritmii AI. De fapt, am motive sa cred ca asta este de fapt șpilul intregii afaceri si a altora asemanatore care sunt sigur ca vor veni: accesul la muntii de date. Prin comparatie, banii veniti din fabrica de facturare propriu zisa sunt bani de seminte. Oricat ar parea de incredibil. De ce nu face EON asta? Pentru ca sunt nemti, si ei tot cu surubareala.
eon nu deserveste vestul tarii pe energie electrica!
A, da ?
Atunci m-am linistit !
EON pentru MWV este o ”pleasca” comparabila cu Petromul dat la OMV (pastrind scara)
„Dar s-ar putea ca oferta mai bună a lui MVM să aibă și alte rațiuni în spate, nu neapărat economice, iar acest lucru trebuie examinat cu atenție de autoritățile române.”
Foarte corect! Orban nu este un sef de stat obisnuit si nici Ungaria cel mai linistitor vecin. Nu trebuie sa uitam hartile pe care ei le tot afiseaza, care par ca ii obsedeaza. Nici atitudinea lui Orban de a infrunta adesea interese si chiar principii ale Uniunii Europene.
Fiind si mare admirator al lui Putin, il lasam sa dispuna de securitatea energetica a Romaniei?
Cu toata amicitia dintre Orban si Ciolacu, cu toate promisiunile pe care Grindeanu le face UDMR, actualul guvern trebuie sa rezolve aceasta problema in interesul securitatii energetice a Romaniei.
Daca statul maghiar poate administra o asemenea afacere, cel roman de ce nu ar putea?
Imediat dupa „revolutie”, din prostia sau tradarea celor instalati la carma ei, in Romania a fost spulberata industria construita in comunism si nimic nu s-a mai reconstruit.
Aceasta tranzactie ar fi tot prostie, sau tot tradare.
cum adica „sa dispuna de securitatea energetica a Romaniei”. E.ON, si pe partea de gaze si pe partea de energie electrica, este doar un „furnizor”. Adica nu are gazele si electricitatea lui. Le cumpara si apoi le „furnizeaza” la consumatori. Ca el sunt o puzedrie. Unii mai mici (majoritatea), altii mai mari. E la fel ca fostul Enel Muntenia pe care italienii l-au vandut la greci si acum a devenit PPC. Cred ca ne facem prea multe probleme. Ideal ar fi sa avem cat mai multi furnizori, de dimensiune medie si intre ei sa fie o competitie puternica si reala. Doar atunci pretul la furnizare poate scadea. Personal nu m-ar deranja ca un furnizor ungur (cu relatii la Moscova) sa ne furnizeze gaze. Sigur, vorbesc in general, nu acum cand Moscova si gazul ei, trebuie sa fie sub embargou.
Mi-ar fi placut sa avem furnizori unguri de gaze rusesti, la preturi medii europene, acum 10-20 de ani cand rusii ne vindeau gaze prin intermediari germano-rusi, care luau pielea de pe noi, dar acum, prea putin mai conteaza. Apropo, Mol ne vinde benzina si motorina. A murit cineva? Au preluat piata carburantilor din Romania? O influeneaza? Poate o influenteaza putin in sus, ca sunt cam scumpi, dar daca nu erau ei, erau altii. Noroc cu benzinariile azere ca mai trag un pic pretul in jos. Cazacii de la Rompetrol, din pacate si ei trag pretul in sus. Exista vreo regula prin care sa poti prevedea lucrurile astea sau sa le poti influenta?
In mod normal da: acesta e rolul firmelor de stat. Dar ce sa vezi, si producatorii si furnizarii de gaz si electricitate detinuti de stat au urcat preturile la fel ca toti ceilalti. A folosit statul roman firmele se stat ca sa influenteze o scadere a preturilor? Nu! De ce? pentru ca asa au facut si alte firme de stat din UE. Peste tot firmele de stat au profitat de oportunitatea de creste preturile, a face profit pentru stat (probabil pentru a acoperi deficitele din pandemie).
Deci, sa nu ne mai punem sperantele in stat si firmele de stat. Tot ce poate sa ajute cat de cat este competitia
Tocmi asta este problema, o firma DE STAT maghiara cumpără o firma românească, privatizata, tocmai ca sa nu mai fie de stat. Privatizam ca să creștem eficienta, sau facem troc politic?
Toate aceste privatizari si vanzari de unitati strategice se lasa cu comisioane mari. Care este structura actionariatului la EON si cine stie daca ei au indeplinit toate obligatiile initiale?!! Si ENEL a vandut dar din 2005 pana in 2024 nu a realizat nici jumatate din ce ar fi trebuit sa faca. Si nimeni nu i- a tras la raspundere. Guvernul in mare nevoie de bani va vinde oricui si oricum, iar siguranta nationala este doar un moft pentru Cio -Ciu si comp.
Dna Nutu, vă(ne) intrebați daca afacerea asta este ”risc de securitate energetica pentru România ?”
Eu aș zice ca e mult mai rău – insecuritatea energetica generează risc politic și voi argumenta cu citeva intimplari relativ recente, in cazuri oarecum similare, dar, conceptualizarea este importantă:
– Mugur Isarescu (BNR – reglementatorul pietei de capital), acum vreo 2 ani, a oprit achizitia unei banci românesti de catre OTP (Ungaria) pe niste motive obiective: analiza pietei de capital românesti dominata de capitalul strain nu permitea accentuarea acestei tendinte drept care achizitia a fost stopata iar banca in causa a fost preluata de Banca Transilvania
– Balczerowicz – eminentul economist polonez, care a pus bazele dezvoltarii Poloniei asa cum o vedem azi, a declarat ferm cu ocazia demararii procesului de privatizari in Polonia (in ciuda protestelor Comisiei Europene de nerespectare a principiilor economiei libere – ce prostie !!!…la acea vreme UE era in ”love story” cu Rusia) ca NU VA ADMITE IN PROCESUL DE PRIVATIZARE COMPANII RUSEȘTI ! (vedeti unde e Polonia acum si cam cum aratam noi tot acum, pentru ca a avut taria sa se opuna unei tendinte politice vremelnice, pastrindu-și convingerile si crezul)…ca o mica paranteza, cititi cine a fost Balczerowicz – in nici un caz n-a inceput sa ia lectii de economie la batrinețe si sa buchiseasca engleza cu ”how are you” sau ”good morning” pentru a deveni conversant
– chiar un oficial maghiar din compania lor de gaz (nationala) a afirmat ca ”orice conducta de gaz care se trage este o decizie politica, mai degraba decit economica” (declaratie facuta cu ocazia conectarii unei conducte cu Croatia)
– nu ma pot opri acum, fara a intreba ce-o zice departamentul de diplomatie energetica din MAE despre ”afacere”, departament despre care mi-a explicat foarte sfătos un anume tip, despre care n-am auzit, numit Iulian Fota cit de tare este acest departament din MAE si cum s-a implicat el in proiectele nucleare ale României, dar, se vedea de la o posta ca habar n-avea despre ce e vorba
Acum, ”revenon a nos mutons”, pina la ajunge la CSAT (și nici n-ar trebui sa ridicam ”smecheria” asta din piata libera, la acest nivel), sa intrebam reglementatorul pietei, adica ANRE, ce parere are si de ce se opune, nu-i asa, la aceasta tranzactie, chiar cu UDMR-isti in componenta, si de asemenea pe vesnicul Chiritoiu (Concurența), de asemenea, de ce se opune si el ?
Pentru problema asta simpla, iti trebuie doar niste indivizi competenti si atit tot
Problema concentrarii capitalului in energie este mult mai grava si mai veche, iar MVM nu face decit sa adauge inca o piatra).
Daca ne uitam ce s-a intimplat in ultimii 30 de ani, unde suntem azi si extrapolam pentru uratorii 30 de ani vom constata ca in energie:
– OMV controleaza un vast sector in energie in România- prezenti in petrol, gaze, energie electrica, carbuni si mai nou vor si in bioenergie, energii regenerabile
– gazul din Marea Neagra, sa nu ne ascundem dupa degete…e cam al lor (ceva ramine in Romania, se zice, dar, sa vedem pina cind ?!
– PPC are si el o ”halca”
– or sa dea peste noi alți ”investitori”, multi, in diverse capacități – gaze/Mintia-unde, nu se poate sa nu fie OMV in spatele lor, altminteri de unde gaz ?…din Azerbaidjan ?, eoliene prin Marea Neagra
– cabluri de la est la vest, samd
– MVM apare si el ”la masa cu bucate”, pentru ca in România să avem o ”piața cu de toate”
Romania devine din ce in ce mai mult un hub energetic si un pol de stabilitate pe masura ce devine mai mica energetic, mai neinsemnata si mai nerelevanta !…atunci va fi cea mai mare stabilitate
Din cele de mai sus, raspunsul cred ca apare destul de clar…
Dna Nutu,
Cel mai relevant exemplu, pentru cazul MVM, este urmatorul:
– sa citim si sa invatam din experinta dura a grului RCS-RDS in Ungaria (deci, un domeniu foarte important in media si comunicatii !)
– grupul a fost ”forțat” sa-și vinda operatiunile din Ungaria intrucitnu a fost admis la cererile de licenta 5G !
(in România nu s-a prea analizat, ”mai in adincime ” semnificația acestui eveniment…așa cum in ROmânia nu se analizeaza mai nimic in domeniul relatiilor economice internationale
De ce ?…. numai Orban V stie de ce (licentele au fost luate de firme maghiare, principala fiind a unui apropiat al lui V.O.)
Ce poate face ANRE ?…(daca va fi cazul !)…pur si simplu nu emite licente de distributie gaze si electricitate unui nou operator care nu corespunde criteriilor actuale…de ce ? ….d,aia !
QED !
Nu prea îmi sună mie bine să fie acționar majoritar firmă de stat ale altui stat. Firmele de stat sunt implicit guvernate politic și la ei, ca și la noi, și nu sunt exemple de eficiență și competitivitate niciunde. Nu vad ce rost a avut privatizarea dacă asta este rezultatul.
dl Bolos, ca sa comentez ce spuneti (corect !), dar si al dlui Opinius (un ingeras neprihanit si naiv iubitor de competitie in free market)
– evident, ”privatizarea” unei entitati economice dintr-un stat ”transferind-o” altui stat este o aberatie fara sens economic, dar, numai cu sens politic (d,aia se si zice ca Petromul a fost ”plata” pentru accederea la UE !?…evident alta timpenie, dar, care daca asa ar fi, dpdv. legal, ”tranzactia” – calificata drept coruptie politica, poate fi atacabila si anualata !)…sunt atit d emulte ”gauri” in niste documente de privatizare (SECRETE !!!)….atacabile !
– dlui Opinius ar trebui sa i se explice ca in teroria moderna a capitalului, pina si ăsta are nationalitate !…așa ca, mai va
Oferta MVM trebuie refuzata
Normal ca afacerea MVM EON prezintă un risc major pentru România pentru ca MVM e companie de stat la fel ca OMV ul austriaco-rus. Dar cel mai mare risc este pentru buzunarul cetățeanului român afectat de introducerea unor verigi suplimentare care își cară profiturile /comisioanele în țările de origine sau paradisuri fiscale. Cel mai mare trădător de neam e Adrian Năstase care a vândut petrolul și gazele românilor OMVului austriac. Întâmplarea face să fii locuit ani buni în Elveția. Acolo și în țările dezvoltate OECD din vest aceste companii nu se externalizează, sunt companii publice nu private. În Elveția fiecare localitate e conectată la un furnizor/producător companie publică care de regulă aparține comunității (Gemeinde) . În Elveția curentul pt populație nu e liberalizat ca la noi. Noi suntem capitaliști excesiv în domenii unde ar trebui să fim socialiști și socialiști excesivi și închiși străinilor în domenii în care ar trebui să fim ultraliberali , cum ar fi reglementarea mediului de afaceri , taxe și impozite, producție industrială, inovația, R&D, astea ar trebui cedate multinaționalelor . În schimb domeniile strategice , energia, agricultura (proprietatea asupra terenurilor) , resursele naturale în primul rând, astea nu se înstrăinează și pe cat posibil se administrează public de stat , dar cu guvernanta corporatistă . Dar nu avem clasa politică , avem guvernanți amatori, necunoscători analfabeti economic și mai presus de toate , trădători și corupți.
Rău nu ne mai facem bine
SIE, SRI, CSAT what’s going on?
Acest articol ar trebui citit și de prim-ministrul României Ciolacu, bun prieten și tovarăș cu Viktor Orban.
Da, există o politică premeditată și comună a Austriei și Hungariei de a acapara cât mai multe bunuri economice din România, atât prin mijloace comerciale, dar și politice. Cazul Schengen este un șantaj tipic: Vreți în Schengen? Atunci dați-ne, dați-ne, dați-ne….
Dați-ne mai ales acces economic și militar în Est. Că Germania, Austria și Hungaria NU au cum ajunge în Est decât prin România ( prin Polonia nu se poate, iar prin Bulgaria nu pot din cauza Serbiei).
Așa că trebuie să suportăm presiunile, umilințele și șantajul cuplului Austria+Hungaria împinse de la spate de Germania.
Iar dl Ciolacu se face că nu înțelege, ba chiar vrea armata germană pe teritoriul României….
Un exemplu de afacere in Ro. PPC a inceput in Bucuresti pe anumite cartiere si strazi sa puna noi contoare de curent electric, asa zise cu citire radio, la clientii casnici, la blocuri. Dupa prima luna de functionare a sarit plata la clienti cu 20-50 lei in functie de consumul lunar. La reclamatie, au redus facturile si au sfatuit clientii sa transmita autocitirile lunar ca sa fie clare si corecte, si de acum incolo. Dar atunci ce jafuri de contoare au pus, pe banii cui si daca sunt si verificate metrologic?!!! Ministerul Energiei, ANRE nu stiu nimic ?!!! Asa se fac afacerile in Ro, numai pe buzunarul fraierilor.
„…astfel încât îl va cumpăra, pur și simplu, de la Gazprom ca să-l revândă europenilor drept gaz azer – direct sau prin variante mai sofisticate de ”swap”, în esență același lucru, dar mai învăluit în ceață. Banii consumatorilor europeni vor continua să intre în conturile rușilor.”
Acelasi lucru se poate afirma si despre electronii aia verzulii care vor circula/se vor inlantui pe teritoriul Ro de la S-E la V prin cablul ala de curent direct venit pe balta din Azerbaidjan.
Riscul a fost cand sau incheiat contratele de privatizare.Acum este dezastrul sectorului energetic Cei care l-au adus in aceasta situatie,sunt prosperi oameni de afaceri .
Securiștii mai exact. Privatizarea din 2005, cand a venit ploshnitza enel. Nimeni, dar nimeni dintre comentatorii acestui articol n au stress, unii, chiar implicati in curentarea Romaniei, vezi mai sus.