marți, mai 21, 2024

Auto-intoxicarea cu parfumul preferat. Și intoxicarea cu parfumul de serviciu

Decembrie 2016: șoc și groază. Decembrie 2020: tot șoc și groază. Nu e prima dată când se dovedește că e greu să învățăm ceva nu numai din istorie, dar și din propria noastră experiență. Și nu poți învăța nimic dacă după eșec încerci să-l înțelegi plecând chiar de la modelul de decriptare a realității care te-a dus la acest eșec.

Ne construim treptat un spațiu de comfort care de fapt e o colivie. Nici nu mai știm că trebuie să ieșim din ea pentru a înțelege pe ce lume suntem. Inhalăm în neștire informațiile placut-mirositoare care ne întăresc convingerile. De fapt nu sunt nici măcar convingeri, ci păreri superficiale despre care am uitat cât de superficiale sunt și le apărăm ca pe niște convingeri. Devenim fără să vrem militanții unor non-lideri pe care noi înșine îi disprețuim. Dar disprețul pentru cei care nu gândesc ca noi e și mai mare. Resentimentul ne transformă colectiv în activiștii benevoli ai unor cauze sau ai unor lideri care nu ne reprezintă.

Această contradicție e înregistrată subconștient și e sursa resentimentului: îl urâm pe celalalt pentru că ne urâm pe noi.

Ce au toate astea cu votul de duminică? Multe pentru că interesant nu e momentul electoral în sine, ci condițiile care au dus la variantele între care un om este limitat să aleagă.

Sau să nu aleagă. Pe 6 decembrie ceea ce se numește “absenteism electoral” a ajuns la un record de 68% dintre cei cu drept de vot. Dar asta a fost o falsă surpriză ținând cont de context și de precedente. În 2016 absenteismul a fost puțin peste 61%, în 2012 și 2016 tot aproape de 60%. Nu e deci vorba despre un accident, e o realitate structurantă a regimului nostru politic: partidele, fie și cele câștigătoare, nu pot mobiliza semnificativ. În timp deficitul acumulat de partidele care exercită puterea fără să fie reprezentative se transferă în deficit de legitimitate pentru sistemului politic în ansamblul său.

Soluția ideală ar fi ca partidele să fie conștiente de problemă și să se deschidă spre societate. Dar nu au făcut asta decât anecdotic, preferând altă soluție: non-guvernarea, pacea socială cumpărată din bani împumutați. Asta merge datorită creșterii economice, dar costurile absenței reformelor se acumulează în surdină. Dacă o criză majoră te prinde la guvernare ești victimă sigură. PDL s-a scufundat definitiv după politicile de austeritate din 2010 deși obținuse cel mai bun scor al său în 2008. Nu e exclus ca PNL să o ia pe același drum (nu moare, se transformă).

Mai există un remediu paradoxal: deficitul sistemic de reprezentativitate poate fi rezolvat prin apariția unor partide anti-sistem. Analizând cazul partidului comunist francez, politologul Georges Lavau a explicat cum partidele anti-sistem pot fi producătoare de legitimitate tocmai pentru acel sistem politic. În cazul românesc astfel de fenomene întăresc și credibilitatea procesului electoral.

Partidele care pornesc ca partide anti-sistem pretind că nu urmăresc prezența la masa puterii, ci vor să o răstoarne pentru a arăta poporului ce jocuri se fac sub ea. Asta au în comun PPDD în 2012 (14%), USR 2016 (9%) și AUR în 2020 (9%). Toate au răspuns inițial unei nemulțumiri sociale orientate politic anti-sistem pe care au adus-o la nivel parlamentar și astfel în mod iluzoriu par să contribuie la limitarea deficitului democratic.

O altă caracteristică a acestor partide este că prin noutatea lor devin inima spectacolul politic. Prin definiție încep prin a ataca pe toată lumea. Dar acesta este un cadou pentru partidele anchilozate. Își pierduseră aproape orice identitate, acum își găsesc un sens pe linia unui clivaj între partidul mai nou și ceilalți. Asta se vede în ultima perioadă cu USR: a ajuns să fie atacat virulent de toți actorii politici și asta convine tuturor. Cei anchilozați se reactivează simbolc, iar partidul cu discurs anti-clasă politică cum e USR prezintă aceste atacuri ca legitimând propria lui identitate. USR își mobilizează astfel electoratul, pe când adversarii se bat pe voturile a celor 85% dintre românii cu drept de vot care până acum nu au votat USR. AUR va urma aceeași schemă, dar cu o stridență mai mare: naționalismul e o resursă de identitate politică mult mai puternică decât anticorupția. În măsura în care va supraviețui propriului său succes AUR va deveni factorul de identificare negativă a tuturor celorlalți actori politici. Izolarea sa politică va deveni o miză pentru partidele care, prin contrast, se vor auto-legitima intern și extern în lupta împotriva extremismului. O luptă în care se vor implica și vocile societății civile critice față de clasa politică, astfel îi vor da cesteia o mână de ajutor, ca în 2000 când Iliescu a putut fi votat cu conștiința civică împăcată.

Atunci, ca și acum, important nu e momentul electoral, ci condițiile care au dus la definirea ofertei politice.

Sunt destule motive să spunem că aceste condiții în România aproape că anulează concurența de pe piața politică. Antiselecția evidentă la nivelul partidelor și și a celor aleși în fucții publice e rezultatul acestei absențe a concurenței politice autentice. În niciun stat democratic nu avem o elită economică care stă cu frica în sân și se ferește de politică. Fără ironie putem spune că și clasa politică se comportă cam la fel: se ferește de politică, de decizie, de asumare. Nimeni nu a avut nu numai curajul, ci și autoritatea morală de a propune soluții credibile pentru a ieși din mecanismul care face ca ascensiunea în funcții publice importante să ducă la o formă de paralizie a personalității.

În acest context rezultatul alegerilor legislative din acest an nu trebuie supra- interpretat: el a avut în mică măsură legătură cu societatea românească în întregul ei, iar arbitrajele care vor duce la constituirea noului guvern vor scapa logicii politice propriu-zise.

Lovitura politică dată de electorat președintelui Iohannis nu va ajunge la destinatar. Acesta prefera alte scenarii, dar se descură și cu acesta. Iohannis risca să fie marginalizat de un premier-președinte de partid care domina clar o coaliție guvernamentală și avea perspectiva de a guverna patru ani, destul timp cât să se refacă după consecințele crizei actuale. Acum Iohannis va deveni, aparent, salvatorul PNL. Poate oferi inclusiv orizontul unor anticipate la momentul oportun, dacă el va mai veni. Puterea sa și a instituțiilor pe care le conduce inclusiv prin CSAȚ vor crește direct proporțional cu ilizibilitatea parlamentului. Așa înțelegem de ce un general, char dacă în rezervă, a fost numit prim-ministru interimar, iar el și directorul SRI sunt acum în cărți pentru a deveni premier.

Fenomenul AUR este el anti-sistem, alegătorii săi cu siguranță că acest mesaj au vrut să dea, dar amintește izbitor de un alt fenomen relativ recent, eșuat în fașă: candidatura lui Marian Munteanu la București din partea PNL. Aceeași oameni apropiați de servicii, aceeași ideologie. E deci departe de a fi un fenomen care a trecut sub radarul instituțional, mai degrabă a fost ocrotit de acesta. Ne arată numai în ce măsură radarul mediatic e unul disfuncțional.

Cei care s-au declarat dezamagiți de rezultatul alegerilor ar trebui să aibă forța de a privi critic acele surse care i-au făcut să aibă o imagine nerealistă a realității. Spre cei care mai ieri declarau PSD-ul pe ducă, cei care ne explicau de ce cu PNL-ul nu se poate guverna decât cu condiții maximaliste, iar PMP-ul e nefrecventabil din principiu, dar și cei care atacau la baionetă USR-ul.

În mod simbolic Iohannis a primit un vot de blam, dar să nu uităm că de ani de zile el este principalul lider al zonei anti-PSD. Dacă cei care concurau pe această zonă chiar luau anti-PSD-ismul în serios ar fi ajuns să facă o alianță electorală, să aibă un program comun de guvernare care ar fi dat predictibilitate celor care-i votau pentru următorii 4 ani. Deși a plecat de la intenții bune, cultura politică dominantă la nivelul zonei anti-PSD s-a dovedit a fi o sursă de ne-înțelegere sistematică a realității. Contrastul a fost prea mare între iluzia unui clivaj între cinste și corupție și realitatea unei alternative între minciunile unora și minciunile celorlalți. În decembrie 2020 eșuează un mod superficial și heirupist de a mima politica, un mod de a confunda presa cu obligația propagandei și de a accepta numai adevărurile convenabile. Din acest punct de vedere rezultatul acestor alegeri potate aduce momentan un plus de luciditate colectivă.

Distribuie acest articol

38 COMENTARII

 1. Comparatiile cu PPDD si USR sunt deplasate :Dan Diaconescu avea o televiziune urmarita de multi si o notorietate uriasa USB si Nicusor Dan erau cunoscuti si sustinuti de multi, de ani de zile !

  • @codrean _ „Comparatiile cu PPDD si USR sunt deplasate…”

   Cu siguranță sunt deplasate. Spre exemplu, aș face observația că autorul articolului ignoră că România este un stat capturat de cleptocrația ecuristo-comunistă de mai bine de 30 de ani. Or, judecând formațiunile politice prin raprotare la acest fapt, atitudinea „antisistem”, PPDD si USRPLUS sunt foarte diferite între ele și față de AUR, spre exemplu.

   Dacă USRPLUS, prin programul politic, prin demersurile civice și parlamentare, transmite mesajul că are drept obiectiv destabilizarea cleptocrației, România Mare, sau PPDD au fost ele însele creația cleptocrației, pe care au slujit-o fățiș. AUR înțelege prin „antisistem” destabilizarea structurilor democratice, în același sens.

 2. „Trebuie să ieșim din colivie pentru a înțelege pe ce lume suntem”?
  Eu cred ca intelegem mai bine decat s-ar astepta smecherii fauritori de inalte concepte politice pe care nu da nimeni doi bani. De fapt votul a fost unul contra clasei politice, ca doar nu se astepta nimeni ca AUR sa devina o colectie de politicieni sterili.
  Este de necrezut ca in toti anii post-revolutionari un singur om s-a priceput sa aiba un discurs cat de cat orientat pe comunicarea eficace cu electoratul, anume Traian Basescu. Faptul ca USR are in frunte un om fals si ranchiunos sau ca PNL are o pleiada de constipati intelectual (care in spate spun ca nu intelegi tu politica mare cand baga in partid oportunistii PSD) nu ajuta la nimic! Nu e soc si groaza, este doar disperarea inecatului din electorat care da din maini convulsiv.

 3. Analiza bună dar prea concentrată pe imaginea „membrilor de partid”? După 30 de ani aceleași jocuri politice, cam același tip de personaj. PCR/FSN a fost numai una din etichetele false, era același personal. Nu au fost alții 1990? Nu au fost alții 2016? Nu au fost alții 2020?

  ..”… AUR va urma aceeași schemă, dar cu o stridență mai mare: naționalismul e o resursă de identitate politică mult mai puternică decât anticorupția. ….. ….. În decembrie 2020 eșuează un mod superficial și heirupist de a mima politica, un mod de a confunda presa cu obligația propagandei și de a accepta numai adevărurile convenabile. ….”…

  Tineri de azi din țară sunt cei care își vor clădi viața și țara după aptitudinile și dorințele proprii. Peste 4 milioane cetățeni au migrat în vest 1990-2020, au preluat răspunderea pentru viața și familia lor în mâinile proprii. Conectarea emigranților cu familiile din țară nu a avut efect electoral 2016 și 2020. De ce? Numai cauzele prezentate excelent de autor?
  Aderarea la UE 2007 înseamnă libertate pentru circulația mărfurilor, al investiților și al persoanelor. Tinerii da azi din țară au de facto cetățenie dublă, cea din țara natală și cea suplimentară din UE. Tineri de azi din țară pot alege liber reședința și locul de muncă. Pentru ei UE e realitate. Tinerii de azi au un orizont cu totul diferit de cel al „securiștilor patrioți” de ieri și al „penalilor patrioți” de azi. Cred că acest orizont mai larg lipsește după 30 de ani la toți „membri de partid” care caută azi „un post la București”, la fel ca cei de ieri și cei de mâine.
  Tinerii de azi din țară sunt tezaurul României.
  GO VEST până la bicentenar?

  • Cu tinerii din ziua de azi avem o problemă. Pe mine m-a îngrozit numărul mare de flăcăi și fete care se bat ca să intre la școala de securiști sau de milițieni, meserii infamante care alături de prostituție se pretind a fi cele mai vechi din lume. E drept că în împrejurările actuale curvele mai pricopsite au un statut aparte și au devenit asistente tv, vedete de instagram, femei puternice în politică sau dive atunci cînd sînt pe cale de a expira, deci meseria lor a devenit pe undeva onorabilă și aceeași tendință o remarcăm și la securiști care pe stil nou se ocupă de intelligence și sînt doctori în diverse chestii, profesori universitari, adică își creează imaginea unor persoane spălate și relativ frecventabile. Dacă idealul tinerilor e să devină parte din ”sistem”, cum și-au botezat ei pompos adunătura de turnători, iscoade și caftangii, înseamnă că e ceva care nu merge bine în societatea românească. Avem prim ministru interimar un moș Teacă și acum își face încălzirea pe margine șeful securiștilor, asta în buna tradiție băsească ce a adus în poziția de PM tot un securist care era șef peste SIE. S-ar părea că ăștia-s miezu’ și a venit clipa să fie scoși la vedere și puși să se ocupe pe față de afacerile României. În concluzie am ajuns în faza în care prezidentu’ ne livrează în sfîrșit fapte, nu vorbe, adică fraților ieșiți cu toții la vot și noi vă dăm dup-aia cea mai mișto democrație condusă de securiști și melitari. Să votați bine!

   • Sunt mai optimist.
    Tinerii de azi din țară sunt conectați mult mai mult cu cei din generația lor de pe continent și din lumea întreagă. Orizontul lor nu depinde de TV în limba „națională”. Cu un cllic sunt în internet. Google, Facebook, Twitter, Yutoube e vocabularul lor. Nu cred că tinerii de azi din țară caută „un post la București”, nu cer o pâine de bugetar. Factorul demografic e în favoarea „penalilor patrioți”. Peste 10 ani sunt mai mulți budgetari și pensionari decât angajați în sectorul privat, la firme private. Aici cred că e o problemă dificilă. Investorii strategici cunosc factorul demografic defavorabil României.
    Tinerii de azi din țară sunt tezaurul României.
    GO VEST până la bicentenar?

   • Tinerii de astazi sunt oportunisti, se orienteaza dupa alte criterii, iar de vre-o ideologie de stanga sau dreapta nici vorba.
    Ei sunt generatia facebook sau instagram, au crescut cu mobilul in mana caruia i-au imprumtat atat creierul cat mainile si picioarele, asta e.
    Ei nu stiu ce inseamna un partid politic, nimeni nu le-a axplicat, ei fac parte din comunitati in care se merge cu trotineta, se comanda pe net, pleaca cine poate in strainatate iar de invatat, cei care vor, intre timp se pot castiga bani si multa prostie daca ti se ofera mediul, spe exemplu diferite posturi TV dar nu numai, pe internet cu multa piele goala se fac bani frumusei.
    Mai sunt si cei care le place cartea, vor facultati de tot felul, exista cursuri de care n-a auzit nimeni, dupa terminarea lor pleaca la cules de sparanghel prin Germania sau trec pe taximetrie.
    Dar de pus tigla pe case, sapat santuri, construit o casa, un bloc, arat un camp ??? importam pakistanezi, filipinezi si altii pt care Romania este un rai pamantesc.

 4. Ei, domule Gussi… nici „șocul”, chiar „șoc”… și nici groaza parcă nu mai e ce-a fost. Sincer, nu înțeleg de unde provine așa-zisa surpriză. Dacă privim cifrele (mai corect, procentele) ce observăm: europarlamentare2019 – PNL 27%, PSD 22%, USR 22% și UDMR 5%, corect? Da, daaaaarrr… PROROM 6,44%, ALDE 4,11% și PMP 5,67%…

  Deci (vorba poetului): PROM+ALDE+PMP=16,2% Tare, nu? Azi? 9% Aceeași sumă de partidulețe dă cu 7,2% mai puțin la parlamentare2020 și nici nu mai prind loc călduț în Casa Poporului. Din care sumă, PROROM și ALDE fix pe zona AUR (dar așa, mai „filfizon-bonjour”) iar PMP, pe ici, pe colo cam la fel (zona „unionistă” și zona BOR + conservatorismul de bibliotecă). O fi bine… o fi rău… offfiii…

  Acum, la parlamentare2020: PSD 30%, PNL 25%, USR 15% și AUR 9% iar UDMR 6%, corect? Da, daarr… PNL duce practic singur un an de pandemie. Șontâc-șontâc, cu gafe, cu prostii de-a dreptul cu… cu… cu, dar sunt literalmente singurii care trag de hățuri. Restul lumii, pe margine: „Huooo! Jos!”-unii și „Bă, în m…ții m…tii, mai la stânga, nooo!, mai la dreapta… noooo!, ține-o bă boule dreeept, bă!” – alții. Rezultatul? PNL minus 2%. „Băi frate”, DOAR 2% minus!?!…

  PSD „zvârl cu…”, și lista începe: Dragneeea, Ciordache, Mitralieră, Codrin „cap de…”, Vasilica, Carmenuța, Ologuța, Șerban, Pleșoianu… ce mai, dispar aproape toți „sub radar” (nu chiar toți că mai erau și „locale” și nu puteau să-și dea chiar așa cu tesla peste degete…). Rezultatul? PSD plus 8%. „Decât” 8 la sută cu plus în condițiile în care alegerile s-au făcut după legea „lor”, cu arbitrii „lor” și cu tribunele pline cu „ai lor”, bașca televiziunile „lor” și cu „Zeul Corona” ținând cu ei. Mai era un pic și ținea și „timpul” cu ei. Puțin a lipsit să nu interzică acest „Parlament legitim” și dreptul de vot pentru cei cu șapcă… sau fără…

  USR+… De la 22% la 15%… Știu, știu… dar știe „toată lumea” (bine, lumea care se mai pricepe un pic la politica asta tipic românească) că procentul ăla de 22% nu era real. Era rezultatul excepțional al unei conjuncturi excepționale: altă lege, alte „referendumuri”, alți „dragnea-demoni”, alt interes/dezinteres… Nu mai intru în detalii, dar eu zic că de bine de rău stă… bine. Și stăm și noi „bine”. Chiar așa, sau poate tocmai așa, cu AUR-ul scos la iveală, să-l vadă toată lumea, să-l analizeze, să pună mâna pe el.

  Despre absenteism? Cine nu votează, nu contează! Știu, știu… să-i mângâiem pe creier, să le găsim explicații, să-i bibilim. Eu nu sunt politician. Nu, scurt, data viitoare să facă bine să voteze. „Altă întrebare” gen… Hi, hi, hi…

  • aveti si nu aveti dreptate

   procentele sunt inselatoare ca urmare a unei diferente de participare –
   poate sa para mici diferentele dar ele puteau cantari greu in cateva cazuri

   PNL-ul si-a dorit sa fie singur la haturi si cred sincer ca ar fi putut si mai bine acum, in plina pandemie, dar poate si mai bine in viitor – depinde f mult de lider -ul de partid si de actiunile/inactiunile pe care acesta le intreprinde

   usrplus si aripa noua din pnl sunt cele care vor duce greul in urmatoarea perioada
   mana invisibila a domnului Ciolos s-a vazut si a condus catre un final de an fericit

   Suma celor care stau pe margini este importanta si ea si poate orienta intr-un sens sau altul
   sa avem grija de ei si astfel ave grija de noi toti

   ps
   5 min de lauda personala – eram in 1996 alegerile locale si un coleg mi-a spus ca el nu s-a prezentat la vot – primul tur- ca lucrurile nu se schimba ca bla, bla… Am vorbit cu el si i-am spus ca ar trebui sa se prezinte la vot ca fiecare conteaza si surpriza maxima s-a dus la vot in turul 2. Romania a inceput sa se schimbe de abia dupa 1996 pentru ca in ciuda unor deziluzii dupa 89 a crezut ca exista o forta care va schimba RO.

   speranta si dorinta de schimbare spre mai bine este motorul care va face schimbarile in RO
   vom reusi cu totii daca numarul celor care stau pe margine, sub diferite forme, se va reduce – sigur ca nu vor disparea cei lasati/stau in spate.

   si cred ca totul pleaca de la educatie – bolul de aur – la care poate nu tinem toti la fel.
   Sarbatori fericite!

 5. Defapt totul e chiar logic. Daca inchizi pietele cand producatorii isi vand recolta, si cu o luna inainte de alegeri, asta inseamna chiar prostie. Inseamna unele persoane chiar nu merita sa conduca, n-au inteligenta nativa necesara pentru asa o functie inalta. Cu paturile ATI s-au trezit in toamna, parca atunci incepuse pandemia. La scoli macar pe cei de clasa pregatitoare si clasa intai sa-i fi primit in scoala, ce sa faca aia online ? In timp ce PSD se reforma intern cum putea, PNL parea ca doreste neaparat sa o intreaca pe Viorica Dancila la stupididate. N-au venit cu planuri concrete de dezvoltare pentru Moldova, Oltenia, Baragan. Ca alegator din acele zone intai as vrea sa vad ce pui pe masa, care e planul. Oamenii vor industrie si in acele zone. Inafara Iasului si a Craiovei totul e mort in jur. De asta e harta rosie in acele zone, si pe merit, de asta apar si idei extremiste pe-acolo.

 6. Doar o vorba vreau sa spun: in media este „soc si groaza”
  In relitatea imediata nu vad lumea manifestindu-se cu un impact de „soc si groaza”.
  Asteptarile unora, care nu au contact cu realitatea imediata, ci vor ca lucrurile sa se indrepte/sa mearga dupa gindirea lor, da, au produs ceea ce s-a intimplat in 2012, in 2016 si acum. Dece sa fie soc si groaza?
  In speranta ca vom putea micsora PSD-ul si aliatii, formatorii nostri de opinie nu au gasit alte argumente decit ca „toate partidele = aceiasi mizerie”. ca alegatorii pesedisti ar fi pensionarii (care, cica, ar fi sistati social, in opinia unei doamne), cei cu studii precare ( vezi cei 40 de rectori), incaltati in slapi, (vezi Rafila si Cercel) ori stirbi. Ei bine, nu e asa. De partea PSD-ului sint si tineri, si intelectuali. Si nu putini.
  Asa ca trebuie schimbate metoda si tactica.
  Altfel o sa tot fredonam „soc si groaza”.

  • Cred ca aveți dreptate disprețul suveran fata de cei care votează PSD a fost à leur risques et périls.
   As adauga ca in lista dvs de votanți PSD lipsește o categorie importanta, angajații la stat.
   Cand un nou șef liberal de CJ vine si spune ca trebuie reduse slujbele la stat cu 50% (si sunt de acord ca trebuie) si asta cu cateva saptamani înainte de alegeri va dati seama ce panica stârnește in radul acestora, al rudelor lor si amantele lor. In România sunt 1.4 mil de angajați la stat (1.7 cu militari etc). daca jumătate din ei sunt speriați si ajung sa voteze cu PSD asta face ~50% din voturile adunate de PSD (presupunand ca participa toti la vot). Asta nu include sotiile, copiii adulți sau amantele.

 7. Da, a fost un vot anti_Iohannis, „parlamentul meu”, „guvernul meu”, totul al lui. A devenit maniac al puterii si romanii au sesizat asta si au sanctionat. Plus lehamitea de aceasi politicieni gargaragii, smecherasi, fripturisti. S-au saturat ramanii de atatea minciuni, scuze cu greaua mostenire, cu psd vinovati de serviciu, promisiuni netinute etc etc. Au dat votul dispersat si au adus in parlament o voce puternica, neaosa, romaneasca ca s-au saturat de atata „Jawol, Yghen, Oui oui”. No, ase!

  • Johannis nu are ce pierde poate doar castiga. Si-a pus premier in cea mai autentica traditie germana dupa deviza, unde e haos scoatem militaria, mama voastra, va arat eu voua ordine, disciplina si incadrare in program.
   Poate domnul Ciuca va reusi performante precum imparatii germani , la nivelul cancelarilor nu va ajunge dar ceva disciplina chiar nu strica iar daca va avea de condus o coalitie pestrita va fi nevoie de mana de fier.

   • Familia Johannis trăiește de peste 700 de ani în Siebenbürgen/Sibiu. Președintele român KW Iohannis nu are nimic cu tradiția germană (Hermannstat Siebenbürgen era parte din Habsburg… în cartea „Habsburg. Bibliothek einer verlorenen Welt” scriitorul bănățean Richard Wagner descrie Hermannstadt/Sibiu/… „Habsburg. Biblioteca unei lumi pierdute”) în care nu a trăit. Victor Ponta: eu mândru român ortodox, …. el KWI „străinul”….

    • Vai de mine!
     Si de alianta securistica cvasi-permanenta FSN/PSD-PNL ati uitat?
     Si saxonii transilvaneni nu sunt originari din regiunea Luxemburg? Acum ii inrolati in, sau ii decuplati de imperiul Romano-catolic precursorul direct al UE sau de cel habsburgic cu obsesiile lor morbide si mormintele lor fastuase?
     Ce sustineti? Emigrarea pentru sparanghel, capsuni sau ce anume???
     Halal beneficii UE in conditiile in care remiterile Diasporei sunt peste orice investitii din UE!

     • Habsburg nu prea are nimic direct cu UE. Austria a intrat târziu în UE. UE e în primul rând un proiect francez (Habsburg și Imperiul romano catolic/Germania etc sunt două entități diferite). Piața Comună și Uniunea Vamală sunt miezul economic al UE. România ca partener profită de aderarea 2007 la UE. Investițiile private sunt importante. UE nu „investește”, nu e o firmă, nu e un „stat”, nu are un „popor”. Acum Comisia UE oferă granturi (subvenții nerambursabile) României ca ajutor direct în pandemie și recesiune economică. Ce e greșit în acest ajutor nerambursabil?

 8. Excelent! Mi se pare că ați surprins esențialul mecanismelor politice care au dus la ascensiunea AUR. Cred că ar mai fi de adăugat că AUR aduce the cultural wars, simptomele degradării democrației americane, pe plaiurile noastre. „Anti-sistemismul” le vine mai mult din apolitism: intervievat ieri – agresiv, firește – pe Hotnews, George Simion începea spunând că AUR e o mișcare creștină. Important pt ei, și pentru noi, este să se țină departe de guvernare.
  Și încă ceva, neoliberalismul dominant distruge orice reprezentare politică, avem guvernanță în loc de guvernare, birocrație, experți, presa redusă la aparat de propagandă, valori în loc de instituții, și un complex militar-industrial gigantic (al cărui gest inaugural a fost aruncarea de bombe nucleare pe populație civilă) care cauționează toate astea… nu văd ce așteptări politice am mai putea avea.

  • Este „New brave world” pe care Aldous Huxley a anticipat-o in 1932 o data ca aparitia cartii scrise.
   Suntem in acel „turning point” in care am mai putea frana, opri nebunia in care ne aruncam precum lemuruienii.
   Mult timp nu mai avem la dispozitie si vom deveni cum bine spunea cineva, cainele de companie a unor masini,
   ” Telefonul mobil este un robot inteligent, mandrul detinator imprumutandu-i mainele si picioarele”
   Fara implicare politica masiva vom deveni doar niste mingi intr-un joc pe care nu-l intelegem.

 9. Bună ziua! Cred că ar trebui definit mai clar termenul de,, anti-sistem” care poate fi alăturat foarte ușor termenului popular de,, Gică-contra”. Este anti-sistem cetățeanul sau organizația care susține cinstea, chiar și în politică, susține dragostea de țară sau de credință? Este anti-sistem cetățeanul sau organizația care susține schimbarea unui sistem fals, murdar…? Cred că termenul de,, anti-sistem ” nu trebuie analizat cu Dex-ul în mână. Cei 70% dintre cetățenii români care nu au mers la vot, probabil pentru că au ajuns la concluzia că oricum nu pot schimba ceva, pot fi considerați anti-sistem? În situația de față cred că dacă se urmărește o schimbare și se propune înlocuirea cu ceva nou și acceptat ca fiind benefic nu poate fi considerată atitudine anti – sistem. Mulțumesc!

 10. de ce nu iese lumea la vot ? nu se regaseste n partide ? ce inseamna 25 % din 30 % adica 7-8 % din totalul alegatorilor ? 7 din 100 vor primi de la alesii neamului firimiturile ce i au propulsat in fruntea natiei. dar ceilalti 93 din 100 ce vor primi ? suturi in fund ca n au avut cu cine vota? cu alte cuvinte „raul cel mai mic” isi rasplateste cei 7 lingai ce l pupa n fund o data la 4 ani, dar cu restul de 93 ce facem ? seamana a democratie ?

  • Votul trebuie sa fie obligatoriu ca sa nu se mai ajunga in aceasta situatie absurda pe care o prezentati. Ce inseamna ca nu se regasesc in partide sau ca nu ii reprezinta?

 11. > … PDL s-a scufundat după politicile de austeritate din 2010 …
  PDL nu s-a scufunddat datorita politicilor de austertitate, absolut necesare in conditiile crizei economico- financiare mondiale, ci datorita mafiei (psd), care a reusit sa indobitoceasca electoratul, cu minciuni sfruntate, calomnii, dezinformari, intoxicari si aberatii, indreptate impotriva PDL si impotriva fostului presedinte.
  Mafia (psd) si-a construit un sistem puternic de dezinformare si manipulare, cu care bombardeaza zilnic electoratul. Mafia (psd) si-a infiintat sau a cumparat televiziuni, trusturi de presa, institute de sondare a opiniei publice, a cumparat ziaristi corupti sau santajabili, cu ajutorul carora manipuleaza cetatenii in favoarea partidelor sau candidatilor apartinand mafiei si ii ataca, ii insulta ii calomniaza pe ziaristii si pe politicienii care se opun mafiei.
  Nu poate sa apara un partid al oamenilor cinstiti si competenti, pentru ca imediat armata de slugi ale mafiei incepe atacul impotriva acelui partid si al membrilor sai. Mafia scotoceste in trecutul membrilor acelui partid pana gaseste ceva de care sa se lege, iar daca nu gaseste, inventeaza cele mai abjecte lucruri pentru a-i compromite. Asa s-a intamplat cu PDL-ul, asa se intampla acum cu USR-ul.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat cei din psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.
  Obiectivul mafiei este ca cei care nu pot fi convinsi sa voteze partidele mafiei, macar sa fie convnsi sa nu voteze partidele oamenilor cinstiti si competenti, sub pretextul ca toti sunt la fel.

 12. De 30 de ani „nimeni” nu le explica romanilor ce inseamna democratie, implicare civica si responsabilitate fata de mersul tarii.
  E usor sa arunci toate laturile in capul unor partide politice aparute peste noapte im urma revolutiei, fara experienta democratica.
  Se tot vorbeste de partide istorice, un fas, ele au disparut o data cu aparitia comunistilor in 47, au stiut acestia cum sa.i elimine, atat fizic cat din mentalul comun.
  Alegatorul roman a fost pus in fata unui fapt istoric implinit, lasat singur insa ce este mai grav, generatiile tinere nascute dupa 89 n-au primit sub nici o forma in cadrul scolii, notiuni elementare despre functionarea statului, a democratiei in sine, absenteismul acestora fiind graitor.
  Cultura politica si civica este la nivelul unui „bantustan”, in orase mai misca ceva la tara, ceata si intuneric total.
  Alegatorii au fost mituiti ani de-a randul cu promisiuni si ceva maruntis sa.si puna stampila acolo unde trebuie.
  Cine i.a explicat unui por buimacitii de comunism cum functioneaza un sistem plutipartid ? un parlaemnt si guvern ? nimeni sau apropae nimeni, acum culegem roadele, se aleg oameni in functii de importanta covarsitoare de cativa, restul privind de pe margine intrebaundu-se, noi cu cine si pe cine votam ?
  In afata de informare corecta este nevoie de implicare, de informare din proprie initiativa, nimeni nu.ti da mura un gura toate mestecate iar de mass media ce sa mai spunem ?
  Cei mai mari ticalosi, s-au vandut pe un „pumni de dolari” pe functii, pe bani hotilor, coruptilor pe care ar fi trebuit sa-i combata.
  Nu exista nimic antisistem si care sa fie acesta forma de manifestare ? sistemul exista de cand oamenii au devenit sedentari,cine doreste sa schimbe sau sa darame sistemul ? doresc anrahie ?
  Sistemul se va trasforma insa intr-o cu totul alta forma, fara voia noastra si o sa vina vremea cand votul politic va deveni intardevar doar formal pt ca atat politicienii cat si oamenii nu s-au putut opune unor tendinte autoritariste.
  Oameni vor fi manipulati astfel incat sa nici nu le mai pese de vot, sunt altii care ii vor misca ca pe papusi, cei din spatele ecranelor, cei din fata lor neavand nici cea mai mica sansa.
  Suntem pe cale sa dam din mana libertatea pt una inchipuita/ virtuala, atat din inconstienta insa mai ales din comoditate si mai e ceva, nu mai exista nici o doctrina stanga sau dreapta, cei care au inteles fiind tinerii dar aici e alta poveste, pt ei nu mai conteaza atat de mult libertatile cat conformismul, apartenta inrt-o comunitate fiind mai importanta decat libertatea individuala, vezi retele sociale.

 13. > … PDL s-a scufundat după politicile de austeritate din 2010 …
  PDL nu s-a scufunddat datorita politicilor de austertitate, absolut necesare in conditiile crizei economico- financiare mondiale, ci datorita mafiei (psd), care a reusit sa indobitoceasca electoratul, cu minciuni sfruntate, calomnii, dezinformari, intoxicari si aberatii, indreptate impotriva PDL si impotriva fostului presedinte.
  Mafia (psd) si-a construit un sistem puternic de dezinformare si manipulare, cu care bombardeaza zilnic electoratul. Mafia (psd) si-a infiintat sau a cumparat televiziuni, trusturi de presa, institute de sondare a opiniei publice, a cumparat ziaristi, cu ajutorul carora manipuleaza cetatenii in favoarea partidelor sau candidatilor apartinand mafiei si ii ataca, ii insulta ii calomniaza pe ziaristii si pe politicienii care se opun mafiei.
  Nu poate sa apara un partid al oamenilor cinstiti si competenti, pentru ca imediat armata de slugi ale mafiei incepe atacul impotriva acelui partid si al membrilor sai. Mafia scotoceste in trecutul membrilor acelui partid pana gaseste ceva de care sa se lege, iar daca nu gaseste, inventeaza cele mai abjecte lucruri pentru a-i compromite. Asa s-a intamplat cu PDL-ul, asa se intampla acum cu USR-ul.
  Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat cei din psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl.
  Obiectivul mafiei este ca cei care nu pot fi convinsi sa voteze partidele mafiei, macar sa fie convnsi sa nu voteze partidele oamenilor cinstiti si competenti, sub pretextul ca toti sunt la fel.

  • @ Cozmin 08/12/2020 At 21:36
   Din comentariul dvs. se poate deduce ca deja a aparut „un partid al oamenilor cinstiti si competenti” si se numeste AUR pentru ca nu este ca mafia (psd), in detaliu descris in paragraful anterior :

   „Mafia (psd) si-a construit un sistem puternic de dezinformare si manipulare, cu care bombardeaza zilnic electoratul. Mafia (psd) si-a infiintat sau a cumparat televiziuni, trusturi de presa, institute de sondare a opiniei publice, a cumparat ziaristi, cu ajutorul carora manipuleaza cetatenii in favoarea partidelor sau candidatilor apartinand mafiei si ii ataca, ii insulta ii calomniaza pe ziaristii si pe politicienii care se opun mafiei.”

 14. Acest AUR nu e un „partid anti-sistem”, nu e un partid de extrema dreapta, nu e de fapt un partid. Este o adunatura de derbedei cu educatie precara, la care se adauga diferite specimene dubioase, cu un trecut semiinfractional, gen consilieri ai lui Adrian Nastase sau fosti ofiteri de securitate comunista.

  Evident, aceasta adunatura pestrita are dreptul sa se inregistreze ca partid, daca satisface conditiile legale(sa speram ca au fost satisfacute si nu trecute cu vederea de catre cine stie ce judecator imbecilo-spagar). Este clar ca exista niste finantari dubioase, de provenienta necunoscuta, ale acestui grup de indivizi.

  Dar toate acestea nu au niciun fel de importanta! Pentru ca cei cateva sute de mii de romani care au votat aceasta adunatura nu au fost dusi cu forta la vot si pusi obligatoriu sa voteze AUR. Votul pro-AUR este consecinta inapoierii mintale a unei parti a „electoratului”. Sa spunem clar lucrurilor pe nume! Eludarea adevarului nu ne ajuta cu nimic! Sa incetam sa mangaiem pe creieri acea masa de „electori” care nu stie pe ce lume traieste, care e complet lipsita de moralitate si cu un coeficient de inteligenta sub limita minima. Ma refer inclusiv la votantii grupului infractional organizat numit PSD.

  Nu cred ca exista popor pe planeta asta care sa fie atat de capabil sa-si faca singur rau, care sa fie atat de iresponsabil cu soarta proprie, care sa nu inteleaga mai nimic din ceea ce i se intampla si din ceea ce s-a intamplat in Romania ultimilor 30 de ani. Astept eventual dovezi ca exista pe planeta asta o natie mai imbecila decat a noastra!

  De remarcat:
  – un partid real de extrema dreapta ar incepe impuscarea si arestarile exact cu acesti papagali reuniti in AUR. Sa nu confundam lucrurile. National socialismul german avea ca scop exterminarea infractorilor, a prostilor si a imbecililor. Precum si a comunistilor si a sustinatorilor lor.
  – este cazul sa renuntam la sintagma „anti-sistem”! Cum adica anti-sistem? Parca ar exista vreun sistem prin Romania ultimilor 30 de ani!!! Nu exista niciun sistem. Procedura de furat, de numit impostori in functii, de scapat infractori de dreapta pedeapsa nu s-a realizat SISTEMATIC, ci la buna intelegere si la nimereala!

 15. Iar a spune ca ceea ce se petrece in Romania din 1990 incoace este rezultatul aplicarii vreunui „sistem democratic” mi se pare o gluma de prost gust. Pe meleagurile dambovitene nu a fost si nici nu este vorba despre vreun sistem, ci de o maimutarela, de o mimare a regulilor democratice!

  O concluzie de bun simt relativ la ceea ce s-a intamplat pe 6 dec 2020 este ca poporul roman isi merita soarta cu varf si indesat!

 16. La votul din 6 dec au venit la vot unii care trebuiau sa stea acasa si au stat acasa unii care ar fi trebuit sa vina la vot!

  Una dintre intrebarile ce ar trebui sa se puna este de ce te duci sa votezi atunci cand nu ai habar ce votezi? La intrebarea aceasta, oare cine trebuie sa raspunda? Politologii, sociologii sau psihologii? Mi-e teama ca niciunii dintre acestia nu ar putea raspunde in mod pertinent! Pentru ca aici este vorba de prostie si inconstienta in stare pura, pe care cei de mai sus o ignora, ca si cum nu ar exista.

  Unii o sa spuna ca e vorba de educatie! Oare? O larga majoritate dintre votantii imbecili sunt din aia scolarizati obligatoriu cu minim 10 clase in timpul lui Ceausescu! Deci sunt educati conform unor pareri actuale!!!

  De fapt asa este! Este vorba de educatie! E vorba despre acel tip de educatie care a incetat a mai fi facut in Romania dupa 1945.

  Nu cumva sa uitati, cu ocazia discutiilor despre AUR, ca, printre multe alte mizerii comise, PSD a dat patriei doi ministri ai educatiei complet idioti! Liviu Pop si imbecilul rector al Univ Suceava…..Valentin Popa parca…..cu figura de tractorist si exprimare de „auto”(a propos de un fost parlamentar PSD, coleg de partid al celor doua „somitati”).

  • ” Este vorba de educatie! E vorba despre acel tip de educatie care a incetat a mai fi facut in Romania dupa 1945.”
   Dovada? @ Arnie. Vede rosu peste tot.

  • Arnie are dreptate, intre 1970-2020 nu am avut o adevarata educatie. Multi din rural au ramas cu 4, 8 si 10 clase, liceele industriale au trecut de- a valma pe toti, iar cei cu facultati in numar redus, caci nu era nevoie de prea multi cu carte ci doar cat sa sustina sistemul. Apoi dupa 1990 nu s-a facut o reforma adevarata in educatie. Nici mass media nu a sustinut acest demers, fiind aservita partidelor. Cei care au ajuns in parlament azi, nu sunt cu carte mai multa, ci cu lipsa de inteligenta creativa, cultura si cu mult analfabetism politic.

 17. Aceste mici partide anti-sistem clasic nu au aparut doar pentru a „reforma” partidele mari si pentru a le trezi la realitate. Nici macar nu le-as numi „anti-sistem”, deoarece ele vin cu ideologii noi si sunt independente. Nu cred intr-un scop al lor de a schimba clasa politica traditionala, pentru ca mai apoi sa dispara in neant. Eu cred ca va urma o lupta intre establishmentul politic traditional si aceste mici partide (AUR, USR, etc.). Oricum, n-as compara deloc, dar deloc AUR cu USR. Nu au legatura unul cu altul, pentru ca unul este pro-occidental, iar altul anti-occidental, UE, SUA, etc. Nici un partid clasic nu doreste acum sa dispara de pe scena politica, pentru ca in caz contrar lumea ar intra in haos. Lumea, cel putin cea europeana, trebuie guvernata deocamdata de cele doua mari ideologii-liberala democrata si social-democrata. Schimbarea acestei arhitecturi politice traditionale ar arunca lumea in haos politic.

 18. Romania zilelelor noastre , o tarisoara relativ mica , aflata in pierdere masiva de personalitati si de capacitati intelectuale de marca , o tara la rascruce de vinturi in bataia valurilor, nu isi poate permite , organic , sa puna in fruntea lucrurilor un decident absolut . Asa a fost si de aceasta data , ne asezam singuri , dar parca pusi cu mina , in virtejul din care nu putem scapa . Am plecat , incepind cu 2019, calare pe -cai mari -si am ajuns la spartul tirgului precum vestita zicere -cu inecarea la mal- calare pe o mirtioaga de 30 de procente putere . Acum nu mai putem schimba nici Constitutia fara un consens general , nu mai putem sa facem modificari ale legilor ce necesita acceptul a 65 % dintre membrii parlamentului , vom balti iarasi in vesnica noastra neputiinta . Ne aparam mereu si mereu de noi insine . Cum ,necum ,Orban a dat cu buna stiinta sau poate nu, cu – mucii in fasole -Atitea decizii gresit luate chiar inainte de alegeri (de parca se bateau turcii la gura de atita pofta ,politica , nesatula ) incepind cu inchiderea scolilor si terminid cu lipsirea cetatenilor credinciosi de slujbele religioase , ne-au adus acolo unde trebuiau sa ne aduca . Adica am muncit si am trancanit , ca niste mori hodorogite , atita amar de vreme ,degeaba . Pacala si Tindala si-ar arunca cit colo cusmele vazind atita prostie . Mesterul Manole, cel de ride de veacuri pe sub mustata si ne zice rizind in coltul gurii, mai ceva ca Nică a lui Ştefan a Petrei Ciubotariul care dadu frumusete de pupaza mosului , ce zise parca fermecat ,iaca pozna, c-am scapat-o!” , iar am darimat tot ce am construit decuseara . Tot asa si noi , facuram din rahat bici si am vrut sa si trosneasca . Iaca nu se poate . Iohannis nu mai are forta sa modifice Constitutia si ramane agatat de un guvern (stai sa vedem daca se face si ala )ce oricind isi poate pune strimb pirostriile de la stinga la dreapta sau de la dreapta la stinga . Volens- nolens,am ajuns de unde am plecat .Cumva papusarul etern isi batu joc si de data aiasta de noi toti .

 19. 1.La 14 ani de la integrare, clasa politica si partidele construiesc din greu PROGRAME POLITICE…din ce in ce „mai noi si mai politice”!Ele sint prezentate si dezbatute la nesfirsit de analisti politici tot mai calificati, insa de ele este interesata doar 30 la suta din populatie, prezenta si la vot.
  In lipsa oricaror PROIECTE ECONOMICE concrete, operationale, de care nu vorbeste nici un analist, restul de 70 la suta din populatie nu este interesata de alegeri, fiindca n-au nici o oferta economica!
  Printre ei ma numar si eu, care n-am fost sa votez de 10 ani!
  Ce sa votez daca nici un partid nu ne incalzeste si la buzunar, cu locuri de munca in industrie de tip Vestic, pentru reintoarcerea emigrantilor economici si incetarea plecarii tineretului?
  Debandada economica-financiara si administrativa este atit de imensa, incit populatia a devenit convinsa ca nimic si nimeni n-o poate repara, iar aceasta convingere n-o poate schimba decit un PROIECT DE TARA. iar in lipsa lui, la alegerile anticipate de anul viitor, ori in 2024, la alegeri vor vota cu alte 15 – 20 la suta mai putine persoane.
  2.Liberalii si social-democratii romani sint o fictiune politica in Romania!Liberalismul nu exista realmente daca este doar UNUL politic si n-are forma (si) proiectele de LIBERALISM ECONOMIC, care sa-l sustina material. Stinga este si ea o fictiune, daca nu-i capabila sa construiasca ,,o baza PROGRAMATICA FOARTE CLAR DEFINITA pentru a realiza integrarea socio-politica, care sa fie orientata catre SECURITATEA SOCIALA”(citat dr. Christoph Zoper, Presedinte al C.E.C.S. al Internationalei Socialiste, in Prefata la ,,Romania Europeana” a lui Adrian Nastase, 2007).
  Cita vreme 40 la suta din populatie se afla sub nivelul de ,,securitate sociala”, adica de supravietuire fizica, alimentara si sanitara, liberalii si social-democratii cu partidele respective sint surogate politice, pe catre treptat le percepe astfel tot mai acut populatia si le sanctioneaza prin ignorarea alegerilor!

 20. Scuze dar asta nu-i analiza, doar păreri. Și sa scrii comfort in romaneste este cam excesiv. AUR este reactia precariaritului plecat în diaspora și reflectat la rudele ramase acasa. Turcii din Germania votează cu entuziasm Erdogan, ai noștri AUR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro