joi, aprilie 18, 2024

Băsescu, la limita imposibilului

Anunțul de acum câteva luni al lui Traian Băsescu că va continua să activeze politic și după în­che­ierea mandatului a generat de atunci sentimente amestecate printre simpatizanții săi sau ad­ver­sarii actualei puteri. Mulți dintre aceștia și-au zis că „enough is enough“, că toate trebuie să aibă un sfârșit, inclusiv o carieră politică lungă și pli­nă, că puternica personalitate a președintelui a înă­bușit orice altă personalitate din opoziție, că prezentul conflict cu PDL s-ar putea menține în de­favoarea opoziției, că puterea va continua să aibă un țap ispășitor pentru orice insucces. În fi­ne, unii și-au spus că, pur și simplu, nu ar trebui cultivată ambiția de putere a unui om politic care pare că nu poate să se desprindă voluntar de ca­riera sa.

Teoretic, simpatizez cu unele dintre aceste ar­gumente sau, oricum, le acord o anumită greu­tate, ca principiu general. Totuși, ținând seama de situația dezastruoasă în care se află acum opo­ziția – ruptă între trei-patru forțe concurente, amenințată să fie fagocitată de PNL –, cât și de forța copleșitoare a actualei puteri, nu prea văd cum s-ar putea ea descurca fără Traian Băsescu. Prevăd de pe acum: și europarlamentarele, și pre­zidențialele vor fi un dezastru pentru opoziție. Ce rămâne atunci, pentru ca 2016 să nu fie și el re­­petarea aceluiași dezastru? Unde este acea fi­gură carismatică, cu autoritate și în PDL, și în FC+PNȚCD, și în PMP, și în NR, în stare să re­u­nească piesele detașate ale opoziției, să refuze orice compromis cu PNL-ul lui Crin Antonescu, să inspire elan și încredere militanților și elec­toratului, pentru a recuceri puterea la alegerile par­lamentare? Predoiu? E o glumă. Boc? Dis­cre­ditat (fie și pe nedrept) în ochii majorității na­țiu­nii. Blaga, Falcă? Nici dacă li s-ar da aripi, nu ar putea zbura. MRU? Azi, din păcate, a devenit mai mult o siglă decât o șansă. Și atunci cum să te lip­sești de Traian Băsescu, despre care cam toată lu­mea – chiar și inamicii săi – recunoaște că joacă „în altă ligă“ decât restul politicienilor români?

Băsescu revenit în politica de partid după Co­tro­ceni și încercând să reunească în dreptul său opo­ziția e unicul lucru care ar putea amenința în 2016 dominația stângii corupte și a liberalismului denaturat. Dar – se va spune – ce facem cu „adio PD, adio PDL“? Se va trece peste asta, dacă pers­pectiva poate fi revenirea la putere! La urma-ur­melor, dacă va fi ca opoziția să se unifice, mai cu­rând se va întâmpla asta în jurul lui Băsescu de­cât al lui MRU sau Blaga! Poate că nu va fi ușor ca PDL (cu sau fără Blaga) să accepte din nou au­toritatea lui Băsescu, dar e imposibil s-o accepte pe aceea a lui MRU! Nimic nu ga­ra­ntează că această unificare va reu­și, dar, în condițiile date, fără Bă­sescu ea va eșua cu siguranță, de­oa­rece, cu excepția sa, au­to­ri­tatea niciunui lider al dreptei ac­tuale nu depășește cercul restrâns al par­ti­dului propriu.

Va continua însă – se spune – răz­boiul mediatic al actualei puteri îm­potriva lui Băsescu. Cu atât mai bine! Aflat în opoziție, făcând cam­panie în stilul agresiv, dar clar și eficient care îi este caracteristic, având și ex­pe­riența unei guvernări de zece ani, Bă­sescu va fi redutabil pentru o putere care deja ne­mul­țu­mește serios și va fi enervat pro­fund între timp. Fiecare ieșire a sa, până și pentru o mon­denitate, va face „breaking news“ – așa cum se întâmplă și acum. Vedeți te­leviziunile omițându-l pe Bă­ses­cu, așa cum îl omit senin pe MRU? Care alt lider al opoziției e capabil de o astfel de performanță? Cui al­tuia până și inamicii jurați îi aduc un involuntar omagiu, insultându-l neîncetat? Câți politicieni ați văzut luându-se de bietul Predoiu? Până și faptul că, până acum, Băsescu nu a pierdut nicio luptă electorală rămâne un element psihologic ca­re îi poate încuraja pe adepți și des­curaja pe adversari.

E păcat, desigur, că Băsescu nu are un „moștenitor“ politic pe mă­su­ră. E probabil și vina lui. Vorba lui Brâncuși, „la umbra marilor ste­jari nu crește decât iarbă“, are mult miez în cazul său. Iar faptul că a încurajat-o pe Udrea a fost o eroare care s-a plătit scump. Dar asta e situația, care nu e deloc ro­ză. Or, ea cere revenirea lui Bă­sescu în fruntea opoziției de dreap­ta, reunificarea acesteia, trans­for­marea ei într-o armă eficientă, prin care, în 2016, USL (sau ce va mai rămâne din această nefastă ali­anță) să poată fi înlăturată de la putere, spre binele României. Pe ci­ne vedeți în stare de o asemenea per­formanță în afara actualului pre­ședinte? Aud?

Poate că planul formulat aici e la li­mita imposibilului. Dar ce alt po­li­tician mai știți în România care să se fi angajat împotriva unor forțe co­pleșitoare în acțiuni la limita im­posibilului și care, totuși, să fi ieșit victorios?

Articol aparut in revista 22

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

  1. „la umbra marilor ste­jari nu crește decât iarbă” ??!!
    basescu fiind stejaru ??!!
    Wow, s-a depasit deja orice simt al penibilului…

    • Este corect, T.Basescu a acumulat suficienta antipatie in tara ca sa nu mai poata consolida serios opozitia si totusi el este singurul ei reprezentant notabil. Pana cand nu apare un partid nou de centru dreapta care sa aiba un lider nou, independent de T.Basescu, pana atunci PSD-ul va conduce Romania. Este posibil, la fel cum a fost posibil pentru PP-DD, dar este nevoie de un om puternic si nou care deocamdata lipseste. Celelalte partide din opozitie, inclusiv miscarea populara nu au nici o sansa, nici impreuna, nici separat.

  2. Mi se pare corect ceea ce spuneti, intradevar Basescu nu are (din pacate) un urmas de calibrul lui.. Probabil e (si) vina lui. Poate ca n-a avut pe cine ‘creste’, dar nici nu cred ca si-a dorit (ceea ce e explicabil prin faptul ca nu e loc pentru „doua sabii in aceeasi teaca”). Pare deja (ingrijorator de) tarziu momentul lansarii unui candidat de dreata care sa aibe sanse reale (sau cel putin asta e senzatia mea). Nu stiu in ce masura simte si Basescu acum aceasta lipsa, insa electoratul de dreapta in mod clar simte golul. Cea mai sumbra alternativa – deja previzibila – este cea a ‘catararii’ pe acest electorat (fragmentat, derutat si fara lider real) a lui Antonescu..
    Tot referitor la articol, am o nelamurire. Cand spuneti:
    „au­to­ri­tatea niciunui lider al dreptei ac­tuale nu depășește cercul restrâns al par­ti­dului propriu”
    Nu imi este clar, pe ce date/argumete va bazati?
    Nu prea stiu sa se fi facut multe sondaje (poate nu sunt eu la curent cu ele, sau poate nu-s publice).
    In orice caz, ultimul sondaj pe care-l stiu (CSCI) – si care e si comentat chiar aici:
    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/sondaj-csci-electoratele-prezidentiabililor/
    nu pare sa va dea dreptate.
    Ma insel eu?

  3. Articolul dvs,dle A.Cornea,imi aminteste un proverb francez care spune ca „cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit!”…
    Nimeni nu-i poate impune dlui Basescu refularea sentimenteleor si convingerilor sale profunde,ii doresc insa sa o faca cu discernamantul patriotului care a dat dovada ca este,si sa puna astfel interesul national inaintea oricarei tentatii de ordin pur personal!
    Probabil ca si dansul face acelasi constat ca dvs,referitor la starea deplorabila a actualei opozitii,si drept consecinta se simte dator sa-si continue actiunea politica…Ar fi o reactie naturala,dar nu si extra-ordinara!
    De la o personalitate de anvergura sa,cu experienta incontestabila de Om de Stat pe care o are,ma astept insa la „altceva”,mai putin previzibil…Putin cat il cunosc,nu cred ca este genul de politician care sa-si anunte public strategia unei actiuni importante ulterioare,ci mai de graba cred ca afirmatiile sale vizeaza alte obiective,unul dintre ele fiind poate chiar incitarea altor personalitati democrat liberale sa se afirme,cu o forta si o determinatie comparabile cu ale sale…Tema e vasta si complicata,dar,de ce nu?
    Toate conditiile mi se par reunite ca,din adversitatea fortelor care alcatuiesc scena politica actuala din Ro,sa apara o personalitate puternica (mesianica!) care sa dejoace toate calculele unora sau altora,care,daca nu se afla pe lista facuta de avs aici,nu inseamna ca nu exista….!?

  4. „Va continua însă – se spune – răz­boiul mediatic al actualei puteri îm­potriva lui Băsescu.”

    Razboiul mediatic va fi ultima grija a lui Basescu… dupa ce scapa din cel penal :)

    • Puteti numi un articol din codul penal pe baza caruia presedintele sa poata fi acuzat? Cu probe samd. Cum? Niciunul? Mda… I rest my case.

      • Deocamdata nu poate, din motiv de imunitate.
        Dupa aceea insa, se scot de la naftalina cele stiute (flota & Mihaileanu) precum si cele „nestiute” (Alro, Omar Haissam, finantarea alegerilor, afacerile fratelui Mircea etc.)

        Puteti sa cautati articolele din CP pertinente pentru fiecare caz in parte. Eu unul va garantez ca se vor „gasi”, asa cum s-au „gasit” si in cazul Adrian Nastase ;)

      • D. Basescu nu, dar probabil fiicele domniei sale s-ar putea sa aiba probleme.

        Pana la urma dosarul Ridzi va trebui sa fie finalizat, iar averea fetei cele mari cred ca naste semne de intrebare. Vom vedea.

      • Art. 248. CP. Abuz in serviciu contra intereselor publice.

        Traian Basescu a achizitionat un apartament in str. Mihaileanu intr-o locuinta nationalizata, in baza legii 112, cu incalcarea normelor legale in vigoare. Printre alte nereguli Traian Basescu mai avusese in proprietate o locuinta in Otopeni, pe care o donase ficei sale si achizitia s-a facut inainte de expirarea termenului legal de revendicare a imobilului.

        Chestiunea principala insa este ca Traian Basescu a efectuat tranzactia cu Administratia Fondului Imobiliar, institutie aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti condusa de … Traian Basescu. Cetateanul Traian Basescu a cumparat un apartament de 349 mp in centrul Bucurestiului cu 19.000 de Euro de la primarul Traian Basescu.

        Ce zici e penal?

  5. Un scenariu plauzibil. In acelasi timp, lecturarea articolului de mai sus mi-a lasat un teribil gust amar: dupa 23 de ani de prezumtiva liberatate, romanii cauta „solutii” la actuala coruptie si incompetenta generalizata printre politicienii expirati care in mod normal ar fi trebuit sa paraseasca scena politica cu coada intre picioare dupa pustiul de bine pe care l-au lasat in urma lor. In orice tara asezata, astfel de caractere de mahala care au excelat numai la capitolul scandal, prost-gust si lipsa de educatie s-ar fi afundat intr-un bine-meritat anonimat. Din nefericire pe planeta Romania functioneaza alte reguli si protocoale.

  6. Ceea ce vad eu ca se intampla in Romania este de un pragmatism de care Basescu nu s-a eliberat niciodata. Este exact reteta succesului sau.

    Haideti sa evaluam cum stau lucrurile in Romania la ora asta.

    Pare ca nimic nu se mai opune tavalugului pesedist. Opozitia este rasfirata iar PNL nu este relevant. deja PSD este in stare sa guverneze de unul singur cu ajutorul unor sateliti in Parlament. Au oameni pusi mai prin toate pozitiile cheie, mai putin in Justitie.

    In conditiile unei opozitii slabe, PSD ia caimacul de pe lapte anul viitor, inclusiv functia de presedinte.

    Si aici poate veni Basescu rasturnand toate socotelile pesediste.

    Omul nu mai poate deveni presedinte. Ma indoiesc ca vrea sa devina chiar si prim ministru.

    In conditiile astea, il vad devenind coagulantul opozitiei impotriva PSD si ridicand dreapta.

    Singurul obstacol care mai e in cale este PNL. Basescu fara PNL nu poate reusi in coagularea dreptei cum nu poate nici PNL fara Basescu sa castige o functie prezidentiala pentru Antonescu.

    De aici vine re-evaluarea lui Antonescu. Daca Antonescu ar fi destept, si-ar putea turna ceva cenusa in cap sa arate ca ce s-a petrecut anul trecut ar fi un accident nefericit, imbratisa o atitudine pro-europeana, pro-americana si pentru statul de drept si are atuurile de partea lui atata vreme cat joaca dupa regulile jocului impus de Basescu chiar si dupa ce devine presedinte daca mai vrea al doilea mandat.

    Are toata lumea cate ceva de castigat de aici, mai putin PSD-ul care ramane iar izolat pe scena politica.

    Stiu ca solutia asta e o alta solutie imorala, insa asta e jocul pragmatic in Romania zilei de azi. Nu sunt alti oameni cu care se poate construi la ora asta si nici un alt prezidentiabil care sa poate sa castige in fata PSD-ului…

    • „nu poate nici PNL fara Basescu sa castige o functie prezidentiala pentru Antonescu”

      Chestia asta e un fel de gluma.

      Singura relevanta pe care o mai are Basescu e legata de Procuratura, DNA, si Servicii. Electoral omul e o piatra de moara, cele cateva sute de mii de voturi pe care le poate aduce sunt contrabalansate disproportionat de milioanele pe care un candidat le pierde daca se aliaza cu el.

      Daca e sa ne raportam la realitate nu la visuri lucrurile stau cam asa:

      PNL, cu un discurs radical anti-Basescu are 25% in sondaje
      .
      PDL caruia Basescu i-a spus public adio, care e condus de un inamic declarat al lui si anume Blaga are 18% in sondaje. Candidatul aripii „basiste”, Falca, a luat 20% la alegerile interne pentru desemnarea candidatului la presidentie. Candidatul lui Blaga, Predoiu, vazut inclusiv in PDL doar ca un iepure comod pentru Antonescu, a luat 80%.

      In schimb partidele „de dreapta” pro-basiste, (FC, PNTCD, NR PMP) insumate, se chinuie pe la 5-7%. Dintre ele Miscarea Populara, partidul inventat chiar de el si considerat port stindardul personal, se zbate in marja de eroare de la infiintare.

      Cum isi mai inchipuie cineva ca Basescu va mai conta in politica dupa ce a acumulat atata ura din partea populatiei eu nu stiu. Dar pe de alta parte e explicabil: in 2011 si chiar si in 2012 mai erau „analisti” care credeau ca USL nu va castiga alegerile si Basescu va impune premier. Unii oameni chiar isi confunda dorintele fierbinti cu realitatea….

      • Afanasie,

        La cat e de faramitata dreapta, numai unul ca Basescu mai poate sa ii uneasca, cu conditia sa fie doar un presedinte onorific de partid si sa nu mai ocupe nici o functie publica. Trebuie sa fie pentru dreapta ce a fost Iliescu pentru PSD dupa ce si-a terminat mandatele.

        Antonescu de unul singur nu are nici o sansa in fata lui Ponta. Ar putea ajunge in turul doi si restul dreptei o sa stea acasa lasandu-l pe Ponta sa castige, nefiind motivate sa se duca la vot.

        Liderii noilor partide sunt buni, insa multi dintre ei (nu vreau sa dau nume) au opinii foarte crestin conservatoare care nu dau bine nici la electoratul de stanga, nici la cel de dreapta. Plus ca nu au nici infrastructura, nici anvergura, nici experienta pentru mari batalii electorale. Aici se afla chiar si PDL-ul. La scorul lor electoral nu pot sa spere la nimic anul viitor.

        Insa daca dreapta decide sa se uneasca sub un singur steag anul viitor pentru prezidentiale, probabil vom vedea o mare coalitie de dreapta pentru 2016 care sa mature PSD la putere.

        PSD singur are acum peste 40% din intentiile de vot si poate oricand crea o guvernare in cont propriu.

        Probabil ca sustinerea lui Antonescu pe partea dreapta cu conditia ruperii USL e singura lui versiune cert castigatoare. Orice alta nu va duce nicaieri.

        • Dle Gafencu,

          Dar de ce ar trebui ca Basescu sa uneasca firimiturile asa-zisei drepte?
          Ca sa avem opozitie unificata? Ar avea aceeasi putere in parlament ca si cea faramitata.
          Ca sa eliminam „stanga cea corupta”? Am inlocui-o cu drepta inca mai corupta.
          Ca sa anulam „liberalismul denaturat” al PNL? E cel al MP, NR sau PDL mai „natural”?! Poate doar „mai original”.
          Pentru a inlatura in 2016 actuala putere, spre binele Romaniei? Asta e o opinie personala si deci nimeni nu poate garanta o ameliorare ulterioara. Am vazut doar din 2004 ca se poate inca si mai rau. de ce, deci, sa repetam greselile din trecut?!

        • 1. Iliescu pentru PSD n-a mai fost nimic dupa 2004. Si Iliescu nu acumulase ura de care se „bucura” Traian Basescu.

          2. Restul dreptei e PDL. Ailalti nu conteaza, asta e ce nu vreti sa intelegeti dar sondajele o spun clar. Cand nu ai nici un fel de organizatie in teritoriu si ai 3-5% intentie de vot, iei 0% in alegeri.

          3. PDL nu mai are treaba cu Traian Basescu, s-a distantat clar si inechivoc de presedinte si el de ei. Sustinerea din partea PDL nu mai e conditionata de sustinerea din partea lui Basescu. Dreapta se poate uni (dreapta care conteaza, aia care are organizatii si intentie cuantificabila de vot adica PNL si PDL) daca se inteleg Antonescu cu Blaga. Traian Basescu nu mai face parte din ecuatie.

          Singurul motiv pentru care Traian Basescu mai conteaza momentan in politica nu este unul electoral ci administrativ, Are in continuare influenta in parchete si servicii. Asta cat mai e presedinte. Dar mandatul se termina…

          • Afanasie,

            Restul dreptei este PNL, dincolo de jocurile de vorbe.

            Uita-te in oglinda si spune since ce i-a adus electoral USL?

            In afara de participarea la guvernare, de unul singur PNL nu s-a ridicat din zodia lui 20% cum sperau.

            Odata ce USL se spulbera (tehnic e ca si terminata la sfarsitului anului asta), PNL revine la acceasi pozitie pe care o avea inainte de USL.

            Singura lor sansa este sa intre intr-o uniune a fortelor de dreapta care sa aiba un candidat unic la functia de presedinte.

            Singurul compromis care ar putea face asta posibila este sprijinirea lui Antonescu intr-un ipotetic tur 2 cu Ponta.

            Ma indoiesc la ora asta dreapta se poate reuni fara Basescu. Fara unificarea dreptei, PSD va fi la putere multi ani de acum inainte.

            • Care a fost avantajul pentru PNL in combinatia USL? Supravietuirea. Fara USL, fara perspectiva guvernarii pe care doar aceasta alianta nefireasca o putea aduce, PNL era absorbit pana acum de PDL-ul lui Basescu. Stiti foarte bine ca asta a fost planul presedintelui.

              Culmea e ca desi scopul initial al USL nu mai exista pentru PNL care acum domina dreapta (PDL fara un Basescu puternic in spate nu poate spera si nu spera de altfel decat la pozitia de secundant intr-o eventuala dreapta reunificata) USL are sanse reale sa persiste in ciuda previziunilor iminente de rupere, pentru ca el a devenit foarte important pentru PSD. PSD care acum are de ales intre o guvernare sigura cu un partener (PNL) sau o aventura solitara care poate aduce si marirea (presedinte PSD-ist si guvernare cvasi-monocolora) dar si un esec rasunator (presedinte ne-PSD-ist si intrarea in opozitie). Eu nu sunt deloc sigur ca USL se va destrama asa de curand. PSD-ul nu are un candidat viabil la presidentie. Ponta e bine plasat in sondaje dar nu isi doreste deloc sa candideze (e mult mai avantajos pentru el sa ramana premier). Alt candidat viabili si controlabili eu nu vad, Oprescu e viabil (poate) dar e incontrolabil (sa va povesteasca cineva cum stau lucrurile la PMB si cam cum sunt relatiile intre consilierii USL si primar). Cine alticineva? Eu nu vad…

              Pe de alta parte nu vad de ce daca totusi USL se rupe, PNL si PDL nu s-ar putea alia fara Basescu reunind „dreapta”. Basescu nu mai controleaza PDL. Basescu are treaba cu Miscarea Populara, cu FC, cu NR si cu PNTCD. Doar ca de astia nu are nimeni nevoie la reconstructia dreptei pentru ca desi sunt si ei „de dreapta” nu au nici organizatii nici procente in sondaje.

  7. Pe fondul justificatelor si larg raspanditelor nemultumiri fata de clasa politica postdecembrista ne consumam resursele in dezbateri, care nu pot fi decat sterile, avand drept subiecti tocmai pe cei contestati. Propun sa schimbam personajele, la modul realist exista si oameni inca nepatati, cu care si despre care am putea vorbi. Cred ca le-ar fi si mai ales ne-ar fi de folos. Un asemenea personaj este tanarul Mihail Neamtu si al sau tanar partid Noua Republica. Ar fi un adevarat salt calitativ si probabil nu singurul.

    • Mihail Neamtu e un tanar cu un discurs incisiv dar civilizat, un om abitios dar probabil onest si nu oportunist. Probelema e ca pedaleaza pe idei conservatoare cam retrograde in totala distonanta cu drumul modern european. Imi place personalitatea lui, imi place felul in care critica dar cand ii aud propunerile o iau la fuga.

  8. Nu am absolut nicio indoiala ca lucrurile vor sta exact cum le-a descris autorul. Urmele care le va lasa Basescu in politica romaneasca nu vor fi niste simple dare, ci un drum si o „scoala” politica pentru viitorii 30-40 de ani ai politichiei dunarene. Sa fiu foarte bine inteles :DUNARENE,nu doar romanesti.Chiar iesind din politica nemijlocita, prin Basescu exista toate sansele ca” lumea romaneasca” sa dobandeasca o alta anvergura.

  9. Basescu a fost si este bun pentru Romania. Trebuie sa suferi de noaptea mintii casa nu vezi ca acest om a reusit sa lase justitia sa isi faca treaba. In alte directii a incercat dar a fost boicotat de niste parlamentari corupti supusi lui Dan Voiculescu. Desigur coordonati de marele conducator la dezastru Victor Viorel Ponta. Personal cred ca Eugen Tomac are putea fi noul presedinte avand in vedere si cum a castigat locul in Parlament. Din pacate dreapta nu prea se indreapta acolo unde trebuie.

    • „Trebuie sa suferi de noaptea mintii casa nu vezi ca acest om a reusit sa lase justitia sa isi faca treaba.”

      Mai putin in cazurile flota, casa din Mihaileanu, Monica Iacob-Ridzi, Roberta Anastase etc., dar pe astea nu le vad cei ce sufera de ziua mintii… Probabil le intra soarele-n ochi ;)

  10. Cata degringolada la dreapta!!
    Foarte adevarat ca nu creste nimic la umbra marelui stejar. Motivul pentru care nu a fost lasat sa creasca nimic este, ca de obicei, lipsa de viziune, compensata insa cu orgoliul de „conducator al statului”. Acum 15 ani nu aveam nevoie de autostrazi, acum 7 ani nu aveam nevoie de concurenta pe partea dreapta. Rezultatul este cel care se vede. Traian Basescu a reusit INCA O DATA sa anihileze dreapta romaneasca. Prima data i-a reusit in timpul CDR, din pacate – si asta nu ca as aprecia foarte tare acum performantele guvernarii CDR, dar nici nu pot sa trec cu vederea dinamitarea partidelor istorice din interiorul unei coalitiei in care TB era parte.
    Pana la urma, nici macar nu-mi e clar daca TB face parte din dreapta?! Sorgintea comunist-fesenist-autoritarista nu-mi pare sa fi fost „batuta la scor” de reorientarea stanga-dreapta petrecuta la nivel declarativ cu PD-ul peste noapte. Sigur ca o aura de dreapta trebuia sa fie asigurata de componenta „L” a PD-L-ului itit ulterior. Doar ca „L”-ul de dreapta autentica se pare ca s-a ambitionat sa ramana atasat PNL-ului la momentul sciziunii (inca una la care a fost supus PNL-ul, care pare sa fi fost tot timpul tinta preferata a infiltrarilor de tot felul).
    Din pacate pentru multiplele mici partidulete de dreapta care spera sa se adune sub umbrela unui tatuc carismatic, memoria electoratului nu este atat de scurta incat sa nu mai functioneze vorba din popor „spune-mi cu cine te insotesti…”. Iar cata vreme insotitorii au fost de calibrul lui Videanu (ancheta penala in desfasurare), Berceanu (sesizare proaspata si dupa parerea mea inexplicabil de tardiva la DNA), Blejnar (ancheta penala), Udrea (afaceri multe si tenebroase, cu extensii inspre toate domeniile importante) si lista evident poate continua – ma si intreb de ce si-ar dori o persoana de buna credinta, apartinand dreptei, sa se asocieze de bunavoie balastului pe care TB il va mai cara multa vreme dupa el, doar din cauza propriilor sale alegeri.

  11. Degringolada nationala, nu doar la dreapta!
    Care stejar, toti politicienii proeminenti s-au dovedit a fi ciumafaie care si-au raspandit semintele otravitoare. De la acestia sau de la progeniturile lor, uneori chiar carismatice asteptam sa rasara vreun tatuc si mai ales pentru folosul cui? Nu ne-am lecuit, chiar nu suntem dotati cu anticorpii necesari unei abordari alternative?
    Inca mai exista cetateni romani educati, normali si integri. Haideti sa incepem a discuta despre ei, ar fi bine ca autorii acestui forum sa inceapa a-i face cunoscuti, daca spiritul nu ne este alterat ireversibil vom iesi din aceasta degringolada, ne vom trezi din acest cosmar.

  12. USL este un urias cu picioare de lut !
    A obtinut sub 25% din voturile electoratului (vezi http://www.becparlamentare2012.ro/A-DOCUMENTE/rezultate%20finale/Anexa%208A.pdf).
    Daca ar apare o Forta Politica in stare sa demonstreze ca resursele Romaniei pot furniza pensii si salarii de cateva ori mai mari decat ridicolele sume pe care actualul guvern are dificulati in a el asigura (aceste salarii sunt o realitate in corporatiile care au succes in afaceri aici in Romania) atunci toata constructia bazata pe santaj social a PSD+PNL+PC s-ar prabusi.
    Statul de Drept in Romania mai exista doar pentru ca Magistratii Inaltelor Instante ale Justitiei romanesti sunt devotati misiunii lor. Poate ca domnul Traian Basescu a avut un rol in declansarea Reformei in Justitie. Poate ca doamna Monica Macovei a avut un rol in declansarea Reformei in Justitie.
    Dar greul acestei Reforme si Batalia care se desfasoara in aceste momente in numele acestei Reforme sunt duse de Magistratii din Justitia Romaniei.
    Pe frontul luptei violente dintre Clanurile Evazionistilor si Justitia Romana este necesara aparitia Cavaleriei formata din Salariatii Corporatiilor, segmentul cel mai educat al populatiei cu drept de vot.
    Forta Politica la care ma gandesc are obligatia de a penetra ideologic aceasta lume pentru a le distruge Zidul cu care s-au izolat de Societatea Romaneasca, pentru a le dezvalui eroarea pe care o fac neimplicandu-se in viata politica a tarii, pentru a le demonstra adevarurile de care are nevoie Romania pentru a iesi din Evul Mediu Comunist.
    Poate ca portretul robot al Eroului purtator al sperantelor de mai bine ale romanilor este o combinatie intre Charisma si Energia lui domnului Traian Basescu, Rafinamentul si Eruditia domnului Andrei Plesu, Hotararea si Loialitatea domnului Emil Boc, Precizia Profesionala a domnului Mihai Razvan Ungureanu. Sunt sigur ca exista personalitati care intrunesc multe daca nu majoritatea calitatilor care le-ar face – instantaneu – Lideri pe care romanii i-ar urma asa cum l-au urmat pe Basescu.
    Dar cu o floare nu se face primavara ! Avem nevoie de multi Eroi iar acestia trebuie sustinuti financiar de o Entitate careia sa-i pese de soarta acestui stat al carui destin a depins mereu de naravurile hegemonice ale vecinilor sai sau de lacomia conducatorilor interni.

    • Este adevarat ca resursele Romaniei corect valorificate pot genera un nivel de trai cu mult peste ce acum patimim. Conditia necesara este reforma, atat in zona finantarii cat si in cea a cheltuirii/administrarii finantelor atrase. Reforma trebuie sa elimine din constiinta publica nefastul sentiment de dependenta al cetateanului fata de atotputernicul stat, conditia de asistat trebuie sa dispara in favoarea vredniciei, statul depinde de cetatean si nicidecum invers!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Cornea
Andrei Cornea
Eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof. Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, departamentul de relaţii internaţionale şi studii europene. Colaborator permanent al revistei 22.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro