Întrebarea nu-i de ce a răzbit suveranismul naţionalist-religios în parlament cu scor aşa mare, ci de ce s-a întâmplat asta atât de târziu în România, din moment ce vecinii noştri au toţi asemenea partide pe scena naţională: Ungaria, Polonia, Bulgaria au astfel de formaţiuni de dreapta radicală anti-sistem, Cehia la fel, iar Slovacia are chiar vreo două. Desigur că multe elemente de conjuctură explică acest rezultat surprinzător mai mult prin imprevizibilitate decât prin amploare, în contextul larg est-european, cum spuneam. Participarea scăzută la vot pe timp de pandemie aproape că a dublat scorul formaţiunii AUR, care în mod normal se învârtea pe la 5%. Dar asta nu înseamnă că mica revoluţie Tea Party din România nu trebuie analizată mai atent.
1. In primul rând, ea nu a apărut deodată, cum pare unora (“de unde vin ăştia?”) ci după eşecuri repetate în a crea un vehicul pe nişa naţionalistă unde Vadim Tudor apunea treptat ca lider plauzibil, chiar înainte de dispariţia lui fizică. Nu mai înşir aici starturile false cu Marian Munteanu, personaj cu care a cochetat multă lume, şi pe masă, şi pe sub masă; ori experimentul mass media exotic Dan Diaconescu. Dar să ne gândim că doar acum patru ani, în 2016, unii cu exact acelaşi profil şi discurs au luat 2.7%, adică respectabil: e vorba de Partidul România Unită (PPU), cu Vlad Ţepeş pe steag şi Victor Ponta propunere de premier, finanţat la vedere de Sebastian Ghiţă, adică de statul paralel din spatele lui. Liderul de faţadă era fostul PSD-ist Bogdan Diaconu iar în jurul său gravitau personaje aflate acum în leadershipul AUR, precum jurnalistul cu opinii vehement anti-occidentale Dan Tănasă: îl vedeţi aici în poză la vremea aia alături de Diaconu.

2. De ce nu s-a întâmplat atunci şi a funcţionat acum? Cel mai probabil pentru că electoratul populist-naţionalist nu poate fi prostit să se ducă după lideri corupţi ori ipocriţi şi inautentici, precum Ghiţă şi Ponta, care azi fac “social-democraţie tip Tony Blair”, mâine încearcă cu degetul apele naziste, apoi se sucesc iar la europenism ca să prindă loc în parlament. Lumea simte când e butaforie, iar indignarea politică e greu de mimat pe termen lung; când o faci pe nebunul, trebuie chiar să fii un pic, ca să poţi duce rolul la capăt.
3. Nu vreau să mă înscriu în lunga listă de comentatori care vă împuie acum capul cu “v-am zis eu…” retrospectiv. Ar fi fals: nimeni n-a prezis succesul extremei drepte la runda asta de alegeri; nici eu n-am făcut-o. Ce îmi amintesc însă cu precizie e tăcerea grea şi stingheră care se lăsa, inclusiv în studiouri TV, de câte ori aminteam în ăştia patru ani de experimentul “Vlad Ţepeş”-Ghiţă-Ponta, patronat de servicii, de scorul său bun din 2016 şi ce ar fi de învăţat din asta, sau ce se va întâmpla cu segmentul electoral care s-a întrezărit atunci la orizont. Părea că nimeni nu prea vrea să discute subiectul, e chestiune închisă de care nu trebuie să vorbim. Între timp se ştie ce traiectorie a avut dl Ghiţă; la fel dl Ponta. Geniala consultanţă a generalului SIE Predoiu n-a fost chiar un success răsunător până la urmă, nici înainte, nici acum în combinaţia cu oligarhul moldovean Plahotniuc, care a prăpădit din nou nişte bănuţi în incompetenta politică românească. Probabil nu-i singura consultanţă de acest fel oferită partidelor româneşti din zona obscură. Au fost atât de multe grupuscule şi experimente, inepte şi care s-au călcat pe picioare reciproc, încât până la urmă inevitabilul s-a produs: Dr Frankenstein a scăpat Creatura de sub control şi se uită acum prostit la rezultat.
4. PSD şi-a învăţat în fine lecţia, după două decenii de eşecuri, şi n-a mai enervat lumea în ultima săptămână de campanie cu bazaconii agresive care să aducă electoratul la urne pentru un vot contra. A marginalizat PRM-iştii din conducere şi a lăsat să se resoarbă treptat “efectul Dragnea”, ascunzându-se cu toţii în spatele doctorului Rafila. Ca atare, fără mitraliere şi aripa tânără PRM, s-a creat un culoar mare pe dreapta pentru extrema radicală, care înainte n-avea loc să se strecoare printre retorica PSD şi zid.
5. Partidele de dreapta, în special PMP, au ţinut musai să confirme şi în România un fenomen ştiut în politica occidentală: când cochetezi cu teme fundamentaliste şi zdrăngăneşti coarda naţionalistă, în speranţa să iei cât mai multe voturi din partea aia, nu faci decât să legitimezi discursul şi agenda extremiştilor reali. Lumea nu se ia după un centrist expirat care se descoperă brusc pios, hiper-familist ori mâncător de minorităţi (inclusiv sexuale), ci votează the real thing, unde simte vibraţie autentică, dacă tot e s-o facă. Modul cum AUR a măturat de pe scenă PMP, în special în judeţul Constanţa, e o penalizare directă pentru liderul Băsescu şi o confirmare a acestui efect de balansor. La fel de revelator e modul cum a luat serios din votul “creştin” al PNL prin judeţele Transilvaniei şi Moldovei.
6. Ironia e că exact sub Băsescu a fost de fapt încurajată discret să ia viteză Acţiunea 2012, o mişcare naţionalist-unionistă grasroot care formează acum osatura AUR. Acest partid introduce în Parlament un talmeş-balmeş de persoane, de la generali pensionari cu o doagă lipsă, ce puteau fi foarte bine pe listele PRM în anii ’90, până la copii ai anilor 2010, căliţi în bătăliile de stradă de la Roşia Montană, Pungeşti şi în marşurile de la Prut. Există apoi o falangă religioasă venită pe filiera Coaliţiei pentru Familie, care a prins fereastra de oportunitate a pandemiei şi fake news-urilor aferente ca să răzbune eşecul de la referendumul anti-gay. În plus, basarabeni rătăciţi, inşi lăudaţi de Sputnik, plus avocata în penal a IPS Teodosie Tomitanul. Über alles, personaje saturniene şi nepotrivite cu tot restul, precum permanent vehiculatul lor premier, un tehnocrat-hologramă plimbat prin cercurile CDR, apoi PDL, ajuns la un moment dat în guvern, prezentat ca expert ONU, membru în Clubul de la Roma, guru al “dezvoltării durabile” – şi în general având toate trăsăturile de coterie globalistă iluminată şi conspirativă care ar trebui să-l facă suspect în ochii masei de activişti narodnici AUR. Dar vezi bine, nu se cere musai să fii coerent ca să ai succes. Dincolo de entuziasmul şi energia reală a bazei partidului, care a furnizat mii de activişti şi observatori în alegeri, de exemplu, se simte şi un filon de resurse inexplicabile care nu se pot obţine doar prin voluntariat. Evenimentele lor publice, cu maşini, deplasări, hoteluri şi campanie outdoor presupun fonduri, or partidul a declarat destul de puţin în raportările oficiale. La cum cunoaştem noi PNL şi PSD, partidele mari vor trage imediat de aceste fire obscure pentru a cumpăra parlamentari AUR la bucată în legislativ şi a-şi întări propriile rânduri, pentru că ăsta e felul lor obişnuit de a proceda. Cu ce succes, vom vedea.
7. Rezultatele AUR reprezintă de asemenea o lecţie pentru toţi cei care şi-au imaginat după criza economică din 2008-2009 că e momentul “să ne indignăm”, deoarece asta va spori angajamentul politic al “maselor”, va pune teme corecte pe agendă şi astfel vom crea o lume mai bună şi mai dreaptă. Desigur, participarea politică largă e o condiţie necesară, dar nu suficientă în democraţie: trebuie multe alte ingrediente în afară de mobilizare, indignare şi mişcări de stradă pentru a construi o guvernare funcţională. Unii de la dreapta conservatoare şi-a imaginat cu naivitate că vor genera o mişcare suveranistă în Europa, dar pro-americană şi libertariană, cum citeau ei prin broşurile ideologice de la fundaţia Koch sau la propagandiştii Breitbart. Flirtul cu naţionalismul şi valorile tradiţionale erau, vezi bine, parte dintr-o subtilă agendă atlantistă. Dincolo, stânga progresistă îşi imagina de asemenea că va ridica poporul la luptă pentru dreptate socială. Însă politica ultimilor 10 ani în toată Europa ne-a arătat că în vremuri de stres social clasa muncitoare preferă lupta de rasă, nu de clasă, spre stupoarea bien-pensanţilor care sunaseră adunarea. Lumea s-a grupat sub alte steaguri decât indicau manualele de revoluţie, şi marxistă, şi conservatoare. Mişcările de extremă dreapta au încetat să mai fie o chestie de bărbaţi tineri, raşi în cap şi cu educaţie precară, adunând voturi de pe la toate categoriile de lucrători manuali şi mici antreprenori speriaţi de globalizare. In estul Europei fuziunea roşu-brună e ceva la ordinea zilei: valurile de tip AUR atrag mulţi oameni care vor nu stat minimal, ci dimpotrivă un stat puternic care să-i protejeze de vicisitudini şi concurenţă externă, să îmbine religiozitatea cu discursul anti-capitalist, naţionalismul păşunist balcanic cu anti-elitismul proletar, anti-vaccinismul cu anti-imperialismul ceauşist, şi chiar cu un pic de ecologism şi alimentaţie bio, dacă vin înfăşurate judicios în brâul Maicii Domnului. Pe scurt, revoluţia nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte la momentul şi cotitura potrivite, iar cine seamănă vânt, va culege furtună. Dacă e corect ce spune istoricul elveţian Oliver Jens Schmitt, anume că în România interbelică mişcarea legionară a fost singurul partid autentic de masă, pornit de jos în sus, atunci viitorul nu sună bine.
8. Aici e momentul să credităm inspiraţia liderului PSD Ciolacu, primul care a simţit aseară de unde bate vântul schimbării: s-a declarat deschis să discute o coaliţie politică cu AUR în legislativ. Acesta e PSD-ul nou şi reformat, condus de intelectuali pro-europeni! Sigur că justificări retorice se vor găsi cu duiumul şi mă aştept să urmeze un meci de aruncat cu vina de la stânga la dreapta, în care toţi vor spune “din cauza voastră a luat AUR scorul ăsta, că dacă nu făceaţi nu ştiu ce …iar acum noi suntem nevoiţi să fim pragmatici în interes naţional…”. Abia aştept să văd cum se vor contorsiona retoric şi vor face şpagatul ideologic progresiştii români ca să justifice acest pact Ribbentrop-Molotov al PSD, dacă el chiar se face: stai să vezi, că din anumite puncte de vedere şi pentru priorităţi de sociale, şi ca să ne luptăm cu multinaţionalele … etc.
9. Ar mai fi de menţionat aici starea jalnică a analizei politice, sondajelor şi consultanţei de partid în România, care a ratat complet fenomenul. Asta nu pentru că n-ar fi la noi oameni profesionişti, ci pentru că nu există interes şi resurse investite în cercetări reale şi de profunzime ale comportamentului electoral, cu modele explicative care să-ţi permită să sesizezi mutaţii de adâncime şi să faci predicţii. De fapt industria a ajuns mai mult o coterie de parandărături, în care oricât ai da-o în bară, nu te poţi compromite, deoarece nu există standarde ci doar furatul propriei căciuli, deci contractele curg oricum in continuare. Nu există campanii profesioniste, micro-targeting, iar AUR a zburdat aproape singur pe online. Au fost ani când mai mulţi bani se băgau în consultanţa politică în Republica Moldova decât în România (şi pentru că acolo sunt mai multe fonduri ilicite, necontrolate, e drept) şi se foloseau metode mai sofisticate de campanie decât la noi.
10. De exemplu, este şocant ce lipsă de interes a dovedit clasa politică românească pentru diaspora, pe care în principiu o ridică în slăvi, dar a judecat-o mereu în clişee rudimentare. Au curs milioane de euro de la buget în paranghelii cu mititei şi muzică populară prin oraşele şi satele Italiei, sau în alte părţi, plus umflarea egoului unor lideri locali autopropuşi. Nu s-a investit în schimb nimic în înţelegerea profilului, atitudinilor şi aşteptărilor românilor de peste hotare, care se dovedeşte din nou că formează mai multe diaspore diferite, nu una singură, cum anticipam anul trecut aici. Iată că treaba se confirmă (vezi grafic): AUR a câştigat Italia, unde există un anume profil al votantului (mai în vârstă, feminizat, cu anumite tipuri de joburi) dar nu şi Marea Britanie, unde votantul arată cu totul altfel. Iar asta e doar o analiză grosieră pe demograficele de bază, pentru că altceva nu avem. Aici nu-i vorba de a blama votanţi ci dimpotrivă, a le înţelege mai bine atitudinile, aşteptările şi felul de a se raporta la ţara din care au plecat. Dacă n-o facem, vom continua şi pe viitor să ne întrebăm “de unde au răsărit ăştia” atunci când ne loveşte valul.

Am scris si la Lazarescu, AUR e un fel de AfD german, e chiar de mirare ca a aparut asa de tirziu! Si multi romani din Germania ii simpatizeaza pe AfD, paradoxal, deci astia ar fi impotriva strainilor.
AUR respectiv AfD se hraneste din timpeniile altora, incepind cu Eu si continuind cu cei de acasa.
Din fericire in Ro inca nu au aparut fanaticii verzi.. deci mai e o scapare!
Da, si eu am observat acest paradox. La imigranti prinde discursul anti-imigranti. Si nu doar la cei romani. E un fel de „noi am prins loc aici, dar vrem sa se inchida usa dupa noi, sa nu mai intre altii”.
Gresit. Nu are nimeni nimic cu imigrantii LEGALI care traiesc din munca LEGALA proprie si dornici sa se INTEGREZE. Nu mai bagati strawmeni ca avem destui
Ba chiar AU!
Nu fac diferenta intre unii si altii!
In anii 2000 cand ma umileam pe la ambasadele occidentale si mergeam la centrele d eimigrare pentru reinnoirea residentei nu era usor si nici placut. Astazi sa vad hoardele intrand cum vor ma deranjeaza. Si nu sunt de acord cu asta. PS. Nu sunt votant AUr, nici nu am stiut de ei pana duminica seara.
Corect, bre, e cam suspect, se ştie că în toată lumea civilizată comentariile despre un eveniment se fac la un an după, atunci e interesul maxim :)
Intrebarea cu ofiţerii vine de la gen. Chelaru şi ăilalţi acoperiţi de pe liste, sau de la aripa civilă?
In partidul asta e o adunatura pestrita, care se va risipi destul de repede. Nu mai exista ragetul de cerb al tribunului care sa dea ora exacta si azimutul. Dupa ce trece betia succesului vor incepe sa-si traga la gioale.
Cunosc numerosi oameni de buna credinta care, spre marea mea mirare, au votat AUR, satui fiind de derapajele useriste, de atacurile la biserica, de impunerea treptata a agendei lgbt-iste. Nu neglijati nemultumirea fata de prezenta continua la guvernare a udmr si de sprijinul acestei organizatii la darimarea statului de drept. Iar inainte de alegeri, cam pe la toate partidele se auzea „la nevoie, guvernam cu udmr.” Iar udmr?
Pina una-alta, bine ca s-au adunat acolo, sint la vedere s-au intarcuit si pot fi studiati.
Acum, avem o majoritate adunata care ar fi trebuit sa fie zdrobitoare, dar e asa cum e. Sa vedem ce iese. Ca, daca incep iar sa-si puna contre… vor avea soarta CDR.
Pai in ce priveste UDMR, abia acuma intra la guvernare big time, cu procente crescute, pana acuma a fost parfum :)
Da’ grupul de pambuccieni, adică ăia care-i reprezintă pe milioanele de ruteni, italieni, greci, evrei, eschimoși și alte minorități d-astea care au sufocat România de nu mai poți să te urci în autobuz fără să strivești vreo zece-cinșpe ruteni, ăia oare ce au să facă? Merg cu guvernu’ căruia o să-i dea o copită la momentul oportun ca de obicei, sau doar toacă niște bani și își angajează neamurile, șoferii și gagicile pe unde pot, tot ca de obicei?
Sa nu uitam ca UDMR a fost partasa la toate jafurile si nelegiuirile petrecute in Romania (de la despaduriri si pana la legile justitiei). Ei n-au decontat niciodata electoral vreun esec (si nici n-o vor face), fiind practic un monopol. Cert este ca exista o perceptie (deloc nejustificata) ca UDMR a santajat sistematic toate guvernarile, avand practic drept de veto in toate coalitiile de guvernare. Romanii nu pot sanctiona UDMR la vot, dar ii pot sanctiona pe cei care se fac ca nu vad abuzurile lor. PNL putea sa joace inteligent si sa declare ferm ca nu va face alianta cu UDMR pana nu va modifica ceva in atitudinea sa. Nu avea nevoie de o alianta preelectorala cu UDMR, acestia ar fi fost oricum dispusi sa negocieze. Asa a lasat o nisa descoperita de care au profitat altii.
Imi puteti spune si mie la ce va referiti cand spuneti „de impunerea treptata a agendei lgbt-iste”? Sunt sigur ca aveti nenumarate exemple pe care eu nu le cunosc, despre impunerea „agendei lgbt-iste” in Romania.
Exact. Oamenii gay, trans, etc. există indiferent dacă îi acceptăm noi majoritatea hetero sau nu, și asta din totdeauna, nu au apărut peste noapte. Am tot întâlnit persoane LGBT și unii sunt ok, unii mai puțin ok, ceea ce se poate spune orice altă categorie socială. De ce e asta o problemă atât de mare și se discută atât de mult pe subiectul ăsta? Gata, am rezolvat toate problemele umanității și ne plictisim de prea mult bine așa de tare că ne f… grija cine ce face cu cine în dormitor? Live and let live că la tăți ni-i greu.
pentru că tema generează reacție emoțională garantat și emoția poate fi manipulată ușor.
Un exemplu din ”agendă”: cand vine vorba despre referendumul
cu pricina, daca nu zici ca a fost ”anti – gay” sau – si mai grav – daca
spui ca era ”referendum pentru familia traditionala” esti mancat
ca ”dragnist ” si tortionar virtual de transgenderi. Iar ca urmare mai usor
ii va fi camilei sa treaca prin urechile acului …
PS. Ma asteptam – timpul nu pierdut – si la o remarca privind VOIOSIA evidenta a celor de la UDMR , ieri cand au iesit sa isi manifeste inevitabila indignare care rămasese atata amar de vreme fără obiect de cand Tribunul a dat coltul, iar Ghiță Funar s-a bosorogit.
La asta se reduce marea si infricosatoarea „agenda lgbt-ista”? … La faptul ca unor oameni care au declansat un referendum ca sa previna ca persoanele homosexuale sa se casatoareasca (nu ca se intrevedea asa ceva in Romania), care speriau lumea ca homosexualii vor veni sa le ia copiii (inclusiv in biserica), li s-a spus ca sunt anti-gay?
Vai de mama ei de „agenda”! Dar e buna de sperietoare!
Un articol bun din care nu lipsește analiza fină și umorul.
Am vizita ieri Clujul si am auzit de la o ruda ca voteaza cu AUR. Mărturisesc ca deși urmăresc scena politică românească, pana ieri nu auzisem de AUR. Nici nu i-am văzut la TV.
M-a dus pe internet și am înțeles. AUR este f activ pe feisbuci, unde pensionarii si gospodinele isi clădesc suita de „prieteni”.
Cred ca ar fi timpul ca domnul Ionita sa dedice un articol si performanței PNL-ului si a gafelor prezidentiale. Domnul Iohannis a fost un agent electoral al PNL-ului, un agent lipsit de inteligență si charisma. Consilierii lui de la Cotroceni ar trebui trimiși la munca de jos, sa predea psihologia pe la o școală din jud Vaslui sau prin Baragan.
Marele perdant al acestor alegeri, perdant in imagine si credibilitate, este domnul Nicusor Dan care se afisa laturi de dl Orban la fereastra PNL si-l descria pe liderul ONL ca pe un conducator providential. NIcusor Dan lingea unde a scuipat acum 4 ani, cand îl prezenta pe dl Orban ca pe un corupt. Asta in speranta ca gestul sau va gonfla performanța PNL. N-a facut-o, dar Nicusor Dan si-a pierdut pentru totdeauna credibilitatea.
Dar aceia din Vaslui sau Baragan ce vina au? >:
“se simte şi un filon de resurse inexplicabile care nu se pot obţine doar prin voluntariat”.
Daca e asa, sponsorii partidului nu sunt eternii baroni locali. Aia au nevoie de oameni la ordin si slugi, pe model PSD. Ca baron local sa bagi bani in AUR e ca si cum ti-ai lua ca animal de companie un crocodil.
Acest partid va dispare in cativa ani ca PRM, partidul Dan Diaconescu si altele. Dupa era ticalosilor, traim in era prostiei…n-a spus Umberto Ecco: “Retelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbelici care pana acum isi exprimau parerea doar in baruri, în faţa unui pahar de vin, fara sa faca vreun rău comunitaţii. Dar acum au acelaşi drept la cuvant precum un laureat al premiului Nobel”…si au mii si mii si milioane de adepti. OK, va trece si asta! Insa nici un cuvant despre Sorin Lavric?
Pe mine evolutia acestui domn, unul din conducatorii AUR ma intereseaza mai mult decat partidul. Autor de carti la Humanitas despre Noica, traducator din Heidegger , elev a lui Gabriel Liiceanu , cum a ajuns acest domn sa conduca niste insi rataciti in aceasta lume ,dar agresivi si tupeisti…Noica a fost legionar, Heidegger membru a partidului nazist , admirator a lui Hitler…n-a inteles oare dl Lavric ca acestia au regretat toata viata alegerea pe care au facut-o cand erau tineri, desi a scris despre ei si i-a citit ani la rand?
Observ ca alături de mai mult sau mai putin ramoliti generali SRI , de aplauzele de la Sputnik, AUR mai are si sustinerea domnului Sorin Lavric si, mai discret a președintelui Academiei Române, a domnului Aurel Ioan Pop. Care sunt intelectuali veritabili.
„Veritabil” means what? Nu-mi este clar dacă ai fost sau nu ironic folosind eticheta „veritabili”! Intelectualitatea celor 2 e fără tăgadă, la fel si lipsa lor de întelepciune si rafinament (dovedita din plin în interviuri audio-video).
Veritabil înseamna adevarat. Fara ironii. Nu am vazut prea multe interview-uri ale lui AI Pop, dar puținele pe care le-am văzut arata un om echilibrat, realist si care a înțeles ceva din istoria României. Domnul Lavric este pentru mine un nationalist cam zgomotos din categoria lui Dan Puric.
Si Pop e tot din „categoria Puric” (doar cu mult mai multa carte – cam degeba, dupa cum se vede). N-ai fost tu atent
Punctul 7 e exact ca in Pendulul lui Foucault cand Casaubon se mira ca in Brazilia flacara Revolutiei era intretinuta de un popa fost ceva nazist. In trenul Revolutiei se urca intotdeauna toti sarlatanii oportunistii si baietii destepti.
Oarecum incorecta introducerea dvs. Partide de extrema dreapta exista si in super civilizatiile vest-europene: Franta, Austria, Germania, Olanda. Iar in istoria foarte recenta acestea au avut scoruri in alegeri mult mai mari decat prapaditul nostru de AUR. Ba in Austria erau sa si guverneze…
Multumesc pt articol
Un foc de paie AUR- it a transformat politica romanesca ,peste noapte sau netám nesám , intr-o palalaie . Indiferent de unde vin si unde se vor duce – politic – inca nu se stie exact , totul se va transforma curind doar in cenusa . Stele calatoare ce se sting tot asa de repede cum se aprind . Nu exista figuri carismatice , nu exista program de guvernare , nu exista nici macar minima intelegere a fenomenului politic . Au iesit din vagauna unde erau ascunsi si tot acolo vor intra curind . Existenta lor efemera doar ne prezinta cu acuratete ceea ce se intimpla cind Natia doarme , cind ea este adormita intentionat de buzunarele hraparete(politic ) ale unora . Un cumul de factori , o multime de actiuni nejustificabile si nejustificate ale PNLOrban ,ce parca sau revarsat de niciunde in ultimile zile peste natiune , au produs atita lehamite in rindul cetenilor incit e de mirare ca Orban a luat si cele 25 de procente . Cu voie sau fara de voie nu putem spune decit ca perdantul acestor alegeri este presedintele Iohannis si o intreaga natiune ce din lehamite absoluta a stat acasa asucunzindu-si capul ca strutul in nisip . Daca eu nu vad si nici nu stiu sau nu vreau sa stiu – carevasazica ca nu exista – . Un fute vint nemaipomenit ne inconjoara, o stare latenta , parca mesterul Manole nu se mai satura sa darime noaptea ce a construit ziua , ne cuprinde si cum necum un vis, ce ne-a sustinut timp de ciitiva ani treji , a fost spulberat de celebra vorba cu -inecatul la mal -intr-o clipita . Am facut si de data asta rahatul praf , ne-am intors de unde am plecat , dupa atita amar de vreme in care ne-am tocit presupusa inteligenta latrind la luna – AHU AHU LUPUL BAI- . Parca cineva isi bate , cu sadism, joc de sufletele nostre si se bucura in tacere rizind de numele nostru de veacuri ,cel al lui Ion, stim noi ce , stim noi cum . Chiar de ne-am da si peste cap , chiar de am minca si jeratec , chiar de luna si cu soarele si-ar schimba parcursul , chiar de s-ar darima si cerul noi tot asa vom fi – cum am fost asa ramanem – la rascruce de drumuri mereu si mereu la limita imposibilului , doritori de autoprotectie , mereu gata sa schimbam macazul cind natia este amenintata . Intr-un fel sau altul visul presedintelui tocmai ce s-a spulberat (partial sau total ) atunci cind era cel mai aproape de a fi atins .Indiferent cum, indiferent de ce – te vor intrece nataraii chiar de ai fi cu stea in frunte , asta ca sa ne aducem aminte intr-un final de cuvintele poetului nepereche .
O chestie ciudata : ne bulucim la europarlamentare ( prezenta 50 % ) si la prezidentiale ( prezenta 60 % ) dar stam acasa la parlamentare ( prezenta 30 % ) .
Marii ganditori ai patriei spun ca e vorba de lehamite , neincredere , dezamagire .
Da’ seamana a masochism .
Pentru ca parlamentarele sunt cele mai importante alegeri : Parlamentul decide Legile dupa care functioneaza lucrurile in Ro si numeste Guvernul care le aplica .
Presedintele e doar un tip care da din gura iar europarlamentarii nu ( prea ) influenteaza ceea ce se intampla in Ro .
Exista vreo cercetare sociologica care sa spuna in ce masura votantii din Ro percep/ inteleg gradul de importanta al fiecarui tip de alegeri ?
Din ce-am vazut in jurul meu , lumea habar n-are .
Pare ca politicienii considera ca ” poporul nu vrea ” .
Io cred ca poporul nu stie ( intelege ) .
Cristian Parvulescu a vorbit despre asta , dar a trecut imediat peste , fara sa insiste .
Gelu Duminica a fost in preajma , vorbind despre calitatea educatiei civice pe care o primesc cei tineri .
AUR este o surpriza in masura in care noi am uitat de PRM , PP-DD ; oamenii au fost tot timpul aici .
In 2016 au votat cu psd , in lipsa unui vehicul atragator .
In 2020 , Bobby Paunescu a vazut oportunitatea si i-a iesit ( peste asteptari , probabil ) …
Corect cu parlamentarele! Trebuie tinute mai spre vara sau inceput de toamna. Pe noi ne omoară clima. Ne lăudăm cu Ziua Nationalae 1 Dec. cand ea este de fapt pe 10 Mai!
m am gandit mai de mult(in treacat si cu o abordare umoristica mai degraba) la situatia asta cu votatul pe soare; azi am mai dat de cineva care a sezizat acelasi lucru ….cred ca inceput de vara imediat dupa examenele universitare ar putea fi o idee….august septembrie e cu vacanta si promotii de sfarsit de sezon
Europarlamentarele de anul trecut au avut exceptional o prezenta foarte mare pentru ca a fost un scop punctual: votul anti-Dragnea. Acum a lipsit sperietoarea.
Romanul a fost dintotdeauna fudul, ne caracterizează bine vecinii bulgari „Romanul poate n-are pantofi, dar întotdeauna va avea pălărie”, asa ca totdeauna a visat la „politica mare”: președinte, Parlamentul European, având impresia ca EL DECIDE la cel mai înalt nivel. Nu numai in politica tindem sa ne comparam cu cei mai mari, consideram ca istoria noastră trebuie sa fie pe același nivel cu cea a Franței sau a Angliei sau scotocim ca sa dovedim ca am fi fost la același nivel industrial cu Germania sau SUA, daca nu ne furau „străinii”.
Anomalia asta politica o vedem in viata de zi cu zi, romanul trăiește pentru „impresia artistica”, e de ajuns sa te uiți prin cartierele de blocuri comuniste sa vezi cate BMW-uri, Mertz-uri sau Jeep-ane sunt parcate pe langa blocurile de cutii de chibrituri.
Asa ca dezinteresul pentru „politica mica”: administrația locala sau Parlamentul Roman vine ca o consecința a credinței „ăștia sunt toti la fel, se acoperă unul pe altul sau oricum fura”.
Pe de alta parte, trăim cu ideea cultivata timp de 4-500 de ani cum ca „aia de sus, Marea Poarta, rezolva problemele noastre locale” si de aceea ne agitam sa-i votam pe aia de sus, Președinte si Europarlammentari. Cred ca daca ne-ar lasa sa votam președintele SUA prezenta la vot ar fi de aproape 100%
Nu uitati ca 2024 va fi anul de cotitura pentru Romania – vor avea loc toate alegerile simultan (locale, europarl, generale si prezidentiale), iar Klaus Iohannis isi incheie mandatul fara un succesor viabil/vizibil in acest moment (nu cred ca cineva ia in serios candidatura lui Ludovic Orban sau Nicusor Dan).
Mancarea de atunci se prepara de acum, iar vremurile (economice si sociale) care se anunta nu sunt chiar cele de bun augur (nici in SUA nu stim cum vor evolua lucrurile daca senatul republican ii va paraliza activitatea lui Biden). Pericolul fascist este departe de a fi plecat, iar el e mai puternic la vremuri grele.
In privinta punctului 6 (finantarea), imi amintesc de observatiile lui Stefan Zweig in „Lumea de ieri” privind calitatea uniformelor si echipamentelor folosite de voluntarii unui partid obscur nou – NSDAP. El remarca ca daca celelalte formatiuni (chiar si paramilitare, precum Roter Frontkämpferbund sau Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold) aveau membri imbracati in haine rupte si vechi, SA-ul intotdeauna avea cele mai noi uniforme si cei mai bine-hraniti membri.
S-ar putea sa ma înșel, dar îmi aduc aminte vag că SA a pus labele pe coloniale destinate trupelor coloniale germane din Namibia aflate într-un depozit din Hamburg dupa ce britanicii au ocupat toate coloniale germane. Vreau sa spun ca naziștii au avut cooperarea militarilor care-si pierduseră slujbele sau privilegiile. La noi militaurii au pensii grase iar cei din serviciile de securitate sunt prezenți im economie. Nu prea le inteleg motivația.
Interesanta analiza, cred ca singura pina acum referitor la AUR.
Daca ar fi fost o prezenta la vot mai mare ( 40 % din electorat) astia ar fi luat sub 5 %.
Oricum nu au o ideologie clara si ca orice formatine politica romaneasca le va lipsi consecventa.
Cred ca pot fi ignorati in Parlament, adica cumparati individual cu un pret corect.
La europarlamentarele din mai 2019, co-președintele AUR George Simion a obținut 1.29% (116.781 voturi) iar la alegerile locale de acum două luni pentru Primăria Capitalei, celălalt co-președinte, Claudiu Târziu, a obținut imensul procent de 0.66 % (4445 voturi din 671.000)
sursa active news
cum se poate explica asta.?nu stiu pozitia aur pe buletin , poate au mizat pe alegatorii prost vazatori sau ce a facut sts ul dar e inexplicabil scorul de la parlamentare. dupa mine este imposibil sa aduni atatea voturi fara sa ai cea mai mica expunere media. eu care ma informez am aflat ieri de existenta acestei aliante si de liderul ei.
Întotdeauna exista un segment extremist care aduna nostalgici national-comunisti, legionari, anti-globaliști si alți anti…, dar hotărați sa se valideze prin vot. Deci mereu se găsește cineva sa-i canalizeze punandu-se in fruntea lor astfel încât sa obțină voturile lor. Cum PSD afișează „noua fata” chipurile rupți de vechiul PSD aka Dragnea & Co., nu putea sa oficializeze cumetria cu „extremiștii”, in plus aveau nevoie, după modelul lansat in anii ’90 de Iliescu, de un partid marioneta „de extrema” cu care sa se poată „compara” ca sa-si dovedească nevinovăția si noua direcție actuala
De unde vin?
Istoria nu se mai știe, că nu se scrie istoria contemporană adevărată.
Iliescu pe modelul/programul Gorbaciov, permite apariția partidelor de “opoziție”, exersat deja în România la alegerile din 1946 ( cautați să vedeți câte erau) . Apare la ordin și un partid extremist PRM a lui Vadim, la un an DUPĂ apariția partidului lui Jirinovki, cu același program gălăgios, mimànd opoziția fată de Iliescu. FSN și Iliescu devin chiar frecventabili față de PRM, ceea ce s-a și urmărit.
Aceeași misiune o are și AUR față de PSD.
De acord.
În Parlamentul nou de la București 2021-2025 există acum o opozitie stânga/dreapta PSD/AUR și probabil va fi un guvern nou de „centru”. Nu rămâne mult timp. Granturile de la UE/Brussels ajută doi ani tranzitia din cauza crizei duble, cea din cauza pandemiei și cea economică cu recesiune în UE. Important sunt cei 10 ani care urmează. Deteriorarea factorului demografic în tară impune redobândirea încrederii între cetătenii tării, redobândirea încrederii cetătenilor în Parlament, Guvern și institutile publice. Investorii „străini” cunosc problemele pe care le are demografia pentru investitii strategice de durată lungă. Factorul demografic e în favoarea PSD și al budgetarilor. Sectorul privat și angajatii la firmele private sunt spatiul și izvorul din care spiritul civic dezlăntuit 1989 la eliberarea din nationalcomunismul ceaușist care poate duce la reclădirea tării, care poate asigura conectarea euroatlantică a tării. Izolationismul nationalist e telul opozitiei PSD/AUR.
Nimic nu e bătut în piatră în România și UE.
Încercare și eroare….
Viitorul e deschis în România și UE.
De ce va uitati doar la „paria” europei (adica mai la centru) si nu si ceva mai in inima ei civilizationala: Germania cu AFD, Italia, Franta cu al ei vestust deja Front National, France Insoumise, Austria etc.
E o reactie naturala la amplificarea retoricilor rozalii, green, gloabaliste (macar aici pandemia i-a mai trezit pe unii la realitate), „,animaliere”, „indecise dpdv al genului” etc.
Ar fi absurd sa credem ca toti votantii aur sunt ultra-ortodocsi dar este rezonabil sa gandim ca multi, foarte multi se simt jigniti si dezorientati de asaltul asupra credintei dezlantuit de oamenii noi precum si a lor elite mass-media.
Probabil nu toata lumea gandeste ca trebuie sa fim condusi din exeterior pana si in cel mai mic amanunt al vietii noastre, precum unii ce ar fi gata mai degraba sa mearga in audienta la Burxelles decat la primaria din oras pentru o autorizatie. Asta nu inseamna atitudine de tip brexit ci mai degraba patriotism. Ramane totusi de vazut daca aceasta miscare va ramane in sfera unui conservatorism classic (benefic la urma urmei pentru a lasa loc de exprimare tuturor opiniilor in societate) sau va aluneca spre extreme de tip AFD!
Domnu Ionita
am ceva de zis in legatira cu
9. Ar mai fi de menţionat aici starea jalnică a analizei politice, sondajelor şi consultanţei de partid în România, care a ratat complet fenomenul.
si anume ca , de 30 de ani ratateaza complet fenomenul!
Asta in primul rand ptr ca „societatea civica” (eu ii izic „in civil”!) nu „le are” cu societea „normala” „Civicii” (in civil) se vor prea elitsisti si sunt prea .. fripturisti! Ei bine nu exista majoroitai electiorale de elita!
Adica spcoertatera „in covil” nu doreste , dar nici nu poate sa „simta” ca majoritatea !!
Da’ai e jalnic.
Si .. ce incepe prost se va sfarsi (si mai) prost!!!
A da.. si 2 obsevatii mai in afara .
Nu stiu cine e „istoricul elveţian Oliver Jens Schmitt” . Ptr mine e un „mucea” . IAr iomnformatia ca cum „în România interbelică mişcarea legionară a fost singurul partid autentic de masă, pornit de jos în sus, ” este fumata! Mu , nu sunt in geniu ci un mediocru … un mediocru care nasacut foiind in 1952 a apucat sa stea de vorba cu destui nascuti in intervalul 1908- 20 ,, inclusiv legionari-legionari (adica nu pusti care au pus camasa verde ca era la moda! Da, au fost multime) si a ceiti destul material interbelic !
Mersi daca un „mucea” devine guru ptr istoria Romaniei ….. nu am expresii decente !
Din grupuul de „analisti” tineri si „geniali” care in 90 au aprit ca ciupercile dupa ploaue dpoar Alina Mimngiu arara ca s-a maturizat …. De ce sceiu asta ? Pai ma gandesc cat de imbecil puteam fi la 23 de ani!!!
Ma rpog tineretea e o stare trecatoare …. dar unii reusesc sa ramana tineri la minte si cand incaruntesc!
Intrarea în Parlament a celor de la AUR nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni în această perioadă (România este formată și din oameni asemenea celor din AUR).
Să nu uitam că a existat/există pe facebook grupuri ”anti botniță”, ”anti-vaccin”, ”anti orice” care strâng foarte mulți membri. Doar grupul „fără botniță” a înregistrat la un moment dat peste 40.000 de oameni cu drept de vot din diverse categorii sociale.
Ultimele alegeri au fost fără substanță, fără dezbatere, inclusiv președintele României a refuzat să meargă la o dezbatere cu contracandidații, președinte care în ultima vreme a devenit foarte arogant cu presa = poporul (nu înteleg de ce presa nu îl penalizează și atunci când refuza să răspundă la întrebare următorul ziarist să îi adreseze aceeași întrebare sub altă formă).
USR-ul din pacate reîncălzește aceeși ciorbă de mesaj cu „Fără penali„ la fel cum a făcut Băsescu cu parlamentul cu 300 de oameni, inclusiv au vrut să forțeze un referendum acum la aceste alegeri așa cum a făcut și Băsescu la alte alegeri (ar fi fost un mare insucces).
Cât e radical stânga trebuie să fii ca să etichetezi un partid cu un discurs perfect normal ca fiind de „extremă dreaptă”?
Aveti dreptate, AUR a existat intotdeauna. Mai prin PSD, mai pe la altii. Nu asa rusofil pe fata, dar in fine… De altfel, si nici eu nu vreau sa spun „v-am spus eu”, aveam o discutie prin vara cu cineva care imi spunea cum se va produce in sfarsit „marea schimbare” in Romania. Cum, PSD va fi, in sfarsit „trimis la lada de gunoi a istoriei” si alte platitudini de genul acesta. I-am spus ca, cu mici exceptii, parlamentarele au fost mereu dusuri reci, dar nu am fost crezut. Dupa recentele succese de la parlamentare si prezidentiale, asa parea. Insa, ce sa-i faci, avem memorie scurta. Cei cu Rosia Montana sustineau la vremea lor sus si tare ca „ne-am trezit”, slogan reluat si la Colectiv, li s-a aruncat capul lui Pnta. Un an mai tarziu, „dus rece”: PSD-ul lui Dragnea castiga fara probleme. Spre deosebire de cei care s-au trezit direct in epoca #rezist, eu am mai apucat si alte timpuri si pot trage o concluzie amara: De facto, PSD a fost mereu in jurul cifrei de 40% si nu prea s-a miscat de acolo, cand Ponta era acuzat de plagiat, crestea in sondaje binemersi. Unele din voturi au mai plecat de colo-colo cand votantului PSD-ist i-a ajuns cutitul la os, dar cumva au ramas in „famiglie”, pe la diversi sateliti, fie ca se numeau PRM, APR, ALDE, PRO-ROMANIA. Putine voturi au trecut de la PSD la PNL de exemplu, si cu atat mai putine la USR. Merita analizat de ce asta se intampla doar la parlamentare, dar nu am sa fac eu analiza acum.
Cert este ca, daca adunam procentele PSD, cu ProRomania si cu AUR, obtinem undeva la 40%, adica PSD a ramas la procentele lui, chiar si dupa aparentul dezastru numit Dragnea, Dancila samd. Aparent, dezastrul e doar in bula celor care nu inteleg ce se intampla de fapt in tara si mai spun o data, ca 40% nu are legatura numarul celor cu drept de vot; e o „stare de fapt” care include si faptul ca peste 60% din votanti nu ies la vot, sunt „scarbiti” sau pur si simplu nu le pasa.
Celor din bula USR, #rezist, le recomand un alt tip de dus rece, anume sa mearga printr-un sat romanesc, cu primar PSD, proaspat reales, care a renovat biserica si scoala, a asfaltat strazile, desi satul in sine e mort economic si nu are niciun viitor. Bineinteles, totul se pondereaza si cu prezenta la vot, dar nici aceasta nu sufera modificari spectaculoase, se invarte un jur de 30-35%.
Altfel, mult asteptata „basculare” mai are de asteptat, nu sunt deloc optimist, da, PSD trece printr-un moment prost, dar nu atat de prost cat cred unii. Nici PNL nu sta mai bine si as zice ca nici USR, si nu ma refer la procente, nici la pandemie, ci la lipsa de oameni, de lideri convingatori. Daca va juca abil, dincolo de cooptarea lui Rafila, PSD va reveni in forta si va spulbera tot ce ii sta in cale, si cel mai mult mi-ar parea rau de USR despre care am spus ca nu ar trebui sa intre la guvernare fiindca risca soarta CDR. Si iarasi mi-am atras mania proletariatului modern USR-ist, care m-ar fi aruncat la cosul de gunoi al istoriei, alaturi de PSD. Insa, nu vreau, cum spuneam sa insist pe cata dreptate am avut. Inchei cu niste intrebari in nota articolului: ce s-ar fi intamplat cu PNL in lipsa lui Nicusor? Ce s-ar alege de PNL daca ar ramane fara Orban? Cine ar fi, de la PNL, succesorul lui Iohannis? Pentru mine, partidul duce lipsa mare de „personal” de calitate, ma rog, asta nu este de ieri, de azi, sa ne amintim ca si Iohannis a fost adus cumva pe usa din dos in PNL pentru a candida.
Încercați sa ieșit din mirajul % si mergeți la cifrele nominale. Asa veți înțelege ca PSD & Co. au un nr. de votanți constant, variind de la vreo 3 M prin anii ’90 pana pe la 1,8-2 M in prezent, dar… votanți disciplinați, care IES LA VOT. Numărul lor, CONSTANT, se raportează la numărul total al votanților intr-o campanie, de aceea la locale si parlamentare, unde participarea totala este intre 30 si 40% PSD creste procentual, in schimb când participarea depășește 50%, la Prezidențiale sau Europarlamentare, PSD are scor procentual mic.
Pe de alta parte, asa cum spunea Cristian Pârvulescu, USR, AUR sunt partide „emoționale”, fara o infrastructura naționala (adică pana la filiale la nivel rural), clădite pe conjuncturi social-politice de moment, chiar si PNL este partial un partid „emotional”. Aceste partide castiga intr-un moment electoral, dar se mențin greu in lipsa „emoției” daca aceasta se rezolva sau se diluează in timpul ciclului electoral. PSD, pe de alta parte este un partid „mecanism” construit piesa cu piesa de la nivel sătesc pana la vârf prin filiale si lideri, pe nivele de conducere-subordonare si o conducere centrala care are pârghiile prin care controlează tot si asta se vede in momentul votului când votanții PSD ies in bloc, fie ploaie, fie vânt, fie pandemie, iar rezultatele le vedem in acele % raportate la nr. total de votanți.
Acum, revenind la PNL, fiind un partid de „semi-emoție” are balans foarte mare si este tributar „liderilor mesianici”, care in ultimii ani au fost slabi sau șterși. PNL are nevoie de „locomotive” exemple vii ale ideologiei liberale, ori nici Orban, nici Johannis nu întruchipează acest ideal, primul este incompetent, al doilea este mediocru si pus printr-o conjunctura ca mulțumească toate facțiunile din partid. Pentru 2024 PNL are nevoie de o locomotiva si poate, e doar o presupunere, Bolojan ar fi o soluție si de aceea se tine departe de echipa actuala pentru a nu fi asociat cu eșecurile lor. Cam asa s-a impus si Johannis „Primarul de succes din Sibiu”, pe aceiași rețeta Bolojan este „Primarul de succes din Oradea”,, iar acum are 4 ani la dispoziție sa dovedească si la nivel județean ca este capabil, pasul următor ar fi Romania.
– PMP, spre exemplu, e de ceva vreme in peisaj, atat in teritoriu, cat si in parlament; la inceput, pot sa le acorzi un cec in alb, dar vine vremea cand astepti sa vezi si vagoanele, nu doar locomotiva
– oferta electorala a tuturor partidelor laolalta s-a adresat catre 30% votanti; daca ma incadrez in restul de 70%, de ce as iesi la vot ? oare nu cumva problema e la oferta , nu la potentialii clienti ? dovada ca o oferta noua, in nisa nationalista, a absorbit deodata 9%; care 9% nu neaparat se scad din restul ofertei: poate ca daca nu era AUR, prezenta la vot ar fi scazut spre 20%; sau cel mult ar fi fost mai multe voturi nemeritate, cat se poate de volatile, precum volatilitatea procentelor anterioare ale USR si PNL;
– nu sunt de acord ca PSD ar avea un numar constant de votanti, ci cu faptul ca numarul lor de votanti corespunde cu numarul celor care au asteptari si beneficii de la ei; daca si-ar schimba oferta electorala sau nu si-ar onora oferta, ar migra si votantii, cum s-a mai intamplat anterior, asa cum dealtfel ati confirmat si dvs.
Am avut curiozitatea sa citesc platforma program a acestui AUR. Anumite enunturi sunt contradictorii, si admit ca intr-o anumita masura este (asa cum sugereaza multi) e expresia unui amalgam de oameni radicali, sau frustrati, sau idealisti, sau pur si simplu indivizi care isi cauta un rost…
Dar va recomand trei intrebari existentiale pentru societatea romaneasca pe care ei le articuleaza clar si multi altii le ascund: 1) Este Europa de dorit a fi o entitate federalista de jure (care de facto va fi intr-o anume masura condusa de Franta si Germania) sau o Europa a natiunilor care colaboreaza pe baze contractuale pentru un scop comun (de facto, foarte greu daca nu imposibil de coordonat)? 2) Este familia heterosexuala (prezervata de vreo 5 milenii pana acum 3-4 decenii) celula existentiala si demografica a societatii sau e doar un contract consensual pe criterii sexuale (indiferent de natura relatiilor sexuale)? 3) Sunt principiile crestine (neprecizate, dar presupun ca pot fi sintetizate in Decalog) mai importante decat Constitutia (seculara sau ateista-depinde de abordare)? Si inca doua detalii interesante: recursul lor ideologic este la valori crestine (as indrazni sa le consider pan-europene si nord-americane), nu ortodox crestine; iar pentru cei care cred in dihotomia „parteneriat civil” (fara dreptul de adoptie) vs. „casatoria fara gen” (drepturi egale cuplurilor LGBT cu cele alocate familiei traditionale), le recomand sa urmareasca evolutia fenomenului in orice tara din spatiul euroatlantic: imediat dupa obtinerea dreptului la parteneriat civil, a urmat o miscare de contestare de catre LGBT a calitatii de „cetatean de rang inferior” si obtinerea egalitatii complete in unele jurisdictii. Si grija mare in a compara AUR cu Legiunea Arhangelului Mihail sau Romania Mare… nu am vazut in programul lor un discurs clar rasist sau sovin (da, este profund nationalist, radical pro-crestin si cu accente de respingere a altor ideologii de convieture sociala). Desi liderul lor mi se pare imprastiat in gandire….nu vad vreun scelerat sa tipe ca „umple gropile de pe drumuri” cu cadavrele unui anumit grup etnic…asa cum perora un defunc!. In opinia mea, acest AUR ar putea ajunge la 20% din electorat daca nu se poarta niste dezbateri seriose in societate si in Parlament pe anumite teme (dintre cele pe care le-am enuntat anterior), ba chiar sa se decida prin referendum…organizat in alte conditii decat cele speculate pe partidul infractional organizat PSD sub zodia infractorului Dragnea.
Ca sa fie tabloul complet ar trebui sa vedeți ce oameni trimite în parlament acest partid. Va puteți edifica citind un articol publicat pe situl In linie dreapta la http://inliniedreapta.net/partidul-lui-simion-sputnikul-o-oaste-de-stransura-captiva-unui-discurs-delirant/
Slab, foarte slab Sorin Ionita. Servesti globalismul desantat. Agenda oamenilor nu este agenda voastra. Nu-i om de stat pe scena politica, cu vreo viziune cat de cat privind modernitatea romaneasca. Una nationala rezonabila, rationala, autentica. Asta e locul, pista, bresa ocupata de jeguri de tip aur. Vomiti cuvinte grele ca populism si nationalism si nu intelegi ca oamenii simpli simt ca sunt tradati si nu gasesti vreun mesaj acceptabil care sa vorbeasca despre un destin romanasc in harababura amondiala actuala. Lupta dintre blablaul pupincurist occidental contra fumurilor dacopate si mituri osificate este exact ce nu trebuie pentru societatea romaneasca. Puneti mana pe carte, botul mai jos si incercati sa inventati natiunea romana a secolului XXI! Nu baliverne ci virtuti adevarate, fara ciorbe de loboda nationaliste.
@sorin Ionița
.ai un fel de a scrie care m-a cucerit de la inceput. ca sa nu mai spun ca ideile matale se suprapun exact peste ale mele
E logic ce scrieti, mai ales ca asa ma gandeam si eu :P… seamana izbitor cu „faza” DD, si aia erau dusi cu pluta, firul ierbii, antitotsimaicevapedeasupra… dar cu ochiul la portofel.
Ce s-a intamplat cu parlamentarii PPDD (sau cum se mai „intitulau” aia) se va intampla sia acum…sunt deja pe „la jumate_psdpnl.bor” la vanzare. Cu tot cu palos, cruce si tamaie, sa faca si ei de-o zamă, ca oricum treaba mult nu va tine. Acum sau niciodata!
Vom avea parte de spectacol maxim …
Dar asta nu ne va tine nici de cald nici de foame, suntem de ceva vreme sub o guvernare care ar fi trebuit sa indrepte lucruri, ohohoo, si cate sunt de indreptat…or, asta nu s-a intamplat, de ce s-ar intampla de acum incolo?
Sunt doua intrebari majore: de ce au votat atat de putini si de ce s-au indreptat asa de multi catre AUR?
Pe langa chestiile spuse si rasspuse, multi cred ca s-au lovit de ceva concreteturi pe care nu le-au vazut nici macar abordate de „stiutii” de la PNL, USR si alti grozavi, necum rezolvate.
De ce ai merge la vot? de ce i-ai vota tot pe aia care nu au rezolvat (si nici macar nu discutat intru gasira de solutii, macar) ce te doare pe tine?
La „concretetea mea”, de ex.
Inainte de alegeri ma gandeam ca n-am, practic cu cine vota, ptr ca nimeni nu a abordat chestiuni care „urla” de ani si ani.
In agro e dezastru…parca imi e dor de Daea, incompetent… dar cu un oaresce sarm, ba o oaie, ba un cormoran „te mai radeai”, da? … asta de acum e invizibil, inodor, incolor.
Incompetent, haaotic, la fel ca Daea, dar ai pierdut si urma de compasiune fata de batranelul presedinte de CAP , coleric si cumva pasionat. Asta de acum nu exista, si viata la tara acum e naspa de tot.
Sunt segmente „taranesti”care sufera in continuare nu doar din cauza conjuncturii de piata ( pretul laptelui, al carnii de porc, seceta din primavara, banii insuficienti si ghidurile scrise aiurea etc)ci si din cauza ca au fost uitate si de penelisti (la fel ca de pesedisti, care oricum voiau un rural sarac, manipulabil)
Basca furtul legalizat (vaca purtataoare de prima nu a disparut, banii merg tot aiurea, la cei fara animale, impozitarea se face de la 3 vaci, subventia de la 10….aia intre 3 si 7 sunt fii ploii, ajutorul de covid de la 5, impozitul asa cum am stabilit, acelasi haloimas si vrasite ca pe vremea psd)…de ce ai mai merge la vot?
Si daca mergi de ce sa nu votezi niste „suparati” ca tine?
Asa ca , domnule draga, pe langa ciorba de loboda nationala mai mancaram si o zama de indiferenta maxima, dreasa cu incompetenta din belsug, gatita la foc mic, mic…. de f`on an de zile.
P.S Pana la urma am mers la vot, eu cu USR ( chit ca la USR nu e neam de specialist si strategie pe agro..aloooo. m-aude, m-aude cinevaaaa? cum zice Cristi de la Iris, suntem doar niste numere odata la 4 ani) nefasta cu PMP, acolo era un si fermier pe listele din Timis..macar atat. La PNL, cum ziceam, incolor, inodor
nefasta cu PMP… unde sunt barbatii de altadata, habar nu au cum se bate coasa-n gura!
Chestia cu „barbatii de altadata” am mai auzit-o si la Alexander Gauland (mare trebuie sa fie frustrarea pentru unii la batranete… impotenta, neputirinta, samd).
Nu ma astetam sa intelegi o gluma, pt asa ceva ai nevoie de glagorie, dar esti prea trist.
De mari barbati ai istoriei se vorbeste si se scrie de secole, dat tu te-ai nascut ieri.
Huhuuu, spre deosebire de Gauland sau de auritul-suflat Sorin Lavric, barbatii adevarati /potenti se confrunta cu altfel de probleme atunci cand creierul se gandeste la femei atractive (nu ti se face sila de organele ei genitale, in orice situatie s-ar afla;) https://www.g4media.ro/uniunea-scriitorilor-l-a-dat-afara-pe-sorin-lavric-aur-dupa-ce-presa-a-publicat-fragmente-jignitoare-la-adresa-femeilor-usr-sesizeaza-consiliul-national-al-discriminarii-surse.html
P.S. Citisem undeva ca dorinta nebuna de a te poza in „barbat al istoriei” (intalnita la Stalin, Mao, Hitler, batranelul Mussolini si multi altii) este o forma de sublimare a frustrarilor personale, a neputirintei, samd.
De mari barbati ai istoriei se vorbeste si se scrie de secole, dat tu te-ai nascut ieri.
Citisem undeva ca frustrarile personale au indemnat o categorie de barbati mari ai istoriei (gen Stalin, Mao, Hitler, Mussolini) sa faca pe grozavii. In final, au facut tot posibilul sa se simta si ei admirati de femei (barbati puternici;)
„chiar cu un pic de ecologism şi alimentaţie bio, dacă vin înfăşurate judicios în brâul Maicii Domnului”
Calitati clare de umor, minte scipitoare, etc – indiscutabil.
Constat insa ca suntem totusi partinitori, tragem mai „cu placere” in anumite zone.
Pai ce sa zic ?
Ca pe timpul Maicii Domnului mancarea era asa de naturala … mai naturala decat orice bio de azi, si totul era mai ecologic decat cea mai mare ecologie de azi.
Adica „cuceririle” civilizatiei occidentale (bio & eco) sunt acceptate doar daca sunt ambalate frumos in braul Maicii Domnului ?
Pai tocmai ca ele sunt in realitate doar niste plapande reactii reparatorii de ultim ceas la stricaciunile generate de decuplarea de braul respectiv.
Ca de obicei, fara validarea occidentului totul e inferior, dar odata cu validarea, devine stiinta si acceptat fara rezerve. Daca sustii ceva inainte de „validare” esti penibil, dupa insa, sunt fraieri ceilalti care mai intreaba.
Sa-ti traiesti viata dupa aceste „certitudini” exterioare, nu dupa magia interioara, a devenit din pacate religie. Si prilej de a te juca cu etichete.
„pe timpul Maicii Domnului mancarea era asa de naturala … mai naturala decat orice bio de azi, si totul era mai ecologic decat cea mai mare ecologie de azi.”
Și speranța de viață se învârtea în jurul valorii de 35-40 de ani.
De ce a intrat AUR in parlament? Pai e destul de simplu, dupa comunistii de la PSD au venit nazistii de la PNL. In esenta membrii ai aceluiasi grup de mafioti. Aici intra oarecum toate partidele din parlament, sunt toti afiliati… si ajungem si la motivul doi: lipsa alternativei. In afara de jocul de glezna al USR cu renuntarea la indemnizatii, ati vazut vreo idee proaspata? Ati vazut vreo idee in ultimele luni care nu sacrifica categorii sociale intregi? Daca e de sacrificat, mai bine sa fie sacrificati cei din alt trib (ironie intentionata)… Va dau dreptate la ce ati spus, dar factorul declansator sta in actiunile parlamentului actual si in dispretul clasei politice fata de omul simplu. Credeti ca oamenii uita cum s-au aruncat miliardele pe spalatul strazilor cu sampon?
Nu prea inteleg eu conceptul de stanga, dreapta, desi l-am studiat de mai multe ori.
Pentru mine dreapta e mai spre libertati si liberalism, individualism. Iar stanga e spre autoritarism si mai putin individualism mai mult nationalism.
Din observatiile mele, partidele fascist (mussolini), nsdap (hitler), RSDLP, comunist (urss&co) au fost nationaliste si autoritare, as spune ca erau de extrema stanga. Iar partea capitalista a mers pe idea ca fiecare om poate alege, are aceleasi drepturi ca restu, piata libera, dupa mine acopera dreapta, pana la extrema.
Imi puteti explica? Pana la urma hitler a fost de extrema dreapta? Daca da, de ce culoarea era rosie, era socialist si sustinut de comunisti pana in 1941? Dupa agenda si actiuni as spune ca au fost concurenti si din aceasi familie cu urss, avand o fata mai „umana” fata de urss. Ce e stanga si ce e dreapta?
Nazismul si fascismul apartin extremei stangi.
Exista mai multe modele de clasificare stanga-dreapta. Cel mai simplu se bazeaza pe axa colectivism-individualism: la capatul individualism e dreapta, la capatul colectivism e stanga.
Vorbim despre o amplasare pe axa, nu de doua grupari distincte.
In naziam avem conceptul de Fuhrer, care nu trebuie confundat cu pozitia politica a lui Afolf Hitler (o particularizare a conceptului de Fuhrer). In fascism politicul se defineste printr-o filosofie distincta.
In modelul pe doua axe (economica si sociala) clasificam tot pe un continuum, ca si in cel pe o singura axa.
Exact, nationalismul inseamna societate inchisa si colectivism. Deci este extrema stanga.
Nu stiu de ce amesteci nazismul (nationalismul) cu fascismul. Citeste manifestul fascist. Eu observ ca il avem implementat in proportie de 100%. Cu cat mai mult studiez WWII observ ca nu e nici o filozofie distincta acolo. Drept dovada este ca nici tu nu poti explica clar si raspicat care este treaba cu fuhrer.
Exista mai multe axe:
economic: piata libera – piata controlata
decizie: totalitarism – grup – anarhie
deschidere: doar ai nostri – oricine
Mie mi se pare ca presa de fapt ii sperie (pe acei din stanga) cu extrema dreapta, care de fapt tot de stanga sunt, dar suna mai bine, doar nu o sa zica ca astia sunt din aceasi familie, multi nu i-ar mai vedea ca inamici. Pana la urma interesul nu este sa te clarifici si sa fii exact si consecvent, interesul este sa tulburi apele, sa poti sa-ti schimbi afirmatiile ca in cartile lui Orwell. Sunt sigur ca majoritatea din AUR, PSD, PNL habar nu au ce scrie in propriile documente … doctrine, ideologii, ei isi fac cariera.
Fascismul si nazismul au puncte comune. Dar nu sunt acelasi lucru.
Ambele sunt insa in stanga, asta am vrut sa spun.
===
Fascismul este indisolubil legat de o conceptie cuprinzatoare asupra vietii, el nu se defineste doar prin institutiile sale.
De aceea, desi unele institutii ale prezentului par a fi (sau chiar sunt) de inspiratie fascista, regimul in care acestea functioneaza nu poate fi definit drept „fascist”
===
Cea de-a treia „axa” pe care ati mentionat-o se regaseste in cea sociala.
===
Cum spuneam, avem un continuum, nu grupari ideologice distincte stanga-dreapta. In plus ingredientele stangii se pot regasi in unele miscari de dreapta si invers.
Importan este insa sa iti pastrezi „busola” ideologica atunci cand analizezi procesele politice. Si sa nu te iei dupa auto-etichetari, cu in principal dupa fapte.
Din pacate, in prezent nu doar electoratul a pierdut busola ideologica, ci si partidele. In goana dupa voturi, toate s-au deplasat la stanga. Pana intr-acolo incat si-au pierdut menirea de partide politice, devenind simple fractiuni ale Marelui Partid National.
De aceea votul nu mai exprima astazi in Romania preferinta pentru anume valori, ci preferinta pentru impartirea prazii, adica a bugetului de stat si a privilegiilor.
Partidele nu cer nimic electoratului, ele doar promit. Aceasta batalie a pomenilor conctribuie si ea la eliminarea dreaptei de pe scena teatrului politic. Asta pentru ca orice doctrina de dreapta cere electoratului sa depuna un efort pentru bunastare.
Intre partidul care iti da si cel care iti cere, pe care il votezi?
===
Cineva spunea ca democratia poarta in ea germenele degradarii sale: scrutinul majoritar si universal. Pentru a ajunge la votul maselor, partidele sunt nevoite sa promita ceea ce masele vor.
Nu sunt un cunoscator, cred ca (in urma citirii unui articol) diferenta esentiala este de atitudine fata de proprietate. In comunism nu exista proprietate privata (si nu exista nationalism, exista egalitate intre oameni si intre popoare, iar finalul este cel al unirii tuturor popoarelor). In fascism, exista proprietate numai ca dreptul de a te folosi de acea proprietate si felul in care o poti face este strict reglementat de stat (de exemplu, o poti vinde numai in anumite conditii si la un pret impus de stat sau trebuie sa o vinzi cuiva agreat de stat). De aici acea alianta cumva ciudata intre marele capitalism si fascism, fascismul a asigurat marelui capital protectia (prin absenta concurentei), comenzi de stat de amploare si desfacerea asigurata pentru productie. Pe de alta parte, fascismul este nationalist (si rasist), nu exista egalitate intre „rase” si niciodata nu poate fi vorba de unire, ci de o ordine „naturala” rasiala. Pe de alta parte, ambele sunt ideologii totalitare, unde „cei care nu sunt cu noi sunt dusmanii nostri” (si trebuie anihilati, nu exista neutralitate) si ambele ridica statul la rang de autoritate absoluta care trebuie sa reglementeze viata supusilor pana in cele mai mici amanunte. Mussolini a fost membru al Partidului Socialist Italian de unde a demisionat pentru a infiinta propriul partid, Partidul National Fascist.
As zice ca inlocuirea luptei de clasa cu cea de rasa se vede mult mai bine in America lui Trump decit in Europa, sau in orice caz, daca asemenea fenomene au avut loc in Europa, au fost doar o copie imperfecta a trumpismului. Sau este trumpismul un subiect tabu?
Eh, asta doar aparent. In fapt, peste ocean s-a întâmplat un fenomen bizar: partidul republican -teoretic de dreapta- s-a trezit cu un bazin electoral neașteptat -revendicat de stânga- in brațe, anume clasa muncitoare. Muncitorimea americană -ce a depășit demult conflictul rasial pe care stânga încearcă astăzi cu disperare să-l reanimeze cu ajutorul anarhobolșevicilor de la BLM- și-a văzut averea agonisită cu greu pusă in pericol de politicile pro-globalizare din vremea lui Obama (dar și mai vechi), și-a văzut locul de muncă pus in pericol de concurența corporațiilor fascistoide chineze, și-a văzut gospodăriile devastate de iureșul antifablm, așa că a pus iute botu la discursul revanșard al lui Trump. Dar fenomenu migrării politice aduce cu sine obligații noi pentru republicani care se văd puși in situația de a adopta vechi obsesii ale democraților (in special vizavi de raportul stat-corporații).
Ceea ce vedem este falimentul clasei politice si al ideaticii elitelor ingamfate si arogante care nu isi fac datoria ci continua sa „dea lectii” in loc sa convinga.
Este un „foc de avertisment” tras acum in aer cum s-ar spune pt romani care pana acum n-au avut parte de extremisti de dreapta. Acest nou partid a racolat mai ales alegatori din segmentul urban, nu imi vine sa cred undeva pe la tara acest partid sa poata aduna voturi, la tara unde pe seme PSD-ul se mentine precum un gandac de bucatarie, nu poti scapa de el numai daca dai foc la intrega sandrama.
Cei din AUR nu sunt altceva decat cei frustrati din PSD, extremistii de stanga au devenit peste nopate de dreapta
sunt cei care nu cred in pandemie, cei care ii urasc la moarte pe homosexuali si lebieni, urasc pe toti strainii si doresc sa impuna legea pumnului cu biblia si crucea in mana.
Este un amalgam si amestec exloziv si sper sa fie atat de reactiv incat sa se arunce singuri in aer, la nevoie le dau gratis si chibrite.
„… pana acum n-au avut parte de extremisti de dreapta …”
In Romania nu a fost extremism de dreapta???
Legionarii nu au existat??? Intelectualii romani cu simpatii legionare nu au existat? Cioran, Eliade inclusiv, chiar daca au inteles mai tarziu ceea ce au facut?
ITB-ul in Bucuresti nu era jumatate comunisti – jumatate legionari?
Dupa razboi nu au fost primiti legionarii cu bratele deschise in PMR?
Eugen Barbu, Vadim Tudor si altii de la Luceafarul si Saptamana nu era national-comunisti?
Dupa 89 nu s-au putut impune precum in alte tari din Europa, acum se pare ca terenul a devenit fertil, asat am vrut spun, ce a fost, a fost, ce va urma ?
Legionarii sunt istorie si n-au avut continuitate iar comunisti au fost multi, prea multi, PSD cu 30 % dupa 30 de la revolutie, o rusine pt Romania.
Ca de obicei, haios articolul, cu punctepuncte și multe spume suflate. Da’ am și io o mică problemă cu punctu’ 5:
„Partidele de dreapta, în special PMP, au ţinut musai să confirme şi în România un fenomen ştiut în politica occidentală: când cochetezi cu teme fundamentaliste şi zdrăngăneşti coarda naţionalistă, în speranţa să iei cât mai multe voturi din partea aia, nu faci decât să legitimezi discursul şi agenda extremiştilor reali. ”
Cum adică știut? Știut in sensul că e și aplicat zi de zi? Uite, recent am văzut cum in Ghermania se văitau politrucii (și de stânga și de dreapta) cum o să vină imperialistul Trump și o să le fure intelighența strămoșească, recte niște farmaciști care fabricau un vaccin, ca să o dea exclusiv la americani. Și a prins duma, in toată Europa, brusc îngrijorată că lighioana afaceristă de peste ocean o să pună mâna pe vaccinu european.
Dar nu ‘știința’ politică e problema, ci nonsensul legitimizării. Discursul extremist -de dreapta/stânga- nu a fost niciodată delegitimizat in Occident, ci banalizat. Aflăm in mod cotidian cum in Germania sunt destructurate rețele neonaziste, in Franța presa și literatura au adoptat Islamul ca pericol public, iar președintele abordează direct chestiunea, in Anglia naționaliștii au câștigat partida prin referendum, iar o retorică ce părea dispărută după WW2 in Europa iată că a fost reanimată subit: antisemitismul e din nou cool in rândul elitelor (dar convertit in discurs antiisraelian). Desigur, există legi împotriva rasismului, dar extremiștii au învățat cum să valseze cu termenii juridici și să peroreze isteric pe aria patriotismului fără să mai precizeze in clar dușmanii poporului (precum odinioară, când nu aveau nicio jenă să-i identifice etnic/rasial). Acum politica s-a umplut de extremiști -de stânga și de dreapta- dar din cauza abuzului de calificare -orice aparentă ieșire din linie a fost acuzată de presă ca o formă de extremism- nu-i mai putem distinge. Presa a jucat cu inconștiență rolul lui Petrică iară lupii au început a defila nestigheriți din stână-n stână. Haitele de radicali in blană de centriști au pus stăpânire pe capitale și pe caii mari și sfâșie economia cu planurile lor aberante și extremiste (precum măreața Afacere Verde pusă la cale la Bruxelles), iar noi pierdem vremea cu extremiștii de duzină scoși pe piață exact ca ursul la bâlci.
@euNuke
„Haitele de radicali in blană de centriști au pus stăpânire pe capitale și pe caii mari și sfâșie economia cu planurile lor aberante și extremiste (precum măreața Afacere Verde pusă la cale la Bruxelles),”
Mda, “haitele” capitalului, a corporatiilor si ale clasei mijlocii din centrele urbane (cu un nivel de educatie mai ridicat) fac propaganda socialisto-extremista, iar „domnii” carbunari, haitele latifundiarilor si a crescatorilor de animale (dependenti si ei din greu de subventii) mandrii purtatori de arma, inversunati opozanti ai avortului, raspandaci de teorii conspirationiste si istericale (inzestratii de la Breitbart, Q’Anon, etc) apara ordinea liberala si capitalistmul. https://www.wemeanbusinesscoalition.org/
Cam atat despre propaganda anti-4IR condusa de Tea Party, domnule politolog. Republicanii americani au ajuns ostatecii demagogilor-ipocriti (si ma tem ca nu vor reusi sa se distanteze curand de ei, din pacate).
P.S: Cateva evolutii recente de pe scena Tea Party Global: Donald Trump si adeptii nu recunosc rezultatul alegerilor din SUA, Compania Poloneza (“de stat”) a Cailor Ferate a achizitionat 16 ziare pe plan local si national, formatiunea AUR intra in Parlamentul Romaniei, samd. Cat despre antisemitism, ati cochetat ani la rand cu xenofobia (islamofobie, homofobie, etc) iar acum va simtiti indignat de cresterea antisemitismului (asta e, cine seamana vant, are sanse bune sa culeaga furtuna).
„Cat despre antisemitism, ati cochetat ani la rand cu xenofobia ”
O fi oare semn de sănătate mentală să urmăriți ani de zile niște anonimi cum se reproduc haotic in online? Eu nu știu cu ce cochetați in general, dar după cum țineți să vă declarați atașamentul față comentariile mele (pe care le studiați cu asiduitate) impresia mea e că ați putea fi atins deopotrivă de homofobie (pentru că probabil ați remarcat poziția mea favorabilă acestei minorități sexuale), ateofobie (pentru că sunt ateu declarat) și, desigur, antisemitism (pentru că de ani de zile îmi exprim public admirația față de poporul și statul evreu și de mai bine de un deceniu vorbesc despre ascensiunea antisemitismului in Europa, deci nu cum mințiți aici cu nerușinare că ar fi o chestie de moment). Bun. Aveți așadar incă ceva de adăugat la dosarul meu. Continuați, vă rog.
Xenofobia are multe fatete, nu este limitata la antisemitism. Pana si evreii (una dintre cele mai persecutate minoritati de-a lungul istoriei) au xenofobi in randul lor.
P.S. Daca „dezaprobati si condamnati (cu toata taria;) orice manifestare de rasism, xenofobie si sovinism” atunci va cred ca nu sunteti un xenofob, antisemit, etc.
„Partidele de dreapta, în special PMP…”
România nu are din nefericire partide autentice de dreapta, iar spațiul rămas neocupat [de o formațiune politică decentă de dreapta] a fost folosit de câțiva oportuniști pentru a-și promova ideile extremiste. PNCD al d-lui A Pavelescu a devenit un instrument al PSD.
PMP, apendicele PSD, nu are nicio treabă cu dreapta politică, indiferent de zic d-nii Neamțu și Paleologu, spre exemplu. Acolo se joacă după cum cântă dl T Băsdescu și familia acestuia, „p’enteres”.
Cât despre AUR, Qanon și alți „trumpiști” iubitori de „iliberalism” dea peluză, ei au crescut în preferințele electoratului pe fondul injurării permanente a PNL și USRPLUS în presa românească. La fel prezența redusă la vot…Cel puțin două articole foarte recente din spațiul platformei Contributors propagă mesajul „e bine să mergi la vot, dar toți sunt la fel, așadar, n-ai cu cine să votezi” . Concluzia este „stai acasă!”. Și asta s-a întâmpat.
După cum am spus în numeroase rânduri, manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă.
„a-și promova ideile extremiste”
tot aud chestia asta. oameni buni, chibzuiți oleacă la noțiunea de extremism cu care ați fost intoxicați. ce idei extremiste promovează ăștia? unde anume e extremismul in sărăcia lor de idei? avem o ceată de strânsură microbistică cu o singură fixație ultranotorie, fiind mâzgălită de ani de zile pe toate gardurile, lângă urina maidanezilor: ‘Basarabia e România’. Și-au pus-o și in titlu. Omuleții ăștia sunt obsedați de unire pentru că la întregire visează toți copchii abandonați ai familiilor destrămate sau înstrăinate. Nu e nimic extremist in asta, ci doar tristețe și frustrare. Ei nu înțeleg că unirea cu Moldova e o inepție, că nu mai e posibil să intorci mortu de la groapă, că Moldova e un bolovan rusesc, nu un stat românesc, și că dacă ni-l atârnăm de gât duși vom fi și noi. Interesul lor pentru Moldova este patologic, dar nu extremist. Și nici măcar nu-s singurii cu asemenea preocupări defazate.
Aud și că oastea lu Opincă aurită ar fi de dreapta. Pentru că…? pauză. Aici ar trebui plasate suspiciunile presei vizavi de xenofobia și homofobia ce-i animă (că deh, astea au ajuns să fie criteriile pentru definirea dreptei). Numai că discu…, pardon, vorbăria lor nu denotă nici pe departe așa-ceva. Sunt prea lași ca să-și exprime pe față sentimentele juvenile, că până și inscripțiile lor programatice tot in glugă le-au comis. In ‘partidul’ lor nici măcar nu poți găsi 2 oameni care să articuleze valori similare de dreapta, darmite să existe un grup preocupat de ideologie care să fie in stare să formuleze o doctrină politică. USR+ sunt o culme a coerenței ideatice pe lângă năucii ăștia. Dar, cu ajutorul presei care deja dă cu armăsaru’n baltă și al câtorva politruci de bine specialiști in călcatu-n străchini, ar putea ajunge la statutul de pericol public real. Pentru că notorietatea extremistului de cursă lungă e deja pusă pe tapet, presarii pare că tânjeau după un vadim proaspăt, iar alegerile astea marchează startul in noua cursă cu țăcăniți. doar să nu uitați când pariați pe un cal sau altul că ciufu din fruntea lui nu e vreo stea plasată de divinitate acolo. ok? și nici semnul unui destin tragic. e doar o altă ciudățenie produsă de natură.
Oastea asta are drept unic scop destabilizarea.
Pentru atingerea acestui scop sunt folosite toate metodele posibile.
Nu mi-as bate capul cu analiza politica a acestei formatiuni. Dupa mine, e dubioasa si atat.
Oastea „opinca aurita” are mentori comuni cu oastea trumpistilor, putinistilor, brexitistilor, fratelliistilor d’Italia, etc (pe de-o parte Putinismul, iar pe cealalta parte Q’Anon). Ce-i drept, clasa politica romaneasca-postdecembrista este una dintre cele mai corupte din UE (si nu numai). In urmatorii ani, romanii vor avea de ales intre reformatorii USRPLUS si Opinca Aurita.
Si ce este rau sa ai in Romania un ajutor de somaj din care poti sa te descurci ceva timp pana iti gasesti de munca? Sau un sistem de sanatate unde sa nu crapi intr-o saptamana dupa ce ai intrat in spital? Sau un sistem de educatie unde sa nu bagi bani in meditatii? Sau o pensie sa nu faci foamea la batranete. Pentru toate astea politicienii PNL, PMP, USR te insulta „Aha, asistatule!”, „Pomanagiule!” Pana la urma cei care muncesc platesc peste 40% taxe pe salariu. Iar daca isi pun astea 3 partide programul in aplicare, in 4 ani o sa ramaneti numai cu pensionari, politicieni si patroni excroci. PPP! O tara ca in America Latina, asta va doriti?
Țuțțulickă ciucciullannul… :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
ZIBBĂ!!!…În Italia/Spania s-au dus toate LABBELLE!!!
Toți triștii de nimic buni la cules căpșuni și spăllirren khurrulețțe zbârcite.
Pe când în Anglia mai ai și profesioniști…chiar mulți.
Nu e nimic nou, și aici „ești în erroarre”.
nazzi-nazzi au fost mai ales atractivi pentru NATZIONAL decât pentru Sotzialism.
La fel stalinsskaya, actuala muyyiiețțkaya.
Mujâcii nu voiau și nu au „eliberreeat” țărișoariilii.
Ci și-au luat ei, LA EI întâi, JEGGORRICA FIRST!!!!
SLANNA!!!……ȘI OSÂNZZA!!!….ȘI BOULLĂNNIA IGNORANTĂ!!!!
CĂ ELE!!!!!…..merită tot șittoatte.
Așa atunci, la fel acum.
Socialismul a fost byproduct…a avut ceașcă baftă de el….România viitoare….și-a făăkkut o pallillullă cu el.
Axioma de plecare, când aterizezi pe a treia planetă, trebUIie să fie „omul este un kăkkat”.
Abia de acolo poci constui ceva, dându-i muyye până râde…așa cum merită. Și o șittie foarte bine, d-aia le ghiorllăiie supus, când bâta cade.
deci, după ce mi-o sărit Băse-n ochi cu lamentația mnealui conspiraționistă, m-apucai și făcui și io o analiză a votului de AUR. Iată ce mi-o rezultat la întrebarea ‘de ce au votat românii AUR’:
1. motivu numărul unu e chiar acronimul simplu, atrăgător, vârât intr-o hartă lucioasă a unei Românii mari. Cine l-a inventat, cu tot cu siglă, a avut o sclipire de geniu. Asta pentru că rumânii, ca și frațiorii lor țigani, iubesc aurul, și-l atârnă de urechi, de gât, de oglindă, de peștele de pe teveu și acum și-n parlament. Rumânu a găsit că e mișto numele AUR pentru un partid și că e și mai mișto să ai AUR in Casa Poporului.
2. electoratu captiv e o specie pe cale de dispariție in România, nu neapărat un semn al evoluției democratice, și ca atare locomotivele de odinioară s-au trezit gripate. Unele, precum locomotiva plină de abureli plângăcioase Băsescu, au fost trase pe linie moartă de popor și trimise la depoul fiarelor ruginite ale istoriei. Rumânu, fiind eliberat de atașamente iraționale față de liderii-tătuci, dar doritor totuși să voteze ceva sau măcar să măzgălească obscenități pe buletinele de vot a descoperit AUR-ul in secție și l-a ștampilat fără să aibă habar ce-i cu ăștia, fără să știe nici măcar mecla vreunei căpetenii de partid. Așa, că sună mișto și sigur îs niște neica-nimeni din moment ce nu a auzit de ei până atunci. Eu nu am votat, dar am făcut un sondaj printre rude și vecini și s-a confirmat: niciunul nu auzise înainte de alegeri de AUR, efectiv nu știau nimic de ei, și totuși unii dintre ei au votat -incredibil, nu-i așa băsescule?- AUR-ul. Malefici trollii ăștia ruși, cum știu ei psihologia alegătorului rumân și cum i-au oferit fix ce așteptau…
3. există 2-3 procente de votanți (sub 1% din populație) care se simțeau nereprezentați din motive religioase. E vorba de o ceată de babe habotnice, fetișcane păcătoase și flăcăi nătărăi ce pupau poala popii pentru o vorbă bună la doamne-doamne, care da, au format o bulă pe internet (unde au ajuns destul de recent și încă nu au priceput că reptilienii le urmăresc mult mai ușor mișcările acum, că se dau singuri in gât pe feisbuc.. :) ). Ăștia sunt puținii omuleți care descoperiseră AUR-ul înainte de alegeri. Și, desigur, electoratul pe care se bazau creatorii AUR-ului. Căci, să fim serioși, AUR-ul a fost făurit de niște alchimiști oarecum dibaci, dar ceea ce s-a întâmplat le-a depășit cu mult așteptările. Iar aici trebuie să-l citez pe anonimul care a scornit „doctrina” „partidului”: , ca să înțelegem profilul alegătorului fidel AUR, căci elucubrația asta descrie perfect haosul din mintea amărâtului care dă șpagă la toată lumea (=’dăruiește’), la doctor, la chelner, la popă, in speranța absurdă că astfel își vă răscumpăra păcatele, că astfel deveni mai bun, mai aproape de dumniezău și implicit cu șanse mai mari la 6 din 49. Până la alegeri bula acestor amăreșteni nu a deranjat pe nimeni, era insignifiantă, nici măcar concurența ‘extremistă’ nu o băga in seamă, îngrijorarea a apărut abia de curând, când Omul-pieții a fost tulburat că locul lui unde cerșea atenție a fost invadat de acești neaveniți (plătiți de oligarhii de peste Prut, nu-i așa, Băsescule?), iar Activiștii Știriști au început a zbiera că cineva umblă la nișa lor încdercând să le fure mușterii; ceea ce oricum se va întâmpla, omul-șou poate insă să stea liniștit căci Victoria îi va rămâne lui și numai lui.. :)
4. Klaus. Omu e extrem de anost, a depășit limita răbdării (foarte mare la rumâni) și iac-așa ne întoarcem la paranghelie, la faza in care se votează orice numa să scăpăm de monotonie.
Deci, „campania agresivă” din online nu a existat, trolli ăia periculoși nu au știut cum să pornească iureșu pe feibuc, comunicatorii AUR-ului au lipsit cu desăvârșire, liderii partidului nu au niciun fel de charismă, discursul AUR este o tinichea obosită, vag agitată in direcția conservatoare (cum e cu poziția față de avort?) .
scuze, am omis chiar citatul anonimului creator de doctrine (preluat de pe pagina partidului):
„Etica noastră se hrănește cu etosul generozității, potrivit apoftegemei [sic] creștine: dăruind vei dobândi”
Asta cu ”dăruind vei dobîndi” se referă la muie?
Oare cati „romani” au votat AUR?
In concluzie nu avem partide bine definite cu doctrine clare de dreapta si de stanga, cu obiective economice si sociale clare. In mass media nu avem dezbateri pe probleme si teme sociale, economice ci doar aceiasi politicieni invitati cu prostiile lor si incultura, minciuna. Problemele alegatorilor mereu date la cos. In vreme de pandemie, trebuiau alegeri doua zile, ori prin corespondenta. Nu dai pentru cei de afara mai multe zile si aici nimic. UDMR ca partid etnic nu are ce cauta la guvernare, caz unic in Europa, doar la minoritati etnice le era locul. Radicalismul a existat si va mai fi in Romania, pentru a se reduce avem nevoie de mai serioasa educatie si cultura.
Vorbiti aiurea sau mai degraba ura si ignoranta vorbeste din dvs. Cum adica nu are ce cauta in parlament? Da ce au furat voturi? #2 Textele astea cu partid etnic. Ce inseamna partid etnic? ca sunt mai multi maghiari in el sau chiar 99% maghiari in el? Dar PSD ce este domle dupa logica matale? Vorbiti de radicalism? Ori santeti de pe alta planeta ori… e plin netu de scapari radicale si xenofobe ale altor partide dar mata sti una si buna cu extremismul UDMR (stiti nu ca romanii mor de foame in secuime cu nu primesc paine nu? – glumesc); nu trebuie sa cautati de cat ce spun chiar celelalte partide despre UDMR sa vedeti ca vorbiti aiurea. Si nu, nu sunt fan. Dar lasati prostiile astea rasuflate pentru alt forum.
Va rog sa imi dati exemple de prooiecte de dezvoltare derulate de UDMR pentru judetele Covasna si Harghita ca sa nu mai moare lumea de foame. Ani la rand sm facut sejururi si concedii in aceste judete. Lumea simpla a maghiarilor nu traieste dupa ifosele si aroganta UDMR. Cu fiecare an, demografic minoritatea maghiara scade numeric.Pentru mine este un partid balama care se asociaza pentru putere si afacerile proprii. Iar la grupul parlamentar al minoritatilor ii pute ?!!
Probabil ca maghiarilor din Romania le-ar fi mai bine fara UDMR.
@ Vlad Nu-i paradoxal deloc. Ale caror locuri de munca, etc. crezi ca le iau noi migranti? Ale celor vechi, in nici un caz pe ale indigenilor. It’s the economy… cum ar fi zis Clinton.
E si firesc ca vechii imigranti sa fie impotriva noilor veniti.
Populismul nu este nou in politică românească. Cel mai strălucitor reprezentant a fost Liga/Partidul Poporului a lui Averescu. In 1920 era la putere si peste doi ani nu mia intra in Parlament. Diferenta uriasa este ca după acest episod totae partidele populiste nu au avut in frunte o persnalitate reala. In AUR in afara prof Lavric nu exista nici o personalitate, doar dacopati, avocati obraznici, generali sub-mediocri, sau jurnaliști feisbucari de doi bani.
1. „AUR a câştigat Italia, unde există un anume profil al votantului (mai în vârstă, feminizat, cu anumite tipuri de joburi) „–> lol. Masculii Alfa sunt in UK sa inteleg.
2. „ea nu a apărut deodată, cum pare unora (“de unde vin ăştia?”) ci după eşecuri repetate în a crea un vehicul pe nişa naţionalistă”–> „Esecuri repetate”? Adica in Romania si o parte din diaspora existau unii a caror foame de nationalism -extremism trebuia musai potolita prin infiintarea unui astfel de partid „autentic”. Asta vreti sa afirmati? Adica nationalismul dus la extrem, nationalismul feroce este un fenomen normal la noi care trebuia alimentat, trebuia reprezentat cu tarie in parlament, ca sa se stie ca nu e de gluma si ca libertatea si democratia ne-au facut doar rau. V-ati dat de gol cu fraza asta, dar in sensul bun. Este bine ca stim si noi. Pai atunci gata, este lamurita treaba, la ce sa mai votam? Poate peste 4 ani AUR va obtine 50%, iar noi prostii care inca mai alegem normalitatea (ce puii mei o mai fi asta), vom fi minoritari. O sa ne amintim de PSD si o sa-i regretam atunci. Mai bine facem ca in parlamentul olandez, in care exista zeci de partidulete mici si politicieni independenti care-i reprezinta pe toti (ecologisti, LGTB-isti, botanisti, zoologi, democrati, cultivatorii de „iarba”, socialisti, nationalisti, etc.), fiecare partidulet din asta avand doar cativa membri. Asadar, acolo pentru a se vota o lege trebuie sa fie si ultimul partid al gagicilor din Cartierul Rosu de acord. Noi o frecam de 30 de ani si pendulam mereu intre 4 partide mari si late care nu fac decat sa tina Romania intr-o mocirla perpetua.
Este o solutie: scaderea pragului electoral la 3%.
Sper ca din Tea Party romanesc sa ajunga reprezentantii trumpismului romanesc, sa dea presedintele, si sa vedem la al doilea mandat cum tot sistemul pune la cale impotriva unui partidulet de buzunar o frauda electorala capabila sa rastoarne rezultatul alegerilor in ditamai democratia. Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa apara o alternativa politica reala, cineva trebuie sa repezinte poporul intr-o democratie, nu doar sa-l dascaleasca si managerieze ca pe o turm de vite, cineva trebuie sa dea o palma peste obraz obraznicilor establishmentului.
AUR le-a dat deja o palma sanatoasa unor obraznici elitisti care n-au mai facut pragul electoral fix datorita aparitiei AUR. Cu mentiunea ca obraznicii aia erau si ei tot trumpisti, dar ce sa-i faci, nu te pui cu revolutia. Incepe sa-mi placa de doamna Sosoaca :D
Dacă Tea Party românesc va ajunge sa dea un președinte sper ca el nu va fi un miliardar de carton care a scris mai multe carti decat a citit.
Articolul e bun dar referinta la Tea Party n-o inteleg. AUR are o componenta mistica ortodoxa carelipseste cu totul miscarii Tea Party (nu ca ar avea altele in comun). E un partid cu o ascendenta deosebit de bizara, condus la vedere de un personaj foarte dubios, dar in spatele caruia e foarte a´probabil sa apara in curind alte figuri care sa clarifice originile sale. Delirul dlui Lavric e amuzant (de prost prin pompozitate) in scris (vezi cartea lui de un profund misoginism din 2019: „Decoct de femeie”) dar si sinistru (vezi speechul din https://gazetadecluj.ro/sorin-lavric-lider-aur-pentru-noi-incepe-un-razboi-ideologic-al-carui-deznodamant-va-sta-in-inlaturarea-actualei-clase-politice/?fbclid=IwAR1a1gmdsYOwBxZNAM4ioRQf51R_Y3QpHUA9eHCV3oOJsYhQUZO3XNkvLZg).
„The Tea Party are those who possess a strong belief in the Judeo-Christian values embedded in our great founding documents.”‘
https://www.teaparty.org/about-us/
Mi-a placut analiza de mai sus a EuNuke.
Nici eu n-am auzit de aur pana in dupa-amiaza zilei de 6 Dec. Mi-a spus o ruda din Cluj, ca va vota cu ei, i-a descoperit pe feisbuci. Ea habar nu avea cine sunt, ce vor sa faca, dar i-a spus alt prieten de pe feisbuci ca vor sa starpeasca corupția.
Acum aflu ca au drept vedeta o avocata din Iasi, care l-a apărat pe Înaltpreasfințitul întru Arginți Teodosie. Mai au si niște zgangii care cred ca dacii au construit tuneluri in Carpați si vorbeau latina înaintea romanilor, niște generali cu pensii grase, niște tineri jurnaliști care n-au prea avut on loc de munca clar in ultimii 20 ani, au creat niste grupuri pe feisbuci numite „fara botnita”, se impotrivesc vaccinului, etc. Mie asta nu-mi miroase a ideologie bine definită, mai degrabă o adunatura heteroclita de nemultumiti care nu știu ce vor si de care profite niste șmecheri (multi dintre candidații AUR sunt sot-sotie, rude de gradul I).
Interesant ar fi de aflat de unde le vin banii.
PS
Aud ca Uniunea Scriitorilor l-a excomunicat si exmatriculat azi pe Sorin Lavric pentru niste declarații misogine si rasiste in timpul campaniei electorale. Este o prostie îngrozitoare.
Bine totusi ca vom avea guvernare de Drepta cu UDMR si usr!
Daca aia ar fi de dreapta, iar Iohannis, Todor, Vladimir, Escu, Putin, Ciuca batailor, Ceaușul oltenesc, Vadim, Volgutza si Orban au cumva, ce va in comun cu dreapta! Natiunea!! si Ortodoxia!!!
macar cat Bog Dan Olteanu si…
O fi avand… cu Natiunea in acceptiunea sovieticorusa post URSS, nu zic…
si cu Ortodoxia Rusa, in varianta Lor actuala, plina de kitsch si amestecuri…
….dar NU cu Noi, ca stat… si natiune europeana!
Au nu stiti oare ca sediul ciudatei Mitropolii al Bessarabiei rusesti se afla in Balti, fief rusesc postsovietic, ci nu in Chișinăul a carui primar fu Chirtoacă?
Falsari ca astea il vor ingropa si pe banateanubaniei Daniel, dar si pe falsul Dungaciu, alaturi de Base si postceausismul Lor oltenesc, …la un moment dat.
Vreti sa vedeți Dreapta autentica, in toata splendoarea, cu influente germanoide?
… citiți l pe Eminescu, ca sa vedeti pozitia conservatorilor in rominia lui carol 1, si a lui Carp, in consiliul de coroana in care sudistii liberali = de stanga, au hotarat sa sacrifice Moldova rusilor ca sa capete La schimb vagauna si fundatura Europei!
La 30 de ani de postceausim dupampscarea teatrala a marelui barbat oltean, avem peurmasul sau, Ciuca batailor, pe post de Brutus luptand cu Pandemia in fruntea unei Drepte surogat pe placul patronilor sai de decretel obez ajuns General pe alte cai decat normale, metit si onoare? ..asemeni tuturor oltenilor inventati de caril 1, si extensiile lor, din cel mai sarac și inapoiat avorton statal din Europa?!
„au hotarat sa sacrifice Moldova rusilor ca sa capete La schimb vagauna si fundatura Europei!”
Ce gandire simplista. Au hotarat sa lupte pentru cea mai bogata provincie locuita de romani: Transilvania.
Bine totusi ca vom avea guvernare de Drepta cu UDMR si usr!
Daca aia ar fi de Dreapta, iar Iohannis, Todor, Vladimir, Escu, Putin, Ciuca batailor, Ceaușul oltenesc, Vadim, Volgutza si Orban au cumva, ce va in comun cu dreapta! Natiunea Romana!! si Ortodoxia!!!
macar cat Bog Dan Olteanu si…
Excelent articol. Bine intuit ca aurul poate ajunge departe (brandingul & nisa sunt bune) insa nu cred ca au suficienta abilitate & inteligenta, au raza scurta, cred eu.
Tare ma tem sa nu ajungem sa-i regretam pe deputatii mitraliera.
Imi imaginez scene in care noii deputati AUR ii iau la bataie pe rand pe liberali, USR, UDMR, PSD. Pacat ca n-au intrat in Parlament si oamenii lui Base sa ia si ei o bataie.
Parc-o vad de madam avocat urland la colegii din Parlament si luand la palme presa.
Parlamentul de la Kiev va fi un for civilizat comparativ cu cel din Buc
M-as bucura sa vad si pe aici un aiurist (pardon aurist) sa vad cata gramatica stie.
Nimic nu-i intamplator si nimic nu-i simplu, in special in politica.
Omenirea se gaseste in plin razboi hibrid si, ne place sau nu, pe esichier sunt doar aliati sau inamici. Evident, Romania are si ea aliati si inamici. Si, evident, inamicii Romaniei incearca s-o loveasca prin orice mijloace.
Daca ne uitam la consecintele actiunilor unui individ (sau ale unei organizatii) si nu la vorbele sale, putem intelege daca serveste interesele aliatilor nostri sau pe cele ale inamicilor nostri. E simplu.
De exemplu, cine ar avea de castigat din suprasolicitarea sistemului medical, deci cine ar dori sa maximizeze oportunitatile de infectare a populatiei cu COVID-19? Aliatii sau inamicii?
Revenind la peisajul politic romanesc, partea buna e ca lucrurile s-au simplificat: in parlament avem 5 partide, iar actiunile lor sunt usor de urmarit si de evaluat.
AUR e un subiect fierbinte de presa, deci va trebui sa-si asume lumina reflectoarelor si sa suporte „radiografii” de tot felul. Ramane de vazut cum o sa iasa din acest „examen medical amanuntit” si cum va digera cele ce-i vin odata cu prezenta in „liga mare”.
Restul partidelor din parlament ne sunt binecunoscute, nu ne asteptam la surprize, din partea lor.
Fara indoiala, urmeaza o perioada interesanta.
Scarbit de PSD si PNL eram hotarat sa votez cu USR-ul. Pentru campania lor impotriva hotilor si a coruptilor. Dar cand i-am auzit promovad homosexualii, avortul, drogurile usoare si ateismul m-am cam razgandit. Habar nu aveam ca exista partidul AUR. Dar daca ii vad in urmatoarea legislatura ca subliniaza lupta anticoruptie si nu derapeaza grav in extremism, toate voturile merg la AUR de acum inainte.
Oricare ar fi cauzele inchipuite sau reale ale rezultatului alegerilor, cred ca se pot trage citeva concluzii clare. In primul rind, se vede cu ochiul liber ca mentalitatea politica a romanilor, atit din tara, cit si din diaspora, in loc sa evolueze, a involuat. Prezenta la vot a fost cea mai redusa, in loc sa fie cea mai crescuta, iar aparitia AUR nu face deict sa repete aparitiile fulminante, dar trecatoare, ale celorlalte partide de tribuna a II-a din trecutul Romaniei, incepind cu legionarii. Si asta spre rusinea intregii tari!!!
De asemenea, se poate vedea ca dusmanii Romaniei civilizate nu sint cei externi, ci cei interni, organizati in sinistrul securismo-SRIismo-SIEism. Pentru ca, evident, schimbarea radicala de paradigma din diaspora nu a fost posibila decit cu implicarea profunda SIE, si, partial a SRI, dupa mentalitatile securiste. Si asta nu produce o mirare prea mare, avind in vedere ca SIE a fost condus o buna perioada de acel la fel de sinistru, Manta.
Totodata se poate conclude ca Iohannis, dar si Hellvig, au scapat din mina serviciile, daca a fost posibila o atit de masiva schimbare de paradigma in diaspora. Si, chiar: cine a analizat mentalitatea diasporei, cine s-a preocupat de problemele ei? Analistii romani nu au analizat decit votul din tara, fara a tine seama de diaspora. Dar trebuie sa ne dam seama ca o schimbare atit de masiva a rezultatelor votului in diaspora (mai ales Spania si Italia) nu ar fi fpost posibila decit cu interventia masiva (si probabil masiv frauduloasa) a „serviciilor”, care, dupa cum am spus, au fost scapate de sub control, ca in vremurile vadimist-voiculesciene. Mie mi se pare imposibil ca in mode real sute de mii de votanti din diaspora sa fi migrat de la USR (sau, eventual, PNL), la AUR, peste noapte, fara ca macar acest AUR sa fi fost discutat in mod relativ extins in mijloacele de mass-media. Acest rezultat imi da impresia destul de puternica, ca o frauda masiva a fost comisa de catre cei care au studiat ani la rind, in secret, modalitatile de votare din dispora, si slabiciunile acestora.
In plus, se pare ca au votat 21.000 de persoane din diaspora prin corespondenta. dar, din cite retin, s-au inscris aproximativ 40.000 de persoane la votul prin corespondenta. Chiar 19.000 de persoane sa se fi inscris degeaba, refuzind apoi sa voteze?!
@Dan Plesoianu
M-ar mira ca seriviciile sa aibe o mana atat de lunga incat sa ajunga sa influenteze opinea diasporelor din strainatate. Or fi serviciile de temut, dar nici chiar asa! In ceea ce priveste serviciile romanesti (copii de suflet?) acestea par a fi mai slabute si mai ipotente decat va imaginati… din moment ce stau la „ordinul” politrucilor, asa cum se lauda in publici presedintele Basescu (care, nu ar fi ezitat sa le umple personal fetele cu sange daca nu-i percutau ordinele;) Va aduceti aminte de demisia directorului SRI la presiunea publica exercitata de sefii partidelor – Basescu, Dragnea si Tariceanu?
Cat despre opinea diasporei romanesti din Italia, Spania, UK, etc, este puternic influentata de evolutia politicilor interne, respectiv de propaganda mediatizata in aceste tari. Lockdownul crizei sanitare si regresele socio-economice aferente, alimenteaza sentimentele de incertitudine si de nesiguranta in intreaga lume. Evident, partidele populiste (conduse de oportunisti de la coltul strazii si tot felul de mitocani) reactioneaza exploatand la maxim „temerile” oamenilor la nivel emotional. O buna parte din membrii diasporei (fiind mai vulnerabili la crize economice) cad si ei in plasa propagandei populiste. Sunt si ei oameni.
cad si ei in plasa propagandei populiste.
Spune un reprezentant de virf al propagandei isterice verzi.
Intr-adevar, unii nu mai vad lumina verde, ma rog pe vremuri era bruna, la unii chiar neagra, dar acuma aia verde e cea buna.
Si totusi electoratul roman e printre cele mai evoluat, dovada, istericii verzi au luat zero taiat in patru. Bravo!
@neamtu tiganu
Mda, clasa mijlocie si corporatiile (marii angajatori si contribuabili, printre care se numbats si BP, Shell, E-ON, EDF, ENEL, Engie, ENI, Siemens, BASF, Bayer, Aurubis, Halliburton, Backer Huges, Mercedes, BMW, VW, Ford, Addidas, Nike, L’Oreal, Fuji, Hitachi, Jhonson & Johnson. Barclays, HSBC, Black Rock, BNP Pariba, Citi Group, City of London corporation, Cargill, Aldi, Danone, Coca Cola, Linde sa numim doar cativa dintre ei) au cazut in plasa propagandei verzi. Lista „verzilor” este lunga…. iar valoarea lor pe piata de capital depaseste 24,8 Trilioane dolari. https://www.wemeanbusinesscoalition.org
P.S. Noroc cu salvatorii capitalismului: pensionarii, caratorii de carbune de colo-colo, smenarii si complexele energetice „de stat” din estul Europei (pe unde domneste nepotismul, mediocratia si hotia). Ce ne-am face fara ei?
Ti-am mai spus ca am muncit peste 20 de ani la unul dintre cele mai mari concerne germane, in functie destul de sus. Asa ca stiu cum merge treaba. Chiar eu am facut studii legate de reducere energie, reducere emisii codoi, ca asa era politic, ca asa era jobul, ca asa primeam subventii de la stat.
Desigur reducerea consumului de energie e, in primul rind, un lucru de randament, e firesc ca un ing sa se ocupe de asa ceva, dar aalte aiureli erau si sunt distrugerea unei societati.
@neamtu tiganu
„Desigur reducerea consumului de energie e, in primul rind, un lucru de randament, e firesc ca un ing sa se ocupe de asa ceva, dar aalte aiureli erau si sunt distrugerea unei societati.”
_____
Energy Return on Investment (EROI) is a ratio of the amount of energy obtained from an energy resource to the amount of energy expended to produce that energy.
EROI (Eolian onshore) = 1-1,5 ani (sau altfel zis, o crestere a randamentului cu peste 1800%)
EROI (PV) = 2-2,5 ani (sau altfel zis, o crestere a randamentului cu peste 1700%)
In plus, pe langa faptul ca pretul energiei regenerabile este competitiv, megawatii produsi din regenerabile creaza de 3-4 ori mai multe locuri de munca (in comparatie cu aceasi cantitate de megawati produsi in centrale pe carbune). Ce ne-am putea dori mai mult?
Cat despre remarca cu „societatile distruse”, generatia dvs a lasat si ea multi oameni fara perspective (incepand cu birjarii din orase si fochistii de pe locomotivele pe carbune… pana la oameni din mediul rural, etc). In asamblu insa, evolutia tehnologica a contribuit si contribuie masiv la cresterea prosperitatii si a nivelului de trai. Noile tehnologii „4IR” (AI, Greentech, 3D printing, robotii autonomi, etc) aduc cateva corectii, respectiv faciliteaza o globalizare mai echitabila si mai justa prin valorificarea surselor pe plan local, productia hranei mai sanatoase pe plan local, samd. https://www.youtube.com/watch?v=kpW9JcWxKq0
P.S. Nu este cazul sa panicam nici in privinta oamenilor din bazinele carbonifere. In primul rand, tranzitia nu se produce peste noapte si, in al doilea rand, in UE exista mecanismul tranzitiei juste.
1. Securitatea nu a „scapat din mana” pe nimeni. A continuat sa conduca prin regimurile FSN/PSD-PNL-PD care nu au fost decat aliante cvasi-permanente timp de 30 de ani. Prin garniturile 2 si 3 ale PCR.
2. Aceleasi idei securistice sunt inculcate intern in Romania cat si extern
a. Una din ideile de baza securistice/comuniste este ca poporul roman este in esenta rasist si antisemit. Nimic mai fals! Securitatea „vegheaza” sa nu iasa la suprafata „trasaturile negative” mentionate.
b. Romania are nevoie de „o mana de fier/otel” ca altfel nu poate fi guvernata
c. Romania cand a functionat a fost condusa de straini pentru a preveni situatia mentionata la 2.a
d. Natiunile conlocuitoare sunt permanent o problema: maghiarii pentru ca cer drepturi (cateodata exagerate trebuie spus); romii pentru ca „altereaza cultura romana cu manele”.
e. O idee securistica de tip nou este ca Romania beneficiaza masiv fiind in UE, cand de fapt milioane de romani au luat calea bejeniei in UE si intretin cu remiterile lor care in total sunt mai mari decat orice fonduri UE.
f. O alta idee noua securistico-UE (de data asta) este ca Romania nu ar putea prospera in afara UE, ca si cum tari ca Turcia sau UK depind economic de apartenenta la UE.
Aparitia AUR o sa fie „jucata” de securitate nu ca un vot de protest ci ca o dovada a ideilor enumerate mai sus.
Evident, o multime de securisti deja sunt in AUR.