sâmbătă, iulie 20, 2024

Alegerile din 2024 – mai este loc pentru tineri și democrație?

Au fost anunțate noile date agreate de coaliția de guvernare pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare, 3 duminici consecutive în care toți alegătorii români vor fi invitați să se prezinte la urne:

 • 24 noiembrie – turul I al alegerilor prezidențiale;
 • 1 decembrie – alegerile parlamentare;
 • 8 decembrie – turul II al alegerilor prezidențiale.

Atât alegerile locale și europarlamentare, din data de 9 iunie, cât și cele prezidențiale și parlamentare, care tocmai au fost programate, se remarcă prin caracterul lor îndoielnic din punct de vedere democratic și al accesibilității tinerilor și populației mobile pentru a-și exercita dreptul constituțional de vot. Am analizat câteva argumente pentru care modul de organizare al alegerilor de anul acesta nu a fost unul deloc favorabil pentru crearea premiselor unor alegeri și unui dialog democratic real, mai ales în cazul votanților tineri.

 1. Circumscripțiile electorale și dreptul de vot al tinerilor

Tinerii reprezintă o masă mobilă pentru care, de multe ori, formalitățile vizei de flotant sunt imposibile sau cel puțin amânate. Acest impediment a fost reflectat inclusiv în diferența notabilă între prezența tinerilor la alegerile locale și cea la alegerile europarlamentare, care a fost simțitor mai mare. Această diferență a fost datorată mai ales faptului că la alegerile europarlamentare tinerii au putut vota de oriunde din țară sau alt stat UE, spre deosebire de alegerile locale, unde exercitarea votului este condiționată de circumscripția electorală unde se află, astfel alegătorul poate vota doar la adresa de domiciliu, din buletin sau reședință, atestată cu viză de flotant, care trebuie obținută cu o perioadă determinată înainte de alegeri.

În cazul alegerilor parlamentare, alegătorul poate vota doar în circumscripția în care are domiciliul sau reședința, adică doar pe raza județului sau sectorului municipiului București, iar în cazul alegerilor prezidențiale (art. 84, Lege 208/2015), votul poate fi exercitat în orice secție de votare din țară. Astfel, există riscul ca această diferență să provoace și mai mare confuzie în rândul alegătorilor, care sunt iarăși puși în situația să-și exercite votul pentru două scrutine diferite, în relativ același interval de timp, alegerile parlamentare fiind programate pentru 1 decembrie, în mijlocul celor două tururi de alegeri prezidențiale, de pe 24 noiembrie și 8 decembrie.

Acest risc și această temere au fost demonstrate a fi cât se poate de legitime inclusiv prin modul de desfășurare al alegerilor din data de 9 iunie, unde, deopotrivă votanții și membrii birourilor electorale au manifestat neînțelegeri cu privire la secția unde dreptul de vot poate fi exercitat pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Riscul acesta este cu atât mai accentuat în cazul populației cu mobilitate accentuată, precum tinerii, sau al votanților și membrilor birourilor electorale cu o înțelegere mai restrânsă a procedurilor electorale.

 1. Influența Zilei Naționale a României asupra votului

Pentru prima dată alegerile se desfășoară timp de 3 săptămâni la rând, dintre care, pe deasupra, una dintre zile este Ziua Națională a României, zi liberă legală, parte astfel dintr-un weekend prelungit, pe care mulți alegători probabil vor prefera să-l folosească în alte scopuri decât exercitarea dreptului de vot. Astfel, atenția publicului general asupra desfășurării alegerilor și campaniei electorale premergătoare vor fi destul de dispersate în concurs cu celelalte evenimente politice și sociale care se desfășoară în acea perioadă.

În plus, Ziua Națională a României este an de an un moment de fast și celebrare pentru poporul român, astfel există un accentuat risc ca acest momentum și toate celelalte materiale, serbări, gratuități etc., să interfereze, intenționat sau nu, cu mentalul alegătorilor și să influențeze opțiunile de vot ale acestora, inclusiv după încheierea campaniei electorale și chiar în timpul desfășurării scrutinului. Astfel, aceasta poate fi interpretată drept o ușă deschisă către abuzuri de către anumite forțe politice, care se pot folosi de 1 decembrie drept un pretext de campanie electorală extinsă.

În această situație, pentru asigurarea unui scrutin corect și care, într-adevăr să respecte opțiunea de vot a alegătorilor, fără alte ingerințe în ziua desfășurării alegerilor, cetățenii, candidații și toate celelalte părți implicate vor fi puse în situația de a alege între sărbătorirea Zilei Naționale a României și facilitarea unui proces electoral legitim. 

 1. Desfășurarea simultană a două campanii electorale diferite

După cum comasarea alegerilor locale și europarlamentare au demonstrat deja, derularea mai multor campanii electorale diferite, pentru funcții diferite, cu roluri diferite, cauzează multă confuzie și neînțelegere în rândul alegătorilor, care se regăsesc în dificila postură de a fi expuși unui volum imens de informație simultan și a fi nevoiți să o proceseze în funcție de tipul de alegeri. Astfel, în cazul alegerilor din data de 9 iunie, am remarcat o confuzie generalizată în rândul alegătorilor, care nu dispuneau de mijloacele necesare și nu reușeau să înțeleagă cine ce propune pentru candidatura sa și pentru ce funcție, cu ce rol anume.

În situația de față, alegătorii vor fi puși în postura de a urmări o campanie electorală pentru Parlament, deținătorul puterii legislative și Președintele România, o instituție juridică al cărei funcții în arhitectura statului român este înțeleasă de mult prea puțini cetățeni. Așadar, pentru mulți cetățeni, votul exercitat nu va fi unul informat, pentru ca va deveni prea dificil să facă acest lucru, deci probabil vor alege, din nou comoditatea de a se orienta după criteriile obișnuinței și comodității, ceea ce ridică dubii în privința respectării caracterului liber al acestui vot.

 1. Oboseala alegătorilor și membrilor birourilor electorale

Desfășurarea a trei (3) runde de alegeri în 3 săptămâni executive va fi o provocare intensă, atât pentru alegători, cât și pentru membrii birourilor electorale și tuturor persoanelor implicate în organizarea logistică a alegerilor. Ne amintim, astfel, de haosul generat de desfășurarea a două tipuri de alegeri în aceeași zi, luna trecută pe 9 iunie, și ce impact a avut asta asupra alegătorilor, cât și asupra procesului electoral, în general.

Astfel, personalul implicat în organizarea alegerilor a fost supus unor situații și condiții de lucru cel puțin anormale din cauză că au fost obligați să susțină un volum de 4 ori mai mare de muncă, într-o singură zi. Acest lucru s-a reflectat asupra procesului de desfășurare a alegerilor din 9 iunie, dar și asupra procedurilor subsecvente, mai ales numărării voturilor și stabilirii rezultatelor, asupra cărora și acum planează un volum imens de suspiciuni și sesizări cu privire la corectitudinea acestora.

De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea în ceea ce privește mobilizarea alegătorilor pentru a se prezenta la urne în trei (3) duminici consecutive. În acest sens, există probabilitatea ca mulți alegători să opteze să voteze doar la o parte dintre scrutine și să le omită pe celelalte, iar dată fiind succesiunea acestora, cele mai expuse acestui risc vor fi alegerile parlamentare. Așadar, puterea legislativă a țării și forul reprezentativ al cetățenilor români riscă să fie lăsat în plan secund, iar acesta să devină chiar mai reprezentativ, mai ales pentru tineri, decât este în prezent și, drept consecință, să ducă la o adâncire și mai mare a inegalităților sociale. În 2020, doar 1 din 3 cetățeni cu drept de vot, dintre care doar 1 din 4 tineri au votat pentru alegerile parlamentare, iar în aceste premise, există riscul să depășim acest record negativ pentru democrația românească.

 1. Nevoia de dialog real cu candidații la alegeri

Am putut observa în campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale numărul extrem de redus de dezbateri electorale sau chiar, pe alocuri, lipsa totală a acestora. Printre altele, această lipsa de dialog a fost cauzată și de faptul că votanții au fost nevoiți să-și distribuie atenția în multiple direcții simultan, date fiind campaniile electorale total suprapuse, drept consecință a comasării. Chiar dacă în situația alegerilor prezidențiale și parlamentare nu ne mai aflăm în situația unei comasări formale, din punctul de vedere al spațiului și timpului ce vor putea fi alocate dialogului dintre cetățeni și candidați, în practică, ne vom afla în aceleași dificultăți.

Având în vedere importanța crucială a alegerilor parlamentare și prezidențiale pentru viitorul tinerilor, dar și viitorul democratic al României, nu ne permitem să repetăm greșelile ocazionate de comasarea din 9 iunie și să „mimăm” un dialog real și democratic. Cetățenii, mai ales tinerii, aflați într-o criză și un cerc vicios al lipsei de reprezentare politică, au nevoie să poarte dezbateri reale cu candidații la alegeri, pentru a putea să-și exercite votul într-un mod informat și în concordanță cu nevoile, dorințele și valorile lor.

Reprezentarea politică a tinerilor din România se află într-un punct critic – niciunul dintre noii europarlamentari aleși nu are sub 35 de ani, iar parlamentarii tineri din actuala legislatură pot fi numărați pe degete. Perpetuarea aceste reprezentări politice deficitare a tinerilor va duce la continuarea cercului vicios în care tinerii români se află – lipsa de reprezentanți politici tineri, duce la necunoașterea și/sau lipsa prioritizării nevoilor și dorințelor tinerilor, ceea ce accentuează, printre altele, unele dintre cele mai discutate probleme ale societății românești: declinul demografic și migrația tinerilor peste hotare, în căutarea unui trai decent.

Așadar, este nevoie de timp și spațiu care să fie dedicate unor dialoguri reale despre nevoile și dorințele tinerilor din România, care să nu fie obturate și eclipsate reciproc de concursul unor alte alegeri care se desfășoară aproape simultan.

Concluzii și recomandări 

2024 este un an istoric, în care pentru prima dată se desfășoară toate cele 4 tipuri de alegeri în același an. „Exercițiul” alegerilor din data de 9 iunie ne-a arătat cât de fragilă este linia dintre a căuta soluții alternative pentru eficientizarea unor procese și a forța limitele democrației și asigurarea unui drept de vot real pentru cetățeni. Acesta este anul în care structurile statului român vor fi reînnoite, pe rând, așadar, mai ales având în vedere situația curentă a reprezentării politice a tinerilor, democrația românească nu își permite să restrângă, direct sau indirect, dreptul de vot al anumitor categorii de alegători, cei mai afectați de aceste „experimente electorale” fiind tinerii.

Astfel, este necesară o maximă responsabilitate din partea guvernanților și o asumare reală pentru organizarea unor alegeri corecte, care să creeze premisele unor opțiuni care să stea cu adevărat doar în sarcina cetățenilor cu drept de vot, iar aceștia să-și poată exercita dreptul de vot fără niște bariere care ar putea fi evitate prin adoptarea unui calendar de alegeri centrat pe nevoile cetățenilor și protejarea caracterelor esențiale ale unui drept de vot real: liber, secret, universal și egal.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Femeile, tinerii…
  Cred ca vorbiti ca Iov in pustiu.
  Stiti bine ca, in Rromanik, locurile eligibile sunt cumparate.
  Nu mai vorbesc de valoarea celor care cumpara sau vand. Din start, asemenea practica descalifica ambele parti.
  Deci, cand tinerii si femeile isi vor cumpara locurile, vor ajunge pe liste. Sau cand vor gasi un „sponsor” care sa le cumpere locul.

 2. Alegerile vor fi corecte doar atunci cand se vor exercita suficiente presiuni asupra clicii PSDPNL pentru ca alegerile sa fie corecte.

  La locale, mita pentru vot proPSD in rural in judetele din sud a fost in valoare de 500 lei….ce alegeri corecte au fost astea?

  Stimata Valentina Ciobanu, daca doriti sa faceti ceva concret, va invit sa actionati in justitie in privinta tuturor infractiunilor care au avut loc la recentele alegeri si sa mergeti pana la CEDO, pentru ca repet, fara presiune gastle infractionale PSD PNL vor truca in continuare alegerile…PSD o face cu succes de 34 de ani, la fiecare scrutin….nu rateaza nimic!

  • De unde ati aflat de chestia asta cu 500 de lei ? Aveti rude la tara, prieteni care va informeaza?
   Eu am si nimeni nu mi-a spus asa ceva. Cu asemenea informatii nu ajutati la schimbarea atitudinii civice.

  • Recomandarea pe care o faceti autoarei suna in cel mai bun caz ca o naivitate. Faceti D -voastra actiune in justitie, aveti aceleasi drepturi de cetatean al acestei mult hulite tari

 3. Ca exemplu, sectorul 2, alegeri locale. Organizarea lor cu multe aspecte negative, cu voturi alocate aiurea, voturi stampilate aiurea. In majoritatea sectiilor, oameni peste 50 de ani, putini tineri. Aici au fost cel mai mare numar de voturi nule din tot Bucurestiul. Multi presedinti si membrii din sectiile de votare stateau cu nasul in tel.mobile. Un singur ori doi politisti pe o cladire cu 5-7 sectii de votare. Noul primar propus de PSD, mereu in umbra si langa Ciolacu, si Grindeanu. Asta arata reportajele tv. El se declara castigator fara a se face clar o renumarare a voturilor in toate sectiile, ci doar in 3 din tot sectorul 2. Si atunci mai avem alegeri cinstite, voturi corecte sau democratie adevarata?!!! Totul este o mimare perfecta.

 4. recomandarile de la final sunt apa de ploaie.
  puteti oferi solutii? cand si cum sa se desfasoare alegerile ca sa fie toata lumea multumita? credeti ca daca se vor defasura oricand vreti dv, tinerii vor fi acolo unde trebuie pt ca votul lor sa conteze? 5 luni nu sunt suficiente ca cei ce vor sa voteze pe 1 dec sa fie acolo unde trebuie pt ca votul lor sa fie valid? cu cat timp inainte trebuie anuntate alegerile pt ca cei cu mobilitate accentuata sa se pregateasca corespunzator?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentina Ciobanu
Valentina Ciobanu
Valentina Ciobanu este o tânără activistă pentru democrație, specializată în domeniile participării tinerilor, politicilor de tineret și drepturilor omului. Eforturile sale actuale se concentrează pe promovarea participării politice semnificative a tinerilor, ca măsură de protecție împotriva declinului democratic, prin construirea unei democrații mai participative și mai incluzive. În prezent, Valentina conduce inițiative-cheie care vizează creșterea participării politice a tinerilor, fiind creatorul și coordonatorul Manifestului pentru Sporirea Participării Politice a Tinerilor și al Programului de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor. Aceste demersuri construiesc punți de dialog între tineri, ONG-uri, instituții publice, factori decizionali și mass-media, pentru a crea oportunități de învățare, a inspira și a elabora mecanisme eficiente pentru participarea politică semnificativă a tinerilor, cu un accent pe alegerile din 2024. În plus, Valentina a adus contribuții semnificative la dezvoltarea comunităților locale prin coordonarea campaniei "Fondul destinat activităților de tineret - Lege sau legendă?", care a facilitat o creștere remarcabilă de 6,8 milioane RON (aproximativ 1,4 milioane de euro) a fondurilor locale alocate activităților de tineret. Această realizare a fost recunoscută la Gala Premiilor Participării Publice din 2023.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro