vineri, mai 17, 2024

Balanța energetică import – export dezechilibrează balanța de plăți a României

Acest articol este urmare a unei discuții despre cum poate bugetul Romaniei să crească. Nu mă gândesc la creșterea volumul exporturilor ci doar cum scădem volumul importurilor, ceea ce reprezintă deasemenea un câștig. Cunoscând mai bine domeniul energiei, am purces la treabă.

Deabia în primăvara acestui an, domnul ministru MEEMA, Virgil Popescu, s-a alarmat că România a devenit un importator net de energie electrică. Acest lucru s-a petrecut încă din vremea nefericitei guvernări PSD din diverse cauze, în special legislative, adică a nemernicei Ordonanțe 114.

Scriam și trăgeam un semnal de alarmă acum cinci săptămâni despre dezechilibrele din SEN.

Am mai cotrobăit pe site-ul Transelectrica, de unde am extras datele de-a lungul unui an – 25.11.2019 (00:00) – 20.11.2020 (00:00). Nu vreau să sperii pe nimeni, dar situația este dezastruoasă! Am importat 23,5 TW și am exportat 7,3 TW, având un sold de 16,2 TW în favoarea importului.

Pentru a vedea cine și cât a contribuit la mixul energiei electrice consummate am facut un grafic, care este mai jos:

Datele graficului provin din următorul tabel, rezultatul prelucrării datelor din site-ul Transelectrica:

c

Să tragem câteva concluzii din tabelul de mai sus:

  • avem un dezechilibru creat de import
  • energia securitară (cărbune, gaz, nuclear) este de 54%
  • regenerabilele produc dezechilibre majore, având dese variații imense care supun SEN la un stres continuu. (hidro: 3900 MW, eolianul: 2750 MW, foto: 860 MW)
  • vârfurile de sarcină nu sunt acoperite de regenerabile ci de cărbune și gaz, ceea ce scurtează perioada de viață a utilajelor, acestea normal trebuind să lucreze în bandă.
  • cel mai mult am importat 2133 MW și am avut un vârf de export de 1771 MW.

Stim că importurile se fac numai din Ungaria care are numai capacități de producție din gaz rusesc. De aici tragem concluzia (nu este prima dată) că România importă mascat gaz rusesc, la care companiile maghiare își adaugă un profit și statul maghiar caștigă din taxe și impozite.

Știm că exporturile României se fac numai când avem surplus din energia regenerabilă. Noi vindem energie regenerabilă iefină, care este subvenționata de tot plătitorul de energie și importăm energie scumpă. Încă nu punem întrebările despre cine, cum și cât caștigă din această afacere păguboasă a statului român, fiind problema anumitor instituții care se ocupă de securitatea națională.

Nu avem datele despre prețurile de import și export ale energiei electrice, dar știm că diferența de preț dintre export și import este semnificativ mai mare în favoarea importului. Deci rezultă că balanța de plăți a României este dezechilibrată din cauza importului masiv de energie, adică pierdem mulți bani!

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. Daca se construiesc hidrocentrale in tara secetei, in loc de eoliene si centrale atomice, cam ce ati vrea sa exportam, totusi?

  2. Ordonanta 114 are deci un pret concret: intre noiembrie 2019 si noiembrie 2020 s-au platit 16,2TWh, deci aproximativ 1 miliard de euro (daca includem si diferenta de pret dintre import (23 TWh) si export (7TWh), pentru ca sigur am luat energie din afara mai scump decat am vandut)
    …deci doar in 12 luni tante Dancila si barcagiul de pe Belina au scos din tara 1 miliard de euro pe electricitate (doar de dragul comisioanleor?)…mai uitati-va si la petrol si gaze, rafinare, intarzierea investitiei din Marea Neagra, etc etc

  3. Atata timp cat nu va exista un sistem energetic european intercontectat si reglementat la ora actuala intotdeauna cineva pierde si altul castiga, asa sunt afacerile daca gandim in termeni nationali cel care plateste factura fiind consumatorul.

  4. Cauza importului de energie este evidenta: costul energiei electrice produse in Romania este mult mai mare decat a energiei importate. Energia electrica se tranzactioneaza pe o piata libera.
    Ungaria are un deficit de 38% de energie electrica, deci Romania importa din Ungaria, insa in Ungaria se importa energia necesara pentru Ungaria si Romania din Slovacia, respectiv din Cehia. Necesarul masiv de energie electrica de import pentru Romania practic deregleaza piata de energie si din Ungaria determinand cresterea pretului si in Ungaria.
    Solutia e unica: unitati noi, performante si nepoluante de productie a energiei electrice. Din pacate, desi lucrul asta se stie de multi ani, guvernantii fac doar politica si atat. Vom plati asta cu varf si indesat.

    • Productia de energie prin metodele clasice actuale consuma mai multa energie decat produce, cu alte cuvinte produce costuri foarte mari care ar putea fi evitate prin metode noi.
      Se transporta carbune din China in Europa, din Austalia in India, intreg sistemul de productie centralizat al energiei electrice fiind depasit.
      Se poate regla daca pretul emisiilor este intrat de mare incat nu mai devine rentabila acesta productie si se trece la alte forme de productie si distributie a energiei electrice la nivel continental.

      • Chiar daca pare absurda, solutia transportului carbunelui de colo-colo e totusi viabila economic. Foamea de energie e atit de mare ca nu exista alta solutie. Vintul, soarele si alte bizdiganii sunt/pot fi, doar o solutie de nisa, nu vor putea niciodata asigura producerea stabila de energie.
        P.S In Ge acum se cearta verzii cu protectia animalelor, eolienele ucid extrem de multe pasari. Cica asta duce si la lenevirea vulpilor, s-au dezvatat sa vineze, stau doar in preajma eolienelor si asteapta sa le pice cite o pasare!

        • Pai daca solutia transportului de carbune de colo-colo este inca viabila, inseamna ca productia de energie electrica pe carbune e inca viabila si prin urmare de viitor. In cazul asta putem sa fim linistiti. Vor navali investitorii in Romania sa construiasca centrale pe carbune pentru ca, capitalul speculeaza toate oportunitatile. Sau nu?

        • @neamtu tiganu
          De ce sa transporti carbune de colo-colo cand poti atrage investitii imense si poti crea locuri de munca pentru valorificarea surselor disponibile (la preturi competitive) pe plan local? Mai face vreun sens?

          Greentech-ul a evoluat mult in ultimii 10-15 ani, iar Romania dispune de surse vaste solare, eoliene, hidro, gaz, etc. Chiar si in tari dezvoltate precum Germania (unde consumul de energie este imens), energia eoliana impreuna cu energia solara, asigura peste 40% din consumul energiei. Evident, evolutia greentech nu se opreste aici. Cu ajutorul algoritmilor /AI, bateriilor si retelelor inteligente, etc, ponderea regenerabilelor poate depasi lejer chiar si pragul de 70%. Va convine sau nu, a patra revolutie industriala si-a pus piciorul si in pragul sectorului energetic (soarele carbunarilor se afla la apus)!

          https://www.youtube.com/watch?v=fDMV_HY3zmw

          https://www.bundesnetzagentur.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/EN/2020/20201201_Kohle.html

          P.S. toti cei care fac confuzii intre verzii de odionioara si 4IR (smart teh, health-tech, biotech, greentech, roboti autonomi, 3d-printing, economie circulara, etc) se afla de partea gresita a istoriei (sorry, nu sunteti in pas cu timpul) https://www.wemeanbusinesscoalition.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro