joi, septembrie 23, 2021

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un analist din Sofia a scăpat o eroare în powerpoint: “the defining issue in Bulgaria is the Rule of Low”. Greşeala s-a dovedit a fi mult mai plauzibilă decât originalul şi de atunci aşa i-a rămas numele regulii de aur.

Fapt e că alegerile de azi e probabil să lase lucrurile tot cum au fost, adică fără o decizie limpede, cam ca în Israel. E posibil să se instaleze un cabinet tehnocrat, căruia în Bulgaria i se zice “cabinet-program” (deşi alt program decât trimiterea PNRR la Bruxelles nu se întrevede) susţinut de mai mulţi dar neasumat integral de nimeni, iar apoi să se facă alegeri anticipate în toamnă, odată cu prezidenţialele programate pentru octombrie.

Tractorul Boiko Borisov

Ca şi în Israel, Bulgaria va avea premierul cel mai longeviv în funcţie din toată istoria sa dacă Boiko Borisov reuşeşte să stea la putere încă două luni, până în 4 iunie. Pe locul unu e un oarecare Todorov, prim-ministru comunist prin anii ’70, deci nu se pune. Şanse sunt să continue, dacă nu cumva alege el însuşi să intre în umbră până la alegerile prezidenţiale. Lipseşte un lider cu vizibilitate care să i se opună lui Borisov, altul decât preşedintele ţării, fost general de aviaţie şi pro-rus notoriu.

Iubitor de recorduri, Borisov a devenit în 2013 cel mai bătrân fotbalist care a intrat vreodată pe teren la un meci oficial în Bulgaria: la 54 de ani, în timp ce era prim-ministru, a jucat pentru Vitoşa Bistriţa (divizia B) unde era legitimat. La fel de paradoxal, GERB al premierului Borisov pare să fie singurul partid european de guvernare avantajat de pandemie, deoarece spaima reduce prezenţa la urne a opoziţiei socialiste (care arata cam ca PSD al nostru, doar că pro-ruşi pe faţă) şi a votului de protest, fragmentat pe mai multe partide. Bulgaria e locul 4 în lume la rata zilnică curentă a morţilor de Covid, dar creşte repede şi riscă să depăşească Ungaria, care e pe locul 1. Dar în vreme ce Ungaria e prima în UE la vaccinare completă (7.8% din populaţie), Bulgaria e ultima (1.2%). Vedeţi deci ce faceţi în vacanţă pe acolo.

UDMR-ul bulgar

UDMR-ul bulgăresc, adică partidul minorităţii turce (DPS) e mai mare decât al nostru (14-15%, locul trei in sondaje), membru în ALDE/Renew şi relativ corupt, deci cooperează natural din umbră cu premierul Borisov. De fapt nici nu e un partid exclusiv turc: un sfert din parlamentarii săi nu-s musulmani; votează cu DPS şi etnici bulgari musulmani (pomak); iar în ultimele alegeri a colectat jumătate din voturile romilor de toate confesiunile, un record. DPS n-are probleme să susţină un guvern alături de naţionaliştii radicali (deci un fel de coaliţie UDMR + PRM, vezi episodul 5) atâta vreme cât cooperarea nu-i oficială şi poate fi negată retoric. Intră în coaliţie la fel de bine şi cu partidul lui Borisov, şi cu socialiştii, după caz.

Turci bektasi (alevi, minoritate musulmană) din regiunea Deliorman, jumătatea de peste Dunăre a Teleormanului nostru (în bulgară Ludogorie); şi o mireasă pomak din sud

Populiştii

Cap la cap în sondaje cu UDMR-ul bulgăresc, adică pe la 14-16%, la concurenţă pentru locul 3, vine un partid populist nou, cu nume bizar, Ima Takăv Narod. Cum ar veni Există Aşa Un Popor, ori Încă Există o Naţiune, sau cum vreţi voi să traduceţi nuanţele din frumoasa limbă bulgară, care se folosea şi la noi în besearică & canţelarie până acu’ vreo trei secole, deci trebuie să vă sune cunoscut.

Slavi Trifonov

Partidul e condus de un muzician etno-pop-hiphop şi mogulaş cu talk show pe propriul post TV, Slavi Trifonov, o combinaţie de Tudor Gheorghe mai cu zvâc, Goran Bregovic big band show, şi Bobby Păunescu. Îl vedeţi în link aici cu formaţia Kuku Band în spectacolul numit, cum altfel, Ima Takăv Narod: o să vă deie lăcrămile pentru Maica Rodina (patria mamă). E anti-vaccinist, anti-carantină şi pentru “libertăţi”, ştiţi stilul, cu asta face propagandă pe TV ăla al lui. Dar cum bine observa cineva, partidul bulgar cu nume imposibil e mai curând one-man show secular al unui băiat cu talk show, gen Dan Diaconescu, asta dacă DD ar fi fost şi cântăreţ şi ar fi organizat mega-concerte: vineri a avut aproape 1 milion viewers la un asemenea concert online. Să-i zicem mai bine pe nume, partidul Slavi Trifonov, fiindcă veţi mai auzi de el şi la alegerile prezidenţiale din toamnă, în Bulgaria a venit vremea TV-entertainerilor politici, ca în Ucraina în 2019. Oricum sunt mai veseli, nu aşa saturnieni şi mirosind a moarte ca ai noştri; mai bine manelist decât ţârcovnic.

Naţionaliştii şi dilema macedoneană

In subsolul clasamentului, dar cu şanse să treacă pragul electoral, se află partidul naţionalist VMRO (organizaţia revoluţionară internă a Macedoniei), partener în coaliţia de guvernare la Sofia. E cel mai vechi partid bulgăresc, fondat în sec 19 la Salonic, moştenitorul tradiţiei de violenţă politică balcanică. VMRO a luptat ca forţă de gherilă contra turcilor, grecilor şi sârbilor pentru controlul Macedoniei Mari, recurgând ocazional la terorism contra populaţiilor civile, în acele vremuri de război al tuturor contra tuturor pentru împărţirea provinciilor otomane din Europa.

Ulterior l-a asasinat pe premierul bulgar Stamboliiski (rival politic), a cooperat cu fasciştii croaţi (ustaşii) şi l-a asasinat la Marsilia pe regele Iugoslaviei Alexandru I. Deci partid de partid, nu pistol cu apă. (O clonă a sa, VDRO – organizaţia revoluţionară internă a Dobrogei – a dus în mod similar lupta de rezistenţă împotriva autorităţilor române în Cadrilater între războaie).

Insignă istorică a VMRO, “Libertate sau moarte”

VMRO de azi şi-a asumat denumirea şi presează guvernul să menţină linia dură în relaţia cu Macedonia (de Nord) vecină, căreia îi blochează aderarea la UE până când aceia nu vor recunoaşte că limba macedoneană e totuna cu limba bulgară. Scandalul pe identitate e în toi. Dar culmea e că tot VMRO se cheamă şi principalul partid de dreapta din Macedonia (de Nord), opoziţia la socialişti. Se trage tot din vechiul VMRO, dar ăsta din Skopje e azi suveranist şi anti-Bulgaria, promovând “macedonismul”, adică identitatea separată cu rădăcini în antichitate. Sunt cei care au umplut Skopje cu statui ale lui Alexandru Macedon, ca să-i enerveze în primul rând pe greci, dar în subsidiar şi pe bulgari, because why not?

Astăzi VMRO bulgar (mic, pe la 3-5%, dar vajnic, deţinând Ministerul Apărării) şi VMRO macedonean (mare, fost partid de guvernare), ambele sub drapelul naţionalist-revoluţionar de la începutul sec 20, îşi aruncă săgeţi peste graniţa de pe munţii Vlahina(!). Crazy, dar nimeni n-a spus că politica din Balcani e coerentă, nu? (pentru simplificare am exclus din ecuaţie pe albanezi şi sârbi, care au şi ei propriile opinii ferme despre Macedonia).

Protestele anticorupţie, TFL-iştii şi “modelul românesc”

Bulgaria Democrată (BD) este USR-Plus, însă cu trei picioare: noul partid DA (civic); altul al unui fost premier reformist (!); plus nişte ecologişti. Sunt TFL-ul bulgăresc: pro-UE, “fără corupţi în politică”, în prim-plan la protestele urbane #rezist din ultimii ani, cerând demisia premierului Borisov şi procurorului general Gheşev, văzuţi ca super-corupţi.

Figura lor emblematică e una neaşteptată pentru voi: Laura Codruţa Kovesi. Ani de zile oamenii din BD şi organizaţiile civice au vorbit despre “modelul românesc” de reformă a justiţiei, cerând un DNA care să bage miniştri la puşcărie ca la nord de Dunăre, la Sofia neexistând cazuri. De Kovesi s-a discutat în adunări publice, i s-au organizat conferinţe şi a fost aclamată acum 2 luni, când a respins majoritatea candidaţilor pentru Procuratura Europeană trimişi de coruptul Gheşev. Există o mişcare-suport a BD, Iniţiativa pentru Justiţie, s-au făcut demonstraţii de seară cu luminiţele de la telefoane mobile, model Piaţa Victoriei etc. Dar în vreme ce la Bucureşti Kovesi a cam ieşit din prim-plan, la Sofia încă umple un gol de imagine pentru civici deoarece co-preşedinţii BD n-au un profil foarte marcat, asta fiind una din explicaţiile pentru care alianţa e la 5-7% în sondaje (pragul electoral în Bulgaria e 4%).

Ca la noi, atât Borisov pe dreapta cât şi Socialiştii sunt deranjaţi de agenda anti-corupţie. Borisov, enervat, a dat în 2016 celebra declaraţie că ei n-au cazuri la vârf deoarece guvernul bulgar, spre deosebire de cel român, nu e corupt. Charisma bolovănoasă a lui Borisov merge iar efectul protestelor din 2017-2019 şi chiar 2020 se cam duce, din cauza restricţiilor cu pandemia. Premierul se delimitează de electoratul urban activ şi empatizează cu restul poporului. In vizită la o uzină metalurgică, Borisov le-a spus odinioară muncitorilor: “Voi proşti, eu prost, deci ne înţelegem bine” (Vie ste prosti i az sum prost, zatova se razbirame). Nu degeaba e cel mai longeviv premier din istoria democratică a Bulgariei.

Tot călare pe proteste se suie şi partidul anti-sistem Ispravi se.BG (“Sculaţi-vă! Jos Mafia!”), condus de Maia Manolova, fostă socialistă, fostă Ombudsman, activă pe temele anti-elitism, anti-corupţie şi e-populism, ca 5 Stelle în Italia la începuturi. E hiper-vizibilă şi plasată imediat după preşedintele ţării ca încredere în sondaje (Kovesi nu e măsurată). Partidul are 5-7% ca şi civicii; de fapt nu-i partid ci o reţea de comitete locale de acţiune care susţin că nu vor funcţii, ci democraţie directă. Se suspectează că totul ar fi o schemă a socialiştilor de a rupe votul de protest, pentru a face apoi coaliţie după alegeri: schema Ponta, cum ar veni, dar cu Renate Weber în locul lui Ponta. În Bulgaria s-ar putea să iasă.

Maia Manolova şi încă cineva

Maşina de vot

Autoritatea electorală a cumpărat de vreo 20 milioane euro 9600 maşini de votat, de la o firmă locală, pentru ca oamenii să tasteze direct pe ecrane. Partea proastă a sistemului nu sunt însă maşinăriile, ci listele electorale, pline de decedaţi şi persoane plecate în Vest la muncă. Cum rezultatele în jurul pragului electoral de 4% vor fi strânse se aşteaptă ca numărătoarea şi suspansul să dureze mult; exit poll de mâine seară va fi destul de aproximativ.

Diaspora (mai mare proporţional decât cea română) va vota în secţiile organizate de ambasade. O lege şmecheră forţată de naţionalişti limitează drastic numărului de secţii de vot în ţări care nu sunt membre UE, în încercarea de a reduce influenţa diasporei aflate în Turcia. Doar că între timp a ieşit din UE şi Marea Britanie, chestie complet scăpată din vedere, ceea ce va crea probleme serioase pentru numeroşii bulgari aflaţi la muncă sau la studii acolo. În Balcani, shit happens, nici conspiraţiile cele mai perverse nu ies cum le planifici.

ANEXA – Bulgarian parties for dummies; glosar de termeni la îndemână

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Dati-mi voie sa va corectez (un pic).
  Vie ste prosti i az sum prost, zatova se razbirame.
  Omul n-a zis chiar prost-prosti, in bulgara inseamna simpli – simplu, nesofisticat.
  Prin urmare: „Voi sinteti simpli, eu sint simplu, asa ca ne intelegem”.

 2. Un articol scurt, la obiect, scris cu umor si bine ilustrat.
  Stiam de performantele lui Boiko Borisov fotografiat cu teancuri de bani si pistolul pe noptiera. Iata ca alături de Viktor Orban mai avem un fotbalist care transfera experiența dobândită in corupția din acest sport in politica.
  Doua mici observații.
  „frumoasa limbă bulgară, care se folosea şi la noi în biserică & canţelarie până acu’ vreo trei secole, deci trebuie să vă sune cunoscut.” Cred ca bucureștenilor le sunt mai bine cunoscute nuanțele limbii bulgare din vremea când vedeau meciurile campionatelor de fotbal la TV de la Sofia.
  „Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law.”
  Nu stiu daca Statul de Drept / Rule of Law a fost vreodată o preocupare reala in lupta politica din Romania, asta se vede imediat după cum acționează politicienii după ce iau puterea.

  • Tot in gluma: „frumoasa limbă bulgară, care se folosea şi la noi în biserică & canţelarie până acu’ vreo trei secole, deci trebuie să vă sune cunoscut.” .
   Carte ai, mă, trei secole?

 3. „Mândră corabia, meșter cârmaciul!” după cum zicea unul din hit-urile iepocii de aur…

  Până la urmă bulgarii sunt slavi din ăștia hradcore, așa că filomuscălia e mai degrabă un titlu de glorie decât o chestie jenantă. Sângele apă nu se face. E ceva firesc ca atât prezidentul cât și premireul să fie oameni sovietici de la mama lor. Cel mai longeviv lider comunist din Europa de Est, Todor Jivkov, ar fi depus de mai multe ori cerere la Moscova ca Bulgaria să fie admisă a 16-a republică a URSS. Și nu s-ar zice că asta i-ar fi stricat prea tare reputația în Bulgaria. Dimpotrivă. Când a murit la sfârșitul anilor ’90 bălgarii au ieșit buluc să-l plângă.

  Acum sigur că avem tentația să râdem de bulgari dar din păcate nu suntem prea departe de ei. Așa că sună un pic a funie în casa spânzuratului. România e țara cara a dat lumii talente ce au făcut cariere politice frumoase precum Iliescu, Brătianu-Cartof, Vadim Tudor, Bela Marko, Becali, Văcăroiu, Kelemen, Attila Verestoy (Drujba Lui Dumnezeu), Adrian Păunescu, Geoană, Nuți Udrea, dottore Ponta, dottore Oprescu, Pinalti, Vanghelie, Antenescu-Căcărău („Să ne trăiești mărite Crin/ S-ajungi președinte plin!” :) ) Dracnea, duamna Viorica-Vasilica ot Teleorman (nom de guerre – „Cioara vopsită”), iar mai nou păcăliciul Barna. Și asta e desigur lista incompletă…

  Îmi amintesc cât de șocat am fost în Decemrie ’89 când l-au împușcat rapid pe Pingelică. Speram într-un proces lung și public. Un soi de Nueremberg. Tata a zis: „Dă-l în p### mă-si de cizmar. Bine că l-au împușcat acum, rapid. Altfel în 2-3 ani ăsta ajunge președinte ales democratic…” Atunci credeam că bate câmpii. Acum sunt sigur că avea dreptate. I-am spus-o și a râs bine de tot. Nu-i deloc de râs…

  • Nu-i de ras, dar nu m-am putut abtine.
   Tragic este ca mandria nostra prosteasca de popor latin privind cu dispreț la cei din jur se cam răzbuna. Am vizitat Bulgaria de două prin prim anii 96-97 și mi-a cam fost rusine de cum arată Buc fata de Sofia și Constanța fara de Varna sau Burgas. De Buc fata de Budapesta nu mai vorbesc.
   Vad ca acum sarbii ocupa locul IIi în Europa urmați de unguri pe locul IV la rata de vaccinare cu mult înaintea României.
   Putem râde de vaccinul rusesc sau de încetineală EU dar asta nu ne scoate mai repede din marasmul in care ne aflăm.
   Sunt însă ușurat, stam mai bine decat bulgarii!

  • ..le dădeam clasă dacă ne ieșea aia cu „Hagi, președinte !!!”, când cu mondialul din SUA.. :)
   Cât despre Barna, s-a cam dat „de Gaulle”.. cine-l mai crede.. ?
   Politica, o doamnă agreabilă..

 4. Cred ca era vorba de limba romana impanata cu termeni bulgari, dar nicidecum de limba bulgara. Teoria asta falsa e sustinuta de destui bulgari. Insa limbile nu se aseamana nicicum structural, morfologic, etc. Era si este vorba de 2 limbi total diferite. A noastra era impanata cu bulgarisme, atat. Si foloseam alfabetul chirilic.
  Cred ca era un soi de romana vorbita in Basarabia pana in ’89, plina de cuvinte rusesti, cu alfabet rusesc, dar fundamental diferita de rusa. Un rus n-ar fi priceput-o niciodata, cum n-o pricep nici acum.
  Altminteri, misto articolul :).

  • Ce e ciudat e ca si noi si bulgarii avem articolul hotarit enclitic desi nici limbile romanice si nici rusa nu il au (rusa deloc). De unde l-om fi luat nu stiu …

   • Albanezii și macedonenii (care sunt tot un fel de bulgari) ii au de asemenea. Posibil de la bulgarii turcomani veniți din Asia (exista si la unele popoare din Siberia)? Sau mai degrabă de la traci luând în considerare prezenta lui in Albania.

 5. Esti cam in urma dle. Svejk … Rau, tare ! :”Bulgarian businessman killed in broad daylight in Sofia …
  https://www.theguardian.com › jan 08.01.2018 — Killing of Peter Hristov comes amid scrutiny from Brussels, which has criticised Bulgaria for doing too little to fight corruption.”;”Bulgaria: Businessman with Suspected Mob Ties Shot Dead …https://www.occrp.org › daily › 48…15.01.2016 — Police are investigating possible financial motives in the shooting death of Bulgarian businessman and alleged former mobster Vesselin “Fat …”;”Top businessman shot dead in Bulgaria | Arab News https://www.arabnews.com › world SOFIA: A top Bulgarian businessman was killed in broad daylight in the capital Sofia on Monday, police said, highlighting the country’s persistent problem with …”;” The Guardian: Bulgarian Businessman Killed in Broad … https://www.novinite.com › articles
  09.01.2018 — An influential businessman has been shot dead outside his office in broad daylight in Sofia, in a case likely to raise questions about organised …”. Fumatul de Cohibe dauneaza grav vietii..
  Pare-se ca nu toti bulgarii de top sunt pro rusi, si tot se pare ca, din cand in cand, astfel de oameni mor suspect … .
  Cu drag, al dumneavoastra Roland
  PS Nu are legatura cu cele scrise de dvs., insa Imperiul bulgar s-a intins si peste Dunare, la noi, casa nu mai scriu si ca bisericeste, initial, am apartinut de bulgari (aia cu ceafa groasa) .

  • Asta înseamnă că bulgarii au justiția mai iute de picior decît a lui Kovesi, la noi biznismenii iau cu suspendare, la ei e cu executare.

 6. Carisma bolovanoasa a lu’ Boicu asta vine din sinceritate frustra exersata in timp, parca tot el zicea prin anii 2000, cind fusese pus vice prim-ministru, ceva cam asa, ‘Ce tara e asta in care unu’ ca mine a ajuns vice prim-ministru?!’

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

Stigmatizarea USR PLUS. Cum o campanie ipocrită ia mințile oamenilor

Un studiu din luna august 2021 indica următoarele intenții de vot la eventuale  alegeri:...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.