luni, mai 20, 2024

Armand Goșu: „Eu mă pricep la Rusia și vă spun că nu e deloc de neînvins, e o țară în criză profundă, cu oameni nemulțumiți și chiar disperați”

  • Armata rusă nu va izbuti să ajungă în această iarnă până la granițele administrative ale regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
  • Care e miza operațiunii ucrainene de desant de pe malul stâng al Niprului
  • Nu putem vorbi de un succes al contra-ofensivei ucrainene din 2023?.
  • Viitorul Rusiei nu sună prea bine, ultimul imperiu colonial e condamnat la dispariție.
  • Alegerile locale din Republica Moldova. Cine le-a câștigat și cine le-a pierdut.
  • Cum a câștigat Ion Ceban primăria Chișinăului și de ce este primit la București de primul ministru Marcel Ciolacu
  • Șansele Maiei Sandu la preziențialele de anul viitor

A început să ningă în Ucraina, putem spune că s-a încheiat campania militară din 2023?

Pe frontul lung de circa 1200 km, mai sunt încă trei zone foarte active, e vorba de ofensiva rusească din Donețk, de la Avdiivka, de cea din Lugansk, lângă Bahmut, în direcția Kupiansk-Kreminna, și cea ucraineană în zona Hersonului, unde câteva unități au traversat Niprul și avansează în teritoriul controlat de ruși. Cea mai importantă mi se pare concentrarea a circa 40.000 militari ruși la Avdiivka. Dacă sunt corecte evaluările spionajului britanic, rușii pierd zilnic la Avdiivka între 500 și 1000 de oameni. Este o cifră neverosimil de ridicată. Comandatul operațiunilor rusești, șeful Marelui Stat Major, generalul Valerii Gherasimov, are nevoie de o victorie, și de dispus să plătească orice preț pentru ea. E un mister, cum la Avdiivka, care practic se află încercuită parțial încă din 2015, ucrainenii au putut construi un sistem de fortificații care rezistă atât de mult. În ultimele zile, ucrainenii au contra-atacat pe câteva aliniamente. E un război de poziții, cu lovituri de artilerie, cu imposibilitatea unor atacuri de infanterie din cauza muniției cu dispersie primită de la americani, pe care ucrainenii o utilizează cu mult succes în câmp deschis. Din câte pot să-mi dau seama, Gherasimov are ordinul să curețe de trupe ucrainene regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, care au fost anexate de Rusia, în septembrie 2022. În martie 2023, urmează alegeri prezidențiale în Rusia, iar Putin are nevoie de o victorie. Dar dacă forțează și pierderile sunt foarte mari, s-ar putea să fie obligat să decreteze o nouă „mobilizare parțială”, ceea ce a încercat să amână până după alegeri.

Chiar dacă cu mari pierderi va reuși să ocupe Avdiivka, armata rusă nu va izbuti să ajungă în această iarnă până la granițele administrative ale regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Această operațiune de forțare a Niprului pare să fie un succes neașteptat. Cum vedeți evoluția din zona respectivă?

Ca ofensiva să se dezvolte ar trebui ca armata ucraineană să mute peste Nipru tehnică militară. Ceea ce e dificil, greu, aproape imposibil de realizat în acest moment. Cred că obiectivul tactic al acestei ofensive peste Nipru este altul, anume să îndepărteze artileria care teroriza satele din dreapta Niprului în ultimele luni, să oblige comandamentul rusesc să trimită unități din zona Avdiivka înspre sud, slăbind presiunea acolo. Și poate, să construiască un punct de plecare pentru viitoarea ofensivă, pe care o poate dezvolta fie spre Crimeea, fie spre Zaporojie.

Contra-ofensiva ucraineană din 2023 a fost un succes? Cum ați caracteriza-o?

Și-a îndeplinit obiectivul? Nu! Nu și l-a îndeplinit! Deci, nu putem vorbi de succes.

Dar care era obiectivul acestei contra-ofensive?

Să elibereze teritoriul ocupat de armata rusă. Asta a declarat în repetate rânduri președintele Volodimir Zelenski. În ciuda unor progrese pe linia frontului, rezultatul acestei ofensive a fost mult sub așteptări. E vorba de așteptările opiniei publice din Ucraina, așteptările cancelariilor occidentale, și chiar așteptările președintelui Zelenski, a cărui dezamăgire a tensionat situația politică de la Kiev.

Dacă Ucraina a eșuat în a-și atinge obiectivul pentru 2023, putem spune că Rusia și le-a îndeplinit?

Nu, pentru că obiectivul Rusiei era – în această etapă – să curețe cele patru regiuni anexate, Harson, Zaporojie, Donețk și Lugansk de trupele ucrainene, ceea ce armata rusă n-a reușit. Singura victorie notabilă din acest an a fost Bahmut și datează din luna mai, și-i aparține lui Evgheni Prigojin și mercenarilor Wagner. O paranteză aici: la Bahmut n-au luptat doar mercenari, decisive au fost acolo unitățile de parașutiști ale Ministerului Apărării, care sunt bine antrenate și care au dus greul luptelor în primele luni ale acestui an. Dar, pentru marele public care n-are timp de detalii, Bahmut a fost luat de Prigojin.

Dar, chiar dacă Rusia nu și-a atins obiectivul, faptul că a respins ofensiva ucraineană și că a înghețat practic frontul, îl face pe Putin să se simtă învingător.

Și n-are motive să creadă asta? Economia rusească a supraviețuit sancțiunilor, populația nu s-a răsculat, nu s-a produs nici o defecțiune majoră la nivelul elitei, sondajele de opinie arată că Putin se bucură de simpatia a circa 80% din populație, în vreme ce susținerea pentru război scade în Ucraina. Tot mai multe cancelarii occidentale s-au săturat de război și sugerează că ar fi cazul ca Zelenski să fie rezonabil și să facă pace cu Putin.

Cu Putin nu se poate face pace, cei care cred asta sunt fie agenți, fie idioți utili ai Rusiei. Este o iluzie că economia rusească merge bine, pentru că nu merge. Da, tehnocrații din guvernul condus de Mișustin au reușit să stabilizeze ruble, în ultimele zile chiar s-o întărească, iar economia rusească a beneficiat de sprijinul major al Iranului, Coreii de Nord, și mai ales Chinei și în mai mică măsură Indiei. Da, economia rusească este pusă pe picior de război, produce obuze într-un număr mai mare decât cea occidentală. Da, Occidentul se mișcă mai greu, se mobilizează mai lent pentru război, dar n-am nici o îndoială c-o s-o facă. Producția de obuze de 155 mm din SUA este de circa 28.000 pe lună, ceea ce armata ucraineană epuizează în 5-6 zile pe front. Dar nici Rusia nu mai are atât de multe obuze, ca să tragă 20.000 pe zi, cum s-a întâmplat în primele luni de război.

Faptul că Rusia a luat 1 milion de obuze din Coreea de Nord, iar Ucraina nici măcar jumătate de milion din tot Occidentul, n-ar trebui să ne facă să ne îndoim de capacitatea economică și militară a lumii libere. Sper că nu-i trece nimănui prin minte să ceară ieșirea României din NATO și intrarea într-o alianță cu Coreea de Nord și Rusia, pe motiv că armata română ar avea atunci suficiente obuze.

Optimismul dvs în ceea ce privește victoria Ucrainei este contrazis de situația de pe front. Ucrainenii n-au primit armele solicitate, îmi povesteați că au ajuns acolo tancuri Leopard stricate, din generații diferite, fără piese de schimb.

Am tot felul de astfel de istorii, ceea ce nu mă face să-mi pierd încrederea în capacitatea Ucrainei de a rezista și chiar a învinge Rusia. Unii definesc victoria Ucrainei ca o eliberare integrală a teritoriului său în granițele din 1991. Alții cred că victoria Ucrainei înseamnă integrarea în NATO și UE și ieșirea din zona de influență a Rusiei, cu garanții ferme din partea Occidentului. Eu încerc să văd mai departe, pe mine mă interesează ce se va întâmpla cu Rusia. Ucraina mai devreme sau mai târziu va fi parte a Occidentului instituționalizat. Problema mea este Rusia. Eu la asta mă uit de peste 30 de ani, asta predau la universitate de 20 de ani, asta e meseria mea.

Și ce vedeți, dacă vă uitați?

Ce văd mă îngrijorează teribil, pentru că vor veni vremuri și mai tulburi în fostul spațiu sovietic. Văd o Rusie condusă de o elită sinucigașă, văd o țară cu un potențial uriaș cum o să dispară, pentru că, în cele din urma, asta e soarta tuturor imperiilor. Nu întâmplător, Rusia poartă acum un război de tranșee, de poziții, de tipul Primului Război Mondial. Lovitura de stat bolșevică, Războiul Civil au făcut ca Rusia s-o apuce pe alt drum în 1917, păcălind istoria. Rusia a fost singurul „imperiu” teritorial care și-a menținut în linii mari granițele. Procesul de disoluție a imperiului păruse a fi unul pașnic, odată cu colapsul Uniunii Sovietice. Însă, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, procesul pașnic din 1991 va fi repetat acum, dar într-un fel violent. Asta nu se va întâmpla în câteva luni sau ani, va fi un proces care va dura. Dar asta e direcția în care vor evolua lucrurile, cu cât se vor amâna cu atât prețul plătit va fi mai mare.

Nu pare să fie bine ales momentul în care vorbiți despre înfrângerea Rusiei. Din contră, Ucraina pare să iasă rău din acest război. Occidentul începe să uite de Ucraina, se concentrează pe Israel și Hamas, trimite arme tot mai puține, muniția este pe terminate, reportaje de la Kiev reflectă disperarea lui Zelenski.

Eu nu mă pricep la Occident, poate că e mai slab și mai haotic decât îmi închipuiam. Eu însă mă pricep la Rusia, și vă spun că nu e deloc de neînvins, e o țară în criză profundă, cu oameni nemulțumiți și chiar disperați, cu tineri condamnați la 7 ani închisoare pentru că au lipit  pe produse în magazin cinci manifeste anti-război, care au fost văzute de trei persoane. Oameni care sunt trimiși în lagăre și condamnați pentru câteva like-uri sau postări pe rețele sociale, care sunt umiliți de o trupă de profitori care fac propagandă agresivă pe canalele televiziunilor și de niște instituții militarizate a căror principal obiectiv este să inspire groază populației. O astfel de țară poate duce un război de poziții timp de mai mulți ani pentru că are resurse, zeci de milioane de oameni, poate să trimite sute de mii de bărbați la moarte. Dar nu-l poate câștiga, pentru că războiul ei este împotriva Occidentului, nu împotriva Ucrainei. Iar Occidentul va sprijini Ucraina.

În ciuda previziunilor, Ucraina a rezistat aproape doi ani și a transformat în cenușă investiții de zeci de miliarde de dolari în modernizarea armatei ruse.

Și dacă în dimineața de 5 noiembrie 2024, o să ne trezim cu Donald Trump la Casa Albă?

Sper că nu va fi cazul, dar și atunci Occidentul va găsi o soluție pentru a susține Ucraina. Liderii din Vest vor trebui să explice opiniei publice din fiecare țară care este miza și natura confruntării cu Rusia, și că războiul din Ucraina chiar dacă s-ar sfârși, nu va pune punct politicii agresive a Rusiei față de lumea occidentală. Iar pentru a câștiga acest război, Occidentul are nevoie de o strategie pe termen lung de susținere a Ucrainei și de containment a Rusiei, cum s-a întâmplat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vreau să discutăm și despre Republica Moldova unde tocmai a avut loc turul doi al alegerilor locale. Îmi povesteați că este fără precedent în istoria recentă ce a încercat să facă Rusia cu această ocazie în Moldova. Și că guvernul a trebuit să intervină ca să scoată în afara legii partidul lui Șor. Ceea ce nu e deloc democratic. Mai ales felul cum a făcut guvernul de la Chișinău acest lucru, cu două zile înaintea alegerilor.

De fapt, decizia de scoatere din cursa electorală a candidaților partidului „Șansă”, așa se numea partidul lui Ilan Șor, a fost luată de Comisia pentru Situații Excepțională, condusă de primul ministrul al guvernulului Moldovei, Dorin Recean. Potrivit acestuia, decizia a fost luată pe baza unor probe puse la dispoziție de SIS, asta este Serviciul de Informații și Securitate. Raportul SIS a fost desecretizat și publicat în ziua în care candidații „Șansă” au fost excluși din competiție. Cine vrea detalii, să citească cele 32 de pagini ale raportului SIS, surprinzător de bine redactat pentru o instituție cu un astfel de profil. Sunt relatări despre schemele de corupere a electoratului din Republica Moldova, cu sume neverosimil de mari. Așa ceva mai încercase fostul oligarh Plahontiuc, dar la o scară mai mică. Ei bine, acum oligarhii fugari, Plahotniuc și Șor, cu rețelele pe care încă le mai controlează în Moldova, mai ales în Justiție, cu banii Rusiei și susținerea rețelelor interlope, au încercat să pună mâna pe primării, consilii raionale, pentru a-și consolida pozițiile în vederea prezidențialelor de anul viitor. Au reușit să facă asta la alegerile din Găgăuzia, câștigate de un candidat promovat de Șor, iar acum încercau la nivelul întregii țări. Abia intervenția SIS și a guvernului a oprit această operațiune.

Vorbim de bani introduși prin muncitorii moldoveni din Rusia, care se întorc la Chișinău via Erevan, adică 10.000 dolari de persoană, vorbim de carduri bancare cu sume uriașe, sute de mii de dolari, bani plimbați prin Kazahstan, Turcia, Israel, Emiratele Arabe etc… sunt 7-8 țări menționate, vorbim de implicarea oligarhului rus Abramovici dar și a altora în finanțarea acestei operațiuni împotriva guvernului pro-european de la Chișinău, de cripto-valute, care sunt mai dificil de urmărit și interceptat. Avem chiar și un caz depistat de încercare de introducere a jumătate de milion de dolari cash în Moldova, pe la graniță. Sunt zeci de dosare de probe, sunt mii de pagini. Nu pot fi negate.

Trebuie subliniat că scoaterea din cursa electorală a unui partid cu două zile înainte de alegeri ridică întrebări asupra respectării unor principii democratice, iar instanțele de judecată din Moldova încă nu s-au pronunțat pe acest caz.

Din păcate, instanțele sunt ele însele parte a problemei, pentru că reforma Justiției a mers într-un ritm mai lent decât se preconiza. Abia acum s-a avansat cu procedura de vetting. Deci, până astăzi, în justiția din Moldova funcționează rețelele controlate lui Plahotniuc, ceea ce explică deciziile ciudate ale instanțelor, blocarea reformelor în multe domenii și, din punct de vedere politic, erodarea guvernării. Populația este nemulțumită – pe drept cuvânt – de întârzierea reformelor de Justiție, de prezența în fotoliile judecătorilor a unor oameni corupți, cu averi imposibil de justificat, cu un trecut dubios, cu legături vinovate cu oligarhul Plahotniuc, în condițiile în care anti-corupția și reformarea Justiției au fost asumate ca prioritare de Maia Sandu și de PAS.

Să analizăm rezultatul alegerilor locale. Citind analizele și comentariile, nu mi-e deloc clar cine le-a câștigat și cine le-a pierdut.

Mulți comentatori au afirmat – atât la Chișinău cât și la București – că PAS a pierdut alegerile, că ar fi suferit o mare înfrângere. Argumentul acestora a fost că la alegerile locale recente PAS n-a mai luat numărul de voturi de la prezidențiale și parlamentare. Și a mai contat și pierderea Chișinăului în primul tur, cu un rezultat modest pentru candidatul PAS, Lilian Carp.

Părerea mea este că nu poți compara rezultatele Maiei Sandu la prezidențiale cu rezultatele partidului la locale. Ar fi legitimă comparația între scorul PAS la alegerile locale din 2023 cu cel de la localele din 2019, dar atunci PAS era parte a blocului ACUM, alături de partidul lui Andrei Năstase. Deci, nici această comparație nu ne ajută.

Votul politic la locale este cel pentru consilierii raionali și municipali. Aici, PAS a adunat peste 300.000 voturi, fiind urmat de socialiștii lui Igor Dodon cu 185.000. Pe locul trei, partidul lui Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională, cu 85.000.

PAS a luat la parlamentarele din 2021, circa 775.000 voturi, aproape 53%, dar atunci peste 10% din alegători au fost în afara țării, iar aceștia nu votează la locale. Sigur că diferența e mare, dar nu trebuie să ne grăbim cu niște concluzii dramatice. Cam tot atât au pierdut socialiștii și comuniștii. În 2021 când formau un bloc electoral, au luat aproape 400.000 voturi, iar zilele trecute, candidând separat, socialiștii au luat 185.000 iar comuniștii 45.000, deci ceva mai mult de jumătate din scorul de la parlamentare.

Nu mai puțin de 310 candidați PAS au devenit primari, din aproape 900 de primării în Moldova. Mi se pare un rezultat bun, peste 32% pe țară pentru PAS, ceea ce infirmă comentariile care spun că din cauza dificultăților cu care s-a confruntat, COVID și războiul din Ucraina, PAS s-ar fi prăbușit preferințele electoratului. PAS este urmat la mare distanță de socialiștii lui Dodon cu 144 de primării. Iar Mișcarea lui Ceban a câștigat în total 5 primării, capitala și pe lângă ea. Dar a pierdut în favoarea PAS Țânțăreni, din Anenii Noi, unde e groapa de gunoi a Chișinăului, și unde Ceban are mari probleme administrative. În concluzie, decesul PAS se amână.

A fost o supriză victoria lui Ceban în primul tur?

Nu, toate sondajele de opinie o indicau. Ba chiar diferența din sondaje între scorul lui Carp și cel al PAS era mai mare. De asemenea, mai toate sondajele indicau o victorie a lui Ceban în primul tur, la un scor chiar mai mare. Nu-mi amintesc rezultate ale alegerilor în Republica Moldova care să fi confirmat sondajele de opinie, cum s-a întâmplat la aceste alegeri.

De ce n-a mai contat factorul geopolitic la localele din Chișinău? Sau transformarea lui Ion Ceban din fost comunist, fost socialist, unul dintre cei mai vehemenți adversari ai apropierii Moldovei de Uniunea Europeană într-un primar pro-european a fost atât de convingătoare?

Factorul geopolitic române important. Numai că Ceban a știut cum să dezamorseze această temă. Chiar dacă era la Moscova în momentul începerii invaziei Rusiei în Ucraina, Ceban a știut să se distanțeze de Rusia, să frecventeze ambasadele statelor membre UE și mai ales ambasada SUA la Chișinău. Pe paginile lui Ceban de pe rețelele sociale, o să găsiți menționate vizite externe, în SUA, în România, poze de la întâlnirile cu demnitarii de la București, mai ales din PSD, în primul rând cu premierul Marcel Ciolacu.

Politica guvernului României în Moldova este să-l susțină pe Ceban, cunoscut drept om al rușilor, împotriva Maiei Sandu?

Da, așa pare că stau lucrurile. Dar nu m-aș grăbi cu concluziile. Aici ar fi trei lucruri de spus. PSD nu s-a împăcat niciodată cu pierderea lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul care capturase o țară întreagă, Republica Moldova. Iar Maia Sandu a jucat un rol important în înfrângerea și alungarea lui Plahotniuc în vara 2019. În ciuda strângerilor de mână și zâmbetelor pe care le primește la Cotroceni sau Piața Victoriei, doamna Sandu e prea inteligentă ca să nu înțeleagă că Bucureștiul n-o va ierta niciodată. Speranța ei era reformarea SIE/MAE/Administrație prezidențială și aducerea unor oameni noi care să nu ducă în spate zgura jocurilor politicianiste ale PSD la Chișinău, ceea ce nu s-a întâmplat. Asta s-a văzut mai clar în momentul în care PSD a numit-o pe Monica Babuc, colaboratoarea apropiată a lui Plahotniuc în fruntea Institutului Cultural Român de la Chișinău, aflat în subordinea MAE de la București.

Al doilea lucru, ține de ambițiile și evoluția lui Ceban. Îi urmăresc declarațiile politice de aproape un deceniu. Amici de la Chișinău mi-au atras atenția asupra lui, spunându-mi că va face mare carieră, că ar fi alesul serviciilor rusești în Moldova. Asta se întâmpla în 2014, la începutul verii, când Moscova a decis să mute finanțarea de la comuniști la socialiști. Deci, cu peste 9 ani în urmă. Între timp, Ceban anti-europeanul și pro-rusul, s-a schimbat. Schimbarea a început după alegerile pierdute la primăria Chișinăului din 2018. În campania din toamna 2019, era alt Ceban, mult mai echilibrat, mai puțin politicianist, ceva mai tehnic, aproape că ascundea faptul că el este candidatul socialiștilor la primărie. Pe afișele lui electorale de un roșu strident, într-un colț, pitit, era menționat PSRM. Era mâna consilierilor ruși cu care lucra Ceban și despre care presa a relatat. În timpul mandatului, Ceban a jucat rolul gospodarului, a primarului care se ocupă de nevoile cetățenilor. A evitat declarațiile politice, s-a mulțumit cu postări pro-europene. A ieșit din PSRM și și-a înființat propriul partid politic, Mișcarea Alternativa Națională. Prin Statut și Programul înregistrate la tribunal, MAN este un partid politic pro-european. În mod curios, și asta e probabil rodul unor sugestii venite de la consilieri din România, Ion Ceban a introdus în documentele partidului propunerea privind semnarea unei Declarații politice similare celei de la Snagov. Greu de imaginat că sugestia cu Declarația de la Snagov ar fi venit de la consilieri ruși. Nu știu de când lucrează Ceban cu consilieri din România. Poate că din 2019, după fuga la Plahotniuc.

Deci, Ceban din 2014 nu mai seamănă cu cel din 2019, cu atât mai puțin cu cel din 2023. Nici părintele istoric al PSD, Ion Iliescu cel din 1952, student proaspăt sosit la Moscova, nu mai seamănă cu cel din 1965, sau cu cel din 1989, ori cu cel din 2004. PSD are ceva generos în el, crede în capacitatea omului de a se schimba în bine. Frumos din partea lui.

Această generozitate a PSD-ului explică vizitele dese ale lui Ceban la București? Ultima a avut loc recent, după câștigarea alegerilor pentru primăria Chișinău. A fost primit de Ciolacu la guvern, nu la sediul PSD.

Ceban vine foarte des la București, ați fi mirat să aflați cât de des. Vi-l mai amintiți pe Renato Usatîi, alt „instrument” al FSB, la numele căruia ziariștii din România intrau în fibrilație. Ei bine, sora sa este soția prietenului președintelui Iohannis, cel care vinde BMW-uri Poliției Române. Iar, din câte știu, Renato Usatîi petrece foarte mult timp în România. Gruparea la care era conectat Usatîi la Moscova, a fostului șef al căilor ferate din Rusia, a intrat în dizgrația președintelui și a fost decimată. Acum, Usatîi este căutat de justiția din Rusia, motiv pentru care s-a refugiat în România de câțiva ani. Dacă Usatîi are dreptate în ce declară prin interviuri la TV, și de multe ori a avut informații corecte, Bucureștiul pregătește MAN-ul lui Ceban pentru colaborarea cu fostul partid al lui Plahotniuc, Partidul Democrat, care și-a schimbat numele în Partidul Social-Democrat European, condus de un domn, Sulă. Această viitoare construcție politică va ocupa centrul, cu un potențial să adune 20% din voturi, ceea ce este enorm.

Cum la viitoarele alegeri parlamentare PAS ar putea să nu mai facă majoritatea singur, va avea nevoie de un aliat pentru a forma o coaliție. Deci, s-ar putea repeta istoria cu PD-ul lui Plahotniuc, pe care unii din Kiseleff, Aleea Alexandru și Pădurea Băneasa credeau că-l controlează, dar de fapt ei erau controlați de oligarh, care era un jucător cu mult mai versat.

Și ar mai fi ceva important de adăugat aici. E vorba despre felul în care funcționează serviciile secrete. Dacă Ceban era în 2015-16 „omul Moscovei”, asta nu înseamnă că el o să rămână până la pensie „omul Moscovei”. Politicienii aleargă după sprijin pe la diverse cancelarii și ambasade. Moldova este o țară mică, resurse puține, în care parte din voturi se cumpără cu pungi de orez, zahăr, sticle de ulei. Așa a fost în ultimii 30 de ani. Acum voturile sunt cumpărate cu bani cash. Ceban e un politician ambițios, el vrea putere cu orice preț, iar pentru asta caută susținere. De vreme ce la Moscova cei care țin dosarul relației cu Republica Moldova sunt de la serviciile secrete, trebuie să te vezi cu ei, să-i convingi că merită să investească în tine. Acestea sunt regulile jocului. Ceban nu cred că a negat vreodată că a avut relații cu serviciile secrete rusești. La Kremlin, unde Ceban a mers de multe ori, cei care se ocupă de Moldova în cadrul Administrației prezidențiale, sunt toți ofițeri de informații. Deși ar trebui să fie un mare avantaj pentru diplomațiile occidentale, pentru că știu cum gândesc și acționează ofițerii ruși de informații, lucrurile nu stau întotdeauna așa. Adesea, serviciile rusești continuă să-i controleze pe cei care chipurile au trecut de partea Occidentului, americanilor și altora care desfășoară astfel de operațiuni la Chișinău. Faptul că Republica Moldova, după 2014, adică după anexarea Crimeii, n-a reușit să demanteleze rețelele rusești, să reducă semnificativ influența Moscovei, e cel mai puternic argument pe care-l pot avansa. Mi se pare limpede că serviciile rusești mai controlează oameni atât la guvernare cât și în opoziție, și nu doar din partidele care vor orientarea țării spre Kremlin. Astăzi, pentru prima dată de la independența Moldovei, Moscova se teme că influența ei la Chișinău este amenințată serios, de unde și reacțiile extrem de agresive. La asta trebuie adăugat contextul foarte special, generat de invadarea Ucrainei de către Rusia. Politicieni ambițioși, cum este și Ceban, și-au căutat imediat altă protecție și pare că a găsit. Poate așa se explică desele lui călătorii la București.

Aceste contacte cu occidentalii pot explica rezultatul realegerea lui în primul tur?

Nu, nu asta. Ceban are consilieri buni pe care-i ascultă. El a avut o campanie bună. Chișinăul cu o populație de 780.000 de oameni, e destul de complicat. În centru este un tip de electorat, cu o agendă specifică, în margine, în suburbii domină alte agende. A evitat dezbaterile, a fost un fel de Iohannis în 2019. Contracandidații lui alergau dintr-un studio într-altul, Ceban a stat departe, subliniind că el nu e politician, este gospodar. S-a înfășurat în steagul UE, insistând pe faptul că el a adus zeci de milioane de euro pe proiecte urbane, de la partenerii europeni. A cerut, la fel ca Băsescu în 2004 la București, un consiliu municipal care să-i susțină proiectele. Și lista MAN pentru consiliu a luat cele mai multe voturi la Chișinău, cu 500 mai mult decât a luat PAS-ul, undeva la 33%, dacă-mi amintesc bine.

Dacă tot a câștigat alegerile în turul întâi, Ceban ar putea încerca la prezidențiale, anul viitor, în noiembrie? Ar fi un contra-candidat redutabil pentru Maia Sandu?

Nu cred că va încerca. Iar dacă o s-o facă, nu va fi o mare amenințare. La prezidențiale nu poți să eviți dezbaterile, nu poți să mergi să vorbește despre trotuare reparate și parcuri modernizate. Ceban nu va putea evita dezbaterea geopolitică. Cei care ieri l-au votat la primăria Chișinăului, o să-i dea votul Maiei Sandu la prezidențiale. Mai degrabă eu cred că Irina Vlah poate fi proiectul centrului politic la prezidențialele de anul viitor. La care și Rusia să pună umărul. Vlah ca profil de prezidențiabil, presupun că depinde de context, foarte mult. Deci, dacă va fi cineva, nu va fi Ceban candidatul la prezidențiale. O să rămână la primărie, să-și facă al doilea mandat. Are timp, este tânăr, are 43 de ani.

Poate și de aceea, Ceban mi se pare un proiect politic pe termen lung. În 2025, cred că el ar putea să joace rolul de liant al centrului, alături de fostul partid al lui Plahotniuc, rebotezat din PD în PSDE, și – poate, deocamdată pare improbabil – de partidul cu nume ciudat al fostului premier Ion Chicu, ceva cu Dezvoltarea și Consolidarea Moldovei. Toate trei împreună ar putea strânge 20-25% la parlamentare. Dar, depinde de PAS, dacă va reforma Justiția, dacă vor fi progrese în combaterea corupției, dacă va aduce măcar un condamnat celebru în cătușe pe aeroportul din Chișinău, atunci are șanse să-și păstreze majoritatea în viitorul parlament și să guverneze singur. Însă, nimeni nu le dă vreo șansă acum.

Există riscul ca Moldova să fie deviată de la cursul său european? Există partide pro-ruse puternice acolo? Pot ele câștiga alegerile și reorienta Moldova către Rusia?

Există riscul acesta, fără discuție. Dar el ține foarte mult de contextul regional, de evoluția războiului din Ucraina, de care am vorbit la începutul discuției noastre.

La Chișinău sunt înregistrate 60 de partide politice, dintre care jumătate au în program și statut menționat obiectivul integrării europene. Alte 20 de partide vorbesc de o politică multi-vectorială, între Est și Vest, adică un fel de balet între Rusia și Occident. Alte 5 partide nu au nimic geopolitic în program, și doar 5 dintre ele își asumă necondiționat o orientare pro-rusă. Astea sunt partide minore, nu trec pragul electoral.

Dacă ne luăm după sondaje, în jur de 60%, sunt pentru integrarea europeană. Mai sunt cei din diaspora, care participă activ la alegerile prezidențiale și parlamentare. Însă, doar jumătate, circa 30% formează nucleul dur, ideologizat, pro-european. Restul vrea nivel de trai ridicat, vrea școli și spitale mai bune, votează adesea cu partide și candidați de centru. PAS a pierdut acest electorat și-i va fi dificil să-l recâștige. Probabil că la prezidențiale va vota cu Maia Sandu, care a luat masiv voturi de pe centru, tocmai pentru că nu a promovat un discurs geopolitic, deși a candidat împotriva lui Dodon. Însă, la parlamentarele din 2025 ar putea să nu mai voteze PAS. Mai e mult până atunci, până în 2025 se pot întâmpla multe.

Deci, există riscul ca Moldova s-o apuce spre Est, asta să înțelegem?

Teoretic, există. Practic, e foarte puțin probabil. Vă amintesc de Vladimir Vororin care a promis în campania electorală din 2000 că duce Moldova în Uniunea Rusia-Belarus. Nu doar că n-a dus-o acolo, dar în noiembrie 2003, exact acum 20 de ani, a respins memorandumul Kozak, ceea ce Putin n-a uitat și n-a iertat până astăzi. Iar cu un an înainte de asta, Voronin a semnat decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Până acum câțiva ani, atât timp cât era improbabilă, integrarea europeană s-a aflat în programul partidelor comuniștilor și socialiștilor. Dar, important să rețineți acest lucru, nici Voronin și nici Dodon nu duc o politică asumată, coerentă, publică împotriva integrării europene. Dar prin tot ce fac, sabotează reformele și procesul de integrare europeană.

Deci, sunt uneltele Rusiei în Moldova care le-a finanțat ani la rând.

Într-un fel, da. Dar ele existau și fără banii Moscovei. Numai că banii trimiși din Rusia sunt cei care fac o ierarhie în tabăra stângii pro-ruse, anume ierarhia dorită de Kremlin. De pildă, a fost decisivă pentru configurația stângii în ultimul deceniu vizita emisarilor Moscovei care au decis în aprilie 2014 încetarea finanțării comuniștilor și reorientarea banilor către socialiști care au și făcut un scor bun la alegerile din noiembrie 2014. Pe lângă bani, foarte importantă e susținerea mediatică, iar asta depinde de decizia Administrației Prezidențiale. Cu aceste două instrumente, banii și imperiul mediatic rusesc, Moscova controlează zona de stânga pro-rusă din Moldova.

Distribuie acest articol

53 COMENTARII

  1. Al Z lea Reich de la Răsărit ajunge subiect cinematografic. Asasinatele comise de Cnezatul Moscoviei vor reprezenta Noul Holocaust.

  2. Rusia e un stat ermetic. Indiferent ce se întâmplă acum, Rusia poate rămâne așa mult și bine, ori, dacă se va schimba ceva, actualul sistem va fi ras de pe fata pământului și vom vedea o alta Rusie. Clădite după chipul și asemănarea baronilor locali din care și regimul actual își trage seva, dar fără frica de tătuc. Fărădelege și haos cât cuprinde, cel puțin pentru o buna perioada, „de tranzitie”.

    • Americanii au inceput sa stranga surubul, abia acum sanctiunile incep sa rupa finantele Rusiei. ”Flota intunecata” care transporta gazele si petrolul rusesc catre China, India si UE se diminueaza drastic.
      Reuters a scris azi ca 3 mari armatori greci au incetat sa mai transporte produse rusesti de frica sanctiunilor americane. Minerva Marine, Thenamaris şi TMS Tankers au încetat să mai transporte petrol rusesc în ultimele săptămâni, au declarat 4 traderi.
      Iar in octombrie, SUA a impus primele sancţiuni proprietarilor de tancuri petroliere din Turcia şi Emiratele Arabe Unite, care transportau petrol rusesc peste pragul de preţ al G7 de 60 de dolari.
      Pe 13 noiembrie, Reuters a scris ca SUA au cerut informatii de la 30 de armatori despre 100 de nave banuite ca au incalcat sanctiunile impuse lui Putin.

      https://www.hotnews.ro/stiri-international-26706458-trei-mari-companii-maritime-grecesti-incetat-mai-transporte-petrol-rusesc-pentru-evita-sanctiunile-americane.htm

  3. Interesant.
    1. Rusia, ca părere, nu va fi învinsă ci va face cea de-a doua implozie, de data asta decisivă. Singura soluție rezonabilă pentru Rusia este renunțarea la politica de tip Putin. Cred că există în Rusia o elită responsabilă care să evite o sinucidere națională ca Germania lui Hitler.
    2. Moldova se zbate, dar încă nu și-a găsit direcția. Cei peste 200 de ani de apartenență la spațiul rusesc sunt greu de depășit, psihologic, economic și civilizațional.
    3. Europenizarea Moldovei s-ar putea face rapid prin asocierea/Unirea cu România, dar asta este ultima soluție văzută de Moldova.
    4. În continuare, cred că România joacă prost în Moldova. Se pare că la București nu se înțelege ce se întâmplă în Moldova. România ar trebui să fie mai agresivă, nu cu Moldova ci cu Rusia și Europa( mai ales Germania, Austria și Ungaria care se opun cu înverșunare aproprierii Moldovei de România)

    Totul se joacă în Moldova, dar ceea ce trebuie să se întâmple, se va întâmpla.

    • Moldova poate deveni subject pt Romania doar daca situatia in Transnistria este transata definitiv si granitele intre Ucraina si Rusia vor fi recunoscute de toti, orice „asalt” individual romanesc asupra Modovei este in deprimentul intereselor romanesti de securitate.
      Rusia nu va fi invinsa si nici nu va imploda, atat Napoleon cat si Hitler au esuat in tentativele lor de cucerire. O implozie ruseasca nimeni nu isi doreste.

      • Inteleg ca URSS doar s a dezumflat in fata Afghanistan. Cnezatul Moscoviei si a pregatit coparseul cat si cuiele . E o chestiune de Cand e Mersul la Groapa.

      • Nu exista nicio Trans N. Istrie in MOLDOVA!
        N. Istru pp ca toata lumea poate sa priceapa ce ar putea fi… ?
        (doar daca o fi auzit vreodata de IS TRU, grecii pontici inca dupe vremea lu Ahile, … MARIOPOL samd)

      • Daca citeai cu atentie documentele istorice, ai fi vazut ca Napoleon a invins rusia cand a vrut si de cte ori s-a ivit ocazia, inclusiv in campania din 1812…Rusii fugeau si se ascundeau, pentru ca nu aveau nicio sansa, cand se opuneau erau spulberati..Daca citesti jurnalul medicului sef al armatei franceze, o sa constati ca armata franceza putea sa ramana peste iarna in Mosckova, fiindca aveau provizii destule (cu toate incendiile) si garnizoane pe tot trasel spre Europa. Greseala mare a fost retragerea tarzie catre vest…In ceea ce priveste conflictul din al doilea razboi mondial, rusii au fost invinsi si inca drastic, dar i-au ajutat masiv americanii si partial britanicii, altfel n-o scoteau la capat; Asta in conditiile in care ei concentrau aproape toata armata impotriva germanilor si aliatii lor, iar germanii erau raspanditi prin toata Europa si Africa de Nord..

          • Rusia poate fi învinsă foarte ușor, au dovedit-o și Napoleon și Hitler. Fără ajutor din alte părți, Rusia nu mai exista de 70 de ani. Americanii și britanicii au ajutat Rusia sa-l învingă pe Hitler, acum ajuta Ucraina sa-l învingă pe Putin.

      • Integrarea Moldovei se poate face treptat, in liniste, fara tam-tam. Economic, energetic, cultural, politic. Pas cu pas. :)
        Sau, Moldova poate ceda Transnistria, rusiei… :)

        Lasand gluma la o parte, razboiul din Ucraina poate ajuta interesele anumitor state, daca acestea vad si speculeaza oportunitatea.

    • Nu cred ca Germania si Austria se opun ,,cu inversunare”, unirii Basarabiei (nu Moldovei) cu Romania..Nu au absolut niciun interes..De Hungaria nu stiu ce sa spun, politica orbanului este haotica si foarte periculoasa..Dar Cioalcu il vede ca mare ,,pretin”…treaba lui…

  4. daca rusii sunt nemultumiti si chiar disperati, atunci romanii ce sa mai zica? de prea mult bine, prosperitate si libertate or fi plecat cu milioanele din tara? hai sa fim seriosi, daca se poate

  5. Felicitari Domnule Armand Gosu! Ati expus destul de clar situatia si perspectivele, ca romani (inclusiv cei din Moldova si Basarabia) nu ne bucuram de prabusirea imperiilor – am trait prin destule astfel de grozavii in ultimii 2000 ani – si ne ramane speranta ca vom avea lideri care vor urmari interesele romanilor – incepand cu cei 40% din mediul rural, lasati in urma -, si nu doar ale unor grupuri de interese autohtone sau importate care amplifica decalajele sociale si incearca sa beneficieze in urma diviziunii si dezbinarii civice

  6. Așadar, kremlinezul Ivan Ceban, căpetenia unei „secte”, transfugul și travestitul in european Ivan Ceban, este prieten cu Ciolacu. Urmașul Vomei nomenclaturiste, tocit la colțul Roșu de partid ticălos, politru(s)c pervers ascunde ceva, de obicei patimile și urâciunea din suflet. Da Ciolacu? Minte și el ca o gazetă rusească. Sunt sigur că Moscova este in spatele acestei campanii de defăimare a superbei doamne Maia Sandu. Nu e evident că pun la cale urzeli machiavelice? Adevărul e că mulți încă nu pot vedea, pentru a judeca necruțător, ceea ce ascunde Ciolacu sub masca sa otrăvitoare. Nu degeaba este el aproape de un sânge cu Simion Iscariotul și Diafana Sosocloaca. Totuși, ceva, ascuns în tenebrele Estulului Bolsoi, s-a pus în miscare. Și, înaintând cu zgomot, ca de găleată goala de tinichea, se rostogoleste…Căci, in esență, Ciolacu este eternul surogat, urat și periculos, ridicol și monstruos de cinic.

    • Moldova nu se va uni cu România decât în caz de pericol maxim. Așa a fost și în 1918, Moldova s-a alipit de România (nu a fost o unire…) de frica bolșevicilor și a Ucrainei. Probabil așa se va întâmpla și în viitorul apropiat. Dar, da, nu există în România un personaj unificator care să convingă Moldova, cum a fost Marghiloman. Ciolacu? Ăsta face jocul Rusiei și Chinei. Este un tip extrem de periculos pentru România.

  7. Rusia invinsa cum ?!! Demografic nu, ca nu va accepta migranti la munca cu miile si care sa aduca alte idei. Economic nu, caci are resurse naturale suficiente. Sanctiunile economice au avut efecte modeste. Politic nici atat, autocratia este bine batuta in cuie iar cei cativa cu alte vederi greu sa schimbe sistemul si fac ani grei de puscarie. Militar greu de infaptuit daca ii vine cheful arunca cateva ogive nucleare. Securitatea si armata conduc in fapt aceasta tara.

  8. Persoanele cu influenta la Bucuresti cunosc f bine ce se petrece in Moldova. Doar ca ce se petrece acolo nu le aduce niciun castig. Afacerile bune pe care le faceau cat era Plohotniuc la putere au intarcat odata cu fuga lui. De la Maia Sandu, un om integru care se chinuie sa curete justitia de hoti, ce sa obtina?

  9. In privinta U va contrazic.
    Contra ofensiva nu avea cum sa elibereze toate teritoriile detinute de Rusia. In cele mai multe, rusofonii sunt majoritari si U nu detinea controlul nici inainte de razboi. Iar armata U nu are suficiente tancuri si artilerie. Iar aviatie ioc. Cum sa-i dea afara pe ivani, in cateva luni, cand ei au pregatit apararea in adincime de multe vreme? Si cand soldatii rusi au revenit la mentalitatea de a se lasa omorati ca prostii, pentru ca asa li se ordona.
    Razboiul va mai dura, atita timp cat NATO nu da armament la paritate (cantitativ) cu ce au rusii pe cei 1200km de front.
    Totusi, au oprit inaintarea la Bahmut si au recuperat teritorii importante.
    Iar ofensiiva rusa la Avdiivka bate pasul pe loc, desi au oameni si tancuri cat 10 U; sau chiar mai mult. E un echilibru pe front, acum, dar un echilibru ce a transformat campurile de lupta intr-un abator pentru rusi. Ba mai si trec Nistrul, hitrii astia de U. Slava lor!
    Cu Moldova, lucrurile sunt cam ca la noi. Rusia a format o parte din agenti si oamenii de afaceri, pentru o politica (Gorby), dar Putler a schimbat de drum. Si toti sunt dezorientati. Care cu cine mai este. Vedem in timp, situatia. Depinde si de rezutatul razboiului din U. Si de modul in care servciile secrete din NATO si UE se implica. Daca se implica…

  10. Cum va arata pacea dintre Rusia si Ucraina in viitor ?
    Nu cred ca Rusia va capitula indiferent cit armament si bani va injecta NATO in Ucraina.
    Oare nu ar fi mai intelept pentru ucrainieni sa cedeze ceva teritoriu Rusiei ( eventual cel pierdut oricum) in schimbul pacii- numarul de victime , morti raniti/mutilati este oribil de mare ?
    Nu ar fi mai intelept pentru Romania si alte tari sa nu se amestece in politica interna a unei tari independente si suverane- Moldova ?
    Romania are impresia ca Moldova este sora sa retardata incapabila sa isi vada interesul.

    • asta-i noua directiva de la Moscova?
      pacea va veni cand rusii vor scapa de sceleratii care le omoara tinerii de pomana, fara nici un rezultat si fara nici un viitor; rusii nu o vor duce mai bine daca vor fi -oficial- ui-n imperiu; dimpotriva, chiar!
      in ce priveste Moldova, romanii nu au facut nimic, pina acum; nici nu puteau, atita timp cat viata politica si serviciile secrete sunt controlate de Moscova; si la Bucuresti, si la Chisinau; dar lucrurile evolueaza…. decasta va e teama? stiti ca singele apa nu se face, oricati agenti si agente aveti? mde… e un timp pentru toate!

  11. „Cu Putin nu se poate face pace, cei care cred asta sunt fie agenți, fie idioți utili ai Rusiei. Este o iluzie că economia rusească merge bine, pentru că nu merge”. In doua fraze consecutive, doua afirmatii comentabile:
    – pana la schimbarea de regim din Ucraina, cu consecintele pe care le traim, o lume intreaga a trait in pace cu Putin, cu avantaje reciproce. Or fi fost toti ” agenti / idioti utili ai Rusiei „?
    – faptul ca economia Rusiei „nu merge”, e contrazisa chiar in frazele urmatoare din articol dar si de realitatea zilnica.
    In rest, un articol mai aproape de o judecata realista a situatiei din zona.

    • Probabil că trăiți pe planeta Marte dacă faceți afirmații de genul (vă citez):
      ”– pana la schimbarea de regim din Ucraina, cu consecintele pe care le traim, o lume intreaga a trait in pace cu Putin, cu avantaje reciproce. Or fi fost toti ” agenti / idioti utili ai Rusiei „?”
      Lumea a trăit în război cu Putin, nu în pace. La reuniunea NATO București 2010 Putin a făcut o declarație de război Occidentului, care l-a tratat cu totală și completă indiferență. A urmat anexarea Crimeei și a Donbas/Luhanskului, nu mai vorbim de războiul ”civil!ha” transnistrean, de invazia Georgiei, de cele două războaie cecene… și dumneavoastră o țineți langa cu pacea…
      Putin și mulți alanaldăi au stupida impresie că înțelegerea NATO-URSS cu privire la bazele militare care nu puteau fi instalate pe teritoriul fostei RDG se aplica la țările ex-comuniste care au aderat la NATO cu mult după respectiva înțelegere. Ea nu putea privi țările ex-Pact Varșovia dintr-un simplu motiv: nu intra în capacitatea de previziune a moskoviților posibilitatea ca să piardă toată sfera de influență căpătată de tătuka Stalin. Dar pierderea sferei de influență a fost cel mai neînsemnat motiv de harțag cu Occidentul. Alte două motive au fost mult mai puternice: descoperirea de mari zăcăminte de gaz în Donbas/Lugansk, mult mai aproape de Europa, deci Putinel avea perspective să piardă piața de gaz europeană, și încă un motiv – scăderea ca pondere demografică a rușilor în cadrul Federației Ruse (anexarea Ucrainei ar fi adus încă 44 mil de s(c)lavi pe lângă cei 115 mil, dar la viteza cu care se împuiază musulmanii și scad demografic rușii, în doar câteva decenii s-ar putea ca să treacă cu toți la Islam….

  12. Scuze, dar nu-i nimic de priceput despre Rusia! O țară plină de indivizi inapoiati mintal (Iq 93 ca al Romaniei), agresivi si bețivi, multi si hoti, care din cand in cand PLEACA LA PRADAT! Si sa nu-mi vorbiti de geniile lor, ca nu va cred! Cu o floare nu se face primavara in 144000000 de rusnaci! A fost, este si ramane SIMPLU! P.S. E DREPT CA STAU CU ….BURTA PE UN MUNTE DE PETROL SI GAZE!😀 Asa arata istoria lor de la Danil Î încoace.

    • Datele problemei se schimba. Pe langa componenta ecologica, Green Deal are o componenta politica puternica, iar aceasta componenta politica va fi cea care va face lucrurile sa se intample, in detrimentul statelor-benzinarie.

  13. Absolut magnific ! De fiecare dată când îl citesc pe prof. Arman Gosu mă întreb cum se face că oameni ca domnia sa nu sunt ascultați, citați, băgați în seama și consultați atunci când este vorba despre Rusia și spațiul ex-sovietic. Și aici nu vorbesc numai de Romania. En passant, m-au luat cu fiori anumite pasaje din interviul de mai sus cu privire la baletul strâmb al politicienilor de la Bucuresti si anumite referințe la modul în care serviciile secrete din Romania, sub privirea neglijentă a acelorași politicieni ai zilei, fac și desfac jocuri mai mult sau mai puțin pe placul confraților lor din Rusia.
    Nu , aici vorbesc despre oameni care ar trebui sa-l sfătuiască pe un Emmanuel Macron , de exemplu , cei care au negat invazia Ucrainei inclusiv in momentul in care trupele ruse trecuseră granița, pe teren. mai apoi vorbesc despre un Scholtz si băieții din BND care dorm la ….gaz rusesc. Si, de ce nu ? daca trecem oceanul, cum se face că un Trudeau al zilei , cel care se dă mare prieten cu Zelenski nu are oameni suficient de competenți in CSIS care să-l îndrume în astfel de probleme și să evite să se facă de râs cu invitații săi naziști in Parlament ? Dar, deh, știu că este o întrebare retorică, una este să ai oameni competenți la dispoziție și alta este să vrei să miști lucrurile….

    • Tocmai fiindca articolul acesta este bine documentat si inteligent articulat, atrage mai putini cititori si deci mai putine comentarii. Si eu am apreciat acest articol despre razboiul din Ucraina si impasul de ambele parti. Foarte multe comentarii atrag articolele pseudo-stiintifice despre cum schimbarile climatice nu ar fi deloc cauzate de om si care prezinta teorii conspirationiste (chipurile sub masca unor bune intentii)…plus ca acele alte articole au multe auto-comentarii.

      • „Foarte multe comentarii atrag articolele pseudo-stiintifice despre cum schimbarile climatice nu ar fi deloc cauzate de om si care prezinta teorii conspirationiste (chipurile sub masca unor bune intentii)…plus ca acele alte articole au multe auto-comentarii.”

        Traiti cred intr-o iluzie, o bula, o vezica urinara. Si nici nu aveti un nume ori nickname.

        • Robert, de fapt tu traiesti intr-o mica bula avand in vedere ca peste 90% din experti confirma ca schimbarile climatice sunt cauzate de om in urma arderii fosilelor, vezi rapoartele oficiale ale UE, si NSF in SUA. Sau ai impresia ca stii mai bine?! In ce priveste limbajul de golan pe are il demonstrezi, ma mir ca ti-a fost lasat comentariul..

  14. Viitorul nu suna bine pt Rusia. E o tara imbatranita, cu o economie subreda care nu produce mare lucru in afara de petrol, gaze, minereuri si arme. Cam toate tarile din fostul URSS si-au schimbat mentalitatea si orientarea spre Vest, doar rusia a ramas inchistata in gandirea si organizarea de tip sovietic stalinist. Totusi nu e clar daca Ucraina va castiga razboiul, mai ales ca Vestul isi cam reduce ajutorul. E foarte neclar daca SUA va continua sa ajute Ucraina la acelasi nivel ani de zile in acest razboi, mai ales daca va veni Trump presedinte (o catastrofa din multe puncte de vedere). Sanse de revolutie in interiorul rusiei nu prea sunt sau daca vor fi nu vor schimba orientarea anti-occidentala. E posibila si o spargere a rusiei in bucati, desi e cam improbabila. Probabil va pastra Crimeea si o parte din Donbas. Ucrainenii trebuie sa se intrebe daca vor sa continue acest razboi indefinit pt recuperarea tuturor teritoriilor, sau se multumesc cu ce au si intra mai repede in UE. Oricum fara un ajutor sporit din partea Vestului, nu cred ca isi pot recupera teritoriile.

  15. Are griza „Piticul” s-o faca tot mai mica si mai slaba cu imensul ei potential de resurse care le da pe doi. bani la cine poate,incepand cu China.Asa ca tot inainte „Calau”nenorocit,care trimiti soldatii tai la moarte sigura,de nu stie nimeni cati is la numar si cati lasati sa putrezeasca pe camp.

  16. Că imperiul rus se va destrama e un dat istoric. Dar lucruri de felul ăsta durează și e puțin probabil că aceasta generație va asista la destrămarea imperiului rus, chiar daca Putin lucrează din greu la asta.
    Tot așteptând ca Occidentul decadent să se descompună (asa cum ii învață propria propagandă pe care au tot repetat-o până au ajuns să o creada) și să-și îndeplinească visul de a cuceri Europa până la Atlantic, pericolul pentru rusi vine implacabil din China și din lumea musulmană. Demografic cel puțin, imperiul rus este deja terminat.

  17. Inca o data J.R.Biden
    (mesaj trimis de bunul samaritean în data de 22.11.2023, 11:57)

    Ne simtim obligati sa ne intorcem la fapte .Rusia nu cistiga razboiul din Ucraina iar componentele militare oferite de catre Occident Ucrainei nu sunt cele de ultima generatie NATO.Toate natiunile din UE ba chiar si alte natiuni non UE dar care sunt parte a Europei isi distrug vechile echipamente de sorginte sovietica in razboiul din Ucraina si le inlocuiesc cu capacitati militare ce si-au dovedit eficacitatea in razboi .Acum Germania si Japonia se pot inarma si deja Germaniei identifica Rusia ca dusman al Europei ceea ce ne prezinta o noua realitate strategica si o noua abordare geo-politica .Un NATO doi apare , ca si contrapondere la China , in Pacific .Este evidenta intentia SUA de a reuni intreg Occidentul militar, politic si social spre a putea face fata realitatilor aparute recent in lume . Practic Europa devine nu numai o forta economica dar si una militara .In Pacific se nasc noi aliante ce cuprind SUA ,Australia ,Coreea de Sud , Japonia ,Noua Zeelanda si toti aliatii lor . SUA intelege foarte bine necesitatea partajarii deciziei , in lumea occidentala ,pe masura ce capacitatile tehnologice militare incep a se uniformiza si astfel SUA este nevoita sa ofere Germaniei (UE)tot ajutorul necesar in Ucraina .Practic UE plateste SUA(cumpara gaz lichefiat si armament) spre a sprijini Ucraina pina in momentul in care UE isi poate asigura singura apararea .Cu toate acestea noile dezvoltari militare ale SUA vor cuprinde si bombardiere invizibile B21 ce pot fi inarmate cu bombe nucleare de mica putere fapt ce descurajeaza Rusia sau China .In Ucraina , NATO nu face altceva decit sa tina in transee Rusia pe masura ce armatele Ucrainei se antreneaza si isi reconfigureaza tehnologie militara pe sistem NATO dar care acum au si partea de tehnologie sovietica dovedita performanta in lupta .Practic , NATO , multumita Ucrainei ,are toate informatiile necesare despre capacitatile de lupta si locatiile armatelor sovietice .Ucraina are , la nivel de Inteligence , penetrate mai toate sistemele militare ale rusilor si sa nu uitam cum Ucraina a fost cindva o mare putere nucleara .Ucraina este probabil pregatita si nuclear cel putin echipata cu noi tehnologii mini nuclare cum dealtfel chiar Putin ne spunea cindva ca ar poseda si Romania la Deveselu acolo unde focoasele obisnuite se pot rapid schimba . SUA nu este in razboi cu nimeni .SUA doar asigura descurajarea si partial , pe masura ce natiunile din UE preiau efortul , echipamente militare , instructori si Inteligence , Ucrainei si acum si Israel .Nimeni nu isi inchipuie ca SUA va lupta in locul altora dar asa cum vedem ca se intimpla in Israel SUA participa masiv la descurajarea altora ce poate si-ar dori sa intervina chiar daca intelegem de ce natiunile arabe din Orientul Mijlociu nu devin parte a razboiului .Natiunile arabe abia asteapta sa scape de influenta Iranului si de sub influenta Rusiei mai ales acum cind vad esecul Rusiei in Ucraina .Pina si China , dupa ce aparut in ziar poza din tinerete a lui XI aflat in San Francisco (mutare avertizoare de mare exceptie)s-a repezit sa il vada pe J.R.Biden .Acum si Argentina renunta la a se mai asocia cu Rusia sau China .

  18. Interesul Germaniei, Austriei și Hungariei este să obțină „spațiu vital” în Est, care este politica Germaniei din totdeauna ( Drang nach Osten-mars spre Răsărit). Dar pentru asta trebuie să treacă peste Polonia și România. Deci, cele trei țări NU vor ca Polonia și România să fie puternice.

  19. mda, dar trebuie sa faca implozie, nu explozie; asa ca sa moara cat mai multi timpiti pe front, ca sa realizeze prostii de acasa ca trebuie schimbat ceva!

  20. Iata ce ne spune Institutul pentru studiul razboiului „ Propunerea UE include mecanisme pentru: ajutor militar pe termen lung; pregătirea forțelor ucrainene; cooperarea cu baza industrială de apărare internă (DIB) a Ucrainei; consolidarea capacității Ucrainei de a contracara amenințările cibernetice și hibride; asistență pentru deminare; sprijin pentru agenda de reforme a Ucrainei ca parte a procesului de aderare la UE; asistență pentru tranziția energetică și eforturile de securitate nucleară ale Ucrainei; și schimbul de informații și imagini din satelit. Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat pe 13 noiembrie că Ucraina este prioritatea principală a UE și că angajamentul UE față de Ucraina nu va renunța”
    Asa cum bine vedem totul este in grafic indiferent de cum se pozitioneaza Media .Vedem cum in Romania Media incearca sa sperie cetatenii facind din „ tintar armasar”.Fakeurile si interpretarile false si eronate devin , pe zi ce trece , tot mai numeroase .Zelenski nu mai primeste ajutor din partea SUA , UE nu mai da nici un ban ,dar nu ni se spune cum ajutorul oferit este deja votat si acceptat cum Germania si alte natiuni din Europa isi maresc sumele oferite Ucrainei cum sanctiunile distrug economia Rusiei , cum Rusia este scoasa din mai toate Enclavele mari purtatoare de conflict , cum UE si NATOul European se maresc si isi aduga noi entitati statale , cum deja deciziile din UE converg catre federalizare , cum Ucraina , contrar tuturor parerilor ,reuseste sa tina Rusia in transee de peste doi ani , cum Israel distruge totul iar Hamas nu mai are unde se ascunde urmind sa fie distrus si Hazbollah , cum Argentina propune un SUMMIT cu toate natiunile din America de Sud si cum ii multumeste lui J.R.Biden , cum republicanii pierd mai toate confruntarile electorale recente , cum chiar si in cazul in care J.R.Biden nu ar mai candida Democratii ar cistiga la pas Alegerile , cum Romania formeaza , multumita deciziilor lui Iohannis , Trilaterala cu Rep.Moldova si Ucraina , cum mai toate natiunile din Europa ,ce nu fac parte din UE ,abia asteapta sa fie primite in Uniune , cum Rusia isi pierde influenta mai peste tot in lume datorita neputintei de a invinge Ucraina , cum natiunile arabe nu vor ajuta Iranul(persii ) si Rusia(rusii) si vor fi parte a Israel , cum intreg Occidentul este unit si formeaza in Pacific un NATO 2 beneficiind si de expertiza NATO 1 ,cum Iohannis devine factorul de mare influenta in intreaga lume o data cu recentele vizite extrem de importante prin care Presedintele duce mesajul UE in Africa ,America de sud si Asia , cum in Romania multumita tot presedintelui Iohannis ,care si-a invins de-a lungul timpului,toti adversarii politici, exista o guvernare ce poate pune in practica toate deciziile luate deja prin PNRR (schimbarile recente sunt si ele vizibile ).Cum ,necum ,pina si China vine sa il salute, in San Francisco, pe J.R.Biden si fara sa clipeasca nici macar nu participa, in format online ,la zicerile lui Putin din G20 ,uitind de prietenia cu Rusia perdanta in Ucraina .Ati vazut si voi fotografia cu XI in tinerete aflat undeva in „Cisco „ .UE este fara indoiala marea cistigatoare a momentului .„Rindunica” de Orban budapesteanul zis sau redenumit de Trump „turcitul„ iese din discutie .Toata suflarea omeneasca stie cum nici rachetele „hidrosonice ”si nici preparatele „ sulfuroase”ingurgitate dis de dimineata, nu pot opri Occcidentul din drumului lui si nici macar nu pot omori virusul rebel .

    • Cam multa logoree, deunazi la G 20 Putin a fost „reabilitat” , nu se mai afla in izolare iar sanctiunile, apa de ploaie. Intre timp sanctiunile lovesc in plin Europa, recesiune.

      • Sanctiunile au ca si scop principal confiscarile de bani si active , eliminarea Rusiei din comertul European , scoaterea Rusiei din sistemele ce aprovizionau cu tehnica la virf sectoarele importante ale economiei Rusiei si ale fortelor armate .Deja avioanele nu mai au piese de schimb cum tot asa se intimpla si in alte sectoare Germania oprind livrarea tehnologiei absolut necesare .Va imaginati cum toate componentele militare ce trebuiesc inlocuite nu mai pot beneficia de necesara lor schimbare ?Impactul acestor masuri devine devastator o data cu terminarea stocurilor ce inca sustin in viata sectoare mari din economia Rusiei .Girbaciov a inteles la vremea lui asta .Putin si-a asigurat inca inainte de invadarea Ucrainei uriase sume de bani si a mizat totul pe aceste sume care acum sunt pe sfirsite .Putin nu a crezut niciodata ca razboiul va dura mult si a sperat ca acele uriase sume ii vor ajunge sa ofere macar citeva luni o bunastare cetatenilor din Ucraina cucerita .S-a inselat .Uniformele de parada stau marturie .In Rusia totul este cam pe sfirsite .Sumele de bani de ordinul sutelor de miliarde de dolari (folosite ca tampon economic)s-au terminat .Vor fi obligati sa incheie razboiul curind .Occidentul nu are nimic impotriva cetateanului rus de rind dar pe masura ce „ surubul ” nu mai poate fi inlocuit , totul se va parabusi .

  21. nu cred ca se poate miza pe o Rusie slaba pt ca tehnicile in care a bagat bugete inimaginabile sunt de natura sa determine o minoritatea sa dea lovituri mortale oricarui adversar ., si la stiinta si tehnica neconventionala sunt poate cei mai bine pregatiti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro