joi, septembrie 21, 2023

Antiterorism cu dublă comandă?

După atacul terorist de la Charlie Hebdo, în România ies la suprafaţă paralelisme instituţionale pe segmentul antitero. Paralelisme care par a fi efectul luptei pentru putere a lui Victor Ponta, din anii în care se visa la Cotroceni, şi de care, acum, se profită pentru a forţa trecerea unor legi neconstituţionale.

Linia antiteroristă pare a fi trasată şi asumată, mai nou, nu de SRI, ci de un aşa-numit Grup In­ter­ministerial pentru Prevenirea şi Com­ba­terea Macrocriminalităţii (GIS). Care, sub pre­textul atacului terorist de la Charlie Hebdo şi doar pentru că macrocriminalitatea pre­supune şi activităţi de fin­an­ţare a terorismului, militează oficial – invocând prevenirea unor atacuri teroriste în Ro­mâ­nia – pentru repunerea, în regim de urgenţă, pe agen­da guvernului, a par­la­men­tului şi a societăţii civile a două legi controversate, de­clarate ne­constituţionale: Legea 82/2012, aşa-numită „Big Brother”, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay. Lip­sa lor din legislaţie fiind pre­zen­tată, acum, ca o breşă în sistemul naţional de securitate.

Implicarea GIS în prevenirea terorismului, pen­tru că practic asta se deduce că face acum, ridică, însă, semne de întrebare.

În primul rând, ridică un semn de întrebare în privinţa abilităţii acestei instituţii de a se im­plica în activităţi antiteroriste. Întâi, pentru că există o lege în vigoare, 535/25 noiembrie 2004, prin care instituţia abilitată să prevină şi să combată terorismul nu este GIS, care îşi revendică, acum, un rol în această ar­hi­tec­tură, ci SRI. Activitatea de prevenire şi com­ba­tere a terorismului este, spu­ne această lege, organizată şi desfăşurată prin Sistemul Na­ţional de Prevenire şi Com­ba­tere a Terorismului (SNPCT), format din reprezentanţi ai mai multor ministere şi ser­vicii speciale, coordonat de SRI prin Centrul de Coor­do­nare Operativă Antiteroristă (CCOA). Apoi, pentru că şefii instituţiilor din cadrul GIS nu sunt specialişti în probleme ce ţin de an­ti­te­rorism.

Acest GIS – despre ale cărui rezultate con­cre­te pe linia combaterii macrocriminalităţii este greu să te pronunţi – a apărut în peisaj în 2013. Anul în care d-l Ponta, pregătindu-se – neoficial, pe atunci – pentru cursa spre Co­troceni, dovedise o reală apetenţă pentru pu­tere, pentru subordonarea, directă sau in­di­rectă, a unor servicii şi structuri speciale al că­ror control nu-l avea de drept. Iar atunci a recurs la artificii pentru a-şi satisface această dorinţă, reuşind astfel să-şi subor­doneze serviciul secret al MAI, iar apoi să în­fiinţeze şi să-şi subordoneze Direcţia An­ti­frau­dă, ex­tin­zându-şi, implicit, aria de acoperire şi in­flu­en­ţă şi asupra altor instituţii: Poliţie, ANAF, SRI şi chiar SIE. Ca o paranteză, o ape­tenţă care nu l-a părăsit nici în 2014, când în­cercase să-şi subordoneze STS şi serviciul se­cret al Ar­ma­tei, DGIA, o structură cu rol major în sistemul de securitate care, alături de SRI şi SIE, este unul dintre cele mai puternice ser­vicii de in­formaţii, ce asigură, la nivelul MApN, se­cu­ri­ta­tea informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE. GIS fusese, deci, înfiinţat în iunie 2013, printr-o decizie de prim-mi­nis­tru, pus în subordinea premierului şi sub coor­do­narea viceprim-ministrului cu atribuţii în do­meniul apărării ordinii publice şi siguranţei naţionale. Rolul declarat al acestei structuri es­te „de elaborare, integrare, corelare şi mo­nitorizare a politicii guvernului de prevenire a macrocriminalităţii, asigurând conceperea şi punerea în executare a unui management efi­cient de luptă împotriva acesteia”.

În al doilea rând, ridică un semn de întrebare în privinţa implicării GIS în ceea ce pare a fi un joc neconstituţional şi antidemocratic. Asis­tăm la un interes subit reînviat faţă de aceste legi controversate, susţinute acum cu îndârjire. Legi care, timp de câteva luni, de când CCR s-a pro­nunţat în privinţa neconstituţionalităţii lor, au fost ignorate. Deşi se ştia că ele conţin pre­ve­deri care trebuie remediate, nimeni nu a schi­ţat nicio urmă de preocupare. „Re­ve­la­ţia” s-a produs, iată, brusc, după tragedia de la Char­lie Hebdo. Iar acum se doreşte intrarea lor în vigoare în regim de urgenţă. Deşi nu e certă imperiozitatea acestor legi. Dovadă stă de­cla­raţia unui expert în antiterorism, ge­ne­ralul în re­zervă Ion Ştefănuţ, fost şef al Di­rec­ţiei de Pre­venire şi Combatere a Terorismului din SRI, care spunea, zilele trecute, că le­gis­la­ţia în do­meniul antitero nu are carenţe, că Le­gea Big Brother ar putea fi un avantaj, dar că lipsa ei nu creează o breşă în sistemul de se­curitate.

Prin urmare, ce s-a vrut a se dovedi prin în­fiinţarea GIS, în 2013, se deduce. Ce se vrea, însă, a se dovedi acum, în 2015? În ce constă ar­gumentul logic ca de prevenirea te­ro­ris­mului să se ocupe şi acest grup nou înfiinţat, căruia îi sunt atribuite, prin decizie prim-ministerială, atribuţii specifice celor coordonate de SRI, un grup compus din oameni care nu stăpânesc nici măcar abc-ul antiterorismului? Să fie vorba despre încercarea premierului Vic­tor Ponta de a arăta că, prin această mişcare, i-a luat-o înainte preşedintelui Klaus Io­han­nis, cel care convoacă CSAT, instituţia care, prin Constituţie, este autoritatea ad­mi­nis­tra­tivă autonomă învestită cu organizarea şi co­ordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională şi din ca­re fac parte şi directorii serviciilor de in­for­ma­ţii, care răspund de drept de aceste pro­ble­me? Sau să fie la mijloc, acum, doar  interesul de a forţa trecerea unor legi neconstituţionale şi antidemocratice?

Articol aparut pe site-ul revistei 22

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. O sumedenie de “servicii” care evident lupta toate si la unison impotriva teroristilor . :)
    – Pacat ca nici una din ele nu raporteaza nimic legat de mafia rusa&italiana care au prins picior in Romania . Vezi presa italiana .
    – Nici una nu vede , nu aude , nu sesizeaza sumedenia de clanuri de interlopi care se pupa pe gingii cu politicienii . (sau mai discret , cu rudele acestora)
    – Maretii experti nu reusesc sa descopere un cont curent prin strainatate a unor politicieni corupti pina in maduva oaselor .
    Scopul e „preventia” adica lucrul discret al clanurilor, sa nu apara mizeria la tv (dupa modelul mexican al ultimelor decenii ce acum isi arata roadele)…

  2. Acest GIS este cam același lucru cu CNI, Comunitatea Națională de Informații, o structură ilegal creată de CSAT pentru ca domnul Băsescu să pară mai puternic și informat. Iar domnul Ponta a vrut și el CNI-ul personal.

  3. 1.Cand, ca premier mincinos si dovedit plagiator provoci disparitia din Romania a zeci de mii de oameni calificati,(emigrare, munca pe alti bani, etc) cum te numesti?
    2. Cand nu asiguri un nivel minim de venituri educatiei si sanatatii, si disparitia anuala a sute de medici din system cum te numesti? Ca politician, ca om de stat, ca responsabil `pus in capul trebii`. Cum te numesti?
    3. Cand declare ca o autostrada de 90 km costa miliarde de euroi, cu gandul la spagile pe care le ve lua, cum te numesti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Melania Cincea
Licenţiată în Jurnalistică, a absolvit două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. În presă lucreza din 1995, la TIMPOLIS. Colaboreaza la Revista 22.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro