miercuri, decembrie 6, 2023

Afganistan: despre repetabila scenă a elicopterului

Lamentabila conferinţă de presă a  Preşedintelui Biden este epitaful  pe care administraţia americană îl aşterne pe dezastrul din Afganistan.  La douăzeci de ani de la 11 septembrie, protectorii  lui Osama Bin Laden sunt victorioşi la Kabul. Evacuarea planificată a devenit, în zilele din urmă, o catastrofă politică şi simbolică. Repetabila scenă a elicopterului revine pentru a bântui imaginarul american.

           Înfrângerea din Afganistan afectează, de o  manieră dramatică, prestigiul unei naţiuni şi al unei armate. Credibilitatea şi capacitatea de a descuraja atacurile inamice sunt elementele  fără de care  poziţia americană se  erodează, inevitabil.  Retragererea precipitată şi haotică de la Kabul încurajează pe cei care sunt implacabil ostili Statelor Unite şi Occidentului. Pentru aceşti duşmani, pasul înapoi al  Vestului este  un semnal care nu poate fi ignorat.

          Şi chiar dacă,  în contextul asiatic de acum, nici R. P. Chineză şi nici Federaţia Rusă nu par doritoare sau pregătite să intervină, ambele state ce contestă ordinea globală americană primesc o lecţie preţioasă despre ezitările  tragice ale actualei administraţii americane. Agresivitatea chineză  nu poate decât să fie încurajată de spectacolul de la Kabul.  Şi care ar fi soarta Taiwanului, confruntat cu un atac comunist frontal? Scenele din Afghanistan sunt de natură să  neliniştească pe cei care privesc democraţia americană ca pe garantul propriei lor democraţii.

          Catastrofa de la Kabul este o înfrângere provocată de un inamic  animat de ură viscerală împotriva Statelor Unite.  Cel care triumfă, în aceste zile, este totalitarismul islamist. Viziunea despre societate şi despre guvernare a talibanilor este una  familiară, deja. Aruncarea  în aer a statuilor  budiste, aservirea barbară a femeilor, cruzimea teocratică, toate acestea sunt parte din istoria unei mişcări misionare. Cei care  imaginează un „emirat islamic”  domesticit se înşală.  Ereditatea politică a talibanilor  îi împinge să sprijine internaţionalismul islamist, ca parte a revoluţiei globale la care visează.

          Prin traficul de droguri şi traficul de persoane, noii guvernanţi de la Kabul au capacitatea de  a destabiliza şi de a-şi exporta ideile. Criza umanitară din Afganistan poate fi preludiul unui  influx migrator de proporţii. Iar în acest mediu al confuziei nu doar victimele talibanilor pot fi  protejate de azil, ci şi emisarii  talibanilor înşişi. Prudenţa trebuie sa acompanieze  solidaritatea umanitară .

          După douăzeci de ani de la 11 septembrie, talibanii revin la Kabul. Totalitarismul islamist îşi reconfirmă vitalitatea sa  misionară. Repetabila scena a elicopterului  anunţă vremurile tulburi ce vor veni.  Naivitatea şi  ezitările  hrănesc energia inamicilor Occidentului. Revenirea la luciditate  devine un imperativ colectiv.          

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

 1. Nu trebuie să ne facem prea multe griji pentru noi sîntem în UE și UE e gata să discute cu talibanii dacă sînt respectate drepturile femeilor https://ziare.com/international/afganistan/ue-talibani-afganistan-colaborare-1695642 . Dacă fac parade LGBTQ și își reduc amprenta de carbon poate îi primim și în UE extinsă. Abia acum încep să-mi dau seama de ce ne tot pun ăia bombe. Sîntem atît de proști încît s-ar părea că le merităm.

  • Nemtii au alocat in Afganistan pt Gender-Mainstreaming intre 2010 – 2012 2 milioane de euro iar verzii cer de pe acum marirea capacitatilor de preluare a refugiatilor afgani.
   Intradevar, prostia incepe sa devina strigatoare la cer.

 2. Dacă talibanii vor oferi doar un scăunel Uniunii Europene la masa negocierilor, Barbie şi Ken de la Bruxelles vor fi din nou cap de afiş.

 3. Poti sa duci un magar la apa dar daca nu vrea sa bea poti sa-l si bati sau sa-i pui totul pe tava ca tot nu va face ceea ce trebuie. SUA trebuia sa se retraga dupa ce l-a dibuit pe Osama in 2011. Sa se omoare intre ei si sa faca ce vor in asa zisa tara afganistan.

 4. Trebuie premiat cel care a planuit abandonarea Bagram „noaptea ca hotii” . Gestul asta a evaporat ultimul gram de curaj al armatei guvernamentale , in caz ca exista asa ceva .

  • @ gamma

   Cred că ar mai fi (cel puțin) încă o perspectivă, aicii. Când știi (fiindca mi-e greu sa cred că n-au știut) că armata afgana e, mai degrab[, loială talibanilor, ar fi chiar o ptostie să o informezi că pleci. :)

   Am senzația că prea mulți comentatori (evident, unii agitați de Rusia și de China) se grăbesc să-i condamne pe americani ca au plecat, deși prezența americanilor acolo le-a picat bine, ani de zile. După mine, mesajul SUA e clar: „să mai facă și altcineva ordine, acolo, că noi plecăm”. Mi se pare corect și pragmatic. Să vedem cine va face ordine în Afganistan, sunt foarte curios!…
   China a numit „iresponsabilă” retragerea americanilor, iar asta e o dovadă de nervozitate, aș zice eu. Trump, cel cu gura mare a avut rolul lui. Acum, Biden îmi pare, mai degrabă, cel care tace și face.

 5. Americanii au dovedit ca nu mai reprezinta nimic in lumea de azi. Mareata lor armata pentru care s-au cheltuit in timp trilioane de dolari a fost infranta de o mana de pastori cu Kalasnikov-ul pe umar, toti banii lor turnati intr-o natiune si un stat nu au schimbat nimic si serviciile lor de informatii habar nu au pe ce lume traiesc. Plus, mai grav, s-a dovedit ca garantiile de securitate ale SUA si NATO sunt apa de ploaie…
  Restul e zgomot de fond caruia romanii ii spun sugestiv „gargara”.

 6. SUA nu face altceva decit sa arate tuturor ce inseamna sa nu iti respecti angajamentele .Afganistan este o natiune esuata care nu a respectat intelegerile cu SUA . Vedeti cu totii ce inseamna asta .Dusmanii din interior si din exterior abia asteapta . Atentie doritorilor de talibanism . Oricind si oriunde ,cei doritori de talibanism, terorism sau iliberalism o pot pati .Cine face ca mine ca mine sa pateasca ,asa cum a patit-o Afganistanul . Daca aveti putina imaginatie va sfatuiesc sa va ginditi de doua ori cind va asociati cuvintelor : „Să ne luăm libertatea înapoi, ca să ne putem lua țara înapoi” Diferenta dintre bine si rau este doar la pret de citeva clipe . Una este sa guvernezi si alta este sa crezi ca iti iei tara inapoi cind nu stii ce va sa vina . Haideti sa nu fim naivi .Lucrurile in lume s-au schimbat . Miliardele de dolari aruncate in gura lupilor nu isi mai regasec necesitatea . Daca pierderile depasesc veniturile nu are nici un sens ,in aceasta lume noua , sa continui .Teroristii fie ca sunt in Afganistan sau in orisicare parte a lumii tot aia vor face .Vom vedea curind modificari de abordare politico – militara la nivelul SUA , NATO , UE si a aliatilor lor .Nu au decit altii sa isi sparga capatinile cu triburile de prin Afganistan si din imprejurimi . Pakistanul devine acum in zona o noua putere ca si contrapodere la China si Rusia .Biden ca si decizia lui Trump ,de a parasi Afganistanul, este corecta . Nu aveau alta solutie atita timp cit afaganii doar mimau impotrivirea fata de talibani .Sacul cu bani nu este fara de fund . In curind vom intelege modelul de repozitionare a trupelor SUA si cele ale NATO. Altele sunt acum prioritatile . O schimbare majora va fi vizibila si in deciziile UE pe subiecte precum :migratia , armata europeana , NATO ca si pozitionarile SUA in toate teatrele importante de razboi sau de posibil conflict militar , ca parte a unui principiu vechi de cind lumea : Raspuns si contraraspuns la toate actiunile Chinei si Rusiei . Teroristii se vor casapi intre ei , asta fac de mii de ani .Sa vedem daca talibanii reusesc sa tina unita tara . De cucerit a fost cucerita (vorba vine – sau predat ca si muierile fara lupta ), A cuceri nu este tot una cu a guverna .
  Vorbim prosteste despre o infringere . Trump si Biden au spus foarte clar cum trupele americane se vor retrage .La fel au spus si trupele NATO si tarile occidentale ce erau acolo .Singura greseala sau neconcordata strategica a fost retragerea facuta usor in graba , trupele guvernului afgan nepunind nici un fel de opozitie . Banii Afganilor sunt la pastrare in SUA si nimeni nu stie cu ce sume de bani s-a plecat din Afganistan .Probabil , sumele de bani disparute sunt uriase . Noua conducere talibana a cucerit tara(doar au plecat trupele NATO si SUA ) , dar una este cucerirea si alta este guvernarea . Se vor lupta intre ei sa fure banii unul de la altul .

 7. Eu nu inteleg argumentele celor care il critica pe Biden. Mie mi se pare ca omul are dreptate: dooj’de ani v-am oferit oportunitatea sa va luati soarta in propriile maini, v-am sprijinit financiar, logistic, v-am oferit „how to”, v-am antrenat 300.000 de militari si politisti, v-am dat tehnica militara, v-am oferit alegeri democratice in care sa puteti decide cumva directia tarii, pana cand? Daca socitetatea lor este divizata in doar doua: corupti pana in maduva oaselor si saraci cu duhul dar islamisti habotnici, atunci pur si simplu nu sunt suficienti de evoluati. Isi merita soarta, asa cum si noi ne-am meritat-o alegand in nestire pesedei & co.
  Armata americana & NATO nu avea cum (nici moral nici tehnic) sa preia fraiele administratiei. Si daca populatia este asa de impotriva talbanilor, de ce nu a existat macar o incercare de a organiza o demonstratie? ceva mare, care sa transmita un mesaj. Ca nu am vazut decat spaima femeilor si a functionarilor.
  Nu mai intram in detalii cand mai avem si un Pakistan care isi baga coada pe acolo. Pakistanu probabil este „Rusia” lor, in sensul propagandei, a sprijinului obscur catre anumite factiuni etc.

  • Biden e criticat pentru gestionarea retragerii, nu pentru plecarea din Afganistan in sine, care trebuia sa se produca cu ani in urma. America a ramas acolo cu 18 ani mai mult decat era nevoie. Daca iese ceva prost, evident ca esecul este contabilizat in sarcina Commander in Chief. In schimb dupa ce a iesit prost, CIC prefera sa dea vina pe afgani si pe greaua mostenire Trump. Tragicomicul penibil al situatiei e posibil de natura a transmite marilor bully mondiali ca e ok sa-si desfasoare jocurile pentru ca USA e prea slaba ca sa intervina.

 8. Cred ca Biden a facut ce trebuie: sa retraga trupele americane dupa 20 de cheltuieli masive intr-un razboi fara sfarsit. Armata afgana nici nu a luptat, au fugit, presedintele la fel. Deci de ce sa lupte americanii pentru ei. Rapiditatea si usurinta cu care talibanii s-au instalat la putere, reflecta vointa majoritatii poporului…. Doar o mana de afgani ii contesteaza pe talibani. Asta e sfarsitul cand se investeste in razboi, inloc de educatie. Sub regimul afgan, coruptia a atins proportii neimaginate. Am vazut un documentar din Afganistan, recent turnat de media Franceza (in 2020 cred ca, pt ca erau oameni care purtau masti Covid) si un localnic in varsta, sofer de Tir, spunea: « Si cand erau talibanii, ne cereau bani sa trecem cu marfa… dar nu asa de mult ca astia la putere acum (adica regimul « democrat »). » Deci… mai ca era nostalgic. Cum mai sunt si unii pe la noi cu Ceausescu…
  Sigur China va profita de ocazie. Va veni cu traista plina AliBaba si cu credite scumpe, sa reconstruiasca Drumul Matasii. Dar nu cred ca le pica atat de bine Republica Islamica ca vecin, cand ei au probleme mari cu Uigurii musulmani.
  Sigur ca Rusia va incerca si ea sa profite. O asemenea oportunitate se iveste o data la 50 de ani.
  Si discursul UE e temperat, diplomatic. Sunt prudenti, nu inchid usile de tot la dialog cu noua administratie talibana.
  Nici conducatorii talibani nu sunt prosti, discursul pt Occidentali este bine rodat.
  Sa vedem ce va urma…

  • Corect.
   Acum e mult zgomot, generat și de propaganda inamicilor SUA (care mi-au parut ușor descumpăniți). După ce zgomotul se va atenua și va trece ceva timp, vom vedea și cât de „mâță blândă” sunt talibanii și în ce măsură sunt capabili să guverneze și să fie buni vecini și cine are de pierdut (sau de câștigat) din autodeterminarea Afganistanului.
   Să avem puțintică răbdare, zic…

 9. ou sont les hommes d antan ? initial lipitorile sint eficiente si discrete, dar odata ce isi infig trompele nu se mai dezlipesc pina ce sint stivite de o palma puternica. citeva idei se rostogolesc de sute de ani, au devenit axiome / imuabile : nu poate exista viata pe Pamint fara politruci, banksters sau traiul pe datorie. cind valorile se inverseaza iar minciuna si inselatoria troneaza, la ce sa ne asteptam „la virf” din partea „elitelor conducatoare” ? a propos de elicopter si suta de lei promisa : Citu si pandemia au facut sa duduie economia

 10. Asa se vede de la mine: dupa corul de casandre din timpul lui Trump, au aparut si bocetele pentru Biden.
  La alegerea lui Macron unii au vazut Salvatorul UE, iar la alegerea lui Biden se prefigura Salvarea lunii de la capcaunul Trump, de catre Biden.
  NB,
  nu cred in bocetele nici unora, caci sub ele se ascunde satisfactia ca Unchiul Sam a incasat-o iarasi; si asta si asteptau.
  Este limpede ca Rusia si China vor o America slaba, dar la colt asteapta si Germania si Franta. Oficialilor UE nu de gafa lui Biden le pasa, caci in cele 7 luni a avcut destule cedari umilitoare, ci de migratia ce o sa urmeze, caci s-au mai fript odata.

 11. Infrangerea din Afganistan are un singur vinovat strategic.
  Guvernele United States of America.
  Incepind cu guvernarea lui G W Bush. Comparat cu tatăl , un habarnist notoriu( unicul șef de stat american care a primit pantofi in cap in Irak)

  Războiul afgan a fost votat (în 2001 in USA ) în unanimitate de senat și cu un singur vot împotrivă în camera deputaților.
  Deșii :
  – 15 teroriști din 19 ( din atentatele de la 11 septembrie) erau saudiți.
  – Șeful lor , Bin Laden era și el saudit.
  Nu a contat. A declarat cineva război Arabiei Saudite ? NU.
  Plătesc gras in fiecare an protectorul american.

  – Osama vine ucis în 2011 in Pakistan. Unde era ascuns de 9 ani. 9 ani nu luni.
  A luat cineva la întrebări Pakistanul ? NU.

  Acum :
  Ofensiva actuala cu victoria talebana are in spate serviciul secret Pakistan. ( ISI)
  Planificatorul , furnizorul de oameni , arme și aparate de emisie recepție difuze pina la nivel de grupa la talebani.
  Trage cineva de urechi ISI ? NU.

  – după moartea lui Osama Bin Laden , Afganistan devine o afacere colosala pe munți de dolari.
  Humvee și MRAP cu duiumul , M16 și AR 15 cu camionul.
  Super Tucano și Black Hawk. Doar că toate astea sunt prea complicate pentru afganul cu 4 clase. Și dai cu ” contractors” să le întrețină , repare.
  Practic USA da „sculele” și plătește americanii care le țin functionante. Miliarde dolari anual. Contracte grase la firme USA.

  Arma cea mai răspândită în lume e AK. Simpla , robusta, o repara oricare fierar.
  Ideala analfabeților desculți de oriunde. Doar că e sovietica , rusească, bulgărească , românească , poloneză, chineză și albaneză.

  Practic Biden nu e unu apărut din neant.
  Era vicepresedinte in epoca Obama și pe toată durata celor două mandate.
  Ce a semănat ca vicepreședinte , a cules ca președinte.

  Dezastrul asemănător că două picături de apă cu ” succesul” numit Vietnam ridica totuși niște nedumeriri .

  – Nu știa CIA, NSA și restul serviciilor secrete americane de haosul civil și politic din Afganistan cu furtul , deturnarea zilnica de dolari primiti moka ?

  – Nu știa Pentagonul de halul mizerabil a pregătirii trupei afgane și de corupția colosala existente în corpul ofițerilor (ajunși cadre la apelul bocancilor )?

  – Daca nu știau, de ce primesc salarii și fonduri colosale ?

  – Daca știau , de ce nu au vorbit ?
  Era cumva ordin să tacă in fata unui dezmăț colosal pe banii contribuabililor ?

  Măcar în al 12- lea ceas , pricepe cineva din decidenți că Irakul e exact in aceiași stare de corupție generalizată ?

  Mă mir că încă nu a apărut acuzarea Iranului pentru înfrângerea americană din Afganistan.
  Iar NATO e sublima, măreața. Super dotată , super antrenata. Totuși a suferit și ea prima înfrângere din istorie.

  Din partea unor efectiv desculți și care în afară de Coran , nu au habar de nimic.

  Un succes monumental
  d.t.p.d.v.
  Eclipsează și „succesul” numit Vietnam cu elicopterul decolat de pe ambasada și tancul comunist vietnamit pe strada.

  Ce politicieni au condus și conduc occidentul pe ambele maluri ale Atlanticului ?
  Cumva intoxicați de privilegii și salarii, rupți de realitatea cetateanului de rând care plătește taxe dar și merge sa moara aiurea pentru ei și fotoliile lor ?

  Întreb deoarece simptomele unei decăderi morale , politice și sociale a ” lumii civilizate” devin tot mai vizibile.

  • Civilizatia noastra se afla la un nivel fara precedent (din toate punctele de vedere, tehnic, economic, moral, conduita, samd). Evident, modernizarea societatilor in curs de dezvoltare (si nu numai) dureaza timp, o generatie, doua, in unele societati poate chiar trei. Dar de venit, vine… drumul spre modernizare, reforme, democratie si buna guvernare este lung si include o serie de etape (care nu prea pot fi sarite). Spre exemplu, in prima jumatate a secolului trecut, coruptia endemica a fost la ea acasa si in democratiile moderne de astazi.

   In opinea multor sociologi, maturizarea electoratului si al sistemului democratic (reformele, modernizarea institutiilor statului, incepand cu statul de drept, etc) se desfasoara treptat, in paralel cu evolutia cresterii nivelului de trai si al nivelului educatiei. In acest context, asteptarile ca elitele, clasa politica si institutiile statului (din economiile subdezvoltate si emergente) sa isi dezvolte singure – asa, peste noapte – un profund sentiment al responsabilitatii morale fata de propria lor conduita sunt cam nereale /poate chiar utopice.

 12. Care infringere?
  Reluati tezele isalamistilor extremisti si a gruparilor antiglobalizare.
  Daca nu ma insel, retragerea din Afganistan a fost negociata de anul trecut.
  Ceea ce surprinde acum, este modul in care a fost facuta. Debandada, fuga, haos.
  O retragere grabita, neplanificata si o dezertare a fortelor afgane democrate.
  Dar asta se imputa administratiei americane, care nu a pregatit evenimentul. (Nu armatei.) Si aici se poate specula mult. (Forte care nu doreau plecarea, forte care doreau, intirzierea masurilor necesare si plecarea brusca.) Poate viitorimea sa afle motivul plecarii precipitate, fara infringerea armatei.
  Oricum, Afganistanul are o pozitie strategica in zona. Imperiul rus, Iranul, China au nevoie de el. (India a pierdut ocazia, din cauza formarii Pakistanului, prieten cu China.) Rusia a clacat. Americani si-au facut treaba si sunt prea departe de bazele lor. Sa se fi lasat loc Chinei? (Pentru eventuale servicii in campania electorala?)
  Vom vedea.

 13. Talibanii au invatat multe lectii. Aplica deocamdata magistral Taqiya, simuland dorinta de modernizare, pana America e afara complet. Poate mai primesc si niste bani!
  Daca azi China intra in Taiwan, America nu are ce face, e prea demoralizata si nu doreste sa riste pierderi.
  Nici nu imi pot imagina cat de furiosi si/sau demoralizati sunt soldatii USA.
  Prietenii Americii sunt probabil descumpaniti.
  America are grave probleme interne, ideologice.
  UE, ori termina cu disputele despre sexul ingerilor, ori va inceta sa existe, mai curand decat ne asteptam.

 14. Nu înțeleg de ce aliații nu au divizat Afganistanul, oricum creat artificial, ca multe alte entități din zona, in mai multe țări. Astfel, ar fi fost mult mai ușor de izolat cei care ne amenință, și de ajutat cei care împărtășesc valorile noastre.

 15. Să nu ne lăsăm doborâți de pesimism. Poate vede Klaus Schwab o fereastră de oportunitate pentru vreo mare re-resetare a Afganistanului… Sau poate că talibanii, după ce s-au infectat cu virusul parcurilor de distracții, se vor metamorfoza în consumatori docili… Poate le face Google o aplicație de autodetonare virtuală, ca să nu se mai deranjeze oamenii să caute oțel și explozibil pe piața neagră, ceva gen iBomb…
  Ne-a apucat deodată grija de soarta femeilor afgane, iar „totalitarismul islamic” a devenit o amenințare, deși democrație islamică n-am prea auzit să existe pe undeva! În loc să ne gândim la fabricanții de elicoptere de atac din State, ce-o fi în sufletul lor săracii !!! Dar să sperăm, spre alinarea suferințelor lor, că mai e ceva de lucru prin Cuba, Venezuela, Iran, Ucraina, Libia și alte shit-hole countries. Ce bine că trăim într-o zonă de pace, fișați și urmăriți discret, conduși de psihopați care știu că dacă nu te duce Jeffrey Epstein (sau urmașul lui în năravuri) la castelul lui cu fecioare, pe lumea ailaltă nu te mai așteaptă nimic! Vom avea venit universal minim garantat, ne vom putea schimba sexul, vom putea merge la moscheea de la colțul străzii … ooops!

 16. Tinand cont de maniera jalnic dezonoranta in cara aliatii au parasit campul tactic, e drept, cu onoarea salvata de conturile burdusite din banii publici cu care guvernele urmau sa scoata din mizerie paturile defavorizate si economia neperformanta, discursul purtatorului de cuvant al talibanilor este linistitor , ca pentru prosti.
  Zabihullah Mujahid a declarat public ca urmeaza a fi amnistiati atat fostii soldati guvernamentali, cat si sub-tretantii si traducatorii care au lucrat pentru fortele internationale.
  „NIMENI NU LE VA FACE RAU, NIMENI NU LE VA BATE LA USA”( uşa nu usa).
  Referitor la drepturile femeilor pentru care se ingrijoreaza comunitateza internationala, Zabihullah a afirmat ca Miscarea le va permite femeilor sa urmeze studii la toate nivelele , sa aiba dreptul de a lucra in contextul principiilor islamului iar voalul total ( burka) nu il vor impune atata timp cat in religia islamica exista mai multe tipuri de voal.
  Se renunta la principiul mahramei, respectiv al acompanierii femeilor de un barbat protector .
  Amanunte privitoare la drepturile minoritatilor religioase nu au fost date in cadrul conferintei de presa, cu toate ca discreta minoritate zooroastriana ar avea motive de neliniste.
  Sursa. Le Parisien&AFP
  17 August

 17. Toate scenariile ce privesc viitorul Afganistanului sunt apocaliptice, cu reverberatii ucigase chiar si la distanta. Daca se tot bate apa-n piua cu „lectia” ce-ar trebui s-o invete „occidentul democratic” dupa 20 de ani de razboi distrugator, de ce sa excludem ca si talibanii au de invata o lectie si ca, poate, sunt dispusi s-o faca. Desigur, daca nu-si mai vara necuratul coada!

 18. 1.Este o naivitate sustinerea ca SUA a fost invinsa, fiind vorba doar de imposibilitatea unei schimbari sociale, religioase si economice, printr-o simpla prezenta militara!
  Pentru ca americanii sa ,,invinga” in Afganistan era nevoie de 3 decenii si investitii uriase (de ordinul a 200 miliarde de dolari anual), prin care sa construiasca o tara prospera economic si industrial, in care o noua generatie sa adopte noi reguli politice, economice si sociale, generate si sustinute de aceasta SCHIMBARE!
  Ori SUA nu si-a propus o astfel de schimbare, astfel ca saracia, inapoierea culturala si inertia sociala nu aveau cum sa lase locul ,,liberalismului” european!
  2.Daca totusi ceva a fost ,,invins” in Afganistan – este iluzia ca prin cirpeli politice, economice si sociale de suprafata (adica fara o schimbare sistemica totala), lumea araba, arhaica, impotmolita in sec. IX al lui Mohamed – putea fi schimbata ,,ieftin”, asa cum au crezut americanii!
  3.Nici macar alocarea si cheltuirea unei astfel de sume nu producea o schimbare sistemica, fara un PROIECT (POLITIC, ECONOMIC SI SOCIAL) , cu metodele, tehnicile si instrumentarul adecvat!
  Acest lucru este mai vizibil ca oriunde in Estul postcomunist, in care tarile integrate in UE ca Romania, au evoluat modest in directia reindustrializarii si dezvoltarii economice intensive…
  4.Situatia de azi din Afganistan era previzibila pentru oricine analiza si lua in considerere toate componentele unei schimbari sistemice, in care cea economica, decisiva pentru succesul schimbarii, a fost inexistenta!
  3.Pentru a crea ori sustine in viitor orice ,,sclipiri” de PRIMAVARA ARABA – SUA si Vestul trebuie sa plece de la aceasta realitate – iar nu de la ocupatii militare…
  Din pacate, o viziune economica noua si noi modele de dezvoltare pentru tarile arhaice sau inapoiate economic sint deocamdata inexistente, in ,,fasa”, fie neagreate de guvernanti si inexistente in institutele de cercetare economica!

  • De ca. 20 de ani lumea occidentala a avut parte numai de lideri mediocri si foarte slabi, ce se intampla acum fiind doar un varf al incompetentelor, vor urma multe altele.

 19. Ministerul de externe chinez declara: ” China este dispusa la relatii prietenesti si de cooperare cu noi lideri si respecta dreptul afganilor sa decida singuri asupra soartei lor …. ” s.a.m.d. in limbajul de lemn comunist.
  Comunistii chinezi nu au nici o problema cu nerespectarea drepturilor omului si aruncare acestora in lada de gunoi asa cum nu-i intereseaza nici minoritatile sau persoane cu alte opinii decat cele oficiale, cu alte cuvinte, s-au gasit 2 parteneri cu acelasi idei si ideologii numai ca unul este putred de bogat ar celalt rupt in coate insa care dispune de ceva bogatii naturale de care China are mare nevoie.
  Fara banii optinuti din vazarea drogurilor talibanii n-ar fi avut resursele financiare necesare sa-si cumpere aramanent, chiar si second hand cu care au reusit sa puna pe fuga NATO inzestrata cu miliarde de dolari si EURO din banii nostrii si cum spunea candva un minstru german, democratia este aparata pe Hindukus, crestele muntilor afgani.
  Cine este raspunzator de toate gafele la nivel guvernamental si al serviciilor occidentale din utlimii 15 de ani si n-am auzit pe nimeni sa-si asuma raspunderea pt incompetentele de toate felurile ? vina fiind aruncata de la unul la altul precum un cartof fierbinte aici fiind vorba de sute de miliarde de dolari si euro ingropati in nisipul afgan.
  Cum vor reactiona de acum inainte fortele de dreapta occindetale in fata provocarilor si la dezastrele lasate in urma de clase politice tot mai slabe si neputincioase ?
  Talibanii cu banii optinuti de la noii lor prietenii vor fi in masura sa profesionalizeze mai mult si bine cultivarea drogurilor, sursa sigura de venit data de occidentul tot mai decadent.
  Ei stiu foarte bine ca pot inunda occidentul cu aceste droguri prin care pot provoca pagube uriase democratiilor libere care nu se vad in masura sa combata acest flagel din fel si fel de motive incepand cu coruptia si terminand cu corectitudinea politica care leaga mainile autoritatile ca nu cumva sa se atinga de toti traficantii straini din tarile lor pe motive de discriminare, ura rasiala si alte motive invocate de forte progresiste de stanga.
  Nu este exclus ca , China prin talibani sa se razbune pe occident in urma razboaielor de opiu de acum 250 de ani care i-a umilit pe chinezi intrat incat liderul actual Xi Jingping a declarat deunazi ca China nu va mai accepta asemena umilinte din partea nimanui, de data aceasta drumul opiumului fiind luat catre occident.
  Pe langa droguri „exportul de refugiati” ii vor pune mai ales pe liderii europeni in situatii din ce in ce mai neplacute care pot deveni incontrolabile daca Iranul si Turcia vor deschide granitele catre apus, puteri regionale cu care Europa nu s-a „purtat de loc frumos”.
  China s-a pozitionat iar rusii dintr-o data pot sa gasesca in talibanii aliatii potriviti pt a putea lovi indirect occidentul, occident care nu este in masura sa gaseasca modaliatile unui dialog constructiv.

 20. Profesorul Stanomir scrie de la Bucuresti despre trauma din imaginarul american. Dar nu cunosc pe nimeni aici in Statele Unite care sa pare sa sufere. Adevarul e ca exista un consens national: prezenta noastra in Astan a fost o greseala care a costat vieti, bani, prestigiu. Biden trebuie felicitat ca a pus punct acestei catastrofe.

  Restul e povestea cu omleta.

  • Da, ii doare undeva.
   Poate avem noroc, in valea Panjshir din nordul tarii se formeaza o rezistenta tadjica impotriva talibanilor pastuni, astia de sute de ani isi dau in cap iar occidentul n-a inteles de ce.
   Masa e goala, jocul incepe de la inceput, serviciile vor incepe iar cu inarmarile uneia sau a altei tabere asa cum au facut-o pana acum, bani, droguri si sclavi si vom vedea cine va fi dispus sa platesca mai mult, pana cand iar zboara pe undeva niste cladiri in aer.

  • Cred ca va referiti la afirmația ca daca faci omletă trebuie ss spargi oua și mai raman și coji. Se pare ca aceasta a fost o afirmatie a unui aparatchik sovietic catre grupul de intelectuali occidentali invitați in 1927 sa vada marile succese ale sovieticilor in cei 10 ani scurși dupa 1917. Printre ei era Nikos Kazanzajis si Panait Istrati. Răspunsul venise dupa ce intelectualii intrebasera de ce in nouă democrație populara sunt asa de multe închisori. Replică intelectualilor (??Panait Istrati) a fost fara apel: vedem foarte multe coji și foarte puțină omletă.
   Ma intreb și eu acum unde este omletă rămasă dupa acești 20 ani.

  • „Consensul national” a fost strigator la cer cind Trump a initiat retragerea. Acum, ca e Biden, e sfint.
   Nu retragerea trupelor din Afganistan e blamabila, ci felul haotic in care s-a facut. Sper ca nu era inclusa in „consensul national” o asemenea debandada.
   CIA si spionajul militar american (si occidental) au picat un test major.

  • Vietnam, May Lay, orange agent, Saigon; sindromul vietnamez n-a slabit in frecventa cu care bantuie subcostientul nordamericanilor sadea, iar dvs nu sunteti dintre ei, emigrantii tot emigranti raman… Irak, Afghanistan doar improspateaza sindromul vietnamez basic. N-aveti dvs. cum sa intelegeti asta, sunteti roman…

 21. PETRU MANU ; corect , corect, corect , cati bani si cate vieti omenesti a costat faptul ca SUA si mai recent si NATO , inclusiv romanii, au fost „pandari ” in Afganistan iar ei afganii nu au fost capabili sa faca ordine in tara lor nici dupa 20 de ani. Nimeni nu ii poate pazi la nesfarsit !!!
  Ar fi interesant pentru contribuabilul roaman autoritatile (si in primul rand CSAT – presedintele )sa faca publice cheltuielile si pierderile de vieti omenesti ale Romaniei !!

 22. Cam prea mult văietat geopolitic în cazul unei societăți afghane paralizate de frică. Dacă ei, afghanii, nu pot să reziste o singură lună contra acestor bande de ucigași pseudo-religioși, nu văd cum ar putea alții să-și riște perpetuu viețile pentru ei.
  Se vede clar că nu erau defel deranjați de asa-zisa ocupație străină câtă vreme destui bărbați locali în putere se agață disperați de roțile „ocupantului” care nu mai vrea să-și riște viața pentru niște găini cu turban.

 23. Articol concis si bun de la dl. Stanomir.

  In rest, citeva precizari:

  – este nedrept sa se sugereze ca afganii nu au facut sacrificii si ei de dragul posibilitatii unei vieti mai bune; intre 2015 si 2018 53 americani au fost omoriti (mult mai putini de atunci incoace) si peste 28 de mii de afgani din fortele de securitate ale administratiei, asa corupte cum era, de la Kabul

  – iuteala de mina a incredibilei de inepte administratii Biden este sa pretinda ca extraordinara incompetenta a „planului” (?) nu poate fi expusa fara criticarea deciziei de a pleca; adica era nevoie de operatie asa ca sa nu discutam ca un macelar beat si senil a facut operatia, in loc de un chirurg competent

  – intr-adevar o majoritate a americanilor erau obositi si dezamagiti de prezenta in Afganistan, si pe buna dreptate, in pofida faptului ca +- de un an si jumatate nu a mai fost nici o victima americana intre soldati; asta NU inseamna ca americanii au asteptat sau acceptat genul acesta (DELOC inevitabil) de haos violent, apocaliptic CARE CONTINUA in vreme ce scriu – vedeti avioanele goale de pasageri pentru ca talibanii au taiat accesul spre aeroport; acesta este motivul pentru care Biden va fi amintit ca o pata galbena, jenanta pe pantalonii istoriei iar cei care ii gasesc scuze drept propagandisti ridicolli.

  • A se slabi… Trollism pro-trump cu orice ocazie si invective catre cei de alta opinie, absolut plictisitor si gretos. Daca e cald afara e Biden, daca sint incendii e tot el, dar daca rasare soarele e meritul marelui si salvitului fost pres. cu un singur mandat Trump. Mai lasa-ne si schimba platforma.

   “The Doha agreement was a very weak agreement, and the U.S. should have gained more concessions from the Taliban,” said Lisa Curtis, an Afghanistan expert who served during the Trump administration as the National Security Council’s senior director for South and Central Asia.

   She called it “wishful thinking” to believe that the Taliban might be interested in lasting peace. The resulting agreement, she said, was heavily weighted toward the Taliban, contributed to undermining Afghan President Ashraf Ghani…”

  • Ceea ce este ridicol este incercarea nereusita de a scapa de raspundere a ineptului „presedinte”. Agentul PCC a anulat tot ce a facut Presedintele Trump: a distrus independenta energetica a SUA, a distrus progresul facut la granita, a impulsionat Iran-ul in a reincepe programul nuclear . . . si acum trebuie sa credem ca porcaria din Kabul a fost facuta „inevitabila” de Trump, nu de „presedintele” in functie? Greaua mostenire etc. Sa nu mai pomenim de echipamentele militare in valoare de miliarde de dolari care-si gasesc drumul as we speak catre Rusia si mai ales China (tara care controleaza mafia Biden atit direct cit si prin santajabilul/bolnavul Hunter, corupt pina la maduva).

   Printre altele administratia corupta si tradatoare a ANULAT si planul Trump legat de evacuari bine planificate, nu in stilul Benghazi – Afganistan:

   https://thenationalpulse.com/exclusive/bidens-state-dept-halted-trump-era-crisis-response-plan/

   The renminbi stops with Biden. Restul e propaganda de doi lei.

 24. Nu a fost nicio înfrângere, ci o retragere anunțată cu multă vreme înainte. nu știu de unde asemenea scorneli defetiste. nu înțeleg nici retorica panicardă. efectiv nimic nou despre Orientul Islamic. Tot ceea ce pretindeți că vai! va lovi Afganistanul, bietul de el, deja se întâmplă de 1400 de ani in Asia Centrală plus Africa de nord. Numai in ultimii 20 de ani au fost in dar al-islam (cică tărâmul păcii) cel puțin o duzină de războaie religioase sângeroase, lovituri de stat urmate de puciuri urmate de simulacru de alegeri urmate de alte lovituri de stat. Egipt, Sudan (rupt in două), Libia, Mali, Nigeria, Siria, Algeria, Irak, Iran, Pakistan… Să mai continui?

  Deci nimic nou sub soare. Ba da: americanii și-au luat inima in dinți și ne-au anunțat că gata! s-a terminat cu rolul de jardarm mondial al US. Și Trump și Biden au lăsat de înțeles public că este complet inutilă, nejustificată și extrem de costisitoare camparea trupelor in Afganistan. De unde de pildă obligația cetățenilor americani de a păzi femeile afgane și drepturile lor (care nu există in afara Occidentului)? De ce să-și dea viața și averea un american ca să le asigure prosperitatea, stabilitatea, siguranța și libertățile unor barbari care -ce să vezi- sunt chiar inamicii lor? Sau…de ce să lupte americanii in continuare și cu cine anume pe un teritoriu populat de niște sălbatici (inclusiv femeile lor sunt la fel de necivilizate și habotnice, ok? ca să fie clar)? Pentru ce? Pentru imaginea ridicolă din mințile unor românași amorezați de o Americă onirică, infailibilă și omnipotentă? Dragilor, America aceea nu există! Nu vă mai agățați de ea și înțelegeți odată că războiul ăsta NU a fost purtat impotriva Islamului, că America a refuzat public să deschidă un front religios, că America a refuzat să reformeze structurile religioase ale țărilor cucerite și ocupate temporar, că America NU este un imperiu, că America NU are nevoie de colonii (și nicidecum de tărâmuri mizerabile ce produc doar mac și praf), că nu-i pasă de dezamăgiții și deranjații mental din balcani. și foarte bine face. Că nu moare de grija altora…

 25. Cred ca problema e simpla: Trebuia sa vina un moment al retragerii din Afganistan al SUA, era evident ca Afganistan nu poate deveni ai 51 stat al SUA, deci momentul urma sa apara la un moment dat. Oricand aliatii si-ar fi retras trupele, talibanii ar fi atacat, asta e clar. Deci singura problema aici e ca a urmat acest haos generalizat neanticipat de nimeni pentru care americanii s-au pregatit (au antrenat o armata de 300 000 de oameni dupa spusele lor) neanticipand ca armata nu va lupta. Cert e ca ingrijorarea maxima e in China care stie ce va urma, o relocatare a fortelor SUA in „alte zone” pe care nu ca le-au cam ignorat in ultimii ani deoarece stateau aiurea in Afganistan sa aduca „democratia” unor triburi care ncii macar nu voiau asta. Deci o armata antrenata si cu experienta se va relocata (cred ca nimeni nu isi inchipuie ca va fi lasata la vatra o armata profesionista antrenata si cu experienta inarmata cu ultimele tehnologii) in zone in care China deja se simtea stapana…..

 26. Se cuvine, cred, sa mulțumim armatei americane si aliaților pentru ca si-au îndeplinit misiunea in Afganistan. Timp de doua decenii nu am mai avut atentate teroriste precum 9-11.

  Obiectivul Occidentului NU a fost sa reformeze națiunea afgana si nici nu ar fi fost etic sa-si propună asa ceva.

  Inamicii Occidentului au criticat permanent intervenția in Afganistan, asa cum in prezent critica retragerea.

 27. Pai ce s-a intamplat „mai tovarasi, nas Floreo si voi fa”?
  https://www.thedailybeast.com/russian-state-media-gushes-over-fun-taliban-at-theme-parkthen-reports-taliban-burned-it-down
  Ce o sa zica admiratorii de stanga – inegalitate sociala si „nu s-au dat in masinute” talibanii cand erau mici!

  Si uite ce zice presa (urata in mod visceral in Europa continentala de vest) careia INCA democratii nu i-au bagat pumnul in gura:
  https://www.newsmax.com/politics/biden-abc-taliban-afghanistan/2021/08/19/id/1033072/
  https://www.newsmax.com/newsmax-tv/blackburn-kalama-harris-afghanistan-women/2021/08/19/id/1033017/
  https://www.newsmax.com/newsmax-tv/trump-dershowitz-david/2021/08/19/id/1033077/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro