joi, ianuarie 20, 2022

Aroganţa regimului Dragnea

România este, sub binecuvântarea regimului Dragnea,o ţară fericită, una în care nimic nu pare a lipsi spre a asigura fericirea generală. Totul merge spre bine în această cea mai bună dintre lumile posibile feseniste şi fiecare săptămână ce trece este un pas mai departe în această întrecere cu provocările cotidiene. Regimul Dragnea este un regim al certitudinilor, iar cea mai importantă dintre aceastea este dorinţa de a conserva, cu orice preţ, puterea şi privilegiile care decurg din ea.

Regimul Dragnea este , în ceea ce are mai profund, un regim al iresponsabilităţii arogante. Colecţia de amatori şi de politruci imaginată de Liviu Dragnea şi girată de executanţii săi este dominată de un extraordinar de activ şi de creativ impuls al distrugerii, dezorganizării şi patronajului politic. Exploatarea resurselor publice devine, în aceste momente, o reţetă ce conduce spre falimentul economic şi spre colapsul social. Jongleriile groteşti ale ministrului de finanţe nu pot ascunde sentimentul de continuă improvizaţie, de permanent apel la expediente spre a masca cronica lipsă de fonduri. România domnului Dragnea se apropie, din ce în ce mai mult, de tiparul antropologic şi instituţional al unei ţări subdezvoltate clasice. Calea spre abis este deschisă, iar paroxismul demagogic nu face decât să accelereze această înaintare spre nicăieri.

Aroganţa regimului Dragnea înseamnă şi tenacitatea cu care complicii săi îşi duc mai departe programul lor, premeditat, de instituire al arbitrarului. Ministrul justiţiei este, poate, în zilele din urmă,cel mai coerent în furia cu care aplică strategii destinate să submineze statul de drept. Reacţiile domniei – sale este un amestec, unic, de naivitate jucată şi de cinism. Pentru domnul Tudorel Toader, legea privind eliberarea condiţionată produce efecte neanticipate, de parcă sarcina ministerului pe care îl conduce de a analiza şi anticipa ar fi fost suspendată. Cât despre reforma prin mutilare a justiţiei, ea merge mai departe, neabătută. Tudorel Toader, profesorul şi fostul judecător constituţional, nu este afectat de reacţia ultragiată a corpului profesional: dimpotrivă, imaginea criticii publice alimentează un uselist instinct al revanşei.

Cât despre preşedintele Senatului, aceasta ilustrează, poate mai bine decât domnul Dragnea însuşi, esenţa acestui regim care parazitează România. Intenţia de a sesiza Curtea Constituţională pe cazul Belina este proba cea mai recentă a încăpăţânării cu care Călin Popescu- Tăriceanu apără ideea de privilegiu electiv ca temelie a ordinii politice. Fervoarea cu care domnia – sa se dedică atacurilor împotriva justiţiei independente este expresia hotărârii de a nu admite egalitatea în faţa legii. Refuzul de a concepe remanierea unui ministru anchetat de DNA ţine de aceeaşi mentalitate de stăpân ce nu poate accepta supremaţia constituţiei, ci doar suveranitatea ilimitată a adunării pe care o conduce.

Aroganţa regimului Dragnea este chipul, desfigurat şi grotesc,al României în preajma centenarului Marii Uniri. La un secol de atunci, tot ceea ce poate genera, politic, ţara noastră este această combinaţie, teribilă şi toxică, de rapacitate şi de iresponsabilitate. Statutul euro-atlantic este subminat, cotidian, de agresivitatea vorace cu care acest regim înţelege să sufoce România. Inepţia economică este dublată de înaintarea ,programatică, a restauraţiei menite să elimine domnia legii. Aroganţa regimului Dragnea este proiectul de viitor al României- un stat guvernat cleptocratic, domnind peste o naţiune anesteziată şi ierbivoră. Paralizia civică este parte din drumul spre servitutea colectivă.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Domnul Stanomir,

  Loviti degeaba in Dragnea. El are niste calitati deosebite. Stie sa creeze un grup unit. Intr-o tara in care nimeni nu asculta de nimeni, el reuseste sa tina PSD-ul unit. Si reuseste sa tina mizeria din PSD sub capac. Ganditi-va cum ar fi un PSD condus de parlamentarul-mitraliera.

  Cine sa vina in locul lui Dragnea???

  Problema este mult mai adanca. Puteti sa imi dati vreun exemplu de lider de judet serios?

  Puteti sa imi dati o lista cu 10 primari de localitati din Romania care pot fi exemple pentru aceasta tara??

  Dati 10 nume de primari extraordinari care credeti ca ar trebui/putea conduce Romania in locul lui Dragnea.

  In halul acesta am ajuns. O sa ne rugam de astia ca Dragnea sa ne conduca.

  • Buna ziua
   Tonul Dumneavoastra se dorea vituperator la adresa P$D, insa a iesit Opusul
   Strada Momentan Nu Are Lider, dar Cred ca Nu mai e mult de Asteptat; Orice Voce Calda dar Fierbinte la Adresa P$D va „suna adunarea ” in acel Moment P$D se va refugia in ambasada URSS

 2. „Omnia cultura ex cultura“ –fiecare societate produce cultură și e creată prin cultură. Edgar O. Wilson în: Consilience. The Unity oft the Knowledge. Am încredere în spiritul civic dezlănțuit 1989 și în societatea civică românească de azi: nu cedăm. In orașe se poate vedea cum societatea civică e capabilă să reconstruiască țara dupa propriile aspirații. TM2021 e un model de cooperare reușit între cei care au inițiat acest proiect „Capitala culturală europeană 2021“ și locuitorii orașului de pe Bega. Așa cum platforma digitală pentru TM2021 culege ideile și dorințele timișorenilor și le treansmite interactiv echipei de acțiune TM2021, se pot iniția în alte orașe platforme digitale între partea activă a societății civice locale și locuitorii orașului. Bunul obștesc e în grija tuturor. Idei mai sunt.

  .. „.. Aroganţa regimului Dragnea este chipul, desfigurat şi grotesc,al României în preajma centenarului Marii Uniri. La un secol de atunci, tot ceea ce poate genera, politic, ţara noastră este această combinaţie, teribilă şi toxică, de rapacitate şi de iresponsabilitate. Statutul euro-atlantic este subminat, cotidian, de agresivitatea vorace cu care acest regim înţelege să sufoce România. Inepţia economică este dublată de înaintarea ,programatică, a restauraţiei menite să elimine domnia legii. Aroganţa regimului Dragnea este proiectul de viitor al României- un stat guvernat cleptocratic, domnind peste o naţiune anesteziată şi ierbivoră. Paralizia civică este parte din drumul spre servitutea colectivă.
  … „…

  „Voi nu posedați banii, banii vă stăpânesc pe voi“ e scris pe perete în Historisches Museum Frankfurt / Main, recent deschis sub portretul mecenului Senckenberg ( Bürgerschaft- cetățenii- au donat bani, clădiri, instituții orașului).

  Nu cred că spiritul dezlănțuit în ianuarie pe stradă a amuțit. Paradoxonul: statul nu poate genera condițiile, premisele pe care se bazează (Böckenförde: „.. „Der freiheitliche, säkularisierte Staat lebt von Voraussetzungen, die er selbst nicht garantieren kann. Das ist das große Wagnis, das er, um der Freiheit willen, eingegangen ist. Als freiheitlicher Staat kann er einerseits nur bestehen, wenn sich die Freiheit, die er seinen Bürgern gewährt, von innen her, aus der moralischen Substanz des einzelnen und der Homogenität der Gesellschaft, reguliert. Anderseits kann er diese inneren Regulierungskräfte nicht von sich aus, das heißt mit den Mitteln des Rechtszwanges und autoritativen Gebots zu garantieren suchen, ohne seine Freiheitlichkeit aufzugeben und – auf säkularisierter Ebene – in jenen Totalitätsanspruch zurückzufallen, aus dem er in den konfessionellen Bürgerkriegen herausgeführt hat.“ Ernst Wolfgang Böckenförde: Staat, Gesellschaft, Freiheit. 1976, S. 60./ … /… statul liberal secularizat trăieste din premise pe care nu la poate garanta. Acest lucru este marele risc în numele libertății. Ca stat liberal poate exista doar atunci dacă libertatea pe care o oferă cetățenilor, se regulează din interior, izvorește din substanța morală a fiecăruia și din omogenitatea societății civice. Statul nu poate impune acest lucru cu forța autorității sale sau prin aplicarea forțată a legilor, fără să renunțe la libertate și fără să revină la totalitarism,…. statul secular a ieșit din razboaiele civice religioase…).

  Solidaritatea este un principiu și un țel suprem în țară, în UE, în lume. Nu cedăm.
  „Freiheit ….. Alle Menschen werden Brüder“…. Imnul UE.

 3. Prima mea reactie a fost „Asa si?”. A doua reactie a fost „e bine macar ca astfel de articole exista”. A treia reactie a fost „si e de ajuns?”.

  Poporul roman are in sange hey-rupism-ul, nu termina ce a inceput. Avem senzatia ca daca vorbim si aprindem luminitele telefoanelor portabile in piata – gata, s-a rezolvat. Orice miracol dureaza 3 zile pe plaiurile mioritice.

  Nimic nu se va rezolva pana cand romanul nu va intelege ca a merge la vot e fundamental (vezi participarea la vot in tari cu democratie consolidata si sisteme de control cu traditie si oameni care nu raspund comenzilor politicului, ci isi fac treaba din mandrie profesionala – Olanda 80% (niciodata sub 70%) participare la vot, Franta intodeauna peste 60%, Germania

  Primul pas a fost facut pe sub nasul „anesteziat” al romanilor – marea evadare legala a coruptilor. Si am primit si pe micii banditi ca bonus. A protestat cineva? (nu numai in piata dar si in presa). Caci asa e in tenis.

  Daca as fi in locul lor, care ar fi cel mai potrivit moment sa trec legile justitiei modificate ca la croitor – pe masura clientelei?

  Intre craciun si anul nou. Frig afara, cald in casa, mancare, bautura si muzica. Cine sa protesteze pana dupa boboteaza (cand oricum va fi prea tarziu – legea cea mai favorabila va fi scuza chiar daca procesele continua – continuate de cine? de procurori si judecatori timorati?). Autorul are dreptate cand zice „o naţiune anesteziată şi ierbivoră”.

 4. „Intenţia de a sesiza Curtea Constituţională pe cazul Belina este proba cea mai recentă a încăpăţânării cu care Călin Popescu- Tăriceanu apără ideea de privilegiu electiv ca temelie a ordinii politice.”

  Aș îndrăzni să pariez că CCR va accepta sesizarea d-lui Tăriceanu, va constata și va soluționa „conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte”, pronunțându-se în favoarea Guvernului României.

  Prin urmare, nu este o problemă a regimului Dragnea, ci una de sistem. Regimul se poate numi lesne Ponta, Geoană, sau Năstase, ori Olguța Vasilescu, cetățenii români trăiesc în continuare într-un stat captiv.

  • Nici 1 secunda nu cred ca se va intampla ceea ce descrieti Dvs.

   Cineva acolo, un pic mai sus, sta si ne vegheaza!

   Si aici ma refer la MCV_ul care inca opereaza, la supravegherea atenta pe linie de coruptie care ne este acordata de USA si pana la urma de desteptarea care se inregistreaza in randul societatii civile.

   Statul nu este captiv – oamenii sunt captivi pentru ca, in marea lor majoritate, admit sa fie asa.
   Am mai spus – unii chiar sufera de sindromul Stockholm.

   Din punctul meu de vedere elitele din RO au o vina pentru ca s-a ajuns in aceasta situatie – sunt cei care inteleg complexitatea situatiei si ar trebui sa vorbeasca despre problemele acestea si solutiile care exista zi de zi, ceas de ceas, de dimineata pana seara…Nu exista timp de repaus pentru ca numai asa adevarul poate sa invinga mai repede si cu costuri mai mici pentru cetatenii simpli din aceasta tara.

   Tara, tara vreau ostasi care sa apere adevarul!

 5. 1.
  Am dreptul să folosesc instalaţia de apă a blocului în care locuiesc, dar nu oricum, am obligaţia ca FOLOSIREA instalaţiei să o fac astfel încât să fie păstrată în STARE BUNĂ de funcţionare.

  2.
  Biletul de teatru îmi dă dreptul să intru în sala de spectacol, dar în sală nu pot face orice, am obligaţia să mă COMPORT asfel încât SĂ NU DERANJEZ.

  3. Biletul de intrare pe stadion îmi dă dreptul să ASIST la meci, nu şi dreptul de a distruge scaunele stadionului.

  4. Banii plătiţi pentru cazarea la un hotel îmi dau dreptul să beneficiez de tot ceea ce îmi oferă hotelul, nu şi dreptul de a pleca acasă cu lenjeria şi tacâmurile hotelului.

  5. Am dreptul să circul pe autostradă (Evident, se subînţelege faptul că am dreptul să circul, dar cu obligaţia de a respecta legea circulaţiei).
  Eu însă circul pe contrasens.
  Poliţia mă opreşte şi mă scoate din trafic. Îmi spune că am încălcat legea şi că voi fi pedepsit.

  În faţa judecătorului:
  * Poliţia spune despre mine că am încălcat legea circulaţiei.
  * Eu nu vorbesc NIMIC despre legea circulaţiei, eu bat câmpii:
  – MĂ PLÂNG că există un conflict între mine şi poliţie, din cauza poliţiei. Explic că poliţia nu mi-a respectat dreptul de a circula pe autostradă, drept pe care mi-l dă legea, că am permis de conducere valabil, că maşina mea are cauciucurile bine umflate, are revizia tehnică la zi, iar eu sunt un şofer cu experienţă, etc.;
  – CER să mi se facă dreptate şi să se constate că poliţia a greşit, încălcându-mi dreptul de a circula pe autostradă.

  6.
  Constituţia României dă guvernului dreptul de a EMITE hotărâri şi ordonanţe.
  Evident, guvernul are dreptul să emită hotărâri şi ordonanţe, NUMAI cu RESPECTAREA LEGII

  Într-un comunicat de presă (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8375), DNA vorbeşte despre acţiuni suspectate a fi ILEGALE ale mai multor PERSOANE FIZICE (persoane cu funcţii publice din guvern şi din judeţul Teleorman), precizând şi legile ale căror prevederi ar fi fost încălcate de aceste persoane.
  Tăriceanu solicită Curţii Constituţionale să stabilească existenţa unui conflict între două INSTITUŢII (care sunt PERSOANE JURIDICE), aducând motive în tonul celor din exemplul meu precedent, exemplul cu legea circulaţiei (adică bătând câmpii).

 6. Dragnea e doar ce se vede din PSD.. Cel putin in sudul tarii PSD-ul a acaparat tot aparatul bugetar, controleaza toata presa scrisa si vorbita (iti e scarba si sa te uiti cum denatureaza evidentele….), controleaza mare parte si din firmele private prin facilitati fiscale, etc…. e o mafia generalizata, mafiotii italieni ar ramane cu gura cascata daca ar vedea asa organizatie mafiota de partid-stat numita PSD …. pericolul este enorm, u stiu ce se mai poate face, OK pleaca Dragnea dar la nivel de judete, in sud sunt mii de Dragnea ce sapa la fundamentul statului roman …..

   • Cred ca exista o diferenta intre stat si popor.

    Statul, din punctul meu de vedere, este reprezentat de structurile sale, care sunt organizate pe principiile stipulate in Constitutie si deci s-ar crede ca suntem intr-un stat de drept, intr-o democratie, ca avem economie de piata. Deci statul – o constructie oarecum perfecta!

    Dar realitatea noastra, de zi cu zi, este oarecum diferita de cea descrisa prin lege.
    De ce? Pentru ca oamenii ocolesc/eludeaza legea – Vina apartine, din punctul meu de vedere, in principal oamenilor ce detin puterea – ei sunt cei care pot spune DA sau NU la orice cererea care vin din partea oricarui cetean. Dar ei sunt cei care creaza privilegii, ingaduie derapajele si chiar le ajuta sa fie infaptuite.

    Ei – cei care ne conduc – nu pot reprezenta poporul pentru ca au accesat puterea prin minciuni ordinare imposibil de pus coerent in practica – vezi programul P$D – la care insa se adauga gradul scazut de cunoastere si de slabul interes manifestate de cetatenii ei – poporul.

    NU scuz cetatenii/poporul – dar ei/el este doar condus, DA se poate opune numai daca intelege
    Cine poarta responsabilitatea pentru deciziile care influenteaza soarta oamenilor/poporului?

    NU este numai guvernul ci TOTI DECIDENTII ZILNICI din sistem.

    Cetateanul poate decide NUMAI o data la 4/5 ani, in rest poate doar controla/monitoriza daca intelege…Nu are parghii pentru a revoca corupti/penalii – exista doar instanta de judecata.

    DECIDENTII ZILNICI din sistem stiu insa cum sa ocoleasca instantele si daca nu pot sa le ocoleasca cum pot sa lungeasca la maxim traseul in justitie si mai apoi cum sa se fofileze de pedepse, cu consecinte minime asupra averilor lor.

    Se creaza doua stari diferite –
    a. una formala – aproape perfecta, reprezentata de sistemul legal, cel de pe hartie – si
    b. alta informala, palpabila, indusa in principal de cei care ne conduc si care ucid zi de zi democratia, economia de piata, bunele intentii ale unor investitori, romani sau straini,care incearca sa fie onesti si corecti.

    Boborul sau poporul este un sandwich in mainele celor care decid din diferite institutii.

    Unii, cei mai sarmani cu duhul primesc, ca sa ramana captivi – si se multumeasca cu un bebeficiu fie el cat de mic, dar ei cer, incoerent, sa fie ceva ACUM in plus.

    Altii, razvratitii, sunt pedepsiti – fie ca sunt lasati in umbra, sa lancezeasca in mizerie, fie ca sunt exclusi si izolati ca sa nu apara pe nicaieri, sa nu fie cunoscuti – si erau numiti odata dusmanii poporului. Oare chiar asa sunt?

    Sigur ca incet, incet unii trec de partea puterii – cu cele bune, dar mai ales cu cele extrem de toxice, fara sa isi puna problema despre cele ce se vor putea intampla poimaine. Exista numai un maine al orei urmatoare si asta le ocupa tot timpul lor.

    Exista falii mari – intre sistemul formal si cel informal, intre conducatorii mincinosi si poporul oarecum cam prostanac – vezi explicatiile de mai sus – intre intentiile declarate si faptele/ actiunile concrete declansate de cei care ne conduc zilnic.

    Este un dezechilibru permanent ceea ce genereaza o miscare haotica.

    Poti sa functionezi intr-un dezechilibru/haos aproape permanent?

    Un timp DA, poti functiona in zgomotul asta, dupa care te defectezi GRAV –

    Ei si, ar spune unii, o iei de la inceput !
    Dar cu ce costuri, in cat timp si cat de mare este pierderea pe care o inregistrezi si o lasi mostenire celor care urmeaza dupa tine?

    Pana la urma este lipsa educatiei/culturii – formale sau informale – a unei mase large de cetateni care poate misca si pe care elitele de buna credinta ar putea sa o redistribuie, din solidaritate, celor mai saraci cu duhul.

    Miscarea unei mase relativ mici dar vioaie si inteleapta poate antrena miscarea alteia, mai mari, ce pare acum oarecum adormita – „anesteziata si ierbivora”

    Semneaza – un carnivor

 7. Doar un catren de milioane.
  Acolo unde CRIMA e stăpână
  şi JAFUL o-nsoţeşte în tandem
  e şi normal ca naţia română
  s-o ia pe tobogan cu tot ce-avem.
  E suficient !

 8. Arogantii – tupeistii – mereu au disparut, dupa un timp de functionare in conditiile generate in RO, dar au aparut altii care pare ca ii si intrec pe cei vechi.

  Bunul simt pare ca este dat disparut – cum sa il readucem la suprafata si cum sa ii dam puterea?

  Exista o nevoie de lideri echilibrati, cu clarviziune, profesionisti si evident posesori ai bunului simt.
  Oamenii acestia exista, sunt prezenti, sunt vizibili, atat cat putem unii dintre noi sa ii vedem.
  Liderii acestia sunt cei care pot transforma masa amorfa, ierbivora.

  Sigur ca exista si calea mai lunga a trezirii naturale – dar este costisitoare si indelungata.

  Poate ca liderii profesionisti ar trebui sa faca un pas in fata mai mare si mai hotarat.
  Soarta celor multi atarna de modul in care acestia sunt pregatiti sa actioneze si o fac!
  Succes!

 9. Asa cum a remarcat comentatorul ,,Eu”, NU Dragnea este problema Romaniei!El este doar exponentul ,,la zi” al unei societati fara busola (mai precis cu una postcomunista) dupa 1989!
  1.Romania nu are de 27 de ani un ,,proiect de tara”, care sa fi orientat si creat programele de Guvernare spre dezvoltare industriala (si pe anteriorii ,,Dragnea”).Care sa orienteze guverne de stinga (unul dupa altul) – care nu stiu ce trebuie facut inainte sau macar dupa cresterea salariilor si pensiilor!
  2.Elita intelectuala, lucrarile economice, publicatiile scrise sau online, dezbaterile si Conferintele Nationale organizate de marile publicatii politice, economice ori sociale CONSTATA (si iar constata) de 27 de ani ca Romania nu merge încotro trebuie, ca avem depasiri negative si neimpliniri la toate capitolele economice si sociale.Dar nimeni NU propune un PROIECT DE TARA, care sa fie insusit de populatie si de strada, care sa fie sustinut de ele, acestea fiind inflamate si active urmare doar a unor evenimente catastrofice.
  3.Nu-mi pot permite sa enumar publicatiile (pentru a nu le aduce prejudicii de imagine) care ar putea sa SOLICITE (raspunzind disperarii nationale) si sa devina TRIBUNA PUBLICA a anuntarii, dezbaterii si sustinerii publice a unui ,,proiect de reindustrializare” ca solutia economica nationala suprema!Este constatarea lucrarii ,,Reindustrializarea Romaniei – Politici si Strategii”, 2010, autor Liviu Voinea!Dumnealui a aratat cauzele stagnarii reindustrializarii, dar cine a cautat sa mai faca efortul de a le depasi printr-un proiect de tara, cu acest obiectiv?Care dintre publicatii a cerut prezentarea si evaluarea unui astfel de proiect, daca el exista ?
  Ce sa stie sa faca Guvernul Dragnea altceva decit a facut guvernul Ponta, adica IMPROVIZATII economice, fiscale ca decizii pe genunchi si dupa ureche?
  4.In Romania s-a facut ceva de cite ori a existat un PROIECT DE TARA, fie el pasoptist, al modernizarii (Carol I), al Marii Uniri sau Liberal al avintului economic antebelic!Fara un proiect de dezvoltare economica si industriala rapida – care nu putea fi ,,opera” lui Ponta sau Dragnea – ce-i de asteptat in Romania?Doar sa sarbatorim Reîntregirea Tarii ca obiectiv ratat la 100 de ani de la Marea Unire!
  5.Cita vreme intelectualii si publicatiile economice vor mai ramine ,,blocate in proiectul (postdecembrist al) constatarilor nationale”, fara un PROIECT NATIONAL pentru economie? Daca intelighentia si crema publicatiilor economice si social-politice s-a specializat pe constatari si critici sterile, fara a propune, SUSTINE si impune un proiect de tara in PIATA UNIVERSITATII, la Guvern, Parlament, sediile partidelor politice, etc. încotro mergem?
  6.Falsul paradox national este ca nu avem ce oameni sau partid sa alegem, cind in realitate nu avem Proiectul National pe care sa-l alegem si sa-l impunem clasei politice. In locul lui, doar asteptari de la altii si constatari dupa constatarile anterioare, adevarate anesteziante ale existentei (nerecunoscutului) ,,vid programatic economic national”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro