joi, ianuarie 20, 2022

Apocalipsa după Trump

Decizia SUA de retragere din Acordul nuclear cu Iranul (acord părtinitor oribil bazat pe o minciună, Donald Trump), anunțată ritos de președintele Americii noaptea trecută, nu va fi una catastrofică. Nu va genera un război iminent și nu va crea premise directe pentru un conflict de proporții. Nu va deschide poarta iadului pentru ofensive aeriene împotriva Teheranului. Nu va angaja mobilizări generale, nu va scoate din cufăr goarna pentru război. Decizia lui Trump rămâne însă un gest ritualic care confirmă suplimentar demersul Washingtonului de a crea o nouă ordine globală sau de a consimți ei.

Una din reacțiile perverse ale politicii lui Donald Trump de a reveni la modelul de poziționare externă bazat pe parteneriatul cu Israelul este divorțul de Europa. În acest divorț, anunțat de o serie de infidelități geopolitice reciproce (Brexitul, Siria, migranții, terorismul, Orientul Mijlociu, Acordul comercial, Acordul privind lupta împotriva încălzirii climatice etc.), SUA mută fără scrupule, împotriva unui motor franco-german încă neîncălzit. Efectele sunt imediate: președintele francez și cancelarul german îi solicită în tandem noului președinte rus, în ziua învestirii acestuia în funcție, să deruleze politici externe constructive. Motorul franco-german pare a promite Europei părăsite de americani un viitor coeziv, dincolo de show-rile tantrice ale recentei vizite în SUA a președintelui Macron.

Cum va arăta noua Europă nu numai fără Marea Britanie, dar și cu repoziționări reale și multiple ale Statelor Unite în teritorii de interes comun? Pot Parisul și Berlinul să repare centura de siguranță a continentului, pentru care Washingtonul trudea credibil?

Un nou mod de expresie politică a noului continent va include, în opinia mea, consolidarea trendului unor politici naționale în detrimentul celei colective/coezive. Ne-am putea aștepta la recrudescența/primatul politicilor naționale (prioritar iliberale) în Europa. Când America se dezangajează unilateral, modelul coeziv nu mai are forță de seducție, nu mai atrage.

Degradarea accelerată a coeziunii euro-atlantice mai are mulți monștri în debara. Pentru România, riscul unei poziționări greșite în textura acestor plăci tectonice este uriaș. Intenția originară a Bucureștiului, cea de a utiliza președinția semestrială a Uniunii pentru refacerea/consolidarea parteneriatului transatlantic, eventual prin organizarea unui Summit la vârf SUA-Europa, pare a fi astăzi desuetă. Pariul coeziunii este depășit și pierdut. Este evident că SUA, Franța, Germania și Marea Britanie configurează creativ și tragic, alături de Rusia și China, o nouă ordine globală. În care unul din fundamentele sistemului geopolitic actual, solidaritatea transatlantică, va redeveni conjuctural și episodic.

Retragerea unilaterală a SUA din acordul cu Iranul nu va duce la caducitatea formatului convenit în 2015. Foarte probabil, conform primei reacții a președintelui iranian, Teheranul va continua negocierile cu celelalte cinci state semnatare. Rolul geopolitic al Franței și Germaniei în regiune (și chiar la nivel global) va crește considerabil. Parisul și Berlinul au astăzi un spațiu de manevră aproape neverosimil în urmă cu numai câțiva ani: decid împreună viitorul noii Europe, comandă muzica relației cu Rusia lui Putin, mută geopolitic în Orientul Mijlociu și Îndepărtat etc.

În economia deciziei președintelui Trump par a fi contat mai puțin pledoariile marilor cancelarii europene decât vocea singulară a Tel-Aviv-ului, iar această stare de fapt sporește tensiunile în regiune. Nu până la un conflict iraniano-israelian iminent ori la destabilizări imediate ale Orientului Mijlociu, însă puzzle-ul se reface în direcția repoziționării taberelor beligerante pentru orice tip de scenariu. Riscul producerii unui conflict iminent în Orientul Mijlociu rămâne, în opinia mea, moderat, însă nivelul de beligeranță crește, iar fitilele sunt din ce în ce mai dese lângă butoiul cu pulbere.

O lume din ce în ce mai nesigură, fără micile conveniențe care o făceau să pară stabilă a la longue (solidaritatea transatlantică, echilibrul hegemonic al SUA și Rusiei, predictibilitatea relațiilor internaționale etc.), nu poate face totuși nici America mai sigură (așa cum eronat și ipocrit promitea noaptea trecută liderul ei), ci doar mai singură. Autoizolarea Americii, care vrea acum centură de castitate în locul uneia de siguranță, nu prevestește dimineți însorite pentru Europa și nici pentru România.

Opțiunea de prioritizare a relațiilor noastre externe (parteneriatul cu Statele Unite vs continuarea și consolidarea angajamentelor paneuropene), care altădată ni se părea artificială și nenuanțată, devine aproape obligatorie. Pe fondul unor politici externe neconcludente și dezamăgitoare ale Bucureștiului, obligația de prioritizare de mai sus, căreia i se adaugă bonusul gestionării confuze a temei relațiilor cu Israelul și mutării Ambasadei la Ierusalim, poate produce cataclisme locale. Zeii de pe Dâmbovița se prefac a nu ști.

Astăzi Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China, fără SUA, vor negocia viitorul acordului cu Teheranul. Mâine tot ele vor stabili viitorul postamerican al lumii?

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

 1. Motorul franco-german funcțonează cu carburant rusesc, așa ajunge să sprijine programul nuclear iranian. Motorul franco-german e parte a problemei, nu parte a soluției.

  Motorul franco-german va vinde Rusiei tot estul Europei, la orice oră din zi și din noapte. Basarabia e până în zilele noastre o urmare nerezolvată a pactului Ribbentrop-Molotov. De asta singura garanție de securitate pentru țări ca România și Polonia o reprezintă Statele Unite.

  Cel mai instructiv e să-l vedem pe Putin apărând pactul Ribbentrop-Molotov într-o conferință de presă alături de Angela Merkel, iar Moscow Times publicând asta cu mândrie patriotică.

  https://themoscowtimes.com/news/putin-defends-ribbentrop-molotov-pact-in-press-conference-with-merkel-46441

  • Nici Merkel si nici Macron nu au fost sprijiniti de Putin sa ajunga la putere, Trump a fost. Dimpotriva ei au fost tintele propagandei ruse care a incercat sa-i impiedice sa castige alegerile. Trump se comporta ca si cum rusii l-ar avea cu ceva la mana.

   Cand SUA isi abandoneaza aliatii este clar ca Romania trebuie sa-si asigure o plasa de siguranta. Daca Germania si Franta sunt tratate in acest fel Romania e victima sigura, de aceea trebuie sa ne gandim la o constructie de securitate europeana care sa depinda mai putin de SUA.

   • @gerula – pentru cei care nu s-au născut ieri, e îndeobște acceptat faptul că Merkel i-a fost impusă lui Helmut Kohl ca parte din prețul reunificării. Tot pentru cei care nu s-au născut ieri, o secretară UTC din fosta RDG, al cărui tată a emigrat din RFG chiar în timp ce milioane de est-germani făceau același drum taman în sens invers, nu e tocmai persoana cea mai credibilă ]n fruntea Germaniei. În schimb, pentru cei născuți ieri, Nici Merkel si nici Macron nu au fost sprijiniti de Putin sa ajunga la putere, Trump a fost În sprijinul acestei idei, pe Internet se poate găsi cu Google o sintagmă interesantă: ”disonanță cognitivă” :)

    Tot cu sintagma asta, obții și explicația denunțării acordului de către Trump: denunțarea făcea parte din agenda secretă a lui Putin. Ce zici? :)

    • @Harald
     Pentru cei nascuti ieri, azi sau maine Merkel nu a fost impusa nimanui, iar ideea ca asa zisa impunere ar fi fost parte din pretul reunificarii e dincolo de bizar. Ea a facut parte dintr-un partid nou creat in Germania de Est dupa caderea Zidului Berlinului, care apoi a fuzionat cu CDU. A devenit purtatorul de cuvant al guvernului est german condus de Lothar de Maizière liderul CDU. A participat la alegerile federale din 1990 castigand si apoi fiind numita in cabinetul Kohl.

     A fost secretara in tineretul comunist, insa cei care nu erau inscrisi intimpinau dificultati in efectuarea studiilor superioare. Nimic din evolutia ei ulterioara nu indica simpatii comuniste. A fost un gest pur formal pentru facilitarea accesului la educatie.

     Nu e nimic suspect in mutarea din Germania de Vest in cea de Est. S-a intamplat cand Merkel avea 3 luni si s-a datorat trimiterii tatalui acesteia, care era pastor, la o biserica din Germania de Est.

     Disonanta cognitiva au cei care continua sa nege realitatea in ciuda tuturor evidentelor. Trump a beneficiat de sprijin rusesc in alegerea sa, manifestat printr-o campanie de dezinformare si fake news la adresa contracandidatei Hillary Clinton si printr-o sustinere a sa prin intermediul platformelor de social media. A fost concluzia serviciilor de informatii americane si exista si o inculpare a unor cetateni rusi pentru aceste actiuni.

     Impotriva lui Macron a fost declansata o operatiune de dezinformare similara cu cea impotriva lui Hillary Clinton in SUA, cu diseminarea cu putin timp inainte de alegeri unor emailuri furate. Atat in Franta cat si in Germania Rusia sustine partide extremiste care se opun politicilor lui Macron si a Angelei Merkel.

     • @gerula – povești de adormit copiii. Horst Kasner (tatăl lui Merkel) era pastor din acela cu epoleți, la fel ca și Joachim Gauck. Modelul ăsta s-a folosit și în România, nu doar în RDG, că tot de la KGB provine.

      În statele comuniste trebuia într-adevăr să fii membru UTC (și apoi de partid) pentru o carieră profesională, dar ca să fii secretar UTC criteriile erau altele. O fiică de pastor anti-comunist n-ar fi ajuns nici măcar secretară UTC pe școală, dacă acel pastor ar fi fost anti-comunist pe bune. Poveștile astea spune-le celor născuți după 1990, poate ei te cred. În poveștile tale RDG-ul lui Honecker era o țară campioană la libertăți politice, dacă o fiică de pastor anti-comunist ajungea să conducă o organizație a tineretului comunist

      În rest, detaliile ”tehnice” (că era ea în alt partid care a fuzionat cu CDU) sunt doar detalii ”tehnice”. Evident că i-a fost configurat un traseu politic credibil pentru a ajunge succesoarea lui Kohl, nu putea fi luată de pe stradă și pusă la conducerea CDU.

      • @Harald
       „tatăl lui Merkel era pastor din acela cu epoleți, la fel ca și Joachim Gauck.”
       Ai si dovezi sau doar iti place sa insirui elucubratii ?

       „O fiică de pastor anti-comunist n-ar fi ajuns nici măcar secretară UTC pe școală, dacă acel pastor ar fi fost anti-comunist pe bune.”
       Cine a zis ca a fost anticomunist ?

       „Evident că i-a fost configurat un traseu politic credibil pentru a ajunge succesoarea lui Kohl”
       Evident ca Soros lucra din greu inca de pe atunci, sa nu uitam fara Merkel nu facea Kohl reunificarea :)))

      • @gerula – scrie ceva de Soros în comentariile mele? :) Cu straw man nu ajungi departe, încearcă să comentezi mai la subiect.

       Iar la subiect se dovedește că de fapt suntem de-acord:: tatăl lui Merkel nu era anti-comunist. Dimpotrivă, era rara avis în RDG: un pastor care lăuda realizările socialismului, iar fiică-sa fusese crescută în spiritul noilor cuceriri revoluționare și era secretară UTC. Am zis eu altfel? :)

     • @gerula – faptul că Rusia susține partide extremiste peste tot prin Occident e adevărat, dar e paralel cu ce discutăm noi. ”Concluzia serviciilor secrete americane” e aia pe care James Comey (fostul șef FBI) a recunoscut sub jurământ că a pus-o în circulație el însuși.

      • @Harald
       „faptul că Rusia susține partide extremiste peste tot prin Occident e adevărat, dar e paralel cu ce discutăm noi”
       Nu e paralel, e perpendicular, Rusia sustine acleasi lucruri in mare ca si postacii lui Trump: Germania e nasoala, Trump e maret, UE e dictatura etc

       ”Concluzia serviciilor secrete americane” e aia pe care James Comey (fostul șef FBI) a recunoscut sub jurământ că a pus-o în circulație el însuși.”
       Alta aberatie pentru care nu ai dovezi.

       “Assessing Russian Activities and Intentions in Recent U.S. Elections” by The Office of the Director of National Intelligence
       Russian President Vladimir Putin ordered an influence campaign aimed at the presidential election. The campaign was meant to hurt Clinton’s chances and help Trump.
       Among the participants were covert intelligence operatives as well as “Russian Government agencies, state-funded media, third-party intermediaries, and paid social media users or ‘trolls.’
       https://www.dni.gov/files/documents/ICA_2017_01.pdf

     • Si la Macron nu a mers treaba! De ce? Pentru ca „baietii” lui Putin nu stiau franceza! Si dintr-odata actiunea a devenit ineficace. Superb!

   • @ gerula,
    mai ierti, dar tu ori nu sti nimic din Istorie, ori ai uitat-o total :P
    Uniunea Europeana de azi are radacinile in zecile de mii de americani si britanici morti pentru a curata Europa de tirani. Nu au facut-o nemtii si francezii; au beneficiat doar.
    Nemtii au mai „girat” in trecut rapirea unei parti din Ardeal, apoi a Basarabiei si a unei parti din Bucovina.
    Axa Bucuresti-Londra-Washington nu trebuie facuta arbore cotit la Berlin, caci am mai cotit-o de-a lungul Istoriei crezind ca o pacalim Istoria :D

    • @victor L
     Ciudata istorie ai mai invatat tu. Eu stiam ca americanii si britanicii au luptat pentru eliberarea Europei de nazisti, tu crezi ca au luptat pentru faurirea Uniunii Europene. Germanii ar fi fost si greu sa lupte impotriva Germaniei naziste, e o fractura logica aici, insa francezii au luptat si si-au dat viata pentru eliberarea Europei, un detaliu nesemnificativ care nu-si are locul in istoria ta. Ca si faptul ca si alte popoare europene au facut sacrificii semnificative ca sa elibereze Europa, Polonia, chiar si Romania dupa ce s-a alaturat Aliatilor.

     Mistifici istoria acuzand Germania si Franta de pasivitate in crearea Uniunii Europene. Aceste tari nu au primit Uniunea in brate de la americani si britanici. Aceste 2 tari au fost particianti activi in crearea Uniunii Europene. Printre parintii fondatori ai Uniunii se numara nemti ca Walter Hallstein si Konrad Adenauer si francezi ca Robert Schuman si Jean Monnet. Cele 2 tari au facut parte din nucleul de 6 tari care a pus bazele Uniunii Europene. Ca si detaliu Marea Britanie nu a facut parte dintre ele, a aderat mai tarziu.

     Daca ciupesti din istorie parti izolate ca sa-ti justifici fobia fata de cuplul franco-german risti sa ti se raspunda similiar si sa se intoarca impotriva ta. De exemplu as putea argumenta ca SUA se face vinovata de rapirea Basarabiei pentru ca erau aliati cu URSS deci complici. As mai putea argumenta folosind aceasi logica stramba de care te intrebuintezi tu ca SUA este vinovata de suferintele poporului roman din perioada comunista pentru ca ne-a abandonat regimului criminal stalinist dupa razboi.

     Sa te folosesti de trecutul istoric ca sa-ti argumentezi antipatia fata de o tara care nu mai are legatura cu regimul totalitar din trecut reprezinta nu numai o eroare dar si o dovada de rea credinta.

     • @gerula – antipatia față de Germania are la bază transpunerea în prezent de către Merkel a politicilor lui Honecker, nu a politicilor lui Hitler. Merkel sufocă libertatea mass-media și drepturile cetățenești, a suspendat de facto atât democrația din Germania cât și orice proces democratic la nivelul Comisiei Europene, dar apelează în schimb la activiști care să explice până și pe forumurile de limba română ce libertate și ce democrație nemaivăzută au europenii.

      Germania întreagă a devenit un RDG modern, nu un al III-lea Reich modern, deși expansiunea în căutare de Lebensraum este într-adevăr un obiectiv moștenit de la Hitler, nu de Honecker. Nu e rolul Germaniei să impună o armată europeană comună separată de NATO. Pentru România și Polonia e suficientă prezența armatei americane și nu au nevoie nici de armată germană, nici de conducere germană prin proxy a unei armate comune (gen Juncker la șefia CE).

      • @Harald
       Antipatia ta se bazeaza pe niste falsuri.

       „cetățenești, a suspendat de facto atât democrația din Germania ”
       Bullshit vizibil de pe luna. Merkel este o sustinatoare neconditionata a democratiei, insa ce face Trump in America desi nu este suspendarea democratiei se apropie de comportamentul unui autocrat iliberal cu dispret la adresa adevarului, competentei si dialogului.

       „dar apelează în schimb la activiști”
       Tu stii mai bine domeniul asta.

       „Germania întreagă a devenit un RDG modern”
       Germania întreagă a devenit un RFG modern. Am corectat.

      • @gerula – în ce perioadă din istoria RFG au mai guvernat împreună CDU și SPD, au făcut non–combat la alegeri și și-au împărțit la masa verde funcțiile de cancelar și de președinte?

 2. Marii castigatori ai iesirii SUA din acordul cu Iranul sunt China si India. Aceste doua tari sunt principalii consumatori ai petrolului iranian, iar sanctiunile economice impuse de SUA Iranului vor duce la o ieftinire a petrolului pentru acesti clienti. Care spre deosebire de anii pre-acord, acuma vor putea plati pentru petrolul iranian cu euro si cu investitii directe masive in economia iraniana. Foarte probabil ca o sa vedem in curand un Iran retehnologizat chinezeste.

  • Nu tocmai. SUA va sanctiona companiile si guvernele care continua sa faca afaceri cu Iranul aflat sub emargo. Este exact ceea cu SUA au facut pana in 2015. Cu toate astea petrolul iranian n-a ajuns deloc mai ieftin nici in China si nici in India. Nici macar la apogeul pretului petrolului din 2008 cand se vanau orice reduceri de pret…

   Asta pentru ca cea mai crunta sanctiune americana impotriva Iranului e excluderea oricarei entitati iraniene saun a oricarei entitati ce face afaceri cu Iranul din sistemul de tanzactii financiare SWIFT, controlat exclusiv de SUA. Adica tehnic vorbind cei sanctionati nu pot face nici un fel de tranzactii bancare. Banii se transporta cu valiza. Pe langa asta toti cei ce cumpara petrol, de acolo trebuie sa faca printr-o sumedenie de proxy-uri pentru a scapa de sanctiunile unchiului Sam. Nici macar companiile de stat din cele doua tari nu risca asa ceva.

   • Ma intreb ce va face Trump daca europenii decid sa continue acordul cu Iranul. Va aplica sanctiuni si europenilor ? Ar cadea intr-un ridicol absolut.

    • Foarte simplu: Trump va face exact ceea ce SUA au făcut și până în 2015: Oricne face afaceri cu Iranul nu poate face afaceri în SUA. Respectiv bunurile sale din SUA sunt înghețate și e exclus din distemul de tranzacții finaciare SWIFT (conrolat de SUA) adiă nu mai poate fce tranzacții finnciare intrnaționale. Companii lecare sunt dispuse să riște astea pot face ce afaceri vor ele în Iran…

     UE poate poate decide ce vrea mușchiul ei. Problema e că, companiile europene nu vor risca să piardă piața americană și nici să transporte banii cu valiza de dragul Iranului…

   • „Asta pentru ca cea mai crunta sanctiune americana impotriva Iranului e excluderea oricarei entitati iraniene saun a oricarei entitati ce face afaceri cu Iranul din sistemul de tanzactii financiare SWIFT, controlat exclusiv de SUA.”
    Sistemul SWIFT nu e controlat de SUA, este o cooperativa cu sediul in Belgia si se supune legislatiei belgiene si europene. SUA poate confisca banii daca sunt rutati prin centrul de date din America.

 3. Oare Dracnea si ai lui inteleg ceva din ce se intampla acum in lume? Sau pe el il intereseaza doar sa-si asigure sprijinul mediatic din partea haitei de manipulatori mercenari de la A3, cea care indobitoceste poporul astfel incat sa-l considere pe Dracnea un fel de Mesia?

 4. Cu multe sint de acord, dar aici sint nedumerit ” Autoizolarea Americii, care vrea acum centură de castitate în locul uneia de siguranță”.
  Nu esti cu noi, esti impotriva noastra, suna cunoscut.
  Adica daca nu face pe plac Europei (sa nu ne amagim, Germaniei si Frantei), ci isi urmeaza propriile interese, se autoizoleaza.
  Nu mai vrea „centura de siguranta”? din partea cui? din partea Germaniei? tocmai asta face, nemaiavind incredere in Europa, isi creiaza o „centura de siguranta” prprie.
  La granitele estice ale UE nu sint trupe germane si franceze, ci americane.
  Da, lumea e in schimbare si raminem surprinsi :P

  • Aici nu e vorba de a face pe plac europenilor. E vorba ca SUA sa-si respecte propriile angajamente. Daca azi decide ceva si maine altceva nimeni nu va mai avea incredere sa incheie vreun deal cu ei.

   Interesele SUA nu sunt diferite de cele europene in acest caz, se doreste stoparea programului nuclear iranian, numai ca Trump nu doreste asta se pare. Nu are nici un plan de rezerva, nu propune nici o solutie, nimic. Pur si simplu a denuntat un acord care functiona.

   In estul Europei sunt si trupe ale europenilor nu numai ale americanilor.

   NATO’s Enhanced Forward Presence is an allied, forward deployed defense and deterrence posture in Eastern Europe to protect and reassure NATO’s Eastern member states of their security. Following Russia’s annexation of Crimea and invasion of Ukraine, NATO member states agreed at the 2016 Warsaw summit to forward deploy four multinational battalion battle groups to NATO members most at risk of a possible Russian attack or invasion.

   The four multinational battalion battle groups are based in Estonia, Latvia, Lithuania, and Poland, and led by the United Kingdom, Canada, Germany, and the United States:

   Estonia multinational battalion battle group based in Tapa:
   Lead nation: United Kingdom
   Supported by: France and Denmark

   Latvia multinational battalion battle group based in Adazi:
   Lead nation: Canada
   Supported by: Albania, Italy, Poland, Slovenia, Spain, and Czech Republic

   Lithuania multinational battalion battle group based in Rukla:
   Lead nation: Germany
   Supported by: Belgium, Netherlands, Norway, Czech Republic, Croatia, France and Iceland.

   Poland multinational battalion battle group based in Orzysz:
   Lead nation: United States
   Supported by: Romania, the United Kingdom, and Croatia

   https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_Enhanced_Forward_Presence

   • -„Aici nu e vorba de a face pe plac europenilor.”
    Ba da, si inca cum: Germania si Franta ar vrea ca politica americana sa fie condusa de la Berlin si Paris.
    – „E vorba ca SUA sa-si respecte propriile angajamente.”
    SUA si le respecta cu virf si indesat. Daca recapitulezi Istoria doar de la al doilea Mondial ai realiza ca SUA a stat de paza Europei indeplinindu-si promisiunile. Acum insa, cei doi soferi ai UE, au crescut mari si vor totul.
    -„In estul Europei sunt si trupe ale europenilor nu numai ale americanilor.” Normal, dupa pretentiile unor europeni, ar trebui sa fie numai trupe europene pentru apararea Europei.

    • „Germania si Franta ar vrea ca politica americana sa fie condusa de la Berlin si Paris.”
     Fals. Germania si Franta sunt adeptele multilateralismului. Trump e adeptul unilateralismului, izolationismului si protectionismului.

     „SUA si le respecta cu virf si indesat”
     Fals. SUA a semnat acordul cu Iranul, SUA lui Trump nu mai vrea sa-l respecte.

     „Acum insa, cei doi soferi ai UE, au crescut mari si vor totul.”
     Fals. Trump a zis America first si a inceput atacurile asupra aliatilor, ba ca NATO nu mai e de actualitate, ba ca Germania e datoare SUA, ba ca Brexit-ul e bun etc.

     „Normal, dupa pretentiile unor europeni, ar trebui sa fie numai trupe europene pentru apararea Europei.”
     Ai memorie scurta, intai ai zis ca nu sunt trupe europene, doar americane, acum o intorci si zici ca sunt europene dar faci procese de intentie. Acolo sunt trupe NATO unde efortul e comun, nicidecum doar american sau doar european. Nu exista dovezi ca europenii ar dori sa-si asume singuri intregul efort, dar se va ajunge aici daca Trump isi continua politica de dezbinare.

 5. Puterea militara, chiar si „latenta”, conteaza foarte mult in lumea de azi. Nu cred ca Romania ar trebui sa „prioritizeze”, in sensul sugerat in articol. In politica sa externa, Romania trebuie sa aiba scopuri clare: intarirea pozitiei sale si obtinerea maximului de avantaje, in conditiile respectarii si onorarii tratatelor la care a aderat. Imi pare contraproductiv sa vorbim despre prioritizare, in conditiile in care multe directii sunt comune, fie ca vin de la UE, fie ca vin de la SUA (justitie puternica si independenta, stat de drept, prosperitate, investitii) si in conditiile in care UE nu are o alternativa viabila la forta militara a SUA.. Suntem membru al UE, dar suntem stat NATO si partener strategic al SUA (care are baze militare pe teritoriul nostru). Nu vad cum am putea spune „mai intai, suntem stat UE, apoi suntem tara NATO si, in final, suntem si partener strategic cu SUA”…
  Probabil ca va creste pretul la petrolul etras din zacaminte, poate ca Japonia va construi niste terminale pentru gazul lichefiat american, vor fi oarece confruntari economice… cam pe-aici se invart interesele, cred eu… pana la urma, razboiul economic e permanent activ, fie ca e adus sau nu in atentia publicului.
  Nu pot decat sa sper ca in structurile superioare ale institutiilor ce se ocupa de politica externa a Romaniei sunt oameni inteligenti si cu viziune, care pot gandi in afara „cutiilor” construite de analisti.

 6. Nu putem sa vedem reasezarea lumii din perspectiva unor cativa ani.

  Trebuie sa ne uitam putin in urma si sa ne intrebam si mai bine daca ceea ce a fost odata in Europa Centrala si de Est are viitor??? Parerea mea este ca nu are viitor si atunci niste state precum rusia sau china, in ciuda aceea ce au acum si isi doresc sa faca in viitor, nu pot decide un viitor. Aceste state pot doar sa incetineasca aparitia unei asezari economice si diplomatice fiabile si stabile.

  Daca presedintele Trump a facut valuri astazi poate ca maine o sa deducem ca a fost bine desi a fost greu spre imposibil la inceput. Nu poti sa ramai frate cu dracul din casa – teroristii.Nu pot sa accept ca cineva sa ma scuipe in fata, din rautate si prostie, si in acelasi timp sa ma asez cu el/ea la masa doar pentru ca suntem intr-o liga, intentiile conteaza si inima oricat de blanda ar fi nu poate si nu trebuie sa treaca peste mizeria fatarniciei- dublul standard. Daca politcienii /diplomatii fac asta pe oamenii simpli o sa ii coste ceva ani ciudati de istorie si ar fi mare pacat..

  Romania are o mare responsabilitate pe care poate sa o neglijeze si sa joace la o singura poarta sau sa faca un joc dublu.

  Poate in acelasi timp sa isi decida hotarata un traseu pentru ca are o pozitie importanta in UE si daca ar exista si o stabilitate economica si prosperitate in tara atunci cu siguranta rolul ei in UE ar fi cu mult mai mare si vocea ei mai puternica.

  Istoria nu poate sa fie oprita din mersul ei firesc ci doar incetinita sau uneori accelerata prematur – dar cei curajosi castiga intotdeauna premiul cel mare…

  „Courage is resistance to fear, mastery of fear, not absence of fear.” – Mark Twain

 7. „Cum va arăta noua Europă nu numai fără Marea Britanie, dar și cu repoziționări reale și multiple ale Statelor Unite în teritorii de interes comun? Ca o găină beată o să arate :) Asta ca să nu vă mai frământați atâta…

  Trump a făcut ceea ce trebuia și ceea ce de altfel promisese în campania electoalăîn vis a vis de Iran. Experiența anilor ’30 din Europa, a negocierilor capitluarde cu tirani agresivi cum erau Hitler, Stalin și Mussolini ne arată tocmai faptul că orice acorduri cu acest soi de regimuri sunt inutile și servesc exclusiv acestora. Cea mai bună soluție e izolarea lor și la o adică chiar confruntrea militară înainte ca ele să devină prea puternice. E de preferat să te lupți cu un adversar înfometat și zdrobit econpmic decât cu unul care atacă atunci când se simte suficient de puternic.

  • Tot in campanie Trump spunea ca li se fac prea multe vaccinuri copiilor si ca ar fi bine sa fie facute mai esalonat. O exista vreun domeniu la care nu se pricepe mai bine decat toti specialistii luati la un loc? Ma indoiesc. Suntem din nou in epoca geniilor multilateral dezvoltate. Mare noroc avem cu scoala showurilor de reality TV si pro wrestling. Viitorul planetei ar fi fost in mare pericol fara astea.

   • 1. Vaccinurile, mai ales cele obligatorii, privesc pe toata lumea si, prin urmare, oricine are dreptul sa isi exprime o parere despre. Chiar si Trump.
    2. Imi amintesc unul din momentele in care Trump deplingea numarul si cantitatea mare de vaccinuri care se introduc in corpul unui nou nascut (care, amanunt important, are doar 3-4 Kg si e sensibil ca un fulg de nea) si isi exprima oroarea, teama si indoiala de profan ca tratamentul asta poate fi un lucru bun si sanatos. Alaturi de el, pe acelasi podium de pe care Trump se adresa multimii adunate sa il asculte, fostul neurochirurg Ben Carson dadea aprobator din cap. Se vedea ca era exact de aceeasi parere. Cunosc multi alti medici care sint si ei exact de aceeasi parere, si anume ca statul abuzeaza oribil, frizind criminalitatea in masa, de imunizari fortate. Iar r2 e si el liber sa nu fie de acord cu Trump, cu Ben Carson si cu o multime de medici, chiar daca e doar un contabil cu minecute sau un cofetar specializat in placinte cu brinza si mare admirator al talentatei Hillary C.
    3. Se pricepe sau nu se pricepe mai bine decat toti specialistii luati la un loc, in calitate de sef de guvern, la fel ca toti ceilalti sefi de guverne din lume, isi da cu parerea despre toate si incearca sa isi impuna punctele de vedere pentru care alegatorii l-au votat. Asa merg lucrurile in lumea asta, domnu’ r2.

    • Trump nu e angajat pe post de parerolog. Din inaltimea functiei sale el se bucura de o mare influenta, orice spune are efecte. Cand spune prostii trebuie sanctionat. El trebuie sa se informeze si sa exprime pareri avizate, nu simple elucubratii fara fundament stiintific.

    • Cum aidca parerea lui de profan?? :D Constat ca nu esti suficient de trumpist. Ai unele ezitari cam suspecte. N-ai inteles ca el are una dintre cele mai bune memorii din istorie si este un geniu real si stabil? El chiar stie mai bine decat toti, inclusive decat tine. Pentru ca el e presedinte si tu nu. Cred ca tu cam esti cu Hillary de fapt :D

  • „E de preferat să te lupți cu un adversar înfometat și zdrobit econpmic decât cu unul care atacă atunci când se simte suficient de puternic.”

   Acordul asta chiar blocase programul nuclear al Iranului, conform certificării date de inspectorii AIEA în ultimii trei ani. Trump nu propune nimic in schimb. Asa ca Iranului ii devine clar: pentru a conta in orice negociere, are nevoie cat mai rapid de arma nucleara, pe model nord-coreean. Si va face tot ce poate ca sa o aiba.

   Ceea ce va duce inevitabil la razboi lung si de durata in acea zona (Israelul o sa reactioneze violent) . Cam asta e propunerea lui Trump in prima faza. pentru zona asta. Mai departe, Dumnezeu cu mila, nu sta el sa isi bata capul. Refugiatii nu ajung la el.

   A doua consecinta e ca intre Europa si USA se va adanci si mai tare falia, falie la care Trump sapa de zor.

   O sa traim vremuri interesante, dupa cum zice chinezul.

   • Da, de asta au instalat iranienii rachete S-300 la Fordow în 2016, exact pentru că programul lor nuclear era blocat din 2015 și uzina aceea nu mai reprezenta nicio miză :)

    • Acordul nu are legatura cu rachetele. Acordul vizeaza programul nuclear, iar inspectiile de pana acum au aratat ca Iranul isi respecta obligatiile.

      • @gerula – te contrazici de la o postare la alta :) Să recapitulăm versiunea ta: inspecțiile agenției internaționale pentru energie atomică au arătat că Iranul își respecta obligațiile chiar în timp ce același Iran instala rachete la uzina de la Fordow pentru a o proteja de Israel :) Faza asta trebuia să apară în Seinfeld, că acolo s-ar fi potrivit :)

      • @Harald
       Nu e nici o contradictie. Iranul respecta Acordul dar Netanyahu cauta o motivatie ca sa atace Iranul si sa se mentina la putere pozand in erou ca sa scape de anchetele penale care-l vizeaza. Asa ca a inventat probe ale asa ziselor incalcari ale Acordului.

      • @gerula – scrie ceva de Netanyahu în comentariile mele? :) În schimb, scrie o mulțime pe Internet despre straw man, găsești asta la logical fallacies :)

       Realitatea e mult mai simplă: Germania produce bani la greu în relațiile cu Iranul, inclusiv din dezvoltarea programului nuclear iranian. Iar când Germania e în aceeași tabără cu Rusia și cu Iranul, poți să-l folosești cât vrei pe Putin pe post de sperietoare, că nu păcălești pe nimeni. Putin e tocmai eminența cenușie, în toată povestea asta cu acordul pe care Iranul se dădea de ceasul morții să-l respecte în beneficiul financiar al Germaniei :)

   • Tocmai că acordul n-a blocat NIMIC. Acordul afost acceptatcu chiu cu vai de senatul SUA cu condiția ca administrația SUA trebuie să-l evalueze la fiecare 6 luni. Din 2015 încoace Iranul nu l0a ăndeplinit în totalitate niciodată. De fiecr dată l-a mai încălcat pe ici și colo ca să vadă până unde poate întinde coarda. Și i0a maers de fiecare dată. În tomana 2017 Trump a acceptat să nu-l întrerupă punând însă clar că e pentru ultima oară când mai înghite orice fel de încălcăro ale sale. Iranu și -a încercat fi nou norodculși a mușcat-o.

    În 215 era în pragul colapsului. Acodrul i-a permis să scape de moarte/ Banii obținuți din vânzara de petrol de pe urma acordului au fost investiți în accelerarea programului nuclear și în uținerea răzvoaileor din Yemen, Irak, Siria și Liban. Ei bine de acum va ave cev mai puțini bani pentru astfel de distracții. Va rebui să se zbată să scape de prăbușire totală în loc să semene zâzanie în Golf..

  • Trump a facut ceva gresit si impotriva intereselor de securitate ale SUA. Acordul impiedica Iranul sa obtina arme nucleare, acum e liber s-o faca.

   Daca negocierea cu tiranii (presedintele actual al Iranului a fost ales democratic si este un moderat) este inutila, atunci de ce Trump negociaza cu dictatorul Coreei de Nord (ala chiar e un tiran veritabil). ?

   • Intrebare obiectiva (nu partinitoare): daca Iranul nu avea intentia de a obtine arme nucleare (cum tot timpul a sustinut), de ce avea nevoie de acord? Daca nu mai e acest acord in vigoare, de ce e „acum e liber s-o faca”? Parca nu vroia sa o faca. De ce ar vrea acum sa o faca? Nu ti se pare normal ca Iranul, in lipsa acestui acord, sa-si continue procesele de imbunatatire a uraniului in scopuri pasnice, nu militare, asa cum tot timpul au declarat?

 8. din pacate ue sustine dictatorii genocidari din orient. noroc cu trump, liderul lumii libere , care va zdrobi orice tara sau companie care indrazneste sa faca afaceri cu iranul. regimul teocratic va fi rasturnat de persani in curand. si iranienii vor fi pro-americani si antirusi si antieuropeni pentru ca atunci cand conta, doar america a fost de partea lor.
  americii ii creste sub trump puterea in continuu.

  • Iranienii le vor multumi americanilor asa cum le-au multumit si dupa ce americanii au organizat o lovitura de stat in 1953 impotriva singurului prim ministru ales democratic pana atunci in Iran, Mohammad Mosaddegh. Si de atunci le tot multumesc.

 9. „Astăzi Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China, fără SUA, vor negocia viitorul acordului cu Teheranul. Mâine tot ele vor stabili viitorul postamerican al lumii?”

  So: Franta (cu armata pe strazi, economia cu oarescare ceva vagi probleme, greve generale sncf si nu numai), Germania (ajutata de cele 1000 miliarde EUR pe an quantitative easing si acorduri preferentiale cu Rusia la materii prime), UK (care a muscat din painea amara a brexitului si e confuza), Rusia (care are ceva probleme economice) si China (care incepe sa aiba ceva probleme cu americanii – trade wars si posibil un razboi concret in South China Sea) vor stabili viitorul „post-american” pt ca USA – the world largest economy, cea mai mare piata de desfacere si singura putere militara globala – dispare asa, resemnata, in neant…

  „Autoizolarea Americii” este doar propaganda si propaganda anti Trump e la turatie maxima, ceea ce se intampla acum e razboi economic/politic, Iranul va fi afectat, Franta care are interese in Iran va fi afectata (ca de aia s’a dus tinerelul cel simpatic cu nevasta tinerica in vizita) samd

  Israelul in schimb se bucura, la fel si Arabia Saudita

  „Efectele sunt imediate: președintele francez și cancelarul german îi solicită în tandem noului președinte rus, în ziua învestirii acestuia în funcție, să deruleze politici externe constructive. Motorul franco-german pare a promite Europei părăsite de americani un viitor coeziv”

  Daca europenii vor gasi „viitorul coeziv” bazandu’se pe rusi…in contextul asta noi astia mai de la Est am fript’o; si in timp europenii isi vor da seama ca si ei au cam fript’o…

  Si toata lumea pare socata ca America le mai da cate una peste ochi astora doi „farurile Europei”

  Relativ la pozitionarea noastra, care pozitionare, cine sa mai pozitioneze ce si pt cine
  Pe astia de la Bucuresti singura chestie care’i intereseaza este sa relaxeze justitia ca sa poata fura nepedepsiti, in rest cel mai probabil ne vom pozitiona acolo unde ne aseaza vantul sau unde ne pozitioneaza altii.

  Noi suntem la nivelul de’i luam la intrebari pe aia prin PE ca „de ce aleargati domle asa de repede (viteze, Schengen, eurozone), ca noi nu ne putem tine dupa voi”. Si inainte sa fim afectati de pozitionarile astea geopolitice ilustrii nostri or sa dea singurei cu economia in cap…

  • Pe termen lung (30 – 50 de ani) e cât se poate de adevârat că europenii vor gasi “viitorul coeziv” bazandu’se pe rusi. . Rusia (sau ce va mai fi rămas din ea) are destule șanse să facă parte din Uniunea Europeană, la vremea aceea. Partea pe care socialiștii de astăzi de la Bruxelles, Berlin și Paris nu vor s-o înțeleagă e însă alta: Rusia e cea care trebuie adusă la nivelul și la standardele occidentale, nu Uniunea Europeană trebuie să fie adaptată influenței și standardelor rusești.

   • Rusia nu va face parte niciodata din UE. Trecutul sau imperial si ambitiile hegemonice sunt piedici de netrecut. Nu exista socialisti care vor rusificarea UE, exista insa interese rusesti adanc implantate in unele grupuri de influenta politice atat la dreapta cat si la stanga spectrului politic european. Rusia nu tine cont de ideologie, sprijina pe oricine manifesta simpatie fata de politica sa.

 10. Dar UE?…Unde e Uniunea in dezastrul asta? Ca in text nici nu mai apare biata entitate hartuita si abandonata de capcaunul Trump, e vorba doar de Europa cea crizata. Nu cumva inainte de a fi lasata balta de UK a fost data afara pe usa de inginerii motorului frango-german? O fi ajuns asa de pocita si talamba ca nici ‘telectualii rumani nu se mai sinchisesc de ea?

  • Stai usure!
   Macron ne spune ca traim un moment istori, si Europa este de acum însărcinată să garanteze ordinea multilaterală mondială :P

   • pai, daca-i insarcinata, sa o lase mai moale cu efortul fizic si intelectual, sa nu cumva sa avorteze, ca ramine macron fara argumente oratorice de cafenea.

 11. Problema e ca Germania nu e acceptata ca motor al europei de tarile nordice si britanici, iar Franta nu prea are un cuvant de spus, influenta ei e mai degraba de fatada decat reala. Probabil de asta Trump nici nu prea da multi bani pe EU, stie ca nu prea are cu cine sa faca treaba. Iar UK-US stim ca au avut intotdeauna o relatie privilegiata.

  Chestia cu Iranul si Coreea de Nord sunt artificiale, pericolul (ptr US) nuclear iranian sau nord-coreean fiind mai mult de SF decat de realitate; nu ca n’ar putea la un moment dat, dar ar fi ca o locomotiva cu aburi impotriva uneia performante electrice. Pericolul e doar ptr aliatii locali, Coreea de Sud sau Israel.

  Probabil US nu prea mai are loc de intors, are nevoie sa tina in sah permanent prietenii buni cinezi si rusi; nu poate ceda teren, are nevoie sa-si mentina zonele de influenta.

  Pare totusi un act de misdirection. Orientul apropiat a parut intotdeauna ca o piesa de teatru pe termen lung, in care cine stie care mai e scenariul..

 12. Peste putine zile va avea loc la Viena o noua runda de negocieri 5+2 în problema Transnistriei. Va fi prima înfațișsare SUA -UE – Rusia post decizia geopolitica schimbata anuntata de Trump. Va fi , pentru Romania , o hartie de turnesol vizavi de posibilele implicatii majore pentru RO . Mai ales ca diplomatia romaneasca , de peste 73 de ani ni s-a aratat complect dezinteresata de problema. Vom sti . deci cat de curand și în mod direct , daca vom avea iarași in ”coastele” Ro… marea nostra prietena de la rasarit din totdeauna sau nu vom avea. Gata, s-a terminat si pentru noi politica struțului si abordarea tale -qvale a ”sferelor de influenta ” ! Oare nu ne interesează ? Ne iluzionăm din nou ?

 13. @Harald Zic doar atat: +1 Ai dreptate iar orice comentariu este de prisos. Rămâneți cu bine europeni. V-am iubit, însă trec în cealaltă tabără de peste ocean.

 14. „Apocalipsa dupa Trump” se anunta deja „Economiștii cred că următoarea recesiune în Statele Unite ar putea începe în 2020 (sondaj WSJ) ”
  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-22441529-economistii-cred-urmatoarea-recesiune-statele-unite-putea-ncepe-2020-sondaj-wsj.htm
  Doar ca „Sondaje similare efectuate anterior au prezis recesiuni în 2011 și în 2016, ambele dovedindu-se alarme false.”
  Da` odata si odata tot va veni, caci „Dacă economiștii consultați de WSJ nu s-au înșelat, actualul ciclu de creștere economică ar putea deveni cel mai lung din istoria SUA. ”
  Mai opriti-va si voi :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dorin Popescuhttp://contributors
Președinte al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House (think-tank de politici publice la Marea Neagră), din iulie 2017. Este fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), analist politic, eseist, critic literar și cadru universitar (fost lector la Universitatea Andrei Șaguna Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice). A absolvit cursurile Facultății de Litere și Teologie a Universității Ovidius din Constanța și este doctor în filologie, din 2012, cu teza Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica. Este autorul volumelor Noica. Bătălia continuă (Editura Ideea Europeană, București, 2013, debut în volum), Figuri ale textului anteic (Editura Ideea Europeană, București, 2016), Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis (Editura Ideea Europeană, București, 2017). A publicat peste 130 de lucrări, studii, eseuri, recenzii, articole tematice, în diferite reviste culturale și științifice din România şi din străinătate, este coautor de programe tematice şi cursuri universitare în domeniul relaţiilor publice si al istoriei şi discursului presei româneşti, la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa și deține premii naţionale de eseu şi critică literară. Principalele preocupări sunt legate de politică externă, studii politice, eseistică, studii culturale, istoria culturii, critică literară etc.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro