sâmbătă, decembrie 4, 2021

VIDEO Andrei Cornea: democratia si libertatea nu sunt sinonime

Andrei Cornea vorbeste intr-un mic interviu despre dificultatea de a surprinde libertatea si despre faptul ca libertatea nu se confunda adesea cu democratia. Vara lui 2012 poate fi un exemplu pentru aceasta distinctie.

Despre vara lui 2012. Am avut senzatia ca mi-a cazut tavanul in cap, ca se intampla ceva cu totul neobisnuit, greu de explicat in termenii obisnuiti ai politicii romanesti care nu a stralucit prin prea multa multa democratie, liberalism. A fost ceva care a depasit “normele” nescrise de pana atunci. Nu ma asteptam la asa ceva. Sigur ca dupa aceea ne-am dat cu totii seama ca exista un interes pentru a face acele lucruri, dar nu ma asteptam sa aiba un plan atat de bine pus la punct, cu etape bine pregatite, ca sa poate demite si Avocatul Poporului si presedintii celor doua camere.

ICR. ICR-ul ar fi trebuit sa fie ultimul lucru care sa-I preocupe pe ei in momentul preluarii puterii, cand ar fi trebuit sa aibe alte griji, mai ales ca ICR-ul functiona foarte bine. Erau insa obsedati de influenta pe care ar fi putut-o avea ICR-ul si oamenii legati de ICR in strainatate. Tocmai pentru ca la un moment dat s-au gandit sa faca o actiune in forta impotriva presedintelui si a unor institutii aveau nevoie sa fie convinsi ca acolo va fi liniste, ca nu vor avea de intampinat reactii din strainatate. Pana la urma reactii tot au fost, pentru pentru ca ele au venit pe alte linii, pe alte canale. Ei au aceasta obsesie, o au si in continuare si sunt convins ca  ei cred – poate o sa apara in memoriile cuiva – sunt convinsi ca au fost prinsi intr-o cursa din pricina masinatiunilor celor de la ICR. O supraevaluare a puterii unui intelectual.

Ii sperie existenta intelectualilor critici, ceea ce n-ar trebui – intr-un regim democratic normal nu este un lucru care sa te preocupe, ar trebui sa te preocupe soarta economiei, eventual partidele de opozitie, dar cateva grupuri de intelecuali fara putere n-ar trebui sa-I preocupe atat. Dar faptul ca ii preocupa, ceea ce e o mostenire comunista arata felul in care gandesc, sunt obsedati de conspirationism.

Scrisoarea intelectualilor anti-Basescu. Este o scrisoare care a fost semanta de multa lume, vreau sa spun de intelectuali cu prestigiu, foarte rusinoasa. Am pastrat aceasta scrisoare si am dat-o cu semnaturile ei in anexa unei carti a mea, aparuta anul trecut, am vrut sa ramana, sa fie usor de gasit. Oamenii acestia nu au mai vorbit de atunci, nu s-au mai exprimat, nu vorbesc de domnul Stelian Tanase care “a  intrat in paine”, de ceilalti nu mai stim ce cred si nus tiu daca ar seman acum ceva asemanator.

Crin Antonescu si suspendarea. Este de-a dreptul fascinant sa-l vezi pe domnul Antonescu astazi, el care atunci era cel mai agresiv – eu cred ca el, impreuna cu cu Voiculescu, au avut ideea suspendarii, el era singurul caruia ii convenea asta. Era singurul mod de a-si securiza pozitia de canddat al USL la presedentie si practic de a deveni presedinte la sfarsitul lui 2012. E clar ca a fost pionul principal al suspendarii. Acum a fost intrebat si a spus, da, am facut unele greseli.

Despre cartea “Miracolul. Despre neverosimila faptura a liberatii” Intr-un fel este o carte de un pesimism moderat, scrisa cu o anume convingere ca e preferabil sa fim mai pesimisti, decat prea optimisti. Optimismul exagerat in unele chestiuni ne face lipsiti de vigilenta si putem cadea prada carnasierelor, pradatorilor. Avem ceea ce eu numesc “vise de zi”, adica vise facute cu ochii deschisi, ne inchipuim tot felul de lucruri frumoase care se si intampla uneori, in epoci mai linistite. Dar vine un moment cand poate vom fi pedepsiti pentru aceste vise si e bine sa fim vigilenti, sa ne uitam imprejur sa sa stim ca libertatea este foarte usor de pierdut sau de pervertit.

In mod fundamental, noi nu suntem diferiti de cei ce ataca libertatea intr-un mod sau altul.Exist ain noi toti un element ascuns, pe care-l numesc metaforic fiara cu mai multe capete, gregarismul, masa. Noi ne aparam libertatea nu de altii din afara, ci de noi insine, putem cadea in tot felul de erori, putem sa credem ca alte valori, precum egalitatea, sunt superioare sau putem sa inecam libertatea in alte valori.

Teza mea este ca libertatea in diferitele ei expresii este o “formatiune” recenta, filogenetic vorbind, si ca apare rar  – in antichitate o singura data, in Grecia, apoi se reia in cateva tari nordice, in Olanda, in Anglia – se dezvolta greu si e foarte amenintata. Cum recunoastem ca suntem liberi? Trebuie sa avem grija sa nu ne inselam. Sunt foarte multi oameni care au sentimentul ca sunt liber, dar privesc de fapt umbra libertatii. Acesta este un paradox. Nu pot sa definesc libertatea si nici nu vreau, nici macar nu sunt convins ar putea sa existe o definitie, stiu dar ca exista – din cand in cand. Sa stim cum e, sa stim ce e, atunci lucrurile ar fi foarte simple.

Ar mai fi de spus ca desi noi vorbim despre democratie si libertate ca fiind sinonime, ele nu sunt. Teoria politica, inca din antichitate, a facut distinctie intre ele. Democratie inseamna totusi puterea poporului, adica o majoritate care decide. Ea poate decide in spiritul si in interesul libertatii, ea poate decide si in sprijinul ne-libertatii. Asta ii enerveaza pe multi oameni care nu pot sau nu vor sa inteleaga ca poporul sau votul majoritar dat de popor nu sunt prin sine absolute si de necotenstat. Pot fi extrem de contestabile. Avem astfel de cazuri tot timpul. De pilda in Crimeea. Am vazut ce paote sa faca o masa indoctrinata pusa sa voteze intr-un anume fel. Adeseori aparatori ai liberatii au luptat impotriva liberatii, iar democrati au luptat impotriva libertatii. S-a facut la un moment dat o alianta intre democratie si libertate, dar ea este nesigura.

_____________________________________________

Filosoful si eseistul Andrei Cornea a fost in redactia Contributors.ro pentru a raspunde intrebarilor voastre.

Acum cateva zile lui Andrei Cornea i-a iesit din tipar o noua carte intitulata „Miracolul. Despre neverosimila faptura a liberatii”. A fost scrisa ca urmare a „halucinantei” veri a anului 2012 cand „am crezut ca ne cade cerul in cap” si cuprinde gandurile autorului cu privire la iluziile pe care ni le facem despre libertate.  E o carte scrisa liber, „expresia unor emotii si si reflectii disparate si amestecate”, o meditatie asupra existentei cu adevarat a  libertatii in lumea si in sufletul oamenilor.

Dupa cum spune Gabriel Liiceanu: „cartea Miracolul propune o meditatie rece si dura pe tema libertatii: oamenii s-au nascut mai degraba in lanturi si nimic nu dovedeste ca cei mai multi ar dori sa scape de ele; nu rezulta de nicaieri ca pe corabia istoriei s-ar fi imbarcat o specie care navigheaza neabatut catre tarmul libertatii”.

L-am chemat pe Andrei Cornea sa discutam despre evenimentele verii anului 2012 si despre acea oribila surpriza cand am vazut aproape realizata incercarea naruirii statului de drept, atacat de la temelie. Care este lectia acelei veri? Cat este de trainic sentimentul libertatii in noi, cat de usor suntem dispusi sa ne abandonam libertatea pentru conformism, mediocritate, confort, ideologii vane, bani, putere sau nu-stiu-ce inchipuri?


Luni, 26 mai, ora 18.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei întâlniri cu Andrei Cornea şi Gabriel Liiceanu prilejuită de apariţia volumului „Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertăţii“ de Andrei Cornea.

Puneti intrebari folosind formularul de comentarii.

Comandati acum cartea „Miracolul. Despre neverosimila faptura a libertatii” la GiftBooks.ro cu autograful autorului

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. Domnule Andrei Cornea,

  Nu știu cum vă percep și vă recenzează alții, însă mie îmi pare că, prin felul în care faceți publicistică de observație socială și politică, întruchipați altissim ceea ce elinii înțelegeau prin παρρησιαστής, adică cineva care, indiferent de împrejurări, climat și anturaje, are cutezanța adevărului și practica incoruptibilă, lucidă și reflectată a libertății (practică ce poate rezuma optim substanța angajamentului etic).

  Credeți că specia aceasta de curaj civic poate apărea și funcționa în teritoriul deciziei politice și al luptelor electorale? Știți vreun παρρησιαστής cu ecuson de politician?

  Mulțumesc.

  • As spune ca omul politic chiar daca trebuie sa spuna uneori lucrurilor pe nume mai are si alte obligatii: ralierea unor forte politice diferite, unele compromisuri, ba chiar, nu va suparati, uneori jumatatile de adevar, ca sa nu spunem minciuni, s-au dovedit benefice pentru soarta unor natiuni.

 2. O singură întrebare, stimate dle Cornea: cum definiți dvs. „lovitura de stat”? credeți că în vara lui 2012 în România a fost o lovitură de stat? dar în primăvara acestui an în Ucraina?
  Mulțumesc

  • @Mazeta,
   Sunt convins că ai trecut prin Dicționarul Enciclopedic Român și cunoști definiția:
   Lovitură de stat = o actiune rapidă, care urmăreste răsturnarea regimului politic existent si preluarea prin fortă a puterii politice în stat de către persoane sau grupuri de persoane.

   Deci Mazeta are dreptate: în Iulie 2012 nu a fost o lovitură de stat în România.
   USL a comis o tentativă de asasinare a statului.

   Nu am citit cartea domnului Andrei Cornea dar am urmărit, zi de zi, cu groază crescândă, desfășurarea evenimentelor.

  • In vara lui 2012 in Romania a avut loc o incercare esuata de lovitura de stat sub paravan legal. Comaparatia cu Ucraina 2014 nu e potrivita sub nici un aspect.

   • Mulțumesc pentru răspuns, dar mi-ar fi plăcut să știu cum definiți dvs. lovitura de stat sau ce definiție adoptați. În lipsa unei definiții, e greu să ne dăm seama ce se poate compara cu ce.

   • O contradictie in termeni: daca „lovitura de stat” a respectat legislatia in vigoare, atunci nu a mai fost lovitura de stat, iar daca nu a respectat-o atunci este inutil sa vorbim despre „paravan legal”.

    Desigur, putem face distinctia – pe care DEX nu o face – intre legalitate si legitimitate, dar atunci avem multe alte legi ilegitime care sa ne preocupe, dar pe care le respectam mai strict decat cele 10 porunci… Ca doar le-a dat statul, care gandeste (si) pentru noi astia, muritorii!*

    * Ave Ponta, moritori te salutant!

 3. As dori o scurta analiza a felului cum se poate asigura echilibrul puterilor in stat si separatia lor, intr-o tara ca Romania, tocmai pentru a nu se ajunge la derapaje extrem de periculoase ca in anul 2012, puse la cale, se pare, de oameni de drept, contra statului de drept! Chiar ma gandeam astazi, ce sanse avem in fata unei paturi sociale (n-o sa-i innobilez cu apelativul „clasa politica”) extrem de lacome, la nivelul patologic, sa ne aparam statul de drept.
  Ma gandeam ca ar trebui sa existe reguli general europene care sa nu permita ” legislativului” /legislativelor ( a carui calitate merge de la meseria de „auto” la cea de sculler matriter) modificarea abuziva a Constitutiei, cea care s-a dovedit, prin CCR, ultima pavaza a statului in fata asaltului de o forta si brutalitate echivalente celui mineresc din vara lui 1990/ sept.1991…1999…
  Multumesc.

  • Una dintre foarte vechile probleme ale filosofiei politice – inca de la Aristotel – a fost tocmai cum se poate evita ca puterea populara, fie exprimata direct ca in Atena antica, fie exprimata indirect prin parlamente, sa nu abuzeze acaparand in mod tiranic toata puterea. Unul dintre mijloacele de a evita acest lucru l-au constituit constitutiile, care limiteaza autoritatea Parlamentului. Un alt mijloc a fost existenta unui judiciar puternic. In cazul nostru, al Romaniei, existenta Uniunii Europene in care suntem parte este de asemenea un mijloc care poate evita astfel de intamplari nefericite. Dar, bineinteles, ca nu exista un mijloc absolut si ca in ultima instanta libertatea este greu de aparat – ceea ce, de altminteri, incerc sa arat in cartea mea.

 4. Buna ziua, d-le Cornea.

  Am senzatia ca Romania este in prezent in cloaca in care este (in comparatie cu SUA sau Europa Occidentala) pentru ca noi romanii ca si popor nu iubim destul libertatea. Slava Domnului, nu este decat o senzatie, nu am argumente. Poate aveti dvs. argumente, pro sau contra acestei senzatii?

  Va multumesc,

  George Coman

  • In general, eu sustin in cartea recent aparuta ca libertatea este dificila, vine impotriva firii, este usor de abandonat si ca se poate trai foarte fericit si fara ea. Evident educatia si un anumit exercitiu – care in Romania a lipsit – conteaza mult in iubirea pentru libertate, desi nu intotdeauna persoanele cele mai educate sunt si cele mai iubitoare de libertate. Dovada, o multime de intelectuali comunisti occidentali care si-au sacrificat cu buna stiinta libertatea de gandire pentru a servi un regim odios sau chiar un dictator (Stalin).

 5. Mai credeti in noblete? Nu in nobletea ereditara, ci intr-o noblete a spiritului.
  Mai au sens cuvinte precum onoare sau intelepciune? Ar trebui ele reinventate intr-un alt registru adaptat democratiei si vremurilor noastre, acum cand ele au ajuns de rasul lumii?

  • Adesea bufonii rad de intelepti, ceea ce nu insemana ca sunt si intelepti. Valetii cred ca stiu totul despre marii oameni ai caror valeti sunt, dar nu fiindca aceia nu sunt mari, ci fiindca ei sunt doar valeti.

 6. Daca ati avea posibilitatea sa impuneti o singura lege sau o masura legislativa in Romania care ar fi aceea?
  Exista o situatie problematica, de o mare deficienta, la nivelul intregii societati pe care o cunoasteti bine si pentru care aveti o solutie?

  • Chiar si Dumnezeu a dat odinioara nu una, ci zece porunci. Cum ar putea un biet om, fie el si cel mai remarcabil politician cu putinta sa rezolve totul cu o singura lege?

  • Pierderea cea mai mare este precedentul. Adica, noi am vazut cat de usor ne putem prabusi, iar „ei” au vazut ce usor ne pot arunca in prapastie.
   Se poate repara prin vigilenta si neuitare.

  • Poate ca da, unii dintre ei vor intelege ceva, sau macar ne vor lasa sa credem ca au inteles ceva. Dar nu sunt profet ca sa stiu.

 7. Cred ca se poate demonstra chiar matematic faptul ca, intr-o democratie, existenta unei mase critice de prosti poate fi exploatata pentru a oferi legitimitate oricarui derapaj anti-democratic.
  Eventualele mecanisme interne sistemului de protectie impotriva acestor derapaje sunt si ele vulnerabile la atacuri din partea puterii legislative.
  Credeti, Domnule Cornea, ca actualul sistem de aliante externe ale Romaniei (UE, NATO, etc.) poate suplini mecanismele interne de protectie a statului de drept subminate de prostie si coruptie?

  • Asa cum s-a vazut faptul ca suntem in UE si NATO a contribuit mult la eliminarea celor mai periculoase derapaje. In treacat fie zis, cei care propun acum boicotarea alegerilor europene ar trebui sa explice ce ar fi ajuns Romania daca nu ar fi fost tara UE si NATO. Si mai ales ar trebui sa ne spuna daca le-ar placea o astfel de tara – inclusiv una in care ai nevoie de vize pentru a trece granita. Iar daca nu au ce sa raspunda la asta, sa taca.

 8. Buna ziua domnule A. Cornea.
  Cum comentati faptul că în ultima vreme Casa Regală a româniei se implică în politică? Un exemplu în acest sens este invitația unor membri ai guvernului la manifestări ale Casei Regale a României din acest an.
  Și cum comentați că Victor Ponta, Gabriel Oprea și Daniel Constantin (alături de Antena 3 şi Dan Voiculescu) au devenit susținători ai Casei Regale?
  Eugen Paraschiv-Grigore

 9. Dostoievski spunea: money is coined liberty. Am ales expresia in engleza pentru ca mi se pare mai sintetica.
  Se poate spune ca si reciproca e adevarata: posesia banilor iti confera libertate.
  Demonizarea banului de catre biserica (in general) ne-a marcat si ne e greu sa pricepem ce inseamna valoarea. Daca Europa de Vest a ajuns motorul si modelul epocii moderne este pentru ca protestantismul a recunoscut importanta banului ca masura a libertatii.
  Democratia, nu este neaparat astazi ceea ce a fost atunci cind a fost inventata. Lumea a evoluat si cu ea democratia. Nu poti vorbi astazi de democratie ca de dictatura majoritatii c imai degraba ca toleranta fata de minoritati. Excelent discursul lui Horia Roman Patapievici legat de intoleranta (sau toleranta).
  Astfel de lucruri ar trebui predate in scoli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Lașități românești, profituri maghiare (2)

LEGENDA, MITUL ȘI CULTUL LUI DRACULA Să fim serioși, legenda, mitul și mai ales cultul lui Dracula nu au...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro