vineri, septembrie 25, 2020

Aici începe Europa. Declarația de la Sibiu

Aseară, la împlinirea unui an de proteste neîntrerupte în Zona liberă de corupție, „Vă vedem din Sibiu” a lansat o declarație.
Se cheamă „Aici începe Europa. Declarația de la Sibiu” – și e un document la care am muncit cu toții mult, câteva luni, tocmai pentru a reuși ceva scurt & sintetic.
Sunt coagulate aici, în cinci fraze, principiile & valorile care ne-au ținut în stradă atâta vreme – și în jurul cărora credem noi că se poate construi România europeană.
E vorba, în ordine, despre demnitatea revoltei ca drept inalienabil; despre justiție ca garant al integrității vieții publice; despre meritocrație ca principiu al performanței; despre spirit comunitar ca liant social esențial; și despre educație ca motor al individuației noastre naționale.

E, de fapt, nu atât despre Sibiu – cât despre oamenii care au protestat în toate piețele & străzile României. Și despre cei care n-au protestat – dar sunt convinși că singurul destin al României e cel european.
Am vrea, prin urmare, să nu fie doar un document al comunității noastre – ci al nostru, al tuturor celor pentru care România e Europa.

Vă invităm, prin urmare, să-l citiți – și, dacă vi se pare consonant cu ce credeți personal despre felul în care trebuie să arate România, să îl considerați drept un document scris și de dumneavoastră.

Fiindcă aici începe Europa: cu ce facem fiecare pentru destinul nostru european. (R.V.)

1. Demnitatea revoltei. Aici începe Europa.

În fiecare sibian care, vreme de 365 de zile, zi după zi, a protestat tăcut și demn pentru justiție în Zona liberă de corupție. Aici și așa începe Europa: cu fiecare cetățean român care își exercită demnitatea în stradă, în instituții publice, la locul de muncă. Până când toată România va fi o Zonă liberă de corupție. E un drept pe care nu ni-l poate lua nimeni. Fiindcă România e Europa.

2. Justiție, nu corupție. Aici începe Europa.

În instituții curate. Nici un condamnat definitiv nu poate ocupa înalte funcții publice în statul român. Nici o ordonanță de urgență nu este admisă în domeniul legilor justiției și al legislației penale. Nici un judecător al Curții Constituționale nu trebuie să fi făcut parte în ultimul deceniu de activitate dintr-un partid politic. Fiindcă integritatea în viața publică nu este negociabilă. Fiindcă România e Europa.

3. Meritocrație, nu impostură. Aici începe Europa.

În buna repartiție a rolurilor sociale. În școli construite cu profesori buni. În spitale construite cu medici buni.  În ministere conduse de profesioniști. În presă decuplată de la finanțarea de stat și interesată de binele public. În partide în care orice culpă etică, de la plagiat la orice alt fel de furt, îl elimină pe orice lider. În meritocrație. Fiindcă România e Europa.

4. Construim împreună. Aici începe Europa.

Cu fiecare magistrat, cu fiecare profesor, cu fiecare muncitor, cu fiecare antreprenor, cu fiecare pensionar care iese din spațiul lui de confort. Cu fiecare grup de oameni asociați pentru binele public. Fiindcă spiritul comunitar e sufletul corpului social. Libera asociere a făcut din Europa spațiul cel mai favorabil de manifestare al individului. O va face și la noi. Fiindcă România e Europa.

5. Cunoașterea ca libertate. Aici începe Europa.

În conștiința fiecărei generații educate în spiritul valorilor europene. În 1918, în interbelic, educația finanțată cu 12% urmărea formarea conștiinței naționale: aici începea România. În 2018, aici începe Europa: finanțarea cu 6% anual a educației va integra conștiința națională și conștiința europeană. Orice guvernare va trebui să finanțeze educația cu 6%. Fiindcă România e Europa.

Aici începe Europa.

Iar Europa este unicul nostru viitor comun.

Vă vedem din Sibiu

Distribuie acest articol

66 COMENTARII

 1. Ar mai fi și punctul 6.
  Securiștii din politică, justiție, guvern, presă și administrație să se retragă în cazarmă. Nu este treaba lor să scoată președinți din joben, să guverneze o țară prin interpuși, să ofere protecție hoților și să-și facă statul lor ”de drept” bazat pe șantaje, dosare, colaborări și înțelegeri dubioase cu tot felul de interlopi și combinagii care ”livrează” sau execută. Așa începe Europa, altfel e Rusia, Turcia sau Iran.

  • cam asa ceva ! de la militianul prost, pitit in tufis, setat sa te amendeze nu protejeze, si pina la securistul cu afaceri protejate in interes natiional sau politrucul analfabet ce isi voteaza propriile i privilegiii, necesita maturare / schimbare. cine s o mai faca ? aia c o bruma de onoare si demnitate nu mai sint in tara !

   • Iti dai seama ce debitezi?
    – ” aia c o bruma de onoare si demnitate nu mai sint in tara ! ”
    Asta o scrii la articolul dlui Vancu :P care e in tara dupa cite stiu. Si multi atii. In tara nu au ramas doar cei cu studii precare, incaltatii in slapi ori stirbii.
    Ei bine, cu judecati ca ale tale chiar ca PSD-ul mai are mult de trait.
    NB,
    despre initiativa sibienilor, acum ca au un concetatean Presedinte de Tara, nu ma pronunt; mi-e teama sa nu fie prea multa lirica.

  • Ar mai fi și punctul 8 !
   dar de la 5 pînă la 8-„e-o cale-atît de lungă încît mii,
   mii de ani-i vor trebui luminii să ne-ajungă”

 2. România ESTE România !
  Înainte și înainte de toate : ROMÂNIA este ROMÂNIA.
  Cînd uiți că România ESTE România
  Cînd uiți că Ești ROMÂN înainte de toate
  Cînd amalgamul începe cu „România este Europa”
  Cînd astăzi România nu mai este de vreo 70 de ani România
  Cînd România de astăzi este o Colonie Penitenciară cu porțile deschise
  Cînd România de azi este locul în care Hoții și Leprele, Derbedeii și Inculții
  au puterea Totală și Absolută, de cel puțin de 30 de ani
  Cînd România de astăzi nu este SINGURĂ capabilă să-și clădească un Adevăr,
  o Ființă, o Nație, O ȚARĂ LIBERĂ, incapabilă să-și Aleagă Libertatea
  Cînd Poporul nu mai e POPOR
  Cînd intelectualii români NU mai sînt capabili să (re)cunoască LIBERTATEA
  Care Nu este Dependență ( de Europa), că LIBERTATAEA cere sacrificii de neimaginat
  Cînd poeții nu mai sînt în stare să recunoască/ să facă diferența
  între LIBERTATE și „libertăți”, EUROPA și Uniunea Europeană
  Cînd România de azi, este la cel puțin la un secol distanță de valorile europeene
  Cînd vrei să sari etapele unei evoluții normal-naturale ca sărind peste bălți
  Cînd sloganul „România este Europa”, „Aici începe Europa”
  uitînd Toatea astea, și încă, și încă,
  terminînd cu „iar Europa este unicul nostru viitor comun”
  (slogan de sorginte și fibră pur și simplu ideologic-doctrinare de Gîndire Unică !)
  Cînd Toate Astea ….. :
  România NU va mai putea fi Niciodată ROMÂNIA
  Ci poate doar, ca din totdeauna vasal la POARTĂ ( la altă poartă, poate poarta de la apus)
  Dar dacă așa vor Bine Gînditorii „noștri” de azi …..voința Lor fiind LEGE UNICĂ
  Oare se mai poate face ceva ?

 3. 6. Radio Europa Libera reloaded. Acolo a inceput Europa.
  Pentru ca informatia adevarata conteaza si avem nevoie de ea si nu de stiri false.

  7. Modificarea Constitutiei astfel incat Romania sa devina un stat federal, dupa model belgian, cu Ardealul provincie autonoma in care taxele sa intre la bugetul regiunii, nu in buzunarele Doamnei V.V.D. , care mai face si confuzie intre lei si euro.

 4. As plusa cu inca un lucru: interzicerea OUG-urilor. Avem Parlament pentru legiferare si Executiv pentru implementare. Nu ne mai trebuie asemenea abuzuri legislative!

 5. Continutul declaratiei este precum detectarea catorva ingrediente dintr-o reteta pe care nu stiti s-o combinati – de fapt imposibil necunoscandu-le pe toate si nici ordinea si ponderea punerii in opera – pentru a obtine ceea ce doriti. Cu o doza de binevointa rezultatul poate fi intuit, altminteri este posibila rastalmacirea delicatesei intr-un amalgam otravitor. Un pas mic pentru natiune in aproape trei decenii.

  • Vezi de ce nu merge treaba bine? Ca sunt destui ca dumneata, care jignesc si scuipa cand altul isi bate capul sa înceapă treaba de undeva. Ce mi-e silă!

   • Asta nu înseamnă ”a începe treaba de undeva”. Asta e o simplă declarație politică, în numele unui partid care se joacă de-a ONG-ul.

    Dacă vrei să începi treaba de undeva, de la asta ar trebui să începi, de la a nu mai crea confuzie între ONG-uri și partide. ONG-urile țin de societatea civilă, iar societatea civilă e aia neînregimentată politic. Amestecul între ONG-uri și partide este exact ce face și PSD-ul, are fundații politice pe care le finanțează din bani publici.

   • Cât privește ”sila”, ăsta e un reflex din repetoriul generației millennials, gata oricând să-și bazeze argumentația pe ce simte. Asta presupune o lipsă de maturizare, orice om serios face distincție între sentimente și fapte.

    • Serios? ” Da-mi si mie ce-ai fumat!”
     Suna prost, nu? Strict despre asta era vorba in observația mea. Înainte de toate, ca sa
     ” începem treaba de undeva”, trebuie sa ne putem vorbi civilizat, căci am suferit cu toții din cauza grosolăniei. După aceea sunt dispus să va ascult argumentele si sa le punem in practica daca sunt mai bune decât ale mele, dar nu ma lua cu iarba si cu millenials ca ma plictisesc.

     • @Horia – stimate domn, poți să folosești câtă grosolănie vrei, ceea ce contează este conținutul comunicării. Dar ”mi-e silă” este conținut patologic al comunicării. Poți pricepe astea câteva cuvinte?

     • @Horia – btw, ”mă plictisesc” este tot comunicare patologică. Fă un efort și renunță la ea, după care poți să ai pretenții și de la alții.

   • Asta nu inteleg majoritatea romanilor. ” Treaba nu trebuie inceputa de undeva” treaba trebuie facuta profesionist si atat. Toti se plang de clasa politica dar nu asta e problema Romaniei ci oamenii slab pregatiti, incompetenti. Mai lasati politica si apucati-va de treaba. Si o sa iti dau cateva exemple : Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffett, Bernard Arnault, Charles Koch, Michael Bloomberg, Michael Dell, Henry Ford, Iosif Pop, fratii Paval, Frank Timis, etc….. ei au inceput de undeva sau si-au facut treaba cat mai bine? Sau Ion Tiriac s-a plans cumva de clasa politica sau si-a vazut de afaceri? Asa ca puneti burta pe carte si la munca caci nici unul din cei enumerati anterior nu s-a plans de politicieni, ei au FORMAT politicieni. Tara asta o faceti voi nu clasa politica.

    • Ideea simpla era ca omul si-a proiectat în acest spațiu o imagine despre cum ar trebui să arate viata noastra mai bine. De ce trebuia intrebat ” ce a fumat” ? De la mine s-a văzut că o jignire adresata autorului si nu o merita. Si daca mi s-a făcut silă de astfel de reacții m-am exprimat. Sau nu e voie?

 6. C-asa-i la noi: dupa Proclamatii urmeaza Declaratii :P
  Cind o sa citesc in „Declarația de la Sibiu” si despre refuzul repetat al sotiei Presedintelui tarii de a se prezenta in fata Justitiei, atunci o sa am ceva semne ca Europa ar incepe si de la Sibiu.

  • sa l aducem inapoi pe Basinescu, pe odrasla i botoxata in parlamentul europei, si pe amanta bretonata din plescoi s o ungem din nou ministresa. omule, nu realizezi cit rau a facut Basinescul tau ? daca Romania i plina azi de securisti si militieni prosti, i se datoreaza ! un marinar pcr ist si securist ccredeai c o sa schimbe Romania ? sau un geolog arogant si la fel de bolsevic ca idolii tai ? mai omule daca dragnea ti a mai adaugat o suta la pensie, la ce mai behai p aci ?

   • Cine te opreste „sa l aducem inapoi”? daca tu crezi ca sfidarea Institutiilor statului, chiar de familia din capul Statului, este in regula, eu iti prezic ceva: PSD-ul se va bucura si va raspunde cu aceleasi metode.
    Dar traim intr-o tara libera si avem libertatea opiniilor :P
    Cind tu esti incorect, ce pretentii ai de la mafioti sa fie corecti?

   • RazbelNicule, eu inteleg ca tu esti suparat pe Marinel ca a siluit Justitia mosita de Adisor Nastase si Rodicondicuta Stanoiu. Te inteleg, nu esti singurul. Nici pe departe! Si chiar ai dreptate din punctul adta de vedere.
    Pe de alta parte, recunoaste ca Basescu i-a ajutat si pe cei ca tine, cei mai razboinici: daca nu-l facea pe Videanu sef peste borduri, cu ce mai dadeati voi acum dupa militienii si securistii aia prosti? Duplicitar, Piratul, asa e! E blat!

 7. Din pacate Romania poate sa inceapa la Sibiu dar nu se sfarseste tot acolo. Romania este in acelasi timp central-europeana, balcanica, levantina, est-europeana, asiatica, occidentala, demna, lasa, corupta, curata, mizerabila, sublima, etc. Este suma noastra a tuturor romanilor, fie ca traim la Sibiu, in Ferentari, la Madrid, Roma, Paris, Londra sau Los Angeles.

  • @Cinicul,
   Da, si poate de aceea ar trebui ca Romania sa se faramiteze spre a se purifica, mai inainte de a renaste ca pasarea Phoenix. Poate, in final, va mai fi nevoie de un Carol I…
   Numai faramitarea o mai poate ajuta sa scape de pungasii, derbedeii, coruptii, si, in general, de toate lichelele patent Ferentari.

   • PS
    Crearea unor insule libere de pesedisti, si, in general, de mizerie, asemenea unor sanctuare, poate fi o solutie la primenirea fiintei acestei tari. Nu poti construi nimic solid, temeinic, pe un teren mocirlos. Asanezi mocirla, dupa care poti construi orice concept pretios.

   • Comentariul dvs presupune ca exista anumite zone din R mai curate decat altele. Nimic mai gresit. La fel de multi ticalosi si hoti exista si in Ardeal si in Banat. Daca capitala R ar fi la Cluj coruptia ar fi la fel de mare ca la Buc. Cel mai corupt guvern din perioada interbelica a fost guvernul Maniu, condus de un ardelean.

   • @ Lucky,
    ai meditat mult? cred ca te-a solicitat enorm:
    „Da, si poate de aceea ar trebui ca Romania sa se faramiteze spre a se purifica,”

    • @victor L,
     Nu stiu ce ai inteles din comentariul meu, dar nu cred ca ceeace era de inteles. „Faramitare” nu trebuie luata la propriu, in sensul dezmembrarii teritoriului statal, ci in sensul administrarii. Crearea unor insule active care sa devina catalizatoare de energie creativa vor oferi cel mai bun mediu de dezvoltare in conditii de competitivitate, de exemplu de urmat sau de neurmat, de noi iteratii pe drumul spre o societate libera de ingradiri obscure, motivate de coruptie si interese meschine.
     Ai altceva de propus, in loc de a critica, in cel mai nepoliticos mod posibil, propunerile altora?
     Vino cu ceva constructiv, mai bun si ma voi grabi sa te felicit.

     • @ Lucky,
      am inteles exact ce ai scris. Altfel nu mai era nevoie sa vii cu explicatii.
      Caci faramitare inseamna faramitare, nu regionalizare.
      Uite, a aparut Alianta Vestului si unii au sariot ca arsi ca se vrea sciziune :P

      • @victor L,
       Nu intentionez sa intru intr-o analiza semantica a notiunii faramitare/regionalizare, nu cred ca asta este centrul acestei discutii.

       Este de asteptat o reactieadversa la sciziune. Dar tocmai asta este actiunea care-i va distruge.
       UE va fi, cu siguranta, fericita sa ajute mai degraba o comunitate regionala restransa dornica de progres si bunastare pentru poporul ei, decat sa arunce banii in groapa unui guvern mobilat cu analfabeti si corupti. Crede-ma, reteta asta este secretul succesului. Intai pe o schema pilot, la scara mica si apoi extinsa treptat la scara intregii tari.

  • http://e-povesti.ro/povesti/povestea_porcului/ „De te-a învațat cineva, rau ți-a priit, iara de-ai facut-o din capul tau, rau cap ai avut!”

   Radule,
   Daca tu crezi ca miezul rezolvarii este la Sibiu… s-ar putea sa fie (inca) o treapta in narativul separatismului exceptionalist… care este de peste 20 de ani… cu cine vrei tu sa te infratesti? Beware of what you’re wishing for… daca crezi ca cei care traiesc in afara Ardealului nu au legaturi sau sorginte (fugind de postura de supusi austrieci) de acolo… gresesti antagonizand.

   Toti frustratii din Ardeal uita ca Bucurestiul este cat TOATE orasele mari din Ardeal si cuprinde si ardeleni si maghiari si moldoveni si olteni si….

   Cata aroganta si vanitate puteti exacerba printr-o astfel de declaratie exclusiva?!

   Nu stiu daca realizezi cat rau faci, daca nu este ceea ce intentionezi sa faci.

   Daca nu este intentionat, lasa comentariul public si explica. Daca nu… asta e… macar stim si noi cu cine discutam… si nu e vorba de hotzii astia care ne conduc momentan, sustinuti de fruntasi din Ardeal din PSD si ALDE… dar „Vlasca si Telemormanul” ii conduce… dar nu conduce fara coniventa. Chiar credeti ca o puteti rezolva voi din Sibiu, pentru ca o vedeti? Come on…

 8. Vai de capul nostru de romani…. unii incearca in felul lor (vezi dl Vancu) sa faca ceva ce bunul simt recunoaste ca fiind bun si se gasesc o gramada de baieti destepti sa comenteze si sa interpreteze dupa cat ii duce capul.
  Pana cand nu vom ajunge o masa critica de oameni care sa gandeasca in aceeasi directie, Romania nu o sa evolueze. Nu zic ca toti trebuie sa gandim la fel, dar totusi….. sa nu ai limita minima de bun simt sa faci diferente minimale e prea de tot;
  Iar cei care o dau de gard cu Basescu Johanis sau altii….. asta arata a manipulare; despre ce vorbeste dl Vancu si despre ce comenteaza desteptii….
  Repet: vai de capul nostru de romani in ce hal am ajuns…..

  • @ gogu_milogu,
   refrenul tau cu care te mindresti.
   „Vai de capul nostru de romani…”
   este o mizerie.
   Personalizeaza-l, nu il generaliza: „Vai de capul meu de @ gogu_milogu”.
   In ce „directie” ar trebui sa gindeasca masa aia critica? doar cum vrei tu?
   Am trait asemenea vremuri, nu le mai vreau.

   • @victor L,

    „”In ce “directie” ar trebui sa gindeasca masa aia critica? „”

    Am sa incerc sa-ti raspund eu.
    In aceasi directie. O directie buna, spre progres si bunastare.
    Ce ai dori tu? Sa traga unul hais si altul cea? Fiecare unde il duce sau unde nu-l duce mintea?
    Sau, sa traga fiecare pe spuza lui, asa cum fac lupii cand sfasie o prada? Nu te-ai saturat de lupii care prada Romania si poporul sau in fiecare clipa?
    Asa cum inspirat spunea @gogu_milogu, „Pana cand nu vom ajunge o masa critica de oameni care sa gandeasca in aceeasi directie, Romania nu o sa evolueze.”
    Un alt exemplu: modul cum trebuie votat. Daca fiecare va vota, unul pe mitica, altul pe saftica, sau pe costica, dupa cum il taie capul, vom avea acelas ghiveci.
    Este nevoie de o politica unitara si de o actiune unitara pentru a obtine ce doresti.

    • „Am sa incerc sa-ti raspund eu.
     In aceasi directie.”

     Ne-am dat lu` Nenumitul cu cornite :P
     Pai asta s-a incercat si in comunism, asta se intimpla si in PSD. Cu mici sincope, dar doar pentru ciolan (adica „progres si bunastare”).
     Toata lumea gindeste la unison. Me-mo-ra-bil.
     Daa, votam toti pe to`arsu :Dece „mitica” ori „costica”?
     Cind toti gindesc pentru aceiasi directie, vor avea soarta turmei de oi.
     Si nu va mai fi democratie.
     Spuneti deschis: vrem ca lumea toata sa gindeasca la fel ca noi, aia e lumea ideala. O clipa de sinceritate.
     NB,
     dar daca ti se cere sa gindesti normal, dupa formularea „nimeni nu e mai presus de lege”, atunci dece sotia Presedintelui nu se supune legii? Caci 3 (trei) instante au hotarit ca au obtinut o casa cu acte false. Putem gindi la fel cind e vorba de Lege. Dar nu politic.

     • @victor L,

      Sunteti comic, m-ati facut sa zambesc. Si va multumesc pentru asta.

      Nimeni , iar eu nici atat, nu-si doreste unisonul in gandire. Doamne fereste, de asa plictiseala!

      Dar cum puteti exprima sintagma realizarii scopului propus de catre o societate? Daca acest scop a fost definit ca si dezidaratul societatii respective, cum credeti ca trebuie sa gandeasca membrii acelei societati astfel incat scopul asumat sa fie realizat? Fiecare membru sa-si doreasca altceva?
      Oare Gauss a fost socialist?
      Relaxati-va! Iesiti din idea fixa ca alegerea unei directii comune echivaleaza cu un laitmotiv in gandire.

    • @Lucky – e un discurs socialist, ce oferi tu. Și n-ai să obții multe voturi cu el, socialismul e parte a problemei, nu parte a soluției. Știm că PSD-ul și Ion Iliescu au întinat nobilele idealuri, iar tu ești gata să promiți cu mâna pe inimă că vei construi un socialism care să funcționeze, ”strâns unit în jurul partidului”, dar unii dintre noi au mai trăit poveștile astea o dată sau chiar de două ori. Socialismul tău n-o să funcționeze, la fel cum n-a fuincționat nici al lui Iliescu, la fel cum n-a funcționat nici al lui Ceaușescu.

     • @Harald,

      Nu stiu de unde ai dedus aceasta pretioasa concluzie. Am cerut eu ingradirea gandirii? Nu. Am cerut sa gandeasca toti dupa acelas tipar? Nu.

      Ce am afirmat este: daca se vrea realizarea unui obiectiv, iar aceasta notiune nu reprezinta decat un vector, o directie tintita, atunci toti (sigur ca nu toti isi vor insusi dezideratul respectiv, dar cel putin majoritatea) vor trebui sa adere la acea directie. Simplu si cuprinzator. Socialism? Da, daca se tinteste asta. Dar eu am specificat indubitabil „progres si bunastare” si nu cred ca progresul si bunastarea vor fi vreodata realizate intr-o societate socialista. Cel putin nu de genul experimentat de o parte a omenirii pana in prezent.
      Sau tu crezi ca socialismul poate fi definit de progres si bunastare?

    • @Lucky – „progres și bunăstare” face parte din limba de lemn a socialismului, chiar dacă el nu poate asigura nici una, nici alta.

     Socialismul restricționează posibilitățile individului de a-și obțne bunăstarea, tocmai în scopul ca această bunăstare (de fapt una de 3-4 ori mai mică) să vină numai prin intermediul statului.

     Direcțiile ”țintite” ale României sunt foarte puține, gen aderarea la UE și NATO sau reunificarea cu R.Moldova. Bunăstarea și-o obține fiecare singur și nu e treaba statului să se ocupe de asta. E perfect normal ”să tragă unul hăis și altul cea”, fiecare și le știe pe ale lui. Dar statul trebuie să-i lase pe toți ăștia să-și pună ideile în aplicare și să se rezume la rolul de arbitru.

     Un singur exemplu: nu e treaba statului să te pună să plătești certificate verzi pe factura de la energie electrică, iar banii să meargă la firme germane și cehești care instalează moriști pe dealuri. Însă în discursul politic, „progres și bunăstare” exact în contextul ăsta e folosit, pentru a justifica implicarea excesivă a statului în economie. Iar implicarea asta excesivă a statului e tipică pentru socialism.

     • @Harald,

      ” “progres și bunăstare” face parte din limba de lemn a socialismului”

      Mai ramane de decretezi ca si ideile care au condus la progres si bunastare sunt idei de lemn. Poate deveni o teza de doctorat in stiinte politice.

      • @Lucky – ideile care au condus la progres și bunăstare au fost niște idei foarte concrete: unul a construit o locomotivă cu abur pentru o cale ferată pe care altul o construise, dar tracta pe ea vagoanele cu cai. Altul a construit niște mori de apă pe râul Derwent și a reușit să obțină pentru țesătoriile lui echivalentul forței de muncă a 40 de oameni. Altul a construit un avion cu care să transporte pasageri, altul o termocentrală care să producă energie electrică etc. etc.

       Toate astea au adus progres și bunăstare ca urmare a implementării lor în activitatea economică, nu ca scop în sine. Tu, concret, ce idei ai? Ce crezi tu că se poate face în România, astfel încât să ajungă în vreo 10-15 ani măcar ca Austria? Fără abureli gen ”progres și bunăstare”, progresul și bunăstarea vin de la sine, ca urmare a faptului că oamenii și statul își fac bine treaba. Deci, ce începem, concret, să construim, a doua zi după ce scăpăm de Dragnea?

      • Ce idei am eu??? Chiar te intereseaza?
       Nici nu ai citit comentariile facute inaintea declansarii acestui monolog in care iti divaghezi, sub diverse forme artificiale, ambitia de a avea intotdeauna dreptate, chiar si cand evident nu ai.

       Ai coborat din sferele tale „inalte” decretand fel de fel de ineptii, interpretari si asumari de rationamente, in ceea ce ma priveste, care nu exista. Toata discutia de fapt se bazeaza pe incercarea ta de a-ti motiva, fortat, ideile eronate.

       Inteleg, nu este vechi pacatul, si nu esti primul vinovat, indivizi de acest gen exista inca din antichitate, cum lesne se poate deduce din maximele care ii caracterizeaza:

       1. „Errare humanum est, perseverare diabolicum” (Posibil Seneca)

       2. „Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare” (Cicero).

     • @Lucky – stimate domn, sarcasmul și comentariile ad hominem țin tot de repertoriul micului activist socialist. Faptul că te lasă nervii dovedește că ”împăratul e gol”, cam asta ar fi concluzia.

      Pe la Florin Iordache mai pot fi văzute astfel de izbucniri. Ce zici, îți face cinste o asemenea companie?

      • @Harald,
       Trebuie sa recunosc, nu am mai intalnit un asemenea exemplu. Cred ca obsesia ta este mai mult decat cronica si trebuie tratata altundeva, nu aici, pe blog.

 9. Domnule Radu Vancu,

  OARE sînteți Conștient Unde Sînteți ?
  În ce ați ajuns să vă SCĂLDAȚI ?????
  Pe ce platformă mediatică vă scrieți „Sentimentele” ?
  În CE HAL, AICI,
  Da!
  Pe/la Contributors.ro MANIPULAREA este
  MORBIDĂ ?
  Tot ce încercați să faceți/ FACEȚI
  Este ÎN ACEASTĂ LUME
  O iluzie !
  Nu am încercat decît, să vă fac un semn
  de/despre
  ADEVĂR !
  Doar atît,
  Și MARE PĂCAT !

 10. O sută de personalități din UE au lansat un apel către toți locuitorii UE să se antreneze în proiectul comunitar UE în spiritul fondatorilor din 1957. Apelul e publicat pe platformele :
  -civico.eu.
  – Make.org

  (…”..Während die Gedenkfeierlichkeiten zum 100-jährigen Jubiläum des Waffenstillstands nach dem Ersten Weltkrieg zu Ende gehen, starten CIVICO Europa, Make.org und verschiedene europäische Persönlichkeiten #WeEuropeans: eine überparteiliche Bürgerbewegung mit dem Ziel, in allen 28 Mitgliedstaaten Menschen zu mobilisieren und sie dazu in die Lage zu versetzen, die Kontrolle über das europäische Projekt wiederzuerlangen. Am 22. März 2019 laden wir alle Europäerinnen und Europäer zu einem großen Kongress im Europäischen Parlament ein, der Heimat aller Bürgerinnen und Bürger unserer Union. …..
  Der Aufruf
  „Für ein besseres Europa”
  Zahlreiche Persönlichkeiten haben zu einer Bürgerbewegung für Europa aufgerufen.
  Mehr als 100 Persönlichkeiten des öffentlichen Lebens – unter anderen die SPD-Politikerin Gesine Schwan und der deutsche Filmemacher Wim Wenders – haben einen Aufruf unterzeichnet, um in allen 28 Mitgliedstaaten Menschen zu mobilisieren und sie „in die Lage zu versetzen, die Kontrolle über das europäische Projekt wiederzuerlangen“. Wir dokumentieren im folgenden den Aufruf und die Unterzeichner:
  „Europäer, nehmt euer Schicksal selbst in die Hand!
  Europäerinnen und Europäer, lasst uns gemeinsam für ein besseres und demokratisches Europa kämpfen! Es ist höchste Zeit, unser Schicksal selbst in die Hand zu nehmen!”…).

  Au semnat:
  Radu Mihaileanu (RO), Film Director
  Sebastian Burduja (RO), Business entrepreneur, Founding President of PACT for Romania;
  Michele Fiorillo (IT), Philosopher
  Cynthia Fleury (FR), Philosopher and psychoanalyst
  Markus Gabriel (DE), Philosopher
  Eduardo Lourenço (PT), Essayist, Philosopher
  Ian McEwan (UK), Novelist, Screenwriter
  Robert Menasse (AT),Writer
  Sofi Oksanen (FI), Writer
  Guilherme d’Oliveira Martins (PT)
  Erik Orsenna (FR), Writer
  Jean Quatremer (FR), Journalist and Writer
  Robin Rivaton (FR), Writer
  Kirsten van den Hul (NL), Writer
  Pietro Vimont (FR/IT), Founding member, CIVICO Europa
  Jean-Louis Vullierme (FR), Philosopher
  Wim Wenders (DE) Film maker

  Solidaritate e mai mult decât un cuvânt …. …..

 11. Daca in loc de dialog instauram disputa sterila, condimentata sau nu cu badarania pe care ne-au dat-o sovieticii, nici macar „sa incepem treaba (buna, presupunem) de undeva” nu o sa mai ajungem, mai inainte ca regimul neocomunist-infractional PSD-ALDE sa ii inchida din nou pe toti romanii (si pe conlocuitorii lor – „maghiari, germani si de alte nationalitati”) intr-un nou „lagar socialist”. Hai sa nu ajungem la episodul final din „Tiganiada” lui I. B. Deleanu, stimati romani, stimati domni, stimati frati! De 30 de ani nu facem decat sa ne aruncam cu laturi in cap unii altora si sa ne mancam intre noi, in loc sa ii alungam pe comunisti de la putere si sa punem in fruntea tarii oameni care sa nu mai fie genialii sau prostii planetei, dar care macar vor cu adevarat sa scoata tara asta din mocirla istorica in care se afla.

  • Dacă îi alungați pe comuniști de la putere ca să puneți neo-marxiști în locul lor, ăsta e un mod de a cădea din lac în puț. Comuniștii sunt complexați de originile lor, iar asta are un efect moderator asupra politicilor lor. Neo-marxiștii nu au astfel de complexe, ei sunt mult mai hotărâți.

   Veniți în UK, să vedeți cum se pot face 4 ani de închisoare pentru o simplă întâlnire cu o feministă de 35 de ani într-o stație de metrou, deci în public. În timpul ăsta, dacă sunteți atacat cu cuțitul pe stradă, poliția o să se străduiască din greu să vă convingă că nu se poate face mare lucru fiindcă respectivul era minor și n-are rost să vă pierdeți vremea prin sălile de judecată.

   • Eu il propun pe dl. Harald sa nr conduca.
    Cu vasta lui experienta in special din UK sunt sigur ca vom reusi sa inlaturam toti comunistii si neo-marxisti si sa ne conducem dupa pricinpiile familiei traditionale.

    Oricum ne trebuie acceptul dvs. ca sa nu fim acuzati ca suntem comunisti, neo-marxisti sau altcumva

    Acceptati d-le Harald ? Prinipalii colaboratori vii alegeti dvs.!

    Este o propunere foarte serioasa.

    • Scuze. Tastatura bat-o vina. Rog a se citi „sa ne conduca”, „pricipiile”.

     N.B. Sper sa fiti de acord cu propunerea mea. Oricum sunteti frustat de viata si nedrepatile din UK si pentru un scop asa de nobil – de lider al Romaniei – puteti renunta la business-urile pe care deja le aveti sau pentru cele ce aveti de gand sa le infiintati.

     Multumesc.

    • @DB – OK, ți-ai câștigat cinstit un minut de atenție: colaboratorii mei sunt întotdeauna vii și mi-i aleg întotdeauna singur, nu am nevoie de permisiunea nimănui.

     După prăbușirea regimurilor neo-marxiste din Europa (~2025) cam toate țările europene vor fi conduse de oameni proveniți din familii tradiționale. Trump este un bun exemplu, America dă întotdeauna tonul în materie de tendințe. Chiar și înainte de asta, România nu se va mândri cu primari homosexuali (gen Klaus Wowereit la Berlin) sau cu prim-miniștri homosexuali (gen Leo Varadkar în Irlanda).

     • @ Harald (20/12/2018 la 14:26)

      Esti foarte generos cu mine cand afirmi „OK, ți-ai câștigat cinstit un minut de atenție”. Acest minut meu este o picatura in oceanul tau de comentarii (filibuster?).

      Si fara a te dezminte, ca de obicei, pui in gura interlocutorului ce-ti convine pentru self-esteem tau. N-am spus ca iti trebuie permisiunea cuiva pentru alegerea colaboratorilor.
      Sa inteleg ca asta-i singura piedica in a lua o decizie istorica ?

      Dar sa ne intoarcem la „crastavete” vorba lui Caragiale: esti dispus sa accepti sa fii liderul unei Romanii si sa-i inlaturi pe cei care-i infierezi ca manie proletara in ulimul paragraf sau doar esti un prezicator mai abitir decat cei care publica horoscoape.

      • @DB – am mai răspuns la întrebarea asta, dacă ar fi să mă implic în politica românească (oricum extrem de murdară) ar trebui să încep de la a-mi schimba numele, iar asta n-o să se întâmple. Pe lângă asta, modul cel puțin ironic-condescendent în care pui tu problema ne împiedică să discutăm vreodată serios pe tema asta.

       Nu sunt prezicător, însă am convingerea că am descoperit un model în ceea ce se întâmplă, de asta unele evenimente din viitor sunt previzibile. Atunci când consider favorabile societății românești acele evenimente, le menționez în încercarea de a le conferi statutul de profeții care să se împlinească singure.

       În principiu, ar fi mai bine ca oamenii să nu știe în ce direcție se îndreaptă lucrurile. Dar dacă ele merg cu greutăți prezente, însă spre un bine pe termen mediu și lung, atunci e mai bine să existe ”ponturi”, astfel încât oamenii să fie mai încrezători în viitor. De exemplu, dacă în 1985 s-ar fi vorbit deschis despre destrămarea Uniunii Sovietice în următorii 5-6 ani, o mulțime de lucruri ar fi fost mai simple.

       România are nevoie de un partid de centru-dreapta, un partid creștin-democrat gen CDU pe vremea lui Helmut Kohl. Nu există condițiile pentru a forma un astfel de partid în prezent, deci mai așteptăm.

      • @DB – filibuster e cel are confiscă dezbaterea în încercarea de a împiedica trecerea la vot. Eu nu împiedic nicio trecere la vot.

  • divide et impera, panem et circenses, nu si pierd actualitatea. prostul nu invata din istorie (cel mai adesea n a citit nici o carte) doar din experienta traita. daca azi ploua cu cirnati, ce va fi miine nu l intereseaza. lipitoarea nu suge cit ii trebuie ci pina da pe de alaturi. n are memoria trecutului, de vreme ce fie paraziteaza pina moare fie sfirseste strivita de o palma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

CV de parlamentar. De la greață la oroare

Mi-am luat inima în dinți și am citit pe pagina de Facebook a lui Valeriu Nicolae toate postările despre CV-urile parlamentarilor români....

România înapoiată: reflecții la început de toamnă electorală

Locuiesc într-un sat situat la mai puțin de 10 km de Sibiu, practic într-o fundătură mărginită de dealuri...

Marele Laser și frauda științifică

Dacă noi vom tăcea, vor striga pietrele. Luca (19, 38-40) *1. Preambul

Vreți mai multe judecătoare? Așteptați revoluția

Respectarea egalității între sexe este un subiect de actualitate politică. În mediul politic, de pildă, această egalitate...

Opțiunile geopolitice ale Europei în relația cu America și China

In caricatura care însoțește un articol apărut în Wall Street Journal, sub semnătura lui Andrew Michta, decanul College of International and Security...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.