sâmbătă, iulie 20, 2024

Antiterorism cu dublă comandă?

După atacul terorist de la Charlie Hebdo, în România ies la suprafaţă paralelisme instituţionale pe segmentul antitero. Paralelisme care par a fi efectul luptei pentru putere a lui Victor Ponta, din anii în care se visa la Cotroceni, şi de care, acum, se profită pentru a forţa trecerea unor legi neconstituţionale.

Linia antiteroristă pare a fi trasată şi asumată, mai nou, nu de SRI, ci de un aşa-numit Grup In­ter­ministerial pentru Prevenirea şi Com­ba­terea Macrocriminalităţii (GIS). Care, sub pre­textul atacului terorist de la Charlie Hebdo şi doar pentru că macrocriminalitatea pre­supune şi activităţi de fin­an­ţare a terorismului, militează oficial – invocând prevenirea unor atacuri teroriste în Ro­mâ­nia – pentru repunerea, în regim de urgenţă, pe agen­da guvernului, a par­la­men­tului şi a societăţii civile a două legi controversate, de­clarate ne­constituţionale: Legea 82/2012, aşa-numită „Big Brother”, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay. Lip­sa lor din legislaţie fiind pre­zen­tată, acum, ca o breşă în sistemul naţional de securitate.

Implicarea GIS în prevenirea terorismului, pen­tru că practic asta se deduce că face acum, ridică, însă, semne de întrebare.

În primul rând, ridică un semn de întrebare în privinţa abilităţii acestei instituţii de a se im­plica în activităţi antiteroriste. Întâi, pentru că există o lege în vigoare, 535/25 noiembrie 2004, prin care instituţia abilitată să prevină şi să combată terorismul nu este GIS, care îşi revendică, acum, un rol în această ar­hi­tec­tură, ci SRI. Activitatea de prevenire şi com­ba­tere a terorismului este, spu­ne această lege, organizată şi desfăşurată prin Sistemul Na­ţional de Prevenire şi Com­ba­tere a Terorismului (SNPCT), format din reprezentanţi ai mai multor ministere şi ser­vicii speciale, coordonat de SRI prin Centrul de Coor­do­nare Operativă Antiteroristă (CCOA). Apoi, pentru că şefii instituţiilor din cadrul GIS nu sunt specialişti în probleme ce ţin de an­ti­te­rorism.

Acest GIS – despre ale cărui rezultate con­cre­te pe linia combaterii macrocriminalităţii este greu să te pronunţi – a apărut în peisaj în 2013. Anul în care d-l Ponta, pregătindu-se – neoficial, pe atunci – pentru cursa spre Co­troceni, dovedise o reală apetenţă pentru pu­tere, pentru subordonarea, directă sau in­di­rectă, a unor servicii şi structuri speciale al că­ror control nu-l avea de drept. Iar atunci a recurs la artificii pentru a-şi satisface această dorinţă, reuşind astfel să-şi subor­doneze serviciul secret al MAI, iar apoi să în­fiinţeze şi să-şi subordoneze Direcţia An­ti­frau­dă, ex­tin­zându-şi, implicit, aria de acoperire şi in­flu­en­ţă şi asupra altor instituţii: Poliţie, ANAF, SRI şi chiar SIE. Ca o paranteză, o ape­tenţă care nu l-a părăsit nici în 2014, când în­cercase să-şi subordoneze STS şi serviciul se­cret al Ar­ma­tei, DGIA, o structură cu rol major în sistemul de securitate care, alături de SRI şi SIE, este unul dintre cele mai puternice ser­vicii de in­formaţii, ce asigură, la nivelul MApN, se­cu­ri­ta­tea informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE. GIS fusese, deci, înfiinţat în iunie 2013, printr-o decizie de prim-mi­nis­tru, pus în subordinea premierului şi sub coor­do­narea viceprim-ministrului cu atribuţii în do­meniul apărării ordinii publice şi siguranţei naţionale. Rolul declarat al acestei structuri es­te „de elaborare, integrare, corelare şi mo­nitorizare a politicii guvernului de prevenire a macrocriminalităţii, asigurând conceperea şi punerea în executare a unui management efi­cient de luptă împotriva acesteia”.

În al doilea rând, ridică un semn de întrebare în privinţa implicării GIS în ceea ce pare a fi un joc neconstituţional şi antidemocratic. Asis­tăm la un interes subit reînviat faţă de aceste legi controversate, susţinute acum cu îndârjire. Legi care, timp de câteva luni, de când CCR s-a pro­nunţat în privinţa neconstituţionalităţii lor, au fost ignorate. Deşi se ştia că ele conţin pre­ve­deri care trebuie remediate, nimeni nu a schi­ţat nicio urmă de preocupare. „Re­ve­la­ţia” s-a produs, iată, brusc, după tragedia de la Char­lie Hebdo. Iar acum se doreşte intrarea lor în vigoare în regim de urgenţă. Deşi nu e certă imperiozitatea acestor legi. Dovadă stă de­cla­raţia unui expert în antiterorism, ge­ne­ralul în re­zervă Ion Ştefănuţ, fost şef al Di­rec­ţiei de Pre­venire şi Combatere a Terorismului din SRI, care spunea, zilele trecute, că le­gis­la­ţia în do­meniul antitero nu are carenţe, că Le­gea Big Brother ar putea fi un avantaj, dar că lipsa ei nu creează o breşă în sistemul de se­curitate.

Prin urmare, ce s-a vrut a se dovedi prin în­fiinţarea GIS, în 2013, se deduce. Ce se vrea, însă, a se dovedi acum, în 2015? În ce constă ar­gumentul logic ca de prevenirea te­ro­ris­mului să se ocupe şi acest grup nou înfiinţat, căruia îi sunt atribuite, prin decizie prim-ministerială, atribuţii specifice celor coordonate de SRI, un grup compus din oameni care nu stăpânesc nici măcar abc-ul antiterorismului? Să fie vorba despre încercarea premierului Vic­tor Ponta de a arăta că, prin această mişcare, i-a luat-o înainte preşedintelui Klaus Io­han­nis, cel care convoacă CSAT, instituţia care, prin Constituţie, este autoritatea ad­mi­nis­tra­tivă autonomă învestită cu organizarea şi co­ordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională şi din ca­re fac parte şi directorii serviciilor de in­for­ma­ţii, care răspund de drept de aceste pro­ble­me? Sau să fie la mijloc, acum, doar  interesul de a forţa trecerea unor legi neconstituţionale şi antidemocratice?

Articol aparut pe site-ul revistei 22

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. O sumedenie de “servicii” care evident lupta toate si la unison impotriva teroristilor . :)
  – Pacat ca nici una din ele nu raporteaza nimic legat de mafia rusa&italiana care au prins picior in Romania . Vezi presa italiana .
  – Nici una nu vede , nu aude , nu sesizeaza sumedenia de clanuri de interlopi care se pupa pe gingii cu politicienii . (sau mai discret , cu rudele acestora)
  – Maretii experti nu reusesc sa descopere un cont curent prin strainatate a unor politicieni corupti pina in maduva oaselor .
  Scopul e „preventia” adica lucrul discret al clanurilor, sa nu apara mizeria la tv (dupa modelul mexican al ultimelor decenii ce acum isi arata roadele)…

 2. Acest GIS este cam același lucru cu CNI, Comunitatea Națională de Informații, o structură ilegal creată de CSAT pentru ca domnul Băsescu să pară mai puternic și informat. Iar domnul Ponta a vrut și el CNI-ul personal.

 3. 1.Cand, ca premier mincinos si dovedit plagiator provoci disparitia din Romania a zeci de mii de oameni calificati,(emigrare, munca pe alti bani, etc) cum te numesti?
  2. Cand nu asiguri un nivel minim de venituri educatiei si sanatatii, si disparitia anuala a sute de medici din system cum te numesti? Ca politician, ca om de stat, ca responsabil `pus in capul trebii`. Cum te numesti?
  3. Cand declare ca o autostrada de 90 km costa miliarde de euroi, cu gandul la spagile pe care le ve lua, cum te numesti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Melania Cincea
Melania Cincea
Licenţiată în Jurnalistică, a absolvit două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. În presă lucreza din 1995, la TIMPOLIS. Colaboreaza la Revista 22.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro