miercuri, septembrie 27, 2023

Alor nostri si alor lor… soarele se va transforma intr-o supernova

Iar se inflamară ăstia pe simboluri. 15 martie e atât de previzibil… și a mai fost și jocul ăla idiot de fotbal.

Nici unii, nici altii nu-s cu nimic mai buni: provocatori fară minte, fară rațiune, se zgândăresc între ei pe probleme identitare, probleme care-s doar ale lor. Ei îi au pe ai lor, noi îi avem pe ai noștri. Ai lor și ai noștri au mult mai multe în comun decât avem noi cu ai noștri și ei cu ai lor. Problema este că și ai lor cât și ai noștri sunt din ce în ce mai mulți și se radicalizează ca descreierații.

În ceea ce mă privește și ai lor, cât și ai noștri sunt dintre cei mai jalnici dintre noi. Cine sunt ei? Sunt aceia care n-au făcut mare lucru cu viața lor, nu-și pot asuma merite personale și inviduale și își construiesc identitatea prin apartenența la un grup, în cazul de față la o națiune. In mintea lor absurdă doar ei sunt patrioții, doar ei sunt națiunea, ei sunt trecutul și viitorul. Iar ei (și ai noștri și ai lor) proclamă că sunt mai buni iar ceilalți sunt inferiori, oricare ar fi ei. Mai cu seamă sunt inferiori aceia care se trag din cei care au avut în istorie ceva de împărțit cu aceia din care se trag ei.

Ai lor, ca și ai noștri, sunt dispuși să facă gesturi extreme, să insulte, să umilească. Nu reușesc decât să întărâte: pe alții dintre ai lor și pe alții dintre ai noiștri și pe ei înșiși. Dacă n-ar fi periculoși ar fi doar jalnici. Dar chestiunile astea identitatre au puterea de a scoate cei mai rău din oameni. Omenii se aprind după care aprind și case. Intervine alteritatea (concept antropologic), îi consideră pe ceilalți neoameni și le este mai ușor să le facă rău. Fizic! Celălat este altfel, nu e om (sau e subom) deci poate fi bătut, ucis, violat, disprețuit.  Până la genocid nu mai este mult. S-a întâmplat aici, aproape de noi, la câteva zeci și sute de kilometri distanță. Și nu s-a întâmplat de mult, s-a întâmplat mai ieri. Se întâmplă și aici în Caucaz, de unde scriu aceste rânduri: conflicte înghețate și granițe închise, cu asta s-au ales. Și mulți morți și multe destine frânte. Și tot nu o duc mai bine…

Desconsider toate formele de naționalism: local, regional, național sau continental. Cu cât nivelul de educație este mai scăzut și mintea este mai puțin universală. Nu înțeleg cum oamenii pot gândi atât de local și temporal! Îmi aduc aminte povestioara haioasă a unui prieten… Când era copil mama lui i-a spus să-și facă curat în cameră. Replica lui a fost că nu are rost căci oricum peste câteva miliarde de ani soarele se va transforma într-o supernova! Genial! Replica unui copil cu mintea predispusă la o abordare universală.  Poate părea ireal, dar este cât se poate de real. Energiile umanității trebuie îndreptate spre scopuri nobile, scopuri care țin de umanitate. Să-ți propui să părăsești sistemul solar este mult mai bine (chair dacă acum imposibil) decât să-l umilești și să-l rănești aiurea pe cel de lângă tine. A doua variantă este doar micime.

Cum vor arăta granițele peste 500 de ani? Dar peste două mii își vor mai spune românii români și ungurii unguri?!  Peste zece mii de ani vor mai fi români și unguri? Îi va mai păsa cuiva? E prea mică perspectiva? Să folosim scala geologică! Peste încă 1 milion de ani vom mai fi homo sapiens sapiens?  Sau ce vom fi?

Ce rost au răutățilea astea? Răutăți tâmpite între oameni, vecini, creaturi forțate de soartă sau de Dumnezeu să stea unele lângă altele! Nu să facă neapărat ceva împreună, doar să stea.

Am trecut de curând prin aeroportul din Istanbul. Este o experiență multiculturală excelentă. Aici întâlnești dintre cei mai diverși oameni, din cele mai diverse locuri de pe pământ, dintre cele mai diverese religii. Turiști nordici, africani, arabi, asiatici despărțiți în sute de subgrupuri. Fizionomii și porturi diverse, fiecare cu gândurile și motivele lor. Toți spre destinația lor!  Reduși la condiția de pasageri urmează niște reguli de civilizație care le permit să funcționeze împreună. După un timp diferențele nu mai contează. Faptul că eu sunt român și european nu contează pentru nimeni. Contează doar pentru mine. Ce să fac, să mă apuc să le spun? I-aș deranja, aș fi neadecvat. Cu ce sunt mai breaz eu? De ce să fiu mai breaz? Sunt superior? Hai să fim serioși.  Mai degrabă i-aș întreba despre ei și ale lor dar nu vreu să inoportunez.

Până la urmă asta suntem în viață. Suntem niște pasageri, niște turiști în aeroportul din Istanbul care, în cel mai rău caz, nu trebuie să se deranjeze.  Darămite să ne insultăm și să ne provocăm.

Sfatul meu către toți acești deștepți care-și asumă o identitate pe care au câștigat-o la loterie și în virtutea căreiea se simt mai buni:  Asumați-vă fraților umanitatea, specia ca identitate și terminați cu rahaturile astea creatoare doar de prostie, orgoliu și suferință! Eu sunt om și îmi ajunge pentru a mă defini și-mi a asuma o identitate. Restul este intimitate.

Și asta trebuie ca noi să le-o spunem alor noștri și ei să le-o spună alor lor. Deci: draga Sabina, dragi simpatizanți ai Sabinei, hai să purtăm cu toții la bentițe cu culorile României și Ungariei și să le arătăm vecinilor și conlocuitorilor noștri că ne pasă mai mult de oameni decât de niște simboluri.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  1. mi-a plăcut ultima fraza a articolului și cred că merită aplicată de câtre toți cei care vor să arate că le pasă fară să calce pe celălt în picioare.

    Mă gândesc cum ar fi fost dacă de 15 martie Sabina ar fi purtat concomitent 2 bentite cu cele două seturi de culori? Ar fi arătat, cred, că ambele seturi de valori naționale sunt de respectat si ar fi dat o lecție infinit mai puternică (dar nu stridentă) celor care huiduiam de 1 decembrie. Gesturi de acest fel ar fi meritat toată publicitatea…

    În rest, absolut de acord cu aplicatul scalelor diferite de timp enunțate mai sus… Sau, cititul de istorie. În cazul în care istoria plictisește, le recomand să înceapă de la romoane de istorie alternativă, o literatură excelentă dar care îți și dă de gândit… din păcate inexistentă la noi…

    O pledoarie bună, thumbs up!

    P.S. o singură excepție: comentariul prietenului tău referitor la supernova… o zic în calitate de părinte :)

  2. Recent a apărut un lung articol despre cum au redescoperit ungurii rasa de porci mangalița prin impulsul unor spanioli în căutare de carne savuroasă. Autorul nu-și putea reține umorile naționaliste inducînd ideea că „iar ne-au furat ungurii ceva”. Ce anume nu prea se înțelegea. Am plasat următorul comentariu: „Propun ca noi și maghiarii să ne mîncăm reciproc drapelele apoi să trecem la crescut mangalițe.”

  3. Vasily Grossman, „An Armenian Sketchbook” (în rusă: „Dobro vam” – nu e tradus în română din câte știu), trad. Robert Chandler, NYRB, New York, 2013, pag. 15-16.

    „Reactionaries seek to excise and destroy the deepest and most essentially human aspects of a nation’s character; they promulgate its most inhuman and superficial aspects. They prefer the husk to the kernel. When they promulgate nationalism, reactionaries try to destroy what people share at a deep level; they recognise only what people share at the most superficial level. Reactionaries worship what they see as the national type – and this worship of everything merely national fused with a contempt for more essential qualities is as absurd and ugly as the caricatures of Armenians that you hear in a Russian barrack room; it is the same phenomenon, with a plus sign instead of a negative sign. (…) It is important to understand what is primary and what is secondary. Of course, there is such a thing as national character. Nevertheless, far from being the foundation of human nature, it is simply one of the many colours, the many timbres that human nature takes on. During the twentieth century the importance of national character has been hugely exaggerrated. This has happened in both great and small nations.”

  4. Am mai spus-o la un articol scris de domnul Orasanu. Romania si Ungaria la un loc fac poate cit populatia Shanghaiului iar noi ne certam ca prostii. La fel si flamanzii si valonii in Belgia care impreuna nu fac nici jumatate din Shanghai.

    Avem o mare problema in a accepta multiculturalitatea si diversitatea. Nu degeaba sloganul Uniunii Europene este Unitate in Diversitate,

    • Faci o CAPITALA eroare. NOI NU NE CERTAM! Politicienii ne instiga, unii dintre noi pun botul … Ca sa nu intrebe cei din Covasna de ce judetul sta rau economic, raspunsul UDRM e gata „romanii de la Bucuresti nu vor in mizerie”, iar raspunsul PSD + etc este „maghiarii tin banii si investitorii numai pt. ei”.

  5. Oricum am da-o, propaganda tot pe romani ii scoate vinovati. In rest, in ceea ce priveste chestiile cu nationalismul si umanitatea, este important din ce punct de vedere este abordata problema, cel al dispretului fata de oameni sau al iubirii su respectului fata de aproape.

    • Asta ati insteles dumneavostra? Ca romanii sunt vinovati? Ai nostri si ai lor… este chiar din titlu.

      Teza mesa este ca sunt unii radicalizati si inratiti. Si acestia sunt si printre unguri si printre romani. Nici nu e o teza… e un lucru banal, e o evidenta.

  6. Domnule Ciucu, nationalismul nu este un lucru, la fel si religia. Doar ca aceste doua elemente, sacre pentru multi indivizi, sunt folosite pentru a masca diferite interese/probleme economice. Pe scurt: Ungaria o duce din ce in ce mai rau din punct de vedere economic, astfel ca domnul Orban a revitalizat hortysmul, cu complicitatea UE si a SUA, pentru a da vina pe altii pentru escul politicilor sale. In Romania, populatia se zbate in saracie, scandalurile interetnice vin sa acopere esecul economic al Guvernului. Din pacate, si dumneavoastra si alti comentatori ati cazut in capcana asta indusa de presa aservita guvernului. In Romania de azi doar 2 teme pot fi dezbatute: independenta justitiei si situatia economica care devine din ce in ce mai grea. Credeti ca oamenii de la Oltchim si de la Mechel sunt interesati de bentita tricolora?

    • @gabi m. Nationalismul a existat si inaintea guvernarii Orban, ba chiar si inaintea oricarei guvernari [neo] comuniste si la noi si la ei. Cartea nationalista este ieftin de jucat si gaseste destui fraeri (sau cu judecata limitata) care sa adere. Valabil si in Irlanda, in California, Corsica, Germania etc.

    • Domnule sau Doamna Gabi M, mie mi se pare ca din contra, dl Ciucu NU a cazut in capcana indusa de o mass media isteriza si senzationalista. Din contra, domnia sa v-a arata cum sa faceti sa va feriti de aceste micro-tribalisme moderne, cum sa aveti o minte limpede si neutra. Asa ca sunteti de aceeasi parte a bariacadei, eu asa zic…

  7. o mare problema in zborul spre marte esta cum faci sa nu se ia la bataie astronautii.
    iar solutia in ardeal s-a inventat de mult, medicina pe baza de prune, cica dauneaza sanatatii

  8. Domnule Ciucu,am citit mai devreme si pe D-lui Clej,cu aceiasi temä,
    Tonul si nivelul folosit in Art. D-voasträ, este de acceptat, dar din nefericire nu sunteti totusi ” Impartiali”( dacä sunteti maghiari atunci este normal vä inteleg)
    Pe scurt numai 2 argumente:
    1).Ce a-ti väzut D-voasträ in Istanbul ( mai mult sau mai putin), acestä situatie existä in toate orasele mari de pe Planeta noasträ(exclus Corea de Nord).
    De ce nu faceti cunoscut cititorilor realitatea,totusi cu toatä aceastä situatie, limba oficialä este Limba Turcä…..(ca sä terminati propozitia)
    2).Sfatul D-voasträ la cei (destepti) simpatizantii-lor Sabrinei, le recomandati sä poarte banderole comune,la urma urmei de ce nu…..
    Dar ce-i sfätuiti pe simpatizantii D-lui Tökes, A-ti uitat sä spuneti,sau nici D-voasträ nu stiti ce sä le spuneti…….
    Numai cu jumätate de mäsurä,din nefericire pentru mine,nu sunteti credibil.
    O zi pläcutä,
    ps.scuse pentru greselile gramaticale,

    • Domnule,

      Eu scriu pentru ai mei. Pentru ai lor sa scrie ei, ungurii. Am intalnit multi unguri luminati si in Bucuresști si in Budapesta. Ma bazez pe o atitudine similara din partea lor.

      Din pacate Orban a cam ”incalecat” sociateatea civila si presa din Ungaria. Sper ca luminatii pe care i-am intalnit, multi grvitand pe langa CEU, sa-si regaseasca curajul si sa spuna mai sus si mai tare aceleasi lucruri.

  9. Stimate domnule Ciucu,cu respect vä rog sä primiti scuzele mele.
    Impärtäsesc pe deplin gindurile frumoase pe care le a-ti prezentat,si tot odatä cu dorinta cä ele vor fi odatä si realizate,….cu respect vä intreb „Credeti”
    Vä doresc o zi pläcutä,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro