miercuri, noiembrie 25, 2020

Andrei Ursu, o viață dedicată altei vieți

Astăzi, 29 octombrie 2014, a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) o conferință de presă susținută de Andrei Ursu, cel care se află la a opta zi de greva foamei în semn de protest față de tergiversările privind începerea urmăririi penale pe numele torționarului Marin Pîrvulescu, ofițer de Securitate implicat în asasinarea tatălui său, disidentul Gheorghe Ursu, în anii ’80.

Deși au fost strânse deja sute de semnături în semn de susținere a cauzei lui Andrei Ursu, deși mai multe ONG-uri au semnat același apel, deși Andrei Ursu nu se află la prima grevă a foamei și deși se luptă de mai bine de două decenii pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de uciderea tatălui său, România pare în continuare o țară paralizată de inerția și reaua-voință a unora dintre instanțele sale de justiție. Ce se întâmplă de s-a ajuns aici? În acest dosar complex au fost pronunțate la un moment dat sentințe, dar doar pe numele „uneltelor”: ofițerii de Miliție Tudor Stănică și Mihai Creangă (cei care ordonaseră direct crima). Și chiar dacă și în aceste două cazuri au existat nenumărate tergiversări și amânări, în 2003, după demilitarizarea Poliției Române, cazul a fost transferat într-o instanță civilă iar în câteva săptămâni, cei numiți au fost condamnați la câte 20 de ani de închisoare pentru instigare la omor calificat (pedeapsă ulterior înjumătățită). Tot în 2003, procurorul Dan Voinea a dispus disjungerea cauzei ce-i privea pe ofițerii de Securitate, inclusiv pe acest Marin Pîrvulescu. Mai multe detalii privind actualul impas pot fi găsite pe site-ul Revistei 22: http://www.revista22.ro/fiul-disidentului-gheorghe-ursu-intra-in-greva-foamei-ucigasii-au-ramas-nepedespsiti–sustineti-apelul-adresat-primului-ministru-semnati-aici-48905.html#

Senzația generală este aceea că doar într-o instanță civilă lucrurile pot fi mișcate în direcția normală și dezirabilă, în vreme ce instanțele militare continuă să escamoteze cu bună-știință adevărul cazului Ursu. Ne putem întreba, pe bună dreptate, ce anume mai trebuie făcut în afara acestor gesturi și apeluri disperate pentru a determina instanțele militare și decidenții politici să rezolve, o dată pentru totdeauna, un caz limpede ca lumina zilei?

În pofida tuturor mesajelor de solidaritate din partea unor intelectuali sau oameni simpli, imaginea de ansamblu a cazului rămâne sumbră. Un adevărat zid al indiferenței de care ne izbim de fiecare dată când încercăm să ne rupem de trecutul totalitar represiv prin măsuri legale concrete și legitime. Andrei Ursu este un om care și-a dedicat practic întreaga viață răzbunării morții tatălui său. Tenacitatea lui este cât se poate de impresionantă. Întrebat din sala GDS dacă ia în considerare un proces la CEDO, acesta a răspuns că da, este posibil în cele din urmă, dar că preferă să lupte până la ultima picătură de energie pentru un act de justiție în România. Mesajul său nu este unul de ignorat pentru că acest om pare conștient de valoarea redemptivă mai largă a soluționării cazului într-o instanță locală. La 25 de ani de la prăbușirea regimului comunist, cazul Gheorghe Ursu rămâne unul dintre cele mai mediatizate cazuri de crimă politică petrecute sub regimul Ceaușescu. De rezolvarea lui depinde în acest moment nu doar integritatea fizică a lui Andrei Ursu (vădit slăbit și consumat de lupta teribilă cu sistemul juridic românesc), ci și șansa României ca țară de a demonstra că actul condamnării regimului comunist din 2006 nu va fi golit de conținut prin perpetuarea unor complicități sinistre între vechile cozi de topor ale Securității și actualii magistrați militari ai unor structuri, teoretic democratice.

În pofida prezenței în sală a unor nume importante ale societății civile și intelighenției românești, de la Horia-Roman Patapievici, Andrei Vieru și Magda Cârneci, la Radu Filipescu și Nicolae Mărgineanu, frapează lipsa oricărui reprezentant al celebrului Institut de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Poate că domniile lor nu consideră oportun să transmită un mesaj tranșant către aceste instanțe. Poate că IICCMER nu găsește crima împotriva lui Gheorghe Ursu suficient de relevantă în raport cu misiunea și obiectul de activitate al instituției. Ar fi o constatare profund întristătoare. În sală a fost prezentă în schimb Monica Macovei, nu în calitate de candidat în cursa prezidențială, așa cum se vor grăbi multe voci să insinueze marșând pe ideea unui capital electoral facil, ci pur și simplu în calitate de membru GDS, de prietenă apropiată a lui Andrei Ursu și de fostă avocată a acestuia într-unul din procesele anterioare. Au lipsit foarte mulți alți oameni care ar fi trebuit să transmită un mesaj clar și direct guvernului României și celor abilitați să împingă lucrurile în instanță, dar sunt convins că determinarea lui Andrei Ursu merge dincolo de tabloul, pe alocuri dezolant, al unei săli, altă dată neîncăpătoare. În fond, greva foamei la care a recurs (nu este la prima de acest fel) are un mesaj simplu: începeți urmărirea penală!

În cele din urmă, îmi exprim speranța că nu ne-am pierdut cu totul conștiința prin acest hățiș de relativizări morale și complicități cu care ne-au cadorisit ultimii 25 de ani de război cu propriile noastre stafii. Andrei Ursu își sacrifică viața, timpul, energia, sănătatea, nu doar pentru tatăl său, ci pentru noi toți.

Text apărut la Radio Europa Liberă: http://www.europalibera.org/content/article/26664653.html

Recomandări:

http://tismaneanu.wordpress.com/2014/10/29/solidaritate-cu-andrei-ursu-asasinii-trebuie-sa-si-primeasca-pedeapsa/

http://www.revista22.ro/andrei-ple350u-despre-fiul-disidentului-gheorghe-ursu-aflat-in-greva-foamei-vom-provoca-prin-nesimtirea-noastra-o-noua-victima-49137.html

http://www.evz.ro/eroi-sau-martiri.html

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. A-mi exprima opinia ca simplu cetăţean este un drept şi o datorie. Deci consider că toată această tevatură în jurul unui caz cunoscut de întreaga societate civilă, şi mă refer nu numai la cazul Gh.Ursu,dar şi la cazul Paul Goma şi la procesul torţionarului Vişinescu, demonstrează cât se poate de clar că Justiţia nu s-a desprins în totalitate de funestele deprinderi comuniste,că în sfera ei lucrează, încă, indivizi zeloşi ai vechilui regim şi că lupta pentru instaurarea unei Justiţii democratice nu trebuie să înceteze nicio clipă.
    E trist şi revoltător că după 25 de ani de aşa-zis regim democratic asistăm la asemenea fenomene oripilante. Că,în timp ce adevăraţii noştri eroi sunt priviţi,în cel mai fericit caz,cu îngăduinţă, indivizi vinovaţi de crime împotriva umanităţii, ca bolşevicul Ion Iliescu sunt trataţi aşa cum se vede, cu sinecuri şi imunitate pe viaţă, ba,mai având tupeul să-şi prezinte cărţile, ca un democrat autentic. O batjocură mai mare nici că se putea imagina.
    Ne mai mirăm că Occidentul ne vede aşa cum ne vede. Suntem de râs şi de plâns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Marius Stan
Marius Stan
Politolog și fotojurnalist pentru Radio Europa Liberă.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Un genocid spiritual

Când , în urmă cu treizeci de ani, am scris un Apel către lichele, nu am avut în vedere licheaua ca figură...

Academicianul Dan Berindei. Cât spun dosarele Securității despre viața unui om

Conflictul istoricului Dan Berindei, cunoscut ca „om al regimului”, cu fiul său, Mihnea Berindei, „cel mai bun, cel mai penetrant şi mai...

Gulaș sau varză de Bruxelles?

Am convingerea că noi, Uniunea Europeană, respectându-ne propriile reguli, vom trece cu bine dificilul examen pe care Ungaria și Polonia l-au generat....

Ce mai putem face (în afară să creștem TVA-ul și accizele!)

O expresie mi-a reținut atenția, în mod special, în proaspăta Comunicare specială a Comisiei...

Alegerile parlamentare: votăm, dar nu prea alegem

Anul ăsta, românii au fost, mai mult decât oricând, cu ochii pe alegerile prezidenţiale din SUA şi mulţi s-au mirat/indignat de cât...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.